När ska man börja med Anti-age?

 • | Annica

Annica forsgren

Jag tänkte knyta ihop detta år med en del av de populäraste inläggen som jag vet fortfarande så många av er undrar över. December blir en månad här på bloggen med en hel del nya inlägg men också en hel del favoriter i repris. Idag tar jag åter upp detta med anti-age produkter och den ständiga frågan:

-Är jag för ung för anti-age?

Detta är faktiskt en av de vanligaste sakerna som många av er, allt från 19, 20 åriga tjejer/killar till 30-50 åriga kvinnor/män undrar över.

Vilken ålder ska man egentligen börja? Vad händer om man börjar för tidigt?  Är det skadligt? Kommer man inte ha något mer att ta till sen? Kan man få rynkor om man börjar för tidigt?

Frågorna är oändligt många i detta ämne så låt mig nu få hjälpa er att reda ut detta vad som egentligen gäller. Jag gör det i lite frågeform så som frågorna ser ut från många av er när ni kontaktar mig

Först måste jag reda ut en sak och det är Antioxidanter.  Det är ju en ypperlig ingrediens i hudvård (och mat för den delen) som gör att vi håller oss fräscha längre. Och mina vänner…det är ju en typ av anti-age ingrediens i allra högsta grad.. OCH  en sådan som verkligen passar alla åldrar.

Mao det är liksom aldrig förtidigt att börja äta/behandla huden med antioxidanter för att skydda huden mot fria radikaler. Skyddar vi huden mot fria radikaler så bryts den inre ner på samma vis och vi behåller en god hudhälsa. Bara så vi är överens om detta. Så när jag skriver anti-age ingredienser är denna inte inkluderad utan är ett undantag som verkligen ALLA åldrar kan använda.

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 21.00.21

Ska man börja med anti-age i 20 års åldern?

Nej. Att börja med aktiva anti-age produkter på en ung hud, runt 20 år, är totalt bortkastade pengar. Det som händer är egentligen bara att det inte ger någon i effekt. Helt enkelt för om man jobbar med något som aktivt ökar elasticitet och stärker försvagat collagen (vilket många anti-age produkter gör på olika sätt) när man inte har dålig elasticitet eller försvagat collagen så gör produkterna ingen nytta. Make sense? Man betalar bara för dyra anti-ge ingredienser men huden har ingen behållning av det.

Däremot ska en ung hud, säg upp till 30 satsa på mycket återfuktande produkter och produkter med mycket antioxidanter. Precis som jag skrev ovan så är ju antioxidanter verkligen ett av de bästa sätten att behålla huden ung och i fint skick länge. Den ingrediensen kommer igen i kombo med andra i mer aktiva anti-age produkter för mer mogen hud. Det andra och kanske det allra viktigaste som man ska göra om man vill behålla huden fin länge är att använda UV-skydd på dagen på ansiktet. Jag vill bestämt och absolut påstå att det är ett av de ABSOLUT bästa sättet anytime att behålla huden slät, frisk och vacker länge.

Så alla unga tjejer och killar satsa på UV-skydd (skippa solarium och för mkt solning, köp en bra BUS istället), antioxidanter på huden och i kroppen och återfuktning.

Vad händer om man börjat med aktiva anti-age produkter för tidigt?

Det händer just ingenting. Bortkastade pengar bara. Det är liksom inte så att om man nu börjat för tidigt att man inte har något att ta till sen. Cremen/produkten ger inte sin fulla effekt på huden när man inte har behov av den typen av innehåll. Så ingen fara på taket alltså men välj istället rätt produkter anpassade till din hudtyp och självklart och DIN ÅLDER för att du ska få ut maximalt av din hudvård. En del upplever av för aktiva produkter att de ploppar upp finnar och man får en reaktion pga. av över aktivitet.

När är det lagom att börja med aktiva anti-age produkter?

Extremt varierande beroende på hur man tagit hand om sin hud, arvsanlag, etc. som påverkar hudens tillstånd mycket. En persons hud som är 27 eller runt 35 kan vara liten skillnad på och samtidigt jättestor skillnad. D.v.s. en hud som är 27 kan ha åldrats mer än en som är 32. Men om man ska generalisera så över 30 strecket så är det dags att börja tänka anti-age i någon form. Man behöver ju inte gå på med det tyngsta artilleriet men på ett eller annat vid 30 är det dags.

Jag hör dagligen människor som passerat trettio och kanske börjar smyga mot 40, som undrar om det är förtidigt att börja med lite anti-age. NEJ, HERREGUD…get going now!!  Likaväl som man inte ska börja med aktiv anti-age när man är för ung så ska man inte vänta för länge. Det är ju 100000 gånger lättare att förebygga en linje/rynka än att få bort den. Börjar man för sent kan det ”gått för långt” och det blir mkt svårare att få riktigt bra resultat i bland  omöjligt.

Annica forsgren

En av mina absoluta bligalen-meningar alltimes är denna: ”Men man ska väl inte börja med för aktiv hudvård vid 35-40, vad ska man då ta till sen när man verkligen behöver något aktivt?”

När jag hör det, alltså jag vill bara skrika högt då!! Åhh…nej fel, fel  fel fel.. alltså heeelt FEL …..nu vet ni varför:)

Många antiage serier har dessutom lite olika typ av anti-age produkter  som man med hjälp av en hunnit hudterapeut kan sätta ihop ett program som passar JUST för sin hudtyp OCH ålder. Det här med hudvård är liksom ett hantverk, det är inte alltid svart eller vitt eller si eller så utan det krävs ofta lite expertis för att sy ihop den perfekta kombinationen av produkter. För ni vet ju det, en produkt löser ju inte alla problem utan det är ju lika mycket den produktkombination man har som ger de verkliga resultaten. Så att satsa på en anti-age creme och sen använda resten av sina hudvårdsprodukter från något mindre bra märke eller som inte harmoniserar med varann så uteblir alltsom oftast resultaten.

Hoppas detta bringade lite klarhet i hur ni bör tänka i detta med anti-age produkter. Vissa ingredienser som t.ex. Syror gör dock extremt många saker, lika så A-vitamin. En del unga tror att de inte kan använda dessa produkter för texterna är rätt fokuserade på anti-age men så är inte alltid fallet. För att få koll på hur just du ska göra och använda dina produkter ställ frågor till mig i kommentarsfältet eller konsultera mina extremt kompetenta medarbetare på Skincity. Dem kan du även ringa och chatta med.

Känner du dig heeelt totalt vilse i pannkakan vad du ska ha för något så gör Hudtestet på Skincity som jag utvecklat. Det fungerar fenomenalt bra.. som ett besök hos hudterapeuten men du gör det i lugn och ro hemifrån;)

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

31 svar till “När ska man börja med Anti-age?”

 • (31) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Anna skriver:

  Hej hej!
  Jag har precis fyllt 23 och är verkligen orolig för min hud. Jag har redan tecken på rynkor (panna, ögon och lite runt mun) Vad ska jag göra åt detta? Jag använder nuförtiden alltid solskydd. Har aldrig solat egentligen (Förutom när jag var runt 6-7 och reste med mina föräldrar) äter ok, rör på mig osv. Känner mig jättehemskt och glåmig i ansiktet. Har förövrigt precis börjat använda Excuviance.

  Vore tacksam för hjälp!

  • annica skriver:

   Hej Anna, Inte ovanligt med uttryckslinjer eller att torrhetslinjer börjar synas strax efter 20år. Viktigt att du nu börjar prioritera serum som är mer behandlande på serum, om du inte har det idag. Jättebra att du även tänker på att använda solskydd året om, en otroligt viktig del i din rutin. Återkom gärna till info@skincity.se om du vill att mina duktiga kollegor ska se över din rutin. Kram Annica

 2. Melissa Kamholt skriver:

  Hej Annica. Har varit med er sedan 2011 som kund. Haft äran att prova mängd olika produkter genom åren. Har nu blivit 45år då jag är från Asien närmare bestämd från srilanka. Har provat Peter Thomas Roth, Dr Babor. Senaste 3åren men nu är jag inne på mene& moy.
  Min fråga är Annica passar dessa produkter mig. Pgav min hud och utsprung. Ha detta något betydelse? Vad rekommenderar du.
  Kram Melissa

  • annica skriver:

   Hej Melissa, Mene & Moy passar i princip alla, kanske inte ultimat till den mer reaktiva huden men annars fungerar det fint. Med det sagt så menar jag inte att alla produkter passar dig utan vi behöver anpassa efter din hudtyp. vore toppen om du kunde göra SC hudtest som du säkert gjort förut. Det för att vi utefter känslighet osv ska kunna ge dig en perfekt rekommendation. En mörk hud är ofta mer känslig så börja gärna med den lite mildare cleansern så att du inte stressar din hud.

   Så fantastiskt att du varit med från början. Hoppas att du gillar utvecklingen och mina påhitt : ) Stor kram till dig! Annica

 3. jennifer skriver:

  Hej Annica!
  Sjukt bra blogg, är helt fast!
  Nu när jag börjat jobba tänkte jag beställa hem bra ansiktsprodukter från din sida. Men är helt vilsen haha. Är 20 år och har väldigt oljig hy, men ändå yttorr. massa porer har jag i hela ansiktet, stora som små men inte så mycket finnar, får någon enstaka då och då! vill få en fin slät hy så jag kan känna mig fräsch utan smink. vad skulle du rekommendera för produkter till mig?
  kram

 4. Mia skriver:

  Hej!
  Älskar Exuviance men skulle väldigt gärna använda ekologiska produkter. Vad finns det för bra märken som både är ekologiska och passar en 36-årings hud vad gäller anti-age?
  Tack på förhand!
  Mia

 5. Emma skriver:

  Hej Annica! Vill börja med att tacka för en helt fantastisk blogg, otroligt informativ och inspirerande 🙂 Jag är 25 år gammal och har så smått börjat se de första tecknen på att huden kanske inte alltid kommer vara perky som en persika. Närmare bestämt så har fina linjer runt ögonen börjat framträda och som syns ganska tydligt när jag ler (spec längs benet under ögat). Skulle vilja fråga dig vad jag borde göra för att bromsa denna utveckling så mycket som möjligt? Några specifika crèmer som du vill rekommendera? Har önskat mig Exuviance Age Reverse i julklapp och tänker att jag kanske kan kombinera den med någon retinolcreme ett par gånger i veckan? Blir osäker på om det är viktigt att hålla sig till en creme eller om det skulle bli bra att tex också dra på ett Vitamin C-serum på morgonen…eller vad tror du? 🙂 Tusen tack!!

 6. Hanna skriver:

  Jag testade min nyinköpta bliss fuzz off för ansiktet igår efter att ha gjort ett test i armvecket. ingen reaktion på det. Men på överläppen och lite på sidorna vet jag inte vad som hände för där blev det alltså små sår! Såg ungefär ut som det frätts små hål i huden. Sen i morse var jag lite knottrig och stramar ännu. Jag hade cremen på i kanske 5 min max då håren inte riktigt ville släppa. Borde jag undvika denna nu eller kan jag testa köra kortare tid nästa gång? kram Hanna

  • annica skriver:

   Hej Hanna, såvida huden inte blev katastrof så skulle du kunna testa på samma område igen men vänta en månad och lägg enbart på en liten liten fläck. Den är verkligen aktiv så minska även tiden. Lycka till nu och tänk på att inte lägga några aktiva produkter på området nu när det är extra känsligt. kram Annica

 7. Maral skriver:

  Hej Annica!
  Tack för ett superintressant inlägg!
  Jag undrar om exuviance är OK att använda för en 26-åring som har haft lite problemhy? Jag har inte acne men brukar få finnar då och då. Är det okej att kombinera exuviance’s och dermalogicas produkter? Använder special cleansing gel och daily microfoliant från dermalogica och en dagkräm, nattkräm och serum (vespera) från exuviance..

  Skincity är bäst ❤️❤️❤️

  • annica skriver:

   Hej Maral, kul att du gillar bloggen och Skincity : ) Exuviance och Dermalogica kan båda passa dig jättebra då de har produkter som behandlar din hudtyp riktigt effektivt. Bestäm dig för att testa ett märke i 6 månader fullt ut. Blir du nöjd med resultatet så har du hittat ditt märke. Blir du det inte så testar du det andra på samma sätt. Ibland hittar man rätt första gången, andra gånger krävs det att man jämför : )

   kram Annica

 8. Sofia skriver:

  Hej! Jag är 29 år och försöker ta hand om min hud på bästa sätt, dvs med ”snälla” produkter etc.. Idag var jag på en invigning av en hudklinik där de rekommenderade mig och många fler att använda neostratas hudvård vilket jag förstod skulle vara en medicinsk produkt. Vet du något om dessa produkter och är det isåfall bra?! Känner mig lite vilsen i hudvårdsdjungeln 🙂

  Tack på förhand 🙂

  • annica skriver:

   Hej Sofia, Jag tycker att det är ett jättebra märke. Resultat inriktat och påminner jättemycket om Exuviance som jag valt att ta in till min butik. Grundaren är den samma och de ägs av samma företag. kram Annica

 9. Emelie skriver:

  Hej Annica! HJÄÄÄÄLP! Jag vaxade överläppen för tre dagar sedan. Efter två dagar uppstod en jädra mustasch av små små finnsr, hårsäcksinflammationer antar jag. Och de lägger sig inte! Jag har panik, avbokade alla helgplaner för jag kan bara inte visa mig såhär. Vad ska jag ta mig till? Kommer iallafall aldrig vaxa överläppen igen.
  Kram från Emelie

  • annica skriver:

   Hej Emelie, Hoppsan : / Det krävs ett bra förarbete med rengöring när man ska vaxa, sedan har vi tekniken som är viktig för att vaxningen ska bli så skonsam som möjligt. Kan tyck att man inte ska vaxa hemma om man inte redan gjort det på salong. Det för att få tips om hur man fixerar huden, rengör etc. Viktigast av allt är att man inte ska lägga på vax flera gånger och dra. Nu är det inte mycket att göra. Rengör väl morgon och kväll och lägg endast på lätt återfuktning eller ex aloe vera gel. Det kommer läka men kan se irriterat ut i någon vecka. Hoppa satt det redan nu lugnat sig! kram Annica

 10. Ella skriver:

  Hej känslig hy lätt rosacia runt näsa,om jag vill få lyster i huden och plumpad fastare vilka produkter i Exuviance? ska man ha eller komplettera andra produkter? Jätte bra blogg du har ☺

  • annica skriver:

   Hej Ella, roligt att du gillar bloggen. En samlingsplats för oss som vill ha resultat med vår hudvård : ) Har du rosacea så ska du välja produkter från den känsliga serien. Gentle Cleansing, Soothing toning lotion, Vespera serum för lyster och balans. Dagcrem beror lite på hur du känner dig i huden. Kan du bli blank så välj Sheer refining fluid och är du mer fuktfattig mot torr så väljer du Multi Protective day. Som nattcreme blir Evening restorativ bra!

 11. Sommaje skriver:

  Hej Annica 🙂
  Jag gillar mineralpuder till vardag , det känns hälsosammare för huden. Men problemet är att de ser kakigt ut efter 2-3 timmar. Trots att jag har serum o kräm under från biodroga. Vad beror de på och vad kan jag göra för att skippa de? Tack för bästa webbshoppen o bloggen tummen upp 🙂

 12. Anette skriver:

  Hej Annikca:) och tack för världens bästa blogg 🙂 jag har en fundering, ljust nu använder jag sicamed hudvård, innan dess, dermalogica ultracalming serien.
  Men jag undrar om cisamed är för aktiva när jag blir lite röd efter ansiktstvätten. Däremot har mina pormaskar blivit betydligt mindre, och det är toppen:) men min fundering, jag kanske skulle ha fortsatt med dermalogica, för jag får ibland som röda små finnar, ungefär som en liten varblåsa.
  Men ingen hudvårdsterapeut tycker det ser ut som lätt rosacea, pd osv.
  Jag fick detta för 2 år sen i samband med stor stress i livet.

  Min fundering, helst vill jag inte byta hudvård hela tiden, men eftersom jag ej vet vad det är, det är inte mycket, men kommer och går, som små kvisslor, någon serie som hjälper mot tex både acne, rosacea pd, lite känslig hy med en blandhy, ej torr. Men jag upplever sicamed mer uttorkande för hyn…. Förlåt för världens längsta mail,, kanske ska tillägga att jag är 51 och innan aldrig haft problem med hyn.

  Vinterhälsningar:)

  • annica skriver:

   Hej Anette, Cicamed är verkligen ett bra märke och rengöringen är en egen favorit. Tror dock att den är lite för tuff för dig just nu när det blivit kallare ute. I takt med kylan så kan huden helt enkelt behöva en mer fuktbevarande rengöring. Jag hade behållt övrig rutin och sedan använt mig av Dermalogicas Ultarcalming cleanser nu i vinter både morgon och kväll. Har du inte testat Cicameds mist så gör det den kommer passa din hud perfekt:

   http://skincity.se/sv/product/4542/cicamed-face-mist-sensitive

   kram Annica

   • Anette skriver:

    Tack för ditt svar:) hade lite fundering på det själv ljust med Dermalogicas rengöring, ska även prova face misten 🙂 Om jag skulle prova en peeling när hyn är lugnare. Vilken rekommenderar du då? Vågar ej prova serum är så rädd att det är för aktivt:( men finns det någon du rekommenderar i så fall?
    Jag upplever dig som oerhört kunnig och hjälpsam. 🙂
    alltid en trevlig ton i din blogg, den är så bra. Det första jag gör varje morgon är att se om det finns ett nytt inlägg:):)

    kramar

 13. Linda skriver:

  Tack för intressant läsning! Jag är lite nyfiken på det nya serumet från Transderma (O) men det står att det är särskilt bra för mogen hy. Vad innebär detta? När kan man anses ha just mogen hy och om man inte har det, kan det ändå vara en idé att investera i detta serum? Jag har ganska torr hy och hörde att Transderma O skulle kunna vara bra att använda i kombination med Transderma M.

  • annica skriver:

   Hej Linda, en bra fråga : ) Såvida man inte är jättekänslig så kan även en yngre hud ca 30 år använda serumet. Men med tanke på det du beskriver så skulle jag dock i första hand satsa på Transderma M. Vill du köra på 2 serum så lägg O på dagen och M till natten. Är du yngre så välj M både morgon och kväll : )

   kram Annica

 14. Caroline skriver:

  Hej,
  Tack för ytterligare ett superintressant inlägg. Hur ska man tänka kring det här med aktiva produkter och känslig hud? Jag är 35år och känner på hudens struktur och allmänna utseende att det nog borde vara dags att börja arbeta med lite mer anti-age produkter. Men samtidigt brukar min hud bli röd och irriterad (svidande känsla) när jag provat produkter med aha eller c-vitamin. Bortsett från känsligheten (som ändå är rätt mild) så har jag en typisk blandhy som är något yttorr nu under vintern. Försöker just nu använda produkter från PC, även om vi inte kommer helt överens.

  Vill även passa på att tacka för den fantastiska adventskalendern. Har faktiskt lyckats hålla mig från att riva upp alla luckorna på en gång även om det kliar i fingrarna. Men vilka fantastiska produkter det varit hitintills.

  Trevlig helg.

  Caroline

  • annica skriver:

   Hej Caroline, åh vad roligt att du gillar kalendern. Det är lite på försök i år och jag är tacksam för all feed back jag får. Många luckor kvar och jag tror att du kommer gilla de framöver.

   Tycker att du valt ett perfekt märke om du vill arbeta både på känslighet och anti age. Den kombon går inte alltid med alla märken men bland fler fungerar det och PC är lite experter på området. Bara det att du använder en daglig bha ger din hud otroligt mycket, sedan ger alla serumen fantastiska förebyggande effekter. Här väljer man efter behov, torr, fet, fuktfattig osv. Eftersom du har känslig hud så tänk alltid rengöring och serum i första hand som vårdar känsligheten. Det kommer hjälpa huden till att bli stark och frisk. Känner du att du behöver gå igenom din ruin helt och hållet så maila mina hudkollegor på info@skincity.se, de kan se exakt vad du köpt och har i badrumsskåpet. Har inte resultatet blivit helt hundra så kan ibland bara en liten skjustering ,så som annan rengöring vara avgörande. kram Annica