Blandhy = den vanligaste hudtypen!

 • | Annica

BLANDADhud, mixed Skin, combination skin

Bilden är från becomegorgeus.com

Hej Hopp! Idag tänkte jag berätta om den vanligaste hudtypen, den hudtyp som flest människor har. Det är inte normalhy som många tror. Nope… det är Blandhy!  Så dagen till ära bjuder jag på lite fakta om vad som kännetecknar just en blandhy!

Blandhy är den hudtyp som är vanligast. En blandhy kan vara på flera olika sätt men den består alltid av en kombination av olika hudtyper uppdelat på olika zoner i  ansiktet.

Den vanligaste varianten av bland hy är fetare parti/pormaskar på det som man kallar för T-zonen d.v.s. panna, näsa och haka. Huden på kinderna är då oftast normal eller torr.

En blandhy kan också vara normal (dvs inte vidgade porer/ fet/ pormaskar) på T-zonen och vara mer åt det torra hållet på kindpartierna. Blandhy kan även yttra sig som normal eller torr hud i nästan hela ansiktet förutom på endast en zon i ansiktet t.ex. näsa/haka/panna  där huden kan vara något fetare och man ökat antal pormaskar.

Behandling av blandhy:

En blandadhud behöver olika produkter. Det säger sig självt. Det går inte att behandla ett fetare parti och ett torrare parti i ansiktet på samma sätt och få bra resultat. För bästa resultat bör man komplettera den grundläggande hudvården med specifika produkter partiellt på problemområdena. Valet av grundläggande hudvård väljer du generellt sett de serier som rekommenderas för en blandadhy och som har en balanserande effekt. Därefter kompletterar du med specialprodukter efter dina behov. Gör ansiktsmask och peeling 1-2 gånger i veckan. En blandhy kan behöva två olika masker. Att lägga en djuprengörande på de fetare partierna och en annan tex återfuktande på övrig hud brukar ge bäst resultat. Vill du ha optimalt resultat så skräddarsy alltid. Använda en produkt som ska göra allt blir sällan lika bra. Det tar lite extra tid men det ger mycket bättre resultat. För att din hemma behandling skall få helt maximalt resultat bör du besöka en utbildad hudterapeut får att få rekommendation om vilka produkter just du skall ha eller så gör du vårt hudtest på Skincity!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

41 svar till “Blandhy = den vanligaste hudtypen!”

 • (41) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. leen skriver:

  hej jag tror att jag har bland hy, men jag är inte helt säcker det jag ä säker met att jag har oljig hy vid t zonen fast jag har också finnar på de andra parterna vad är min hy
  av vad ska jag använda

 2. Linn skriver:

  Hej!
  Jag tror jag har bland hy men jag har lite frågetecken för på kinderna blir jag ibland smått torr bredvid näsan (äppel kinderna) och i pannan blir jag både oljig och torr,r jag sätter på foundation flagar min hud lite men sen när jag haft make up ett tag blir jag oljig i det partiet vad har jag för hudtyp? Hur ska jag behandla det här?

  • annica skriver:

   Hej Linn, Absolut blandhy OCH tillståndet Yttorr. DU behöver fukt fukt fukt och återfukt för att få en bättre balans i ansiktet. Gör gärna en fuktmask ett par gånger i veckan, sov gärna med den för extra djupvårdande behandling. Denna från Elimis är super! Kombinera gärna med ett fuktserum under din dag och nattcreme. Välj en från samma märke som du kör med i övrigt! Lycka till! Kram annica

 3. Lisette skriver:

  Hej Annica. Nu ha jag gjort hudtestet från er sida och fått svar av dig. Tusen tack för de! Du rekommenderade: http://skincity.se/sv/product/1691/exuviance-rejuvenating-treatment-masque som peeling.

  Hur gör jag då? Lägger jag på och tar vatten direkt och peelar och lägger sedan på igen som mask? Eller peelar jag o så ligger den kvar som mask efter? Eller hur gör jag?:)

  Med vänlig hälsning, Lisette

  • annica skriver:

   Hej Lisette, Varsågod 🙂 Du lägger den so en mask i hela ansiktet och låter verka ca 15 minuter. Sen drar du bort masken. I och med att masken innehåller syra så verkar syran på huden exfolierande. SÅ du får en peeling effekt samtidigt som PHa syran även ger fukt och andra ingredienser vårdar. Peeling & Mask i ett 🙂 Kram Annica

   • Lisette skriver:

    Hej Annica.
    Nu har jag mejlat dig ett ett ex antal gånger om olika frågor angående min hud.:) Jag har haft problem med knottror på mina kinder i massor med år (till och från). Har provat att sluta med socker, ätit nattljusolja, ätit zinktabletter m.m, m.m men nu äntligen (tack vare dig) har jag förstått hur jag ska få bort dom. Det var så enkelt som ett serum som behövdes. Du har fått mig att förstå att min hud är yttorr och behöver fukt. Har gjort hudtestet hos dig (använder exuviances produkter) och fått jättebra tips. Är så himla glad över att jag hittade till din hemsida! Min hy är så gott som alldeles slät nu:) Tack!!

 4. Helene skriver:

  Hej Annica
  Jag är 35 år och har sedan några år tillbaka mycket problem med finnar. De dyker hela tiden upp och spritt i hela ansiktet.
  Vad ska jag göra och vilka produkter ska jag använda?
  Behöver hjälp!
  / Helene

 5. Helene skriver:

  Hej Annica
  Jag har blandhy och får ständigt finnar i hela ansiktet.
  Vad ska jag göra och vilka produkter ska jag använda för att bli av med mina finnar?
  Jag är 35 år så det är ju inte ungdomsfinnar och problemet har pågått under flera år nu…..

  Tacksam för hjälp!
  /Helene

  • annica skriver:

   Hej Helene & Helene! ( två Helene med typ samma fråga;) ) Jag förstår, det är jobbigt. För att du ska få en bra rekommendation så rekommenderar jag att du gör hudtestet som jag tagit fram på Skicnity.se Då får vi hudterapeuter tillräckligt med info för att ge dig en professionell rekommendation! Kram Annica

 6. Cecilia skriver:

  Hej !
  Jag har gjort ert hudvårdstest och fått en lista på produkter. Kanon!
  Det jag undrar är finns där någon ordning som är bättre att börja i vad gäller de olika, rengöring, kräm, serum etc? Med tanke på det du skrev att inte börja med allt på en gång. Min plan är att köpa på mig allteftersom det jag har idag tar slut.
  Mvh
  Cecilia

 7. Sara skriver:

  Hej!
  Jag känner igen mig på inlägget du skrev.
  Min hy blir fet i pannan och runt hakan och får även en del finnar på hakan.

  Jag har handlat dessa produkter hos er och undrar om detta är en bra kombination?

  * DERMALOGICA SKIN SMOOTHING CREAM
  * DECLEOR HYDRA FLORAL ANTI POLLUTION MOISTURISING MASK
  * DERMALOGICA ESSENTIAL CLEANSING SOLUTION
  * PETER THOMAS ROTH BLEMISH BUFFING BEADS
  * PETER THOMAS ROTH BETA HYDROXY ACID 2% ACNE WASH

  Är det några av dessa produkter som jag inte bör använda? Hur kombinerar jag dessa på bästa sätt? Är det någon annan produkt som jag skulle behöva för att få en ännu bättre hy?
  Tack för en jättebra blogg 🙂
  Mvh
  Sara

  • annica skriver:

   Hej Sara, Spontant så ser det ut som du blandat produkter för en torrhy och en acne/Fetarehy. En blandhy behöver sällan fett utan bara mkt fukt. Det ser ut som du valt Dermalogica rengöringen och kanske tänkt varva med det från PTR för att inte bli för uttorkad. En yttorr bandhy ska inte behandlas med produkter för en torrhy och helst inte heller med produkter för en fet/acnehy. Från PTR hade jag istället valt Anti ageing Cleansing gel och kanske Botanical buffing beads eller Clenical Peel and Reveal några gånger i veckan. Från Dermalogica hade jag valt Special Cleansing gel och Daily Microfoliant ett par gånger i veckan. Men för att göra en helt korrekt rekommendation behöver jag eg mer info om din hy. Vill du ha en komplett rekommendation så gör vårt hudvårdstest på Skincity där du kan även önska en rekommendation på ett specifikt märke om om du Vill. Kram Annica

 8. Annicka skriver:

  Hej Matis energising serum skulle jag tillägga att det heter. Om den är som active radiance murads serum?

 9. Annicka skriver:

  Hej :-)Fått råd att använda active radiance serum På natten. Går det bra att använda Matis cvitamin serum på natten istället. Har känslig hy?hej jätte bra blogg.

 10. Annicka skriver:

  Hej går det lika bra att använda Matis C vtamin serum mot känsli3ctive radiance serum

 11. Felicia skriver:

  Först och främst vill jag tacka för en intressant och lärorik blogg! Helt underbar!

  Har även en liten fråga till dig. 🙂

  Min pojkvän fyller snart år, då tänkte jag passa på att ge honom lite ansiktsprodukter som kan hjälpa honom med hans ”problemhy”!

  Han har torr/fnasig hy och en hel del så kallade ”blackheads”. Händer även att han får någon enstaka finne då och då, trots att han är snustorr!

  Vad skulle du rekommendera för återfuktning och rengöring?

  Gärna alldagligt och även någonting (t ex ansiktsmask) till färre gånger i veckan.

  Tack så hjärtligt mycket på förhand!
  Kramar, Felicia.

  • annica skriver:

   Hej Felicia, Tack, vad roligt att du tycker om min blogg! Har han inte använt så mkt produkter förut så börja med md formulations facial Cleanser och md´s moisture Defense antioxidant lotion. Dvs rengöring och fuktlotion. När han fått in rutinen på dessa så kan du lägga till serum etc för att få ändå bättre resultat. Återfuktande ansiktsmask så är Md´s moisture Defense mask bra. Vill du ha djuprengörande så välj PTR´s SUlfur cooling mask. Eller lägg båda partiellt på hudens olika zoner för olika behov. Kram Annica

 12. Rebecca skriver:

  Hej Annica! Tack för en fantastisk blogg och webbshop, och du var otroligt duktig på Nyhetsmorgon, inslaget kunde bara varit mycket längre:-). Gjorde hudtestet hos er och blev rekommenderad Md, vilket jag använt med mkt bra resultat. Använder rengöringen och antioxidant crème, samt continuous renewel serum för yttorhet och orenheter. Har även tidigare använt Transderma C, vilket ger underbar lyster till huden. Min fråga är om det går att kombinera md: s continuous renewel serum med Tranderma C och ska man i sådana fall ha dem efter varandra, eller ett serum till kvällen och ett på morgonen? Min hy är yttor och lite oren, just nu väldigt yttor på vintern. Har även en fråga kring ole Henriksens produkter, som jag förstår att ni ska sluta med. Har varit nyfiken på dessa, då jag älskar skönhetsprodukter och att testa nya grejer, men samtidigt inte velat byta från ngt som fungerar. Har dock läst mkt om dem, och undrar vad du tycker. Är de bra? Om man jämför med tex md, vad anser du om resultat. Jätteglad för din åsikt, då det inte finns ngn salong med Oles produkter där jag bor. Tack igen för bästa bloggen! Mvh Rebecca

  • annica skriver:

   Hej Rebecca, Tack söta du, vad roligt att du tyckte det!Om du vill kombinera dem så får du ha en på morgonen och en på kvällen…annars blir det liksom serum på serum. Vi slutar med ole främst för att vi har problem med leverantören som tyvärr har alldeles frö långsamma leveranser så vi inte kan ge våra kunder i vår tur snabba leveranser. Om man jämför ole och md så är md bättre tycker jag personligen. Men det är ju lite olika från hud till hud men generellt tycker jag det. Tack för att du läser min blogg! Kram Annica

 13. emilia widerström skriver:

  hej igen Annica! jag såg dig på nyhetsmorgon, jättebra 😀 du nämnde ju återigen att det är så viktigt att använda serum, kan inte du ge några förslag på serum som är effektiva mot typ finnar och acneärr men som samtidigt inte är så starkt så det torkar ut huden för mycket? jag funderar på att testa antingen Caritas Purifying serum eller Matis Intense purity serum. Kram Emilia 🙂

  • annica skriver:

   Hej Emmelie, Kul att du såg nyhetsmorgon och roligt att höra att du gillade det!Båda dessa Serum är bra. Vad använder du i övrigt. Det är bra om serumen harmoniserar med övriga hudvården. Ett serum som du kan komplettera med alla serier och är väldigt helande på huden på acne ärr bla är Prioris Recovery Serum. Du hittar det här: http://skincity.se/sv/product/2044/priori-coffeberry-cellular-recovery-serum Kram Annica

   • emilia widerström skriver:

    Emilia heter jag, hehe 😉 just nu använder jag dessa produkter:

    rengöring: jan marini c-esta cleansing gel/biotherm biosource hydra-mineral cleansing mousse
    ansiktsvatten: ole henriksen grease relief tonic/biotherm hydra-mineral lotion toning water
    ansiktskräm: dermalogica active moist/biotherm aquasource gel-creme
    ögoncreme: kanebo sensai silk moisture supply eyecream/jan marini transformation eye cream

    som du ser varvar jag mellan lite olika produkter, men jag har nu beställt lite andra produkter från er så jag hoppas att det kommer snart! det ska bli så spännande att få testa lite nytt ännu en gång 😀 Kram!

  • Malin skriver:

   Hej Annica, känns som om att jag dyker upp här lite titt som tätt (kommentarsfältet), läser dagligen bloggen 🙂 tack för alla (och snabba) svar! I nov rekommenderade du PTR Laser-Free Resurfacer kitet ni hade för att råda bot på mina röda acnemärken, tyckte det blev skillnad två första veckorna sen har det inte hänt så mycket mer, nu är krämerna slut och jag undrar om jag ska köpa nya av samma sort eller om jag ska testa något annat då jag inte upplevde super markant skillnad? Vet att det tar tid, skynda långsamt men jag är så trött på att vandra runt som en prickig korv.. Vad ska jag göra?

   • annica skriver:

    Hej Malin! Så roligt att di skriver här och att du läser min blogg:) Jag skulle säga 3 månader innan förbättring och upp till 6 mån-1 år innan optimala resultat. Generellt. Vad använder du i övrigt på huden? Vilket märke? Har du mer mörka ärr eller är det röda ärr? Kram Annica

    • Malin skriver:

     Hej igen,
     Jag har det senaste 1,5 året använt Dermalogicas produkter, special cleansing gel, active most, daily microfoliant samt overnight cleansing gel.

     Det är mest röda ärr, några få mörka som går mer åt det lila hållet ca 3-4 st.

     Jag skickade precis in ett hudtest till er för att få en helhet rekommenderad, kanske är dags att byta serie helt? Detta med huden är ju så svårt!

     • annica skriver:

      Hej Malin,Bra att du gjorde hudtestet. För att ge en bra bedömning måste man som hudterapeut ha ordentligt med info om huden.Hudtestet är formulerat på ett sätt som gör att vi får med all den info som vi behöver utan att det blir för mycket text för det kan bli mer förvirrande än tydligt när vi ska ge en bedömning. Hoppas du blir nöjd med svaret! kram Annica

 14. Teresa skriver:

  Hej Annica. Det är första gången jag skriver en kommentar/ett mail på detta sätt men jag har länge tänkt höra av mig till dig för att säga hur otroligt imponerad jag är av dig och Skincity! Jag tycker du lyckats så perfekt med allt – alltifrån designen, hemsidan, leveranserna och de ljuvliga paketen. I min värld är det fulländat och hade jag skapat en e-butik på samma sätt som du så hade jag kopierat dig rakt av. Idag fick jag hem min senaste beställning och kände att jag måste lovorda dig för det är du så värd! Jag hoppas innerligt att det går bra och kommer att gå fortsatt bra för dig.

  All lycka!
  Teresa

  • annica skriver:

   Hej Theresa, TACK snälla fina underbara du för dessa ord.. du gör mig rörd till tårar… på riktigt!! Blir så hjärtligt glad av att höra detta så du anar inte! Vill tacka dig för att du väljer Skincity och önska dig varmt välkommen tillbaka till butiken och hoppas du fortsatt kommer följa mig här på bloggen! Kram Annica

 15. Lisa skriver:

  Hej Annica!
  Jag vill fråga dig angående hur hög solskyddsfaktor jag bör använda då jag dagligen använder ( ganska stark) alpha beta face peeling från Md skincare för att få bort acneärren. Räcker det med att jag använder BB cream från collistar med spf 20 och att jag även använder prioris puder som har spf 25. Jag har asiatisk hy och vår hudtyp är mycket känsligare än andra hudtyper och huden blir dessutom mycket tunnare av peelingen. Så är det nödvändigt för mig att investera i en hudkräm med typ spf 50 nu under vintern?
  Jag fick fantastisk resultat av den dagliga peelingen men det ledde så småningom i aprilmånaden till solskadad hy och pgmenteringar, så jag är rädd för samma negativa effekt igen.

  / Lisa

  • annica skriver:

   Hej Lisa, Under vintern kan det räcka med det du har så till vida att du inte går ute en solig vinterdag. Därefter rekommenderar jag SPF 30-50 under din makeup alltid. Kram Annica

 16. Elisabeth Öberg skriver:

  Hej, det där låter som mig. Torr, men fet (pormaskar i t-zonen)
  Jag hade turen att vinna ett Dermalogica skin kit (på ett annat företag) Då skickade de ”Oily”. Jag skrev då att jag har långt ifrån fet hud. Då svarade de att deras hudterapeut sa att det gick bra att använda ändå… Det känns lite konstigt att använda tex ”oil control lotion”…
  Jag tänkte att jag frågar här, här verkar det vara kunniga människor 🙂 Fubgerar de att använda för mig trots att det är för ”oily” skin?
  Jag vet ingen som har fet hy, så jag har ingen att ge det till heller. Jag som verkligen ville testa detta, huden skriker efter fukt.

  Jag hade turen att vinna de fina Kokeshi figurererna. De kom före jul, OJ vad fina de är. Tusen TACK 🙂

  Kramkram!
  Elisabeth

  • annica skriver:

   Hej Elisabeth, Det låter inte som att du ska ha oily kitet alls.Det är för en fet hud rakt igenom Märkligt svar av dem och inte så proffsigt. Det känns inte som de tänkte på DIN hud när de gav de svaret. Vad roligt att du gillar Kokeshi familjen:) Stor kram Annica