Så färgar du perfekta Ögonbryn!

 • | Annica

eye brows before and after
Ett av mina favoritämnen.. Ögonbryn!

Det är hög tid att göra en ordentlig steg för steg skola  hur man får de perfekta brynen. Hösten har dragit i gång och då är det hög tid att frisera och färga brynen.  Brynen ansiktets stolthet!

Känner du nu….men jaha visst.. stolthet.. om man ändå hade några bryn.. LUUUGN.. jag har knappt några bryn i ofärgat tillstånd på vissa delar av brynet  men med färg och lite fusk så trollar man dem fulländande;).

Jag får extremt många mail och frågor om hur jag gör när jag färgar mina bryn och vad man måste ha för redskap hemma. Låt mig därför guida er steg för steg exakt i detalj hur jag gör när jag färgar och vad man behöver för grejer för att lyckas.

När jag färgar mina bryn tar hela proceduren faktiskt ca 40-45 minuter, rätt lände men jag e noga. Självklart kan man göra snabbvarianter, men detta är en guide för dig som vill göra det noga och med ett optimalt resultat.

Innan vi sätter igång steg för steg så behöver du rigga med en del grejer.

IMG_1857

Detta behöver du:

IMG_0780

IMG_0779Såhär ljusa och glesa är mina ögonbryn i ofärgat skick.

Okej, nu har du förhoppningsvis riggat med allt du behöver och är redo att starta!
IMG_0055-500x375

STEG 1

Rengör huden runt brynet så att huden är helt ren och torr. Borsta ögonbrynshåret rakt upp med bryn borsten och toppa eventuella långa strån med en vass liten sax. Nu kommer förmodligen alla nyutbildade hudterapeuter hoppa högt. Detta är (eller var iallafall när jag gick) big NO, NO i skolan att klippa på brynen. Men med åren så lär man sig vad som blir snyggast och allt som man lärde sig i skolan är inte lag även om en å annan lärare kanske vrider sig av obehag nu.

Så fixar du finaste ögonbrynen

Pudrat runt hela brynet för att förenkla plockningen.

STEG 2

Tag det hudfärgade pudret och applicera rikligt runt hela ögonbrynet. När du gör detta så lägger sig pudret runt stråna och gör dem tjockare och mer greppvänliga för plockning. Ett av mina favoritknep för att få en perfekt plockning som inte lämnar massa fjun.

Nu i första skedet gör du endast en grov plockning finputsningen kommer senare. Noppra bort alla små hår under ögonbrynet. Är det några ludnafjun ovanför så kan du ta dem med men var noga med att inte plocka för nära brynet på ovansidan det kan deformera hela brynet och förändra ditt utseende på ett negativt sätt. Nu plockar du bara hår som inte tillhör brynet eller påverkar brynets form. Bara allt fjun som är svåra att se men finns där och ger ett lite ludet intryck samt ev. några mörka som kommit på villovägar. En liten bonus är att ögonskuggan kommer att  sitta mycket snyggare och bättre när man plockat bort fjunet. Du kan dutta på med puder ett par gånger tills du verkligen fått bort allt.

rubis pincett

Rubis heter den bästa pincetten för att fixa fina ögonbryn

När du noppar är det super viktigt att du fixera huden för att inte påfresta den tunna huden vid ögat. Även för att förhindra att du börjar blöda eller bli svullen efter. När du fixerar lägger du pekfingret och långfingret mot huden och spänner huden medans du nopprar. Investera i en bra pincett. Rubis har de bästa. De håller en evighet om du ser till att alltid sätta på det lilla locket på den spetsiga delen. En investering.

IMG_1889 vaselin

Jag får alltid massa färg på fingrarna.. helt hopplös:)

STEG 3

Tvätta av pudret så huden återigen är ren och torr.  Tryck ut lite vaselin på en plexiplattan och pensla det runt ögonbrynet en liten bit från ögonbrynet. Detta för det lätt att snabbt ta bort eventuell färg som kommer felaktigt utanför brynet. Färgen fastnar inte på huden där det är vaselin. Får du färg utanför brynet så tar du bara den lilla penseln med lite vaselin på och borstar bort.

Plexiplattan använder jag som min arbetsyta. Här duttar jag av överflödig färg på penseln eller orangepinnen och / eller plockar upp mer vaselin för att kunna korrigera något på brynen. Kanske låter som ett onödigt redskap men för mindel är den ett måste. Denna platta är även superbra att ha till annat.. tex om du gillar att blanda foundations och arbeta utifrån den eller läppstift.

ögonbrynsgärg

STEG 4

Nu är det dags att blanda färgen. Jag tycker refectosils brynfärg är bäst. Jag använder Naturbrun och den blir nästintill svart men med en mjukare ton. Jag gillar ju mörka bryn så denna passar mig perfekt.
färga ögonbryn steg för steg

Refectocil ögonbrynsfärg är bäst!

Du kan justera intensiteten med hjälp av tiden den ligger på. Man kan blanda i 1/3 del ljusbrun om man vill ha en varmare ton. Är man väldigt ljus eller gråhårig eller bara fördrar ljusa bryn men ändå lite färg så är ljusgrå fin, samma sak här vill man ha den lite varmare så kan man blanda i 1/3 del ljusbrun.

ögonbrynsfärg

1 cm färg i en liten färgkopp

Tag ca 1 cm färg i en liten kopp. Rör om färgen med orangepinnen så att det blir en jämn creme. När du fått en jämn creme så droppar du i ca 5 droppar väteperoxid 3%. Finns att köpa på apotek.

STEG 5

Nu ska färgen appliceras på brynet som är bortstat så som du önskar att det ska se ut. Nu har du möjlighet att skapa lite. Framhäva det du tycker om och tona ner det du inte tycker om.  Detta är mitt favorit steg. Jag skulle aldrig kunna göra en brynfärg som hudterapeut på salong på 20 minuter. Jag måste pilla och dutta tills det är perfekt och då tar det sin lilla tid.

Jag börjar alltid längst ut på brynet, d.v.s. närmast tinningen och arbetar mig sedan in mot fransroten. Om det blir för mörkt närmast fransroten vilket det lätt kan bli eftersom de flesta har tätare med strån där så kan man lätt se arg ut.

IMG_3312

Tips vad du kan tänka på när formar dina bryn kan du läsa om HÄR!

Börja applicera färgen från tinningen och jobba dig inåt. Tänk på hur du applicerar färgen. Vill du ge brynet ett lyst så  tänk på att applicera på brynet och strax ovanför inte undertill mer än där ditt bryn är. Merparten av färgen måste så klart alltid vara på brynet, men man kan lägga tyngdpunkten på olika ställen för att skapa ett dynamiskt ögonbryn. Var noga med att inte göra för runda former, så att det blir clown look.  Tänk en svanvinge!

IMG_1883
IMG_1868 ögonbryn IMG_1884 (1)

IMG_1886 (1)

Fixa till ögonbrynet underifrån och ovanifrån med hjälp av penseln och ev tops.

När du duttat ut färgen med en orangepinne så gå efter med penseln med vaselin och dra längs kanterna så att de blir raka och snygga konturer. Skapa ett perfekt bryn. Se till så att färgen ligger tjock där den ska och att du tryckt ner den ända ner till huden. Gör det ena brynet först och sen det andra.

IMG_1878Fixa till ögonbrynet så du får en rak början med hjälp av vaselin penseln.

färga brynen

STEG 6

När du gjort båda brynen så tag penseln med vaselin och spegla från sidan ovanifrån underifrån och se till att alla kanter är raka. Det är mycket viktigt tycker jag att kanten är rak in mot näsroten.

IMG_3314Båda ögonbrynen klara! Låt färgen verka!

Låt färgen verka alltifrån 2-10 minuter. Jag som är lite galen och rätt gammal i gemet låter det ligga länge ca 10 minuter… ibland mer!!. Jag vill ha dem riktigt mörka och att det ska hålla ett tag. De första dagarna kan man se lite galen ut men det brukar jag bjuda på. Oftast bara första dagen och när man är osminkad. Med lite smink på är det bara coolt.

ögonbryn

STEG 7

Tag orangepinnen eller en servett  och drag av färgen. Börja på det brynet du började och vänta en liten stund och sen det andra.

IMG_1897
IMG_1900

IMG_1902 (1)

ögonbryn

Tvätta sedan av resterna på huden. Tycker man att det fastnat för mycket på huden och inte gillar det kan man direkt efter köra en enzympeeling, t.ex. Daily Microfoliant eller Silky Peeling Powder. Då får man direkt bort lite av det som sitter på huden. Personligen ÄLSKAR öjag när det sitter på huden för det ger ju synen av mkt tätare bryn.

STEG 8

Nu är det uppdrag granskning.  Tag nu brynborsten och pincetten och kolla om du behöver justera formen något (plocka underifrån). Noppra bort alla oönskade små strån som eventuellt blivit kvar samt fila till formen och kolla så att ögonbrynen slutar och börjar ungefär på samma ställe på båda brynen.

Om du upptäcker att du har ett hårhål i ögonbrynet. D.v.s. en liten kal fläck där det för tillfället inte växer så mkt hår eller där det är glesare med hår. Tag du och droppa i lite extra väteperoxid i den färg som är kvar och punktbehandla de områdena på brynen en vända till. D.v.s. tryck ner färgen på huden, så att du färgar huden på det området lite extra och låt verka ett par minuter.

Ta Daaaa!!! Nu borde du ha grymma bryn! Lägg gärna en svalkande och lugnande ögoncreme på efteråt, glöm inte att även sätta på brynen. Vad är väl fulare än torra knastriga strån på brynen? Ge den lite creme med så det de inte blir torra och tråkiga utan mjuka och följsamma.

Så här blir mina bryn när jag färgar dem…..

IMG_9569

Rykande färska bryn och bästa mascaran på ögon fransarna.

IMG_3671

Färdig färgade och lite till fixade med en kompletterande ögonbrynspenna från Kanebo.

TIPS! Ska du följa detta. Läs igen om någon gång innan så att du känner att du har koll på flödet innan du står där med färg som mörknar på brynen;)

Lycka till och skriv gärna och berätta om resultatet när du färgar!

IMG_9657

signatur

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

37 svar till “Så färgar du perfekta Ögonbryn!”

 • (37) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Helena skriver:

  Jag använder också Refectocil, Håller länge och fungerar bra! 🙂

 2. Nanna skriver:

  Hej!

  Jag är lite sugen på att testa att färga med henna själv. Men aldrig testat, så det känns lite läskigt. Har någon erfarenhet av att färga bryn med henna? Jag vill komma åt effekten av att även huden färgas, men vet inte om det är en dålig idé …

  • Frida skriver:

   Hej Nanna. Andra bloggaren och hudterapeuten Frida här som svarar på din kommentar. 🙂
   Ledsen för ett sent svar, tyvärr har jag ingen erfarenhet av detta. Testade du får du gärna dela vad du tyckte.

 3. Henrietta skriver:

  Hej! Jag färgar mina bryn och följer din guide, men när jag blandar färgen och väteperoxiden (de du rekommenderat), blir blandningen fläckig och inte jämn som din. Det ser ut som att färgen inte löser upp sig ordentligt. Sedan blir den tjock i konsistensen (som typ tjock yoghurt) och är supersvår att få på jämnt. Jag har provat mig fram med mer väteperoxid, men det hjälper inte ändå!

  • annica skriver:

   Hej Henrietta, Det låter som att du kanske har lite mycket väteperoxid tillsammans med färgen. Du behöver även blanda väteperoxiden ett tag tillsammans med färgen. Använd medföljande pinne och vispa upp den något 🙂 Färgen blir ganska tjock och bra att använda borsten till för att lättare kunna applicera produkten. Pensel Snedställd.
   Kram Annica

 4. Andrea skriver:

  Hej! Superbra inlägg!
  Jag har svarta ögonbryn som jag skulle vilja ljusa upp lite till möjligen mörkbruna/bruna. Hur skulle du då gå tillväga?

 5. Linnéa skriver:

  Vilket fint resultat!!!

  Jag har försökt hjälpa min mamma att färga hennes osynliga ögonbryn med snabbfärgning. Hennes strån är inte många och de som finns är gråa/osynliga. Eftersom hon har mycket brun färg naturligt i sitt hår ser ögonbrynen extra fjösiga ut. Men den färgen vi använda fäste licksom inte på alla strån. Har du något tips till oss? Valde vi fel färg eller är det inte möjligt att få hennes bryn lite finare? Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Linnéa, Ett tips är att pensla på lite väteperoxid på stråna innan du applicerar färgblandningen 🙂 Så arbetar man ofta på salong för att lättare kunna färga gråa strån. Testa och hoppas det fungerar för er 🙂 Kram Annica

 6. Malin skriver:

  Hej! Wow vilken guide. Verkligen hjälpsam. Min fråga till dig är; har färgat mina bryn länge och haft dom rätt smala. Vill nu göra dom lite tjockare och forma om
  Dom lite. Hur ska jag göra för att färgen ska bli
  Jämn på det som redan är färgat vs det som är ofärgat? Har helt vita bryn från början.
  Kram,
  Malin

  • annica skriver:

   Hej Malin, Det är tiden som avgör intensiteten av färgen. Så bra att låta färgen verka lite längre där brynen inte är lika färgade 🙂 Ett tips är att låta färgen sitta ett par minuter första gången och sedan kan du låta färgen sitta längre vid nästa tillfälle. Kram Annica

 7. Kristina skriver:

  Hej Annica!
  Jag har mörka ögonbryn som är sönderplockade. Kan du ändå rekommendera att färga sådana ögonbryn? Det kanske inte gör någon skillnad då det finns inte så många brynstrån att färga? Funderade på permanent kosmetisk tatuering med taffy-teknik men vågar inte riktigt. Skulle du rekommendera det?

  • annica skriver:

   Hej Kristina, Mycket vanligt med permanenta behaldingar för ögonbryn och de finns några olika metoder. Har nog bara varit med om positive historier om denna typ av behandling. Så kolla gärna runt på lite olika ställen och se vad de erbjuder innan du bestämmer dig 🙂 Men det kan vara svårt att färga bryn om det itne finns så mycket strån att få färgen att fästa på. Kram Annica

 8. Frida skriver:

  Superbra förklaring till snygga bryn!
  Men min fråga är, hur sjuttsingen får man det att fastna på huden? Säkert konstig fråga, men mina bryn ser ut som dina då dem är ofärgade. Har provat färga men det enda som händer är att själva ögonbrynet blir mörkare (som det bör) men ingenting fastnar på huden.. Förstår att det säkert inte finns något knep men jag förstår inte varför det inte fastnar. Har rena och torra bryn när jag färgat, använder ej heller vaselinet.

  • annica skriver:

   Hej Frida, Det var en mycket bra fråga. Färgen ska fatna på brynen och inte på huden men får vissa sitter den någon dag på huden. Vaselinet gör att färgen inte fäster på huden men har du inte detta så verkar det som färgen endast vill sitta på brynen. Vilket den är till för 🙂 Kram Annica

 9. Bella skriver:

  Hej!

  Vad är det för typ av pensel du använder?

  Bella

 10. Sandra skriver:

  Jag kan inte heller se alla bilder på dom senaste inläggen, varken på telefonen eller datorn!! 🙁 Suprerbra guide!

 11. Caroline skriver:

  Hej,
  Tack för en fantastisk guide, känner nästan att jag kan våga mig på det här hemma.

  Har en annan fråga som jag hoppas att du kan hjälpa mig med. Hade superkänslig hud innan jag hittade skincity och gjorde hudtestet där. Men efter en tid med PC calm-serie är känsligheten nästan helt borta. Gjorde ett nytt hudtest och blev rekommenderad att fortsätta med calm-serien. Har visserligen fått fantastiska resultat men är ändå sugen på att prova lite mer aktiva produkter. Hur länge ska huden ha känts lugn för att man ska våga prova ngt annat än lugnande produkter?

  Tack för alltid lika intressant läsning!

  • annica skriver:

   Hej Caroline, Vad roligt att du gillar och känner att du vågar på detta själv. Blir så glad att du känner att du har fått bukt med din känslighet. En känslighet kan variera från person till person och varför det uppstår. Men Paula’s Choice har en hel del resutlatinriktade produkter som även passar känslig. Har du tidigare testat PAULA’S CHOICE RESIST INTENSIVE WRINKLE-REPAIR RETINOL SERUM? Power men fortfarande så mild! Så börja lite försiktigt med fler steg och känn dig fram. Försök att inte riskera för mycket nu när huden har hittat balans 🙂 Kram Annica

 12. Malvina skriver:

  Hej! Är de bara jag som kan se vissa av bilderna och inte alla? Dom laddas inte ens utan förblir vita med bildens namn längst upp i hörnet. Tråkigt att missa ett helt inlägg pga de. Bra blogg!

 13. Maria skriver:

  Tack för en toppen weekend pick! Äntligen kan jag välja och vraka fritt bland alla bra märken, tjoho. Var i rutinen lägger man in JM Age intervention retinol plus? Idag använder jag C-esta cleanser, C-esta serum, bioglycolic lotion och transformation serum/kräm. Kan jag byta ut någon mot denna? Blir blank på sommaren och torr på vintern. Vill jobba förebyggande och aktivt mot enstaka finnar samt även på struktur och en envis pigmentfläck. Mvh Maria

  • annica skriver:

   Hej Maria, Du använder denna som ett steg 3b skulle man kunna säga. Så efter Bioglycolic bioclear men innan creme för ett maximalt effekt. Du kan däremot byta ut den mot Bioglycolic bioclear för en mildare inväjning. Så att vi inte stressar huden om du är allmänt känslig. Kram Annica

 14. Anette skriver:

  Vilken av Sensei-mascororna är det du använt på bilderna? (volym, längd, original?)

  Jag undrar också om du kan hjälpa mig med Peter Thomas Roth Instant Firmx eller Peter Thomas Roth Instant Firmx Eye? Vilken av dem ger bäst försvinnande effekt på || rynkorna? (alltså arga rynkan mellan brynen)

  Samt ytterligare en fråga: Använder hela ansiktsserien från Exuviance, men kommer inte riktigt överrens med rengöringen ”gentle cleansing creme”. Den tar inte bort mitt smink överhuvudtaget. (trots att jag alltid sminkar mig lätt) Finns det något annat alternativ som är lite mer effektivt, men ändå skonsam mot känslig/blandhy/rosacea?

  TACK!

 15. Olga skriver:

  Hej Annica,

  Refectocil är bästa märke för färgen ögonbrun och fransar!
  Jag färger mina ögonbrun med gul pinne över 15 år och en mån sedan provade med mjuk borste, kan jag säga det är bättre alternativ med borste.
  Sund att finns inte i sortiment SkinCity mjuk borste Refectocil.
  Förut hade jag hemska ögonbrun och XBrow var min lösning, dem är fina nu!
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Olga, Visst är det toppen produkter. Så glad att du är nöjd och hittat det som fungerar bra för dig. Bra tips med produkter 🙂 Kram Annica

 16. Amanda skriver:

  Superbra guide!

 17. Anna skriver:

  Hej jättefina bryn!
  Har du tips på någon bra ögonbrynsnäring?
  Mitt ena ögonbryn är glest med strån på några ställen.
  Tack för en bra blogg med massa tips!