Jag gillar Antioxidanter

 • | Annica

Jag kan inte förstå hur jag en gång i tiden solade ansiktet och dessutom utan solskydd. Valde till och med ibland (hemska tanke) att sätta olja i ansiktet för att bli ännu mer brun. Med risk för att få en del ovänner, så måste jag bara säga…fy vad det är osnyggt att bli brun i ansiktet!

Jätte fult!

Jätte fult!

Jätte Snygg!

Jätte Snygg!

Men nu tänkte jag grotta in mig lite i något som jag älskar, nämligen antioxidanter. Mums! Det vill jag ha mycket av. Å varför då undrar du kanske? Om du inte redan förstått varför du måste ha antioxidanter i din hudvård och i din mat så tänkte jag nu reda ut allt om antioxidanter.

Antioxidanter hjälper huden att skydda sig mot fria radikaler och motverka hudens åldrande. Namnet säger rätt mycket ” inte oxidera”.  Fria radikaler bildas naturligt i kroppen av inre reaktioner men finns även i yttrefaktorer som UV-strålning, föroreningar, cigarettrök m.m.

En fri radikal är en ostabil atom eller molekyl med en elektron för mycket eller för lite. Den är elektriskt laddad, ostabil och vill snabbt reagera med andra ämnen runt omkring för att ta till sig eller lämna ifrån sig en elektron. Ja, jag vet jag hatar också kemi..men jag lovar detta är intressant! 🙂

Vår kropp har egna system som motverkar aktiviteten hos fria radikaler men med åldrandet så minskar kroppens förmåga att motverka dessa. Ett för stort antal av fria radikaler kan kroppens egna system inte klara av och detta leder i sin tur till att huden skadas och åldrandet påskyndas.

På huden orsakar fria radikaler bl.a.:

ü  Torrare hud och ökad fuktförlust

ü  Känsligare hud

ü  Sämre elasticitet (rynkor)

ü  Pigment förstörs

ü  Sämre immunförsvar

ü  DNA –skador

Stor dos sägs till och med kunna vara cancerogent!

Bra tips om du vill preppa huden med Antioxidanter!

Bra tips om du vill preppa huden med Antioxidanter!

 

 

Så, varför antioxidanter i vår hudvård?

Kroppen pytsar själv ut antioxidanter men huden står långt ner på listan över vart antioxdanterna skall skickas i kroppen så vi behöver tillföra ett extra antioxidantskydd på hudytan. Detta i takt med att fria radikal angreppen ökar konstant med mer avgaser och miljöföroreningar.  Vi tillsätter antioxidanter i vår hudvård för att neutralisera de fria radikalerna. När de fria radikalerna angriper så står antioxidanterna redo att boxa bort de fria radikalerna. Exempel på några effektiva antioxidanter i hudvård är: Vitamin C, Vitamin E, Grönt te, Ginko biloba, vindruvskärnextrakt, blåbär, granatäpple m.m.

Lite intressant fakta;

 • 90% av alla våra skador på huden kommer ifrån UV-strålning och fria radikaler. Glöm då inte att UVA, som kallas UV AGING numer för att vi ska komma ihåg, finns hela året och går igenom glasrutor, finns i lysrörsbelysning och utsöndras från din dator!! Så inget mer ”jag har bara solskydd när det är sol” om du vill ha en fin frisk hud hela livet. Faktum är att UVA strålningen kan vara högre vintertid då den reflekteras av den vita snön! UVA går djupast ner i huden och gör att vi åldras snabbare och kan ge allvarliga skador nere i dermis som kan leda till t.ex. hudcancer. Så ett bra solskydd ska innehålla skydd mot UVA & UVB (även kallat UVBURNING för att det är UVB som ger oss den bruna färgen)samt antioxidanter som skydd mot friaradikaler OCH användas HELA året.
 • Rökare har 40% högre förbrukning av C-vitamin som är en viktig antioxidant.
Smart & Coolt!

Smart & Coolt!

 • 80% av solens strålar tar sig igenom även när du sitter i skuggan! Så skugga och solhatt på!
Juice Beauty har mycket antioxidanter i sina produkter!

Juice Beauty har mycket antioxidanter i sina produkter!

Tänk dig en god fruktsallad….så snabbt det går så har äpplena blivit bruna och tråkiga. Vad har hänt? Jo, oxidering på frukten. Om vi pressar lite citronsaft på direkt när vi gjort salladen så kan vi undvika att äpplena blir bruna. Varför? Jo, pga. att antioxidanterna i citronen stoppar oxideringen! Samma sak med huden!

Så mer antioxidanter till alla!

With love,

Annica

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 svar till “Jag gillar Antioxidanter”

 • (11) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Samuel skriver:

  Hej! Jag är en 25 år gammal kille och använder en ansiktskräm med bl.a. UVA/UVB skydd (Bulldog Protective Moisturiser SPF 15). Nu tänkte jag kombinera den med en ögonkräm och läppbalsam (som då också innehåller UVA/UVB skydd samt fräscha antioxidanter) och undrar därför om du har några bra förslag på lämpliga sådana?
  T.ex. ögonkräm har jag inte hittat någon för herrar med UVA/UVB skydd men många produkter kanske är unisex?

  Tack på förhand!! :D:D

 2. Valeria skriver:

  Hej!

  Jag had en fråga angående antioxidanter, jag vet att man kan få för mycket av de genom maten men kan man få för mycket av de genom att ha i ansiktet?

  Tacksam för svar! 🙂

  • annica skriver:

   Hej Valeria, det går inte att få för mycket antioxidanter via serum och creme. Bara behandla på utefter produkternas rekommendation förstås. kram Annica

 3. Lisa skriver:

  Förr la man ju olja på huden för att bli brunare..Vad är det i den som gör att det ”skadar” huden iställer

  • annica skriver:

   Man gjorde mycket dumt förr i tiden! Det är väl egentligen aldrig någon någonsin genom tiderna som påstått att det är bra med olja för huden?! Man gjorde det väl endast för att bli brunare!

 4. Cina skriver:

  Intressant och kul att läsa som vanligt!!!:-)

 5. Annette skriver:

  Ord och inga visor! Men ack så sant, vi måste bli bättre på att skydda oss. Jag har Decleor spf 30 i ansiktet så jag känner mig ganska trygg. Dessutom är den så närande så man behöver inget annat dagkräm innan 🙂