Hyaluronsyra i hudvård?

 • | Annica

Ett ämne som varit aktuellt under de senaste åren. Fler och fler använder det i sina produkter och pratar om de goda effekterna samtidigt som fler och fler menar att det inte gör någon nytta alls. Vem och vad ska man tro på?

Den frågan, som är en mycket bra fråga fick jag av en trogen bloggläsare till mig här i kommentarsfältet. Kände att det är många som undrar och förvirringen stor så jag tänkte lika bra att reda ut detta.

Anna-Cari Gund , skincity

För att gå ner på molekyl nivå i detta ämne tog jag hjälp av min kära kollega Anna-Cari Gund som är  hudterapeut och kemist. Så skönt att ha en kemist in the house of skincity;)

Så mina vänner alla ni som funderar på denna heta potatis HYALURONSYRA gör det någon nytta eller inte i vår hud? Ta del av Anna-Caris gästinlägg här nedan!

Om Hyaluronsyra!
Man kan enkelt säga att hyaluronsyra molekyler varierar i storlek. Så stora molekyler (de med en molekylvikt över,säg, 20.000 Dalton, men ska inte gå in på vad det är…) kan inte effektivt gå ner i huden. Men hyaluronsyran har då andra bra effekter dvs. är en humektant. Den ligger i cremen (INTE som ett lock) ytan finns med för att binda fukt till sig från omgivningen hela dagen och se till att huden inte avger sin egen fukt, det är också en jättebra egenskap i sig. En humektant såsom hyaluronsyra har den fantastiska förmåga att dra till sig vatten som en magnet och kemiskt binda vatten. Vissa kan hålla upp till 1000 gånger sin egen vikt i vatten.Hyaluronsyra är en sån ingrediens, som låser fukt på ytan av huden, vilket gör den återfuktad och fräsch. Så en produkt med större molekylstorlek på hyaluronsyran är inte negativ. Den fyller inte på hyaluronsyra depåer på djupet, men den plumpar så att huden behåller sitt naturliga fuktinnehåll och får nytt från omgivningen.
För att hyaluronsyra ska kunna penetrera huden måste molekylen göras till mikrostorlek (även nano nuförtiden) eller hackas till fragment och ofta tillsätter man ämne som hjälper den att transporteras ner. Detta kräver sin teknik och används ofta i serum. Detta gör också att serum blir dyrare men mycket mer aktiva.

Sodium hyaluronate (på svenska natrium hyaluronat ) är ett salt derivat av hyaluronsyra (som egentligen heter glukosaminoglykan).

Vi ska vara glada att vi har hyaluronsyra som är en bra och beprövad ingrediens som är naturlig i vår hud och är toppen i hudvård.
Hälsningar
Anna-Cari
Tack Anna-Cari säger jag för bra info! Hoppas  alla som funderat på hyaluronsyrans vara eller ickevara känner att ni fått svar
11 annica forsgren skincity.se

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

29 svar till “Hyaluronsyra i hudvård?”

 • (29) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. sofie skriver:

  Hej!
  Jag undrar va du har för tips på rosacea?
  Jag blir lätt varm och rödmosig på kinder och över näsan och detta går inte ens att sminka bort.
  hälsn Sofie

  • Annica skriver:

   Hej Sofie,
   Förstår det måste vara svårt att hitta rätt för dig. Skulle satsa på ett serum som har rodnadsdämpande egenskaper, kika på Phyto Corrective Gel från Skinceuticals. Biodroga MD har också en magisk CC creme som skulle passa dig som foundation om du vill täcka vissa partier, dessutom är den färgkorrigerande och ger en utjämnande effekt på huden.
   Kram Annica

 2. Eva Jacobsson skriver:

  Hej!
  Eftersom hyaluronsyra kan förekomma i många olika former och med större eller mindre molekyler, den med större molekyler än 130 saknar förmåga att tränga genom det yttersta hudlagret. Det är ju angeläget att veta vilken storlek typ av molekyler som ingår i produkten innan man betalar dyrt för en hudprodukt.
  Jag har läst samtliga inlägg ovan men saknar uppgifter om vilken typ av hyaluronsyra som används i de ansiktskrämer/ serum som nämns.
  Det borde klart framkomma i texten på förpackningen.
  Kassandra

  • annica skriver:

   Hej, Detta är mycket intressant och något som det talas mycket om. Jag ska se vad vi kan göra och en mycket bra tanke. Tydlighet inom hudvård, det gillar vi 🙂 Kram Annica

 3. […] 1 gram hyaluronsyra binder upp till 6 liter vatten. Resultatet på huden är en fuktmättad hud som är jämnare, slätare och plumpad. Tack vare den extremt goda effekten att bida fukt på hudytan och den höga koncentrationen så slätar denna booster ut torrhetslinjer med omedelbar effekt. Torrhetslinjer kan komma redan i ung ålder och denna produkt kan användas redan från ca 20 års ålder. Vill du läsa me rom Hyaluronsyra kan du göra det HÄR! […]

 4. Sofia skriver:

  Vad tycker du om Estee Lauders smink? Tycker de hade varit så bra om ni hade tagit in det! Kram

  • annica skriver:

   Hej Sofia,
   Har inte testat dom så mycket, bara något glans och så.. Det finns så himla många bra märken och jag börjar alltid i änden att de ska vara så hudvårdande som möjligt. Mina favoritmärken är glo, jane iredale, bareminerals mfl…ja de som jag valt till min butik. Tyvärr kan man inte köpa in allt : )
   kram Annica

   • Sofia skriver:

    Hej Annica, jag undrar om du känner till märket phyris? Om så är fallet kan man då kombinera det med exuviance produkter? Tänker främst på masken( PHYRIS
    HYALURON SENSATION MASK) och somi gel.
    //kram

    • annica skriver:

     Hej Sofia,
     Jag jobbar inte med Phyris så har inte testat masken, men så länge den är baserad på Hyalyronsyra så skulle jag tro att det går utmärkt. Låter härligt med SENSATION, vem vill inte ha det ; )
     kram Annica

 5. Caroline skriver:

  Hej,
  Tack för en helt fantastisk sida!

  Jag har en liten fundering när det gäller hur olika produkter förpackas. Har hört att krämer som kommer i burkar tappar sin effekt snabbt efter man öppnat dem då de bryts ner vid kontakt med luften (syre). Stämmer det? Är det bättre att välja krämer i tub (bortsett från den hygieniska aspekten)?

  Hoppas du kan hjälpa mig få lite rätsida på det här.

  Tack för hjälpen!

  • annica skriver:

   Hej Caroline,
   Bra fråga tycker jag! Vissa ingredienser måste faktiskt förpackas lufttätt i en flaska för att de ska behålla effekt. Andra behöver inte det. Det beror helt och hållet på ingredienserna, konservering osv. Jag tycker att man kan lita på märkena, de har koll. Säger en burk att den ska hålla i ett år från det att en öppnats så gör den det. Många gillar inte burkar men för mig är det en självklarhet att man tvättar händerna med tvål innan man börjar kvällsrutinen och vill man så kan man ha en spatel till sin burk.
   kram Annica

 6. Caroline skriver:

  Hej Annica! Skrev till dig för ett tag sen ang stora problem med acne och även pormaskar. Gjorde ert hudvårdstest på skincity och fick svar att använda Exuviance. Är det det bästa man kan ha? Jag har för mig att jag läst att din favorit mot finnar var Jan Marini. Jag är gravid, är det då bättre att välja Exuviance? Hur lång tid tar det innan man ser förbättring? Så trött på detta med min hy och det hämmar mig socialt… Kram C

  • annica skriver:

   Hej Caroline!
   Alltid svårt att jämföra märken. Vissa får resultat med vissa, andra med andra ingredienser i andra produkter. Man måste prova sig fram. JM har alltid legat mig varmt om hjärtat men många av acneprodukterna ska inte användas när man är gravid. Därför säger jag Exuviance och du ska veta att vi hjälpt mååååånga med Exuviance. Superbra märke! Resultatet kan komma efter 2 veckor, en del får vänta upp emot 3-6månader. Tänk att varje dag gör att du kommer närmare målet så var noggrann med produkter morgon och kväll.
   kram Annica

 7. Viktoria skriver:

  Hur vet man vilken typ av hyaluronsyra en produkt innehåller? Jag menar, går det att utläsa om tex ett serum innehåller sån typ som penetrerar huden?

 8. Mia skriver:

  Toppeninlägg 🙂 men jag undrar lite över skillnaden hyaluron/squalane i hudprodukter-anledningen är att min hud ger himla fin respons på ex PTR viz 1000 serumet,men deras oilless oil inte funkar alls-lägger sig ovanpå huden och går inte in oavsett hur jag gör..men detta kanske varken har med hyaluron eller squalane att göra,kanske bara min hud som gillar specifika produkter?

  • annica skriver:

   Hej Mia,
   Olika pordukter funkar för olika hudar och människor. Där har vi svaret : ) Det är inte helt ovanligt att vi upplever olika. Man får pröva sig fram och sen ge varje produkt lite tid. Den kanske inte gillas på en gång men efter en månad. Det glömmer många ; )
   Kram Annica

 9. Johanna skriver:

  Tack för bra information kring hyaluronsyra! Undrar om detta är en syra som man kan kombinera med andra syror i sin hudvård? Själv skulle jag vilja veta mer om vilka syror man specifikt kan kombinera och vilka man ska undvika 🙂

  Tack för en intressant blogg Annika!

  Johanna

  • annica skriver:

   Hej Johanna,
   Kul att du gillade inlägget! Hyalyronsyra kan kombineras med andra syror då den inte har en exfolierande effekt. Den är kroppsegen dvs du har den redan i huden. Jag skulle säga att alltid rådgöra med en hudterapeut hurvida du kan blanda olika produkter. Det är inte helt enkelt att läsa en innehållsförteckning och samma ingrediens kan ha olika namn. Omöjligt att sammanställa en lista även om det vore supersmidigt ; )
   kram Annica

 10. Liz skriver:

  Hej! Jag använde Babor’s krämer med hyaluronsyra som ingrediens i varierande grad och fick lätt inflammatoriska reaktioner. Efter en del undersökningar konstaterade min läkare att jag är känslig mot just hyaluronsyran i dessa produkter, inte hyaluronsyra i sig, eftersom det förekommer naturligt i huden, men de konserverings-medel eller vad som måste till för att hyaluronsyran utanför kroppen ska kunna hålla sig.

  • annica skriver:

   Hej Liz,
   Vad tråkigt att höra men vad skönt att få veta svart på vitt vad man inte tål. Egentligen kan man vara allergisk mot precis vad som helst och det bästa är att göra som du, att direkt kolla upp med en läkare om man får en reaktion. Hoppas att du hittat produkter som fungerar nu!
   Kram Annica

 11. A skriver:

  Hej Annica!

  Skulle du möjligtvis kunna hjälpa mig hitta ett bra serum för en 20-årig kille med torr, känslig och flagnande hud?

  Beställde hem Maria Åkerbergs Serum Moist från Skincity för inte alltför länge sedan, men jag upplever inte att den tillför så mycket till min hud. Har sett att du tidigare har tipsat om Transderma för torrisar, har ni något annat liknande serum (gärna ekologiskt och oparfymerat/mild doft) som inte innehåller Isostearyl isostearate? Är rädd för att min hud ska reagera på det. Och en sak till, går det bra att kombinera serum från ett annat märke med min kräm och rengöring från Maria Åkerberg?

  Tack för en bra och informativ blogg!

 12. malin skriver:

  Hej! Tack för en mycket bra blogg och forum. Jag har provat diverse märken, Clinique, Decleor, Yves rocher, i många år Dermalogica och nu i ½ år Exuviance. Använder tikei mineralfoundation dagl. Märker ingen jättestor skillnad på de olika märkena. Har problemhud, i tonåren akne och fet hy, nu problem med vidgade porer över hela ansiktet (inga små pormaskar utan synligt ojämn hud). En hudterapeut sa att jag förmodligen hade yttorr hud. Jag tror att det är beroende på hormonrubbning också, tagit p-piller i många år och det blev värre sen jag slutade med det. Kan man göra något åt det? någon produkt? ansiktsbehandling? kemisk peeling? progesteronkräm?
  mvh malin

  • annica skriver:

   Hej Malin,
   Det är många aspekter som spelar in. När det kommer till p-piller så påverkar de i stor grad din hud. Gällande hormonnivåer etc så kan du rådgöra med din läkare. Fukt är jätteviktigt för dig som upplever huden som fuktfattig. Är huden just yttorr så får bakterierna lättare fäste. Att torka ut är det värsta man kan göra just därför. Exuviance brukar fungera jättebra men man måste ha tålamod. Inget sker över en natt även om man alltid önskar det ; ) Sen kan tillskott och vitaminer hjälpa många. B5 och de här är det många av våra kunder som inte kan leva utan. Läs mer HÄR!
   Nu vet jag inte vilka produkter du har från Exuviance men vill du så stäm gärna av med mina superduktiga hudterapeut-kollegor på Skincity. Dom hjälper gärna till ytterligare om du vill..och så tålamod. Byt inte märke för ofta för då får din hud börja om.
   kram Annica

 13. Angelice skriver:

  Hej,
  Tack för ett bra inlägg! Jag har hört från en hudläkare att man inte bör använda produkter med hyaluronsyra på en acnehy då detta kan förvärras.. Stämmer det?

  Mvh
  Angelice

  • annica skriver:

   Hej Angelice,
   Jaha, det var något nytt. Vi har sett jättefina resultat med produkter för acne som innehåller ingrediensen. Beror nog på framställning och vad man har i produkten i övrigt. Så är det nästan med alla produkter. Acne om något tillstånd, är i behov av fukt. Saknas fukt så trivs nämligen bakterierna lättare.
   kram Annica

 14. Hilde skriver:

  Men tack snälla för det utförliga lättförståeliga inlägget. Tur jag inte har haft inbillningssjukan, för jag har verkligen sett vad hyaluronsyra och även Sodium hyaluronate gjort för min hy. Det syns att huden blir plumpad, och det behövs i min ålder 🙂

  Stort tack för er hjälp med att reda ut detta.
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Hilde,
   Är du glad så är jag glad : ) Ibland blir man smått galen när man grottar in sig i ingredienser. Ju mer man läser ju krångligar kan det bli att förstå. Anna-Cari är inte bara världens bästa kollega utan även ett riktigt bra bollplank, kemist som hon är. Även JAG är beroende av Hyalyronsyra : )
   kram Annica