Bäst före datum på makeup

 • | Annica

bäst före datum makeup

Hur länge håller min hudvård och makeup? Finns det något bäst-före-datum? Det här är frågor som många ställer sig allt för sällan. Precis som med matvaror finns det begränsningar för hur länge kosmetika håller sig fräsch, även om det inte lika ofta finns utskrivna bäst-före-datum.

Vem bestämmer hur lång en produkt är hållbar?

Det är tillverkarens ansvar att skriva ut hur lång hållbarhetstid produkterna har och det är också tillverkaren som bedömer hur lång denna tid är. Detta sker ofta genom tester av produkternas hållbarhet.

Om kosmetika har en hållbarhetstid på mindre än 30 månader ska det alltid finnas ett bäst före datum på förpackningen. För att göra det enklare för konsumenter att identifiera hållbarheten på kosmetiska förpackningar har Läkemedelsverket tagit fram symboler som indikerar hur länge de håller sig fräscha.

Symboler att titta efter och deras betydelse

 

kosmetika hållbarhet

Symbolen till höger indikerar att produkten har ett bäst-före-datum. Produkter med dessa symboler har alltså en hållbarhetstid som är kortare än 30 månader och håller sig fräscha till och med sitt bäst-före-datum, oavsett om förpackningen är öppnad eller ej.

Symbolen till vänster  syns på produkter som bedöms ha en hållbarhetstid som är längre än 30 månader, så länge förpackningen är obruten. Siffran indikerar hur många månader produkten är hållbar efter det att förpackningen öppnats.

 Så länge håller din makeup!

Även om tillverkarna har gjort sin egen bedömning på hur länge deras produkter är hållbara finns det generella riktlinjer för olika produkttyper. En flytande eyeliner har till exempel en annan hållbarhetstid än en kajalpenna, och ett läppglans håller sig fräscht kortare tid än ett läppstift. Skillnaderna i hållbarhet beror oftast på att vissa produkter innehåller vatten och olja, vilket gör att de inte håller sig fräscha lika länge som andra. Nedan följer riktlinjer för hur länge dina olika makeup-produkter håller sig fräscha:

bäst före

Foundation och concealer – 6 månader – 1,5 år beroende på form och förvaring. En flytande foundation utan pump bör bytas efter 6 månader, medan en foundation i pumpflaska eller i krämform kan hålla i 1,5 år, om de förvaras torrt.

Puder – 1,5-2 år. Ett löst puder kan hålla länge, men var noga med att använda det med rena verktyg. Ett puder i kakform kan även det hålla länge om det förvaras rätt. Börjar det smula är det en indikator på att det är dags att byta ut.

Rouge och bronzer – 1,5-2 år. Än en gång kan produkter i kakform hålla länge, men när de börjar smula ska de bytas ut. Flytande rouge och bronzer, eller produkter i krämform håller i ca 2 år, förutsatt att inga fingrar använts i förpackningarna.

Ögonskugga – 1,5 år. Medan en ögonskugga i puderform kan hålla i princip hur länge som helst, ska en ögonskugga i krämform gärna bytas ut efter 1,5 år.

Eyeliner – 6 månader. I flytande form håller sig eyelinern fräsch i ca 6 månader, något längre om den är i kakform.

Mascara – 3 månader. Mascara ska helst bytas efter 3 månader, eftersom den ofta innehåller vatten eller olja, och används nära det känsliga ögonområdet.

Kajal- och ögonbrynspenna – 1,5 år. Vässa gärna din penna ofta, så får den sig en nystart. Pennor med uppskruvbar udd kan försiktigt torkas av med papper för att få sig en uppfräschning.

Läppstift och läppglans – 1-1,5 år. Läppstift och glans i flytande form håller sig fräscha i ungefär ett år, medan läppstift håller i ca 1,5 år.

Makeupredskap – penslar och borstar kan hålla i en evighet om de sköts om på rätt sätt och rengörs regelbundet. Makeupsvampar ska rengöras efter varje användning.

Vad händer om man använder en produkt som passerat sitt utgångsdatum?

Även om du har kvar av din foundation, concealer eller läppstift när hållbarhetstiden gått ut rekommenderas inte att du använder dem. Bakterier kan frodas och växa i dina produkter, vilket i sin tur kan leda till irritation och inflammation på huden. Tänk på din hud lika mycket som du tänker på din mage. Var lika försiktig med att använda gamla hudvårds- och makeupprodukter som du är med att äta för gammal mat.

Det är även viktigt att tänka på att inte stoppa några fingrar i förpackningarna, eftersom det kan göra att bakterier trivs även innan hållbarhetstiden gått ut. Använd hellre en spatel för att ta upp produkten ur förpackningen.

signatur

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

36 svar till “Bäst före datum på makeup”

 • (36) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Anonym skriver:

  Hej
  Jag har smink hemma som jag har vänd 1- 4 så jag ville om kan man veta slags datum sminket går ut ?

 2. Anna skriver:

  Hej! Om man it använder produkten ofta, t.ex köpte jag en lite mörka concealer till sommaren idag och öppna den en gång för test, håller den längre om jag it använder den förens sommaren igen

 3. Anonym skriver:

  Hej! Om man it använder produkten ofta, t.ex köpte jag en lite mörka concealer till sommaren idag och öppna den en gång för test, håller den längre om jag it använder den förens sommaren igen

  • Frida skriver:

   Hej, Andra bloggaren Frida som svara på din fråga.
   All hudvård och makeup har ett bäst före datum, och startar att gälla det datum produkten öppnats. Ofta kan man använda produkten även efter datumet passerat. 🙂

 4. h skriver:

  Hej! jag använder en highlighter i tub och undrar hur längde den håller?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej! Andra bloggaren och hudterapeuten Sara här som svarar på din kommentar. 🙂

   Ofta är det 6-12månader på en highlighter i tub. Kika gärna under din produkt för att se om de finns en burk med en siffra i som säger exakt månader.

   Kram Sara

 5. Emilia skriver:

  Hej, jag har andvänt 1 gammal fondation i 3 dagar i ras igår börja det klia på min hud, och de blev sår som de rann var ur. Nu kliar hela mitt ansikte och har lite utslag runt näsan, kinder och panna. Kan du rekommendera något man kan göra?

 6. olivia skriver:

  Hej! Jag har ett favorit läppstift som slutats tillverkas så jag har köpt ett lager så jag har.
  Men jag undrar hur länge kommer dom hålla om det ligger OÖPPNADE, mörkt och svalt? De finns inga symboler alls på förpackningarna.
  Tacksam för svar 🙂

 7. J skriver:

  Min ju har de senaste fått en look som ser ut som en jordgubbe lixom. Så som det ser ut där jordgubbsfröna har suttit. Vad beror det på tror du?

 8. Irma skriver:

  Hej! Jag undrar hur man ska tänka vid öppnad settingspray? Hur länge kan den användas? Stod inte med som en av punkterna 🙂

 9. Charlotte skriver:

  Hej Annica!
  Undrar om man kan kombinera PTR laser free serum och Paulas niacinamide booster? Behöver man ytterligare serum om man är torr? Vilken produktsortiment är lugnande och reparerande och jobbar på att dämpa rödhet och ärr?
  Mvh Charlotte

 10. Emma Sjulin skriver:

  Det hade varit så intressant om du gjorde ett hudvårdsinlägg som är anpassat för oss ”yngre”, i 20 årsåldern. Hur man ska ta hand om sin hud på bästa förebyggande sätt. Vilka produkter ska man satsa på och vilka kan man vänta med? Vad är slöseri att köpa? Ibland blir man så sugen på att köpa nya produkter när man läser att du blir så exalterad över nu senast Niacinamide. Men ”behövs” det? Kramar!

  • annica skriver:

   Hej Emma, Detta ska jag notera och se vad vi kan göra. Jag har ett tidigare som är en bra och påminner något om detta: För ung för anti-age 🙂 Niacinamid kan du boosta upp din rutin med så kanske inte den första lite mer resultatinriktade produtken du börjar med. Kram Annica

 11. Olga skriver:

  Hej Annica,

  Jättebra blogg om datum!
  Jag alltid tittar på mina hudvård rutiner och make upp produkter hur längre dem håller.
  Kram

 12. Karin skriver:

  Hej och tack för en superblogg! Jag har en fråga på ett gammalt inlägg Jag har blivit sugen på att köpa Sensai bronzing gel och funderar på vilken nyans jag ska välja! Bor i en liten stad där utbudet inte är så stort på smink mm så svårt att gå och få råd i mån butik, alltså blir det beställning via nätet! Förstår av ditt gamla inlägg att det är nr 61 eller 62 som gäller..? Har väl typisk svensk nyans i ansiktet (), lite solbränd nu efter sommaren såklart, ljusa slingor i håret, lite mörkare hår naturligt.
  Vilken nyans tror du? Önskar dig en fortsatt fin dag!
  Kram Karin

 13. Bella skriver:

  Jag har produkter som har båda markeringarna, hur funkar det då?

  Bella

 14. Christine skriver:

  Jag tycker att man ser Foreo Luna play lite överallt just nu. Det är en rengöringsborste i silikon om jag förstått det hela rätt. Vad anser du om det? Är det något att ha? Rengör dwt huden bättre än då man gör på vanligt vis? Dwt känns som att sån silikonborste är mer hygienisk jämfört med tex Babors rengöringsborste, eller är jag helt ute och cyklar nu?

  • annica skriver:

   Hej Christine, Ja det har verkligen ökat. De flesta rengöringar behöver inte denna typ av hjälpmedel. Själv föredrar jag dubbelrengöring och variera mig i olika peelingprodukter för mer effekt 🙂 Babors borste var mer för att låta produtkerna penetrera lättare ner i huden 🙂 Kram Annica

 15. Nicka skriver:

  Hej jätte bra att du tar upp det så man inte handlar för mycket av det bästa.göra slut på det man har först.

 16. Johanna Carlsson skriver:

  Om det står tex 02/17 på en hudvårdsprodukt, är det då senaste datum för användning eller att man senast öppnar den så håller den 12M efter det? Dum fråga kanske!

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Bra fråga, som inte alltid är så tydlig! Då ska du använda upp produkten innan BF-datumet. Så detta är senaste datumet 🙂 Kram Annica

 17. Kristin skriver:

  Superbra inlägg! Har inte vetat vad timglaset betyder… Jag har börjat tänka mer på bäst före-datum de senaste åren. Förut använde jag allt så långt det räckte (och tvättade ALDRIG svampar – huh!). Nu tvättar jag min foundationborste varje dag… Overkill kanske men så länge den torkar emellan så kör jag hellre så. Har ju betydligt bättre hy nuförtiden, bättre hudproduktshygien är en av anledningarna!

 18. Marie Lenschow skriver:

  Ooops, verkar vara dags för en röjning i skåpet. Där finns nog många gamla godingar som gjort sitt…… Kanske dags att skärpa till sig och inte handla nytt förrän det gamla är slut men det är så svårt när det kommer nyheter hela tiden som man bara MÅSTE prova. 🙂 Bra att du tar upp detta, att smaska på ett gammalt läppstift känns inte så fräscht. :))

  • annica skriver:

   Hej Marie, Bra med lite genomgång och städning. Men det är som du säger det finns alltid så mycket nytt och spänannde att testa på 🙂 🙂 Kram Annica

 19. Helen skriver:

  Tack för bra info