ANNICAS SOLSKOLA DEL 2 – Vad betyder SPF?

 • | Annica

SPF Sun protection factor

Alla pratar om SPF när det handlar om solskydd eller UV-skydd, som jag föredrar att kalla det och som jag tycker är en bättre passande benämning. Vi slänger oss med SPF hit och dit, på stranden kan man höra vad har du för SPF i den? Kan jag låna etc, etc.

Men hur många vet egentligen vad SPF står för?

Alltså en direkt rakt upp och ner översättning är Sun Protection Factor… SPF. Rätt enkelt och det säger ju också en hel del om vad SPF är.

 

 

SPF är ett mått på hur produkten skyddar mot UVB strålar om inget annat är angivet.
 D.v.s. om symbolen med UVA med en ring runt (Läs gärna mer om det  i mitt föregående inlägg i SOLSKOLAN)  så betyder det ju att minst 1/3 del av skyddet ska skydda mot UVA. Detta gäller i EU. I USA benämner man dem istället som ”broad spectrum sunscreen” .

sun and beach

SPF är alltså inget mått på UVA-skydd och det finns inte någon standard för hur man mäter UVA-skydd.

Vad som kan vara värt att tänka på om du köper UV- skydd när du är utomlands är att olika länder har olika system. I vissa länder saknas krav på att produkten ska skydda mot UVA-strålning. Därför tycker jag alltid att man ska köpa sitt UV-skydd på hemmaplan så man vet vad man får.

Vad gäller EU symbolen med UVA som garanterar att 1/3 av skyddet skyddar mot UVA så är det bättre än inget för att guida oss i djungeln. Dock skulle jag vilja efterlysa en symbol som indikerar om skyddet innehåller ett högre skydd mot UVA strålar än ”bara” 1/3. Många har ju säkert redan idag mer UVA skydd än 1/3 del men det är svårt att veta vilka. Jag hållet på att forska i det och återkommer om jag får tag i mer vettig info.

Hoppas ni har tagit ytterligare ett steg efter dagens solskola mot att bli solsmart!

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

22 svar till “ANNICAS SOLSKOLA DEL 2 – Vad betyder SPF?”

 • (22) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Olivia skriver:

  Hej! Skulle verkligen betyda mycket om du kunde svara på denna fråga. Det är såhär, det senaste halvåret har jag haft problem med finnar, däremot upplevde jag att det blev lite bättre en tid och beslöt mig till sist att köpa dermalogicas startkit, i hopp om att bygga en nya mycket bättre hudvårdsrutin från grunden. Jag har använt mig av produkterna en vecka idag, där jag sakta och stegrande försöker invänja min hy med produkterna. Men nu känner jag mig mest rädd. Idag har många finnar på hakan och pannan kommit tillbaka, dessutom har jag fått en del orenheter på kinderna och näsan (där jag annars aldrig har haft problem!), dessutom har jag blivit torr på en del ställen. Jag är orolig att jag bara kommer bli sämre av dessa produkter, just nu känns det så eftersom finnarna är tillbaka. Är detta en del av utrensningsprocessen, och hur länge håller detta på innan produkterna istället börjar göra bra? Ska jag sluta med dermalogica? Vad skulle du gjort? Vill så gärna få tillbaka min fina hy. Tack på förhand.

  • annica skriver:

   Hej Olivia, Man kan få en utrensning i huden när man börjar med nya produkter. Den brukar dock vara övergående och sedan resulterar det oftast i en mer fin hud än innan. Vilket kit är det du testat? Är det för lätta produkter eller för uttorkande för din hudtyp och du behöver mer fukt så behöver du komplettera med produkter som tillför mer av det. För lite fukt till en hud med plitor är inte bra i långa loppet. Skulle behöva veta hur du upplevde huden innan samt vilket kit du köpt : )

   kram Annica

   • Olivia skriver:

    Tidigare upplevde jag huden som torr, men fet på en del områden. Jag köpte kitet för torr/normal hy. Jag vet inte om jag borde kompensera med andra produkter på problemområderna eller behöver mer fukt? Känns iallafall som att huden fått mer glyster, men en del orenheter verkar har kommit upp til ytan. Borde man göra en porrömning och sedan se hur produkterna artar sig med hyn? 🙂

 2. Lotta skriver:

  Hej! Jag har två grabbar, 15 och 11 år, som är ute mycket på sommaren. Det är bla fotboll, bada och golfa som gäller och smörjer sig mest på uppmaning. De spenderar mesta tiden med kompisar så det är svårt att vara med och påminna. Har du nåt bra tips på solskyddsprodukter till dem?

 3. Chatlotte skriver:

  Hej!
  Kommer ni någonsin få in jan marini bioglycolic sunless self tanner igen?? Den var så bra på min aknebenägna hy, ända brun utan solen jag kunnat använda i ansiktet. Tips annars vart den finns att köpa på nätet eller i butik? (Bor i Stockholm)
  Finns det någon annan bus för ansiktet du skulle rekommendera om man lätt får finnar och tilltäppta porer?
  Bra blogg älskar att läsa om bra hudprodukter! Det är en jungel!

 4. Thessa skriver:

  Jag ska nu i sommar för första gången resa utrikes med hela familjen 🙂 Har barn i samma ålder som du har Annica och undrar nu hur många tuber jag bör lägga ned i resväskorna? Vi ska vara borta i två veckor och är 2 vuxna och 2 barn 🙂 🙂

  Tänker försöka få barnen att bära solskyddströjor åtminstone ett par timmar mitt på dagen, men misstänker att det kanske blir lite impopulärt (pga den estetiska aspekten, äldre barn börjar ju ofta bli mer kräsna med sin strand outfit :-)) så vi får nog mest köra med krämer….

  • annica skriver:

   Hej Thessa, vad underbart att ha en semesterresa framför dig! Min är snart över men njuter lite till här på Kreta…

   Hur många tuber du behöver är förstås individuellt beroende på hur mycket du återapplicerar. Till barnen om de är två så skulle jag säga 2-3 flaskor totalt om du är borta 2v. Min egen solskyddsnecessär är STOR men så är ju spf lite som mina bästa vänner ; ) Skulle rekommendera dig att ta med en till ansikte och en till kropp per vuxen. Vill även slå ett slag om Decleors spray som jag skrev om i mitt senaste inlägg. Så bra att bättra på med!!!

   kram och njut av er resa!!!!

   Annica

 5. Lena skriver:

  Hej Annica,

  Sen jag började läsa din suveräna blogg i julas (samt underbara Hildescloset) har jag tänkt om HELT när det gäller solning. Har varit en hängiven soldyrkare redan från 14-årsåldern och förutom solbad så fort tillfälle gavs har jag även solat jättemycket solarium ända tills de började försvinna för ca. 10 år sedan.

  Är nog lyckligt lottad vad gäller gener för jag har nu vid 45 knappt någon rynka eller speciellt mycket pigmenteringar trots mitt solknarkande.

  Sedan några månader tillbaka är det AHA-syror, Retinol och C-vitamin som gäller OCH naturligtvis SPF.

  Jag läste på en blogg om att det kanske inte var bra att bleka bort pigmenteringar man redan dragit på sig. Att de skulle kunna utgöra ett skydd mot cancer till närliggande mindre motståndskraftiga celler. Dvs. det är inte så klokt att bleka dem.
  Är detta något du har hört talas om?
  /Hemmalena

  • annica skriver:

   Hej Lena, vad roligt att du gillar min blogg och Hildes är superbra tycker jag med!

   Vad det gäller de rön du hört om pigmenteringar så har jag faktiskt aldrig hör om detta. Kan inte riktigt förstå rent anatomiskt hur det skulle stämma. Kolla upp källan blir mitt råd om den är seriös. Mycket ideer som florerar och som många tar som sanning trots att de inte stämmer.

   kram Annica

 6. annelie skriver:

  Måste bara säga så irriterande att PC krämer finns bara u 60 ml så lite känns som det är mindre typ 50 i tuben gör slut på dm för fort börjar bli dyrt
  Vrf har dem inte Bigsize så störande

 7. Lotta skriver:

  Superbra solskola, och det är ju lite tricky med allt detta om spf, uva och uvb för de som inte är speciellt intresserade och bara solar på! Jag sprider dina ord vidare och hoppas att få några av mina vänner att slutta ligga och steka sig!

  Men jag har en fråga, som gäller vad man har utsatt huden för tidigare i livet. Om man har solat och solat på solarium som jag gjorde i tonåren, kommer det visa sig i skador i huden när jag blir äldre? Jag gör alla rätt sen flera år tillbaka, men det går ju inte att undo the things we have done! Hur tänker du där?

  Tusen tack att du engagerar dig så och skriver om så viktiga ämnen som proffsig hudterapeut!
  Kramar i massor, Lotta

  • annica skriver:

   Hej Lotta, Bra att du för ordet vidare : )))) kram till dig!!!!

   Huden fungerar som så att skador som idag visar sig som pigmenteringar oftast har bildats redan för många, många år sedan. Skadan är skedd och det bästa för att mota Olle i grind som man säger, är att använda hög spf. Har man inte solskydd så uppkommer fläckarna snabbare. Gjort är gjort och det är aldrig försent att sätta nya vanor som du gjort genom att skippa grillen. Vem har inte solat solarium förr i tiden, ursch att de fortfarande får finnas när det är bevisat att det ökar risken för cancer : (

   kram kram Annica

 8. A skriver:

  Hej Annica!

  Jag tänkte göra en portömning hos en hudterapeut, och jag undrar om det gör ont då jag har en väldigt låg smärttröskel?

  Kram! 🙂

  • annica skriver:

   Hej A! Jag skulle faktiskt säga att det gör ganska ont. Sen beror det på hur svår eller lättklämd man är. Gå på en behandling och be terapeuten provklämma. Klarar du inte smärtan så kan terapeuten göra annat i behandlingen. PÅtala det innan du bokar så är de förberedda. Är man lättklämd så gör det inte jätteont. kram Annica

 9. Linnea skriver:

  Viktigt ämne, bra att du tar upp det!

 10. Anna skriver:

  Hej! Jag anv både dermalogicas pure och rodials gröna tub. Dermalogicas har uva-symbolen men inte rodials… Skyddar rodials SUPER ACIDS X-TREME DARK SPOT SUN FILTER SPF30 mot uva?
  Tack för hjälpen!
  Anna