ANNICAS SOLSKOLA DEL 3– Nanopartiklar

  • | Annica

nanopartiklar

Bild lånad från packyheter.se och jag använder den bara som en illustration för begreppet nanopartiklar

En het potatis när det talas om UV-skydd är ordet nanopartiklar. När man pratar nanopartiklar tror en del att det är något direkt livshotande, andra rycker på axlarna och några står som frågetecken. Jag är övertygad om att ni hört ordet, läst lite om det här och var men att de flesta av er känner kanske: Alltså vad är egentligen detta med Nanopartiklar när det kommer till solskydd? Något man behöver tänka på och vara rädd för eller inte?

Idag reder jag ut begreppet baserat på massor av fakta samt väver in var jag står i detta ämne.

nanopartiklar i solskydd

Vad är Nanopartiklar?

Nanopartiklar är mikroskopiska partiklar vars storlek mäts i nanometer. För att få en känsla för hur smått detta är så är en nanometer en miljarddels meter. För att klassificeras som en nanopartikel, måste molekylens storlek vara mindre än 100 nanometer.

Nanopartiklar finns överallt omkring oss, åtminstone i den moderna världen, eftersom vissa är en biprodukt av förbränningen. Det finns en vissa typer av nanopartiklar i avgaser från bilar och flygplan. Så om du bor i en miljö där detta existerar så andas du nanopartiklar dagligen.

Att försöka få fram vad som verkligen stämmer gällande nanopartiklar inom hudvård och makeup är inte alltid lätt då det florerar mycket förvirrande och icke korrekt eller icke fullständig information på nätet. Men att verkligen hitta dokumenterad fakta baserd på studier vad som gäller känns otroligt viktigt anser jag då solskydds ingredienser titandioxid och zinkoxid (som det handlar om) är så viktiga för hudens hälsa.

titandioxide, zinkoxide, nanopartiklar, solskydd

Jag har ju skrivit förut att jag är PRO fysikaliska UV- Skydd eller de som har en blandning av fysikaliskt och kemiskt. Men när det handlar om fysikaliska skydd (titandioxid och zinkoxid) så kommer alltid frågan om nanopartiklar upp.

På en del sidor på nätet kan man läsa om att använda nanopartiklar av titandioxid och zinkoxid som de aktiva ingredienserna i solskyddsmedel är farliga för huden och vissa texter jag läst påstår tom att nanopartiklar från dessa solskyddsmedel når blodomloppet kan vara potentiellt farliga eller att de kan interagera med solljus och orsaka cellskador på huden.

Inte konstigt att det blir rädsla och panik bland folk när man läser detta. Om jag inte hade läst på ordentligt i ämnet hade jag med blivit super skraj.

När det gäller just detta med UV-skydd då förlitar jag mig endast till information som finns dokumenterat i offentliggjord information och som stöds från den medicinska världen eller FDA. Alltså hardcore fakta är det som gäller.

(En liten parantes här bara….varför jag skriver att fakta gäller just i detta fall är för att ibland är det tex så att örter, växter etc. som används i hudvård har fantastiska hudvårdande effekter, som man känt till i årtusenden inom tex alternativ medicin. Dock finns dessa inte alltid i medicinska studier presenterade i offentliga handlingar som understödjs av medicinvärlden men det betyder inte att man inte VET att de har fantastiska effekter på huden)

Får man cancer av solskydd?

Vad gäller nanopartiklar i kosmetika så understödjs dessa negativa påståenden inte av någon offentliggjord information och de är även helt utan stöd från den medicinska världen och FDA.

Recensioner av vetenskapliga data från stora tillsynsmyndigheter har kommit fram till att nanopartiklar av titandioxid och zinkoxid endast stannar kvar ytan av huden d.v.s. i det yttre döda lagret (hornlagret) på huden. De absorberas inte in i blodet och påverkar inte levande hudceller.

De studier som kommit fram till dessa slutsatser har testat dessa nanopartiklar på frisk helt intakt människohud på olika typer av människor. Något som jag finner extra intressant är att nanopartiklar av titandioxid och zinkoxid används i solskyddsprodukter, tenderar de att klumpa ihop sig på huden och behåller då inte längre sin nanostorlek.

Så baserat på dessa slutsatser (och många andra studier som har recenserats från toxikologer), är frågan enligt mig om nanopartiklars risk i fysikaliskt solskydd inte en hälsofråga.

Det finns alltså inga bevis för att dessa typer av solskydd absorberas in i huden. Det är ju inte något vi eller tillverkarna vill heller. Denna typ av solskydd ska ju för att göra sitt jobb stanna i ytskiktet på huden och skydda huden mot skador som kan uppkomma av UV-stårlar.

solskydd och antioxidanter, Vitamin C

Gör som mig och förutom att välja ett solskydd som innehåller antioxidanter lägg till ett antioxidant serum under sin solcreme. Bästa tipset tycker jag!

Ett annat påstående som man läser om är den potentiella risken att zinkoxid kan generera fria radikaler i närvaro av solljus. Det har visat sig att tillsats av antioxidanter (oavsett om de är i din solprodukt eller de som redan förekommer naturligt i huden) eliminerar denna risk. Annan forskning har visat att både zinkoxid och titanoxid är stabila ämnen som inte framkallar fria radikaler alls.

Det som till stor del startat detta om zinkozid kan ge upphov till hudcancer är en en studie av Dr Yinfa Ma som har forskat på zinkoxid effekt på celler. Studien är fortfarande i ett tidigt skede, så han varnar folk från att dra slutsatser om säkerhet eller farorna med solkräm baserad på denna preliminära forskning. ”Fortfarande behövs mer omfattande studie,” Ma säger.

Studien ovan som många refererar till som ifrågasätter zinkoxid har inte publicerats, vilket innebär att det inte varit granskad eller försökt under olika förhållanden. Den ledande forskarna för studien uppgav också att de inte vet om zinkoxid producerar fria radikaler och de teoretiserande att zinkoxid kan ge fria radikaler när den utsätts för UV-ljus. Det är faktiskt helt otroligt hur media kan haka på något som detta och princip sprida det som en fastställd forsknings rapport.

En sak som är tänkvärd är att fria radikaler inte i sig är dåligt, vi behöver dem för att leva, eftersom de hjälper till att bekämpa infektioner och underlätta viktiga kroppsfunktioner.  Man skulle aldrig vilja  stoppa alla fria radikaler från att genereras. Vad som gör fria radikaler dåligt är de kumulativa skador de kan orsaka om man inte gör någonting för att försöka mildra skadorna.

Något som är viktigt med denna studie (läs hela här om du vill) är att det är gjorts på mänskliga lungceller som man sänkt i ett bad (!!!) av zinkoxid och sedan utsätts de oskyddade cellerna till UVA-ljus under 3 -12 timmar. Detta har ingenting alls att göra med hur vi använder solkräm med små halter av zinkoxid och hur huden utsätts för en blandning av UV-ljus (UVA, UVB och UVC) mestadels i begränsad omfattning.

sunshine

Forskaren avslutar dessutom sin studie med att klart och tydligt i studien inte på något sätt föreslå någon sluta använda solskyd. Den enda vettiga information den här studien ger är att kanske bör du inte sitta i ett bad av zinkoxid och sedan sitta i solen i 3 -12 timmar naken. Detta gäller ju inte bara för solskydd då skulle jag säga utan en hel rad andra produkter.

Vad vi vet helt säkert (dokumenterad studie efter studie visar samma sak) är att solen ökar risken för hudcancer (en enda dålig solbränna ökar risken för malignt melanom, den dödligaste typen av hudcancer,) och för tidigt åldrande. Så upprepad applicering av SPF 30/50 med SPF som innehåller zinkoxid eller titandioxid eller något annat SPF är fantastiskt!

Källor: Rom J Intern Med 2008, sid 125-35; Annals of Clinical and Laboratory Science, 2000, sid 30.145-158; International Journal of Nanomedicin, 2012; sidorna 845-857; Newswise.com 2012, http://www.newswise.com/articles/view/588997. www.tga.gov.au/npmeds/sunscreen-zotd.htm#pdf; Cosmetic Dermatology, July 2011, pages 306–308; Toxicological Sciences, June 2011, Epublication; Toxicology In Vitro, May 2011, Epublication; Toxicology, January 2010, pages 178–181; Skin Pharmacology and Physiology, August 2009, pages 266–275; Journal of Biomedical Optics, November-December 2008; Experimental Dermatology, August 2008, pages 659–667; Environmental Science and Toxicology, July 2007, pages 5, 149-153; Critical Reviews in Toxicology, March 2007, pages 251–277; Skin Pharmacology and Physiology, January 2007, pages 148–154; and Skin Pharmacology and Applied Skin Physiology, September-October 1999, pages 247–256.), paulaschoice.com

En studie från Taiwan visar att applicera nanopartiklar av titandioxid har en antibakteriell effekt i närvaro av solljus.  Det är inte det man skulle förvänta sig om nanopartiklar av titandioxid var skadligt för hudceller. (Källa: Artificial Organs, februari 2008, sid 167-174).

I framtiden så kan nanopartikel-teknologin spela en stor roll för effektiviteten i vissa typer av hudvårdsprodukter och även när det gäller att förbättra utseendet på för makeup på huden.

Nanopartiklar kan t.ex. få en intressant roll i anti-aging produkter samt pigmenterings produkter. Det pratas också om i den dermatoligska världen att flera kroniska hudåkommor som t.ex. eksem kan bli mycket lättare att behandla, om inte bota med nanopartikel-teknologi. (Källa: paulaschoice.com). Hur och på vilket sätt återstår att se..

För min del så håller jag alltså fast vid att både zinkoxid och titandioxid är utmärkta solskydd som jag ofta föredrar för dess YPPERLIGT bra skyddande egenskaper + att de stannar PÅ hudytan.

Maldives

Over and out;)

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

23 svar till “ANNICAS SOLSKOLA DEL 3– Nanopartiklar”

  • (23) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Celine skriver:

    Hej Annica
    Googlade nanopartiklar och kom in på ditt inlägg 🙂 Hur är det med mineralsmink, t ex Bare Minerals och Jane Iredale, där det är större risk att man andas in produkterna då det är ett puder?

    • Annica skriver:

      Hej Celine, svar på din fråga är att ja, rent hypotetiskt så är det ju större ”risk” att andas in partiklar om de är i lös form, dvs aerosol eller puder. Men med det sagt så tycker i alla fall jag att man får luta sig mot EUs kosmetikaförordning och Svenska Läkemedelsverket att de har koll på att våra produkter är säkra att använda. Läs gärna mer om det arbetet här https://www.lakemedelsverket.se/sv/kosmetika/innehall-i-kosmetika Ha en fin dag, Annica

  2. Michaela skriver:

    .. förresten…

    är mammaledig och har kännt ett tag att Carita-investeringen är way to expensive för mig just nu och att prioriteten ligger på andra saker än lyx-produkter som bara jag har nytta av och inte resten av familjen…. så jag beslutade mig för ett tag sedan att använda upp produkterna och därefter prova ngt annat.
    Jag gjorde en hudtest hos er för ngn dag sedan och fick rekommendation om serien Biodroga MD. Och nu sitter jag här och vågar inte trycka på ”beställ”-knappen… Jag vet ingenting om märket och dess effekter, och jag har inte tid att nörda ner mig i det (har nämligen gjort så förr när jag valde Dermalogica och sedan Carita – för att så att sga ”godkänna” det).

    Behöver lite av din expertis för att ”lugna” ner min beslutsångest…

    Mina absoluta favvisprodukter genom åren vad gäller ansiktskräm har varit Dermaligicas Skin smoothing Cream och därefter CAritas LAgoon. Underbara produkter som får huden mjuk och len och där krämen sjunker in i huden på ett så skönt sätt som jag inte tycker att ngn annan kräm har klarat av.

    Kanske borde jag återgå till Skin smoothing cream tänker jag, men vet ju också att den till slut inte ”räclte till” – min hud hade ju åldrats sedan användningen och det var då Carita kom in i mitt liv.

    Det jag eg behöver JUST NU är ansiktkräm och serum då jag har kvar lite av de andra produkterna fortfarande. Och produkterna får ju inte ”krocka” med solen (finns väl produkter som exfolierar och då får man inte utsätta det för sol – har aldrig använt sådana och vet därför inte vilka märken som har dessa)

    Jag är 42 i september och har blandhy som blir lätt yttorr (men som blir SUPER av Lagoon 🙂 )

    Mvh
    Michaela

  3. Michaela skriver:

    Hej Annica,

    Läser Helens inlägg ovan om att en vekcas användning av nya produkter gett henne plitor etc och komdå att tänka på en fråga jag funderat på i sååå många år men aldrig fått något svar jag känner mig nöjd med pga det icke-logiska i svaren jag fått.

    Min fråga gäller just hudens reaktion när man börjar använda ny ansiktsprodukt /ny serie. Svaret jag alltid fått är att nya produkter ”rensar ut” etc.
    Men jag får inte ihop detta svar med min logik. Jag själv exempel började använda Dermalogica för väldigt många år sedan och använde tills för 3 -4 år sedan då jag bytte till Carita efter rekommendation av en vän till mig som är hudterapueft. Och jag ÄLSKADE Carita från första stund! Fick inga reaktioner, ingen ”utrensning” etc. För varför skulle jag få en utrensning när min hy var typ 100 % rengjord från åratals användning av Dermalogica? VAD är det nästkommande produkt ska rensa ut? ”Dold” smuts? Eller vad? ”Dold smuts” som förra hudprodukten inte kom åt..? JAg förstår faktiskt inte.
    MEN, den enda gången min hud reagerat när jag provat ngt annat märke (oftast när jag beställt för sent och är utan produkter i några dgr) är när det faktiskt är ett ”skit-märke”, som exempelvis Loreals finare krämer från Ica MAxi typ.

    Hoppas du kan komma med en förklaring på min åratals-funderande i-lands-problem- fråga 🙂

    Mvh
    Michaela

  4. Paulina skriver:

    Hej!
    Jag har några frågor gällande min hy, som den senaste tiden blivit mer av en problemhy.
    Jag har FULLT med pormaskar på näsa (som går ut emot näsvingarna, och ibland några på kinderna), haka (även en hel del små runt munnen) och panna, dvs den typiska T-zonen och lite mer. En hel del ganska stora porer, samtidigt som den känns fet blir jag lätt torr och min hy reagerar ganska mycket på vad jag förmodar starka produkter. Provat Emma S enzympeeling och blivit helt galet röd som hållit i sig ett par timmar efteråt. Är väldigt ljus i hyn och får mest lite fräknar, en solbränna är bara att drömma om då jag blir röd efter 10 min ute… 😉
    Pormaskar, fet, stora porer men samtidigt väldigt känslig och yttorr, förmodar jag? VAD är det för hudtyp ens? Blandhy? Har inga problem med finnar, utan pormaskar.

    Mitt allra största problem är pormaskarna, och särskilt nu på sommaren då jag vill gå osminkad i hyn och de nästan tar över hela ansiktet. Ser knappt skillnad på fräknar och pormaskarna, haha. Så skulle behöva lite hjälp att få bukt med dem, helt enkelt, och återställa balansen i min hy.

    Jag gjorde erat hudtest och fick rekommendationen att prova Paulas Choice-serien. Hur funkar den med pormaskar?

    När jag ändå är i farten skulle det vara uppskattat med tips på solskydd för ansiktet som inte täpper till och bidrar till finnattack! 🙂 Kan även nämna att jag är 25 år gammal.

    Tack på förhand och ber om ursäkt för det långa ”brevet”.
    Ha det gott i solen! 🙂
    Mvh Paulina

    • annica skriver:

      Hej Paulina, Paulas Choice som du fått rekommenderat är ett jättebra val när man har mycket pormaskar. På det sätt som du beskrivit din hud så skulle jag säga att den är blandad men fuktfattig. Viktigt att du inte torkar ut huden för då blir själva ytan hård och pormaskarna får det svårare att ge med sig. De blir som proppar i huden.

      Investera i din hud med steg 3 i rekommendationen en daglig exfoliering med bha. Mycket effektivt mot att förebygga och motverka pormaskar. Effektivt men samtidigt skonsamt. Har du lätt för att reagera på produkter så hade jag börjat med den en gång per dag inte två gånger som man kan. Öka sedan användningen om det känns ok med en gång per dag.

      kram och lycka till nu!

      Annica

  5. Tack Annica för ett utomordentligt inlägg, det var fyllt med intressanta saker verkligen. Bra att ha det här inlägget att gå tillbaka till. Välgjort inlägg! 🙂

    • annica skriver:

      Hej Ann-Sofie, Kul att du uppskattade min lilla analys. Ingen liten värld att gå in i men väldigt spännande. Försökte hålla det så kort det var möjligt men det är svårt när ämnet är stort.

      kram Annica

  6. Helen skriver:

    Hej!

    Det är så här att jag har börjat använda Jan Marini bioglycolic bioclear face cream, då jag lider av vuxenacne. Jag har använt den i drygt en vecka och jag har fått jättemycket finnar på hals och i ansiktet, det har blivit värre sedan jag började använda den. Jag undrar om det är vanligt, om det blir värre innan det blir bättre och att jag måste stå ut eller om det är så att jag inte tål krämen. Ska jag sluta använda den och försöka hitta en annan ansiktskräm?

    M vh

    • annica skriver:

      Hej Helen, Det är inte helt ovanligt att man får plitor av de lite mer aktiva produkterna. Jags kulle testa att inte lägga den alls på halsen och sedan en gång per dag eller en gång varannan dag i 1-2veckor. Det bör få huden att lugna sig. Huden på halsen är ofta väldigt känslig så undvik den om du reagerar. Får du plitor nedan för käklinjen så lägg där men inte längre ner. Att tänka på är även att Bioclear cream är ett serum så tanken är att lägga en återfuktande creme ovanpå.

      kram Annica

    • Helen skriver:

      Måste bara tillägga att jag även gjort en ansiktsmask och jag vet inte om det var det som var problemet, skulle kanske bara ha använt ansiktskrämen och inte börja reta huden med en ansiktsmask…

  7. Louise skriver:

    har du tips på bli smal som dig hahahha:) speciellt efter barn

    • annica skriver:

      Hej Louise, ha ha haaaa….vad sägs som att göra av med mer än man stoppar i sig. Trist svar va!!! Lagom av allt lite gott, bra mat i veckorna och så lite träning : )

      kram Annica

  8. Karin skriver:

    Hej, jag undrar om man kan använda Paulas Choice serum under vilken solkräm som helst? Jag funderade på att testa Decleor, kan man ha den istället för PC ansiktskräm när man ska sola? Glad midsommar!! 🙂
    Karin

  9. Linda skriver:

    Superbra inlägg och toppen att du uppmärksammar om främst nano, så synd hur media kan skapa en sån hysteri utan pålitliga källor.

    Men jag tänkte på zinkoxiden som du rekommenderar, den är ju inte godkänd att använda om jag minns rätt som filter enligt svenska bestämmlser och i EU, eller är det ny fakta som framkommit? 🙂

    Glad Midsommar!
    Linda

    • annica skriver:

      Hej Linda, man får absolut ha ingrediensen i hudvård och i solskydd men den får inte förekomma ensam som skydd i en produkt.

      kram Annica

      • Michaela skriver:

        Hej Annica,

        Vet du anledningen till detta? Varför Zinkoxid INTE är godkänt som solskydd inom EU?

        Mvh
        Michaela

  10. Kristina skriver:

    Hej!
    Jag har två tjejer, 6+8 år, som jag smörjer med Sunwards baby 50+. De duschar ju varje kväll men tycker du man ska använda ngn rengöringsprodukt i deras ansikten? Båda är rätt känsliga i huden.

    Glad midsommar!
    Kristina

    • annica skriver:

      Hej Kristina, Glad midsommar så här lite i efterhand! Eftersom de är så små så tycker jag inte att de behöver ha någon ansiktsrengöring, ta det du brukar ha till deras känsliga hud, det räcker gott och väl.

      kram Annica

  11. Hildes Closet skriver:

    Tack för ett himla bra inlägg som alltid. Jag tycker inte jag hört så mycket om nanopartiklar de två senaste åren, men innan var det nästintill samma hysteri som när parabenerna var som hetast.

    Självklart tycker jag att man ska vara kritisk, men som du också påpekar är det viktigt att kolla om de finns källor till oro innan man får frispel och blir hysterisk. Att leva livet i rädsla för allt möjligt är nog inte bra för något det heller.
    Kram