Så behandlar du Rosacea!

 • | Annica

hudterapeuten tipsarBeatrice, hudterapeut på Skincity.se

Hej alla kära hudvårdsintresserade läsare av Hudspecialisten! Jag heter Beatrice och jobbar på Skincity som hudterapeut och har fått det stora nöjet att skriva ett inlägg här på Annicas blogg.  En av alla fördelar med att jobba på Skincity är att man kontinuerligt får gå på vidareutbildningar. Som hudterapeut blir man aldrig fullärd och det dyker hela tiden upp ny forskning, produkter och behandlingar. För en hudvårdsnörd som jag själv är tar jag mer än gärna varje chans att insupa ny kunskap så ni kan tro att jag blev överlycklig då min kollega Elin frågade om jag ville följa med på en 1-dags utbildning som arrangerades av Skinconcept i samarbete med The International Dermal Institute.

Rosacea

Beatrice och Elin, båda hudterapeuter på Skincity!

Föreläsaren Geraldine Schefermann talade om tre stora ämnen; pigmenteringar, eksem och sist men inte minst rosacea. Rosacea är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som alltid intresserat mig då den är så vanlig; drygt 10 % av alla skandinaver och ca 45 miljoner människor världen över är drabbade. Dock är det många som inte vet att de har sjukdomen och ett flertal upplever åkomman som ett så stort problem att de undviker socialt umgänge.

Eftersom jag vet att många av Er som hör av er till Skincity lever med rosacea och har hyperkänslig hy så vill jag i detta inlägg skriva just om rosacea då det är en kronisk sjukdom och det är viktigt att lära sig hur man ska hantera den på bästa sätt för att undvika att den förvärras. Vem som helst kan drabbas av rosacea och man vet ännu inte den exakta orsaken till varför den uppstår. Under denna givande dag fick jag och Elin ta del av den senaste informationen om bl.a rosacea och jag vill gärna dela med mig av den kunskapen till Er då jag hoppas och tror att ni som är drabbade kan få lite tips och bättre förståelse för sjukdomen.

image2-6

Vad är Rosacea?

Rosacea är primärt en kronisk, vaskulär sjukdom (kärlsjukdom), där funktionen och strukturen hos de påverkade blodkärlen inte är normal. Det är inte känt varför man drabbas av rosacea men blodkärlen i ansiktet blir överkänsliga mot yttre och inre faktorer. Dessa faktorer kan göra att blodcirkulationen ökar och leder till inflammation. Typiskt för sjukdomen är att det uppstår en hypersensitivitet i ansiktets blodkärl, främst drabbas kinder, näsa och haka.

För en del kommer besvären i skov, hos andra är de konstanta. Vissa kan vara mycket röda i ansiktet och känna en brännande känsla i kombination med många papler och pustler (ej att förväxla med acne) medan andra kan uppleva en lätt blossighet. Det finns olika stadier av rosacea så ju tidigare man upptäcker sjukdomen och påbörjar behandling desto lättare kan det vara att få kontroll över den och därmed förhindra att den övergår till nästa steg och förvärras. Överlag ska den rosaceadrabbade undvika allt som påverkar blodkärlens funktion; stress, starka kryddor, varma drycker, sol och så vidare.

Vem drabbas av rosacea?

Vad som orsakar rosacea är inte helt klarlagt. Därför vet man inte heller riktigt varför vissa personer drabbas och andra inte. Sjukdomen är vanligare i norra delen av Europa än i den södra. Man kan konstatera att ljushyade människor med nordiskt ursprung får hudsjukdomen oftare än andra, dock kan rosacea utvecklas oavsett etnicitet. Ärftlighet kan ha en viss betydelse; en av tio patienter med rosacea har familj som är drabbade. Man tror att fler kvinnor än män har rosacea, men det kan möjligen bero på att fler kvinnor än män söker hjälp för sina problem. Symptomen har visat sig allvarligare hos män än hos kvinnor. Sjukdomen debuterar ofta efter 30-årsåldern men det är inte ovanligt att få de första symptomen (vanligtvis i form av rodnad) tidigare än så. Allmänläkare diagnosticerar dessvärre sällan någon yngre än 30 år med rosacea eftersom en vanlig missuppfattning är att det inte kan röra sig om rosacea vid yngre ålder. Detta resulterar i att de drabbade inte får den behandling som skulle behöva påbörjas i tid och sjukdomen får möjlighet att utvecklas och förvärras.

Rosacea och acne

Rosacea går ofta under namnet ”vuxenakne” vilket är missvisande eftersom sjukdomen inte är besläktad med akne. Rosacea saknar de komedoner som ofta förekommer vid acne. En komedon är talgkörtelns utförsgång som vid acne fylls ut av talg och hudcellsrester. Vid akne inflammeras denna talgpropp och bildar en papel eller pustel. Vid rosacea uppstår inflammationen i porer utan att dessa först har täppts till och en papel eller steril pustel kan uppstå. Akne kan uppstå i hela ansiktet och även på bröst och rygg medan rosacea främst drabbar de centrala delarna av ansiktet. Det är viktigt att skilja på rosacea och akne eftersom de behandlas på olika sätt. Att behandla en rosaceahud med vanliga aknepreparat kan förvärra symtomen. Vid misstanke om rosacea är det viktigt att söka läkare för att säkerställa rätt diagnos och undvika felbehandling som kan göra större skada än nytta.

Behandling av rosacea

Rosacea är som sagt en kronisk hudsjukdom som inte kan botas, men den går att hålla under kontroll. Det är viktigt att påbörja behandling redan vid de första symtomen så att inte sjukdomen får en chans att utvecklas och förvärras. Man bör även undvika alla triggerfaktorer som kan påverka blodcirkulationen och stimulera rosacean.

Det finns olika behandlingsalternativ mot rosacea beroende på svårighetsgrad. Det finns exempelvis receptbelagda krämer eller geléer som har antiinflammatorisk effekt t ex Rosex (aktiv substans metrodinazol) och Finacea (aktiv substans azelainsyra). Långvarig tablettbehandling med antibiotika (cirka 6 veckor till 1-2 år) är en behandlingsmetod för allvarliga former av rosacea. Trots att läkemedel kan hjälpa mot rosaceasymptom finns det alltid risk att sjukdomen återkommer eftersom den är kronisk. Dock är det vanligt att man med behandling kan åstadkomma besvärsfria perioder på många månader till flera år.

IMG_4527

Ingredienser som kan ha en positiv inverkan

Eksem, hyperpigmentering och rosacea triggas alla tre av inflammationer i huden och därför är det vid samtliga 3 tillstånd mycket viktigt att använda lugnande och antiinflammatoriska ingredienser. Dessa är exempel på ingredienser som kan ha en lugnande, vårdande och stärkande effekt på huden; aloe vera, boragoolja, calendula, dimethicone, grönt te, hallon, havre, hästkastanjextrakt, ingefära, jojobaolja, kamomill, lavendel och lakritsrot.

Produkter och ingredienser som bör undvikas

Vad man tolererar eller ej är väldigt individuellt vid rosacea och ofta får man pröva sig fram innan man hittar ”sin” optimala hudvårdsrutin; man får helt enkelt vara lite av en detektiv för att hitta sina triggerfaktorer och vilka produkter/ingredienser som fungerar bäst. Att hitta produkter som huden tolererar är inte det lättaste då det varierar från person till person.

Dock finns det produkter och ingredienser som bör undvikas för de flesta med rosacea:

 • Acne produkter
 • Anti-age produkter
 • Solskydd (kemiska)
 • Starkt exfolierande produkter
 • Uttorkande lermasker

Vanliga ingredienser som kan irritera en rosaceahud:

 • Alfa-hydroxid syror (glykol- och mjölksyra)
 • Eukalyptusolja
 • Lime
 • Mentol
 • Mint
 • Pepparmynta
 • Trollhassel
 • Triclosan
 • Ylang ylang

Stress är den vanligaste orsaken till många hudåkommor

Att stress inte har någon positiv inverkan på huden, kroppen och vårt välmående generellt har nog de flesta av oss märkt men visste ni att stress är den vanligaste orsaken till rosacea och eksem? Stress förstör bl.a de ceramider som bygger upp barriären och om hudbarriären inte är intakt så kan eksem och rosacea uppstå.

När man är stressad och det märks på bl.a hudhälsan så är det lätt att man blir ännu mera stressad av att huden försämras och så är man vips inne i en ond cirkel som inte är lätt att bryta… Yoga, aromaterapi, en ansiktsbehandling med lugnande massage eller en promenad under dagen kan hjälpa till för att minska på stressen. Att undvika koffein och socker kan också hjälpa till att undvika att stressnivåerna höjs i kroppen.

Behandling hos hudterapeut

Föreläsaren Geraldine pratade om att vi hudterapeuter alltid bör tänka på ”The Less Rule” då vi behandlar en kund med rosacea vilket innebär; Mindre produkter, mindre friktion på huden, mindre värme, mindre tid jämfört med en kund utan rosacea.

Vid behandling av en rosaceahud bör man exempelvis inte använda en kraftig exfoliering, varma handdukar, utföra klassisk massage o.s.v. Men det finns många behandlingstekniker som kan ge mycket goda effekter på rosacea såsom aromaterapi, svala stenar, jontofores och stressreducerande massage.

Då vi på Skincity har kontakt med många som är drabbade av rosacea har vi fått kunskap om många riktigt bra produkter som brukar tolereras väl av många med detta hyperkänsliga hudtillstånd. Jag vill gärna dela med mig av mina favoriter som jag vet har betytt mycket och gjort stor skillnad för människor med hyperkänslig hud.

IMG_4533

Paulas Choice Clinical redness toner – ett effektiv lugnande ansiktsvatten/koncentrat, många som är röda i huden och lätt blossar upplever att de omgående får en lugnare och jämnare hudton samtidigt som irritation i huden lugnas direkt. Jag älskar den rika formulan detta ansiktsvatten har och den omedelbara effekten. Ett stort plus är att produkten även kan användas till solsvedd hud, insektsbett och efter man plockat ögonbrynen då man slipper att bli röd och irriterad, vilket jag sällan annars slipper…

Elizabeth Arden PRO Triple Action Protector SPF 50 – Vid hyperkänslig hud är det viktigt att dagligen skydda huden med hög SPF och då gärna fysikaliskt solskydd.

Solskyddsfaktor med kemiskt filter penetrerar huden och låter UV-strålar tränga ned genom hudytan för att där omvandlas till värmestrålning. Det fysikaliska filtret innehåller zinkoxid eller titaniumdioxid och reflekterar bort UV-strålarna från hudytan. Eftersom det kemiska filtret tillåter en värmeutveckling i huden, som bör undvikas vid rosacea, rekommenderas ett fysikaliskt solskydd med hög SPF till de som har hyperkänslig hud.

Tidigare varianter av fysikaliskt solskydd la sig ofta som en vit hinna på huden som varken kändes behagligt eller såg så kul ut – åtminstone inte för den som använde det 😉 Idag har man lyckats skapa behagliga varianter som smälter in i huden och ger en jämnare hudton. Denna variant från Elizabeth Arden PRO är en riktig storfavorit som verkligen skyddar och vårdar huden utan att irritera. Att den ger en lätt utjämnande ton som passar alla hudtyper tycker jag är sååå bra!

Dr Babor – Neurosensitive Cleanser – Denna rengöring från Dr Babor rengör huden milt men effektivt samtidigt som den lugnar och dämpar klåda och irritationer. Rengöringen samt alla produkter i serien Dr Babor Neurosensitive serien är tillverkade i en särskild steril miljö och är fria från mineralolja, doft- och syntetiska färgämnen för att garantera en optimal hudtolerans.

Dermalogica – Barrier Repair

För att motverka inflammatoriska hudtillstånd/hudsjukdomar så är det grundläggande att hålla huden väl återfuktad för om huden inte är återfuktad så förloras/förminskas skyddet av hudbarriären. Denna 24-h creme bevarar fukten i huden och ger huden en skyddande barriär. Perfekt nu när vi går mot kyligare väder!

image1-5

Rosacea är som jag tidigare nämnde en relativt vanlig hudsjukdom och skönhetsmarknaden har under senare år fullkomligt exploderat att produkter; smink såsom hudvård, avsedda för ”känslig hy”. Samtidigt skrivs det mer och mer om hudsjukdomar och hudproblem. Stress, UV-strålning, sömnbrist, rökning, hormonell obalans, föroreningar samt dålig kosthållning är exempel på faktorer som påverkar oss negativt invärtes såväl som utvärtes.

Läkare skriver oftast ut recept på krämer eller tabletter utan ge några omfattande rekommendationer om vad man bör tänka på då man diagnosticerats med rosacea. Det finns många olika sätt att åtminstone mildra rosacea men detta är något som många läkare inte känner till eller informerar om. Här har vi hudterapeuter en stor möjlighet att hjälpa och guida de med rosacea kring hudvårdsprodukter samt att ge råd om vad man kan tänka på i det dagliga livet såsom att tvätta ansiktet i ljummet vatten och gärna äta mindre måltider och istället äta oftare då stora måltider kan öka värmen i kroppen och på så sätt stimulera kärlens funktion och därmed trigga rosacean.

Jag hoppas att ni med detta inlägg lärt er något nytt om rosacea och om du är drabbad så kanske du fått ett tips eller två som kan hjälpa dig att kontrollera sjukdomen.

Ni är alltid välkomna att kontakta mig och mina kollegor på Skincity om ni har frågor, funderingar eller behöver guidning kring rätt anpassade produkter. Att göra vårt kostnadsfria hudtest är också ett riktigt bra sätt att hitta en hudvårdsrutin som kan passa just Din hud;.

Tack för att jag fick chansen att skriva om detta intressanta ämne och jag hoppas innerligt att man inom en snar framtid kommer ta reda på mer om rosacea och förhoppningsvis hitta ett sätt att bota sjukdomen helt och hållet!

Stor kram till er alla från Beatrice:)

Tack Bea för för ett underbart bra blogginlägg om Rosacea!!!!

 

11 annica forsgren skincity.se

 

 

 

 

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

57 svar till “Så behandlar du Rosacea!”

 • (57) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Gabriel skriver:

  Hejsan!

  Jag har fått konstaterat av acnespecialisten att jag har Roscea. De hade ett komplicerat och dyrt paket med DAHL. Jag har nu i present fått en kräm från ”Galadskin” som skriver såhär om sin produkt:
  ”Hej Gabriel
  Vi har utvecklat Gladskin Rosacea Cream och Gladskin Rosacea Gel för behandling av rosacea. Båda produkterna innehåller samma koncentration av det aktiva enzymet Staphefekt och är därför lika effektiva för att bekämpa bakterierna Staphylococcus aureus.
  Vi rekommenderar att du applicerar gelén eller krämen två gånger om dagen. Krämen har utvecklats när huden känns torr och kan användas som dag- och / eller nattkräm. Gelén är lämplig för fet hud men kan även appliceras på torr eller blandad hud i kombination med en extra dag- och / eller nattkräm efter eget val (t.ex. en anti-age kräm eller en fuktkräm). Om du vill kombinera Gladskin med din egna hudvårdsprodukter rekommenderar vi att vänta 10 minuter innan du applicerar andra produkter eftersom ingredienserna i andra hudvårdsprodukter kan påverka Gladskins effektivitet. Kräm och gel kan användas separat, dvs du behöver inte köpa båda men många kunder som lider av rosacea gillar att alternera båda produkterna.”

  Jag håller på och testar den nu. Men om det inte skulle fungera, vad är erat tips då? Jag har testat finacea men det är en ganska stark produkt. Jag använder också 2 gånger morgon och kväll ansiktskrämer från Lush för återfukta. 
  Hoppas på svar!
  Med vänlig hälsning, Gabriel

 2. Mathilde Sörensen skriver:

  Hej. Precis diagnostiserad med Rosacea. Läste ditt inlägg. Vilken kräm rekommenderar du när elizabeth-arden-pro-triple-action-protector-spf-50 inte finns längre?

 3. Sussi skriver:

  Stort tack för artikeln.
  Har precis fått diagnosen rosacea, och känner mig lite vilsen med allt jag nu måste undvika. Precis som ni skrev, så fick jag inte direkt någon information av läkaren annat än att undvika starkt kryddad mat, alkohol och kaffe och sådant.

  Har mycket ljus och känslig hud och har alltid varit lite torr och känslig men aldrig haft problem som nu. Jag hade covid i början av Mars och det tog nästan tre veckor innan jag var frisk. Det var bara någon vecka efter att jag börjat känna mig bättre som jag fick blåsor på kinderna och hakan och hela ansiktet kändes som om det var brännskadat. Det gjorde så ont att jag tog ipren för att kunna sova. Jag behandlar med kräm som innehåller metrodinazol och det har redan blivit mycket bättre så jag hoppas att det kommer att gå tillbaka helt. Tyvärr så känns krämen ganska uttorkande. Kan jag använda dagkräm ovanpå behandlingskrämen, och i så fall, kan ni rekommendera någon som är mild och återfuktande?

 4. Anna skriver:

  Hej Annica!

  Man brukar ju säga att man ska hålla sig till ett märke när det gäller ansiktsvård. Vilket märke skulle du rekommendera, gärna något som är prisvärt och inte för dyrt…

  • Annica skriver:

   Hej Anna, att hitta ”sitt” varumärke är inte det lättaste för alla och vi på Skincity tar ju in väldigt många fina varumärken just av den anledningen att det inte fungerar likadant för alla. Det är svårt för mig att välja ETT märke – jag känner för att varumärken i vårt sortiment, men många av våra kunder har Paula´s Choice som sitt favoritmärke, just av de anledningarna du beskriver – bra och prisvärt. Gör gärna ett av våra hudtest och önska Paulas Choice, så får du en rekommendation just för din hud. Kram, Annica

 5. Sarah skriver:

  Bra inlägg! Ska jag göra min vanliga hudvårdsrutin med rengöring, ansiktsvatten, serum och fukt för att sedan smörja med rocaceaprodukt på recept?

  • Annica skriver:

   Hej Sarah, Tack för dina fina ord! 🙂 Det beror lite på vilken rocaceaprodukt på recept du har fått. Ibland rekommenderas de att appliceras närmast huden och ibland går det fint att applicera över andra produkter. Kika vad som gäller för just din rocaceaprodukt. Kram Annica

 6. Maria Wetterfors skriver:

  Hej,

  Har ni hudvårdsterspeuter som man kan boka tider hos? Jag har rosacea och vågar inte gå till vem som helst.

 7. may-britt skriver:

  Hej.
  Jag har mild form av Rosacea och undrar är paulaschoice bättre enn Euviance ?
  Ser ut som PC har flere produkter som lugnar huden?
  Kram

  • annica skriver:

   Hej May-britt, Både Exuviance & Paulas Choice har flera fina lugnande produkter anpassade rosacea. 🙂 🙂 Kram Annica

 8. may-britt skriver:

  Hej.
  Jag har mild form av Rosacea och undrar är paulaschoice bättre enn Euviance ?
  Ser ut som PC har flere produkter som lugnar huden?
  Kram

  • annica skriver:

   Hej May-britt, Både Exuviance & Paulas Choice har flera fina lugnande produkter anpassade rosacea. 🙂 🙂 Kram Annica

 9. Maria Wetterfors skriver:

  Hej,

  Har ni hudvårdsterspeuter som man kan boka tider hos? Jag har rosacea och vågar inte gå till vem som helst.

 10. Ulrika skriver:

  Hej! Tack för så mycket bra information. Jag har letat efter information om härfärgning och hårblekning när man har rosacea, utan att hitta någon information. Vet du något om detta? Tacksam för svar.
  Vänlig hälsning Ulrika

  • annica skriver:

   Hej Ulrika, Du ska gärna försöka undvika så mycket som möjligt som kan påverka din hud eftersom den är i ett stressat, inflammerat tillstånd. Kolla gärna med en frisör så kan de hjälpa dig vidare alternativt läkare. Men personligen tycker jag nog att att du ska försöka undvika denna typ av påfrestning. Kram Annica

 11. Isabell skriver:

  Hejsan!

  Jag har haft rosacea i två år ungefär nu, jag känner inte av några direkta problem med det förutom att jag är väldigt röd och lite finnig fortfarande. Men ingen smärta eller hetta längre vilket är skönt!

  Jag använder endast kokosolja till mitt ansikte för jag är så trött på dyra produkter med massa konstiga ingredienser, har läst att kokosolja ska vara bra för mitt hudtillstånd och det känns faktiskt bra. Fortfarande väldigt röd dock men tänkte komplementera med ett bra serum?

  Har ni några förslag? Är det bra att använda kokosolja för min problemhy?

  tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Isabell, Under en period skulle man kunna använda kokosolja även om det kanske inte är något som jag brukar rekommendera. Det kanske inte är något som du enbart ska använda eller använda under en längre period. Det finns många bra produkter som du kan använda som är mer behandlande för din hud och även förebyggande. Oftast reagerar huden med en försämring i början när man börjar med nya produtker, men detta är ofta en period som man måste ta sig förbi innan det succesivit blir bättre och huden får en finare balans. Du får gärna göra mitt kostnadsfria hudtest så hjälper vi dig att hitta en passande rutin för just dig 🙂 Kram Annica

 12. Jessica skriver:

  Hej! Fantastiskt bra skrivet, tack för alla tips! Vad anser du om Maria Åkersbergs produkter för oss som har rosacea? Tänkte testa olive cleansing, face dream créme och antirougeserum som jag sett att ni säljer. 🙂 kram Jessica

 13. susanne skriver:

  TACK för ett jättebra och efterlängtat inlägg! Jag skulle gärna vilja se mer inlägg om rosacea och gärna Före – efter bilder på kunder som använt produkter som fungerat för dom!
  Sen skulle jag vilja ha ett uppföljande inlägg som rosaceaanpassat smink! Känns som jag har testat alla möjliga gröna pigment för att dölja det röda men inget fungerar. Har även läst att mineralsmink är att föredra vid rosacea men jag som har fnasig hud på näsan ser inte klok ut med nått pudrigt över det, så gärna tips på sånt! Tack igen! 🙂

 14. l skriver:

  Passar jan marini rosacea? Är extremt känslig i huden . Mvh

 15. Kattis skriver:

  Hej!
  Skrev samma inlägg för en vecka sen, men är rädd att du kanske inte har sett det…
  Väldigt bra inlägg tycker jag då jag själv fick diagnosen rosacea för flera år sedan. En mild form men som blir värre när jag är stressad, precis som Bea beskriver det. Jag har testat det mesta och jag är så glad när jag hittade till hudspecialisten och skincity för ett par år sedan. Jag började då med Exuviance men till slut blev det nog för mycket exfoliering för min hud så jag bytte till Paula’s Choice för några månader sedan. Än så länge är jag nöjd men jag har en fråga om en produkt i min hudvårdsrutin. Trots att jag har köpt Skin perfecting 1% BHA lotion så är jag rädd för att använda den. Jag är orolig att det blir för mycket exfoliering för min hud. Tänker jag rätt eller kommer produkten göra mer nytta än att skada min hy?
  Tack på förhand för respons!!

  • annica skriver:

   Hej Kattis, inte mening att missa din fråga. Klart att du ska få ett svar! Såvida din hud inte är mitt i ett upprört skov, att den är högröd, kraftigt inflammerad så tycker jag att du ska testa din lotion men bara en gång var tredje dag de första veckorna. Förstår din or men många rosacea-kunder bar älskar den och dess effekt. Tänk att få använda något aktivt men som inte stressar huden. Testa lite, lite och skynda inte för snabbt. För din hud kanske det räcker att enbart ha den 2ggr/v.

   kram Annica

 16. Inni skriver:

  Hej! (nu är jag en i mängden men hoppas innerligt att du orkar kommentera och läsa igenom detta)

  Jag har sen några månader tillbaka fått jätteproblem med ”akne” röda fläckar/hyn blossar och bränner, sticks och flammar ofta upp som en mask..jättefint.. från kind över näsa till andra kinden!

  Har fått röda fläckar som vägrar gå bort lite här och var i ansiktet (ovanför mun och omkring näsa/på kinder/haka) samt fått vita fläckar/tappat färg under munnen och lite ovanför – det ser ut som om jag MISSAT att sminka mig på många ställen… inte klokt!
  Trodde det var tillfälligt men färgen kommer inte tillbaka.

  Får finnar (för någon månad sen fick jag för första gången mer blåsaktiga ’finnar’ mer annorlunda än någonsin…)
  Och dessa finnar/plitor vad det nu är.. går aldrig bort och lyckas dom försvinna ett tag, ja då dyker dom upp lite senare på PRECIS samma ställen som innan. Hela tiden.

  Kan knappt nudda ansiktet utan att jag blir röd och fläckig.

  Jag vet inte hur mycket jag har gråtit över detta! Är 32 (!) och det är tufft på mornarna när det är lämning på skolan och det inte går att täcka över besvären..
  Blek som skam och brun utan sol går ju inte att få till med den här hyn heller. (eller finns det bra tips?)

  Har det förstås inte kämpigare än någon annan, men jag har för egen del aldrig gått osminkad ute eller haft sådana här hudproblem förut, så det kom som ett ordentligt slag i ansiktet.

  HJÄLP!
  Tack.

  Kram

  • annica skriver:

   Hej Inni, Men du vad jag känner med dig : ) Klart du ska få hjälp. Det låter helt klart som att din hud är i ett stressat tillstånd. För att jag ska kunna ge dig närmare råd så skulle jag vilja se en bild på de röda och vita fälten. Hoppas att du tycker att det känns ok att ta en sådan och maila till mig via info@skincity.se vi ger dagligen konsultationer genom mail och bilder och i ditt fall är det extra viktigt med en noggrann konsultation. Jag skulle även rekommendera dig att boka tid hos en hudläkare så att en sådan får ställa en diagnos vad det kan röra sig om. Som hudterapeut kan vi råda kring produkter men vi ställer inte diagnosen av ett ev hudtillstånd.

   Hör av dig till mina kollegor och hälsa från mig. De kan visa mig bilden så vi har något att utgå från. Kram Så länge! Elin

 17. Kattis skriver:

  Hej!
  Väldigt bra inlägg tycker jag då jag själv fick diagnosen rosacea för flera år sedan. En mild form men som blir värre när jag är stressad, precis som Bea beskriver det. Jag har testat det mesta och jag är så glad när jag hittade till hudspecialisten och skincity för ett par år sedan. Jag började då med Exuviance men till slut blev det nog för mycket exfoliering för min hud så jag bytte till Paula’s Choice för några månader sedan. Än så länge är jag nöjd men jag har en fråga om en produkt i min hudvårdsrutin. Trots att jag har köpt Skin perfecting 1% BHA lotion så är jag rädd för att använda den. Jag är orolig att det blir för mycket exfoliering för min hud. Tänker jag rätt eller kommer produkten göra mer nytta än att skada min hy?
  Tack på förhand för respons!!

 18. Erika skriver:

  Hej!

  Nu har inte jag rosacea men jag blir smått nojig när jag läser att vem som helst kan få det. Jag har under mina tonår lidit av acne och även haft mildare grad av vuxenacne som är behandlad och fin sedan ca 6 år tillbaka. Allt det är borta men kan fortfarande få lite kvisslor och pormaskar/whiteheads idag. Försöker använda så milda produkter som möjligt för jag är en extremt yttorr blandhud med viss känslighet. Har jag ett bra utgångsläge för att förebygga rosacea om jag använder detta från exuviance dagligen: Gentle cleansing cream, skin rise pads eller soothing toning lotion, vespera serum , multi protective day creme dag, ultra restorative creme natt och 1 gång per vecka Triple microdermabrasion face Polish? Är de en bra grund att stå på mot rosacea??

  En annan fråga. Min mamma lider av EXTREM psoriasis på armar och armbågar. Hon har nog tyvärr påverkar graden lite själv då hon aldrig har smörjt in sig och alltid tvättat sig väldigt mycket. Finns något jag kan göra för att motverka psoriasis om det nu är ärftligt?

  MVh Erika

  • annica skriver:

   Hej Erika, Många precis som du har en känslig hud och den ska man värna om. Tycker att du har helt rätt produkter för att skydda huden på bästa sätt så fortsätt så. Idag vet man inte exakt vad som påverkar huden till att få rosacea. Att kost, arv, leven och hormoner påverkar det kan man se. Att stopp rosacea helt om ens mamma tex har det är svårt. Tycker inte att du behöver fungera på det utan fortsätt med produkter för en känslig hud så att du har en hud i så bra balans som möjligt. Att inte vårda huden alls är det värsta man kan göra vid känslighet oavsett rosacea eller ej. En känslig hud behöver extra skydd så som en bra creme etc.

   Psoriasis är det lite det samma med. Det är ärftligt och kroniskt kan komma och gå och olika faktorer påverkar det till att det ska bli bättre eller sämre. Vet att vänner närma mig som har det märker enorm skillnad beroende på vilken kost de äter. Socker som tex kan öka inflammation i huden är inte det bästa för den med utslag. Viss får även mer utslag av gluten. Detta är dock individuellt och likaså vilka produkter som passar. Hudåkommor kan var det svåraste att behandla då man behöver testa runt för att se vad just den egna huden svarar bäst på. Har två tips till din mamma på lyckade produkter som hjälper många av SC kunder:

   http://skincity.se/sv/product/4114/beaute-pacifique-x-tra-dry-skin-fix

   http://skincity.se/sv/product/2342/maria-akerberg-coldpressed-jojoba-oil

   Det bästa tips jag kan ge är att du fortsatt tar så väl hand om din hud som du gör. Överexfoliera inte och ha alltid en mild rengöring, serum och en skyddande creme. Oroa dig inte över sådant som förmodligen inte kommer drabba dig, utan fokusera på din hud här och nu och hur den mår. Behandla där efter.

   kram Annica

  • Erika skriver:

   Ett tillägg: min mamma blir BLOSSANDE RÖD på kinderna så fort hon blir stressad eller upprörd, kan det vara rosacea? Isf har jag ju det ”i generna” också.

   Är paulas choise bättre väl om man ska förebygga rosacea än exuviance?

   • annica skriver:

    Hej Erika, Det kan vara psoriasisen som ger henne blossande kinder. Be henne kolla upp det med en läkare. DU behöver inte får det bara för att hon ev är drabbad. Både Exuviance och Paulas Choice tar väl hand om huden. Inget av dem är bättre än det andra egentligen.

    kram Annica

 19. Elin skriver:

  Hej!
  Jag är 17 år gammal och har problem med min hy. Jag har alltså finnar på hakan och i pannan, ingen annanstans. Har aldrig riktigt fått bort det, det har alltså alltid varit där i cirka 3 års tid. Jag har gått till apotek och frågat och de har alltid sagt samma sak ”Testa den här, de kommer att fungera” men jag har testat typ allt och ingenting funkar eller har funkat för mig. Jag använder ansiksmask, tvättar ansiktet morgon och kväll, använder bra hudvårdsprodukter som är anpassat för min hy, jag gör iprincip allt men får aldrig bort och det kommer alltid nya varje dag, vare sig jag har smink eller inte. Jag har även gått utan smink i några veckor eftersom att ”alla” säger att hyn lugnar ner sig och finnarna kanske försvinner då, men istället får jag ännu mer. Jag förstår liksom inte vad som orsakar detta, skulle verkligenverkligen uppskatta svar! Detta är någonting som verkligen får mig att må dåligt, klarar typ inte att kolla på mig själv i spegeln längre. 🙁

  • annica skriver:

   Hej Elin, åh jag känner så med dig. Vet hur jobbigt det kan vara och det kan vara svårt att veta vem man ska tro på. Hjälper dig gärna men behöver mer info om din hud bortsett från finnarna. Det finns nämligen inte en och samma lösning för alla utan det vi måste utgå ifrån är din hudtyp, den kan te sig olika hos de med acne. att rakt av bara välja produkter frö acne hjälper sällan…ibland absolut..men vi måste se till helheten. Sedan föreslår jag att du tar rådgivning av en hudterapeut som är utbildad i hudens olika funktioner samt för att vi hudterapeuter alltid arbetar med effektfulla produkter. För att jag ska kunna guida dig så skulle jag vilja börja med att be dig göra mitt hudtest här: http://skincity.se/sv/skintest

   Bifoga en bild och önska Paulas Choice som märke. Det tror jags kulle kunna hjälpa dig som testat mycket redan.

   kram Annica

 20. Johanna skriver:

  Växte upp med rödblossande hy och trodde det var acne. Använde starka acne-rengöringar i tonåren och sen när jag var 21 började jag med saker för känslig hy och lite senare solskydd.
  Solskydd var verkligen en aha-upplevelse. Min kompis sa att jag var mindre röd och att näsan såg mindre svullen ut. Nu använder jag Exuviance och hyn är riktigt fin. Visst, ibland har jag dåliga dagar men oftast är hyn bättre än någonsin. Använder knappt foundation.
  Däremot reagerar jag som tusan på evening Restorative Complex och vaknar upp med röd hy om jag använt den. Använder istället Ultra Restorative Creme och den är sååå bra!
  Oops, lång inlägg 🙂 tack för att du tar upp Rosacea på bloggen!

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Vad roligt att du gillade inlägget. Det är verkligen ett ämne som kräver förklaring och det gjorde Beatrice så himla bra tycker jag. En djupdykning! Märkligt att du reagerar på Evening restorative…men så kan det vara att det är något som den enskilde inte klarar. Tur att vi har Ultra Restorative, den kan verkligen vara som balsam för själen…huden. Så vårdande och reparerande. Många som gillar den precis som du! Skönt att höra att du hittat rätt. kram Annica

 21. Felicia skriver:

  Hej Annica!

  Jag var på en hudsalong och gjorde en hudanalys och fick rekommendationer att använda märket is clinical istället för Dermalogica. Jag har inte hört talas om märket tidigare och ville höra med dig om du vet något om de märket? Skulle du rekommendera det före Dermalogica?

  Tack för en jätte inspirerande och bra blogg! 🙂

  Mvh Felicia

  • annica skriver:

   Hej Felicia, is Clinical är ett bra val skulle jag säga och det är även Dermalogica. Båda säljs av hudterapeuter och är vad man kallar resultatinriktad hudvård. Produkterna har förmågan att påverka huden både på djupet och ytan. Har inte arbetat med is själv men testat lite och det kändes bara bra, är de anpassade för rosacea så varför inte testa : ) kram Annica

 22. Thessa skriver:

  Fint inlägg, inte minst eftersom det behövs en ökad medvetenhet om alla vi som är röda (och kanske har blåsor) i nyllet så vi slipper få kommentarer och ”råd” kring det ifrån okunniga individer….. Jag själv använder Mirvaso receptbelagd kräm, men läkarna ger inga råd om daglig bra hudvård så där får man söka sig till hudterapeuterna, jag rekommenderar även regelbundna behandlingar på salong, det gör underverk 🙂

  • annica skriver:

   Hej Thessa, man kan aldrig informera nog. Aspekten att andra lägger sig i som inte har kunskap har jag inte tänkt på, men förstår verkligen att det kan vara jobbigt och att det uppstår. Håller med dig, ta råd av en hudterapeut för även om vi inte ställer diagnosen så vet vi exakt hur det ska behandlas när diagnos är fastställd av läkare. Den dagliga hudvråden runt omkring är a och o och avgörande skulle jag säga. kram Annica

 23. weronica skriver:

  Hej Bea! Tack för ett väldigt intressant inlägg. Jag lider själv av rosacea och använder serien rosacure (syncrohline) från er och undrar vad du anser om den?? Jag tänker framför allt på solskyddet i dagkrämen är det fysikaliskt?

  Kram weonica

  • annica skriver:

   Hej Weronica, vad kul att du gillade inlägget. Rosacure är helt klart ett bra alternativ när man har rosacea. Med rosacea så får man lite testa sig fram och se. Att tänka på rä at7t ge det tid, byt inte för ofta. En rosaceahud kan svara negativt av en ny serie i början men sedan blir det bara bättre och bättre. Känns det bra så är det bra. Dagcremens spf är väl anpassat för din hud! kram Annica

 24. Ulrika skriver:

  Tydligt och bra inlägg
  Jag har själv rosacea och fick det i 25-års åldern ( är nu 41) jag har ätit åtskilliga penicillin kurer ca 6-8 månader i sträck varje år eller vartannat och på det smörja med finacea eller Rosex morgon och kväll. Det är otroligt jobbigt att hålla på med detta år efter år. För nästan 2 år sedan så hittade jag er på nätet och slängde iväg ett mail där jag bad om rekommendation på märke. Ni rekommenderade då Exuviance och efter det har jag peppar, peppar inte haft en tillstymmelse av Rosacea. Jag har inte varit så fin i hyn på evigheter och har inte behövt äta medicin på 2 år. Är jättetacksam för detta!

  • annica skriver:

   Hej Ulrika, Men vad glad jag blir av att läsa ditt inlägg. Exuviance hjälper vi många med och det gäller verkligen att hittat det där som fungerar för den egna huden. Verkligen roligt att vi fått guida dig till en hud i bättre balans. Behöver du mer rådgivning i takt med att huden ändras så vet du vart vi finns. Fortsatt lycka till nu!!!! kram Annica

 25. Mona Lindström skriver:

  Tack för ett jättebra inlägg. Jag har inte rosacea enligt läkarna men min hud är oerhört känslig på kinderna, särskilt denna årstid och hela vintern. Så jag tänker ändå rosacea när jag inhandlar hudvårdsprodukter. Ansiktsvattnet från PC är verkligen lugnande, ibland använder jag det efter mitt vanliga ansiktsvattnet för att sedan ändå applicera ett serum på det. Har fått jättebra resultat av den rutinen.
  Utsätter jag mig för stress så blir mina kinder röda som stoppljus och det börjar genast hetta och svida i kinderna.
  Återigen tusen tack för ett jättebra inlägg
  Kramar från Mona

  • annica skriver:

   Hej Mona, vad roligt att du gillade inlägget. Känslig hud kan komma i många former och som du säger behöver det inte alltid tyda på rosacea. Misstänker man att man har det så är det enda rätta att göra som du att man kolla upp med en läkare hur vida det är det eller ej. PC´s Clinical Instant Calm Advanced Redness Relief är verkligen en räddare i nöden för många. Kul att den hjälper dig i din dagliga rutin. kram kram Annica

  • Thessa skriver:

   Om jag får ”lägga mig i” så tror jag du gör helt rätt i hur du behandlar huden, för även om du inte har Rosacea nu, så är det så att all Rosacea utvecklas just ur en hud som visar de symptom (på jättekänslig hud och lättblossande kinder) du beskriver, det är bara det att tillståndet (hudinflammationen) har blivit kronisk pga något som triggat den rejält (been there…). Take care! /Thessa

 26. Jennyjenny skriver:

  Väldigt bra inlägg!
  Jag har inte Rosacea, men min hud påminner till viss del om det för när jag läser vad som triggar Rosacean så är det samtliga saker förutom AHA-syra.

  Så bra tankeställare för vad även jag kan tänka på för att slippa blossande hud så det här inlägget bokmärker jag så jag gå tillbaka och påminna mig ibland 🙂
  Och till att börja med ska jag börja använda ansiktsvattnet från Paulas choice lite mer. Jag har nog inte givit det en ordentlig chans egentligen…

  Trevlig helg!

  • annica skriver:

   Hej Jennyjenny, visst är det så att man kan känna igen delar. Viktigt att du även om du inte har rosacea tänker på att vårda din känslighet. Gör man det så får man ofta ett finare resultat jämfört med om man går på för aktivt. Lagom är bäst så glöm inte din känslighet. kram Annica

 27. Sara skriver:

  Tack Bea för en mycket bra och lärorikt inlägg! Trots mycket text var det mycket lätt läst med en lättförstålig fakta , lärde mig mycket!
  Jag undrar om man kan ha på Rosacea på ryggen?
  Min son har som det ser ut små fin, fina kärl på ryggen och även pilupper som ser ut som finnar på ryggen upptill. Min son är 16 år och jag vet att han slarvar med solskydd på sommaren och ligger mest på mage på stranden. Blev lite orolig när jag såg de här ”kärlen”
  Vad kan det vara och tips på kroppsvård som passar en kille i tonåren?
  Tack ännu Bea super bra inlägg!!
  Kram,
  Sara

  • annica skriver:

   Hej Sara, Det är mycket ovanligt på kroppen så gör som så att ni kollar upp det hos en läkare. Förmodligen så är det eksem eller möjligen en solskada…men det är för svårt att avgöra bara så här : ) kram Annica

 28. Sanna skriver:

  Mer inlägg från bea :)!!