Är sulfater, parabener och silikoner farligt?

  • | Annica

Bild lånad från Marias Blogg på Damernas Värld.

Idag mina vänner så tänkte jag publicera en artikel som underbart duktiga journalisten Maria Ahlgren på Damernas Värld skrivit. En av de bättre artiklar jag har läst som rör ingredienser och produkter. Tack Maria för denna grymma artikel, du är grym!

Ni hittar Marias blogg som jag tycker ni absolut ska följa och läsa HÄR!

Så låt mig ge er Marias artikel rakt upp och ner som den är… Happy Reading!

Det är inte lätt att vara skönhetskonsument. Aldrig har vi ställts inför så många val och olika budskap som nu. Till råga på allt duggar ingredienslarmen tätt på internet. Men hur rädda behöver vi egentligen vara för saker som parabener, sulfater, mikroplaster och silikoner?

”Om ”naturligt” innebär en okänd kemikaliecocktail med hundratals ämnen som man inte har koll på är syntetiskt bäst”

Som om det inte vore förvirrande nog att navigera i en värld av löftesrika produkter möts vi nästan dagligen av en flod av alarmerande råd och rön. I Facebookflödet går larmet nästan jämt, och det är lätt att dras in i en virvel av dåligt samvete, oro och misstro mot hela den industri som livnär sig på att vi vill hålla oss rena, lena, väldoftande och skrynkelfria. Produkter i den kvinnliga fåfängans tjänst tillskrivs allt från cancerframkallning och sabotage av reproduktionsapparaten till miljöförgiftning och allvarliga allergiska reaktioner. Bilden av den traditionella kosmetikhyllan är på sina håll minst sagt svart.

Bild lånad från Marias Blogg på Damernas Värld.

Men finns anledning till rädsla och omedelbar badrumsdetox? Generellt sett: nej. Inom EU finns strikta regelverk som säkerställer att produkter som sätts på marknaden är säkra att använda på det sättet som de är avsedda att användas. Det vill säga – om du inte planerar att äta ditt puder eller dricka ditt nagellack finns ingen anledning till oro.

Ändå eldar industrin på vår ingrediensångest genom marknadsföring som fokuserar på vad produkterna inte innehåller. Frihet från parabener, sulfater, silikoner och mineraloljor framhävs på förpackningarna, inte minst hos stora, traditionella skönhetsföretag som vill möta konsumenttrycket. Klart att man då som konsument utgår ifrån att dessa ingredienser utgör en fara, och rädsla är – som vi vet – en enorm drivkraft. Mot rädslan har vetenskapen svårt att göra sin röst hörd.

Bild lånad från Marias Blogg på Damernas Värld.

Detta vet även branschen, och fenomenet ”greenwashing”, där tillverkare framhåller produkter som mer naturliga, ekologiska och miljövänliga än de egentligen är, har exploderat i takt med de senaste årens knallgröna trend. Ju mer uppkopplade vi är, desto mer tycks vi längta efter det rena och naturliga. När L’Oréal-ägda hårvarumärket Kérastase för tio år sedan frågade konsumenterna vad som var viktigast vid skönhetsköp fanns naturlighet och etiska aspekter inte ens på kartan, utan allt fokus var på känsla och resultat. I dag är önskemålet om naturlighet och hållbarhet på topp fem-listan.

Att vi blir medvetna om hur våra konsumtionsvanor påverkar hälsa och miljö är så klart goda nyheter, men det slår lätt över i irrationell rädsla, och att naturligt och syntetiskt ställs mot varandra – helt i onödan.

” Efter det stora drevet mot parabener för några år sedan valde många skönhetsföretag att plocka bort dem”

– Ingredienslarmen är ett mynt med två sidor, säger Tomas Byström, utredare av kosmetiska produkter på Läkemedelsverket. Å ena sidan är det bra att människor engagerar sig när det gäller innehållet i kosmetiska produkter. Å andra sidan är det inte bra med vinklad, osaklig och ibland felaktig information som kan bli till skrämselpropaganda.

– Särskilt olyckligt har det blivit med parabener, menar Peter Jansson, teknisk rådgivare på Kemisk-tekniska leverantörsförbundet (KTF), som är en medlemsorganisation för skönhetsföretag.

– Konserveringsmedel, som parabener, hindrar farliga bakterier och svamp, och är ett nödvändigt ”ont” i alla produkter som dessa kan växa i. Parabener är ovanligt bra konserveringsmedel eftersom det är extremt ovanligt att de ger kontaktallergi, men efter det stora drevet mot parabener för några år sedan valde många skönhetsföretag att plocka bort dem efter konsumentpåtryckningar – trots att all expertis är enig om parabeners säkerhet.

Som skönhetsredaktör får jag ofta frågor från oroliga läsare. Många efterlyser produkter som inte innehåller något ”kemiskt”, och här är det läge för en grundlektion i kemi.

– I grunden är allt kemi, små molekyler som utgör både syntetiska och naturliga produkter. Många av ingredienserna i syntetiskt framställda produkter kommer ursprungligen från växtriket, men är framtagna i laboratorier för att skapa en kontrollerad produkt med minimal risk för allergiska reaktioner, säger Anne Wetter, hudläkare på Diagnostiskt centrum hud i Stockholm.

– Det finns gott om både riskabla och säkra ämnen av både naturligt och syntetiskt ursprung, säger Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket. Pär Svahnberg, doktor i organisk kemi, instämmer:

– Toxikologin gör ingen skillnad på ämnenas ursprung. Uppdelningen i naturligt och syntetiskt saknar mening och leder ofta tanken fel. Är naturligt morfin bättre än syntetiska nylonstrumpor?

Bild lånad från Marias Blogg på Damernas Värld.

Marie Lodén är forskare och docent i experimentell dermatologi och har skrivit böcker om skönhetens kemi. Hon anser att gamla välkända ingredienser som dyker upp i nya ”larm” oftast är helt ofarliga i de halter som används, och att vi som konsumenter ska vara mer rädda för nya mirakelsubstanser som saluförs av företag som är nya på marknaden eller som ofta byter sortiment.

– Om ”naturligt” innebär en okänd kemikaliecocktail med hundratals ämnen som man inte har koll på är syntetiskt bäst, slår hon fast.

Naturliga ingredienser ställer höga krav på tillverkaren att hantera ingredienserna med respekt – vegetabiliska oljor kan till exempel härskna eller oxidera i fel temperatur – men förvaltade på rätt sätt är naturliga oljor och extrakt magiska för hud och hår. Går vi bortom säkerheten för oss människor finns det givetvis ideologiska anledningar att välja fler naturliga produkter. För att leda oss rätt finns bra märkningar att hålla koll på, som Ecocert, där 95 procent av produktens innehåll måste vara naturligt och till minst 10 procent ekologiskt odlat, och Fairtrade, där producenterna jobbar under rättvisa villkor. Även Svanenmärkningen har börjat hitta till kosmetikavärlden, med det svenska makeupmärket Idun i framkant.

Lyckligtvis behöver det ena inte utesluta det andra, och det är fullt möjligt att ha en necessär med både effektiva, syntetiska – och helt säkra – produkter och gröna skönheter som värnar om vår värld. De flesta seriösa varumärken plockar det bästa från både naturens och vetenskapens världar. Hållbarhet, hälsa och härlighet går att förena.


Så säger experterna

Vi har pratat med några av Sveriges ledande experter inom kosmetiska säkerhetsfrågor. Att återge deras kunskap skulle kräva en hel bok, men vi har gjort vårt bästa för att koka ner informationen och räta ut några vanliga frågetecken.

Sulfater

Var finns de? I löddrande rengöringsprodukter, som ansiktsrengöring, duschtvål och schampo. Löser effektivt upp fett och smuts. Två vanliga sorter är SLS och SLES.

Farligt för människor? Nej, men kan vara uttorkande.

Farligt för miljön? Ingen känd påverkan. Lätt nedbrytbara.

Hur gör jag då? Märker du att du blir torr, byt mot sulfatfria varianter.


Silikoner

Var finns de? Det finns en uppsjö av silikontyper, och de används i kosmetika och hårvård för att låsa in fukt och ge en slät yta. Finns ofta i primers, hudcrèmer och håroljor.

Farligt för människor? Generellt är silikoner inte farliga för oss människor, men vissa cykliska silikoner verkar lagras i vävnader där de kan byggas upp till en riskabel dos.

Farligt för miljön? Låg toxicitet, men tar lång tid att brytas ner i naturen och bedöms därför kunna vara farligt.

Hur gör jag då? Undvik cykliska silikoner i sprayform eftersom de är lätta att andas in, eller regelbunden användning på stora hudytor (kolla på ingredienslistan efter namn som börjar på cyklo- och slutar på -siloxane). Spola inte ner överblivna produkter, släng dem i soporna.


Mineraloljor

Var finns de? I hudvård. Används ofta i produkter för känslig hud på grund av sin obefintliga allergirisk. Sterila mineraloljor används inom vården av hudskador.

Farligt för människor? De högrenade kvaliteter som används i kosmetiska produkter är helt ofarliga.

Farligt för miljön? Sannolikt ofarliga, men olämpliga på fel ställe. ”Hellre högrenade i kosmetik än i drivmedel”, säger Olof Holmér på KTF.

Hur gör jag då? Det finns inga tunga skäl till bojkott, men om du ändå vill undvika mineraloljor finns mängder av sköna produkter med växtoljor i stället.


Mikroplaster

Var finns de? Den omdebatterade sorten är mikroskopiska plastkulor i rengörings- och skrubbprodukter, men branschen fasar sedan några år tillbaka ut dessa.

Farligt för människor? Inga kända hälsorisker för oss människor.

Farligt för miljön? Det har konstaterats att mikropartiklar äts av vattenlevande organismer, men följderna av detta är inte klara och frågan utreds på myndighetsnivå. Lagras inte i levande vävnad, men är ändå inte önskvärt.

Hur gör jag då? Kosmetika står för under en procent av utsläppen av mikroplaster, så gå inte under av dåligt samvete om du råkar ha en gammal skrubbcrème. Bildäck och båtfärg är de värsta bovarna.


Parabener

Var finns de? Som konserveringsmedel i kosmetika. Naturliga parabener finns i frukt och vissa bär.

Farligt för människor? De som är undersökta och tilllåtna är ofarliga. Ett av de konserveringsmedel som har minst negativa bieffekter.

Farligt för miljön? Tämligen ofarligt.

Hur gör jag då? Släpp rädslan. Att tillverkare märker sina produkter som parabenfria beror på att de har fallit för marknadskrafter, inte att parabener är farliga. Alternativen kan vara sämre för dig med känslig hud.


Syntetiska konserveringsmedel

Var finns de? Oavsett deras ursprung ska du vara medveten om konserveringsmedlens viktiga funktion som svamp- och bakteriedödare. Deras giftiga effekt på mikroorganismer är nödvändig, på gott och ont. Bakterier kan bara växa där det finns vatten.

Farligt för människor? Kan ge kontaktallergi och hudirritation.

Farligt för miljön? Vissa typer kan vara skadliga för miljön.

Hur gör jag då? Ett liv helt utan syntetiska konserveringsmedel är i princip omöjligt. Måste något konserveras så måste det. Blir du allergisk mot en produkt, byt till en annan.


Aluminium i deodorant

Var finns de? Som antiperspirant (svetthämmare) i deodoranter.

Farligt för människor? Farligt i hög dos, men osannolikt att mängden i deodorant spelar någon roll. Kan irritera huden.

Farligt för miljön? Ser du till de totala utsläppen är bidraget från kosmetika försumbart.

Hur gör jag då? Om din hud blir irriterad, byt till parfym- och aluminiumfri deo.


Parfym och eteriska oljor

Var finns de? Eteriska oljor är naturens egna parfymämnen, medan parfym är syntetiskt framställd doft.

Farligt för människor? Kan orsaka kontaktallergi.

Farligt för miljön? Båda typerna kan innehålla problematiska ämnen, men de små mängderna minskar sannolikt riskerna.

Hur gör jag då? Välj parfymfritt där det går, men njut av din favoritparfym med gott samvete.

Källor: Tobias Byström, utredare kosmetikaprodukter, Läkemedelsverket. Marie Lodén, docent i experimentell dermatologi och forskare. Winta Woldai, toxikolog och nutritionist, Apoteket. Pär Svahnberg, doktor i organisk kemi, Toxintelligence. Anne Wetter, hudläkare och grundare av Diagnostiskt centrum hud. Peter Jansson och Olof Holmér, Kemisk-tekniska leverantörsförbundet.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

81 svar till “Är sulfater, parabener och silikoner farligt?”

  • (81) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Angelica skriver:

    Hej Annica!
    Anv&#228nder JM 5-steg har en blandhy med plitor. Har blivit s&#229 otroligt yttorr och blir inte av med det, har du n&#229gra tips?

    //Angelica

  2. Johanna skriver:

    Även om EU tillåter en uppsjö av ingredienser som ofarliga ”sålänge man inte äter det” så kan man säga att våra porer äter allt vi lägger på huden. Porerna är hudens munnar och inom 1 minut från det att vi lägger på en syntetisk produkt på huden så har ca 60% av alla kemikalier sugits upp av huden och är inne i vårt blodomlopp. Jag tror starkt på att de flesta kemikalier rubbar våra celler, hormoner och dess balans i våra kroppar. Därför använder jag naturliga rengöringsmedel, tandcreme, smink etc etc. Om någon vill följa en person som är en ninja på att vara 100% grön men samtidigt riktigt glammig, så kan jag tipsa om OrganicBunny på instagram!

  3. Johanna skriver:

    Även om EU tillåter en uppsjö av ingredienser som ofarliga ”sålänge man inte äter det” så kan man säga att våra porer äter allt vi lägger på huden. Porerna är hudens munnar och inom 1 minut från det att vi lägger på en syntetisk produkt på huden så har ca 60% av alla kemikalier sugits upp av huden och är inne i vårt blodomlopp. Jag tror starkt på att de flesta kemikalier rubbar våra celler, hormoner och dess balans i våra kroppar. Därför använder jag naturliga rengöringsmedel, tandcreme, smink etc etc. Om någon vill följa en person som är en ninja på att vara 100% grön men samtidigt riktigt glammig, så kan jag tipsa om OrganicBunny på instagram!

  4. Johanna skriver:

    &#196ven om EU till&#229ter en uppsj&#246 av ingredienser som ofarliga ”s&#229l&#228nge man inte &#228ter det” s&#229 kan man s&#228ga att v&#229ra porer &#228ter allt vi l&#228gger p&#229 huden. Porerna &#228r hudens munnar och inom 1 minut fr&#229n det att vi l&#228gger p&#229 en syntetisk produkt p&#229 huden s&#229 har ca 60% av alla kemikalier sugits upp av huden och &#228r inne i v&#229rt blodomlopp. Jag tror starkt p&#229 att de flesta kemikalier rubbar v&#229ra celler, hormoner och dess balans i v&#229ra kroppar. D&#228rf&#246r anv&#228nder jag naturliga reng&#246ringsmedel, tandcreme, smink etc etc. Om n&#229gon vill f&#246lja en person som &#228r en ninja p&#229 att vara 100% gr&#246n men samtidigt riktigt glammig, s&#229 kan jag tipsa om OrganicBunny p&#229 instagram!

  5. Alexandra skriver:

    Hej Annica!
    Jag undrar om du kan hjälpa mig, eller rättare sagt min sambo.
    Han är 31 år och har sen tonåren haft problem med acne. Han har fått antibiotika utskrivet förr, och nu när han var där sist så sa hon att det ev skulle behövas en starkaste dos, och då måste han kolla blodtryck varje månad + att han inte får vara i solen, så det känns inte så kul.
    Han har inte fullt med finnar i hela ansiktet utan det pluppar upp ganska stora och färre.
    Han har fet hy, mkt pormaskar och som sagt stora finnar/bölder pluppar upp.
    Jag har sagt att det finns bra rengöring och krämer som han kanske kan försöka med,men han säger att han inte tror på det
    Så jag tänkte kolla med dig om du kan tipsa om något bra, som verkligen borde funka för honom och visa honom att det funkar visst med bra produkter!
    Vi har gjort skincitys hudtest, men fått olika rekommendationer, så jag vill gärna höra just av dig, vad du skulle föreslå för honom.

    Jättetacksam för hjälp
    Mvh Alexandra

    • annica skriver:

      Hej Alexandra, Dermaceutic är ett märke som har en ganska kort men effektfull serie. En bra grund är en rengöring och creme och han kan komma så långt för att börja stärka upp sin hud.
      Rengöring: https://skincity.se/sv/advanced-cleanser
      Creme: https://skincity.se/sv/regen-ceutic

      Så titta gärna på denna serie och glöm inte ett bra solskydd. K Ceutic från Dermaceutic är helt fantastisk på att stärka upp huden. Säg att han ska ge det minst 3 månader och ta gärna en bild efter varje vecka för att han lättare ska kunna se en förändring i huden. Kram Annica

  6. Alexandra skriver:

    Hej Annica!
    Jag undrar om du kan hjälpa mig, eller rättare sagt min sambo.
    Han är 31 år och har sen tonåren haft problem med acne. Han har fått antibiotika utskrivet förr, och nu när han var där sist så sa hon att det ev skulle behövas en starkaste dos, och då måste han kolla blodtryck varje månad + att han inte får vara i solen, så det känns inte så kul.
    Han har inte fullt med finnar i hela ansiktet utan det pluppar upp ganska stora och färre.
    Han har fet hy, mkt pormaskar och som sagt stora finnar/bölder pluppar upp.
    Jag har sagt att det finns bra rengöring och krämer som han kanske kan försöka med,men han säger att han inte tror på det
    Så jag tänkte kolla med dig om du kan tipsa om något bra, som verkligen borde funka för honom och visa honom att det funkar visst med bra produkter!
    Vi har gjort skincitys hudtest, men fått olika rekommendationer, så jag vill gärna höra just av dig, vad du skulle föreslå för honom.

    Jättetacksam för hjälp
    Mvh Alexandra

    • annica skriver:

      Hej Alexandra, Dermaceutic är ett märke som har en ganska kort men effektfull serie. En bra grund är en rengöring och creme och han kan komma så långt för att börja stärka upp sin hud.
      Rengöring: https://skincity.se/sv/advanced-cleanser
      Creme: https://skincity.se/sv/regen-ceutic

      Så titta gärna på denna serie och glöm inte ett bra solskydd. K Ceutic från Dermaceutic är helt fantastisk på att stärka upp huden. Säg att han ska ge det minst 3 månader och ta gärna en bild efter varje vecka för att han lättare ska kunna se en förändring i huden. Kram Annica

  7. Alexandra skriver:

    Hej Annica!
    Jag undrar om du kan hj&#228lpa mig, eller r&#228ttare sagt min sambo.
    Han &#228r 31 &#229r och har sen ton&#229ren haft problem med acne. Han har f&#229tt antibiotika utskrivet f&#246rr, och nu n&#228r han var d&#228r sist s&#229 sa hon att det ev skulle beh&#246vas en starkaste dos, och d&#229 m&#229ste han kolla blodtryck varje m&#229nad + att han inte f&#229r vara i solen, s&#229 det k&#228nns inte s&#229 kul.
    Han har inte fullt med finnar i hela ansiktet utan det pluppar upp ganska stora och f&#228rre.
    Han har fet hy, mkt pormaskar och som sagt stora finnar/b&#246lder pluppar upp.
    Jag har sagt att det finns bra reng&#246ring och kr&#228mer som han kanske kan f&#246rs&#246ka med,men han s&#228ger att han inte tror p&#229 det
    S&#229 jag t&#228nkte kolla med dig om du kan tipsa om n&#229got bra, som verkligen borde funka f&#246r honom och visa honom att det funkar visst med bra produkter!
    Vi har gjort skincitys hudtest, men f&#229tt olika rekommendationer, s&#229 jag vill g&#228rna h&#246ra just av dig, vad du skulle f&#246resl&#229 f&#246r honom.

    J&#228ttetacksam f&#246r hj&#228lp
    Mvh Alexandra

    • annica skriver:

      Hej Alexandra, Dermaceutic &#228r ett m&#228rke som har en ganska kort men effektfull serie. En bra grund &#228r en reng&#246ring och creme och han kan komma s&#229 l&#229ngt f&#246r att b&#246rja st&#228rka upp sin hud.
      Reng&#246ring: https://skincity.se/sv/advanced-cleanser
      Creme: https://skincity.se/sv/regen-ceutic

      S&#229 titta g&#228rna p&#229 denna serie och gl&#246m inte ett bra solskydd. K Ceutic fr&#229n Dermaceutic &#228r helt fantastisk p&#229 att st&#228rka upp huden. S&#228g att han ska ge det minst 3 m&#229nader och ta g&#228rna en bild efter varje vecka f&#246r att han l&#228ttare ska kunna se en f&#246r&#228ndring i huden. Kram Annica

  8. Anonym skriver:

    Hej! Brukar få inåtväxta hårstrån och inflammationer av att vaxa bikinilinjen hemma. Jag undrar om man kan få samma problem med att vaxa på salong?

    • annica skriver:

      Hej, Det kan absolut vara en stor fördel att gå på salong och vaxa. Då det är viktigt med förbehandling och efterbehandling. Sen även att man drar i rätt växtriktning för att hårsäckarna inte ska bli triggade. Kram Annica

  9. Anonym skriver:

    Hej! Brukar få inåtväxta hårstrån och inflammationer av att vaxa bikinilinjen hemma. Jag undrar om man kan få samma problem med att vaxa på salong?

    • annica skriver:

      Hej, Det kan absolut vara en stor fördel att gå på salong och vaxa. Då det är viktigt med förbehandling och efterbehandling. Sen även att man drar i rätt växtriktning för att hårsäckarna inte ska bli triggade. Kram Annica

  10. Hanna skriver:

    Hej, är Elemis ett märke som kan ha bra effekt på en yttorr acnehud? (Vuxenacne) Jag gillar verkligen märket.

    • annica skriver:

      Hej Hanna, Elemis har många bra produkter för att behandla din hud. Tänker direkt på Dynamic resurfacing smoothing serum som är otroligt bra på att arbeta på ärr och för bättra balansen i din hud 🙂 Kram Annica

      • Hanna skriver:

        Jag pratade med en annan Hudterapeut som tyckte att elemis kan vara för snällt för min hud. Hon har heller ej sett min hud ska tilläggas. 🙂

        • annica skriver:

          Hej Hanna, Elemis kanske inte har det kraftfullaste syraprodutkerna men Elemis är otroligt vårande och stärkande för din hud vilket är en otroligt bra grund. Ofta kan man ha behandlat huden för kraftufullt och huden har blivit torrare och tunnare och att då gå på med kraftfulla produkter kan stressa. Så Elemis har otroligt bra att börja med 🙂 Kram Annica

  11. Anonym skriver:

    Hej! Brukar f&#229 in&#229tv&#228xta h&#229rstr&#229n och inflammationer av att vaxa bikinilinjen hemma. Jag undrar om man kan f&#229 samma problem med att vaxa p&#229 salong?

    • annica skriver:

      Hej, Det kan absolut vara en stor f&#246rdel att g&#229 p&#229 salong och vaxa. D&#229 det &#228r viktigt med f&#246rbehandling och efterbehandling. Sen &#228ven att man drar i r&#228tt v&#228xtriktning f&#246r att h&#229rs&#228ckarna inte ska bli triggade. Kram Annica

  12. Hanna skriver:

    Hej, är Elemis ett märke som kan ha bra effekt på en yttorr acnehud? (Vuxenacne) Jag gillar verkligen märket.

    • annica skriver:

      Hej Hanna, Elemis har många bra produkter för att behandla din hud. Tänker direkt på Dynamic resurfacing smoothing serum som är otroligt bra på att arbeta på ärr och för bättra balansen i din hud 🙂 Kram Annica

      • Hanna skriver:

        Jag pratade med en annan Hudterapeut som tyckte att elemis kan vara för snällt för min hud. Hon har heller ej sett min hud ska tilläggas. 🙂

        • annica skriver:

          Hej Hanna, Elemis kanske inte har det kraftfullaste syraprodutkerna men Elemis är otroligt vårande och stärkande för din hud vilket är en otroligt bra grund. Ofta kan man ha behandlat huden för kraftufullt och huden har blivit torrare och tunnare och att då gå på med kraftfulla produkter kan stressa. Så Elemis har otroligt bra att börja med 🙂 Kram Annica

  13. Hanna skriver:

    Hej, &#228r Elemis ett m&#228rke som kan ha bra effekt p&#229 en yttorr acnehud? (Vuxenacne) Jag gillar verkligen m&#228rket.

  14. Angelica skriver:

    Hej Annica!
    Använder JM 5-steg har en blandhy med plitor. Har blivit så otroligt yttorr och blir inte av med det, har du några tips?

    //Angelica

  15. Angelica skriver:

    Hej Annica!
    Använder JM 5-steg har en blandhy med plitor. Har blivit så otroligt yttorr och blir inte av med det, har du några tips?

    //Angelica

  16. Matilda skriver:

    Hej!
    Jag har använt jan marinis bioclear lotion i exakt 5 veckor nu och det händer nada!
    Har en tilltäppt hud med pormaskar i varenda por i ansiktet i princip som kom efter hormonförändringar, med mild acne. Använder också jan marinis bioglycolic face cleanser på morgonen. Hur lång tid brukar det ta egentligen? När brukar man börja se resultat? Börjar ge upp då jag har testat det mesta :/

    • annica skriver:

      Hej Matilda, Jättebra att du säger till när du känner att du inte får de resutlat som du önskar. Återkom gärna med bilder till info@skincity.se och berätta hur du använder produkterna morgon och kväll och vad produtkerna heter som du har i din 5-stegs rutin. Ofta är det viktigt att ge produtkerna tid, upptill 3-6 månader kan det ta innan man ser något större resulat på huden. Huden blir oftast något sämre och hamnar lätt i oabalns under första 2-8 veckorna. Så försök att vänta utt ett par veckor till och hoppas på en vändning. Även om jag vet att det kan vara svårt. Kram Annica

  17. Matilda skriver:

    Hej!
    Jag har använt jan marinis bioclear lotion i exakt 5 veckor nu och det händer nada!
    Har en tilltäppt hud med pormaskar i varenda por i ansiktet i princip som kom efter hormonförändringar, med mild acne. Använder också jan marinis bioglycolic face cleanser på morgonen. Hur lång tid brukar det ta egentligen? När brukar man börja se resultat? Börjar ge upp då jag har testat det mesta :/

    • annica skriver:

      Hej Matilda, Jättebra att du säger till när du känner att du inte får de resutlat som du önskar. Återkom gärna med bilder till info@skincity.se och berätta hur du använder produkterna morgon och kväll och vad produtkerna heter som du har i din 5-stegs rutin. Ofta är det viktigt att ge produtkerna tid, upptill 3-6 månader kan det ta innan man ser något större resulat på huden. Huden blir oftast något sämre och hamnar lätt i oabalns under första 2-8 veckorna. Så försök att vänta utt ett par veckor till och hoppas på en vändning. Även om jag vet att det kan vara svårt. Kram Annica

  18. Christine skriver:

    Tack, farlighetshetsen får alldeles för stort utrymme oemotsagda. Blir galen på argument som att ”vi har två skolor här”, som att dokumenterad vetenskap skulle kunna vägas mot egen-empiriska studier och tolkas som likvärdiga.

  19. Matilda skriver:

    Hej!
    Jag har anv&#228nt jan marinis bioclear lotion i exakt 5 veckor nu och det h&#228nder nada!
    Har en tillt&#228ppt hud med pormaskar i varenda por i ansiktet i princip som kom efter hormonf&#246r&#228ndringar, med mild acne. Anv&#228nder ocks&#229 jan marinis bioglycolic face cleanser p&#229 morgonen. Hur l&#229ng tid brukar det ta egentligen? N&#228r brukar man b&#246rja se resultat? B&#246rjar ge upp d&#229 jag har testat det mesta :/

    • annica skriver:

      Hej Matilda, J&#228ttebra att du s&#228ger till n&#228r du k&#228nner att du inte f&#229r de resutlat som du &#246nskar. &#197terkom g&#228rna med bilder till info@skincity.se och ber&#228tta hur du anv&#228nder produkterna morgon och kv&#228ll och vad produtkerna heter som du har i din 5-stegs rutin. Ofta &#228r det viktigt att ge produtkerna tid, upptill 3-6 m&#229nader kan det ta innan man ser n&#229got st&#246rre resulat p&#229 huden. Huden blir oftast n&#229got s&#228mre och hamnar l&#228tt i oabalns under f&#246rsta 2-8 veckorna. S&#229 f&#246rs&#246k att v&#228nta utt ett par veckor till och hoppas p&#229 en v&#228ndning. &#196ven om jag vet att det kan vara sv&#229rt. Kram Annica

  20. Christine skriver:

    Tack, farlighetshetsen får alldeles för stort utrymme oemotsagda. Blir galen på argument som att ”vi har två skolor här”, som att dokumenterad vetenskap skulle kunna vägas mot egen-empiriska studier och tolkas som likvärdiga.

  21. Christine skriver:

    Tack, farlighetshetsen f&#229r alldeles f&#246r stort utrymme oemotsagda. Blir galen p&#229 argument som att ”vi har tv&#229 skolor h&#228r”, som att dokumenterad vetenskap skulle kunna v&#228gas mot egen-empiriska studier och tolkas som likv&#228rdiga.

  22. Jens skriver:

    Om man har överpeelat huden vad har d för bra tips då?

    • annica skriver:

      Hej Jens, Att lägga exfoliering åt sidan under en period och gärna sova med en ordentlig fuktmask ett par kvällar på rad för att stärka upp huden och återfå balans 🙂 Kram Annica

      • Jens skriver:

        Tack för svaret men det var inte överexfoliering utan scharlakansfeber. Inte för att det var speciellt mycket roligare att höra iofs =p

  23. Jens skriver:

    Om man har överpeelat huden vad har d för bra tips då?

    • annica skriver:

      Hej Jens, Att lägga exfoliering åt sidan under en period och gärna sova med en ordentlig fuktmask ett par kvällar på rad för att stärka upp huden och återfå balans 🙂 Kram Annica

      • Jens skriver:

        Tack för svaret men det var inte överexfoliering utan scharlakansfeber. Inte för att det var speciellt mycket roligare att höra iofs =p

  24. Jens skriver:

    Om man har &#246verpeelat huden vad har d f&#246r bra tips d&#229?

    • annica skriver:

      Hej Jens, Att l&#228gga exfoliering &#229t sidan under en period och g&#228rna sova med en ordentlig fuktmask ett par kv&#228llar p&#229 rad f&#246r att st&#228rka upp huden och &#229terf&#229 balans 🙂 Kram Annica

  25. Amanda skriver:

    Jag fick lära mig av min hudterapeut för några år sedan att mineraloljor täpper till huden. När jag slutade använda mineraloljor försvann successivt mina små finnar i t-zonen och jag som alltid varit supertorr (främst yttorr) fick märkbart lugnare och fuktigare hud. Hade hon fel och var det något annat än mineraloljorna som gjorde så med mitt ansikte?

    • annica skriver:

      Hej Amanda, Mineralojor i tex rengöring kan vara perfekt för en riktigt torr och skadad hud. Denna tvättar du ju sedan bort och den bevarar hudens barriär. Så att använda mineralolja hela tiden, varje dag och om man lätt får tilltäpptheter kanske inte alltid är den bästa lösningen. Men det beror så mycket på vem det är som ska använda produkten och vad det är för typ av produkt 🙂 Kram Annica

  26. ylva skriver:

    Mineralolja täpper igen porerna vad jag har hört. Och parabener är väl inget dåligt för hud eller hår, men är hormonstörande när det hamnar i naturen? Det är så jag uppfattat det i alla fall. Tack för en rolig intressant o proffsig blogg!

    • annica skriver:

      Hej Ylva, Alltid roligt att diskutera högaktuella ämnen. Det kan täppa till en hud som lätt får tilltäpptheter och känner man sig orolig inför detta kan man välja andra alterantiv 🙂 Sanningen är att mängden parabener och då även eventuellt hormonstörande ämnen (om det nu är så) vi får i oss via hudvårdsprodukter är ungefär det samma som om vi skulle äta ett endaste p-piller. Det rör sig alltså om extremt små mängder. Kram Annica

      • ylva skriver:

        jaha! det var jätteskönt att höra den infon, och få en hudterapeuts kunskap av detta med kemin, för man blir ju lite rädd ibland, och det kan bli svårt att välja produkter om man blir osäker Tack så mycket för svaret!

      • Caroline skriver:

        Hur menar du nu? Att mängden vi får i oss motsvarar ett p-piller – menar du mängden under en livstid eller mängden under en dag? Om det är det senare tycker jag det låter som stora mängder, inte små! Speciellt om man kanske inte ”får” använda p-piller, då känns det ju inte så bra att ”kladda på såg ett p-piller om dagen” precis.

        Bra inlägg annars!

        • annica skriver:

          Hej Caroline, jättebra fråga! Önskar verkligen att jag kuna grotta ner i detta ämne och skriva exakt hur det fungerar praktiskt. Men tyvärr har jag inte exakt den kunskapen utan vet att det rör sig om mycket liten mängd. Eftersom parabener har i sin kemiska grundstrukturen bensoesyra, ett ämne som finns naturligt i växter och rikligt i tex lingon, är det konstigare att bli allergisk mot parabener än att man är allergisk mot just lingon. Det finns nästan inget ämne som 100% inte skulle kunna vara allergi framkallande. Inom EU finns det hårda lagar och restriktioner om vad som får hinnas i kosmetisk hudvård. Detta är något som är otroligt bra och något som jag känner att vi kan vara trygga med. Kram Annica

  27. Anna Karin skriver:

    Hej! Vilket intressant inlägg. Själv har jag nog fallit för rädslan. Dock upplever jag att detta inlägg bara visar ena sidan, och där de som tror och tycker att det är ett bekymmer inte uttalar sig. Men så har jag en följdfråga som min hudguru brukar prata om, och det är ju hur dessa mineraloljor framställs tex – man vill ju inte ha gammal frityrolja i ansiktet tex… är det ett problem? Kan jag vara säker på att de mineraloljor jag kanske hittar i dyrare märken är framställda på ett bra sätt? Vidare så varnar min hudguru även för att många av dessa syntetiska material och mineraloljor täpper till porerna – något speciellt att tänka på där? Av alla de märken jag återfinner på skincity.se – är de garanterat ”bra”? Dvs säkert framställda och utan att täppa till porer? Mvh Anna Karin Ernerudh

    • annica skriver:

      Hej Anna Karin, Ofta framställs denna typ av olja syntetiskt och har däför en bra framställningsprocess. Mineraloljor förekommer ofta i hudvårdsprodutker för att inte rubba hudens egna barriär. Används text i rengöring som sedan sköljs av. Men har du en hud som lätt blir tilltäppt kan du välja att inte använda mineralolja men för vissa är det endast vad som fungerar när huden är som mest stressad. På Skincity har vi alltid höga krav på våra märken och dess produkter 🙂 Kram Annica

  28. Amanda skriver:

    Jag fick lära mig av min hudterapeut för några år sedan att mineraloljor täpper till huden. När jag slutade använda mineraloljor försvann successivt mina små finnar i t-zonen och jag som alltid varit supertorr (främst yttorr) fick märkbart lugnare och fuktigare hud. Hade hon fel och var det något annat än mineraloljorna som gjorde så med mitt ansikte?

    • annica skriver:

      Hej Amanda, Mineralojor i tex rengöring kan vara perfekt för en riktigt torr och skadad hud. Denna tvättar du ju sedan bort och den bevarar hudens barriär. Så att använda mineralolja hela tiden, varje dag och om man lätt får tilltäpptheter kanske inte alltid är den bästa lösningen. Men det beror så mycket på vem det är som ska använda produkten och vad det är för typ av produkt 🙂 Kram Annica

  29. ylva skriver:

    Mineralolja täpper igen porerna vad jag har hört. Och parabener är väl inget dåligt för hud eller hår, men är hormonstörande när det hamnar i naturen? Det är så jag uppfattat det i alla fall. Tack för en rolig intressant o proffsig blogg!

    • annica skriver:

      Hej Ylva, Alltid roligt att diskutera högaktuella ämnen. Det kan täppa till en hud som lätt får tilltäpptheter och känner man sig orolig inför detta kan man välja andra alterantiv 🙂 Sanningen är att mängden parabener och då även eventuellt hormonstörande ämnen (om det nu är så) vi får i oss via hudvårdsprodukter är ungefär det samma som om vi skulle äta ett endaste p-piller. Det rör sig alltså om extremt små mängder. Kram Annica

      • ylva skriver:

        jaha! det var jätteskönt att höra den infon, och få en hudterapeuts kunskap av detta med kemin, för man blir ju lite rädd ibland, och det kan bli svårt att välja produkter om man blir osäker Tack så mycket för svaret!

      • Caroline skriver:

        Hur menar du nu? Att mängden vi får i oss motsvarar ett p-piller – menar du mängden under en livstid eller mängden under en dag? Om det är det senare tycker jag det låter som stora mängder, inte små! Speciellt om man kanske inte ”får” använda p-piller, då känns det ju inte så bra att ”kladda på såg ett p-piller om dagen” precis.

        Bra inlägg annars!

        • annica skriver:

          Hej Caroline, jättebra fråga! Önskar verkligen att jag kuna grotta ner i detta ämne och skriva exakt hur det fungerar praktiskt. Men tyvärr har jag inte exakt den kunskapen utan vet att det rör sig om mycket liten mängd. Eftersom parabener har i sin kemiska grundstrukturen bensoesyra, ett ämne som finns naturligt i växter och rikligt i tex lingon, är det konstigare att bli allergisk mot parabener än att man är allergisk mot just lingon. Det finns nästan inget ämne som 100% inte skulle kunna vara allergi framkallande. Inom EU finns det hårda lagar och restriktioner om vad som får hinnas i kosmetisk hudvård. Detta är något som är otroligt bra och något som jag känner att vi kan vara trygga med. Kram Annica

  30. Anna Karin skriver:

    Hej! Vilket intressant inlägg. Själv har jag nog fallit för rädslan. Dock upplever jag att detta inlägg bara visar ena sidan, och där de som tror och tycker att det är ett bekymmer inte uttalar sig. Men så har jag en följdfråga som min hudguru brukar prata om, och det är ju hur dessa mineraloljor framställs tex – man vill ju inte ha gammal frityrolja i ansiktet tex… är det ett problem? Kan jag vara säker på att de mineraloljor jag kanske hittar i dyrare märken är framställda på ett bra sätt? Vidare så varnar min hudguru även för att många av dessa syntetiska material och mineraloljor täpper till porerna – något speciellt att tänka på där? Av alla de märken jag återfinner på skincity.se – är de garanterat ”bra”? Dvs säkert framställda och utan att täppa till porer? Mvh Anna Karin Ernerudh

    • annica skriver:

      Hej Anna Karin, Ofta framställs denna typ av olja syntetiskt och har däför en bra framställningsprocess. Mineraloljor förekommer ofta i hudvårdsprodutker för att inte rubba hudens egna barriär. Används text i rengöring som sedan sköljs av. Men har du en hud som lätt blir tilltäppt kan du välja att inte använda mineralolja men för vissa är det endast vad som fungerar när huden är som mest stressad. På Skincity har vi alltid höga krav på våra märken och dess produkter 🙂 Kram Annica

  31. Amanda skriver:

    Jag fick l&#228ra mig av min hudterapeut f&#246r n&#229gra &#229r sedan att mineraloljor t&#228pper till huden. N&#228r jag slutade anv&#228nda mineraloljor f&#246rsvann successivt mina sm&#229 finnar i t-zonen och jag som alltid varit supertorr (fr&#228mst yttorr) fick m&#228rkbart lugnare och fuktigare hud. Hade hon fel och var det n&#229got annat &#228n mineraloljorna som gjorde s&#229 med mitt ansikte?

  32. ylva skriver:

    Mineralolja t&#228pper igen porerna vad jag har h&#246rt. Och parabener &#228r v&#228l inget d&#229ligt f&#246r hud eller h&#229r, men &#228r hormonst&#246rande n&#228r det hamnar i naturen? Det &#228r s&#229 jag uppfattat det i alla fall. Tack f&#246r en rolig intressant o proffsig blogg!

    • annica skriver:

      Hej Ylva, Alltid roligt att diskutera h&#246gaktuella &#228mnen. Det kan t&#228ppa till en hud som l&#228tt f&#229r tillt&#228pptheter och k&#228nner man sig orolig inf&#246r detta kan man v&#228lja andra alterantiv 🙂 Sanningen &#228r att m&#228ngden parabener och d&#229 &#228ven eventuellt hormonst&#246rande &#228mnen (om det nu &#228r s&#229) vi f&#229r i oss via hudv&#229rdsprodukter &#228r ungef&#228r det samma som om vi skulle &#228ta ett endaste p-piller. Det r&#246r sig allts&#229 om extremt sm&#229 m&#228ngder. Kram Annica

  33. Anna Karin skriver:

    Hej! Vilket intressant inl&#228gg. Sj&#228lv har jag nog fallit f&#246r r&#228dslan. Dock upplever jag att detta inl&#228gg bara visar ena sidan, och d&#228r de som tror och tycker att det &#228r ett bekymmer inte uttalar sig. Men s&#229 har jag en f&#246ljdfr&#229ga som min hudguru brukar prata om, och det &#228r ju hur dessa mineraloljor framst&#228lls tex – man vill ju inte ha gammal frityrolja i ansiktet tex… &#228r det ett problem? Kan jag vara s&#228ker p&#229 att de mineraloljor jag kanske hittar i dyrare m&#228rken &#228r framst&#228llda p&#229 ett bra s&#228tt? Vidare s&#229 varnar min hudguru &#228ven f&#246r att m&#229nga av dessa syntetiska material och mineraloljor t&#228pper till porerna – n&#229got speciellt att t&#228nka p&#229 d&#228r? Av alla de m&#228rken jag &#229terfinner p&#229 skincity.se – &#228r de garanterat ”bra”? Dvs s&#228kert framst&#228llda och utan att t&#228ppa till porer? Mvh Anna Karin Ernerudh

    • annica skriver:

      Hej Anna Karin, Ofta framst&#228lls denna typ av olja syntetiskt och har d&#228f&#246r en bra framst&#228llningsprocess. Mineraloljor f&#246rekommer ofta i hudv&#229rdsprodutker f&#246r att inte rubba hudens egna barri&#228r. Anv&#228nds text i reng&#246ring som sedan sk&#246ljs av. Men har du en hud som l&#228tt blir tillt&#228ppt kan du v&#228lja att inte anv&#228nda mineralolja men f&#246r vissa &#228r det endast vad som fungerar n&#228r huden &#228r som mest stressad. P&#229 Skincity har vi alltid h&#246ga krav p&#229 v&#229ra m&#228rken och dess produkter 🙂 Kram Annica