Har du Perioral Dermatit?

 • | Annica

perioral dermatit

Bild på perioral dermatit lånad från aocd.org.

Perioral Dermatit  – många ord inom hudvården är krångliga och namn på tillstånd som många har men de flesta inte vet har något namn. Keratosis Pilaris och Perioral Dermatit är två extremt vanliga hudtillstånd med krångliga namn!

Jag får ofta frågor där jag förstår att det är Perioral Dermatit som är problemet. Just nu kommer det alltid extra mycket frågor kring detta då problemet ofta kan förvärras av den kalla och torra luften. Låt mig gå igenom vad Perioral Dermatit är. I nästa blogginlägg, som kommer om någon dag, berättar jag allt om hur du själv kan behandla det!

Perioral dermatit

Vad är Perioral Dermatit?

Perioral Dermatit är och betyder ”inflammation nära huden kring munnen”. Tillståndet är  centrerat till området kring munnen, men kan ibland även sträcka sig upp mot kinderna och ner på hakan. De första symtomen man ser är rodnade partier på något av områdena jag beskrev ovan. Detta utvecklas sen även till små knottror och små varblåsor i porerna. Tillståndet är en nära släkting till rosacea men skillnaden är att Perioral Dermatit endast utvecklas centrerat kring munnen.

Förr (eller även ibland fortfarande idag) kallade man detta tillstånd för flygvärdinnesjukan. Varför i hela friden då kan man ju undra? Jo, man påstod att när flygvärdinnorna demonstrerade hur man satte på syrgasmunstycket så sas det att detta var fullt med gamla bakterier och detta var då uppkomsten till Perioral Dermatit. Jag jobbade ju som flygvärdinna en gång i tiden och vet att det pratades om detta och ingen ville längre sätta syrgasmunstycket mot huden utan man höll det lite chict i luften. Dessutom slapp man ju paja frisyren då ;). Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att PD har något med detta att göra.

Perioral dermatit

Bild lånad från Wikipedia. Ett barn som ofta slickat sig runt läpparna och utvecklat perioral dermatit

Varför får man Perioral Dermatit?

Perioral Dermatit  kopplas ibland samman med användande av mindre bra makeup och hudvård. Produkter med starka parfymer och rengöringar som t.ex. vanlig tvål som är irriterande på huden. För mycket solande kan förvärra eller orsaka tillståndet.

Inte helt ovanligt är att Perioral Dermatit orsakas av överaktivering av huden som vid överdrivet tvättande eller peelande eller för starka hudvårds-/makeupprodukter för sin hudtyp. Det är så viktigt att ha produkter anpassade efter hudtyp och inre bara köpa något man läser om i tidningen eller något som kompisen har utan att kolla upp om det passar just sin hud. Starkare sorter av kortison i ansiktet är också en vanlig orsak.

Men det är trots ovan vanligast att utslagen bara kommer utan att man riktigt vet varför. Speciellt vanligt är det hos unga vuxna kvinnor/tjejer. Perioral Dermatit kan vara långdraget – man kan ha det i flera månader och ibland i flera år. Perioral  Dermatit är inte farligt och smittar inte. En väldigt viktig sak är att det är helt totalt förbjudet att pilla och klämma på en Perioral Dermatit. Gör man det så kommer garanterat tillståndet att försämras.

 

Perioral dermatit

Bild lånad från noskinproblems.com

Hur behandlar man Perioral Dermatit?

Den generella rekommendationen är total avhållsamhet från kraftfulla rengöringar och hudvårdsprodukter/ makeup. Allt från fuktcremer, peeling, dag och nattcremer, anti-age produkter och för tjockt med täckande smink i ansiktet. Det jobbiga är att när Perioral Dermatiten är ”blommande” så är det bästa s.k ”noll-behandling”.  Med nollbehandling menas att man inte ska använda något allt på detta områden under tiden det blommar – bara tvätta lätt med vatten och sen inget annat. Kan ju kännas som en mardröm ( jag vet jag har själv haft Perioral Dermatit). Det stramar och känns torrt och irriterat och så får man inte smörja med något. Hur vidrigt??

Det kan vara väldigt svårt att följa detta till en början. Dessutom, innan man ser en förbättring kan man först uppleva en försämring vilket gör det ändå tuffare. Här gäller det att vara stenhård mot sig själv och inte bli desperat och börja med olika preparat och smörja på och experimentera. Det är typ det värsta man kan göra. Det är en puckel som man måste ta sig över. På andra sidan puckeln ljusnar det och efter ett par veckor sker i regel en förbättring. (Men lugn vänner jag har lite tips  som man faktiskt kan applicera 1 gång om dagen i alla fall även om det blommar, det fungerade för mig… men man får prova sig fram, alla är olika… detta får ni i nästa del av min lilla perioral dermatit-serie som kommer om ett par dagar.)

perioral dermatit

Bild lånad från dermnet.com

Om man inte blir av med sin Perioral Dermatit så bör man kontakta en hudläkare. När tillståndet lugnat sig och är över så är det viktigt att fortsätta med produkter avsedda för känslig hy. Även när perioralen inte syns (är vilande) så måste man alltid tänka på lång tid efter att vara lite försiktig med för aktiva saker. Det kan annars trigga igång perioralen igen. Nu undrar ni såklart vad rekommenderar jag för produkter?  Läs vidare i detta blogginlägg Så här behandlar du perioral dermatit

11 annica forsgren skincity.se

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

69 svar till “Har du Perioral Dermatit?”

 • (69) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Elin skriver:

  Hej,
  Min dotter 11 år har prickar/knottror på hakan. De varierar lite från dag till dag men försvinner inte. Ibland dyker det upp enstaka vid näsvingarna eller vid ögat. Jag upplever att hon också är torr, framförallt på hakan.
  Hon har under en period varit väldigt intresserad av ansiktsmasker, crèmer och rengöring. Jag har jag inte brytt mig så mycket om det där men inser nu att det var en miss från min sida, utslaget kanske är en reaktion på felaktiga produkter. Hon är har inte nära någon pubertetsutveckling så jag tror inte att det beror på hormoner.
  Sen en tid tillbaka använder hon inga produkter alls. Prickarna finns fortfarande kvar. Ibland när det är väldigt torrt och strävt smörjer vi med Locobase Repair från apoteket.
  Jag är själv väldigt dåligt insatt i hudvård. Såg ett tidigare inlägg om ett barn med misstänkt PD där ni rekommenderade oilless-oil.
  Är det någon jag skulle prova eller finns det annat ni rekommenderar?

 2. Åsa skriver:

  Canesten salva mot fotsvamp. Det fungerar!

  Klart värt att prova, eftersom inte ens 1177 vet vad PD beror på.

  • Annica skriver:

   Hej Åsa. Andra bloggaren och hudterapeuten Sara här som svarar på din kommentar. 🙂

   Jag har inte hört om just denna salva på perioral dermatit men jättekul att du hittat vad som fungerar på din hud!
   /Sara

 3. Sofia skriver:

  Hej!
  Jag har perioral dermatit. Jag fick en salva utskriven, Elidel.
  Använt den nu i 8 veckor utan någon förbättring alls. Så jag funderade om man ska börja metoden med äppelcidervinäger, är det värt att testa tro? Någon annan bra metod hemma man kan prova?

 4. Azer skriver:

  Hej! Jag har en fråga, jag har små små prickar i ansiktet, och pure, ibland blir svullnad, och inte samma färg i ansiktet . Vad ska jag göra?

 5. Emma skriver:

  Hej! Jag fick liknande utslag för en vecka sedan, små små knottror på haka och upp runt näsan. Har inte börjat använda någon ny produkt än Dr. Ceuracles anti-dust solskyddsgel. Förutom den använder jag inte några starka aktiva ämnen eller liknande och min hy mår i övrigt väldigt bra. Kan det vara solskyddsgelen som triggade det?

  • Annica skriver:

   Hej Emma,
   Prova att lägg solskyddet åt sidan för att se hur huden reagerar då, har man en blossande PD så rekommenderas det att man helt undviker produkter under en tid.
   Kram Annica

 6. Christel skriver:

  Hej, Jag vill tacka för att både hudspecialisten och skincity finns… perfekt när man älskar hudvårdsprodukter. Kan vara orsaken till min PD då jag inte kan låta bli att handla alla fantastiska produkter som finns. Har kämpat med detta sen i september och nu börjar min PD att äntligen att lägga sig. Jag skulle vilja ha lite råd hur jag ska gå vidare…du skriver mycket gott om Dermalogicas serum när det gäller återuppbyggnad av hudbarriären. Jag har en hel del andra märken men undrar om jag ska köpa Dermalogicas serum istället eller om jag kan börja försiktigt med något utav det jag redan har.
  Jag har följande:
  Skinceuticals rengöring för känslig hy( både milk och mousse för säkerhets skull), phyto corrective, Redness neutralizer, masken phyto corrective och mineral radiance uv 50.
  Dermaceutic: Kceutic
  Medik 8: ultimate recovery krämen, Glow oil, liquid peptides, ögonkräm, hydra b5 intense, balancing toner
  Neostratas bionic face cream
  Hygge: cleansing Walter
  Preem: sovmasken
  Dermalogica: watergel, barrier , micropeelingen med kol i, multi recovery mask

  Vill även veta hur länge man ska vänta innan man vågar att använda något på PD området.

  Tacksam för svar…även om jag förstår att det kan vara individuellt många ggr. Tack än en gång för att man kan chatta och rådfråga er om diverse saker.

  Mvh Christel

  • Annica skriver:

   Hej Christel, tack för din fina feedback! 🙂 Dina produkter som är anpassade för känslig hud går jättefint att använda för att lugna och bygga upp huden. Jag skulle vara lite försiktig med exfolierande produkter och att du använder för många steg tills du känner att din hud är i balans, men viktigast är ju alltid att lära känna sin hud och vad den reagerar negativt på. Låt PD:n lägga sig på området innan du går på med produkter, sen testar du en i taget och börjar med bara fukt och lugnande ingredienser, exempelvis Phyto Corrective från SkinCeuticals. Hoppas du fick svar på dina frågor. 🙂 Kram, Annica

 7. Saga skriver:

  Hej Annika,

  Aldrig kommenterat här förut så måste börja med att tacka för världens bästa hemsida! Jag har under det här året drabbats av rosacea och misstänker nu att jag även har PD, då jag i några månader haft lite rodnad och småsmå knottror ovanför munnen (sidorna) och på sidorna av hakan. Får så mycket hopp av dina texter och de flesta kommentarer här. Så tack <3
  Hoppas hoppas hoppas att det här blir bättre snart, då det verkligen kan dra ner en när huden ser ut som den gör. Alltid haft superbra hud så är verkligen inte van vid detta.

  Har precis börjat testa 0-metoden och köpte även Dermalogicas Ultracalming testkit. Vill bara kolla med dig om det är ok att använda alla produkter i hela ansiktet, alltså även på PD. Eller ska jag satsa på att endast använda rengöringen i hela ansiktet och resten (toner, serum och kräm) i de ej drabbade områderna? Alltså låta PD området vara helt utan krämer? Känner att det kalla vädret kanske påverkar också, då det är mer rött på så skulle vara skönt att skydda det lite, men kanske inte är smart att göra det?

  Undrar också om man får göra IPL-behandling mot rosacea när man har PD? Eller måste jag vänta tills den försvunnit helt? Finns det risk att PDn kommer tillbaka om den nu skulle försvinna och jag gör IPL-behandling, eller kan IPL även hjälpa PD?

  Tack igen 🙂

  • Annica skriver:

   Hej Saga,
   Jag håller verkligen tummarna för dig att din PD lägger sig, stackare. Bra att du börjat med 0-metoden, helt rätt. När det sedan inte är en blossande PD så kan du börja med att prova rengöringen och cremen
   i hela ansiktet även på PD området för att sedan bygga på allt eftersom med toner och serum, skynda långsamt är den bästa metoden för att låta huden återhämta sig på bästa sätt. Skulle undvika att göra IPL behandling
   när du har PD, men det är min personliga inrådan. Här dig för med kliniken som utför denna sortens behandling vad dom säger.
   Stort lycka till med allt och TACK för att du väljer oss på Skincity ❤️
   Kram Annica

 8. Jenny skriver:

  Hej!
  Vad bra att jag hittade det här inlägget. Jag har trott att det är rosacea jag får varje år men det här låter mer sannolikt. Precis vid hakan, läpparna och under näsan. Jag får det varje höst typ aug/sep. Har tidigare dock blivit hjälpt av tetralysal men läkarna har blivit mer kinkiga med att skriva ut det. Men jag kör lite sensitive serie och calm serie från PC. Det funkar men upplevde väl lite att dessa krämer var för feta att använda just i aug när det fortfarande är sommar. Men däremot så började jag smörja på eksemsalvan Elocon för 1 vecka sen och det blev genast mycket bättre.
  Men det är svårt med hudrutinerna när detta kommer, för det som funkat under andra delar av året måste bytas ut, det blir lite meckigt. Och skrubb är verkligen a big No!

  • Annica skriver:

   Hej Jenny, det är inte alltid lätt det här med att kartlägga sina symptom och rosacea och perioral dermatit är nära besläktade och kan ge liknande symptom. Du upplever att du blir bättre av Elocon, vilket inte är så konstigt då det är en stark kortisonsalva. Dock är det ingen långvarig lösning då huden ofta blir tunnare och känsligare av kortison, så det vore ju toppen att hitta hudvård till dig som bygger upp din hudbarriär och lindrar inflammationen. Paula´s Choices Calm-serie är ett toppenval för just detta och även Epionces produkter som många har fått jättefina resultat av. Jag skulle råda dig att göra ett hudtest på Skincity (https://skincity.se/sv/hudtest) så att du får en skräddarsydd rutin för din hud som den är nu av mina hudterapeutkollegor. 🙂 Kram, Annica

   • Jenny skriver:

    Tack Annica!

    Beställde lite fetare paulas choice produkter så hoppas det blir bättre. Elocon verkade inte vara någon längre lösning då det senaste veckan blev värre. Bokade dock läkartid och hoppas få hjälp medecinskt också.
    Tacksam för svar!
    Jenny

 9. Frida skriver:

  Hej!
  Jag har behandlats för perioral dermatit och det här gett gott resultat. Har använt salvan soolantra. Men efter de röda områdena med små knottror försvunnit på hakan har istället stora varfyllda finnar dykt upp. De ömmar och det känns som det dyker upp fler och fler på ett litet område på sidan av hakan. Dom är verkligen jättestora och jag tycker det är konstigt att de kommer under/efter behandling . Jag är 32 år så det är ingen tonårsakne. Behöver jag antibiotika?

  • Annica skriver:

   Hej Frida, jag ska börja med att säga att eftersom Soolantra är ett läkemedel som förskrivs av hudläkare tycker jag att du ska börja i den änden – kontakta din läkare för dina besvär! Jag kan tyvärr inte ge dig råd om du behöver antibiotika eller ej, men det kan ju säkert din läkare. Återkom gärna till mig efter att du har fått rådgivning så kan jag ge mer konkreta tips på hudvård som passar. 🙂 Kram, Annica

 10. Jo skriver:

  Hej!
  Vår dotter på 4,5 år har denna typ av utslag som har återkommit i tre års tid vilket har resulterat i flera besök på vårdcentralen. Där har de tyckt att hon troligtvis haft svinkoppor och hon har behandlats därefter utan något vidare resultat. Vi har också testat diverse salvor samt fått rådet att försöka blöta upp och knåpa bort de små knottrorna på stackaren. Hon har inte blivit bättre och nu har vi själva googlat oss till att det kan vara perioral dermatit. När vi nämner detta för sköterskan på vårdcentralen så säger hon att hon inte vet vad det är för något men tillägger samtidigt att vi kan smörja med kortisonsalva – något som jag läst mig till att man absolut inte ska göra. Vad skulle du råda oss, är det samma som gäller för barn som för vuxna? Under sommaren har hon inte smorts med någon salva utöver solskydd och utslagen har inte försvunnit på flera månader. Är det helt enkelt bara att fortsätta utan och hålla ut ännu längre? Vi får ingen mer hjälp på vårdcentralen än den vi redan fått.

  • Annica skriver:

   Hej Johanna. PD kan drabba alla ålderskategorier, främst kvinnor men även barn kan drabbas så det kan vara detta som din dotter har. Jag råder er att söka upp en annan vårdcentral/läkare för att få ytterligare ett utlåtande. Jag kan även tipsa er om Oilless Oil som passar även den allra känsligaste huden även barn. Denna innehåller endast Squalane som liknar hudens eget sebum som bygger upp den skyddande hydrolipidhinnan. Kram Annica

 11. Britt skriver:

  Jag fick diagnosen för 3 år sedan, av två hudspecialister. Jag hade då utslag i hela ansiktet, på halsen, bröstet och övre delen av ryggen. Det kan alltså vara betydligt mer utbrett än bara precis vid munnen. Då fick jag antibiotika i 3 månader. Det gick över. Tyvärr har det precis kommit tillbaka. Denna gång har jag fått Finacea. Haft det i ca 2 veckor och ingen förbättring ännu. Värt att notera är att jag när jag var ung hade det typiska vid munnen, men nu som medelålders fått det ”överallt” – finns kopplingen till antiage-produkter tro? I mitt fall finns också en väldigt tydlig koppling till stress – när det blommar ut är jag också väldigt stressad.

  • Annica skriver:

   Hej Britt, det finns absolut en koppling mellan såväl stress som för aktiva produkter och perioral dermatit! Och som du skriver – det kan också vara mer utbrett än just runt munnen. Ha tålamod – behandlingen med Finacea kan ta sin lilla tid innan du ser förbättring, men trägen vinner. 🙂 När det har lagt sig, vilket det kommer göra i sinom tid, försök att bara hålla dig till noga utvalda produkter för känslig hud, till exempel Ultracalming-serien från Dermalogica. Kika på detta kit, men låt det blomma ut först. https://skincity.se/sv/ultracalming-kit Kram, Annica

 12. Hanna skriver:

  Hej jag fick precis diagnosen perioral dermatit av min hudläkare. Hon bad mig se över min hudvårdrutin noga. Vad kan jag använda vid detta tillstånd?

  Här är min rutin;

  PC pre cleanse. perfect cleansing oil

  PC resist optimal results hydrating cleanser.

  PC resist advansed repleanishing toner.

  Jurliques activating water essence

  PC booster. resist brightening essense.

  PC serum. resist super antioxidant concentrate serum

  Beaute pacifique submersive serum

  PC olja. resist moisture renewal oil booster (vid behov).

  PC dagkräm. resist skin restoring moisturizer spf 50(torra hudpartier) och PC resist superlight daily wrinkle defens spf 30 (feta hudpartier)

  PC nattkräm. resist barrier repair moisturizer.

  *exfoliering.

  PC skin perfecting 2% BHA liquid varannan dag,

  PC clinical retinol treatment 1% varannan dag

  PC resist advanced smoothing treatment 10% AHA några ggr vecka

  Ögon

  Verso super eye serum

  Dermalogicas total eye care

  Ska jag byta ut något, lägga till eller byta märke till ngt som är bättre för mitt hudtillstånd? Jag kan inte ta bort allt för då blir jag toktorr och spricker.

  MVH Hanna

 13. Hanna skriver:

  Hej jag fick precis diagnosen perioral dermatit av min hudläkare. Hon bad mig se över min hudvårdrutin noga. Vad kan jag använda vid detta tillstånd?

  Här är min rutin;

  PC pre cleanse. perfect cleansing oil

  PC resist optimal results hydrating cleanser.

  PC resist advansed repleanishing toner.

  Jurliques activating water essence

  PC booster. resist brightening essense.

  PC serum. resist super antioxidant concentrate serum

  Beaute pacifique submersive serum

  PC olja. resist moisture renewal oil booster (vid behov).

  PC dagkräm. resist skin restoring moisturizer spf 50(torra hudpartier) och PC resist superlight daily wrinkle defens spf 30 (feta hudpartier)

  PC nattkräm. resist barrier repair moisturizer.

  *exfoliering.

  PC skin perfecting 2% BHA liquid varannan dag,

  PC clinical retinol treatment 1% varannan dag

  PC resist advanced smoothing treatment 10% AHA några ggr vecka

  Ögon

  Verso super eye serum

  Dermalogicas total eye care

  Ska jag byta ut något, lägga till eller byta märke till ngt som är bättre för mitt hudtillstånd? Jag kan inte ta bort allt för då blir jag toktorr och spricker.

  MVH Hanna

 14. Tove skriver:

  Jag har haft PD i ett halvår. Kommer varje månad en vecka innan mens, ofelaktigt. Min räddning är fucidinsalva. Tar bort smärtan och utslaget går tillbaka på några dagar i stället för att sprida sig. Från att ha haft papler i halva ansiktet de första två omgångarna, hinner jag nu behandla innan det blir mer än en liten buckla. Så skönt. Rekommenderar verkligen att testa. Receptbelagt, så fråga läkare om hjälp.

 15. Jeanette Nilsson skriver:

  Hej!
  Finns det någon behandling man jag göra om man har perioral dermatit, såsom laser eller dyligt?

  Tacksam för svar
  Jeanette

 16. Bella skriver:

  Hej! Snubbla över ditt inlägg när jag sökte efter tips på min perorial dermatit. Jag får min varje gång jag blir gravid o ammar. Just nu kör jag ”noll-behandlingen” o är inne på tre veckor. Hur länge fick du ungefär köra innan det blev bättre? Och om du har känslig hy, vilken slags peeling skulle du köra på efteråt när huden återhämtat sig?
  Med vänlig hälsning, Bella

  • annica skriver:

   Hej Bella, Så snart huden inte blossar kan du oftast gå över till mycket mild hudvård och inte någon peeling men PHA-syra från Exuviance kan vara till mycket stor hjälp nu. Evening restorative complex endast PHA-syra och hjälper till att lugna, stärka och motverka utbrott i din hud.
   Kram Annica

 17. Elli skriver:

  Hej Annica. Jag har perioral dermatit, och just i denna stund är den väldigt igång om man säger så… Är så trött på det, jag använder verkligen inte mycket produkter,smink osv. Använder jag nån kräm när det är torrt och som värst när det kommer till det torra så använder jag en kräm från apo som är pafrymfri. Men jag mår verkligen dåligt över hur de ser ut, och jag har ätit tetralysal nu ett tag, det hjälpte förr i andra vevor när det dykt upp, men det hjälper inte nu, och jag känner att jag vet verkligen inte vad jag ska göra, såg att du hade haft det själv, finns det något jag kan göra som inte står skrivet i detta inlägg? Skulle va jätte tacksam för svar. Mvh en tjej som är sååå trött på perioral dermatit och hur det ser ut 🙁

  • annica skriver:

   Hej Elli, Jättebra att du hör av dig när du känner att du behöver rådgivning, precis vad vi dinns till på. För att du ska få så bra hjälp som möjligt får du gärna maila till info@skincity.se med bilder på din hud och beärtta hur du upplever din hud. Så hjälper mina otroligt duktiga och kunniga kollegor dig att hitta en rutin som passar dig. Vi har många precis som du som känner att perioral dermatiten kommer och går hela tiden och det kan vara svårt att få huden i balans. Men det finns många bra alternativ som verkligen har lindrat och dämpat symtomen. Så det finns bra produtker 🙂 Kram Annica

 18. Uska skriver:

  Hej , jag är en kille i 20 ålder som drabbas av pd i 3år. Jag har bara 2-3 finnar kring munnen men jag är helt röd runt munnen mest i näsan. Jag har hoppat av skolan på grund av detta . jag mår otroligt dåligt. har använd antibiotika och allt för pd. Antibiotika hjälper bara med finnar med rodnaden känns att är fast monterad i mitt ansikte…

  • annica skriver:

   Hej Uska, Perioral dermatit kan vara svår att behandla och ofta överbehandlar man huden vilket oftast bara ger motsatt effekt. Jag vet precis hur det är då jag under en period hade PD, då hjälpte dermalogicas Ultracalming serum mig. Vi hjälper dig gärna att hitta passande produkter och vidare rådgiving, kontakta gärna mina otroligt duktiga kollegor på info@skincity.se med bilder och vad för antibiotika du har idag och vad du använder för rpodukter i dagsläget. Glöm inte att om du har haft PD under en längre period är det viktigt att konsultera med en hudläkare och följa upp. En hudåkomma som ofta tar tid och det gäller att ge det tid. Kram Annica

 19. Carmen skriver:

  Hei! Jeg har blitt diagnosiert med PD fra hudlege. Men en sminkefjerner/rens og krem behøver jeg som passer til denne type eksem. Eksemet er borte nå, men må forebygge utbrudd hele tiden. Hørt at ultracalming serien til dermalogica er god, eller har du en annen serie som kan passe?

  • annica skriver:

   Hej Carmen, Dermalogicas Ultracalming serie har jag fått höra mycket bra om just när det kommer till perioral dermatit. Speciellt om du inte upplever huden lika torr men fortfarande som stressad och reaktiv. Tyckler absolut att du ska ge detta en chans för att huden ska kunna hitta en balans igen. Kram Annica

 20. Louise Rådqvist skriver:

  Mitt absolut bästa tips är att prova fotsvampskrämen Canesten med det verkande ämnet Klotrimazol. Har prövat både Finacea och andra krämer som ska hjälpa men inget tog bort det. Så såg jag på en avlägsen engelsk hemsida som sa att fotsvampskräm är det enda som hjälper för många. Köpte Canesten och EFTER 4 H var nästan allt borta. Jag vet att det låter hel skumt men tro mig, pröööööva innan du tar massa antibiotika eller svidande kräm. Sök på ”perioral dermatit fungus” om du vill läsa på lite mer och var redo att bli av med utslagen!! Lycka till fina ni!

  • Anonym skriver:

   Hej! Jag har oxå provat canesten 1% DET FUNGERAR!
   Utslagen dämpar sig på några dagar, men det är viktigt att man fortsätter kuren ut, även om utslagen är helt borta.
   Det betyder troligen att om huden kommit i obalans av olika anledningar har svampsporer tagit över.
   För om jag får ett sår så läker det. Så hur kommer det sig att detta inte läker ut på så länge? På grund av en obalans i hudens egen flora. Det är min teori.
   Mvh Maria

   • Annica skriver:

    Hej Maria, det pågår ju just nu massor av forskning vad det gäller hudens mikroflora, så det är inte omöjligt att det kommer fram något ur det som har koppling till perioral dermatit. Kul att höra att du har fått bukt med din! Kram, Annica

  • Elisabeth Nilsson skriver:

   Någon fler som prövat detta?
   Annica: Har ni diskuterat detta och ev testat?

   • annica skriver:

    Hej Elisabeth, Inget som vi har testet eller diskuterat än. Men det finns säkert många bra lösningar men som kanske inte passar alla. Tror därför att man ska vara lite försiktig med att testa runt därför gå på mer anpassade produtker 🙂 Kram Annica

 21. Judith skriver:

  Hej, var inne på Electa för någon dag sedan och frågade om några produkter och ville då visa min hy så hon fick en bättre inblick och hon sa då att hon trodde jag hade PD, men jag vet inte vad jag tror om det, för det känns verken inflammatoriskt eller ser ut som på bilderna. Såsom det ser ut är att det är lite knottrigt (små röda knottror) och rödaktig under näsan och på hakan och känner mig väldigt torr där och har ”whiteheads” som i ett band under näsan och hakan. Tycker det blivit värre när jag började med Exuviance pruifying cleansing gel, moustire balance toner och sen har jag haft fuktkräm och nattkräm från samma märke. Började med det för 2,5 veckor sedan. Låter detta mer som en känslig hy som använder lite för starka produkter (tänkte gå över till Exuviance för känslig hy) och som är lite yttor/torr nu av kallare klimat (för känner mig oljig i hyn och torr samtidigt)?

  • annica skriver:

   Hej Judith, Det låter som att huden kan ha blivit överaktiverad, överexfolierad. Nu rekommenderar jag dig att gå över till produkter från Exuviance sensitiva serie. Återkom gärna med din rutin och bilder till info@skincity.se så ser mina duktiga kollegor till att hjälpa dig vidare. Kram Annica

 22. Monica skriver:

  Hej !

  Har nog fått Pd, de gör ont. Har haft de en gång tidigare, och fick då höra flygvärdinnesjukan och fick då både tabletter och kräm, från hudläkare dit jag fick remiss, men han sa att man bara får de en gång och att huden i området blir känsligt. Vad ska jag gör för att slippa vård processen? Så tacksam för svar, för man använder ju allt man har på gång, för att det är så jobbigt.

  Med vänlig hälsning

  Monica

  • annica skriver:

   Hej Monica, Har du haft det tidigare så kan det mycket väl vara så att det kommit tillbaka. Nu måste du vara försiktig med din hud så även om du har produkter hemma som fungerat en tid så behöver du se över dem och ställa de mer aktiva åt sidan. Peela inte huden det rubbar hudens egna syraskyddsmantel ännu mer. Det finns ett kit som jag gärna rekommendera när man känner att det är på gång. Rengöringen, serumet och Barrier repeir är det jag med försiktighet skulle testa. Är huden ordentligt upprörd så ska man i vissa fall vila helt från produkter.

   Tips på kit som räddat många PD-kunder till mig: http://skincity.se/sv/product/1361/dermalogica-ultracalming-treatment-kit

   kram Annica

 23. Amanda skriver:

  Hej! Jag har under det senaste halvåret fått liknande utslag men de kommer från tinningarna och ner längs käkbenet och under ögat. Blir sådana röda prickar och bränner lite. de är tydligast morgon och kväll efter att jag tvättat / smörjt mig. Har aldrig haft känslig hus tidigare. Knappt haft finnar heller- så detta är helt nytt för mig. Är det så enkelt som att byta hudprodukter (från de som funkat i flera år) eller vad tror du?
  Tacksam för svar!
  Vänliga hälsningar
  Amanda

 24. Märtha skriver:

  Hej
  Jag hade detta i höstas, bra att veta är att det i ovanliga fall kan sätta sig kring ögonen också. I mitt fall spred det sig runt hela ögat när det var som värst. Nu är det bättre, tack vare receptbelagd kräm, men jag har små rodnader kvar. Finns det något man kan göra för att skynda på läkandet av detta?

 25. Mi skriver:

  Jag har inte sår eller rodnad alls på samma sätt som bilderna, men nu i vintras får jag whiteheads (vad kallar vi dom på svenska egentligen?) oftare, och främst en bit kring munnen och/eller hakan. Kan det hänga ihop med PD eller är det ”bara” vanlig vinterknas?

  • annica skriver:

   Hej Mi, är det vara pormaskar så är det inte PD utan området ska kännas inflammerad och lätt frasigt. Liter mer som vinterknas så justerar din rutin med mer fukt, peeling en gång i veckan och lägg fuktmasker : ) Det borde göra skillnad för din hud! kram Annica

 26. Malin skriver:

  Hej!
  Vilket bra inlägg!! Jag blir mer och mer säker på att det är PD jag har runt munnen. Riktigt jobbig så att jag knappt vill visa mig ute 🙁 Jag har provat alla salvor och krämer som kan tänkas från läkarna, främst kortison samt antibiotika. Jag har även uteslutit mjölkprodukter, gluten, socker och kött ut kosten, men inget verkar hjälpa….

  Så snälla, skriv inlägget så snart du kan om vilka produkter du rekommenderar! Kanske kan bli en bättre av min PD då 🙂

  • annica skriver:

   Hej Malin, jag hjälper dig gärna men jag behöver mer info om din hud. Vore tacksam om du kunde göra mitt hudtest på SC och bifoga en bild på din hud. På så sätt kan jag mer skäräddarsy produkter till dig. Till testet:

   http://skincity.se/sv/skintest

   Generellt om jag ska nämna några märken så brukar inte Dermalogica vara fantastiskt bra med sitt Ultracalming koncentrate

   kram Annica

   kram Annica

 27. Anna skriver:

  Hej Annica,
  När kan man säga att man är ”frisk” från PD eller blir man aldrig helt återställd i huden? Jag har haft en väldigt lätt PD sen nästan 10 år tillbaka. Just nu håller den sig vilande men testar jag en hudcreme som jag inte tål blossar PDn upp. Inte på långa vägar som så illa som för 10 år sen men jag ser några utslag på hakan som relativt snabbt går tillbaka om jag går tillbaka till min vanliga rutin. I och med att jag har haft det länge så har jag testat i princip allt, kortison efter läkarordination, nollbehandling, rengöring o återfuktning m endast olja mm men inget har hjälpt. Just nu kör jag fullt batteri m PC. Då håller PD vilande tills jag blir nyfiken o testar nått nytt som huden reagerar på. Hoppas på att jag ska kunna säga att nu är PDn borta.

  • annica skriver:

   Hej Anna, Jag skulle säga att det är väldigt individuellt. De flesta får det någon gång och sedan försvinner det. För andra kan det komma och gå så som du beskriver. Det viktiga för personer som dig själv är att man alltid alltid använder produkter för känslig och reaktiv hud. Att man inte exfolierar/peelar huden för det rubbar hudens skyddsmantel. Svaret blir alltså att man kan bli frisk från PD men hos andra är det återkommande under perioder och att det inte riktigt går att komma till bukt med för alltid. Behöver du guidning för just din hud så gör hudtestet på SC och bifoga bild på din hud. Vilket märke som är bäst för den egna huden kan vara individuellt. kram Annica

 28. Hanna skriver:

  Vilket fantastiskt inlägg! Kan det vara detta min lilla ett åriga tjej har?!
  Ända sen i höstas har huden runt hennes mun varit katastrof. Har aldrig sett att det blivit några blåsor men hon har varit knallröd och så torr att huden flagar. Jag har trott att hon har varit torr och fått skav av nappen och testat hur många krämersom helst. Det komiska är att efter hennes pappa lagt henne några kvällar och inte lagt ett centimeter tjockt lager med créme runt munnen så blev det lite bättre. Kan man få detta när man är så liten. I så fall vet jag ju nu att jag inte ska hålla på med det hela tiden. Helt otroligt att ingen på Bvc eller alla apotek jag varit på känner till det här!

 29. Hanna skriver:

  Såg youtubeklippet där du la exuviance rejuvenating treatment mask och blev så sugen på den. Men jag använder lite syror från PC så då kan jag ju inte ha den masken. Men finns det någon annan mask som är likvärdig som jag kan ha?

  • annica skriver:

   Hej Hanna, såvida du inte är väldigt känslig i din hud så kan du testa masken. Generellt sätt så brukar jag säga att man inte ska blanda syror men när är det kommer till en mask en gång i veckan så brukar det gå bra. Vad man inte ska göra är att lägga sin bha direkt under masken. Lägger du Rejuvenating mask så hoppa PCs exfolierings samma dygn bara. Vill du ha en mask utan syra som också ger lyft så är Elemis Quarts Lift mask riktigt bra den med. kram Annica

 30. Madde skriver:

  Hej! Har inte det som nämns i ditt inlägg men något som rör munområdet. Under graviditet fick jag en brun hormonförändring längs övre läppens kant (melasma). Har haft den i flera år och den bleknar oerhört långsamt. Använder alltid produkter med SPF i (vet att den mörknar vid solning). Men hur blir man av med den? Har du några bra tips eller är det någon slags laser som är det bästa? Tack för en fin och läsvärd blogg! / Madde

 31. Sigge skriver:

  Hej Annica,
  Tack för en jättebra blogg! Har en fråga som inte riktigt hör hit… Nånstans för ett tag sedan tipsade du om en bra nagelteknolog i Täby. Kan inte hitta vart bara… Vad heter hon/stället?
  Tack!

 32. Lisa skriver:

  Vad menas med för aktiva saker? Är det tex serum?

  • annica skriver:

   Hej Lisa, bra att du frågar för det är förstås inte solklart. Aktiva produkter är sådant som tex ökar cirkulationen, alla produkter som egentligen säger mogen hud, anti age osv. Dvs de ingredienser och produkter som stimulerar huden till att börja jobba och aktivera sig. Det är jättebra för de flesta men en hud som behöver lugn och ro ska inte ha sådant aktivt innehåll utan där är behovet ett helt annat. Lugn och ro samt läkning är det man ska leta efter. kram Annica

 33. Charlotte skriver:

  Hej Annica!
  Har ganska känslig hud och vill ha tips på en enzympeeling. Vilken är den bästa? Har haft Elemis nu, men vill prova nåt nytt!

  • annica skriver:

   Hej Charlotte, det finns flera som är bra tycker jag. Fullkomligt älskar Dermalogicas Daily Microfoliant, som är en riktig klassiker. Den hade blivit mitt förstahandsval. kram Annica