Är du REDO för RETINOL?

 • | Annica

IMG_5326
Är du redo för en MAFFIG och Mumsig faktaspäckad text om Retinol och A-vitamin – detta gudsgåva till vitamin!

Alltså A-vitamin är faktiskt det vitamin som det finns absolut mest bevis på vad gäller effekt på huden. Dessutom en riktig multi-tasker då den passar lika bra för mogen hud, rynkor och pigmenteringar som för acne.

Häng med mig nu på en Riktigt Resultatinriktad Resa…

Vad är A-vitamin – Retinol?

A-vitamin (Retinol) är ett fettlösligt vitamin som huvudsakligen finns i animaliska livsmedel, såsom lever, ål, fisk, ägg, kött och berikade mjölkprodukter och margariner. Betakaroten är ett förstadium till retinol, som kroppen kan omvandla till A-vitamin och återfinns främst i vegetabiliska livsmedel, såsom morötter, nypon, grönkål, spenat, tomat och mango. Betakaroten fungerar också som en viktig antioxidant.

A-vitamin är framför allt bra för vår syn, huden och håret, slemhinnor, immunförsvaret, skelettet och cellmembranen. A-vitamin behövs också för fosterutvecklingen och för att kroppen ska kunna producera testosteron. Brist på A-vitamin kan bland annat visa sig i form av sprött hår och naglar, dåligt mörkerseende, försämrat immunförsvar och acne.

Olika former av Retinol

A-vitamin kan beskrivas som en stor familj som består av syra, alkohol, ester och aldehyd. De är alla  en form av A-vitamin, men har olika typer av kemiska bindningar. Samlingsnamnet för alla sorters A-vitaminer är retinoider. Starkast och mest effektiv i familjen är tretinoin (syran), följt av retinal (aldehyd), retinol (alkohol), retinyl palmitat (ester).

Retinol, retinal och retinylpalmitat får användas i kosmetika, medan Isotretinoin och tretinoin bara kan fås genom recept från läkare. Både de kosmetiska och receptbelagda formerna av vitamin A kan orsaka irritation, men störst risk är det med de receptbelagda.

Retinol i hudvård

Retinol är en mycket effektiv ingrediens i hudvårdsprodukter eftersom dess molekyl är extremt liten. Detta gör att ingrediensen kan penetrera det yttre skiktet av huden som kallas epidermis och nå det mellersta lagret av huden som kallas dermis. Cellerna i epidermis är mestadels död vävnad, medan det undre lagret, dermis, består av levande celler. Genom att nå dessa celler kan retinol leverera tydligare och bättre resultat än de ingredienser som endast jobbar på hudytan. Det är också förklaringen till varför det är en väldigt populär ingrediens i hudvård.

En annan anledning till att retinol är så effektiv är att den allt eftersom den absorberas av huden bryts ner och omvandlas till vitamin A-syra (även kallad retinsyra). Retinsyra är en förening som faktiskt direkt kan påverka hudceller och deras beteende.

Leta efter vitamin A på innehållsförteckningen listad som retinol, retinyl acetat, retinyl palmitat eller retinylaldehyd (även kallad retinal eller retinaldehyd). Estrarna och aldehyderna ombildas till retinol i huden och ökar cellförnyelsen men ger inte den fjällning och irritation som man ibland kan uppleva när man använder rent retinol. Retinylpalmitat är en stabil och snäll form av A-vitamin, men också den som är minst effektiv.

 

Produkter med retinol och andra former av A-vitamin

Några av mina retinolfavoriter: Clinical 1% Retinol Treatment från Paula´s Choice, Clinical Super3Booster från Beauté Pacifque, Retinol Fusion PM från Peter Thomas Roth och Retinol 10 TR från Medik8.

Vilka effekter har Retinol på huden?

 • A-vitamin har många kända positiva effekter på huden. Det är en så kallad cellkommunicerande ingrediens, vilket betyder att den kan tala om för en åldrad hudcell att bete sig som en ung frisk, hudcell igen.
 • Fungerar som en kraftfull antioxidant motverkar bildandet av fria radikaler, en molekyl som bryter ner kroppen och huden inifrån. Fria radikaler bildas bland annat vid stress, dålig kost och rökning.
 • Stimulerar och reparerar hudens kollagen- och elastinproduktion.
 • Dämpar och reglerar hudens talgproduktion, vilket gör huden mindre oljig.
 • Minskar bakteriebildningen i huden och är därför en effektiv behandling mot acne.
 • Reducerar pigmenteringar orsakade av solskador genom att öka cellförnyelsen.

Vad kan man behandla med Retinol?

 • Acne – hämmar acnebakterien och förhindrar att porerna blir igentäppta med gamla hudceller. Därav verkar retinol både förebyggande och behandlande på acne. Fungerar också som en kraftfull antioxidant, som hjälper huden att hålla sig frisk och stark.
 • Fet hud – dämpar och reglerar talgproduktionen, vilket gör huden mindre blank och risken för att få blemmor och finnar minimeras.
 • Ärr efter acne – retinol stimulerar cellförnyelsen och reparerar hudceller långt ner i huden, vilket har en uppljusande effekt på acneärr och andra pigmenteringar.
 • Röda ärr efter acne – retinol gör dermis tjockare och förnyelsen av friska celler går snabbare, vilket påskyndar läkningen i huden.
 • Pigmentförändringar – retinol hämmar melaninproduktionen vilket har en blekande effekt på mörka fläckar. Dess antioxidativa egenskaper gör också att nya pigmenteringar förebyggs, då huden stärks och skyddas inifrån.
 • Mogen hy/rynkor – stimulerar kollagen- och elastinproduktionen samt främjar cellförnyelsen. Hudens struktur förbättras och smidigheten återställs, vilket ger ett yngre utseende.

 

Att tänka på när du använder Retinol

 • Du måste vänja huden vid retinol! Börja alltid långsamt med en ny produkt och applicera varannan dag och/eller blanda den med din vanliga fuktcreme till att börja med. Rodnad och torrhet kan uppstå, men bör avta inom några dagar då din hud anpassat sig. Om symtomen inte avtar eller förvärras, bör man sluta använda produkten och kontakta hudterapeut/hudläkare för konsultation.
 • Vissa kan vara är överkänsliga mot retinol, bland annat de med mycket torr hud, eksem eller rosacea.
 • Gravida och ammande kvinnor bör avstå från att använda produkter innehållande retinol. Detta på grund av att man inte riktigt vet OM det skulle kunna påverka fostret/ammande barnet och därför är det bättre att avstå. 🙂
 • Om du använder produkter med Retinol, komplettera alltid med ett högt UV-skydd och undvik solen så mycket som möjligt. A-vitamin har en lätt exfolierande effekt på huden som kan göra huden blir extra ljuskänslig, vilket ökar risken för pigmenteringar.

 

Jag har Retinol i min hudvårdsrutin året runt men så är jag också NITISK med att skydda mig från solen. Många produkter tillverkas ju i länder där det är stark sol året och det är inte så att alla som bor där avråds från att använda produkterna. Nej, men dock vara meganoga med ovan nämna punkter. Är du osäker hur du ska tänka så rådgör med en hudterapeut.

signatur

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

72 svar till “Är du REDO för RETINOL?”

 • (72) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Anonym skriver:

  Hej en fråga jag brukar ta retinol från ordinary 0,5% en dag och nästa dag ordinary 5%squalance retinal är det farligt att göra så

  • dvessse skriver:

   Retinol – https://tonzes.com/retinolse.htm Det här är troligen den mest prisvärda och bästa retinolprodukten som jag stött på! Den använder jag varje kväll (varannan i början av behandlingen) och hyn har blivit slätare på bara ett par veckor faktiskt.

  • Hej! Johanna andra bloggaren här. Vi har tyvärr inte The Ordinary så vi kan inte råda dig kring de produkterna. Men ett tips är att inte överbehandla huden med för aktiva produkter, huden brukar mest bli torr då. Kram Johanna 🙂

 2. Pia Hellgren skriver:

  Hej. Detta är ju fullkomligt fel! Retinaldehyd eller retinal, som det också heter, är näst starkast och effektivast efter ren A-vitaminsyra, tretinoin! Så bisarrt att ni som kallar er ”Hudspecialisten” har en sådan här felaktig sida, är det för att ni vill sälja era retinolprodukter? retinol kan ju vara jättebra, men det fråntar inte det faktum att retinal är steget närmare tretinoin! Här kan både ni och andra läsa på om hur det verkligen förhåller sig! Vänligen publicera detta! mvh/Pia

  • Hej Pia!

   Johanna som bloggar här. Tack för din kommentar! Vill tacka för din uppmärksamhet, där har vi skrivit fel 🙂 Nu är det uppdaterat till rätt information 🙂 Önskar dig en fin dag 🙂

 3. Vi som har hudcancer och metastaser har blivit avrådda från att använda hudprodukter som innehåller A-, C- och E-vitamin, samt betakaroten. Möjligen är det ok i väldigt små doser. Det kan vara bra att informera även oss i ”Att tänka på när du använder retinol”.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Anna-karin. Andra bloggaren och hudterapeuten Sara här som svarar på din kommentar.

   Jättebra att du nämner detta. Passande är att råda med sin läkare vad som är passande.

   Mvh,
   Sara

 4. Lea skriver:

  Hej! Jag har under längre tid nu haft acnebelägen hy, är 19 år gammal och haft problem med det i princip hela tonåren. Däremot är det väldigt ytliga finnar, så inget större problem så sätt. Jag använder mig nu av en Ph-Formula serie för att bygga upp min barriär som brutits ned av receptbelagda läkemedel. Bland annat Epiduo och Acnatac. Jag har lite ärr och ojämnheter som jag dock vill bli av med, ibland kommer även små utbrott men återigen väldigt ytliga finnar. Eftersom jag har en känslig hy och testat det mesta, är jag sugen på att testa retinol men undrar om det går bra på känslig hy som precis börjat repa sig? Hur fungerar retinol mot utbrott av några finnar etc?

  Vänliga hälsningar,
  Lea

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Lea. Andra bloggaren och hudterapeuten Sara här som svarar på din kommentar.

   Efter att man gått på en aknemedicin likt Epiduo och Acnatac rekommenderar jag att vänta minst 6månder innan man börjar med aktiva produkter innehållande retinol. Nu rekommenderar jag dig istället att satsa på återuppbyggande och milda produkter för att balansera huden från torrhet och känslighet.

   Kika in en serie så som make p:rem safe me serie som är passande: https://www.skincity.com/sv/sok?q=safe+me

   Efter 6 månader kommer huden kännas bättre och går det fint att addera en ingrediens så som retinol. Denna verkar både på ärr, ojämnheter och finnar.

   //Sara

 5. lina lund skriver:

  Hej,

  Har börjat använda Retinol för en vecka sen och ser redan tydliga resultat gällande porer och slätare hy. Däremot har det blossat upp mycket acne på ena kinden/vid käklinjen. Trodde det skulle dämpas men har blivit värre. Har haft problem med acne i 20-års åldern och ätit mediciner för det, så har en del ärr jag önskar ska minskas. Är 38 nu så huden är inte lika elastiskt heller…:)
  Frågan är nu – ska jag testa och inte använda retinolen ett tag nu, eller ska jag ”kämpa mig igenom acnen” och tänka att det blir så när man testar nytt? Min hud brukar nämligen reagera på nya produkter…

  Tack på förhand och för redan bra info om produkten!

  //Lina Lund

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Lina. Andra bloggaren och hudterapeuten Sara här som svarar på din kommentar. 🙂

   Vad kul att produkten redan gett fin effekt på porer och textur. När man börjar med en ny produkt så kan de till en början bli värre med tex akne.
   Det som händer när man byter till en aktiv hudvårdsrutin är att en utrensningsprocess startar. Produkterna går ner på djupet och tvingar upp orenheterna till ytan, vilket gör att man kan uppleva en försämring i huden. Denna utrensningsprocess brukar gå över efter ett par veckor. Det tar ca 2-8 veckor för huden att vänja sig vid nya produkter. Vad du kan göra för att minska detta är att inte använda din retinolprodukt så ofta i början, på så sätt vänjer sig huden bättre vid den nya produkten.

   Hoppas och tror på fin effekt.

   Bästa,
   Sara

 6. Becky skriver:

  Hej Annica!

  Tack för intressant blogg!
  Två frågor om retinol.
  A) om man använder ögonanpassad retinol morgon och kväll, vilket solskydd rekommenderar du till ögonen? Fungerar tex Dermaceutics med spf50?

  B) vilka andra produkter ska man bäst kombinera med ansiktsretinol? Blir väldigt torr av den och kör den var 3e kväll men vill maximera fukten resterande dagar. Har torr hud i grunden utan acne och har nyss fyllt 40.

  Tusen tack:) mvh becky

 7. Anna skriver:

  Hej
  Jag har precis avslutat en kur med Isotretionin och har funderingar kring hur länge jag måste vänta med att använda retinol. Är sugen på Exuviance super-retinol-concentrat.
  Hur är det annars med Excuviance produkter, är de för tuffa just nu?
  Använde La Roche Posay just nu pga att huden är extra känslig men de gör ju inga underverk direkt.

 8. Micaela skriver:

  Hej!
  Jag har för några veckor sedan börjat använda retinol (Verso super facial serum & verso super eye serum), i hopp om att det kan minska mina acneärr och min acne. Hittills upplever jag att min hud har reagerat väldigt positivt eftersom att jag har bland annat fått en jämnare hudton… men det jag funderar på är om jag är för ung för att använda retinol? Jag är 21 år..

  • Annica skriver:

   Hej Michaela,
   Härligt att du fått fina resultat redan av ditt serum från Verso. Den har goda egenskaper för en mer jämn hudton så du kan absolut fortsätta med det.
   kram Annica

 9. Anna skriver:

  Hej! Tack för bra och informativt inlägg 🙂
  Vad menas med att retinol inte ska blandas med andra syror?
  Jag använder Dermaceutic retinol 0,5 varannan kväll samt Emma s enzyme peeling en gång i veckan, går dessa att kombinera eller är det big nono?

  • Annica skriver:

   Hej Anna!
   vad bra att du frågar när det är frågetecken. Retinol är kraftfullt likaså syror så det kan vara en fördel att varva dessa till en början för att inte det ska bli för mycket för huden. När huden är mer van vid användningen så kan man prova att först behandla med en syrabaserad produkt, därefter retinol. Det är inte alla som klarar av den kombon dock, det gäller att lyssna till huden och upplever man att huden blir mer irriterad så är det bättre att varva eller lägga något åt sidan.
   Önskar dig fina resultat!
   Kram Annica

   • Anna skriver:

    Tack för svar! 🙂
    Som jag gör nu så skippar jag retinolet samma dag jag kört enzymepeeling, min hud har inte reagerat nämnvärt på denna kombo så antar jag kan fortsätta på det viset eller bör jag lägga upp det annorlunda?
    Använder Neostratas serum + dag och nattkräm som jag är nöjd med. Är det okej att blanda Neostrata med Dermatologica och Emma s eller bör man ha allt i samma serie?

 10. Linda skriver:

  Hej! Jag är 34, har blandhy med mkt vita pormaskar på kinderna och ofta finnar på hakan, käken o ryggen som lämnar röda märken efter sig.

  Använder just nu Paulas choise produkter mot akne, inkl bha% gel ett par ggr i veckan, men känner att jag behöver ngt mer. Kanske retanol kan göra jobbet, och isfl vilken retinol-produkt borde jag komplettera med?

  • Annica skriver:

   Hej Linda,
   Jag tycker du ska kika på denna typen av a vitamin då, Retinaldehyd mer känt som retinal som har en antibakteriell verkan på huden. Mer verksamt än vanligt retinol för just acne men utan att irritera.
   Kram Annica

 11. Thea skriver:

  Hej! Tack för ett super informativt inlägg! Jag har börjat använda pixis retinol tonic med ett ”time release” retinol. Är det fortfarande ett måste att använda uv skydd dagen efter eller går det bra om man råkar glömma det? Samt, har du ett bra tips på solskydd? Har nu ett 50spf från caudalie och känner att den ”fetar” till hyn snarare än mina andra porminskande och mattifierande produkter. Vore super tacksam för svar ❤️

  • Annica skriver:

   Hej Thea, Tack för dina fina ord 🙂 Jag rekommenderar alltid att använda ett solskydd, vare sig du använt retinol eller inte 🙂 Detta för att skydda huden på bästa sätt och skydda huden mot skador. Ett superlätt och matterande solskydd som jag varmt kan tipsa dig om är favoriten 360° Oil-free Gel SPF 50+ Kram Annica

 12. Stephanie skriver:

  Hej går det att blanda epiduo ( recept från apoteket)och retinol från paulas choise ? Mvh Stephanie

  • annica skriver:

   Hej Stephanie, Mitt råd är att avvakta med användning av aktiva och kraftfulla produkter som retinol så länge då använder läkemedel. 🙂 Kram Annica

 13. Simon skriver:

  Hej!
  Jag har läst lite på internet att tretinion kan vara bra för akne ärr. Jag har lite små acneärr(ice pick ärr) inte så djupa alls. Min hudstruktur är lite dålig just brevid näsan/ kinderna vilket även är där jag har de hära ärren. Jag undrar liksom för man måste väl ha recept för att få tretinoin? Eller kan man köpa det hos er?

  Mvh simon

  • Annica skriver:

   Hej Simon! Det stämmer att man måste ha recept för att få Tretinoin, men du kan få superfina resultat med receptfria produkter med retinol som ju är ett förstadie till A-vitaminsyra som är den aktiva ingrediensen i Tretinoin. Tretinoin är klassat som läkemedel, därav kan man inte bara köpa det utan recept. 🙂 Kram Annica

   • Simon skriver:

    Hej Annica!
    Okej jag förstår! Är det en stor skillnad mellan retinol och tretinoin. Tänker ifall det ens är värt att försöka få det på recept? Tror du att retinol kan hjälpa mig med mina problem. Strukturen och ärren på kinderna?
    Tack på förhand!

    Mvh Simon

    • Annica skriver:

     Hej igen, man kan få jättefina resultat med retinol – tycker absolut du ska ge det ett försök innan du går på receptbelagda preparat. Den stora skillnaden är att man kan få ge det lite mer tid med retinol, men istället kan man slippa många av de biverkningar som Tretinoin kan ge. Maila gärna mina kollegor på info@skincity.se så kan de hjälpa mig med exakt vilken produkt som du kan börja med. 🙂 Kram, Annica

     • Simon skriver:

      Hej!
      Okej låter bra!
      Jag mailar de och kollar!
      Tack så jätte mycket för hjälpen!

      Mvh Simon

 14. Stephanie skriver:

  Hej går det att blanda epiduo ( recept från apoteket)och retinol från paulas choise ? Mvh Stephanie

  • annica skriver:

   Hej Stephanie, Mitt råd är att avvakta med användning av aktiva och kraftfulla produkter som retinol så länge då använder läkemedel. 🙂 Kram Annica

 15. ANN skriver:

  Hej!
  Jag är 38 år, har en ganska mjuk, fet och snäll hy. Börjar se tecken på finare linjer och en grovhet i hyn om man tittar närmre.
  Jag är inte van vid hudvård och har haft svårt att hitta någon bra kräm som uppfyller mina önskningar, ofta känner jag mig besvärad av att krämen lägger sig som en hinna ovanpå huden eller att doften stör mig. Prövat loreal laser, emma, exuviance, elisabeth a mfl Den enda hudkräm som jag alltid återkommer till och älskar och faktiskt regelbundet använder är apotekets oparfymerade akräm. Den går in i min hud och har ingen påträngande doft. Dock skulle jag önskat mer retionol i den, att krämen inte bara gav mjukhet utan även gjorde lite mer för mina fina linjer. Går det att tillsätta retionol o blanda i? Eller kombinera med något? Mvh/ Ann

 16. ANN skriver:

  Hej!
  Jag är 38 år, har en ganska mjuk, fet och snäll hy. Börjar se tecken på finare linjer och en grovhet i hyn om man tittar närmre.
  Jag är inte van vid hudvård och har haft svårt att hitta någon bra kräm som uppfyller mina önskningar, ofta känner jag mig besvärad av att krämen lägger sig som en hinna ovanpå huden eller att doften stör mig. Prövat loreal laser, emma, exuviance, elisabeth a mfl Den enda hudkräm som jag alltid återkommer till och älskar och faktiskt regelbundet använder är apotekets oparfymerade akräm. Den går in i min hud och har ingen påträngande doft. Dock skulle jag önskat mer retionol i den, att krämen inte bara gav mjukhet utan även gjorde lite mer för mina fina linjer. Går det att tillsätta retionol o blanda i? Eller kombinera med något? Mvh/ Ann

 17. Sofia skriver:

  Hej Annica! Jag vill börja med en retinol-produkt, men vet inte riktigt vilken. Har använt retinol tidigare och det har gjort bra saker för min hy. Jag gjorde hudtestet på Skincity för ett tag sedan och blev rekommenderad Dermaceutic, vilket jag är mycket sugen på. Jag har fet, finn-benägen och tålig hy som sällan blir torr. Är 24 år! Är sugen på Dermaceutics retinol-serum eftersom jag funderar på att köpa deras rengöring + fuktkräm. Är den tillräckligt potent? Finns det någon annan retinolprodukt som är bättre för mina förutsättningar? Vet att det egentligen mest är en myt, men känns bra att använda produkter från samma märke… Sedan har jag en fråga om produkter i stort – förstår att det är jättesvårt att svara på, men vilket märke tycker du rent generellt är bäst för acnebenägen hy, Dermaceutic eller Medik8? Eller är dom likvärdiga? Har som tidigare nämnt rätt tålig hy som vill ha både fukt och aktiva ämnen. Har hört bra om båda, så svårt att välja…STORT tack på förhand duktiga du! 🙂

  • annica skriver:

   Hej Sofia, Retinol är en fantastisk ingrediens och du gör så rätt som adderar. Mycket bra på att reglera talg och lugna en tilltäppt hud. Nu angav du inte att du har ett solskydd, detta är ett måste i din rutin. Oavsett produkter 🙂 Retinol 0,5 är den jag rekommenderar dig att börja med. Men tänk på att börja använda den var tredje kväll till en början. Plus att du tänker på att inte applicera något annat aktivt samma kväll.
   Kram Annica

 18. Elisabeth skriver:

  Hej Annika,

  Jag har en fundering gällande Tretinoin 0,1 % (A-syra och inte retinol).
  Jag har fått det utskrivet från en manlig läkare (dock tycker jag inte att jag har så stora problem med acne men fick det ändå), dock fick jag inga hänvisningar på hur jag skulle använda det så jag tog det 2 dagar i rad och har nu fått KATASTROFAL hy… 🙁 Med irritation och eksem, sedan så är det rött och gör ont när jag använder min vanliga hudvård (Excuvianse rengöring, serum, dag och nattkräm). Det jag gjorde var att jag tvättade rent ansiktet med bra rengöring och toner SEDAN tog jag tretinoin-krämen INNAN mitt serum och dag/natt-kräm. Är detta rätt?

  Har läst på jätte mycket om Tretinoin nu då jag fått så mycket utslag (har även excuvianse kräm för finnar som man ”punkt”-sätter där man har finnarna) och där har jag nu fått en pigmentfläck… 🙁

  Nu har jag inte använt tretinoin-krämen på 2 dagar för att minska irritationen (slutade så fort jag blev röd efter 2dagar!).

  Men skall jag fortsätta med tretinoinet eller skall jag avsluta behandlingen och om jag skall fortsätta, NÄR skall jag då lägga in den i min rutin och hur ofta? Innan min booster och serum eller efter?
  Hur länge skall man hålla på med en Tretinoin-behandling? Min läkare sa aldrig det till mig :(…

  Borde jag boka in mig till en hudterapeut som verkligen kan se och analysera min hy?

  Gillar även att exfoliera och har kört Emma S enzym peeling 2 ggr veckan (innehåller både BHA och AHA-syra) är det rätt eller fel?

  Sist men inte minst, så använder jag x olika masker. Skall jag fortsätta eller skall jag vänta på att tretinoin-behandlingen är helt slut?

  Tusen tack om du hinner och orkar svara trots att det var något år sedan du skrev detta fantastiska inlägg om retinol!

  Mvh Elisabeth

  • annica skriver:

   Hej Elisabeth, Tretionin eller a-vitaminsyra är något som man ibland behöver ta till när huden inte svarar på tidigare behandling. En vanlig bieffekt med detta blir just torrheten som du upplever och även att huden blir tunnare. Detta för att minska den ökade talgproduktion som ofta finns och anledningen till att huden är tilltäppt. I detta fall skulle jag rekommendera dig att vända dig till din läkare som har skrivit ut detta för att kunna hjälpa dig vidare. Viktigt nu att du endast använda milda och skonsamma produkter för din hud. Exuviance har milda produkter och de du ska försöka begränsa dig till just nu är följande, speciellt under denna pågående behandling med a-vitaminsyra:
   Gentle Cleansing Creme
   Soothing Toning Lotion
   AntiRedness Calming Serum
   Evening Restorative Complex – Denna kan du med fördel anvädna morgon och kväll till en början och alltid se till att följa upp med Sheer refining dagtid!
   Sheer Refining Fluid Spf 35
   Hydrating Eye Complex
   Skin Caring Foundation SPF20
   Kram Annica

 19. Ulrica skriver:

  Hej!
  Jag har två frågeområden.
  -Jag är sugen på retinol. Jag är 45 år och har inte använt ngt sedan tidigare. Har rätt torr hud och en hel del rynkor. Vad bör jag börja med?
  Jag äter Betakaroten. Kan det inverka (bli för mycket)?
  -Min son har acne och använder Epiduo. Han är 14 år. Han har tagit ett par antibiotikakurer mot acne men det kan ju inte vara en långsiktig lösning. Kan han prova retinol tror du eller blir det för mycket tillsammans med Epiduo?
  Han är i en känslig ålder och jag vill hjälpa honom så mycket som möjligt så han känner sig bekväm med sig själv så alla tips tages tacksamt emot.

  • annica skriver:

   Hej Ulrica, Du kan med fördel börja med Medik8 Retinol 3TR serum, en mycket bra start för din hud och tillstånd. Finns även högre koncentration om du skulle vilja öka upp framöver. Retinol är verkligen en toppen ingrediens att addera för att det ska bli lite mer resultat för din hud!
   Retinol kan fungera för honom men jag skulle börja rekommendera salicylsyra/BHA-syra för att hålla plitorna i balans i denna ålder. Denna typ av exfolierande syra fungerar även mycket bra på just känsligheten, den stress som ofta finns i huden i denna ålder. Tänk bara på att avsluta med Epiduo innan denna typ av behanlding. Aknebakterier trvis i fuktfattigmiljö så att han varvar med en återfuktande creme är en viktig del. Skicka gärna in mitt hudtest tillsammans så kan en rutin anpassas just efter din sons behov 🙂
   Kram Annica

 20. Elisabeth Ansen skriver:

  Hej!

  Tack för ett TOPPENINLÄGG om vitamin A!
  Jag kommer köpa dess produkter, men först undrar jag om ovan beskrivningar gäller för vanlig betakaroten kosttillskott också? D.v.s. alla dessa fördelar, som sedan omvandlar/är ett förstadium till A-vitamin. Antar att detta det du skrivit gäller exakt lika för kräm och kosttillskott?

  Undrar även hur länge (vid A-vitamin/betakaroten kosttillskott) detta lagras i kroppen? D.v.s: om jag slutar äta detta helt plötsligt, hur länge finns det kvar i kroppen? 🙂 Man ska helst undvika vitamin A i höga doser vid graviditet, men vill gärna veta i vilket fall som helst.

  Har du möljlighet att svara till min mail tro? Har köpt ny data för 2 dagar sen och har inte hunnit lägga över alla ”bokmärken” från internetsidor ännu. Du kan självklart svara här också så får jag leta upp sidan igen 🙂 Maila gärna då o skriv att du svarat här, om du kommer ihåg 😀

  • annica skriver:

   Hej Elisabeth Ansen, Detta är vad som gäller inom hudvård 🙂
   Tycker att du har många intressanta funderingar angående A-vitamin men skulle kolla detta med en dietist alternativt läkare som är lite mer kunnig inom detta och för att få ett mer korrekt svar. Du får ett mail efter denna kommentar och hoppas du hittade mitt svar.
   Kram Annica

 21. Sofie skriver:

  Hej Annica!
  Är SÅ sugen på PTR’s retinolserum men använder exuviance i övrigt är de kompatibla? Har fått för mig att deras retinol inte är lika effektivt.
  kram!

  • annica skriver:

   Hej Sofie, Har du Exuviance tycker jag helst att du ska satsa på deras Super retinol concentrate serum. Det är inget som krockar från Peter Thomas Roth men mitt tips är att man ska försöka hålla sig till ett och samma mäkre när det kommer till de lite aktivare ingredienser. Kram Annica

 22. Mia skriver:

  Hej,

  Jag behandlas just nu för acneutbrott med tetracyklin. Jag använder Exuviance och tänkte när behandlingen är slut börja med retinolserumet som exuviance har… MEN funderar på om huden kan hjälpas även av tillskott i tablettform med vitamin A?

  • annica skriver:

   Hej Mia, retinol har många bra fördelar för huden. Men viktigt att veta att du ofta ska vänta upptill 6 månader innan du kan börja med aktiv hudvård efter denna typ av kur. Tillskott med A-vtaimn rekommenderar jag att du kollar med en läkare. Svårt att säga hur detta kommer att hjälpa dig. Kram Annica

 23. Malin skriver:

  Hej Annika.
  Jag är jätte sugen på att testa retinol för min hy. Jag är väldigt känslig i hyn och får plitor och även acne rätt ofta, läste att retinol är en bra produkt för acne benägen hud. Min hy är dock inte fett har mer en yt torr hy…. använder idag MÅ produkter. Produkterna från MÅ jag använder är foaming wash gentle, flower freshner och face protection. Så undrar nu vilket märke med retinol som passar bäst ihop med MÅ

  • annica skriver:

   Hej Malin, Retinol har många fördelar för huden men just när det kommer till en käsnlig hud är det viktigt att vara lite försiktig till en början. Beauté apsique har en nattcreme som innehåller estrar av retinol och som ger mycket fina resultat på en hud med acne. Det är Super 3 booster 🙂 Kram Annica

 24. annelie skriver:

  Hej Annica! 🙂

  Jag blev rekommenderad Medik8 då bland annat Retinol 3 TR Serum, men kan jag börja direkt med Medik8 Retinol 6 TR Serum?
  För jag har använt innan Beauté Pacifique Clinical Super3 Booster. Och tycker jag har tålt den bra. Får jag inte sämre effekt om jag börjar med Retinol 3 TR då när jag haft clinical super 3 booster innan? Och så undrar jag om det blir en bra kombination med Medik8 CE-Tetra Serum och PC RESIST 10% Niacinamide Booster. Eller ska jag blanda Niacinamide Booster med Retinol serumet i stället? Vad blir bäst tycker du? 😉 ´Kram Annelie

  • annica skriver:

   Hej Annelie, Jag skulle rekommendera dig att börja med Retinol 3 bara för att vara på den säkra sidan. Det är bättre att kunna öka upp för mer effekt än att trappa ner på grund av att det blev för mycket.Det låter som en bra idé att boosta upp CE-tetra serumet då verkan retinol eller niacinamid ger så mycket fukt. Men har du en rik nattcreme över går det bra att välja vilket som passar dig bäst. Kram Annica

 25. Helena skriver:

  Hej!
  Även jag undrar hur jag ska använda retinolet i kombination med BHA-syra? Jag använder i dagsläget en rutin från PC med BHA liquid lotion och Niancinamid. Har även PC´s Clinical 1% retinol treatment, men är osäker på när denna bör användas. Har normal hy, men som i nuläget får mycket finnar som lämnar röda märken. Blir något yttorr av BHA:n men vill ändå främst jobba med röda märken samt acneutbrotten. Bör jag kanske addera en AHA-syra också som booster? Och när ska den in i rutinen i sådana fall? Vill ej riskera att göra huden ännu torrare, men vill samtidigt jobba med aktiva substanser för att motverka acnen och de märken som blir kvar i ansiktet. Är som sagt osäker på när jag ska använda vad för att maximera effekten!

  • annica skriver:

   Hej Helena, När du ska börja med Clinical 1% retinol använder du den istället för din BHA-exfoliering 1-2 gånger i veckan. Börja gärna med en gång i veckan för att vara på den säkra sidan. Sakta men säkert. Du kan sedan öka upp användningen till 2-3 gånger i vecakan men bara om du känner att huden klarar av det. Vänta med att börja med AHA tills du känner att retinolet har vant in sig med huden. Kram Annica

 26. Aina skriver:

  Ifall man har torr och stram hud, speciellt nu när vädret börjar blir kallare, sån hud har jag som blir katastrofnät det blir kallare,!
  kan jag ha retinol produkt, jag använder PC produkter annars.
  Jag har plitor och lite fina linjer osv så hade velat testa, jag är 29 år men kan den göra mitt torra hud värre?

  Kram

 27. may-britt skriver:

  Hej.
  Kan jag bruka denna JAN MARINI
  AGE INTERVENTION RETINOL PLUS tilsammen med Elemis?
  Eller har du noe annan du tycker är bättre?
  Kram.

 28. Malin skriver:

  Hej Annica, jag använder just nu produkter från Jan marini (bio-glycolic cleanser, C-esta serum, bio-g serum, transformation cream) plus Paulas choice bha liquid och niacinamid booster. Om jag skulle använda Retinolkrämen från Jan marini, hur skulle jag i så fall få in den i min hudvårdsrutin? Efter tansformation cream eller istället för? Eller som ett serum?

  Sedan en fråga om niacinamid boostern, kan jag lägga den under ögonkräm? Har läst det någonstans men har inte vågat än

  • annica skriver:

   Hej Malin, Eftersom du har flera produkter med syror så skulle jag välja att satsa på Bioglycolic bioclear cream eller BHA liquid. Syror från olika märken kan lätt krocka och stressa huden. Välj istället en av dessa för att misnak risken för reaktion. Niacinamid boostern kan du fortsätta med tillsammans med Jan Marini. Den ska vara okej under ögon om du har behovet men är du jättekänslig så rekommenderar jag dig att inte använde den där. Har du använt Jan Marini länge väljer du att använda Retinol plus efter exfoliering men innan creme. Kram Annica

 29. Anna skriver:

  Hej, har några frågor om nåt helt annat. Skulle vilja ha tips på bra handkräm som verkligen funkar till min man. Han blir så torr på vinterhalvåret. Har testat många sorter men han är konstant torr och får självsprickor.
  Och så skulle jag behöva tips på bra fuktspray till mitt ansikte. Är 35+ och ganska känslig, använder bara produkter från Paula’s choice. Testade en spray från James read med bus effekt men den fick jag finnar av och den luktade tant 🙂 Gärna en doftfri eller nån fräsch doft
  Mvh Anna

 30. Daniel skriver:

  Går det bra att använda retinol tillsammans med BHAsyra? Jag använder produkter från Paulas choice och är sugen på deras retinolbooster!
  Är såklart noga med SPF även nu på hösten 🙂

  • annica skriver:

   Hej Daniel, Eftersom det är samma märke går det bra. Men tänk på att inte applicera retinol och BHA-exfoliering samtidigt. När du en gång i veckan applicerar retinol då lägger du inte på din BHA-exfoliering. Bra att du har SPF oavsett årdstid!! 🙂 :)Kram Annica

 31. Olga skriver:

  Hej Annica,
  Jag har köpt nattkräm retinol 1 från Medik och kan den appliceras under sommar tid?
  Olga

  • annica skriver:

   Hej Olga, Efter invänjning kan den användas varannan kväll eller varje kväll för den med lite tåligare hud. Så använd den helst endast till kvällen 🙂 Kram Annica

 32. Emma skriver:

  Hej Annica! Just nu använder jag exuviance men blev väldigt sugen att komplettera med lite A-vitamin 🙂 hur ska jag tänka och vilka syror passar ihop?

  • annica skriver:

   Hej Emma, Visst är det spännande med A-vtamin. Exuviance har ett ganska nytt tillskott i sortimentet som innehåller retinol som jag absolut tycker att du ska testa på: Super retinol concentrate glöm inte att invänjningen är otroligt viktig när du börjar med denna typ av produkt! Kram Annica