Är parabener farlig?

 • | Annica

 

Parabener i hudvård

Idag ger jag er ett ”gammalt” men lika högaktuelt blogginlägg i repris! Idag handlar det om parabener. Jag ger er min syn på saken…

Först mina vänner, lite fakta om parabener: I början av 2000-talet började det komma rapporter om att parabener innehåller ämnen som kan vara hormonstörande och då påverka människor och miljö genom att ibland hämma och ibland öka effekten av hormoner. Ett antal omdebatterade undersökningar pekar på ett sammanhang mellan kända, hormonstörande ämnen och en reducering av antalet sperma och ökning av chansen för testikelcancer för män. Det finns också misstankar om att parabener kan vara allergiframkallande. I och med dessa rapporter började man leta efter ersättningar.

EU:s oberoende vetenskapliga expertgrupp SCCP (Scientific Committee on Consumer Products) undersöker om ett ämne är farligt eller inte och i så fall bör förbjudas. 2010 ansåg SCCP att det inte fanns tillräckligt mycket bevis för att konkludera parabener som farligt och 22 mars, 2011 kom ytterligare en rapport i vilken parabener än en gång bedöms som säkra.

Metylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, propylparaben

Är parabener farligt?

Att parabener är hormonstörande är självklart någonting att ta på allvar, men frågan är varför just parabener blivit så uppmärksammade. Sanningen är att mängden parabener och då även eventuellt hormonstörande ämnen (om det nu är så) vi får i oss via hudvårdsprodukter är ungefär det samma som om vi skulle äta ett endaste p-piller. Det rör sig alltså om extremt små mängder.

Att parabener skulle kunna vara allergiframkallande kanske inte är så märkligt som det först kan tyckas. Eftersom parabener har i sin kemiska grundstrukturen bensoesyra, ett ämne som finns naturligt i växter och rikligt i tex lingon, är det konstigare att bli allergisk mot parabener än att man är allergisk mot just lingon. Det finns nästan inget ämne som 100% inte skulle kunna vara allergi framkallande.

 

Så här tycker jag:

Parabener är en ingrediens inom hudvård som varit på tapeten en lång tid. Jag har faktiskt tagit ett aktivt beslut om att inte blogga om det förut då tycker att det skrivs tillräckligt om det på alla håll och kanter ändå. Ni förstår kanske på min ton att jag är lite trött på hela debatten, eller kanske inte trött för debatten är viktig men jag tycker att den blivit lite väl hätsk.

Lugn, lugn alla ni som anser att parabener är det största hotet mot människan;) Jag säger inte att jag älskar parabener men…låt mig ge er min högst personliga syn på saken. Det kommer säkert bli anstormning i min mailbox sen med olika argument, varför si och varför så. Men jag kommer i detta inlägg skriva mina åsikter och tömma ämnet från min sida och sen kommer vi alla tycka och känna olika angående denna potatis som blivit så het.

Det jag skriver är utifrån min erfarenhet och detta är ingen vetenskaplig informationsrapport.

 

Personligen så anser jag att parabener fortfarande är en av våra säkraste konserveringsmetoder. Det står ofta långt ner eller sist på ingredienslistan så det är nästan alltid (i förhållande) väldigt lite av det i produkterna. Man adderar det som behövs för att produkten inte skall härskna och/eller att det ska bli en bakterie tillväxt. Man måste ta i beaktning att om en produkt blir härsken och används på huden, då kan nya ämnen bildas som kan vara mindre bra för huden samt att det kan ske en bakterie tillväxt i produkten som kan ge mindre angenäma effekter på huden. Därför är det viktigt att produkter har någon typ av säker konserveringsmetod.

Att många företag väljer att märka produkterna med ”Paraben Fri” och göra om dem i vissa fall till helt parabenfria har tillviss del att göra med att konsumenterna efterfrågar det. Medier blåser upp ett ämne (ibland med all rätt och det är bra att allt granskas) men ibland blir det också lite uppförstorat. Parabener är livsfarligt! Typ så har det skrivits i vissa tidningar. Det resulterar i att ingen (generaliserat) vill på bara livet ha en produkt som innehåller det svarta fåret parabener. Hudvård och kosmetika tillverkarna får stora påtryckningar att parabenerna måste bort från alla produkter. Konsumenterna vill inte ha hudvårdsprodukter etc. med parabener. Vissa tillverkare får bokstavligen ELD i baken och tar bort allt vad som heter parabener, ersätter med något annat konserverande ämne och trycker STORT på förpackningarna ”FRI FRÅN PARABENER”. Sen kan de pusta ut..phuuuuu nu är boven i dramat borta… nu är allt frid och fröjd… eller??

Paraben fri, Fri från parabener

Det jag personligen kan känna är att hur vet man alltid så säkert att det nya ämnet man tillsätter är så mkt bättre? Det känns ibland som ingen ifrågasätter detta utan man nöjer sig med att produkten är parabenfri och vad som är istället verkar inte så viktigt. Det är nästan ingen som frågar. Av alla som ber mig om tips på paraben fria produkter så har ingen ifrågasatt vad man har istället. Är inte det lite konstigt? Bara pesten parabener är borta. Som sagt frågan är vad det är för nytt ämne man valt att konservera med och vad säger att det är bättre än parabener som ändå använts sååå otroligt  länge i allt från medicin, mat och då även hudvård. Hur kan man vara så säker på att det ”nya” konserverande ämnen inte har några andra skadliga biverkningar? Man får ju förmoda att de byter ut till något som de anser bättre. Men är det en ny metod så har det ju å andra sidan inte hunnit prövats under så lång tid.

En gång i tiden när jag jobbade som flygvärdinna och trodde att de nya planen alltid var de säkraste och bästa, då sa en pilot så här till mig:

–  Är de några plan du ska känna dig säker i Annica så är det de som är lite äldre. De har prövats och körts under så lång tid och har man fortfarande valt att ha kvar dem i flottan så tyder de på att de är bra. Ja, tänkte jag…kanske ligger det lite i det 😉

Hur som helst tillbaka till hudvården. Det jag nu skriver om parabener är som sagt min personliga åsikt som hudterapeut och observera att det finns väldigt skilda meningar om detta. Jag kommer inte att göra någon vetenskaplig utredning då jag inte har den kompetensen utan har baserat mitt ställningstagande på min erfarenhet som huderapeut, allt jag konstant läser om hudvård samt en stor dos sunt förnuft som jag alltid väver in i allt jag gör.

Parabener i livsmedel?

Jag tänker ibland…vad innehåller det smågodis och annat skräp, snabbmat etc. de flesta av oss äter åtminstone ett par gånger i månaden, kanske i veckan eller kanske varje dag??..Alla som skriiiker efter parabenfri hudvård… jag undrar om de kollat maten som de stoppar I munnern också att den är parabenfri..

Det vi stoppar i munnen, det som passerar igenom hela vårt system, mage, tarm och hela kvidevitten. Vad innehåller allt det egentligen?? Urk, det vill man inte alltid veta… men många av oss (inklusive jag själv) smaskar gladeligen i sig smågodis utan att fundera en sekund över att allt är i princip helt konstgjort och massor av olika ämnen som kanske inte alltid är någon höjdare för kroppen.. men vi låter det ändå slinka ner och igenom hela vårt delikata system. Jag säger inte att bara för det, så är det ok med parabener i hudvård.. men ibland är det bra med lite perspektiv på saker.. tycker jag i alla fall.Parabener i läkemedel

 

Man har under lång tid använt parabener i både läkemedel och livsmedel för att konservera och säkerställa att mat och medicin inte blir förorenade med skadliga bakterier. Då tänker jag ibland att så länge läkemedelsvärlden använder det flitigt så får man någonstans lita på att det är ok.

I min värld är det naturliga valet inte alltid bäst utan kan i vissa fall vara irriterande på huden. Ett ämne/ingrediens som verkar bra/dålig kan i kombination med andra ingredienser få helt nya egenskaper. Detta gör att det är svårt för konsument att bara analysera och ta ställning till en viss lösryckt ingrediens (t.ex. i en ingredienslista) då de som sagt kan få nya egenskaper beroende på vilket sällskap de är i. Vad gäller växter är det dessutom så att olika delar på växten, var den odlas, i vilken del av mognadsprocessen den plockas så kan den få vitt skilda egenskaper. Jag tar upp detta för ibland används ju även t.ex. olika aromaoljor för sina konserverande egenskaper.

Generellt så tänker jag helhet när det kommer till produkter, resultat, ingredienser, fördelar, nackdelar och ja, faktiskt i det mesta  i livet.

Jag kommer lämna ämnet parabener där och hoppas att alla ni som önskat att jag ska blogga om detta ämne känner er nöjda med svaret/inlägget. Ni har nu iallafall fått mina ärliga och innersta tankar och åsikter om parabener.

För er som vill ha mer fakta från läkemedelsverket m.m kika in på dessa sidor:

Läs gärna på apotekets hemsida om vad de skriver om Parabener här!

Läkemedelsverket har även de en hel del information som du hittar här!

På Kemisktekniska Leverantörsförbundet hittar ni även där relevant info om parabener och andra ingredienser inom hudvåd! Ni hittar KTF här!

(Källa fakta text: vitality2day)

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

32 svar till “Är parabener farlig?”

 • (32) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sabina skriver:

  Hej Annica
  Uppskattar verkligen ditt resonemang!
  Själv är jag frisör, och väldigt intresserade av kemi. Så sant som du skriver…så har vi nog en hel del att fundera på i vår kemiska miljö.
  Tack/ Sabina

  • zapannna skriver:

   Retinol – https://tonzes.com/retinolse.htm Det här är troligen den mest prisvärda och bästa retinolprodukten som jag stött på! Den använder jag varje kväll (varannan i början av behandlingen) och hyn har blivit slätare på bara ett par veckor faktiskt.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sabina, Andra bloggaren och hudterapeuten Sara här som svarar på din kommentar.

   Visst är det ett intressant och superbra inlägg, ska hälsa Annica 🙂
   Kul att du är med oss på bloggen.

   Mvh,Sara

 2. Lena skriver:

  Hej!
  Jag hade använt miniderm en mjukgörande kräm för mycket känsliga hudtyper i 3 och ett halvt år. Den hjälpte mycket min exem men jag blev sjukare och sjukare med tiden. Första symptomen var att jag fick nässelutslag i hela kroppen när jag sportade. Det blev värre och jag slutade sporta för två år sedan förutom yoga. Jag blev dålig av solen också. På sista tiden kunde jag få angioödem när jag blev värm. Jag misstänkte allt möjligt men hittade ej, men till slut förstod jag att produkten hade två olika slags parabener E216 och E 219. Jag har inte använt miniderm i en vecka precis och min hud och reaktioner av värme blir bättre och bättre! Läkarna sa att man kunde använda minderm hur mycket man behövde vilket jag gjorde i tre och ett halvt år. Jag är chockad, ledsen för att min kropp blev utsatt av det så länge, men samtidigt har aldrig varit så glad och ser fram emot att jag blir helt frisk så att jag kan röra på mig. Det har varit både psykisk och fysiskt dåligt. Jag vill bara dela med mig mina erfarenheter om det finns andra som lider av likadana sjukdom, men jag vill gärna höra vad du säger om min sjukdom.
  Tack på förhand!

 3. Linnea Svalfors skriver:

  Wow! Vad bra uttryckt! Är själv dietist och möter många liknande frågor angående tillsatser i mat. Att vräka i sig godis och annat i mängder samtidigt som man är rädd för ett (godkänt) sötningsmedel i tuggummi är en klassiker. By the way, älskar att öppna beställningarna från Skin city, den upplevelsen får jag inte från någon annan e-leverantör. Tack!

  • annica skriver:

   Hej Linnea Svalfors, Tack för dina ord och bra med din input 🙂 Så glad att du uppskattar våra fina paket, upplevelsen är minst lika viktig och att man varsamt tar hand om produkterna vid transport.
   Kram Annica

 4. Kattis skriver:

  Hallå där!Tack för detta inlägg.

  Så bra tycker jag att du refferar och länkar till dina källor! Jag har länge läst om parabener, som så många andra, på bloggar där de tyvärr inte anger var de fått informationen. När jag läste om parabener och cancer så stod det att hela debatten började då man upptäckte parabener i bröstcancertumörer. Läskigt tyckte jag men dessvärre stod det inget mer. Därför var jag tvungen att skriva ett inlägg och gräva lite i vad denna information kom ifrån:

  http://sadnesstheory.wordpress.com/2014/08/11/parabens-and-cancer/

  Det gäller absolut att uppmärsamma så mycket vi kan olika ingredienser i både mat som kosmetik för att påverka företag och myndigheter. Finns det skadliga ämnen ska de bort!

 5. Jessica L skriver:

  Hej Annica,
  Vad tycker du om märket Kiehl’s? Syftar inte på parabener nu utan bara rent allmänt, har för mig du besökte någon Kiehl´s butik när du var utomlands förut men blir ändå osäker när det inte säljs på Skincity, haha känns som bara det bra märkena hittar man hos dig 🙂
  Ha en fin dag!

  • annica skriver:

   Hej Jessica, Jag gillar dem! Härliga produkter och härligt koncept! Tyvärr kan vi inte sälja dem då de har krav på helt egen Kiels konceptbutik. Skulle gärna erbjuda er dem annars! Stor kram annica

 6. Mia skriver:

  Hej Annica,

  en väninna till mig med extremt begränsad budget samt inte alltför stort intresse av hudvård har ändå bestämt sig för att köpa ett riktigt kvalitetsserum (hon har testat mina,bla Transderma och Priori 😉 )-jag tycker det är en prima idé eftersom serum är närmast huden,men kan ex budgetmärken till dag/nattcreme ta bort effekten av serumet? Jag vet ju att de samverkar sas,så jag kanske har fel i att det är en bra idé? jag tänker bättre en superprodukt än ingen alls…vad säger allas vår guru gällande hudvård 🙂

  • annica skriver:

   Hej Mia, Jag håller helt med om det du skriver.. bättre ett superserum än inget:) Samtidigt så är det så att har hon en creme med sämre innehåll så kan ju den motverka det serumet gör. Be henne kika på tex Maria Åkerberg som har bra innehåll och inte kostar mkt. Kram annica

 7. Maria skriver:

  Hej,

  Har ni inte kvar Exuviance rejuvenating bionic scrub på hemsidan längre? Har du något tips på någon liknande skrubb?

  • annica skriver:

   Hej Maria, Den har utgått från Exuviance. Det kommer komma en ny version men när vet jag inte i skrivande stund.. den håller på att formuleras! Kram annica

 8. Natta skriver:

  Överdrivna diskussioner har det varit kring parabener och jag använder dem. Men mineraloljor vill jag inte använda främst för att jag får finnar som innehåller detta. Det är bra av märken som väljer att publicera sina innehållsförteckningar så att alla konsumenter kan bli nöjda med vilka produkter man väljer att köpa. Även om man inte förstår ingredienslistan helt så tycker jag det är intressant med vad som finns i produkten. Mat är jag ännu mer noga med! 🙂 hoppas du haft en bra resa!

 9. Sofie skriver:

  Hej Annica! Jätte bra inlägg är helt med dig på den punkten. Men något som de borde snackas mer om (tycker jag) är mineral olja, för att citera vad dermanord skrev på sin sida: ”Mineraloljan saknar fettsyror vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat för att fetta in huden.
  Det lömska är att det känns bra för stunden.
  Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja.” Jag blev lite paff när jag såg vad kanebos silky purifying cream innehöll de första som stog var ”mineral oil”, jag som älskar kanebo blev nu genast lite fundersam vad de är egentligen man betalar för!
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Sofie, Ja alltså.. det där var sådär skrivet av dem om jag får säga min mening. Älskar med sensai och vissa produkter har mineralolja. Här kommer lite info direkt från Japan och Sensai ang mineralolja i just deras produkter:

   We use ”mineral oils” whose safety is clearly established as a cosmetic ingredient. First of all, ”mineral oils” do not clog pores. The major cause of clogged pores is a mixture of excessive sebum and dirt. You need to perform proper double cleansing every day to solve this problem

   ”Mineral oils” are general term for all of the hydrocarbon obtained by refining petroleum. There are petrolatum, liquid paraffin (mineral oils), microcrystalline wax, labelled on the products, as the ingredients derived from ”mineral oils”.

   Carefully refined ”mineral oils” are chemically stable, causes very little irritation to the skin, and are safe. They are widely used in the medical world, as well as cosmetics, and can safely be described as having no ill effects on the skin. It is often said that the main reason for cosmetics not suiting the skin is allergic reactions, but there is no distinction between vegetable, animal or mineral in the causes of allergies.

   Det Kanebo gör som du kan läsa ovan är att de renar den många många gånger så att de portilltäppande effekterna inte finns kvar. Kvar finns en stabil ingrediens som har fina mjukgörande egenskaper på huden och som är väldigt säker att använda.
   Kram annica

 10. Angelica skriver:

  Gick just in här för att kolla om du hunnit svara på min fråga angående detta inlägg, men den verkar vara raderad? Var den obekväm?

  • annica skriver:

   Hej Angelica, Den kom inte upp först, jag var tvungen att godkänna den av någon anledning.. kanske var det första gången du kommenterade? Jag raderar dock INGA kommentarer… inga är för obekväma,.. det är bara fråga på:) Kram annica

 11. Pamela skriver:

  Hej!

  Vad bra!!!

  Jag tycker som dig, fins produkter dom människor ÄLSKAR och dom har paraben men dom funkar bra!! Fins andra dom kanske EN VÄNINA tycker inte om och helt plostlig DEN HAR PARABENER och den är färlig

 12. Anneli skriver:

  Mycke bra inlägg!! Är också en av dom som tycker att de bli it sån hysteri angående parabener, väl inget farligt me parabener tycker folk överdriver om både parabener och mineraloljor..

 13. Tina skriver:

  Å andra sidan så brukar just den som tänker
  På vad krämburken innehåller också vara
  noga med vad det stoppar i munnen!!!
  Just saying!

 14. Angelica skriver:

  Hej Annica och tack för ett aktuellt inlägg.
  Jag håller med i det mesta du skriver här och framför allt budskapet i stort. Dock undrar jag vad du menar när du jämför mängden parabener från hudvårdsprodukter med ppiller. Jag tror att jag faktiskt inte bara förstår meningsbyggnaden. För du menar väl inte att det finns lika mkt parabener i produkterna som du får i dig av ett ppiller? Det var storleken du ville åt?
  Det andra jag reagerade på var när du drog paralleller mellan innehåll i parabener och i lingon. Jag förstår såklart resonemanget, men att säga att det inte är konstigare att bli allergisk mot parabener än mot lingon blir väl lite missvisande? Även om de innehåller en del likadana ämnen så går det ju inte att komma ifrån att det ena faktiskt påverkar vårt endokrina system på ett sätt som är bevisat i många undersökningar att det är skadligt? Som sagt, jag håller med dig i stort, för ska man vara kräsen på parabener ska man inte heller stoppa vad som hellst i munnen, men just det jag kommenterade på tyckte jag blev lite generaliserande? Eller hur tänker du kring detta?

  Tack för en trevlig blogg!
  Hälsningar
  Angelica Nylander

  • annica skriver:

   Hej Angelica, Tack! Alltså slutsatsen av det hela är att det är så väääldigt liten mängd. Det finns många olika meningar om vad som påverkar vad och vad som inte gör det. Mycket av det som står är inte bevisat, de vanligaste parabenerna som används i hudvård är godkända och har används otroligt länge i många olika ändamål.. hudvård, mat och mkt mer. Jämförelsen är för att sätta saker lite i relation och självklart har jag gjort generaliseringar men mitt syfte med detta inlägg är eg. bara att få lite perspektiv till hela debatten:)
   Hoppas du förstår hur jag tänker! Kramar Annica

 15. Eva-Lena skriver:

  Jättebra inlägg Annica, hysterin över paraben som det stora svarta fåret har gått lite överstyr tycker jag. I mitt eget fall är inte produkter med s.k naturliga ingredienser alltid det bästa valet, kan få en reagens av dem.

  Kram Eva-Lena

 16. Hilde skriver:

  Det här är så bra tycker jag. Det har blivit allt för mycket hysteri kring så mycket den senare tiden.
  Kram