Så blir du lusfri!

 • | Annica

löss, behandling mot löss

Kul ämne va?! 😉 Jag vet det är så läbbig och det börjar klia överallt när man pratar om det. Men jag gör det ändå för det är så viktigt och ett stort problem på skolor och dagis landet över.

Alla vi med barn vet detta problem med löss som kommer på skola och dagis. Om pormaskar är ett rackarns otyg som jag skrev i mitt inlägg hörom dagen så är detta ett hemskt vidrigt otyg. Bläää det vill man bara inte ha. Dock är det lättare att råda bot på än pormaskar.

Lusbehandling finns att köpa på apotek som funkar bra, t.ex. Paranix men tänkte idag tipsa om ett ekologiskt alternativ.

hårlöss

PÅ detta mörka hår ser det ut som vita prickar. Har du  ett barn med ljust/mellanblont hår ser det mer ut som beiga små saker som sitter klistrade på ståt.

Vill bara säga till alla föräldrar som kollar och behandlar sina barn mot/för löss. Alltså man kan inte bara kamma å tro att det är lugnt. Man måste TITTA med ögonen gå igenom bena för bena + att man ska kamma. När man kammar måste man titta på kammen efter varje drag om det fastnat något inte bara kamma på och se om det ramlar ner. Sen av egen erfarenhet på mina barn som har supertunna strån så fastnar inte äggen på kammen om håret är torrt utan de måste gås igenom manuellt hela håret så att säga piece by piece. På ett barn med långt medeltjockt hår tar det inte 5 minuter att kolla och inte 15 minuter heller det tar minst 30 minuter att kolla igenom. Om alla bara tar detta på allvar och kollar sina barn VARJE dag så kanske det inte behöver bli ett så stort problem. Dessutom apoteks behandlingar ska ofta upprepas vilket jag tror många skippar.

Jag blir rädd när jag pratar med folk som inte verkar veta alls hur man ska göra för att kolla sina barn. Tror dock alla känner till Google.. så Googla säger jag som man gör med allt annat… Haha ni hör jag blir på krigsstigen. Men vem fasiken vill ha löss?!

Maria Åkerberg tipsade på sin FB sida häromdagen om en riktigt bra ekologisk produkt mot löss. Jag tänkte ge er Maria Åkerbergs tips citerat rakt av:

Specials for hair

Olja mot löss är en vida känd och beprövad metod som är säker. Vårdguiden rekommenderar att först använda olja innan man använder sig av andra preparat. Detta av den enkla anledningen att löss blivit resistenta mot tidigare rekommenderade läkemedel. Lössens andningsmekanism kan nämligen stänga ute vatten i flera timmar men klarar inte av olja. Ren biologi helt enkelt.

Ekologisk behandling mot löss. Denna behandling bör upprepas tre gånger med en veckas mellanrum. Lössen kvävs av oljan.

Screen Shot 2014-08-23 at 9.53.30 AM

Produkter som rekommenderas är:

Specials For Hair Hair

Body Schampoo Rosemary eller Lemongrass Schampoo

I torrt hår:

Kamma först ur håret med luskamm.

Applicera generös mängd Specials For Hair i hårbotten. Låt oljan sitta i över natten. Skydda kudden. Tvätta sedan ur håret med Hair & Body Shampoo Rosemary eller Lemongrass.

Oljan gör det svårare för äggen att fästa, avlägsnar skalen enklare och kväver. Man bör alltid efterbehandla och kamma med luskam i minst 14 dagar efter att man behandlat. Detta är för att kontrollera och tidigt kunna avbryta ny investering.

Specials For Hair är oljan som stärker, återfuktar hår och hårbotten. Innehåller bland annat de eteriska oljorna Rosmarin, Ylang Ylang, Cederträ och Grapefruktolja samt extrakt från Ingefära och Chili. Sheasmörolja och Jojobaolja ger nyttiga fettsyror.

Har du inte löss men vill göra en skön skalp behandling eller fin glans till håret gör så här:

Användning för håret:

Fördela oljan i dina händer och applicera i håret. Har du tunt fint hår använder du bara 1 droppe och mest i topparna. Ger fin glans och lyster.

Användning för hårbotten:

Applicera Specials For Hair med fingertopparna i hårbotten och massera kraftfullt. Låt verka över natten. Använd minst 2-3 nätter per vecka. Glöm inte att skydda kudden med en handduk. Schamponera på morgonen.

Att olja är det man behandlar löss med är inget nytt. Paranix som jag tipsade om från apoteket innehåller två ingredienser och det är mineralolja och dimetikon som är en typ av silikon. Så metoden att behandla med olja är det alla gör. Sen finns det ju mer eller mindre trevliga oljor att behandla sina barn (och sig själv om det krisar med)

Mitt absoluta tips till alla (som har barn speciellt) är att redan NU köpa hem någon typ av lusbehandlingsmedel så att när man upptäcker det kan man behandla direkt. Ofta märker man kanske det på kvällen när man borstar barnens hår innan de ska sova.. hur kul är det då att gå och lägga dem med löss. Nej så vill man ju bara göra behandlingen på studs. Så ut och shoppa lusmedel nu innan det blir bristvara…som det blev förra året!

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

18 svar till “Så blir du lusfri!”

 • (18) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sara skriver:

  Hej! Jag använder sensai som ”grundprodukter” dvs lotion & rengöring för jag tycker de är så underbara! Sedan mer märken som PTR m.m för mask & liknande.
  Jag använder emulsion light då jag har en fet/oljig hy med inte jätte mycket med ett antal finnar.
  Vilken dubbel rengöring från sensai hade passat mig bäst?
  Använder även PTRs anti shine på dagen.
  De jag saknar är en punktbehandlare för finnar, en mask & något för att bleka acne ärr/nån pigmentering.
  Vad rekommenderar du?

  Sedan så var de så att förr hade jag någon/några finnar i ”normalstorlek” i T zonen, alltså rätt normalt för en 14-åring men nu har jag även sådana små små plitor(?) till och med ut på kinderna. Vad kan detta bero på & vad gör man åt det?

  Tack på förhand!!

 2. Isabelle skriver:

  Hej Annica,

  jag blev så sugen att klicka hem Eve Loms cleanser, men efter att ha läst innehållsförteckningen blev jag lite skeptisk… Mineralolja som första ingrediens? Täpper inte det till porerna? Vad tror du, för jag antar att du testat den (?), är den värd att investera i eller finns det bättre cleansing balms?

  Kram

  • annica skriver:

   Hej Isabelle, Ja det är det. Det är ju ingen produkt som ligger kvar på huden så du behöver inte vara rädd för några tilltäppande egenskaper. Jag gillar den men personligen gillar jag bättre produkter i tub eller flaska som rengöring. Men produkten är jätte härlig Kram annica

  • Isabelle skriver:

   Annica? 🙂

 3. Mia skriver:

  Hej,jag instämmer med Cillas inlägg att ni borde ha egna provpåsar/burkar el dyl,och jag betalar gladeligen för besväret. Är man som jag sugen på en crème för runt tusenlappen måste jag helt enkelt ha provat den innan jag beställer,och de jag är intresserad av finns definitivt inte på de stora varuhusen heller..
  Vill även passa på att tacka för tipset ang Cicameds bodylotion-den är ju absolut gudomlig! Min nya favvo 😀

  • annica skriver:

   Hej Mia, Vi tar till oss det och ska se om och hur vi eventuellt skulle kunna göra detta i framtiden. Stort tack för bra feedback! Kul att du gillar den! Visst e den härlig! Doften….ahhaaa 🙂 Kram annica

 4. Johanna skriver:

  Hej
  När jag får finnar, så känns det som att efteråt aldrig försvinner – utan blir ett rött märke efter.
  Tror du att Cicamed ASD 3-in-1 Active Spot Treatment, skulle passa eller Cicatrix – för att hjälpa det att läka?

  Vet också att Bio oil finns, som hjälper att lindra/läka ärr. Men jag vet inte om olja är det bästa i ansiktet…

 5. Cilla skriver:

  Hej!
  Jag undrar vilken mask du tycker fungerar mest plumpande av följande: Akademiklinikens Pro-Lipid Delivery mask, Rodials Dragon Blood el PTR Rose Stem Cell? Antar att PTRs är mest antiage av ovanstående även om hyaluronsyra väl finns i samtliga? Vilken ger mest fukt? Har du annars ngt bättre tips på en annan mask som är bättre för det resultat jag önskar. Anv Excuviance i övrigt. Tacksam för svar.
  Hälsn Cilla

  • annica skriver:

   Hej Cilla, alltså Rose Stem Cell! Mest fukt Rodials och AKs är lika antiage som Rose skulle jag säga. Vad är det du framförallt önskar av din mask? Kram annica

   • Cilla skriver:

    Hej! Postade just ett svar men verkar inte som att det fungerade.. Kanske blir dubbla svar fr mig nu:) Främst är ajg ute efter en plumpande men äv fuktgivande mask inför ex en fest. Lite antiage skadar inte vid 36 åå. Har provat AK: s Pro-Lipid, dock ej Rodial el PTR. Har äv tänkt köpa Decleors Harmonimask mest för att den är så skön i konsistensen. Den ger fukt men kanske inte så mkt plumping:) Är annars ej känslig i huden vilket väl eg är målgruppen för Harmonimasken.
    Undrar äv om ni inte kan börja med egna provpåsar/ burkar då många produkter ej kommer som prov. Merjobb förvisso men hade varit så bra, ffa för mig som aldrig köper ngt utan att först ha känt på konsistens, doft etc. Tack i övr för ditt svar och en läsvärd blogg.

   • Cilla skriver:

    Faktiskt mest plumping effekten samt fukt, ex inför en fest. Har ej provat PTR el Rodial. Tyckte att AK:s Pro-Lipid gav ganska bra plumpande effekt. Har i övr tänkt köpa Decleors Harmoniemask med pensel som jag provat och tycker är jätteskön men den kanske inte ger så mkt plumpande effekt. Är eg ej känslig, vet att Harmonimasken eg är avsedd för den målgruppen. Kan ni inte införa egna provpåsar/ provburkar på produkter, köper sällan sådant jag ej provat först. Många produkter finns ju ej i prov. Merjobb förvisso men vore super, så kan man önska ex två prover vid betalning. Tack i övrigt för svaret och en läsvärd blogg!

    • annica skriver:

     Hej Cilla, Tack för feedback. Jag håller med om att ideen med provburkar är bra. Jag tar med mig den så får vi se vart det landar. Även om du inte har känslig hud så kan du alltid ha produkter för känslig hud. ROdials och ROse masken ger båda mkt fin plumping! Kram annica

 6. Erika skriver:

  Låter toppen! Hur luktar den? Funderar på om man kan behandla barnens hår innan läggdags och sedan vänta med att skölja ur det kvällen därpå, 3 veckor i sträck?

 7. Hilde skriver:

  Jag ryser bara jag hör namnet.. Jag kommer ihåg när jag utbildade mig till frisör och läraren berättade att lössen var utrotade i Norge under 70-talet. Sen började folk att resa mer och mer på charter under slutet på 80-talet och lössen kom tillbaka. Jag vill gärna ha en lusfri värld, så vidrigt äckligt tycker jag det är. Jag hade nog tur, för under mina 10 år som frisör, såg jag löss en gång. Barnen kollas ett par gånger i vecka här hemma, men jag kan inte låta bli att tänka på hur mycket jag skulle freaka ut om jag hittade löss 😀 Stackars barn..
  Kram

  • annica skriver:

   He Hilde, jag med fyyy.. man vill itne ha kryp kå kroppen eller i håret.. blääää. Samma hos mig varannan dag kollar jag.. och en sanbb kik varje kväll då jag borstar igenom håren. OM någon nu får det vill ja se det i tid!!! Kramis annica