Parabener i hudvård

 • | Annica

paraben

Först mina vänner, lite fakta om parabener:
I början av 2000-talet började det komma rapporter om att parabener innehåller ämnen som kan vara hormonstörande och då påverka människor och miljö genom att ibland hämma och ibland öka effekten av hormoner. Ett antal omdebatterade undersökningar pekar på ett sammanhang mellan kända, hormonstörande ämnen och en reducering av antalet sperma och ökning av chansen för testikelcancer för män. Det finns också misstankar om att parabener kan vara allergiframkallande. I och med dessa rapporter började man leta efter ersättningar.

EU:s oberoende vetenskapliga expertgrupp SCCP (Scientific Committee on Consumer Products) undersöker om ett ämne är farligt eller inte och i så fall bör förbjudas. 2010 ansåg SCCP att det inte fanns tillräckligt mycket bevis för att konkludera parabener som farligt och 22 mars, 2011 kom ytterligare en rapport i vilken parabener än en gång bedöms som säkra.

parabener

Är parabener farligt?
Att parabener är hormonstörande är självklart någonting att ta på allvar, men frågan är varför just parabener blivit så uppmärksammade. Sanningen är att mängden parabener och då även eventuellt hormonstörande ämnen (om det nu är så) vi får i oss via hudvårdsprodukter är ungefär det samma som om vi skulle äta ett endaste p-piller. Det rör sig alltså om extremt små mängder.

Att parabener skulle kunna vara allergiframkallande kanske inte är så märkligt som det först kan tyckas. Eftersom parabener har i sin kemiska grundstrukturen bensoesyra, ett ämne som finns naturligt i växter och rikligt i tex lingon, är det konstigare att bli allergisk mot parabener än att man är allergisk mot just lingon. Det finns nästan inget ämne som 100% inte skulle kunna vara allergi framkallande.

 

Så här tycker jag:

Parabener är en ingrediens inom hudvård som varit på tapeten en tid. Jag har faktiskt tagit ett aktivt beslut om att inte blogga om det förut då tycker att det skrivs tillräckligt om det på alla håll och kanter ändå. Ni förstår kanske på min ton att jag är lite trött på hela debatten, eller kanske inte trött för debatten är viktig men jag tycker att den blivit lite väl hätsk.

Lugn, lugn alla ni som anser att parabener är det största hotet mot människan;) Jag säger inte att jag älskar parabener men…låt mig ge er min högst personliga syn på saken. Det kommer säkert bli anstormning i min mailbox sen med olika argument, varför si och varför så. Men jag kommer i detta inlägg skriva mina åsikter och tömma ämnet från min sida och sen kommer vi alla tycka och känna olika angående denna potatis som blivit så het.

Det jag skriver är utifrån min erfarenhet och det är ingen vetenskaplig informationsrapport.

Personligen så anser jag att parabener fortfarande är en av våra säkraste konserveringsmetoder. Det står ofta långt ner eller sist på ingredienslistan så det är nästan alltid (i förhållande) väldigt lite av det i produkterna. Man adderar det som behövs för att produkten inte skall härskna och/eller att det ska bli en bakterie tillväxt. Man måste ta i beaktning att om en produkt blir härsken och används på huden, då kan nya ämnen bildas som kan vara mindre bra för huden samt att det kan ske en bakterie tillväxt i produkten som kan ge mindre angenäma effekter på huden. Därför är det viktigt att produkter har någon typ av säker konserveringsmetod.

Att många företag väljer att märka produkterna med ”Paraben Fri” och göra om dem i vissa fall till helt parabenfria har tillviss del att göra med att konsumenterna efterfrågar det. Medier blåser upp ett ämne (ibland med all rätt och det är bra att allt granskas) men ibland blir det också lite uppförstorat. Parabener är livsfarligt! Typ så har det skrivits i vissa tidningar. Det resulterar i att ingen (generaliserat) vill på bara livet ha en produkt som innehåller det svarta fåret parabener. Hudvård och kosmetika tillverkarna får stora påtryckningar att parabenerna måste bort från alla produkter. Konsumenterna vill inte ha hudvårdsprodukter etc. med parabener. Vissa tillverkare får bokstavligen ELD i baken och tar bort allt vad som heter parabener, ersätter med något annat konserverande ämne och trycker STORT på förpackningarna ”FRI FRÅN PARABENER”. Sen kan de pusta ut..phuuuuu nu är boven i dramat borta… nu är allt frid och fröjd… eller??

paraben-free

Det jag personligen kan känna är att hur vet man alltid så säkert att det nya ämnet man tillsätter är så mkt bättre? Det känns ibland som ingen ifrågasätter detta utan man nöjer sig med att produkten är parabenfri och vad som är istället verkar inte så viktigt. Det är nästan ingen som frågar. Av alla som ber mig om tips på paraben fria produkter så har ingen ifrågasatt vad man har istället. Är inte det lite konstigt? Bara pesten parabener är borta. Som sagt frågan är vad det är för nytt ämne man valt att konservera med och vad säger att det är bättre än parabener som ändå använts så länge. Hur kan man vara så säker på att det ”nya” konserverande ämnen inte har några andra skadliga biverkningar? Man får ju förmoda att de byter ut till något som de anser bättre. Men är det en ny metod så har det ju å andra sidan inte hunnit prövats under så lång tid.

En gång i tiden när jag jobbade som flygvärdinna och trodde att de nya planen alltid var de säkraste och bästa, då sa en pilot så här till mig:

–  Är de några plan du ska känna dig säker i Annica så är det de som är lite äldre. De har prövats och körts under så lång tid och har man fortfarande valt att ha kvar dem i flottan så tyder de på att de är bra. Ja, tänkte jag…kanske ligger det lite i det 😉

Hur som helst tillbaka till hudvården. Det jag nu skriver om parabener är som sagt min personliga åsikt som hudterapeut och observera att det finns väldigt skilda meningar om detta. Jag kommer inte att göra någon vetenskaplig utredning då jag inte har den kompetensen utan har baserat mitt ställningstagande på min erfarenhet som huderapeut, allt jag konstant läser om hudvård samt en stor dos sunt förnuft som jag alltid väver in i allt jag gör.

japancandy2

Jag tänker ibland…vad innehåller det smågodis och annat skräp, snabbmat etc. de flesta av oss äter åtminstone ett par gånger i månaden, kanske i veckan eller kanske varje dag??..

Det vi stoppar i munnen, det som passerar igenom hela vårt system, mage, tarm och hela kvidevitten. Vad innehåller allt det egentligen?? Urk, det vill man inte alltid veta… men många av oss (inklusive jag själv) smaskar gladeligen i sig smågodis utan att fundera en sekund över att allt är i princip helt konstgjort och massor av olika ämnen som kanske inte alltid är någon höjdare för kroppen.. men vi låter det ändå slinka ner och igenom hela vårt delikata system. Jag säger inte att bara för det, så är det ok med parabener i hudvård.. men ibland är det bra med lite perspektiv på saker.. tycker jag i alla fall.

greenpills

Man har under lång tid använt parabener i både läkemedel och livsmedel för att konservera och säkerställa att mat och medicin inte blir förorenade med skadliga bakterier. Då tänker jag ibland att så länge läkemedelsvärlden använder det flitigt så får man någonstans lita på att det är ok.

I min värld är det naturliga valet inte alltid bäst utan kan i vissa fall vara irriterande på huden. Ett ämne/ingrediens som verkar bra/dålig kan i kombination med andra ingredienser få helt nya egenskaper. Detta gör att det är svårt för konsument att bara analysera och ta ställning till en viss lösryckt ingrediens (t.ex. i en ingredienslista) då de som sagt kan få nya egenskaper beroende på vilket sällskap de är i. Vad gäller växter är det dessutom så att olika delar på växten, var den odlas, i vilken del av mognadsprocessen den plockas så kan den få vitt skilda egenskaper. Jag tar upp detta för ibland används ju även t.ex. olika aromaoljor för sina konserverande egenskaper.

Generellt så tänker jag helhet när det kommer till produkter, resultat, ingredienser, fördelar, nackdelar och ja, faktiskt i det mesta  i livet.

Jag kommer lämna ämnet parabener där och hoppas att alla ni som önskat att jag ska blogga om detta ämne känner er nöjda med svaret/inlägget. Ni har nu iallafall fått mina ärliga och innersta tankar och åsikter om parabener.

För er som vill ha mer fakta från läkemedelsverket m.m kika in på dessa sidor:

Läs gärna på apotekets hemsida om vad de skriver om Parabener här!

Läkemedelsverket har även de en hel del information som du hittar här!

På Kemisktekniska Leverantörsförbundet hittar ni även där relevant info om parabener och andra ingredienser inom hudvåd! Ni hittar KTF här!

(Källa fakta text: vitality2day)

 

 

 

 

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

30 svar till “Parabener i hudvård”

 • (30) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Håkan skriver:

  Så, bensoesyran i parabener är utvunnen/tillsatt från Lingon? Då är det ju helt okej!
  Men är det syntetiskt framställt i fabrik, en konstgjord kemikalie! Så kan jag inte se det nyttiga eller ofarliga i detta kemiska ämne eller!?

  • annica skriver:

   Hej Håkan, Alla produkter som används inom EU är ofarliga för huden för allt genomgår en process som måste godkännas av läkemedelsverket, där kan man känna sig trygg. Naturligt eller ej är det också delade meningar om. Att använda produkter som är 100% naturligt ses ofta som väldigt bra men många naturliga ämnen är också irriterande. Ett ämne som istället är syntetiskt framställt sparar på vår miljö också att de mest allergena ämnen kan plockas bort och istället är mildare för huden. Alla tycker vi olika men det finns alltid alternativ inom hudvård att hitta just det man själv trivs med. 🙂 Kram Annica

 2. Håkan skriver:

  Så, bensoesyran i parabener är utvunnen/tillsatt från Lingon? Då är det ju helt okej!
  Men är det syntetiskt framställt i fabrik, en konstgjord kemikalie! Så kan jag inte se det nyttiga eller ofarliga i detta kemiska ämne eller!?

  • annica skriver:

   Hej Håkan, Alla produkter som används inom EU är ofarliga för huden för allt genomgår en process som måste godkännas av läkemedelsverket, där kan man känna sig trygg. Naturligt eller ej är det också delade meningar om. Att använda produkter som är 100% naturligt ses ofta som väldigt bra men många naturliga ämnen är också irriterande. Ett ämne som istället är syntetiskt framställt sparar på vår miljö också att de mest allergena ämnen kan plockas bort och istället är mildare för huden. Alla tycker vi olika men det finns alltid alternativ inom hudvård att hitta just det man själv trivs med. 🙂 Kram Annica

 3. PHILIP skriver:

  Jaha, men vilket tvål är helt säkert att använda då ?
  Det enda jag vill ha, är nåt att kleta på kroppen när jag duschar, så att jag känner mig ren när jag är klar.
  Hur svårt kan det vara ?

 4. Irina Andersson skriver:

  Väldigt bra inlägg, Annika!

 5. Mycket seriöst, bra inlägg.

  Jag är själv tillverkare och är trött på alla ”parabenfria” produkter som innehåller konserveringsmedel som är mycket sämre än paraben på alla sätt. Allt för att sälja.
  Däremot är det givetvis bra att det forskas och granskas i ämnet men synd när det blir ensidigt mot just paraben.
  Allt ska granskas under samma ”lupp”
  Hälsningar Carola

  • annica skriver:

   Hej Carola,
   Tack, vad roligt att du gillade inlägget! Jaaa…vad ska man säga.. Tror jag sagt min åsikt med inlägget. Många håller med och andra gör det inte ; ) Hoppas att du får en riktigt fin dag!

   kram Annica

 6. […] Vad gäller min syn på Parabener så hittar ni det HÄR! […]

 7. Kristina skriver:

  Hej Annica! Bra skrivet! Ibland känns det som om ”någon” vill att vi ska leva i rädslan…Jag har just läst lite samma typ av info/fakta/reflektion av en dermatolog om mineraloljor… Saker kan och bör verkligen vinklas på många olika sätt. Jag har erfarenhet om t.ex. hårfärger där det pratas mycket om PPD (som också sägs vara allergiframkallande). Jag pratade med en producent som gör hårfärger och ”stoltserar” att de INTE har PPD i sina produkter, så jag ställde frågan; vad har man ersatt den med? Och producenten berättade att det var andra kemikalier som var tillsatta, som dock inte var lika kända som PPD (ännu?). Ja vad kan man säga, det är inte alltid lätt att hitta rätt, då allt inte passar alla hur än man gör…. Tack att du delar ditt kunskap & reflektion! Vänligen/Kristina

 8. Fredrik skriver:

  Exakt så. Bra!

 9. […] det gäller parabener stämmer mina åsikter väl med Annicas som driver bloggen Hudspecialisten. Annica driver också webbutiken Skincity. Om det är så att ett p-piller innehåller mer […]

 10. Jennie skriver:

  Fann fin blogg och ditt inlägg då jag sökte på parebener på goggle för att än en gång försöka fördjupa mig i ämnet och måste säga att jag tycker du lyfte upp det skräckinjagande ämnet parabener till skyarna med relevant fakta och med ett bra perspektiv, tycker jag!
  Är det okej om jag länkar hit ifrån min blogg? Skicka mig gärna ett mejl 🙂
  Mvh
  Jennie

 11. Spamamman skriver:

  Fantastiskt inlägg Annica!
  Jag håller tmed på alla punkter.

  Vi ses snart i Stockholm/Spamamman

 12. Mimmi skriver:

  Tusen tack finaste Skincity och Annica för presenten jag fick som trogen kund!!! Det är såna fina gester som gör att man återkommer till er! Tack! Mimmi

 13. Jenny skriver:

  Tack för ett bra inlägg! Intressanta reflektioner (som jag nog till stort håller med dig om) samt tack för bra länkar!

 14. anna-lisa skriver:

  tack för bra info love it

 15. Linda skriver:

  Tusen tack för ett mycket intressant inlägg!

 16. Steffi skriver:

  Bra att detta ämne tas upp i ett annat perspektiv! Själv vet jag inte riktigt var jag står ifrågan då jag inte har några kunskaper alls men som sagt, bra att man får läsa/höra på de olika perspektiven inom denna debatt!