Fixa Ögonbrynen!

 • | Annica

Idag ger jag er en repris på ett inlägg som jag gjorde för en tid sen och det handlar om  hur man färgar ögonbrynen och hur man gör det snyggt. Detta med ögonbryn är ett ständigt hett ämne som jag alltid, alltid får mycket frågor och funderingar på.. så om ni missat det här får ni det igen! Dessutom är det grymt nu inför kommande sol och bad säsong att ha brynen färgade. Då känner man sig inte helt ”naken” när man ligger osminkad vid poolkanten;).

fixaögonbrynen

 

Jag får många mail och frågor om exakt hur jag går tillväga när jag färgar mina bryn och vad man måste ha för redskap hemma. Jag har ju bloggat lite tidigare om just hur man fixar brynen. Men tänkte nu guida er lite mer detaljerat steg för steg hur man gör och vad som är viktigt att tänka på. När jag färgar mina bryn tar hela proceduren ca 40-45 minuter. Självklart kan du göra snabbvarianter, men detta är en guide för dig som vill göra det noga och med ett optimalt resultat.

Redskapfixaögonbrynen

Vad du behöver:

 • Refectocil brynfärg, den är den bästa tycker jag. Jag har färgen som heter Natrubrun.
 • Väteperoxid 3%
 • Vaselin
 • Orange pinne
 • Liten makeup pensel
 • Ögonbrynsborste
 • Liten vass sax
 • Liten glas kopp eller annan liten kopp
 • En vass Pincett
 • Ett hudfärgat puder (ej mineral). Jag använder Kanebos natural matte nr03 som är mitt vanliga puder.
 • Lite papper att lägga ut som skydd på handfatet.

Såhär fisiga såg mina ögonbryn ut innan, hade inte hunnit färga dem på över 6 veckor!

Förebildbryn

 

Nu är du redo att starta!

STEG 1

Rengör huden runt brynet så att den är helt ren och torr. Borsta ögonbrynshåret rakt upp med bryn borsten och toppa eventuella långa strån.Nu kommer de som är nyutbildade hudterapeuter hoppa högt när de läser detta. Detta är big NO, NO i skolan att klippa på brynen. Men med åren så lär man sig vad som blir snyggast och allt som man lärde sig i skolan är inte lag.

Brynsax

STEG 2

Tag det hudfärgade pudret och applicera rikligt runt hela ögonbrynet. När du gör detta så lägger sig pudret runt stråna och gör dem tjockare och mer greppvänliga för plockning.

puderbryn

Pudrat runt hela brynet för att förenkla plockningen

Nu gör du en grov ansning, finputsningen kommer senare. Noppra bort alla små hår under ögonbrynet. Är det några ludnafjun ovanför så kan du ta dem med men var noga med att inte plocka för nära brynet på ovansidan det kan deformera hela brynets utseende. Nu plockar du bara hår som så att säga inte tillhör brynet eller påverkar brynets form. Bara allt fjun som är svåra att se men finns där och ger ett lite ludet intryck samt några mörka som kommit på villovägar. Ögonskuggan kommer dessutom att sitta mycket snyggare när det är rent. Du kan dutta på med puder ett par gånger tills du verkligen fått bort allt.

Rubis
Rubis heter den bästa pincetten för att fixa fina ögonbryn

När du nopprar måste du fixera huden för att inte påfresta huden för mycket och så att du inte skall börja blöda eller bli svullen efter. När du fixerar lägger du pekfingret och långfingret mot huden och spänner huden medans du nopprar. Investera i en bra pincett. Rubis har de bästa. De håller en evighet om du ser till att alltid sätta på det lilla locket på den spetsiga delen.

STEG 3

Tvätta av pudret så huden återigen är ren och torr.  Tryck ut lite vaselin på en bit papper och pensla det runt ögonbrynet en liten bit från ögonbrynet.

pensel
Vitt vaselin på en liten makeup pensel

Detta förhindrar färg att fastna på fel ställen. Får du färg utanför brynet så tar du bara den lilla penseln med lite vaselin på och borstar bort.

 

STEG 4

Nu är det dags att blanda färgen. Jag tycker refectosils brynfärg är bäst. Jag använder Naturbrun och den blir nästintill svart men med en mjukare ton.

Refectocil
Refectocil ögonbrynsfärg är bäst!

Jag gillar ju mörka bryn så denna passar mig perfekt. Du kan justera intensiteten med hjälp av tiden den ligger på. Man kan blanda i 1/3 del ljusbrun om man vill ha en varmare ton. Är man väldigt ljus eller gråhårig eller bara fördrar ljusa bryn men ändå lite färg så är ljusgrå fin, samma sak här vill man ha den lite varmare så kan man blanda i 1/3 del ljusbrun.

färgkopp
1cm färg i en liten kopp!

färgikopp

Tag ca 1 cm färg i en liten kopp. Rör om färgen med orangepinnen så att det blir en jämn creme.

blandadfärg

När du fått en jämn creme så droppar du i ca 5 droppar väteperoxid 3%. Finns att köpa på apotek.

 

STEG 5

Nu ska färgen appliceras på brynet som är bortstat så som du önskar att det ska se ut. Nu har du möjlighet att skapa lite. Framhäva det du tycker om och tona ner det du inte tycker om.  Detta är mitt favorit steg. Jag skulle aldrig kunna göra en brynfärg som hudterapeut på salong på 20 minuter. Jag måste pilla och dutta tills det är perfekt och då tar det sin lilla tid.

brynfärg

Jag börjar alltid längst ut på brynet, d.v.s. närmast tinningen och arbetar mig sedan in mot fransroten. Om det blir för mörkt närmast fransroten vilket det lätt kan bli eftersom de flesta har tätare med strån där så kan man lätt se arg ut. Tips vad du kan tänka på när formar dina bryn hittar du i ett tidigare inlägg jag skrivit. Ta mig till inlägget om hur man formar snygga bryn.

Så börja från tinningen och vill du ge brynet ett litet lyft så tänk på hur du lägger färgen, dock måste det så klart alltid vara på brynet, men man kan lägga tyngdpunkten på olika ställen för att skapa ett dynamiskt ögonbryn. Men allt om det hittar du i mitt tidigare inlägg som jag tipsat om ovan. Var noga med att inte göra för runda former, så att det blir clown look. Det är riktigt fult tycker jag. Tänk en svanvinge! 😉

brynfix
Fixa till ögonbrynet underifrån

brynunderfix

När du duttat ut färgen med en orangepinne så gå efter med penseln med vaselin och dra längs kanterna så att de blir raka och snygga konturer. Skapa ett perfekt bryn. Se till så att färgen ligger tjock där den ska och att du tryckt ner den ända ner till huden.

Gör det ena brynet först och sen det andra.

raklinjemedpensel
Fixa till ögonbrynet så du får en rak början med häjlp av vaselin penseln

STEG 6

När du gjort båda brynen så tag penseln med vaselin och spegla från sidan ovanifrån underifrån och se till att alla kanter är raka. Har du fortfarande inte kollat in mitt blogginlägg om hur man för raka kanter så gör det nu och här.

färgadebryn
Båda ögonbrynen klara! Låt färgen verka!

Låt färgen verka alltifrån 2-10 minuter. Jag som e lite galen och rätt gammal i gemet låter det ligga länge ca 10 minuter. Jag vill ha dem riktigt mörka och att det ska hålla ett tag. De första dagarna ser man lite galen ut men det brukar jag bjuda på.

STEG 7

Tag orangepinnen igen och drag av färgen. Börja på det brynet du började och vänta en liten stund och sen det andra.

tabortfärg
Dra av brynfärgen med en orangepinne

Tvätta sedan av. Tycker man att det fastnat för mycket på huden och inte gillar det kan man direkt efter köra en enzympeeling, t.ex. Daily Microfoliant eller Silky Peeling Powder.

STEG 8

Nu är det uppdrag granskning.  Tag nu brynborsten och pincetten och kolla om du behöver justera formen något (plocka underifrån). Noppra bort alla oönskade små strån som eventuellt blivit kvar samt fila till formen och kolla så att ögonbrynen slutar och börjar ungefär på samma ställe på båda brynen.

Om du upptäcker att du har ett hål i ögonbrynet. D.v.s. en liten kal fläck där det för tillfället inte växer så mkt hår eller där det är glesare med hår. Tag du och droppa i lite extra väteperoxid i den färg som är kvar och punktbehandla brynen. D.v.s. tryck ner färgen på huden, så att du färgar huden på det området lite extra och låt verka ett par minuter.

Ta Daaaa!!! Nu borde du ha grymma bryn! Lägg gärna en svalkande och lugnande ögoncreme på efteråt, glöm inte att även sätta på brynen. Vad är väl fulare än torra knastriga strån på brynen? Ge den lite creme med så det de inte blir torra och tråkiga utan mjuka och följsamma.

Så här blir mina:

efterbild
Färdig färgade helt utan smink

 

brynmedsmink
Färdig färgade och lite till fixade med en kompletterande ögonbrynspenna från Kanebo.

TIPS! Ska du följa detta. Läs igen om någon gång innan så att du känner att du har koll på flödet innan du står där med färg som mörknar på brynen;)

Lycka till och skriv gärna och berätta om resultatet!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

41 svar till “Fixa Ögonbrynen!”

 • (41) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Karolin skriver:

  Hej Annica,
  Min naturliga ögonbrynsfärd är väldigt ljusa åt det gråa hållet de är nästan så ljusa så att de knappt syns i visa ljus när jag inte har smink på mig. För att undvika att alltid känna att jag behöver sminka mina ögonbryn plus att de skulle något matcha mitt kopparfärgade hår bestämde jag mig för att färga ögonbrynen.

  Jag färgade i alla fall precis mina ögonbryn med Refectocil ljusbrun men mina ögonbryn blev alldeles svarta. Vad tror du att det kan bero på? Jag använde mig utav vaselin runt men jag råkade då jag är nybörjare med att färga råkade jag smeta med lite vaselin i färgen. Kan det vara orsaken till att resultatet blev svart eller skulle jag valt en annan färg?

  Tack på förhand!

  mvh
  Karolin

  • annica skriver:

   Hej Karolin, Ett tips är att blanda ljusbrun med en liten del grå och sedan applicera färgen och nästan tvätta av direkt när du gör det första gången. Ljusa, tunna strån tar upp färg otroligt snabbt. Då är det lättare att lägga på igen om du behöver mer färg. Vaselinet ska göra att färgen inte fäster.. så ska nog inte vara det. Lycka till och håller tummarna! Man lär sig för varje gång 🙂 Kram Annica

 2. L skriver:

  hej ! Jag får problem med utslag när jag plockar mina bryn.
  Detta har gjort att jag plockar mina bryn vääldigt sällan då det inte är kul att vara helt ”finnig” och flagig runt brynen. Så nu går jag med buskiga ögonbryn och har klippt till en lugg som ska dölja dem:/

  Har nopprat en gång på salong men efteråt hade jag tjockt med varprickar , flagig hud och alldeles rött i flera veckor & fick gå till hudläkare som skrev ut Finacea.
  Av nån anledning är min hud så känslig för just plockning!

  Har du något supertips hur man kan göra ? vill ha fina bryn :):)

 3. Anna skriver:

  Hejsan! Tack för en bra blogg!
  Jag tänkte köpa det du rekommenderar i detta inlägget och prova att färga brynen hemma. Men vart hittar jag den oranga pinnen? Mvh Anna

 4. […] Jag fick muta butiken på söder att posta en platta till mig.  Nu när vi lanserat frans och bryn färg och allt man behöver till det så tänkte jag att jag måste göra det lätt för dem, som liksom mig vill färga hemma och ha de bästa grejerna. Många bor dessutom inte i Stockholm och då vete sjutton hur man får tag i en sån här till synes simpel men så bra plexiplatta. Därför har jag nu sett till så att man kan köpa dem hos oss på Skincity.se. Du kan se hur jag använder den när jag färgar brynen HÄR. […]

 5. […] Vill ni kolla in HELA min färga brynen guide så klickar ni HÄR! […]

 6. paula skriver:

  Nej men dermatologica.och kanebo phytomer . Estee lauder
  Vichy .och får fort finnar /pormaskar och barminerals produkter /phytomer ger mig utslag .. 🙁 så vet ej vad jag ska göra mer

  • annica skriver:

   Hej Paula, Ok! Men för finnar etc så är Jan Marini extremt mkt mer effektivt än de märken du nämner ovan.. Kram annica

 7. paula skriver:

  Jag menar fort Neostrata;)
  Skulle du rekomendera det ? Vill verkligen ha din proffs hjälp imget jag provat har tagit bort mins ärr och hål i ansiktet:(

 8. lisa skriver:

  Vilket bra inlägg! Jag är tyvärr en sådan som plockade sönder mina ögonbryn i högstadiet och de har aldrig växt tillbaka ordentligt trots diverse ögonbrynsnäringar. Så jag blev jätteglad av det här inlägget (speciellt om det går att färga huden litegrann), ska verkligen prova. Men jag undrar bara om det finns någon risk att tappa ögonbrynsstrån av det här? Väteperoxid låter så starkt…

  • annica skriver:

   Hej Lisa, Tack! Väteperoxid är ingen fara… det används på alla salonger runt om i världen för färgning av både ögonbryn och fransar och hår etc. Låt dig inte skrämmas av ordet. Du tappar inga bryn av detta! Du måste ha det för att kunna färga 🙂 KRAM annica

 9. paula skriver:

  Hudläkarna jag prata med rekomendera de starkt är de något märke du vet något om ? Jag har inte hört om det innan .får bara läkare sälja det ?

 10. Maja Johansson skriver:

  Hej! jag undrar vad du ha för mascara på den sista bilden? den var sjukt fin 🙂

  • annica skriver:

   Hej Maja… my favorite Sensai by Kanebo 38 grader Volymising och Lash Base under från samma märke! Bästa mascran EVER!!! Kram Annica

 11. paula skriver:

  Hej annica.kommer ni få in neostrata på skincity när ni nu har exuviance ?
  Hört jätte mycket bra om de märket !

 12. paula skriver:

  Hej annica.kommer ni få in neostrata på skincity när ni nu har exuviance ?
  Hört jätte mycket bra om de märket !
  Kan mineralprodukter förvärra vissa hudtyper ? Eller är de generellt bra för de flesta hudtyper?

  • annica skriver:

   Hej Paula, Tyvärr inte… agenturen för skandinavien tillåter inte försäljning på nätet. DOCK säljer tillverkaren det själv i usa över nätet utan några problem alls. Fruktansvärd dubbelmoral. Tyvärr.. Du kan säkert köpa neostrata direkt från dem! KRam Annica

 13. Elisabeth skriver:

  Jag har aldrig färgat bryn hemma förut (har så mörka redan) tills jag köpte vanlig sån från depend och testade och det blev ju jädra skillnad även om jag redan hade mörka bryn då det alltid finns lite ljusa här o där, men har inte tänkt på att jag kan använda en annan pensel till så jag kan få färg lite på huden sådär som du skrev, har ju använt den kassa man fick till i paketet hehe.. tack för inlägget! Måste bara köpa vaselin oxå 🙂 Eller fungerar en fet locobase kräm från apoteket med?

 14. Fia skriver:

  Fick ett litet prov av bare minerals (medium beige) i min förra beställning av er och blev så glad! Nu funderar jag på att köpa den i matte och i samna färg den var perfekt! Men är det samma färg i medium beige i matte som original? Kram

 15. Nathalie Carlsson skriver:

  Hej Annica.

  Jag hittade ingen annan kontakt till dig så kommenterar här. Skulle du kunna kontakta mig på min mejl (nathalie.carlsson@vf.bonnier.se)? Jag håller på med ett skönhetsjobb och har en liten fråga till dig.

  Vänliga hälsningar,
  Nathalie Carlsson
  073 518 07 22

 16. Charlotte skriver:

  Var köper man färgen? Tack för grymt tips.

  Kram

 17. Hannah skriver:

  Hej, jag undrar vilken färg du har på brynpennan från kanebo?

 18. AnnaKaize skriver:

  Best. Tutorial. Ever.
  Underbar steg-för-steg guide som jag numera följer slaviskt. Ack så mkt bättre brynen blir jfrt med när jag slabbade på lite färg o lät den sitta typ 10 min innan jag tvättade bort den.
  Nu är brynen tamejfasen perfekta och jag känner mig alltid ”put-together”, ”polished” och allmänt fab, även utan makeup.
  Du är ju bara sååå bäst <3 ::)

  • annica skriver:

   Hello AnnaKaize, Men tackar allra ödmjukast! Så glad jag blir att du tycker det :)) Och vad roligt att höra att du följer den och upplever fina resultat!! Put-together… det är väl just precis så man vill känna sig hela tiden..:)) Kram och tack söta du för att du läser min blogg. Annica

 19. Bea skriver:

  Hej!

  Jag har en fråga angående brun utan sol. Jag har köpt decleors bus och är jättespänd på att prova den. Jag vet att man ska peela och smörja in kroppen före användning och att man ska upprepa med bus 1-2 gånger i veckan, det jag undrar över är ska man peela kroppen varje gång innan man smörjer in sig med bus eller räcker det varannan gång? känns som om att man skrubbar bort brun utan solen då.

  Kram Bea

  • annica skriver:

   Hej Bea, DU behöver inte peela varje gång med peela kroppen 1-2 gånger i månaden så du får en uppfräschning med jämna mellanrum. Kram Annica

 20. Nina skriver:

  Fungerar transderma serum på pigmentering över läppen? Eller finns det något annat du rekommenderar? 🙂

  • annica skriver:

   Hej Nina, Transderma fungerar på pigment generellt men vill du just punktbehandla så kanske du ska satsa på en punktbehandlande produkt som tex Jan MArini Age intervention Enlighten eller Exuviance Skin Brightening Gel. kram Annica

  • Nina skriver:

   En fråga till, kan man använda jan marini bioglycolic cleanser på sommaren med solskydd eller bör man göra ett uppehåll?

 21. Septemberflikka skriver:

  Toppen med bra tips! Färgar oftast bryn och fransar på salong men har även testat hemma men med annat märke. Det är dock slut så det passar ypperligt att testa det du rekommenderar. Så smidigt och man ser direkt fräschare ut. Ha en fin dag!

  kram