Vad är egentligen en hållbar hudvårdsrutin?

 • | Annica

Hudtankar… På senaste tiden har jag funderar en hel del vad är egentligen en hållbar hudvårdsrutin – ur ett hudperspektiv. Har vi alla och hudvårdsindustrin utvecklats på ett hälsosamt sätt i förhållande till huden…

En drömmig dag i skärgården i somras

Vi har länge jagat starkare å starkare produkter med högre % halter etc. Det är åt det hållet många varumärken gått och det är åt det hållet efterfrågan från kund gått. Man vill ha rivigare peeling, starkare syra, högre procent retinol, det ska svida, fjälla, kännas å brännas i huden (ok, lite överdrivet men ni hajar 😉 Ju mer det känns, desto högre tro om god effekt och snabbare resultat. Jag tror de flesta av oss kan erkänna att man till viss del dragits med av denna massiva våg, vem vill liksom inte ha den mest fantastiska flawless huden snabbt? Vi svarar nog alla ja på den frågan.

Men när jag intar helikoptervyn över hur denna ”trend” som egentligen är god (dvs aktiva grymma ingredienser för ökad hudhälsa) så är det så tydligt att det som egentligen är önskan om en välmående hud, har nån stans på vägen i många fall fått en helt felaktig strategi… en strategi som inte leder till långsiktig stark hud å god hudhälsa (dvs det många associerar med fin hud). Strategin med maximal koncentration i produkter för snabba resultat är långt i från alltid den optimala strategin för huden. I en hel del fall kan det resultera i direkt motsatt effekt.

Hudvård är och har aldrig varit en quickfix, jag vet det är svårt å acceptera det i dagens snabba samhälle. Ser vi inte resultat/ reaktion bums så är vi sekund snabba på att döma.

Som ett exempel, när jag nu under ca 2 år jobbat att utveckla SKINCITY skincare (vår egna nya hudvårdsserie) så gav jag å teamet oss mycket tid åt att fundera kring detta. Vad är bra hudvårdsprodukter?

Vår sammanslagna och bestämda uppfattning var att det är en optimal koncentration av ingredienser, som levererar ett maximalt resultat.  Det här är viktigt.. maximalt resultat. Ett resultat som på bästa sätt optimerar och förbättrar hudens funktioner och kvalitet över tid. (Detta har LÅNGT ifrån alltid något att göra med maximala koncentrationer och %halter). För oss var det viktigt att minska all typ av downtime som går (vissa produkter tex våra resurfacers och de flesta exfolieringar måste tex vänjas in om man är ny för syror eller känslig, de är aktiva men samtidigt välbalanserade men syra=invänjning). Fokus var långsiktig hudhälsa och balans i huden.. det är liksom det enda rätta.

Jag vet oxå att när det kommer nya hudvårds produkter generellt nuförtiden, så är det ofta så att upplever man dem inte starkare på huden än den förra produkt man hade (dvs man gör bedömning rätt snabbt om det känns mer kraftfull  på huden / om man inom någon vecka kan se effekt) så drar man snabbt slutsatsen att produkten inte ger effekt. HÖRRNI DET ÄR HÄR VI MÅSTE TÄNKA OM!

Huden funkar inte så, du behöver ge nya produkter minst 6 v helst 8-12 v för att uttala dig korrekt om dess effekt på hudhälsa. Pigmentering kan ta upp till 6 mån att behandla.

Spännande är oxå att uvecklingen går snabbt, de nya konsument retinol produkterna på marknaden har ingen down time (rodnad, fjällning etc) men är LIKA effektiva!🤩 Hur bra är inte det? Lätt bara att tro att de inte har effekt för man inte blir röd å fjällar.

De bästa produkterna ska stärka huden på sikt. Det måste vara en långsiktig strategi. Den bästa hudvården är ofta den som växer på en.. förhoppningsvis ska konsistenserna ge en WOW känsla på en gång (det kan man kräva) Men WOW effekt vad gäller resultatet kommer på sikt. Då är min övertygelse att det är en HÅLLBAR HUDVÅRDS RUTIN!

Så älsklingar, sluta jaga % halter å fokusera på en långsiktighet med hudvården. Kom ihåg maximalt är inte alltid = OPTIMALT.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 svar till “Vad är egentligen en hållbar hudvårdsrutin?”

 • (12) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. A skriver:

  Hej!
  vad skulle du rekommendera för ansiktsprodukter till en tjej i 20 års åldern.
  Finns ju ett uppsjö och de mesta tycker jag alltid innehåller någon form av anti-age..
  Vad säger du om att testa skinroller i 20 års åldern? Det finns inga tecken på några problem i hyn.

  //Anne

  • Annica skriver:

   Hej,
   Jag vet, det finns mycket att välja mellan och förstår det kan bli svårt. En bra start är att börja göra vårat hudtest, där våra duktiga hudterapeuter sätter ihop en anpassad rutin för dig. Märken som jag tror kan passa dig är Klairs och Cliniccare.
   Om du har en bra hud, inga problemområden så tycker jag att du kan börja med att använda en grundlig frekvent rutin, du kommer långt på det.
   Kram Annica

 2. Felicia skriver:

  Hej Annica, jag har levt med perioral dermatit i snart 4 år. Gått på 7 antibiotika kurer och 2 behandlingar med salva. Jag har i omgångar gått ner mig psykiskt pga min hud. Men någon annan hjälp kan läkarna inte ge mig. Jag har ojämnheter, rodnad och inflammationer dygnet runt och året runt, framförallt vid hak/mun området. Använder inga parfymerade eller starka produkter, men ingenting hjälper. Har använt Eucerins produkter ett tag, rengör med kokosfett som jag tvättar och torkar bort innan ansiktsvatten och återfuktningskräm. Kan du hjälpa mig att tipsa om de mest nödvändiga produkterna för min hud? Jag orkar inte stå ut med det här mer..

  • Annica skriver:

   Hej Felicia,
   Jobbigt för dig. Starkt av dig ändå att rådfråga oss och såklart ska jag ge dig tips på vad du kan prova. Om du inte har en blossande PD kan du testa denna milda och skonsamma rengöring därefter den här cremen. Skulle det kännas okej för dig så får du gärna ta kontakt med oss per telefon 08-6840100, så kan vi guida dig vidare i detta.
   Håller tummarna för dig!

   Kram Annica

 3. Veronika skriver:

  Jättebra att du påminner om detta! Det är så lätt att bli fartblind och tro att mer alltid är bättre. 🙂
  Fick test på Skincitys rengöringar häromdagen förresten. Vill bara säga att de var helt underbara!

  • Annica skriver:

   Hej Veronika,

   Det glädjer mig att det uppskattas, lätt att det glöms bort som du nämner.
   Du gjorde precis min dag, sååååå glad att du gillar rengöringarna.
   kram Annica

 4. Isabelle skriver:

  Hej Annika!
  Vad rekommenderar du för ögonkräm/serum för mig som är 32 år?
  Jag använder Verso super eye serum både morgon och kväll då min Medik8 retinol eye tr tog slut. Jag skulle vilja ha något som kanske återfuktar men arbetar på påsar under ögonen då jag ibland upplever lite svullnad samtidigt som jag inte vill torka ut under ögonen. Versos gillar jag verkligen, för jag tycker att den slätar ut påsarna lite.

 5. Håkan skriver:

  Helt korrekt tänkt Annika.
  Aktiv hudvård för hemmabruk skall balansera, stärka och normalisera.
  Det är kanon att ni har en av de bästa i världen på det i SKINCITYs sortiment redan idag.
  En serie som är MAXAD med ingredienser som bara gör gott och lugnar och balanserar.
  pH är nyckeln.
  Håll pH normalt så blir Hydén självläkande..
  Det är ett vetenskapligt faktum

  Tack för en bra artikel.

  Ja just det!
  Hudvårdsserie heter CLINICCARE..
  Och ja.. Jag har en koppling till det märket då jag gjorde en liten PR kupp här.

 6. Susanna skriver:

  Bra inlägg annica och intressant fakta! Jag hittar inte klairs solskydd på er hemsida. Kan det vara så att ni inte säljer det? Om ja, varför inte? Kram

  • Annica skriver:

   Hej Susanna,
   Tack, ja visst är det intressant. Klairs kommer med ett nytt solskydd, har inte exakta datumet på det dock men det är på g vet jag.

   Kram Annica