För ung för anti-age?

 • | Annica

 

Anti-age

En fråga jag vet många av er funderar om allt från 19, 20 åriga tjejer till 30-50 åriga kvinnor.

ÄR JAG FÖR UNG FÖR ANTI-AGE PRODUKTER?

Vilken ålder ska man börja? Vad händer om man börjar för tidigt?  Är det skadligt? Kommer man inte ha något mer att ta till sen? Kan man få rynkor om man börjar för tidigt?

Frågorna är oändligt många i detta ämne så låt mig nu få hjälpa er att reda ut detta vad som egentligen gäller. Jag gör det i lite frågeform så som frågorna ser ut från många av er när ni kontaktar mig

Först måste jag reda ut en sak och det är Antioxidanter.  Det är ju en ypperlig ingrediens i hudvård (och mat för den delen) som gör att vi håller oss fräscha längre. Det är ju en typ av anti-age ingrediens i allra högsta grad dock en sådan som passar alla åldrar. Alltså det är liksom aldrig förtidigt att äta/smörja med antioxidanter för att skydda huden mot fria radikaler. Skyddar vi huden mot fria radikaler så bryts den inre ner på samma vis och vi behåller en god hudhälsa. Bara så vi är överens om detta. Så när jag skriver anti-age ingredienser är denna inte inkluderad utan är ett undantag.

Kan man börja med anti-age i 20 års åldern?

Nej. Att börja med aktiva anti-age produkter på en ung hud, runt 20 år, är totalt bortkastade pengar. Det som händer är egentligen bara att det inte ger någon i effekt. Helt enkelt för om man jobbar med något som aktivt ökar elasticitet och stärker försvagat collagen (vilket många anti-age produkter gör på olika sätt) när man inte har dålig elasticitet eller försvagat collagen så gör produkterna ingen nytta. Make sense? Man betalar bara för dyra anti-ge ingredienser men huden har ingen behållning av det.

Däremot ska en ung hud, säg upp till 30 satsa på mycket återfuktande produkter och produkter med mycket antioxidanter. Precis som jag skrev ovan så är ju antioxidanter verkligen ett av de bästa sätten att behålla huden ung och i fint skick länge. Den ingrediensen kommer igen i kombo med andra i mer aktiva anti-age produkter för mer mogen hud. Det andra och kanske det allra viktigaste som man ska göra om man vill behålla huden fin länge är att använda UV-skydd på dagen på ansiktet. Jag vill bestämt och absolut påstå att det är ett av de ABSOLUT bästa sättet anytime att behålla huden slät, frisk och vacker länge.

Så alla unga tjejer och killar satsa på UV-skydd (skippa solarium och för mkt solning, köp en bra BUS istället), antioxidanter på huden och i kroppen och återfuktning.

Mamma

Kolla in min mamma, så vacker och fin i huden och överhuvudtaget;), Hon var en av de som predikade för alla om solskydd när alla bara skakade på huvudet och använde kokosolja istället. Mamma TACK för att du stod på dig! Nu vet alla att du hade rätt!

Vad händer om man börjat med aktiva anti-age produkter för tidigt?

Det händer just ingenting. Bortkastade pengar bara. Det är liksom inte så att om man nu börjat för tidigt att man inte har något att ta till sen. Cremen/produkten ger inte sin fulla effekt på huden när man inte har behov av den typen av innehåll. Så ingen fara på taket alltså men välj istället rätt produkter anpassade till din hudtyp och självklart och DIN ÅLDER för att du ska få ut maximalt av din hudvård. En del upplever av för aktiva produkter att de ploppar upp finnar och man får en reaktion pga. av över aktivitet.

 

När är det lagom att börja med aktiva anti-age produkter?

Extremt varierande beroende på hur man tagit hand om sin hud, arvsanlag, hud men lever etc. som påverkar hudens tillstånd mycket. En persons hud som är 27 eller runt 35 kan vara liten skillnad på och samtidigt jättestor skillnad. D.v.s. en hud som är 27 kan ha åldrats mer än en som är 32. Men om man ska generalisera så över 30 strecket så är det dags att börja tänka anti-age i någon form. Man behöver ju inte gå på med det tyngsta artilleriet men på ett eller annat vid 30 är det dags!

Jag hör dagligen människor som passerat trettio och kanske börjar smyga mot 40, som undrar om det är förtidigt att börja med lite anti-age. NEJ, HERREGUD…get going now!!  Likaväl som man inte ska börja med aktiv anti-age när man är för ung så ska man inte vänta för länge. Det är ju 100000 gånger lättare att förebygga en linje/rynka än att få bort den. Börjar man för sent kan det ”gått för långt” och det blir mkt svårare att få riktigt bra resultat.

En av mina absoluta bligalen-meningar alltimes är denna: ”Men man ska väl inte börja med för aktiv hudvård vid 35-40, vad ska man då ta till sen när man verkligen behöver?” När jag hör det, alltså jag vill bara skrika högt då!! Åhh…nej fel, fel  fel fel …..nu vet ni varför:)

Hoppas det bringade lite klarhet i hur ni bör tänka i detta med anti-age produkter. Vissa ingredienser som t.ex. PHA-syran (läs mer här om den) som finns i Exuviance gör dock extremt många saker. En del unga tror att de inte kan använda dessa produkter för texterna är rätt fokuserade på anti-age men i vesperan t.ex. handlar det mycket om anitoxidanter… och vad har vi lärt oss om det. OK på alla åldrar, eller hur?

Frågor? Bomba mig bara så svarar jag er;)

11 annica forsgren skincity.se

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

181 svar till “För ung för anti-age?”

 • (181) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. sofi skriver:

  Hej! jag är 35 år och jag använder inte regelbundet ansikte kräm jag behöver lite tips dag crem, nattkräm och serum.
  Tack så mycket

 2. Eva-Ulrica Jansson skriver:

  Jag är femtio år och har börjat få rynkor runt ögonen och munnen,jag har blivit rekommenderad kosttillskott med pomella, istället för hudkräm. Skulle du säga att hudkräm eller kosttillskott är bäst? Förmodar att de kan komplettera varandra. Undrar över protein och antioxidanter,i magen spjälkas väl dessa,men kan huden verkligen ta upp ex,vitamin E? Eller antioxidanter,inte på cellnivå väl? I hudkräm menar jag. Tacksam för svar. Ulrika

  • Annica skriver:

   Hej Eva-Ulrica. Andra bloggaren och hudterapeuten Sara här som svarar på din kommentar. 🙂

   Jag tror verkligen på att allt hänger ihop, Kost, stress, hormoner, hudvård mm allt detta påverkar hudens balans. Kosttillskott är passande om du önskar boosta huden med tex vitaminer som du inte får på annat sätt. Tex nu på vintern så tar jag själv d-vitamin. Just det kosttillskott som du skriver om har jag inte hört om så kan inte uttala mig om just denna och hur den tas upp i kroppen. Hör gärna med återförsäljaren 🙂

   Med hudvård så finns det jättebra produkter som verkar på djupet i huden för att ge fin effekt på att tex reducera rynkdjup. Kika tex på effektiva: https://www.skincity.com/sv/instytutum/truly-transforming-brightening-eye-cream-15-ml
   En rikt återfuktande ögoncreme designad för att möta alla ögonområdets behov och bekämpa ålderstecken.

   Kram Sara

 3. Merry skriver:

  Hej, jag är 46 och har väldigt ljus, känslig och torr hy.
  Började med Estee Lauder produkter vid 40. Några år gick det bra, men märkte efter ca 4 år att huden under ögonen blev för rynkig ändå. Började därefter med clsrins… Huden blev tyvärr bara värre.

  Vad kan jag använda?
  Tack på förhand.
  M

 4. Linda skriver:

  Hej jag ska snart fylla 25 och förtfarande vet inte vad ska jag göra med min ansiktet. Har varit hos flera specialister men alla rekommenderar bara fuktgivande krem.
  Min problem är torr ansikte året runt och blackheads på hela ansiktet. Hjälper ingenting! Mot torrhet ingen krem eller olja, hud trivs bra typ en vecka efter den funkar inte. Känns att olja eller krem är bara på och kommer inte fram. Med svarta prickar jag har problem varje dag. Hjälper ingen medel mot blackeads, ingen dra bort mask, försöker pressa ut hjälv men nästa dag igen allt svart. Är trött och irriterad på min hud. vad tänker ni? Tack

 5. Mella skriver:

  Hej!
  Är 45 åroch har en fräknig känslig hud. I dagsläget använder jag Dermalogica skin recovery spf 50. Och ögon krämen Total eye care spf 15. Jag är jättenöjd med krämerna. Efter mitt andra barn så har jag lite hängig hud under hakan efter viktminskning och mina kinder känns lite hängiga. Har du något bra tips på att kanske inte få bort det för det blir nog svårt men kanske förebygga det?

  Ha en fin dag!

  Mella

 6. Maja skriver:

  Hej! vilka är dessa aktiva ämnen som finns i anti age krämer? finns det något ämne som vanligt förekommer i dessa krämer?

 7. Anonym skriver:

  Hej! Jag ska snart fylla 18 och börja upptäcka vissa linjer på pannan och under ögonen. Jag vet inte om det är rynkor eller inte.

  Det som jag undrar över är att om jag använder produkter som är egentligen för äldre hud. Exempel produkter som är anti aging och Nourishing kommer jag förstöra min hud då eller?
  För att för mig spelar det roll om det förstör huden sen gör det ingenting om det blir inga effekter så länge det inte förstör huden så kan jag köpa det och använda som en säkerhets grej.

 8. Nani skriver:

  Hej! Jag är nyss fyllda 30 och börjat tänka mer på min hy. I dagsläget använder jag bara L300 fresh hydration face cream och tillhörande ansiktstvätt på morgonen. Detta är enda krämen jag provat som inte blir klibbig på min hud. Har du något tips på antirynk, serum eller något annat som kan passa mig och som inte är hutlöst dyrt? Finns något som faktiskt är bra för under 200 till exempel, eller måste man lägga många hundralappar för att få något vettigt?

  • Annica skriver:

   Hej Nani,
   Ett resultatinriktat serum kan du komma långt på. Det här serumet kan du kika på som är laddat med förebyggande och åldersbromsande godsaker till huden.
   Kram Annica

 9. Sofie skriver:

  Hej,

  jag är 35 år och använder anti-age dagkräm. Behöver jag en anti-age nattkräm?

  Tack!

  • Annica skriver:

   Hej Sofie,
   En creme till natten har specifika reparerande egenskaper då den återuppbygger huden medans vi sover, så prova och se om du märker skillnad, Advanced Night Restore tycker jag har alla fördelar om du vill jobba age smart.
   Kram Annica

 10. Yvonne skriver:

  Hej Annica!
  Min sambo är 27 år och jag skulle vilja köpa lite hudvård till honom, han har haft mycket acne som tonåring och har en hel del ärr, även en del rynkor. Han har torr och fet hy (?), mer torr hud har han fått nu på senare år. Vad för hudvård skulle du tipsa om? Vilka aktiva ämnen skulle funka?

  • Annica skriver:

   Hej Yvonne, kika gärna på Paula´s Choice som brukar vara väldigt poppis även hos män. Det bästa är om du kan be honom göra ett hudtest så får han den absolut bästa rekommendationen. 🙂 Ingredienser som antioxidanter, fuktgivande ämnen som hyaluronsyra och naturligtvis spf skulle jag leta efter i produkterna – Paula´s Choice har allt det i sina produtker. Kram, Annica

 11. Jenny skriver:

  Hej! Jag är 23 år gammal, har fått nån typ av två linjer under ögonen, vad ska jag använda för krämer och dagkräm?

 12. Erik skriver:

  Hej Annica! Verkligen ett toppeninlägg! När du skriver anti-age produkter, vilka menar du då?

  Jag är 20 år och är galen i hudvård. Jag använder många produkter, främst från paulas choice och hygge. Förutom massa fukt och antioxidanter använder jag dagligen UV-skydd.

  Min fråga är, slösar jag pengar på mina produkter/gör de någon skillnad i min ålder?
  Då syftar jag på mina två syror, Paulas choice 5 % AHA & BHA 1% lotion, samt Serum C från Maria Åkerberg.

  Tack för svar, bästa bloggen har lärt mig så mycket från dig!

  • annica skriver:

   Hej Erik, Vi delar verkligen något gemensamt. Världen med cremer är helt fantastisk och det går inte att få nog 🙂 🙂 Det kan vara svårt att lista alla dessa produkter men återkom gärna om det är några specifika produkter du funderar på. Så länge du har ett behov av produkterna kan de absolut passa sig men ser att du angivit en viss känslighet som kan göra att du behöver hitta en mer anpassad rutin utifrån detta. Viktigt med bra grund innan du bygger på med mer aktiva produkter. Vänligen maila mina fantastiska hudterapeutskollegor på info@skincity.se med information om din rutin och gärna bilder på din hud så kan mina kollegor hitta något för just din hud och behov.
   Kram Annica

 13. Erik skriver:

  Hej Annica! Verkligen ett toppeninlägg! När du skriver anti-age produkter, vilka menar du då?

  Jag är 20 år och är galen i hudvård. Jag använder många produkter, främst från paulas choice och hygge. Förutom massa fukt och antioxidanter använder jag dagligen UV-skydd.

  Min fråga är, slösar jag pengar på mina produkter/gör de någon skillnad i min ålder?
  Då syftar jag på mina två syror, Paulas choice 5 % AHA & BHA 1% lotion, samt Serum C från Maria Åkerberg.

  Tack för svar, bästa bloggen har lärt mig så mycket från dig!

  • annica skriver:

   Hej Erik, Vi delar verkligen något gemensamt. Världen med cremer är helt fantastisk och det går inte att få nog 🙂 🙂 Det kan vara svårt att lista alla dessa produkter men återkom gärna om det är några specifika produkter du funderar på. Så länge du har ett behov av produkterna kan de absolut passa sig men ser att du angivit en viss känslighet som kan göra att du behöver hitta en mer anpassad rutin utifrån detta. Viktigt med bra grund innan du bygger på med mer aktiva produkter. Vänligen maila mina fantastiska hudterapeutskollegor på info@skincity.se med information om din rutin och gärna bilder på din hud så kan mina kollegor hitta något för just din hud och behov.
   Kram Annica

 14. Maj skriver:

  Hej,

  jag är 54 år och har fin hy, enligt andra. Är inte rynkig, men har efter sjukdom och medicinering fått torrare hud. Dock känns den mycket bättre nu än för t ex ett år sedan, och inte så långt ifrån hur min hud var före sjukdom e t c.

  Ja, det här med krämer: Har sett ett erbjudande på en kräm, som annars är dyr, som riktar sig till användare över 60 år.

  Jag undrar: är det bortkastade pengar för mig att köpa denna kräm, d v s att den inte skulle ha någon nämnvärd verkan (eftersom det står angivet att den passar för 60+)? Jag har som sagt bra hy för min ålder utan (i stort sett) rynkor.

  M v h
  Maj

  • annica skriver:

   Hej Maj, Vad härligt att du mår bra och att även din hud återhämtat sig. Ålderstecken bekämpas bäst genom att motverka uppkomsten från första början, alltså börja innan de dyker upp! Stirra inte dig blind på ålder som cremen är anpassad för, alla är vi olika och vi åldras olika. 🙂 Kram Annica

 15. Jenni skriver:

  Hej, jag är 26 år och undrar lite vad som räknas som anti-age av mina produkter. Jag har BHA-liquid från PA och även retinol booster och har nu köpt niacinamid booster, också från PA. Utöver det har jag en ”vanlig” rengöring från dermalogica, ett ansiktsvatten och fuktcreme. Jag har en blandad hy och får ofta finnar längs med käklinjen och ibland i pannan. Har även lätt för att bli oljig i t-zonen. Visst är dessa produkter bra för mig? 🙂 Jag använder ju dem inte i anti-age-syfte. Hoppas du förstår min fråga.

  • annica skriver:

   Hej Jenni, Även om du kanske inte använder en produkt i anti-age syfte så behöver ”arbeta anti-age” betyda att det arbetar på rynkor och linjer. Detta kan även handla om att skydda och bevara din hud. När du även arbetar reparerande och stärkande på din hud arbetar du anti-age. Så anti-age behöver inte låta så aktivt som det låter 🙂 Jag tycker att du arbetar med bra produkter utifrån din ålder och behov i huden. Kram Annica

 16. Martina skriver:

  Hej! Jag har använt aco’s ansiktskräm för torr hy, 25+. Nu har denna utgått och den som finns kvar heter 40+. Jag är 27 år och undrar om jag kan använda den 40+ ändå?

  • annica skriver:

   Hej Martina, Ofta är det svårt att sätta ålder på en produkt utan kan du tänka dig att arbeta något mer anti-age än innan kan det vara en fördel att gå på en ny produkt. Cremer arbetar ofta även mer ytligt och blir inte lika aktivt som tex om det hade varit ett serum för 40+. Kram Annica

 17. Michaela skriver:

  Hej. Har en liten fråga gällande anti age, fyller 27 nu i sommar och fick hem ett prov på exuviance age reverse day creme spf 30 och bara älskade den, tyckte den la sig bra på min hud och blev inte heller som en hinna som alla andra spf jag provat. Är så sugen på att köpa den men samtidigt funderar jag på det du nämnde här ovan att det är bortkastade pengar ? Vad anser du?
  Använder exuviance och medik8 i övrigt.

  • annica skriver:

   Hej Michaela, Anti-age betyder ävent arbeta förbyggande, speciellt när det kommer till ett högt och bra solskydd. Sedan att du gillar produkten så mycket betyder även att du kommer att använda den. Solskydd är något av det viktigaste att använda i sin hudvårdsrutin. Jag tycker att man kan börja med en dagcreme med solskydd för som ett första steg att skydda din hud när man är 27år. Detta blir mer förbyggande än behandlande. Sen kanske du inte får ut allt som denna creme kan ge då den även stärker upp kollagen men ibland kan det även behövas hos en yngre hud. Kram Annica

 18. Anna skriver:

  Hej jag undrar vilka hudvårdsserier eller produkter som innehåller mycket antioxidanter och som samtidigt ör återfuktande.

 19. Eva skriver:

  Hej!
  Kan du rekommendera ngn bra ansiktskräm med mkt fukt och anti-agergenskaper?
  Gärna även en bra anti-agekräm för huden kring ögonen?
  Jag blir 31 i år och antar att det börjar bli dags

  Mvh
  Eva

 20. Iman skriver:

  Hej och tack för fantastiska tips som har blivit min regelbundna guide i vardagen!:) jag hittade detta gamla inlägg efter en massa letande och har en fråga: jag är 22 och letar efter ett fuktgivande antioxidant fyllt serum (som du nämnde). På skincity blev jag (utifrån min ålder och hudtyp – jag har blandhy) rekommenderad ett serum och en gel från the organic pharmacy som verkar jättefina – men – det står att de är anti aging produkter? Är detta alltså ändå inte rätt produkt för mig eller vad tycker du? Tack!

  • annica skriver:

   Hej Iman, Så roltigt att du har hittat hit och inspireras. De produtker som du har fått rekommenderat i ditt hudtest arbetar förebyggande anti-age med tanke på att produkterna innehåller många bra antioxidanter som hjälper till att skydda och bevara huden. Så dessa kan du absolut använda från 22år 🙂 Kram Annica

 21. Nora skriver:

  Hej Annica! Superbra blogg, har fått mycket nytta av dina ord. 🙂 Vet att detta är ett rätt gammalt inlägg men behöver lite råd.. jag är bara 23 år men har dels hängande och skrynkliga ögonlock (antagligen från dålig skötsel under tonåren) och lite linjer under ögonen/påsar. Bör jag använda en anti age-ögonkräm eftersom huden känns slapp och trött? Vill ju inte att det ska bli värre så vill gärna förebygga så mycket som möjligt nu!

  • annica skriver:

   Hej Nora, Så glad att få hjälpa till 🙂 Jag svarar även på tidigare inlägg så det går jättebra att ställa dina funderingar.
   Om du inte har någon ögoncreme idag skulle jag först rekommendera dig att börja med en ögoncreme som ger fukt. Men känner du att huden har ett behov och att du behöver det där lilla extra kan du gå på med lite aktivare produtker redan från 23år, men skulle vara försiktig och börja med varannan kväll. Kanske någon mer intensiv mask ett par kvällar i veckan för extra boost? Ögonmask: Eye Sorbet mask från Darphin är då ett mycket bra tillägg.
   Kram Annica

 22. Frida skriver:

  Hej!
  Nu kanske jag kommenterar i ett gammalt inlägg men hoppas det går bra ändå! Jag är 24 år och undrar när man ska börja använda serum? Är det för tidigt och bortkastade pengar eller vad säger du? 🙂

  • annica skriver:

   Hej Frida, Jag svarar även på tidigare inlägg så det går jättebra 🙂 fukt behöver alla hudtyper så det kan man börja med efter 20, då börjar cellförnyelsen bli lite långsamare. Gör gärna mitt hudtest, https://skincity.se/sv/hudtest, så hjälper mina kollegor att hitta produkter som passar din hud 🙂 Kram Annica

 23. Daniella skriver:

  Anti age* ska det stå såklart!

  • annica skriver:

   Hej Daniella, Cellförnyelsen minskar och huden börjar tappa fasthet. Hur jobbigt detta än kan låta. Rynkor och linjer blir då mer framträdande. Även om du har bra produkter så kan det vara många faktorer som påverkar huden. Solen är ofta en stor bov till att huden åldras i förtid och något som är bra att tänka på. Är du torr kan huden behöva extra mycket fukt och vill Verso Skincare Reviving Eye Mask är en underbar ögonmask. Kram Annica

 24. Daniella skriver:

  Jag är 25 år och har använt krämer sedan jag var 21 för att förebygga rynkor/fina linjer, framförallt kring ögonen. Nu har de första linjerna dykt upp under ögonen, är man verkligen för ung för anti and när de ändå börjat dyka upp? Har torr hud i övrigt kring kinderna och pannan, inte kring ögonen. Paniken över dessa då de inte bidrar till att göra nojan kring att åldras lättare

 25. Sandra skriver:

  Hej Annica,

  Jag är 22 år gammal och ska just börja med Exuviance – essential daily defence SPF20, evening restorative complex och bionic vespera serum. Är jag för ung för det med tanke på att det är anti age eller funkar det bra ändå?

  Hoppas på svar, blev lite orolig nu!
  Med vänliga hälsningar, Sandra.

 26. Isabella skriver:

  Hej!

  Först; Tack för en fantastisk blogg! 🙂

  Nu till mitt dilemma… Jag är 26 år, fyller 27 i september och upplever att något drastiskt har hänt i mitt ansikte bara under senaste året. Jag har tidigare haft markerade kindben och ett ”slätt ansikte”, men nu hänger praktiskt taget allt neråt. Jag ser trött/sjuk ut och nästan sur ut jämt pga detta!! Har dessutom fått gigantiska påsar under ögonen.. Jag har alltså fått lite smått panik eftersom allt gått så himla fort!! Min mamma har samma problem men är i 50 års åldern, hennes hy är ”slapp” och hon brukar sitta framför spegeln och dra huden i ansiktet bakåt och beklaga sig över denna slappa hud..

  Min fråga till dig, vad ska jag använda? Jag känner ju att jag behöver någon form av aktiva ingredienser för att motverka slapp hud, alltså i förebyggande syfte? På mig verkar det ju vara mer genetiskt eller vad tror du? Jag höll på att gå och köpa den mest aktiva antirynkkrämen som fanns (typ), men det kanske är lite over-kill?

  Hoppas du kan hjälpa mig 🙂

  Mvh Den hängiga Bella

  • annica skriver:

   Hej Bella, Så roligt att du gillar och följer min blogg! Du är fortfarande unge men visst är det ås att vi börjar åldras så att det kan synas omkring en ålder av 25 år. För att jag ska kunna rekommendera dig bra produkter så skulle jag behöva veta lite mer om din hud. Hur den känns i övrigt! Skulle du kunna göra mitt hudtest och även bifoga en bild?

   Till testet: http://skincity.se/sv/skintest

   De mest aktiva produkterna är som du säger overkill så den vägen tar vi inte, men det finns andra bra produkter som jag gärna guidar dig till. Vi hörs igen!

   kram Annica

 27. Eva skriver:

  Hej!
  Jag är 29 år och har små små fina rynkor (kråksparkar). INte direkt så att de stör men tänker att jag borde skaffa någon bra ögonkräm? Antiage? Jag vet inte. Har du tips på några bra ögonkrämer?
  Mvh
  Eva

 28. Moa skriver:

  Hej Annica!
  Vilket bra inlägg! Jag hittade detta när jag googlade i hopp om att få lite klarhet i det här med anti aging produkter, och det fick jag verkligen tack vare dig 🙂

  Jag behöver dock lite hjälp, jag har aldig haft något stort intresse för beauty-produkter men har på senare år (fyller snart 30) börjat intressera mig mer för att ta hand om min hud. Idag använder jag HTH orginal body lotion som dag- och nattcreme. På natten använder jag dessutom No 7 Protect & Perfect Intense serum som jag använt i några år. Jag känner dock att jag skulle vilja ha hjälp med en bra dagcreme/nattcreme och nån typ av aktiv anti age. Helst inget för avancerat och helt prisklass mellan. Min hy är problemfri men ganska torr. Skulle bli jätteglad om du villa hjälpa mig med lite tips på produkter!

  Kramar!

  • annica skriver:

   Hej Moa, vad roligt att höra att jag får äran att inspirera dig. Anti age är ett stort ämne och det är viktigt att man håller sig till sin ålder eller rättare sagt till sin egna hud. Lagom är bäst : ) Det finns många bra produkter som skulle passa dig. Jag hade kikat på dessa som är bra och prisvärda. Att börja med produkter anpassade för ansiktet kommer göra stor skillnad och det är bättre att börja nu än om 10-20 år. Bra val att välja ett professionellt märke som arbetar aktivt med huden : ) Dessa produkter skulle tex passa dig.

   Serum under creme det är hudvård det:
   http://skincity.se/sv/product/4374/biodroga-md-moisture-set

   kram och lycka till!
   Annica

 29. Helena skriver:

  Hej! Chansar och skriver på ett gammalt inlägg 🙂 Jag är 25 år och fick fina linjer i pannan då jag var 23 år.. Fick panik! Använde då helt fel ansiktskrämer som snarare torkade ut min hy än återfuktade :/ Var dum och testade hudprodukter för fet hy trots att jag snarare har torr och lite kombinerad hy (fet vid näsan ibland).. Kan det ha varit därför jag fick fina linjer eller börjar jag helt enkelt åldras nu? Har inga andra linjer än dessa i pannan trots att det gått två år sen de ploppade upp. Bör jag börja med anti age för att hindra ännu fler? Använder nu hudvård för torr hy! Väldigt tacksam för hjälp!

  • annica skriver:

   Hej Helena, Visst kan fel hudvård ha påverkat din hud men eftersom du är så ung så är huden även förlåtande så tror inte att produkterna givit dig linjerna. Jag skulle kika på dina föräldrar har de mycket linjer i pannan så är det ärftligt. Det är nämligen väldigt individuellt om man får det tidigt eller senare. Vid 25 år så skulle jag säga att många har det.

   Att tänka på är att from nu använda bra och anpassade produkter. Du är ung så du behöver inte börja med anti age produkter. Ett serum under creme som fyller huden med fukt skulle jag dock rekommendera. På så sätt förebygger du linjer både på djupet och ytan. Gör ett hudtest och bifoga gärna en bild i testet så guidar vi dig rätt: http://skincity.se/sv/skintest

   kram Annica

 30. Erika skriver:

  Hej! Jag är 29 år. Min hud är åt det torra hållet, brukar ofta flagna mellan ögonbrynen & på näsan. Har dock endel stora porer på sidorna av näsan. Kan få lite små plitor i t-zonen ibland. Lite rynkor runt ögonen när jag ler. Passar Exuviance Age Reverse BioActiv Wash bra till mig? Eller rekommenderar du någon annan rengöring? Vill gärna ha en med syror som tvättar bort sminket bra men som inte torkar ut. Undrar också vilket ansiktsvatten samt fuktkräm från exuviance som jag kan använda till? Tänkte köpa Vespera Bionic serumet men sen vet jag inte mer.
  Tack på förhand 🙂
  Erika

 31. Halise bas skriver:

  Hej, jag är en 16 åring med problem med ansiktsvården. Jag har många finnar och porer. Jag har många olika produkter och vill köpa en sett istället för att byta produkter hela tiden. Jag undrar om man kan använda produkter i olika märken. Tex kan jag använda en rengöring från Loreal Paris och en toner från Biotherm.

  • annica skriver:

   Hej Halise bas, Jag skulle råda er till att inte blanda märken och produkter. Det för att det oftast ger en sämre effekt än om man väljer från ett märke. Har ni gjort hudtestet? Det är toppen för att få tips och råd. Många aspekter som man behöver ta hänsyn till för att det ska bli bra. Testa om ni vill:

   http://skincity.se/sv/skintest

   kram Annica

 32. Linn skriver:

  Hej!

  Har du tips på ögonkräm/ansiktskräm för en hud som är tunn och börjat få små rynkor och påsar under ögonen men som inte innehåller icke-vattenlösliga ämnen (dimeticon exempelvis)? Jag är snart trettio och på kort tid börjat få ändrad hud i ansiktet… 🙁

 33. Annie skriver:

  Hej
  Tack för ett väldigt bra och givande inlägg!
  Jag har några frågor som jag tänkte att du kanske kan svara på.

  Jag är 26 och har inte funderat så mycket på det här med anti age krämer förrens nu och undrar om det är så att man känner att man måste börja redan, är det bättre att använda ett anti age serum och sin vanliga dagkräm eller ska man köpa en dagkräm med anti age effekt i?

  Är det så att priset styr, ju dyrare kräm desto bättre effekt?

  Kan du ge tips på bra ansiktskräm med UV skydd i till ett rimligt pris?

  Mvh Annie

 34. Johanna skriver:

  Hejsan jätte bra inlägg så man vet. Det är nog många tyvärr som börjar med anti age för tidigt.
  Jag har en vanligt fuktdagkräm från apoteket oparfymerad och den fungerar bra.
  Dock undrar jag om du kan ge exempel på några bra ansikts, fuktkrämer med antioxidanter man kan köpa för vettigt pris.
  För sådana krämer har jag ej sätt så mycket av. Jag är 29 år och ska fylla 30 år i sommar. Det skullev ara bra med en bra dagkräm/fukt kräm med antioxidanter. Samt gärna tips på ögonkräm till trötta ögon. Någon bra man kan ta på när man ska sova. Tack för hjälpen. Vänligen Johanna

 35. Helena skriver:

  Hej!

  Undrar om PTR har solskydd i sina produkter
  Mvh

 36. Lena skriver:

  Hej!

  Jag har en fråga ang anti-age tänkadet. Jag är 34 men ser egentligen tio år yngre ut (enligt alla hudterapeuter jag träffat) och har slät hy etc. Ska jag ändå börja tänka på att använda mer aktiva krämer? Och hur är det egentligen med hyaloronsyra, kan man använda den oavsett ålder? Eller kan för mycket användande i ung ålder leda till att huden själv börjar producera mindre??

  Bästa hälsningar
  Lena

  • annica skriver:

   Hej Lena!

   Jag har skrivit ett inlägg för ett tag sedan som jag tror kan hjälpa dig med dina frågor, det heter: För ung för antiage?. Kika på det HÄR!

   Hyalyronsyra är enkelt förklarat fukt och ett kroppseget ämne så inget som stressar huden. Det är en av mina favoritingredienser för att det binder fukten effektivt i huden. Binder man fukt så mår huden bra och ser fräschare ut. Även det kan man läsa mer om i bloggen. Det blir en helkväll med läsning för din del hi hiiii..Kika HÄR!

   kram Annica

   • Lena skriver:

    Tack toppen!! 🙂

    Men så kortfattat bara, hyaloronsyran i produkter gör alltså inte att huden börjar procudera mindre utav det själv?

 37. LENA skriver:

  Hej!
  Vilket bra blogginlägg! Det uppskattas jättemycket!

  Nu till min fråga, Det finns en stor djungel av produkter med antioxidanter, superantioxidanter, tripper antioxidant osv. Vilken produkt skulle du säga är bäst innehållande antioxidanter och återfuktar huden mest ? Kosta vad det vill.
  har fått upp ögonen för Bliss ex-Glow´sion men som sagt vilken är den bäst i antioxidantdjungeln?

  och skulle du rekommendera annorlunda med antioxidant krämer om jag lägger till att jag ska börja på ruaccutan/isotretionin ?

  Tack!
  Din mamma ser helt fantastisk ut.

 38. M skriver:

  Hej har tänkt köpa Loreals revitalift natt och dag kräm då jag läst mkt bra om dom. vad tycker du om dom?:)

  • annica skriver:

   Hej M!

   Loreal är inte ett av mina favoritmärke men jag känner heller inte till innehållet i just de cremerna. Jag har samlat alla mina favoritmärken i mitt företag Skincity och de kan jag gå i god för. De har bra innehåll och gör skillnad på huden : ) Hör av dig igen om du vill få tips!

   kram Annica

 39. Jessica skriver:

  Hej!
  Jag hade tänkt att köpa ”PETER THOMAS ROTH
  ROSE TRIO” till mig själv men nu när jag upptäckt att dem är anti-age produkter och efter att ha läst det här inlägget så undrar jag om det är bortkastade pengar då jag endast är 20år?

  Kram, Jessica

  • annica skriver:

   Hej Jessica!

   Trion passar även en yngre person. PTR har en förkärlek att skriva Anti age på många av sina produkter. I dessa fall så kan de även användas av yngre. När du väljer serum och creme är det dock viktigt att inte ta de som är lämpade för en mogen hud med rynkor. Bra att du frågar när du känner dig osäker.

   kram Annica

 40. Faiza skriver:

  Hej Annica

  Jag måste veta skillnade mellan AHA och BHA…har inte riktigt förstått vilken man ska välja och för vilken hudtyp. Båda verkar göra susen för alla hudtyper.
  Angående hudvårdserier från olika brands så undrar jag…måste man välja alla produkterna från en brand eller kan man välja de bästa godbitarna från olika brands för att bilda en komplett hudvård och ändå uppnå en optimal effekt??
  Hälsningar/ en vilsen och desperat själ

  • annica skriver:

   Hej Faiza,
   Jag tycker inte att man ska blanda serier för mycket. Oftast får man bäst resultat om man har så många produkter som möjligt från en och samma serie. Sedan kan man ibland behöva plocka en produkt från en annan serie för att få ett resultat som man önskar. Vad jag tycker att man absolut inte ska mixtra är olika märken med syror, de kan förvirrar huden och ge dåliga eller uteblivna effekter.

   Vill du få stenkoll på syrorna så kollar du in min syraskola HÄR!

   kram Annica

 41. Linnea skriver:

  Hej! jag behöver lite hjälp och skulle va oerhört tacksam om du har nåt tips. Jag har sen ca en månad tillbaka ätit isoteritonin mot acne och fått ganska flagig/ torr/känslig hud samtidigt som jag har mycket porer och finnar som poppar upp här och där. Jag undrar om du kan tipsa mig om nån serie hudprodukter som återfuktar men som absolut inte täpper igen? Jag använder en kräm från akademikliniken (Cure recovery creme) och innan dess en rengöring från dermalogica (ultracalming cleanser) som jag köpt hos er. Det känns tyvärr som att cremen täpper igen då jag får stora porer på näsan och nya finnar. Detta kanske är tillfälligt vad vet jag. Hoppas de inte blev för rörigt nu.
  Tack på förhand!!

  • annica skriver:

   Hej Linnea,
   Klart vi ska hitta en bra hudvårdsrutin åt dig. Cure Recovery creme ska inte täppa till huden men när man äter Roaccutan så brukar huden vara i allt annat än i balans, så stora porer och nya finnar är inte ovanligt i början. Jag skulle nog fortsätta med cremen och se för den är verkligen bra för din huds tillstånd. Ultracalming är också bra, rengör men på ett skonsamt sätt. Ha lite is i magen i några veckor till så tror jag faktiskt att huden kommer kännas bättre. Den brukar kännas allt annat än bekväm till en början. Håller tummarna att du snart blir bättre i huden om inte annat så hör av dig igen när det gått lite längre tid.
   kram Annica

 42. Mona skriver:

  Hej! Tack för en mkt fin blogg. Inspirerande.
  Jag är 43år. Har haft en normalhud men med åren
  blivit allt mer torr. Rynkor har kommit med åren o därtill
  även ”torrrynkor”. Ansiktet känns stramt…
  Jag har använt NIMUE day men när den ej ”räckte”
  NIMUE moisturier plus på vintern men nu med
  deras Barrier kräm ovan då jag känner mig torr. Nu
  I sommars o tom nu har jag använt deras
  moisturiser lite men med Barrier över för torrhetskänslsn. .

  Söker tips på bra dag o nattkräm gärna med solskydd
  och anti age i krämen. Även ögonkrämtips mottages gärna.

  Ursäkta ev stavfel o felskrivningar då jag ej ser hela texten i
  min telefon. Sorry

  • annica skriver:

   Hej Mona,
   Det låter verkligen som att din hud behöver ordentlig återfuktning. Svårt att plocka en creme av alla märken men jag tror att din hud skulle må bra av en storfavorit nu i höst/vinter. Sedan till sommaren så kan du kanske byta till en lättare.

   Kika på den HÄR!

   Vill du ha en med spf så är den HÄR bra!

   Viktigt också att du väljer en fuktbevarande rengöring men det kanske du redan har hemma : )

   kram Annica

 43. Lisa skriver:

  Hej! Nu har jag tre gånger kommit in på din sida av slumpen när jag googlat diverse hudproblem (eller snarare lösningen på dem) så det borde väll vara ett tecken? 🙂

  Jag är nyss fyllda 25 år med blandhy, fet t-zon och smått torra kinder. Förra sommaren fick jag utslag i hela ansiktet utan dess like med finnar och rodnader och hela kalaset, minst sagt en självförtroendesmäll. Jag hade innan det Cliniques 3-stegs rengöring men då det kändes som om det inte längre fungerade så började jag med något märke från Apoteket som var special för problemhy, detta torkade dock totalt ut min hy och jag började få små linjer under ögonen. Panik!

  Nu har jag sedan en tid tillbaka kört med bara Dermalogicas produkter normal/blandhy med skin smoothingcreme+oil free matte spf 15(?) på dagen och overnight clearing gel på natten och special cleansing gel+multiactive toner före. Det verkar göra sitt jobb för min hud känns mycket renare och fräschare nu, finnarna kommer alltmer sällan och när dem väl gör det så försvinner dem oftast under natten. Jag fick provexemplar av något som hette eye care spf 15 som jag har runt ögonen i tron att det skall fungera, men än så länge har jag inte sett några framsteg.

  Min fråga är, finns det någon annan kräm som man kan ha runt ögonen för att hålla huden fuktig och glad, antingen från Dermalogica eller nåt annat märke? Jag har även börjat få linjer från näsan och munnen, ”skrattlinjer”, som är mindre roliga och som jag misstänker kommer från dem Apoteket-krämerna jag hade innan.
  Borde jag kanske pröva en annan kräm med mer antioxidanter? Från dermalogica eller något annat märke? Borde jag byta ut Dermalogica helt? Finns det bättre alternativ där ute?

  Jag är ruskigt novis på det här med hudvård så jag kanske får skylla mig själv också, men tänkte ändå fråga.

  Trevlig blogg!
  Med vänliga hälsningar, Lisa

  • annica skriver:

   Hej Lisa, Så trevligt… ja vi får väl hoppas nu då att jag inte gör dig besviken;). Välkommen hit förresten! Vet inte om du läst men Clinique är inte ett märke jag rekommenderar någon direkt..gillar inte alls faktiskt.. Antingen så har du Dermalogicas Skin hydrating booster under ögoncremen eller så kollar du in Exuvaince Hydriating eye cream som ger mkt fukt och antioxidanter. Kramar Annica

   • Lisa skriver:

    Jasså, hur kommer det sig att du inte rekommenderar Clinique?
    Jag gjorde en facemapping-grej på Dermalogica NK i Göteborg och där rekommenderade dem dessa krämer jag nu använder, men jag är nyfiken på Exuvaince, eller snarare skillnaden mellan de två?

    Också, hudterapeuten på Dermalogica nämnde att jag kunde blanda min dagkräm med en annan kräm, ifall att jag hade haft en innan tex. Cliniques, och tänkte kolla med dig om du har någon att rekommendera. Inte typ anti-wrinkle eller anti-age men en bra förberedande kräm att mixa min oil free matte med? För att få mina små torrhetsrynkor(?) att försvinna.

    Tack igen!
    Lisa

    • annica skriver:

     Hej Lisa, Många anledningar.. men främst att under mina snart 15 år som hudterapeut har jag haft så många som kommit till mig och inte blivit bra med just clarins.. Har helt enkelt inte sett så bra resultat av dessa produkter snarare motsatsen. Och många tror det är ett hudterapeut märke då de står där i sina vita rockar men det är det inte. Det går inte att jämföra dessa koncept rakt av. De är helt olika. Största skillnaden är kanske att Exuviance har PHA syra i alla sina produkter. Gå istället in och läs om de olika koncepten och se vilket som faller dig bäst i smaken. Tänker du att du har den ena på dagen och den andra på natten så är det något man absolut kan göra men inte blanda ihop 2 olika crèmer. Kramar annica

 44. Madeleine skriver:

  Hej Annica,

  Tack för inlägget. Jag är bara 27, snart 28 och kan redan se fina linjer under och runtomkring mina ögon. Det började för två somrar sedan och jag tycker det går ganska fort, att jag nästan kan se skillnad varje dag (jag står också många timmar och studerar varje dag). Kommer jag se helt sönderrynkig ut nu om 2år redan? Har tyvärr varit dålig med min kost i många år pga hetsätning och därmed ätit mkt socker – kan det vara anledningen? Det jag undrar, kan man äta mat el liknande (utöver antioxidanter) som kan hjälpa till att boosta kollagen produktionen eller är allt kört när det först börjat? Hälsningar Madeleine

  • annica skriver:

   Hej Madeleine, nej då vännen… det kommer du inte alls att vara. Att äta så ren mat som möjligt är alltid att föredra för huden, hälsan och välmåendet. Satsa sen på mkt fukt i form av serum ansiktsvatten crème och mask.. gärna mild peeling med så du får bort det yttorra. Gör vårt hudtest på skincity.se om du är osäker på hur en bra hudvårdsrutin ska se ut så ger vi dig det. Då kommer du få ordning på huden och hålla den fin! Du är så ung och det är absolut inget som är kört! KRAM annica

 45. Hanna skriver:

  Glömde säga att jag är 22 år gammal 🙂

 46. Hanna skriver:

  Hej! Gud vilken underbar blogg du har! Kan sitta och läsa i flera timmar! Men jag behöver din hjälp hjälp hjälp. Jag använt hudvårdserien md formulations men har nu gått över till EXUVIANCE och är hur nöjd som helst! Har nattcream och en ansiktsrengörare men funderar på att köpa en dagvream och genom erat hudtest skulle denna passa mig bäst http://skincity.se/sv/product/1672/exuviance-evening-restorative-complex. Men jag undrar om jag inte borde ha den dagcreamen med 20spf i. Eller om jag ska ha den dagcream ni rekommenderade och köpa en solkräm också.. Och isf vilken borde jag ha då? Är en typisk blandhy MEN jag har sköt om min hy nu i 2 år riktigt riktigt bra så min blandhy är bland de bättre 🙂 och genom att jag har aha syra i min rengöring är det då inte väldigt viktigt att ha spf i sin dagcream? Eller har jag fel? Jag har spf 15 i min fondation och det kanske räcker? Men använder inte det varje dag heller.. Oj vad frågor det blev. Hoppas kan hjälpa! Kram Hanna

 47. Fanny-Julia skriver:

  Hejsan! Du skriver att det är bortkastade pengar att börja använda anti-ageing när man är i 20 årsåldern. Så jag undrar ifall det är helt onödigt för mig att börja med det, som haft rynkor i pannan sedan (minst) 5 år tillbaka och jag är 22 år gammal nu. Jag använder mig av Decleor just nu och är supernöjd, har dom några bra produkter jag skulle kunna köpa för att motverka mer/värre rynkor?

  • annica skriver:

   Hej Fanny-Julia, Ja alltså det du förmodligen har är torrhetsrynkor. Det råder du bot på med massor av fukt och ev peeling. Tex Decleors hydrafloral serie är ypperligt bra!! Kramar annica

 48. Sofie skriver:

  Hej! Detta var ett jättebra inlägg! Jag ska precis lägga en beställning på nya hudvårdsprodukter och är sugen på att prova Peter Thomas Roths Camu Camu-produkter. Främst är jag intresserad av serumet och CC-krämen. Jag är ute efter C-vitamin boosten och lystret och tycker produkterna verkar fräscha. Dock blir jag direkt osäker då det står att de är ”anti-aging”-produkter. Jag är 24 år och är inte alls ute efter just anti-age-effekten. Är dessa produkter då onödiga för mig, eller har de egenskaper utöver anti-aging som är värda att betala för? T.ex. den där C-vitamin-boosten och lystret. Har hört så bra om dom.. Eller kan du rekommendera någon annan produkt som du tror att skulle passa bättre? 🙂 Tack för en bra blogg och webbshop!

  • annica skriver:

   Hej Sofie, Tack! Det är svårt allt självt att tyda allt på produkter som du märker, vilken är till vad osv. men det är därför vi hudterapeuter finns för att guida. Camu camu man ha även om man är ung. Man syftar till C-vitaminet och det är bra för alla åldrar men det verkar mot åldrandet men inte på det planet att en ung hud inte bör ha det. Alla hudar mår bra av cvitamin. Så det är bara att köra! Dom är super bra, rekommenderar varmt. Hela serien i camu camu är mkt nice. Tack för fina orden! Kram annica

   • Sofie skriver:

    Tack för svaret, jag kommer absolut köpa dessa produkter nu. Har hört så gott om dem och är så sugen på att testa! Men nu har jag en annan fråga! Jag är ute efter ett fuktserum och står i valet och kvalet mellan Dermalogicas Skin Hydrating Booster och Peter Thomas Roths VIZ-1000 Intensive Hydrating Serum. Jag har inte testat någon av dessa innan och tror att båda är bra. Jag använder just nu Dermalogicas rengöring Special Cleansing Gel och Peter Thomas Roths gel-lotion Ultra-lite Oil-free Moisturizer. Vilket serum bör jag välja? Jag har inga större hudproblem bortsett från lite finnar nu och då, någon form av blandhy.. Tack för att du svarar så snabbt och bra här på bloggen, det är väldigt uppskattat! 🙂 Kram Sofie

 49. Jessica skriver:

  Hej
  Om man vill ha antiage men är känslig i hyn, vad väljer man då? Är antiage produkter för starka för känslig hy?
  Använder Babors produkter. Är 40 år.
  Tacksam för råd..
  Jessica

 50. Mia skriver:

  Hej Annica! Jag skrev för ett tag sedan att jag började använda Maria Åkerberg vid års-skiftet. Nån månad senare fick jag en riktig utrensning med finnar och dålig hud. Det har fortfarande inte gått över. Jag får finnar i pannan hela tiden. Varje dag finns där en ny. Har lite smått panik….
  Tror du att det kan vara hudvårdsmärket??? Älskar ju dofterna och konsistenserna och allt, men jag har haft så fin hud innan (aldrig haft problem med finnar), och nu är det katastrof. Har köpt en Aloevera -gel jag har på natten för att förhoppningsvis lugna lite, men vad ska jag göra???

  • annica skriver:

   Hej Mia, Vet du.. om du ändå haft det så länge så kan det vara så att din hud inte gillar dessa naturliga märken. Det är inte jätteovanligt. Naturligt är inte alltid det mildaste mot huden. Det är olika med hur olika människor reagerar. Min spontana tanke är att du kanske ska satsa på ett utan så mkt aromatiska ingredienser. Tex Sensai eller Synchroline. Kram Annica

   • Mia skriver:

    Tusen tack för svar. Tror du Exuviance skulle fungera?? Har provat lite enstaka produkter därifrån tidigare (men inte använt det regelbundet) och kommer ihåg att jag gillade dom!
    Du har en fantastisk blogg och det märks att du verkligen älskar det du gör!! Du inspirerar verkligen!!!

    • annica skriver:

     Hej Mia, Ja, det är min absoluta tro att det kommer med rätt produkter och konsekvens i användning från din sida! Tack för de fina orden! Roligt att höra att det skiner igenom … min kärlek till hudvård alltså:)) Kram annica

 51. Michaela skriver:

  Tack för ett bra inlägg! 🙂 jag är 37 år och skulle behöva en bra ögonkräm med antirynkeffekt. Har du tips på någon sådan? Just nu använder jag Matis lift effectt gel. Undrar även om du har tips på en dagkräm med solskyddsfaktor i? Tack för en inspirerande blogg! /Michaela

 52. Nathalie skriver:

  Hej.
  Följt dig på instagram ett bra tag nu och du verkar vara en riktig skön tjej som verkar kunna de här med hudvård. Haft besvärliga problem tills jag var hos en hudterapest där jag bor och nu följer jag Exuviance serien, hoppas att den funkar på min hud nu efter följt Cliniques serie som har halvt fungerat, har blandhy men är mera torr än fet, nu till saken.

  När jag har sminkat mig på morgonen och när de har gått några timmar vill jag gärna lägga mera foundation i ansikte för att täcka finnarna o porer men när jag väl lägger på försvinner det som. Det är som det suddas bort trots att jag försöker applicera och täcka i ansikte. Det blir som motsatt effekt. Hur i he*****e går de till. Jätte frusterad då man jobbar 9 timmar per dag på jobbet och sen blire att sminket suddas bort när man lägger på mer?
  Förstår inte,varför blire så?

  Skulle vara otroligt tacksam om du kunde svara på denna kommentar. Hade betytt mycket. Försöker fråga de flesta makeup artisterna i stan men de verkar ju inte kunna något skit. Trodde först det beroende på foundationen jag hade men måste ju vara min hud som spökar. Vad tror du? Skulle vara evigt tacksam om du kunde svara! Kram!

 53. Karin skriver:

  Hej. Jag har panik! Jag har fått en rynka mitt emellan ögonbrynen. Vad ska jag göra?
  Jag har mest excviance produkter men jag vill gärna ha tips om det absolut bästa mot rynkan. Jag vill få bort den. Tack för alla bra tips o råd som du ger oss här i bloggen. Kram

 54. Hannah skriver:

  Hej! har du nåt tips på en produkt som innehåller massor med antioxidanter om man vill preppa som ung? Är nämligen nöjd med de produkter jag använder redan, men är intresserad av att boosta lite extra med en antioxidantprodukt, helst utan att behöva byta ut någon av de jag redan använder. Eller vilken är annars de bästa antioxidantprodukten på marknaden? 🙂

 55. nathalie skriver:

  När vi ändå är inne på detta ämne, är det ok att använda sig av serum som innehåller mkt cvit när man är runt 24 år ? 🙂 Kram och ännu en gång tusen tack för en kanonblogg!!

 56. känslig hy skriver:

  Hej Annica, jag använder exuviance produkter och huden har blivit slätare men jag får fortfarande finnar. Jag är väldigt yttorr och försöker behandla med följande: varje kväll och morgon vespera, sensai by kanebo silk emulsion light och sist dag/nattcreme från exuviance. 1 gång i veckan gör jag en peeling med barboganic biological enzyme cleanser. Jag har nog fet hy i botten för jag har stora porer runt näsa och på kinder, min foundation blir väldigt ful under dagen. Hur kommer jag tillrätta med allt? Jag har beställt hem fuktmask från dermalocica eftersom jag känner ju mig torr men ändå fet, allt känns som en ond cirkel…
  tack för en superbra blogg!

  • annica skriver:

   Hej Känslig hy, Roligt att du har blivit lite hjälpt! Hmmm Vad har du för rengöring? Har du vesperan, emulsion light och sen dagcreme från exuviance? Mask tror jag blir jättebra. Sov gärna i den ett par dagar i streck. Kanske ska du ta emulsion moist istället? Vad har du för Foundation? Egentligen så tycker jag du ska köra en serie, det blit mkt renare och mer fokuserat med hudvården än när man blandar olika märken. kram Annica

   • känslig hy skriver:

    hej igen, jag har clarifying facial cleanser på kvällen och gentle cleansing creme på morgon samt soothing toning lotion både morgon och kväll. Kombinationen: vespera-emulsion light sen nattcreme från exuviance evening restoractive Complex (denna har jag både morgon och kväll då jag tyckte dagcremen stack till för mycket på huden). Min foundation är från ”Make Up Store” Matt Foundation. Ok men då kör jag Dermalocica masken några nätter på rad och hoppas huden känns bättre. Efter det kan jag kanske börja med exuviance dagcreme igen? Peelingen från Babor känns bra (min hud blir inte så röd efter den), kan jag fortsätta med den?
    Tack för att du tar dig tid

    • annica skriver:

     Hej Känslig hy, Ja fortsätt du med baborspeel. Kanske kan du varva med Gentle Cleansing Cream så det inte blir för uttorkande? Varmt lycka till och av hör dig om du behöver ytterligare tips! Kram annica

 57. Anneli skriver:

  Tack snälla Annica. Känns skönt att veta att det finns något alternativ för mig. Då ska jag beställa den då jag åker till Grekland om ca en månad. Den går att använda med andra produkter också? Tänker att jag kan ha den över min vanliga dagkräm från babor och om den funkar bra på allmänt känslig hy? 🙂

  Tack bästa bästa Annica!!

  • annica skriver:

   Hej Anneli, Ja den funkar fint med alla andra typer av produkter. Yes! Tack själv och ha en trevlig resa. Återkom gärna och berätta om det fungerade för dig! Jag håller alla tummar jag har! Kram annica

 58. JennyS skriver:

  Hej! Följer din blogg med spänning varje dag. Kanonbra!
  Måste be om lite hjälp och back up. Jag gillar smörja in mina barn med anpassad lotion efter dusch och bad. Speciellt nu i vintras när de var nästa vita på benen av torrhet. Har använt miniderm med bra resultat men är nyfiken på MÅ’s produkter. Jag jobbar dock i motvind. Min sambo anser att man inte ska smörja in, och gör inte heller det i förebyggande syfte, för att han menar att kroppen egna fuktproduktion blir sämre och man blir beroende och inte kan sluta. Han smörjer bara in om det går riktigt långt och de blir nariga, röda eller om det skulle uppstå någon lite torrhetsspricka. Jag försöker argumentera men når inte fram. Jag trodde själv som han för längesedan men jag är intresserad av hudvård och vill förebygga/underlätta så mycket det går för mina barn. Självklart ska man inte överdosera men det gäller ju allt. Själv har jag smort in mig så länge jag kan minnas och visst… jag är beroende men å andra sidan har jag en slät, len hy på framför allt mage och rygg trots mina 38 år. Hur argumenterar/formulerar man sig till en person med dessa åsikter? Du måste råka ut för det hela tiden… några tips hur jag ska lägga fram det? TACK!!!! 

  • annica skriver:

   Hej Jenny, så roligt att du följer mig och tack för komplimangen:)! Vet du rent privat så har jag totalt slutat argumentera med de som är av denna åsikt. Jag berättar och förklarar gärna för de som är intresserade (vilket de flesta blir vad det lider) men lägger ingen energi på dem; Men om de som säger att de blir beroende så är det väl mer att man blir beroende av att känslan av att huden känns mjuk och i bra skick. Huden blir ju inte sämre om man slutar men den återgår till så som den var innan. Det är ju som att det känns fint och rent och bra om man borstar tänderna, slutar man kommer skicket bli sämre, man kommer få hål och man kommer få gula gula tänder som åldras i förtid..Alltså man borstar tänderna för att hålla dem i bra skick. Jag skulle inte säga att någon är beroende att borsta tänderna för det?! Eller? Hudvård: Man tar hand om sin hud för att ta hand om den och hålla den mjuk och fin nu och på sikt. Dock små barn om inget behov finns så gör man inget tycker jag utan bara vid specifika behov. Kramelikram Annica

 59. Mikaela skriver:

  Hej 🙂

  Hur lägger man på sin ögoncreme?
  Jag lägger på den under ögat där jag har den mörka ringen och där jag är svullen och för att sedan arbeta in den drar /smörjer jag den i den mörka ringens riktning, dvs SNETT NERÅT 🙂 Är det okej?

  Jag har för mig att jag hört att man ska dutta in ögoncreme. Men det tycker jag tar aaalldeles för lång tid. Spelar det någon roll hur man gör? Och om det gör det – hur ska man göra och varför? 🙂

  • annica skriver:

   Hej Mikaela, Om du känner runt ögat så har du ögonbenen som liksom ör runt håligheten för ögat. använd dessa som hållpunk och dutta ögoncremen på dem så brukar det bli lagom avstånd. Lätta klappningar är bäst. Undvik dra etc då ögonhuden är så tunn. Kram Annica

 60. Mia skriver:

  Bra inlägg! men vad satsar man på om man är över 40 med småkänslig blandhud och vill ha antiage men varken har direkt rynkor eller pigmenteringar? något att tänka speciellt på då?

  Och din mamma-WOW !!

  • annica skriver:

   Hej Mia, kul du gillar! Antioxidanter självklart och lite collagen och elastin stärkande. VIlken serie har du så kan jag tipsa om några mer konkreta produkter från dem. kram! Ja mamma e så fin:)kram annica

   • Mia skriver:

    Hej,använder Priori Coffeberry samt Priori Aha Perfection gel, har även Transderma R och Dermalogicas oilfree matte spf. Funderar på att prova PTRs laserfree serum och dagcreme eftersom min hud i perioder blir rosacea liknande tyvärr..älskar Priori som lugnar min hud,den har hjälpt enormt mycket men just dessa röda fläckar biter den inte på till 100% 🙁 när min hud mår bra ser den fin ut,men när den flippar á la prickig korv vill jag bara gräva ner mig..har inte hittat någon orsak till när den jäklas med mig heller,men Coffeberry har funkat bäst av alla produkter jag testat..

 61. Veronica S skriver:

  Tack för ett jättebra inlägg! Precis jag behöver läsa när jag går igenom djungeln av antirynkkrämer. Har en fråga angående ögonkräm för ögonen. Är 27 år gammal och har alltid använt vanlig ögonkräm runt ögonen. Men nu när jag börjar se små fina linjer runt ögonen (smil rynkor) vill jag nu börja använda en kräm som har antirynk i sig. Har främst använt Maria Åkerbergs produkter men jag har nu gjort en beställning av Lifting Eye Gel av märket The Organic Pharmacy. Vad anser du om den produkten och tror du att den passar mig? Vad jag läser på infot så låter det som att den kanske passar bäst för 30-40+ eller har jag fel? Har en blandhy med en T-zon men är ändå lite torr och känslig.

  • annica skriver:

   Hej Veronica S, Kul att du tycker det! Prganics ögoncreme är ju eg lite mer antiage än vad du behöver. Det kommer inte skada men de små linjerna är förmodligen fräst lite ytliga torrhetslinjer. Om det inte är så att du tex rökt eller solat extremt mkt då kan man ju få rynkor tidigare. De ålders indikationer jag ger är EXTEMT generella och som sagt ibland vill man börja med mer antiage på en hud strax under 30 av olika anledningar. Det är ju också ögonen som man åldras först ..Kram Annica

 62. Cecilia skriver:

  Tack för inlägget, jag är en av de som mailat och frågat just om detta!
  Nu tänkt kombinera neals yard wild rosé beauty elixir med synchrovit face cream för att få ut maximalt med vitaminer och antioxidanter. Hoppas det fungerar att kombinera två olika märken??
  Dessutom undrar jag: ska man smörja solskyddsfaktor utanpå sin ansiktskräm? Samma där, kan man kombinera olika märken, för jag har dr Babor sedan innan.
  Tack för din underbara blogg!

  • annica skriver:

   Hej Cecila, Tack för de fina orden! Det värmer:)!Ja det funkar bra men oftast så tycker jag man får bäst resultat när man kör samma serie så mkt som möjligt. Babors skydd går bra med! KRAm annica

 63. Gabriella skriver:

  Jag är 24 och vill minska eller ja få bort mina få men synliga rynkor i pannan och få en jämnare mer lystring hy, har blivit rekommenderad Peter Thomas roth camu camu kräm men är lite skeptisk till det märket då det inte känns lika effektivt som era andra märken som flera vilka innehåller syror? Men om jag ska gå på tex exuviance dag och natt kräm vilka skulle du rekommendera då? Mvh

  • annica skriver:

   Hej Gabriella, Om jag ska ge dig riktigt bra tips så behöver jag veta lite mer om din hud. Antingen skriver du hit igen eller så gör du vårt hudtest på skincity.se Kram annica

   • gabriella skriver:

    kan bli lite glansig runt t-zonen mitt på dagen men är ändå rätt torr runt och på näsan och lite upp i pannan. Är också ganska så röd runt näsa/haka utan smink, ganska mycket svarta porer på näsan och en bit ut på kinderna och har som sagt börjat märka en del små rynkor, och märker även på ögonen att jag skulle behöva något som stramar upp ögonlocken, mvh

    • annica skriver:

     Hej Gabriella, Låter som du behöver något med mycket fukt i samt vårdar den känsliga huden. Testa Exviancce produkter för känslig hud och lägg till Beaute Pacifiques återfuktande ansiktsmask som du kan göra på natten ett par kvällar i veckan! Kram Annica

 64. Lulillan skriver:

  Jätte bra inlägg! Jag undrar lite när man ska ta det ett steg längre, är det typ vid 45, 50 eller 60? Är det när man börjar få synliga rynkor och inte bara fina linjer? Eller behöver man det inte alls?
  Jag kör Jan Marini just nu. Mitt problem är främst fet hud och finnar trots att jag närmar mig 40. Men jag har ju även såklart märkt skillnad på just mer fina linjer vid ögonen, huden är lite mer ”slapp” mot när jag var 20-25 och jag har definitivt större mer synliga porer.
  Jag tycker solskydd är svårast. Min feta hud har svårt med för feta krämer och oftast tycker jag att solskydd ger mig finnar eller utslag eller så blir jag på tok för fet/blank i huden så allt smink bara rinner av mig. Jag har också solat utan solskydd i tonåren och det ångrar jag såklart och jag får ständigt se upp så mina pigmentfläckar inte kommer tillbaka. Är jag utomlands eller vistas mer i solen använder jag alltid SPF 50 men annars till vardags brukar jag nöja mig med SPF 30. Försöker undvika solen om jag kan men det går ju inte alltid att sitta inomhus 🙂

 65. Annika skriver:

  Ja du har ju redan sagt det men vespera serumet ’is da shit’!!! Bästa serumet lever,totalt beroende framkallande!
  Vet du förresten om det är samma serum som man får när man gör guldmasken när man får salongsbehandling? Det som man blöter ner masken med….

  • annica skriver:

   Hej Annika, Yeah! Det är grymmisch! Nej det är det inte. Det som man får i guldmasken är samma vätska som är i Skin Rise Bionic Pads. Kram Annica

   • annika skriver:

    OK, tack för infon :-).
    Tycker att mulit protective creme har för lite solskydd, så jag var lite sugen på bliss cityskydd, funkar den på stranden oxå? (jag har alltid hatt och solglasögon oxå och undviker att sitta med solen i ansiktet…)

    • annica skriver:

     Hej Annika, Så lite:) Absolut det gör det. Det är supertunt så du kanske vill ha ett fuktserum eller fuktcreme under. Det tycker jag om man inte är mkt fet. Kram Annica

     • patrina skriver:

      hej!!! mitt namn är Patrina och är 32 år under nån vecka har jag märkt att mitt vänsta sida av under ögat har börjat få en liten påse med typ rynka, är mycket orolig vet inte vad orsaken är snälla hjälp mig vad ska jag göra får ångest

     • annica skriver:

      Hej Patrina, Jag tror inte att du behöver vara orolig. Åldras gör vi oavsett om vi vill eller inte men det brukar inte komma på en vecka. Förmodligen är det något i kroppen bara som påverkar just nu. Kanske har du sovit dåligt, druckit för lite vatten eller ätit på annat sätt än vanligt. Allergi kan också ge tillfälliga påsar. Känns det irriterat så fundera om en ev mascara eller ögonskugga kan ha irriterat ögat. Ger dig gärna tips på bra ögoncremer som reparerar fint. Använd en sådan morgon och kväll:

      http://skincity.se/sv/product/1673/exuviance-hydrating-eye-complex

      kram Annica

  • åsa skriver:

   Hmm, är inte det Skinrise Bionic Tonic – alltså samma vätska som finns i padsen med samma namn?
   Ett bra serum är vespera hur som helst. Och tack för bra och klargörande inlägg Annica!

   • annica skriver:

    Hej Åsa, Jo precis det stämmer! Kul att du gillar inlägget! Kram annica

   • annika skriver:

    Jo det är det nog men undrar ändå vad som skiljer det från vespera? Mer fukt? Antioxidanter? PHA? Hmmm…

    • annica skriver:

     Det är olika typer helt enkelt och helt olika ingredienslistor så det är massa saker som skiljer dem. Men padsen/masken blir lite mer som en intensiv uppiggning medans vesperan droppmatar huden med fukt hela dagen. Kram anncia

 66. Jessica skriver:

  Hur tvättar man Sensais löspuder-puffen? Och hur ofta ska man göra det?

  • annica skriver:

   Hej Jessica, Ljummet vatten och lite steg 2 rengöring om du har sensais rengöringar annars lie lite yes. Om du använder varje dag så en gång i månaden i alla fall! Kram annica

 67. Ann-Charlotte skriver:

  Och din mamma!!! Totally stunning!!! 🙂 Wow!
  Kram Ann-Charlotte

 68. Nicka skriver:

  Hej Annica jag undrar använder exuviance produkter känslig hy. passar Murads solskydd till det.

 69. Natta skriver:

  Hej Annica
  Kul att du tar upp ämnet. Har en liten fråga, jag tycker om att anv dermalogicas power recovery mask, är 27 år. Är jag egentligen för ung för den? Kram

  • annica skriver:

   Hej Natta, kul du tycker det:)! Ja egentligen men det är ju inget du gör varje dag och den har även väldigt vina lugnande egenskaper och massa vitaminer. Men din hud kan inte riktigt dra nytta av de kollage förbättrande ingredienserna då du inte har behovet ännu! Kram annica

 70. HildéKiwi skriver:

  Hej Annika!
  Jag är noggrann med min hudvård (Barbor, Transenderma och Skin Renu). Jag är 49 år och har märkt att hudens struktur har ändrats något kring näsan och mellan ögonbrynen. Lite svårt att förklara, men den har typ förstorade porer. Kan ”Jan Marini Skin Research Bioclear Lotion” vara något för mig? Min hy är mer normal-torr. Funkar det med ”Dermalogica Daily Microfoliant” och PTRs Peel and Reveal?
  Kram, Hildé

  • annica skriver:

   Hej HildéKiwi, Det låter som du har en grym hudvårdsrutin. Blanda inte syror så inte mixa PTRs och Dermalogicas peelingar helst.Hmm kanske hellre bioclear Cream då om du är torr i huden. Vill du ha en direkt effekt så tar du även en liten dutt av PTR FirmX partiellt där:) Det gör susen:) KRAm annica

 71. Johanna T skriver:

  Hej! En fråga jag har: jag är 31 år och har sedan tonåren varit väldigt intresserad av hud och hudvård, läst på, slukat all info jag kommit över och haft koll på alla nyheter crèmer ingredienser etc…Men. En sak som alltid är lika svårt inför ett byte av en hudvårdsrutin el nytt serum/crème/ el hudvårdsserie är detta med anpassning efter ålder! Anti-age precis som du skriver kan ju vara i så många olika former, solskydd och antioxidanter som det viktigaste naturligtvis men vid 31årsålder vad ska man börja spana på för maximum resultat? Antioxidanter och solskydd vill man inte överge, men hur ska jag tänka för att anpassa ytterligare för min ålder? Många anti-age serier fokuserar på lifting, en del djupa rynkor etc…så om man verkligen ska satsa på antiage efter 30-strecket som du sa, och redan kört på antioxidanter sen 24, vad är nästa steg nu? Gärna produkttips! Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Johanna

  • annica skriver:

   Hej Johanna T, Ja jag tycker generellt över 30 så ska man börja med mer aktiv antiage. Dvs produkter som innehåller ämnen som stimulerar collagen och elastin produktionen mer aktivt. Antioxidanter är som sagt också bra i kampen mot åldrandet av huden men är ok på alla åldrar så den inte jobbar direkt med att stärka försvagat kollagen och elastin utan mer att skydda huden från angrepp av fria radikaler som också orsakar förtidigt åldrande. Hänger du med? :). Först vilken serie har du nu? Man behöver ju tex inte ha alla produkter i en serie i antiage när man är 30 utan kanske en antiage nattcreme och på dagen mer bara fukt och antioxidanter. Så börja med att berätta vilken produktserie du använder så kan jag ge dig tips! Kram annica

   • Johanna T skriver:

    Hej Annica och tack för svar! Just nu (och sen en tid tillbaka) använder jag transderma C på dagen och transderma A på natten, sensai CP crème på natten, och emulsion i samma serie på dagen, ibland varvat med vanlig fuktcreme fr clarins. Ögoncreme provar jag phytomers age expertis just nu. Peeling daily microfoliant och mask dermalogicas multivitamin…Är detta rätt rutin tycker du eller behöver jag tänka och testa nytt? Kram och tack för att du reder ut frågetecknen!

    • annica skriver:

     Hej Johanna T, Ohh det låter mycket bra!! Känns det bra på din hud då? Det är det viktigaste… rent i teorin så låter det super! Kram annica

 72. Ann-Charlotte skriver:

  Tack för ett jättebra inlägg, återigen, Annica! Jag brukar ibland få liknande frågor av vänner o släkt då de vet hur galen jag är i hudvård och make up, så jag känner igen kommentarerna. Nu kan jag självklart inte förklara som en hudterapeut, men tex ett par vänninor anser att anti age ska man börja med när rynkorna kommer… Eeehh a bit too late!! Är glad idag att jag haft mitt intresse sen tonåren och försökt sköta min hy m bra crèmer. Hoppas det har hjälpt mig på traven, vill tro det iaf! 😉 Men tyvärr hade jag som en del andra en solarieperiod i tonåren, men det är inte mkt att göra åt nu, mer än att INTE sola mer! Och alltid ha bra SPF!! (Precis som noppa-bort-ögonbryn-perioden!! Haha!)
  Jättebra förklarat! Jag citerar gärna dig i mina diskussioner m mindre upplysta vänninor kring 35-40! 🙂
  Har en fråga om jag kan ha Rodial X-treme SPF 30 Dark Spot Sun Filter trots Exuviance? Annars gärna ett lika bra alternativ för ansiktet som inte kladdar och går att använda tillsammans m make up.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ann-Charlotte

  • annica skriver:

   Hej Ann-Charlotte, Tack, vad kul du gillar! Då kan du hälsa dina väninnor som säger så att det är bättre att bota olli i grind:) Eller så låter du dem gör ”their way” så får de se vem som hade rätt sen;). Jag hade med en solperiod, det var en tid när man struntade i mamma och alla solade gärnet. FY! Vill helst glömma men det var då och et enda man kan göra nu är att göra det rätta. Det går ju tyvärr inte att backa bandet..Det går bra att använda den. Oftast går det bra att kombinera SPF kors å tvärs mellan serier om man önskar då de sällan innehåller syra. Kramar annica

 73. Jenny skriver:

  Wow, vilken vacker mamma!

 74. Anneli skriver:

  Hej Annica..
  Jag har ett litet problem angående solskydd, jag får soleksem av alla jag testat och då har ja testat många olika. Senast förra året i Grekland , är jag utan så är det inga problem men så fort ja smetar på lite solskydd så får ja soleksem överallt där ja smetat på. Och jag vill ju kunna använda solskydd i ansiktet åtminstonde eller är solglasögon och keps enda alternativet för mig? Börjar ge upp hoppet snart..

 75. Sofia skriver:

  För det första – din blogg! Den är helt fantastisk! Tack för att du tar dig tid till såna här inlägg!

  Nu till min fråga. Jag är 25 och noggrann med min hudvård. Har produkter med AHA (Prioris advanced aha-serie) och både vet att jag borde & vill verkligen komplettera med solskydd på dagarna. Men alla solskyddsfaktorer jag provat är så feta. Det funkar inte att lägga uppepå min kräm, min hy är för fet för att klara det! Jag skulle vilja ha en uva/uvb-gel (typ clarins beauty flash balm) och bara stryka över huden. Finns det? Har du nåt annat tips? Tusen tack för svar <3

 76. Jessica skriver:

  Åhåå vilket bra inlägg, precis detta har jag funderat på ett tag, så nu redde du ut flera frågetecken för mig 🙂

  Kram Jessica

  • Anna skriver:

   HEJ! Vilket bra inlägg! Jag snubbla förbi den här när ja sökte på google, åh va skönt att höra att man oroa sig i onödan för att d ska ha konstig effekt om man börjar för tidigt…ja kan andas ut nu!! tack..hehe… jag använder en produkt som heter Skin plan sensitive serum och den innehåller elhibin bl a…men jag älskar den därför jag har väldigt känslig/torr hy och den hjälper mot allt de dära! men sen är ja ju 23 år sååå..angående anti age så nej det behöver ja nog inte ;P

   • annica skriver:

    Hej Anna, Vad kul att du hittat ett äldre inlägg. En av de vanligaste frågorna så jag tyckte helt enkelt att det behövdes en djupdykning. Kul att du hittat dina favoriter. kram Annica

  • annica skriver:

   Hej Jessica, Tack! Bra att det bringade klarhet:) KRAMAR Annica

  • annica skriver:

   Hej Jessica, Härligt, kändes som många gick å klurade på just det! 🙂 Kram Annica