Så här behandlar du Keratosis Pilaris

 • | Annica

Så otroligt många av oss har eller har någon gång haft Keratosis Pilaris! Många vet inte ens om att tillståndet har ett namn eller hur man behandlar det. Keratosis Pilaris är en rubbning av hudens förmåga att bilda ett normalt hornlager.  När huden förnyas fastnar de gamla hudcellerna i hårsäckarnas utförsgångar så att det bildas en liten fjällig plugg, en så kallad hornplugg. Tillståndet ses framförallt kring hårsäckarna på överarmar, baksida lår, skinkorna men kan även förekomma i ansiktet på kinderna. Keratosis Pilaris är delvis ärftligt och kan inte botas med medicin eller liknande, men det finns mycket man kan göra med bra hudvårdsprodukter!

 

Keratosis Pilaris

Exempel på hur det kan se ut när man har Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris är vanligt hos tonåringar men förekommer i alla åldrar och det är varken farligt eller smittsamt. Utslagen ger ingen klåda eller några andra direkta besvär förutom att området känns strävt och knottrigt och därmed kan upplevas obehagligt. Det kan bli som små ’pluppar’ och plitor på huden som går att trycka på och ut kommer lite vitt som på en pormask (dock bör man så klart inte klämma dessa, det ger bara fula ärr). Huden är också ofta väldig yttorr. En del upplever att tillståndet blir värre när den kalla torra vintern kommer och att tillståndet förbättras på sommarhalvåret.

 

Så här behandlar du Keratosis Pilaris

Återfuktande cremer och body lotions hjälper lite grann, men vill du verkligen behandla din keratosis bör du satsa på en bodylotion som innehåller någon typ av exfolierande syra. Därmed hjälper du hudens naturliga exfoliering, vilket även löser upp hornpluggarna. I kombination med att man använder en exfolierande bodylotion så rekommenderar jag  att man gör peeling regelbundet ett par gånger i veckan och gärna då en som både innehåller små korn och syra för bästa effekt. Genom att kombinera bodylotion med en peeling kommer du få så mycket bättre effekt! Att bara använda en bodylotion är inte att rekommendera för ett bra resultat. Om behandlingen avslutas kommer vanligtvis besvären tillbaka, som med mycket annat. Så det gäller att hålla efter! Tänk på att det kan ta lite tid innan man ser resultat, som med all hudvård.

 

Produkttips

PEELING

Jan Marini Bioglycolic Body Scrub – använd i duschen ca 1-3 gånger i veckan beroende på hur känslig din hud är. Börja med att applicera den på torr hud och tillsätt sedan allt eftersom vatten. Fördelarna med att börja på torr hud är att syran blir mer koncentrerad (den späds ut när man tillsätter vatten) samt att den mekaniska peelingeffekten blir kraftigare. Låter du den verka lite efter du masserat in den så får du lite kraftigare effekt av syran som får verka extra på huden. Har du en väldigt känslig hy så späd ut den med vatten direkt så blir den mildare, massera sedan lätt och skölj av.

Jan Marini Bioglycolic Body Scrub

Bioglycolic Body Scrub peelar med både AHA-syra och små små korn

 

BODY LOTION

Paula´s Choice har två toppenprodukter som du kan använda dagligen och som ger fina resultat på just Keratosis Pilaris! 2% BHA Body Smoothing Spot Exfoliant innehåller salicylsyra (BHA) som exfolierar milt på hudytan och även inuti porerna. Den är dessutom anti-inflammatorisk, vilket gör att den lugnar och reducerar rodnad. Använd varje dag om din hud är tålig, alternativt varannan dag om du har en känslig hud. Denna är även toppen om man lider av acne på kroppen!

2% BHA Body Smoothing Spot Exfoliant

Exfolierande och mjukgörande bodylotion med 2% BHA

Om huden är yttorr eller torr kan ett bättre alternativ vara Resist Skin Revealing Body Lotion 10% AHA, som med sitt innehåll av glykolsyra (AHA), glycerin och sheasmör både exfolierar och återfuktar huden på djupet. Prova dig fram till om BHA eller AHA (eller en kombination av båda!) är det bästa alternativet för just dig!

 

Paula´s Choice Body Lotion 10% AHA

Exfolierande och återfuktande bodylotion med 10% AHA-syra

 

 

 

 

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

217 svar till “Så här behandlar du Keratosis Pilaris”

 • (217) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Isabell skriver:

  Hej! Vilken peelingprodukt och ansiktskräm rekommenderar du om man har keratosis pilaris i ansiktet? Mvh Isabell

 2. Anna skriver:

  Kan jag använd dessa på min dotter 7år?

 3. Emelie skriver:

  Hej. Jag har en svår variant, haft sedan jag var 1 år. Är idag 28. Aldrig lyckats bli av med det. Jag får som skov. Nu har min 2 åring också fått detta, vad ska jag duscha och smörja henne med?

 4. Carola skriver:

  Hej
  Min son har detta som mest på sina kinder.
  Han är 15 år. Det är inte för starka produkter för honom, de som visas ovan?
  Eller vad tycker du?
  Tacksam för hjälp

 5. Patricia skriver:

  Min son har det på överarmarna, långt ut på kinderna och utsidan av låren.
  Jag vill veta vilken kräm man kan använda på honom, han är 3,5 år.
  Jag har CeraVe smoothing cream, men inte vågat använda den pga står ingenstans om man kan ha såna syror på barnhud.

 6. Jennie skriver:

  Hej. Finns dessa produkter på apotek eller beställer man vid dig? Min son är 14 år och har dessa prickar på kind och över armarna

 7. Anonym skriver:

  Mina prickar är hudfärgade och kliar.
  Vad ska jag göra?

 8. Anonym skriver:

  Mina prickar är hudfärgade och kliar

 9. Björn skriver:

  hej vad är det för pris på era produkter mot kycklinghud som jag lider av
  jag är diabetes typ 2 och svår sol exem sedan jag var liten grabb
  i dag är jag 61 år och fortfarande stora problem .
  mvh
  björn

 10. Susanne skriver:

  Hej,
  Har en dotter som är 14 år och har problem med detta på kinderna och överarmarna. Undrar vilka produkter som är lämpliga, kan man han samma för ansikte och armar?
  Mvh Susanne

 11. Emma skriver:

  Hej! Jag tror jag har KP. Tänkte testa tipsen ovan iaf krämen. Finns det något billigare alternativ på exfoliering som ger samma effekt? Undrar även om man endast ska använda peeling eller och man ska använda en ansiktstvätt morgon och kväll? Isf vilken rekommenderar ni?

  • Emma skriver:

   Jag är endast 14 år och har det på mina kinder. Vet ej vilka produkter jag ska börja med att använda.

 12. Marie skriver:

  Jag har de senaste åren fått röda prickar som jag tror är detta tillstånd, dock ej upphöjda utan ligger under huden. De är stora områden på mina lår o även hela underbenen. Min fråga är om man kan använda utrensande lermask på Keratosis Pilaris istället för peeling?
  Jag har använt även sockerskrubb o exuviance retexturing treatment men utan resultat…tacksam för svar då detta påverkar mig att inte vilja visa mina ben bara..

 13. David skriver:

  Hej! jag läste din text samt kollade lite på Wikipedia och kan nu lite mer om den här sjukdommen, jag tror jag har den också. Jag fick den idag eftersom jag kliade mig riktigt hårt på armen igår och sedan nu idag upptäckte jag den. Är det vanligt att få den på grund av att man kliar sig själv riktigt hårt? Jag läste att den kan finnas i en lång tid men brukar midlra efter man fyller 30 år. Kommer jag ha sjukdommen för evigt? Om inte när försvinner den? Jag är 15 år, kille och har inte haft den tidigare utan den uppkom efter jag kliade mig själv hårt.

 14. Tindra skriver:

  Hej…
  Jag är 13 år gammal och har haft min keratosis sen jag var ca 3 år, och förut har den inte påverkat mig så mycket men nu påverkar den mig. Den kliar, irriterar och syns otroligt mycket. Jag har den över hela min kropp och den är röd och ibland blir den blåaktig. Jag går till läkare för att få olika krämer men inget hjälper. Jag är trött på att ha den och den får mig alltid att känna mig osäker. Finns det någon kräm som hjälper mot klåda och det synliga?

  • Annica skriver:

   Hej Tindra, jag förstår verkligen att det är jobbigt för dig! Eftersom du är så pass ung, tycker jag ändå att du ska ta det lite lugnt med aktiva ingredienser, men jag kan verkligen tipsa om denna duo https://skincity.se/sv/best-friends-forever där du peelar huden med Shower Power Peel en till två gånger i veckan och sedan dagligen återfuktar och behandlar huden med Active Body Emulsion. Det är också viktigt att du inte torkar ut huden för mycket, så använd en duscholja istället för tvål när du duschar. Denna är superbra https://skincity.se/sv/sweet-almond-shower-oil Man får kämpa på lite, men det bör ge resultat 🙂 Kram, Annica

 15. Izabela skriver:

  Hej, har du förslag på produkter (keratosis pilaris) till ansiktet?
  Mvh Izabela

 16. Camila skriver:

  Hej!
  Jag tror att min dotter har keratosis pilaris.
  Hon är sju år och är liksom alldeles småknottrig på lår, armar, rygg och rumpa.
  Finns det något jag kan göra för att förebygga att det blir värre i framtiden ? Hon lider inte alls av det, ingen rodnad eller så, så det är rent kosmetiskt i dagsläget.

  • Annica skriver:

   Hej Camila, det är ju inget farligt att ha keratosis, så om din dotter inte lider av det behöver du inte göra något. Och det kan dessutom växa bort i takt med att hon växer och utvecklas. 🙂 Skulle det inte gå bort med tiden så är det tipsen i blogginlägget jag rekommenderar när hon blir äldre. Kram, Annica

 17. Yass skriver:

  Hur långtid tar det ungefär för resultat?

  • Annica skriver:

   Hej Yass, man får alltid räkna med att invänta resultat i 4-6 veckor och det beror på att det är så lång tid det tar för hudens översta lager att förnya sig. Det kan gå snabbare också, men bra att ha i åtanke. Kram, Annica

 18. M8mo skriver:

  Kan man dö

  • Annica skriver:

   Hej,
   Nej Absolut inte. Det är ett ganska vanligt hudproblem och yttrar sig som små knottror på huden. Det går självklart att behandla detta, kika i inlägget så ger jag tips på produkter du kan behandla med.
   kram Annica

 19. Emma skriver:

  Hej!
  Jag har lyckats bli av med min keratosis pilaris men rodnaden är kvar. Hur blir man av med denna? Tack på förhand!

 20. Åsa skriver:

  Hej, min dotter(9år) har jätte mycket knottror på kinderna. Vad kan hon göra? Använda?

  Mvh Åsa

  • Annica skriver:

   Hej Åsa,
   För att inte gå på för hårt med aktiva produkter för din dotter skulle jag råda dig att prova en creme som är behandlande och reparerande med vårdande oljor för att se om det kan ge effekt till dessa partier. Kika på Extreme Barrier Cream
   Kram Annica

 21. Pia skriver:

  Hej, ser att det är en gammal artikel, men provar att skriva ändå. Om man vill testa att behandla enligt denna metod, vad ska jag fråga efter för creme då, ska innehålla syra, men vilken syra? Maria Åkerberg vill jag gärna prova den peeling som nämns, som verkar finnas fortfarande, men finns det även en creme från Maria Å som passar?

  • Annica skriver:

   Hej Pia, både bha- och aha syra kan ge fin effekt på KP. Önskar du en effektiv creme från Maria Åkerberg ihop med peelingen från Jan Marini så kan jag varmt tipsa dig om deras Body Lotion som motverkar torr hud. Det är en kombination av växtoljor, vitaminer och mjölksyra (AHA), vilka hjälper huden med fukt- och fettbalansen. Kram Annica

 22. Erika skriver:

  Har hela ryggen full med prickar. Gått till apoteket och hon tyckte d såg ut som hormon fläckar, men jag har haft detta länge nu! Dom sa att jag inte kan få bort d själv. Sa åxå att dom trodde på dold glutenintolerans. Simmandet i bassängen gör inte saken bättre…. Utbildas nästan aldrig till finnar på ryggen, men huden mår nog inte så bra. Apoteket sa att hålla mig borta från gluten i tre veckor å se ev. resultat. Kommentar? Vad e bra att göra för att få bort skiten? Har köpt bra lotion å ska köpa duscholja. Mvh Erika

 23. Bella skriver:

  Hej!
  kan man ha detta i ansiktet i perioder?
  Får hudfärgat knotter i perioder. Känner jag med handen så är det buckligt.
  Är ytorr.
  Mvh Isabella

  • annica skriver:

   Hej Bella, Det stämmer att du kan ha Keratosis pilaris i ansiktet och något du kan förbättra med bra hudvård. Skicka in mitt hudtest för att få hjälp att hitta vad som passar just dig. Till testet: hudtest Kram Annica

 24. Benny skriver:

  Hej.

  Undrar om du har några nya tips då artikeln har några år på nacken. MD hade utgått ur ert sortiment.

  Stort tack <3

 25. Sara skriver:

  Tack! Letade efter råd om exakt detta!

  • annica skriver:

   Hej Sara, Åh vad bra att du hittade det du sökte efter 🙂 Återkom gärna om du har vidare funderingar så guidar jag gärna vidare. Kram Annica

 26. Annie skriver:

  Hej!
  Peelingen 1-3 gågner i veckan. Men hur ofta ska jag använda body lotion? 🙂 Om du utgår ifrån att jag har de två produkter som du tipsade om.

 27. Ellen Andersson skriver:

  Hej!
  Jag har detta på låren och underbenen. De ser ut att vara mycket djupare än ovan och går inte att känna på underbenen. De är nästan lite blå-lila. Har provat kräm med urea och brukar köra scrub i duschen utan några större framsteg. Har du tips på billiga alternativ som jag kan prova istället? Har haft väldiga problem med hudkrämer och får utslag av t.ex AtoControl, Vaseline intensive care (sensitive skin), Decubal, m.fl. ACOs Mini Care är den som fungerar bäst att smörja med just nu.

 28. Rebecca skriver:

  Hej. Om jag misstänker att det är detta min son har, bör jag uppsöka läkare för att få det konstaterat?

  • annica skriver:

   Hej Rebecca, Det kan du göra om du vill. Annars är en mild exfoliering och en återfutkande creme ett bra steg att börja med. Skicka gärna in bilder på området och berätta lite om huden så hjälper mina kollegor er att hitta en rutin som passar. Du hör då av dig till info@skincity.se Kram Annica

 29. VIKTORIA skriver:

  Hej! Det var länge sedan du skrev, men äntligen fick jag svaret jag sökt länge. Jag undrar om du har något billigare alternativ än Jan Marinis kräm då den andra har utgått? Vad finns på marknaden nu? Vore evigt tacksam för svar!!!

 30. Joel skriver:

  Hej!

  Jag (man nordisk härkomst) har ett ca 15 x7 cm knotterområde på ena underarmen. Knottrorna är inte som KS relaterade till hårsäckarna (det växer mörka hår i området så man ser det tydligt) och inte heller till värme (Milaria). Har haft dem i över 10 år. Kliar som 17 med några dagars mellanrum, något mindre på sommaren. Inget var eller så kommer ur knottrorna och har under åren prövat ett par kortisonkampanjer. Kliar lite mindre då men knottrorna försvinner inte. Har frågat ett par läkare om det men inte fått nåt vettigt svar. Nån idé om vad det kan vara? Finns det andra porer som kan drabbas?

  • annica skriver:

   Hej Joel, Du får gärna återkomma med bilder till info@skincity.se så kan vi se hur området ser ut. låter som någon form av Keratosis pilaris och att huden är i stort behov av fukt och exfoliering som peelar bort yttorrheten. Kram Annica

 31. Ulrika skriver:

  Hej!
  Efter att inte fått någon hjälp alls av BVC och VCT har jag nu googlat fram själv att mitt barn som endast är 2 år har Keratosis Pilaris. Alla symptom stämmer in på henne. Va rekommendera du för henne när hon är så liten?

  Mvh Ulrika

  • annica skriver:

   Hej Ulrika, När huden är riktigt torr har talg lättare att ”stanna” under huden och bli inflammerat och irriterat. Rekommenderar er därför att tänka på att gärna använda olja vid bad och en mild body lotion för lugnar och ger huden fukt. Håller tummarna för att det blir bättre för ditt lilla barn 🙂 Kram Annica

 32. Rebeccah skriver:

  Jag har börjat fundera om jag har detta. Jag har atopiska eksem och har haft i hela mitt liv. Jag har dessa små knottror på överarmarna, inte allt för många, men några. Även ibland på lår vad jag vill minnas… Jag har haft problem med min hy i ansiktet, varit till läkare och till olika personer för hjälp, har fått diagnosen acne vulgaris, har haft problem med acne, dock endast på kinderna, aldrig någon annan stans. Men finnarna försvinner, men jag är röd, och knottrig, som ALDRIG försvinner. Någon enstaka gång har jag fått för mig att smörja min kortisonkräm som jag har för mina atopiska eksem på kinderna, och kanske möjligtvis upplevt att de blivit liiiite bättre… Kan det vara möjligt att det är detta jag har? Då ingenting annat någonsin hjälpt..

  • annica skriver:

   Hej Rebeccah, KP är mycket vanligt så det kan det vara. Dock svårt att säga när jag inte ser huden. Vill du så maila en bild till info@skincity.se så kan mina hud-kollegor bekräfta eller dementera : ) Är KP så är det ofta lätt behandlat. Kortison är ej att rekommendera. kram Annica

  • Rebeccah skriver:

   Vill även tillägga att jag har köpt en liten scrub-pad till ansiktet, som exfolierar milt. Jag har kunnat uppleva att jag är värre i ansiktet då jag inte använder den på ett tag…

   • annica skriver:

    Hej igen, upplever du att den förvärrar så lägg den åt sidan. En hud med eksem bör inte rubbas eller peelas för kraftigt, det stressar ofta mer än gör nytta. kram Annica

 33. Bengt skriver:

  tjena Annica, äre så att man kan bli helt från keratosis pilairs, alltså så man inte ens kan se det alls?

  • annica skriver:

   Hej Bengt, Om behandlingen avslutas kommer vanligtvis besvären tillbaka, som med så mycket annat. Då Keratosis ofta är ärftligt är en rubbning av hudens förmåga att bilda normalt hornlager. Så det gäller att hålla efter. Men många upplever att resultatet ibland kan ”försvinna” så länge du ser till att återfukta och exfoliera din hud 🙂 kram Annica

 34. Marie skriver:

  Hej Annica.
  Jag har ett fåtal knottror på mina armar, inget som stör alltså. Men för ett par år sen råkade jag klia sönder en av dessa knottror och efter det bildades det som ett tjockt ärr som jag har kvar än idag, ärret är större än knottran var och det är en lite fjällig yta på det. Vad kan det bero på? Och skulle produktråden ovan funka på ärret?

  • annica skriver:

   Hej Marie, det bildas lätt ärr om man varit där och pillat. Om det gått mindre än 6 månader så skulle jag säga att produkterna kan hjälpa. Uppstod skadan för mer än 6 månader sedan så kan det vara svårare att bli av med märket. Fortsätter det att fjälla trots det att du smörjer huden så skulle jag kolla upp det med en hudläkare. kram Annica

 35. Vanessa skriver:

  Hej, jag har en massa frågor angående denna kräm.
  1. Hur använder man dom?
  2. Jag har en massa prickar (dom på sista bilden) vilken kräm ska användas för dom?
  3. Finns det någon åldersgräns på denna kräm?
  4. Jag som har torrhy, hur kommer min hy reagera?
  5. Var köper man krämerna?
  6. Hur lång tid tar det innan man börjar se resultat?
  7. Är krämen dyr?
  8. Finns det någon bra kräm som finns ute i matvarubutiker/ apotek?
  9. Hur ofta ska denna användas?
  10. Använder du själv krämerna, är du nöjd isånnafall?

  Sorry för så många frågor, men jag vill verkligen få bort mina då dom är så jobbiga och pinsamma! Jag vill verkligen våga stå där på stranden i bikini utan att försöka täcka mina armar och ben med handduken ända ner till vattnet!❤️

  • annica skriver:

   Hej Vanessa, tyvärr så säljs inte de produkter som jag skrivit om i inlägget längre. Man har slutat att tillverka märket. Vad som är bra är att det finns alternativ. Jag skulle vilja rekommendera dig dessa servetter som är preparerade med en jättebra produkt just för Keratosis Pilaris.

   Produkten kan köpas här i min butik och hur de används ser du under användning. Läs noggrant igenom informationen och återkom om du har fler funderingar. Servetterna används en till två gånger per dag på det område du önskar behandla. Kan användas till ung som gammal:

   http://skincity.se/sv/product/4509/paulas-choice-clinical-kp-treatment-cloths

   De brukar verkligen ge fin effekt och jag håller tummarna för att du får ett fint resultat Vanessa! kram Annica

 36. Jonas skriver:

  Hej,

  Läste denna blogg i samband med att jag försökte komma på vad det var för prickar jag hade på armarna och som ofta visade sig under vinterhalvåret.

  Jag kan rekommendera att basta, därefter använda en mandelskrubb som man kan köpa på apoteket. Efter detta smörjer man sig med en kallpressad mandelolja. Har man inte tillgång till en bastu så fungerar det att använda dessa två produkter i samband med dusch också. Detta är något som har fungerat otroligt bra för mig och mina prickar är nu snart helt borta.

 37. Stiina skriver:

  Hej! Intressant läsning! Jag hade nog Keratosis pilaris när jag var yngre. Detta försvann av sig själv. Dock verkar det kommit tillbaka nu efter att jag har fött barn. Är detta en naturlig reaktion? Vad kan jag använda när jag ammar?

 38. marre skriver:

  Vid vilken ålder kan man börja använda MD Formulations. Har en dotter som har väldiga problem med KP . Hon är 13.

 39. felicia skriver:

  Hej Annika. jag har en massa pupplor på armarna och har haft det i 8 år, det exakt likadant ut som första bilden på den här sidan,. men det har blivit värre på senaste tiden. jag blir förvirrad utav alla krämer så vet inte vilken jag ska ha, kan du rekomendera någon har bara använt hydrokortison tidigare. men har inte hjälpt.

  OBS; svara gärna på min mail.

  Med vänlig hälsning Felicia.

 40. Cissi skriver:

  Hej!

  Tack för ett bra inlägg. Om man vill behandla naturligt och billigt, finns det någon chans att få bukt med KP med hjälp av äppelcidervinäger före dusch och babyolja efter dusch? Syra för att lösa upp och olja för att mjuka upp.

 41. Felicia skriver:

  Hej! Tack så mycket för bra tips! Jag har länge lidit utav mina ”knottriga” armar och blev så glad när jag såg att det fanns en lösning. Jag beställde servetterna från paulas choice (60-pack) för ett tag sedan och har märkt av en rejäl förbättring! Men nu har jag använt alla servetter och det är fortfarande kvar en del ”knottror” då jag hade ganska mycket från början. Behöver jag beställa en till förpackning och fortsätta behandlingen för att det ska försvinna? Jag har använt servetterna morgon och kväll varje dag i ca 3 veckor.

  • annica skriver:

   Hej Felicia, Vad kul att höra att du fått resultat och på så kort tid : ) Jag hade absolut fortsatt att behandla. Det kan ta upp emot 3 månader och i vissa fall längre innan mans er ett fullgott resultat!

   kram Annica

 42. Cristin skriver:

  Hej! Jag har alltid trott att jag led av inåtväxande hårstrån men nu är jag helt säker på att det är detta jag har 🙂 har precis beställt mene & moys face and body cleanser och tänkte om du har något tips på en passande lotion? Mitt problemområde är främst vaderna.

  undrar också om du kommer tipsa om brun utan sol-produkter samt hur man bäst applicerar för en naturlig solkysst hud? Detta är för mig en djungel och slutar med att jag inte vågar prova av rädsla för att se ut som en fläckig morot.

  • annica skriver:

   Hej Cristin, Tänk vad mycket enklare det blir att behandla när man vet vad det är : )

   Den här hade jag testat, den är super:
   http://skincity.se/sv/product/1214/mene-moy-revitalizing-lotion-15

   När det kommer till BUS så måste du testa. Det är enklare än vad man tror. Viktigast är att du peelar och sedan återfuktar huden lätt innan applicering av din bus. Gör du det så minimerar du risken för ojämnt och flammigt resultat. Massera in produkten jämt och tänk på att inte lägga cremen på ögonbryn och lägg inte för mycket på torra partier som knogar, armbågar.. Ta gärna en bomullsrondell och stryk av lätt på dessa områden efter applicering så minskar du mängden och risken för att dessa områden blir för mörka. Överläppen är också ett sånt område där du inte ska ta för mycket. Glöm inte att tvätta händerna ; ) Lycka till!

   kram Annica

 43. Jonna M skriver:

  Hej Annika,
  Tack för en mycket bra sida! Jag har detta problem på överarmar och har använt Jan Marinis skrubb, samt kokosolja och Canoderm som lotion. Men problemet har inte försvunnit ändå. Jag funderar på att prova MD, men är orolig över parabeninnehållet i dessa produkter. Finns det några produkter utan parabener som är effektiva mot KP? Jag har också ytliga blodkärl i ansiktet, finns det något man kan göra mot det?
  Tack!

 44. Josefine skriver:

  Hej! Har lidit av Keratosis Pilaris på benen sen jag var 15 år och nu är jag 20, det är först nu jag får veta namnet och olika saker om det. Har kollat runt lite och sett en massa olika tips men har ingen aning om vilka produkter jag ska ta… Skulle behöva lite hjälp, för det är något som jag vill att det ska försvinna.. Du rekommenderar hudpeeling och sen lotion? Så vilka produkter för de två ska jag ta?
  Hälsningar, Josefine

 45. Amanda skriver:

  Hej! Jag är en tjej som nu är 18 år gammal. Jag har haft finnar sen jag var tolv år gammal. Många kvällar då jag sökt på hopplös tonårsacne som vägra ge sig så ser jag din länk så nu tänker jag i alla fall ge det ett försök. Jag har nog gjort exakt allt! Jag har alltid använt mig av det bästa tunnaste mineralsminket på marknaden. Då jag tvättar mitt ansikte två gånger om dagen så har jag alltid varit supernogrann. I olika perioder har jag provat på apotekets alla produkter, sola solarium, proactive, body shops produkter, qlinique, ansiktsbehandlingar, husläkarens produkter och nu excuviance. Jag har lagt ner pengar, förhoppningar och så mycket tid. Förut kunde jag stå ut med att ha lite finnig hy eftersom att jag var bara var 14 år och det skulle ju gå bort när jag blev sexton( trodde jag). Men nu är jag arton år och allt är kvar, det blir nästan bara värre och värre. Mina kompisar har helt finnfri hy och min är helt förstörd. Jag får röda ärr i ansiktet och panna och haka är helt attackerade. Jag får ångest ifall jag går ut i regnet för att jag är så rädd för att sminket ska försvinna och att min haka som efter all acne nu har fått en konstant röd ton ska synas. Snälla om du vet något som skulle funka på riktigt så säg till. Det skulle vara kul att få självkänslan och förtroendet tillbaka och att kunna spara bilder ifrån studenten som jag tar nu i vår.

 46. Sara skriver:

  Hej!
  Inte helt hundra på att det är detta som jag har, men har inte hittat något annat som stämmer mer in än det du nyligen beskrivit. Rekommenderar du fortfarande samma behandling 2015 som du skrivit om här 2012? 🙂
  Mvh Sara

 47. Nevin skriver:

  Hej Annica!
  Min dotter har det på sina kinder, jag har alltid trott att det var pga kyla, tills jag läste din blogg inlägg. Under sommaren blir det bra försvinner nästan helt men under vintertiden blir det värre. Hon är 4år vet inte vad jag kan använda. Har använt repair kräm speciellt just när hon är väldigt torr om kinderna. Tror inte att det besvärar henne men känns väldigt torrt och knottrigt.

  Mvh Nevin

 48. Emelie skriver:

  Vet inte om mitt förra svar kom iväg, men jag har normal hy utan att vara någon expert. Men jag upplever den inte som torr eller blank! Hoppas verkligen du kan komma med ett bra tips, kram!

 49. Emelie skriver:

  Hej, jag skulle vilja ha alla möjliga tips mot röda kinder. Mina kinder är mer eller mindre alltid röda. Jag blir röd som en tomat i hela ansiktet när jag tex tränar, är stressad eller i varm/kall miljö. Då pulserar det i kinderna och jag känner hur det hettar. I vanliga fall, så som när jag sitter hemma i soffan, är rodnaden inte lika stor men den finns ändå alltid där. Vet inte hur jag ska förklara det mer, men vill göra ha tips då jag tröttnat att alltid vistas med smink bland folk! Helst inte för dyra produkter. Med vänlig hälsning, Emelie.

  • annica skriver:

   Hej Emelie!

   Jag hjälper dig gärna men jag skulle vilja få lite mer info om din hud i övrigt. Är du normal, torr eller blir du lätt blank i huden. Att få bort att man lätt blossar helt och hållet är svårt men med rätt produkter kan du absolut få bättre balans. Hör av dig så kommer vi på något bra!

   kram Annica

 50. Sofia B skriver:

  Hej! Jag råkade kolla på ett program om olika åkommor och de pratade lite om keratosis Pilaris och visade bilder på åkomman. Då började jag googla runt och hittade hit, min fästmans överarmar har länge varit rödprickiga men utan att det kliar osv så jag började undra om han kan ha just KP för det stämmer in så bra. Behöver han gå till någon läkare eller hudspecialist för att få det diagnostiserat osv för att vara på den säkra sidan eller bör vi testa med olika hudprodukter på måfå? Tack för ett informativt inlägg. 🙂

  • annica skriver:

   Hej Sofia!

   Det behöver ni egentligen inte göra. Testa någon produkt först om han störs av det, de innehåller ingenting som skulle kunna påverka negativt. Keratosis Pilaris kan med sitt tjusiga namn skrämma upp vissa, men det är helt ofarligt och ingen sjukdom på det sättet. Känner du dig osäker ändå så är det förstås inte fel att höra dig för med en hudläkare. Om frågar bland dina bekanta så är det säkerligen många som har det men få vet vad det heter.

   kram Annica

 51. […] du läsa mer om vad Keratosis Pilaris är så hittar du all info om det i mitt tidigare inlägg HÄR och […]

 52. ulrika skriver:

  Hej Annica.

  JAg är själv hudterapeut och ha en 3-årig son som har detta. Har du ngt tips om vad man kan använda på honom. Vill inte använda AHA.
  Mvh Ulrika

 53. Soso skriver:

  Hej Annica!
  Jag har keratosis-pilaris på kinderna och undrar vad du rekommenderar för facelotion? Har har beställt scruben men blev lite tveksam kring att använda bodylotion i anskitet.
  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Soheila,
   Jag skulle göra ett hudtest HÄR!

   Att behandla Keratosis i ansiktet är något helt annat än att behandla det på kroppen. Body lotion är inte att rekommendera i ansiktet. Gör testet så kan mina duktiga hudterapeuter hjälpa dig vad just din hud behöver!
   kram Annica

 54. Louise skriver:

  Hej Annica!
  Väldigt bra blogg du har, vettiga tips även om student som man är inte har råd med allt kan man ju få drömma!

  Lite off-topic på detta inlägget kanske men jag är diagnostiserad sen barnsben som ”atopiker” med extremt torr hy, allergier m.m. Växt ifrån alla allergier sen jag var 15, men hyn kommer nog alltid vara lite som sandpapper. Så kort undran, jag använder väldigt mycket salvor/krämer på huden. Favoriten; Canoderm, vad finns de för alternativ? Du skriver om syror, mycket intressant!

  Har på senaste tiden använt mer oljor, havtornsolja, svartavinbär (ekologiska) etc. Väldigt gött o skönt men finner inte det speciellt drygt. Blir lika torr snabbt igen.

  Bara nyfiken på lite professionella tips, o då är du rätt person! 🙂

  • annica skriver:

   Hej Louise, Vad roligt att höra att du tycker det! Märker MARIA ÅKERBERG publicerad just på sin facebook sida denna info om detta ämne. Jag delar med mig av en del av det inlägget till dig här: CITAT FRÅN MARIA ÅKERBERGS Facebooksida: Om eksemet är fuktigt:
   Applicera Aloe Vera Barbadensis (som torkar ihop)

   Om eksemet är torrt:
   Eye Cream
   Face Protection
   Coldpressed Jojobaoil
   Baby Care
   Shea Balm

   Planera dagen så att du undviker att tvätta händerna så långt det är möjligt. Använd Bomullsvantar så ofta du kan. Så fort du tvättat händerna och du har möjlighet smörj in dem, ta på bomullsvantar. Syftet med detta är att slentriantvätt undviks. Du kan till exempel äta lunch eller göra något annat och sedan ta av dig vantarna och veta att händerna är rena.

   Peeling/body Scrub
   Du kan med fördel använda vår Salt Scrub Energy. Den skrubbar bort döda hudceller och stimulerar samtidigt huden så att den kan ta upp fukt bättre.

   Massage
   Produkterna bör innehålla en blandning av olika vegetabiliska oljor så att huden får en variation av fettsyror, som bygger upp hudbarriären. Undvik massageoljor med ensidigt innehåll (exempel endast olivolja eller endast rapsolja). Undvik massageoljor med höga halter av eteriska oljor. Undvik massageoljor med kolofonium (barrträd såsom En och Cypress)

   Varje kväll:
   Smörj in händerna med Hand Creme och direkt ovanpå Shea Balm; båda med 100% naturligt innehåll men med lågt innehåll av eteriska oljor. Produkterna bör innehålla en blandning av olika vegetabiliska oljor så att huden får en variation av fettsyror, som bygger upp hudbarriären. Använd Bomullsvantar. Kram annica

 55. Aurora skriver:

  Jag är 20år och har haft det här sen jag var 15? Det verkar som att det bara blir värre, värst är det på baksidan av vaderna. Jag mår verkligen jättedåligt över mina ben och klarar inte av att gå i shorts på sommaren. Jag har verkligen testat allt, men det blir ingen skillnad. Behöver verkligen hjälp!

 56. Linnea skriver:

  hej.
  Jag började uppleva dessa symtom som tyder på detta för ungefär 1 vecka sedan först på revbenen sedan på insidan av underarmarna. Jag läste att det kan bli bättre med (mild) lotion och sol/bad. Tror du det kan vara en bra väg att börja istället för att börja med de hårdare preparaten? och sedan se hur det utvecklas.
  mvh

  • annica skriver:

   Hej Linnea, Alltså det beror helt på vilken lotion och om du har något återfuktande i badet. Om du vill göra något men inte satsa allt…så börja med en peeling av något slag och en fuktcreme. Kram annica

 57. veronica skriver:

  Hej Annika! Kan man anvanda Peter Thomas Roths AHA-pads for att fa bort Keratosis pilaris? Eller ar det battre att kopa nagon av de ovanstaende produkterna? Tack pa forhand!

  • annica skriver:

   Hej Veronica, Dessa är också jättebra! Så gillar du dem så kör på dem då de med innehåller olika syror som ger den effekten. Kram annica

 58. Amanda skriver:

  Hej! jag är en tjej på 17 år och har lidit utav detta inprincip hela mitt liv (benen och armar) men aldrig vetat att det går att bota. Satte mig och lästa igenom alla kommentarer för att få så bra tips som möjligt, men har dock några funderingar.
  – Har en väldigt låg budget då jag bara får halva mitt studiebidrag och undrar om det finns billigare alternativ som går att köpa i någon kedja som life eller på apoteket eftersom att jag inte kan beställa hem något och inte bor i någon stor stad.

  – Samt så undrar jag om det räcker med att bara ta en ”dyr” peeling och sen köra på en parfymfri lotion ifrån ex nivea?

  Jag skulle också tycka att det var super bra om du svarade snabbt och gärna mailade mig eftersom jag inte vet hur detta går till.

  • annica skriver:

   Hejsan Amanda, Peelingen ska innehålla syra och återfuktaren (body lotionl både syra och fukt) Det är viktigt för att behandla keratosis p. SÅ kika efter det. Kan inga på rak arm men fråga i butiken. Gör hellre tvärtom, billigare peeling och satsa på en bra body lotion som ligger kvar på huden. Det är bättre. Varmt lycka till! Kram annica

 59. Ellen skriver:

  Hej Annica!
  Först av allt: Tack för en riktigt bra blogg! Det märks att du kan det du pratar om.
  Jag undrar om glykolsyra är mer effektivt än mjölksyra när det gäller AHA-SYRABEHANDLING som utförs av hudterapeut på salong? Jag har nämligen blivit erbjuden helt olika pris från olika salonger som använder sig av dessa olika syror. Båda rekommenderar minst 6 behandlingar med en veckas mellanrum.
  Så undrar jag också vad som är skillnaden på hudterapeut medlem i SHR och inte?
  Och sist, kan man uppnå samma resultat själv med de produkter du rekommenderar ovan som med behandling på salong?
  Tacksam för svar!/Ellen

  • annica skriver:

   Hej Ellen, Åhh vad roligt att du gillar min blogg!! Tack för fina komplimangen!
   Angåenda syrorna du frågar efter. Läs gärna mer i mitt blogginlägg här: https://hudspecialisten.se/?s=aha+syra Ett utdrag från inlägget!: AHA är en förkortning av det Alpha Hydroxy Acid. AHA är ett samlingsnamn för flera olika typer av syror där de effektivaste är glykolsyra och mjölksyra. Glykolsyra -Glycolic Acid

   Glykolsyra har den minska molekylen av alla AHA-syror, det innebär att den kan penetrera snabbast och bäst. Glykolsyra framställs naturligt ur sockerrör men kan också framställas syntetiskt. Funktionen i hudvård är att avlägsna gamla hudceller, torr och narig hud samt att minska rynkor och linjer på huden.

   Bra på b.la: Acne, hyperpigmentering, rynkor, torrhy, aktinisk keratos (dvs en förtjockning av hornlagret orsakad av överdriven solexponering under längre tid.

   Mjölksyra -Lactic Acid

   Mjölksyra är även den en AHA-syra och framställs ur sura mjölkprodukter, ost och yoghurt samt jästa frukter och grönsaker. Inom hudvården så används mjölksyra som ett alternativ till andra AHA-syror speciellt för personer som kan vara känsliga mot dessa. Mjölksyra brukar räknas till gruppen naturliga fuktighetsfaktorer (NMF = Natural Moisturizing Factors) som finns naturligt i huden och som man tror har samband med hudens vattenbindande förmåga. Surheten är i sig välgörande eftersom frisk hud är svagt sur. Den har även antibakteriella egenskaper.

   I hög koncentration verkar mjölksyran avfjällande, dvs det yttre hudlagret exfolieras bort. Resultatet blir att översta hudlagret blir tunnare, mjukare, ser fräschare ut och kan ta upp andra ämnen lättare.

   Bra på bla: Torrhy, obalanseradhy, förtjockad hy, fet hy, stora porer, akne, rynkig hy, hy med ojämn pigmentering.

   Oftast gör man en kur med syror för att se resultat sen kan man hålla efter med lite glesare återbesök. Om en hudterapeut är medlem I SHR så har du en viss kvalitetssäkring. Fö att få vara med där måste man genomgått en godkänd utbildning och sända in sina betyg osv. Det finns en del oseriösa skolor där man kan kalla sig hudterapeut efter man gått dem så för att undvika komma till någon sådan ”hudterapeut” så leta efter SHR godkänd terapeut. Salongsprodukter är oftast mkt kraftfullare än det man gör hemma. Dock är hemmavården alltid det viktigaste och jag förslår att du börjar i den ändan och sen om inte det räcker till att du kompletterar med behandlingar på salong. Kramar annica

   Kram Annica

 60. Nathalie skriver:

  Hej igen! Tack för tipset. Har använt mig utav ”md formulations Hand & Body Lotion”. Alla prickar på armarna har nästan försvunnit men överarmen är helt röd/lila. Vad betyder det? Ska jag fortsätta använda krämen eller sluta och finns det en annan kräm? Hur fungerar kokosolja? Är det bra? Har upptäckt att jag har lite lätt kp på benen och undrar om kokosolja är bra?

  • annica skriver:

   Hej Nathalie, Det kan vara ”ärr” efter.Det borde lägga sig gå bort med tiden men se till att inte sola på dem! Fortsätt gärna, det är en utmärkkt återfuktare. När MD försvinner som det kommer göra från Europa. läs mitt inlägg i morgon så byter du bara till Jan Marinis bioglycolic Hand and body Cream. Alltså testa kan du men Jag tycker denna läsning är mkt bättre. Kram annica

 61. Calle skriver:

  Tack Annica! Har lidit av det i 25 år utan att veta vad det var. Har levt med det, med någon slags acceptans, att man ska vara glad över för vad man har. Att man har relativt slät hy och inte en massa fula ärr eller brännskador. Men nu du! Snart så kommer man ha lika slät hud som en nykläckt unge! Här skall det inhandlas krämer! Tack tack!

  • annica skriver:

   Hej Calle, Så många precis som du som trott att det ej går att göra något åt detta. Hoppas du blir nöjd med produkterna. Hör gärna av dig å berätta sen! Kram Annica

 62. Johanna skriver:

  Hej Annica!
  Tack för en superbra sida!!
  Jag är helt ny på detta med syra i hud- o ansiktsvårdsprodukter (o har egentligen många fler frågor). Efter att ha läst om Keratosis Pilaris (som jag har lite problem av ibland) o de produkter du rekommenderat för detta problem så undrar jag om dessa syraprodukter även hjälper något mot inåtväxande hårstrån på ben o bikinilinje samt småfinnar på ryggen?
  Mkt tacksam för svar : )

  Med vänlig hälsning, Johanna

 63. J skriver:

  Hej Annica!

  Jag har läst lite bland kommentarerna och undrar om det inte räcker med en bra återfuktande body lotion efter peelingen du rekommenderar? Använder Lait Corporel från Biotherm, har även ett syrabaserat serum från Nimue (heter Active Gel) samt en enzympeeling från samma märke, skulle dessa kunna göra någon skillnad på just hud med Keratosis Pilaris?

  • annica skriver:

   Hej F, Du ska gärna ha något med syra i. Biotherms gör nog ingen direkt skillnad tyvärr. Min rekommendation är tex Jan Marini Bioglycolic Resurfacing Scrub och deras hand and body lotion. Den har jag goda erfarenheter av och även Md´s. Kram Annica

   • J skriver:

    Okej, så att jag kan köra på Nimues produkter också? För dessa är också syrabaserade… Men md formulations Face & Body Scrub kanske passar bättre än en enzympeeling? Tack så hemskt mycket för svaret i alla fall!

 64. Frida skriver:

  Oerhört tacksam för detta inlägg! Äntligen har jag fått reda på vad som funnits på mina ben och varför, förslagen på hur man behandlar ska genast prövas! Tack!:)

 65. andrea skriver:

  Hej Annica!
  Jag vet inte om du svarar på detta, men jag hoppas att du gör det! Jag har nu läst om detta och förstått att det är detta jag har efter så många års fundering. Jag har haft 4 förhållanden och jag var jättenervös över att visa min rumpa för mina ex..
  Det senaste förhållandet jag hade då kunde jag vara mig själv för han accepterade att jag såg ut så på skinkorna, han hade sådana själv också som kom och gick.. Men jag kan nu konstatera att jag har det för min pappa har haft detta förut och som jag fattade det så är detta ärftligt? Kan dessa finnar/plitor göra ont också eller tillhör inte det symtomen? Jag är så ledsen över att få se ut så här, men jag har sett att flera är drabbade så jag är intr ensam och TACKA gudarna för det..

  En liten fråga hjälper dessa produkter för ett fint resultat som du tipsade om här ovan?
  Tacksam för ett svar 🙂

  MVH andrea

  • annica skriver:

   Hej Andrea, kan säkert gå lite i arv. Ofta har man ju likanande hud som någon av ens föräldrar. Upplever inte generellt att det gör ont men såklart beror på hur mkt du har. Har sett mkt fina resultat med dessa produkter och tycker definitivt du ska prova. Syra + fukt är lösningen oftast. Kram Annica

 66. Johanna skriver:

  Hej! Jag har en dotter på 10år dom har precis dessa knottriga besvär du beskriver både på överarmar, lår och kinder. Kinderna besvärar henne mycket! Själv har jag haft både lår och överarmar hela mitt liv. Men lider mer när jag ser min dotter få detta nu. Hur ska jag hjälpa henne? Vilka produkter passar bäst en 10 åring? Tack på förhand !

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Eftersom hon är så ung så skulle jag rekommendera Babors Babororganic Enzyme Cleanser 2 gånger i veckan ca. (den är egentligen till ansiktet men passar till en så ung tjej för armarna. Sen vid varje dusch Maria Åkerbergs Shower and Bath oil i duschen och smörj in armarna med. Lycka till! Annica

 67. Nathalie skriver:

  Hej! Jag vet inte om du kommer läsa den här kommentaren men jag skulle uppskatta svar mer än inget annat!
  Jag är 16 år idag och har säkert haft ”kp” runt 6 år. Jätte jobbigt! Hade det först i ansiktet när jag var yngre i några år men det försvann efter ett tag. Men det på armarna (överarmarna) försvinner aldrig, de ser ungefär ut som på den första bilden fast lite värre skulle jag säga! Förr brukar jag klämma på dem så det kom vitt ut, men nu går det nästan inte eftersom det inte går att klämma längre, det ser ut som stora utslag nästa. Har hört att det kommer bilda ärr och det vore hemskt för mig eftersom jag bara är 16 år! Jag vet verkligen inte vad jag ska göra. Har frågat olika doktors och de säger att de försvinner efter ett tag och andra säger att jag ska scruba. Inget fungerar och det har ändå gott ca 6 år! Jag står inte ut längre!! Vad ska jag göra?

 68. Monica skriver:

  Hej
  Jag är 46 och har haft detta länge men nu orkar jag inte längre. Vill ha hjälp.
  Har det på överarmarna på baksidan, rumpan, lår inte så kul tycker jag. Vill inte knappt att min kille tar på mig där. Skäms.

 69. Sofia skriver:

  Hej Annica!

  Har några frågor om detta :).

  Jag har haft detta problem på armarna, har fortfarande en del kvar, men det verkade som att solen i somras hjälpte, kan det stämma? Och funkar i så fall solarium?

  Sen har jag även fått problem på rumpan nu så funderar på att prova de produkterna från MD som du rekommenderat här i bloggen, kan man använda dem på både armarna och rumpan?

  Och ska man använda skrubbhandskar när man kör på peelingen?

  Och vad säger du om att torrborsta kroppen, är det bra för den här typen av problem?

  Tack på förhand.
  Sofia

  • annica skriver:

   Hej Sofia, Solarium skulle jag inte rekommendera under några omständigheter. Är inte säker på att det var just solen som hjälpte utan kanske mer det varma klimatet som gjorde susen. Nu är det torrt och kallt ute och då känner de flesta med Keratosis av det mycket mer. Bla beror det på att man blir så torr på hudytan. Yes, du kan ha dem på hela kroppen. Inga scrubvantar behövs peelingen innehåller både syra och korn som gör sitt jobb. Torrborsta kan vara bra men inet det bästa för keratosis. Man behöver hjälp att mjuka upp huden. Kram Annica

 70. E skriver:

  Hej Annica!
  Jag har keratosis pilaris på kinder och axlar… Har varit hos en läkare och fick veta att det var det. Jag fick en kräm som heter ”ichtammol 1% i essex kräm APL”( Läste från tuben)
  Varför jag vill ha bort det är för att jag får en brännande känsla på kinderna, som jag lider av hela tiden i mitt vardaglig liv.
  Har använt den i ca 4 månader med lite resultat. Undra om du har några tips på salvor som kan hjälpa.
  Mvh.e

  • annica skriver:

   Hej E, Jag tycker du testar Exuviance hudvård för känslig hud. tex Gentle Cleansing cream, Soothing toning lotion och nattcremen Evening Restorative complex. Superbra! Börja med det och gillar du så lägger du till resten av deras produkter. Kramar Annica

 71. linn skriver:

  Hej!
  åh de här har jag haft sen jag var tonåring. Men har bara på överarmarna.
  nu har jag 2 döttrar, varav en är snart 2 år, hon har JÄTTE mkt på vaderna, överlåren å börjar få på överarmarna. Jag smörjer med locobase repair hudkräm, hjälper inte. BVC tyckte jag skulle köra med mildison kortisonkräm i 1vecka 2 ggr om dagen. Men hjälper inte.
  Åh jag är SÅ orolig för hennes skull att hon ska ha dessa utslag hela livet:(
  vad tror du? Hur ska jag bäst göra med hennes hud?
  Tacksam för svar!
  MVH

  • annica skriver:

   Hej Linn, Snälla låt bli kortison cremen på dina barn. Jag fattar inte hur BVC tänker. Kortison är jättebra på små partier, under begränsad tid och framförallt om barnet lider och har klåda. Testa med något lite mer djupverkande och återfuktande som en vårdande olja. Tex denna: http://skincity.se/sv/product/3664/neals-yard-pure-baby-oil som är underbar. Du kan ha den och smörja in dgligen. Ett tips är även att ta en torr handduk. försiktigt (OBS FÖRSIKTIGT) dra mot partiet med keratosis på torrhy. Tappa sen upp ett bad med denna olja i och låt barnet bada i det. Vid behöv smörj sen in efter badet med lite olja igen eller denna härliga balm: http://skincity.se/sv/product/3663/neals-yard-baby-balm Lycka till! Kram Annica

 72. Carolina skriver:

  Hej Annica!

  Råkade som en annan skrev bar in på den här sidan av en slump! Jag är helt bombsäker på att jag har detta, sedan tonåren då jag skämdes för min hud och fick frågan vad jag gjort. Likadant när jag gått och fått bodyscrub hos hudspecialist, så har de tittat på mig med äcklad mi och sagt att du måste scrubba mer…De borde väl ha vetat vad det var…Trodde jag var själv om detta och hade äcklig, dålig hud som det var något fel på, inte sjukdom utan mer som ett missfoster. Min man trodde också hela tiden i början att jag frös, vilket varit något som jag skyllt på i flera år. Nu är jag 41 år! Tog sådan tid att få reda på detta, men jag har inte sökt efter ett svar utan bara trott att det är bara sån som jag är. Nu har jag en son på 2 år som också fått lite knotter så att säga på underarmarna, det är där jag har (och på ridlåren som mest). Och nu väntar jag en till bebis. Hoppas att mina båda söner inte få lila mycket som jag jag dock. Du vet inte orsaken till varför man får det, menar alltså om det kan ber på någon DNA-fel just för att det är ärftligt också?

  Sedan så undrar jag om de krämer som du rekommenderar, är de parfymfria och utan eteriska oljor? Klarar inte av dofter pga känsliga slemhinnor dock.

  Ett stort TACK till din blogg som jag kommer besöka igen.

  Kramar Carolina med familj

  • annica skriver:

   Hej Carolina, Ja det är ju beklagligt att det finns terapeuter i yrkeskåren som inte vet vad detta är. Vet faktiskt inte orsaken, men det är mkt vanligt! MD är helt parfymfritt och inga eteriska oljor. Var konsekvent vid användande och ge det minst 3 månader innan du säger vad du tycker. Ta kort innan du börjar, man glömmer lätt hur det sett ut. Hör av dig sen och berätta vad du tycker! Kram och lycka till! Kram Annica

 73. Josefin skriver:

  Det enklaste, och snabbaste, är att torrskrubba med en vanlig skrubbhandske som finns typ överallt och kostat runt en 20:a!!!
  Skrubba hårt, och intensivt, så går det över på någon månad. Jag skrubbade varannan dusch och smörjde rikligt med VANLIG hudkräm efter. Flera vänner har provat och det funkar. Inga dyra krämer!

  • annica skriver:

   Hej Josefin, Kul att det funkar för dig! Långsiktig rekommenderar jag dock inte att flå huden utan kombinera gärna med en handske och en peeling produkt med korn och syra som gör sitt utan att man behöver gnugga sönder huden. Det är inte så skonsamt på sikt. Kram Annica

 74. Frida skriver:

  Det här är helt otroligt! Jag kom in på den här sidan av en slump och får se att min hud, som jag trodde jag var ensam om att ha, beskrivs exakt! Det finns alltså ett NAMN på det som jag har lidit av i nästan hela mitt liv!! Och det finns andra som har likadan hud som jag!!! Jag trodde jag var ensam och har tänkt att jag bara haft otur och fått en otroligt konstig och ”ful” hud, ibland faktiskt nästan känt mig som ett missfoster när jag bara har sett andra människors släta hud. Jag har sedan 10 års åldern inte velat gå med kortärmat eller kortbyxor och har mått väldigt dåligt över detta. Jag har massor av knottror på överarmar, ben, rumpa och höfter. När jag var liten brukade min bästa kompis tro att jag frös för att jag var så knottrig, inte lätt att förklara att det bara var så jag såg ut. Jag är 27 år nu och jag känner mig så peppad att behandla det här nu med hjälp av dina tips! TACK SNÄLLA!

  • annica skriver:

   Hej Frida, Så roligt att du har hittat hit:) Välkommen! Men åhh… att du inte läst inlägget förrens nu;) .. men bättre sent än aldrig… Ett alternativ är även Jan Marinis scrub och body lotion som är precis lika bra…Du kan läsa lite och se vilka du fastnar för! Klart du kan bli lika fin och mjuk! Hör av dig om du har frågor under resans gång! KRAM Annica

 75. […] Jag har tidigare bloggat om Keratosis Pilaris, som är rätt vanligt på kroppen. Du kan läsa mer om det HÄR! […]

 76. LMK skriver:

  Hej, tack för ett kanon inlägg! Jag lider av detta sedan barnsben. Numera är det mest överarmarna & baksida lår men lindrigt- bara jag smörjer.
  Denna vinter var vidrig & huden har inte hämtat sig än. Armarna ser förskräckliga ut. har provat allt men inget hjälper. Skall utomlands nu i sommar, är det dumt att dra igång en behandling med MD då jag kommer vara väldigt solexponerad (hög spf såklart!)? Eller skall jag köra på vanlig skrubb typ handske & bara toksmörja istället & behandla efter sommaren istället? Så svårt, är ju inte van med syror heller. Använder mest aloe vera nu för att lugna & sen en rik kräm för att mjukgöra.
  Min son på 3 år har tyvärr ärvt detta oxå… men där smörjer vi med La Roche-Posay & det är ok nu på sommarhalvåret.

 77. Gabbi skriver:

  Hej Annica! Väldigt tacksam att du tagit upp denna åkomma då jag fått diagnosen från läkare men inga direkta tips på hur man kan behandla det. md:s Hand & Bodycream känns mer som en kräm man använder för att punktmarkera probelmområden. Hur ofta ska man använda den och går det bra att varva med andra exfolierande produkter som innehåller A.H.A:syror som papaya?
  Ska man varva med bodywash som innehåller A.H.A eller blir det för mycket för huden? Behöver den ”vila”?
  Sist undrar jag om man ska/bör använda skrubbhandske mellan gångerna när man använder md:s scrub? Kan huden blir för överarbetad?
  Tack på förhand.

  • annica skriver:

   Hej Gabbi, Vad bra Hand & body använder du över hela kroppen om du vill. Du kan ha dem partiellt bara om du vill med! Peelingen ca 3ggr/vecka och cremen varje dag.
   Tycker inte du behöver scrubhandske med .. det kan bli för mkt.. Böra istället att peela på halvtorrhud så blir den mer koncentrerad och sen addera vatten allteftersom. Kram Annica

   • Gabbi skriver:

    Tack för svar :)!
    Måste bara dubbelkolla då jag är på väg att inköpa bodywash med AHA. Blir det för mycket att använda bodywashen mellan peelingen?

    • annica skriver:

     Hej Gabbi, Svårt att säga, du får prova dig fram lite vad som blir lagom för din hud. Kanske börja med peelingen och se…? Kram Annica

 78. Apelsin skriver:

  Hej Annica, hur länge ska man vänta med att använda Hand & Body cremen efter att man har använt Face & Body scrubben? Tack i förhand.

 79. Åsa skriver:

  Hej,

  Har haft besvär på mina överarmat, ja vet inte hur länge.. 15-20 år, mindre dock när jag var gravid 2:a ggr. Har tröttnat rejält å nu beställt MD Formulations du rekommenderar här. Hoppas de dimper ner ibrevlådan idag 🙂 en fråga om solen ochdessa produkter. Läste om syra och sol.. kan man solkräm över bodycremen, lr inte sola alls nu i sommar för min del? Vore tråkigt. Iofs, har en liten bebis som inte ska vara o solen, men lite kommer man ju inte ifrån.. Jag ammar, det är inga problem att det går över i bröst mjölken? Tack för svar.

  Kram att smörja

  • annica skriver:

   Hej Åsa, Du kan använda dessa produkter trots att du ammar. Dock inte precis på brösten då där bebisen ligger eller om hon/han ligger på armen.. ha någon sjal eller så emellan då. Använd alltid SPF när du har syra produkter.. Man får välja.. brun eller prickar… Har du SPF30 så kommer du ändå få lite färg under sommaren.. KRAM Annica

 80. a skriver:

  Fungerar det att använda dessa produkter om man nu vill vistas som vanligt ute i solen, samt om man har känslig hy? Desperat på tips ang. hur man kan minska lite på prickarna… nu när det blivit finare väder och man gärna vill kunna klä sig efter de. Tacksam för svar!

  • annica skriver:

   Hej A, Jag tycker man har SPF30 mellan 11-15 och därefter kan man vara mer sparsam med återapplicering. Men viktigt är att ha SPF då solen är som starkast. Tips är att investera i en brun utan sol för att få härlig fin solkyssthud utan att utsätta den för solen. Kram Annica

 81. Tina skriver:

  Hej!
  Jag har detta på kinder och överarmar, aldrig fattat vad det var eller hur man blir av med det men tänkte det var värt en googling eftersom jag gifter mig i höst och det känns extra viktigt att bli fin i hyn… Vad skulle du rekommendera specifikt till ansiktet, eller är det samma som gäller där med md produkterna? vad ska man använda till daglig hudvård i så fall? Jag använder nu neutrogenas dagliga skrubbtvätt, cliniques exfolierande ansiktsvatten och l’occitanes shea ansiktskräm.

  • annica skriver:

   Hej Tina, En ansiktsrekommendation blir helt baserad på vilken hudtyp och hudtillstånd som du har! Mitt tips är att du gör vårt hudtest på Skicnity.se för en komplett rekommendation:)! Kram Annica

 82. a skriver:

  hej, kan du rekommendera någon av apotekets produkter? mvh a.

 83. a skriver:

  Hej. Vilken kräm från apoteket skulle du rekommendera?mvh.a.

  • annica skriver:

   Hej Adam, Jag jobbar ju inte direkt med apotekets produkter.. men den enda ev skulle kunna tipsa om är Avené som jag vet har bra kvalitet om man jämför med apoteketsmärken. Kram Annica

 84. Sara skriver:

  Hej Annica, jag skrev till dig 25 feb om mina stora hudproblem o du tipsa om md formulation. Trodde aldrig på den, tills jag beställde o börja använda.. Nu efter en månad har jag 40 procent mindre prickar o 80 procent mindre strävt- gissa vad, min kille får ta på min rumpa ordentligt efter 5 år haha. Jag e helt chockad, o flera beställningar på g. Ville bara dela med mig, hoppas fler vill prova den. Om du har fler tips så säg gärna till här. TACK

  • annica skriver:

   Hej Sara, Men såååå roligt att höra! Jag kommer ihåg ditt inlägg!!! Det är ju helt underbart, tack för att du delar med dig!! Stor kram Annica

 85. Karl skriver:

  Jag är nog ganska säker på att jag har denna ”sjukdom”
  Men då det kliar mycket några förslag vad det kan vara ?

  • annica skriver:

   Hej Karl, Svårt att säga när man inte ser huden. Men om bilderna och beskrivningen stämmer överrens med så som du upplever din hud så kan det absolut vara det. Det torra på huden kan göra att det kliar. Annars klåda på huden kan vara tex eksem. Men man måste nästan se huden för att fastställa det. Du kan alltid maila till info@skincity.se en bild och beskrivning hur du upplever huden så hjälper de duktiga hudterapeuterna där dig! kram Annica

 86. Lilla my skriver:

  Hej!
  Vilken bra sida. Min dotter som är 9 år har så länge jag kan minnas haft problem med sina armar. Knottriga, röda och som nu med plitor. Värst på vintern och när hon är sjuk och kroppen mår sämre.
  Nu har hon haft influensan och armarna är fulla med plitor. Ser inte vackert ut 🙁 Funderat på att söka vård på vårdcentralen, men vet inte om de är mest lämpade och ge råd i denna frågan.
  Kan jag använda de produkter du rekommenderar på henne fast hon bara är 9 år el bör jag testa nåt annat? Vad skulle du rekommendera isf?
  Tack på förhand.

  • annica skriver:

   Hej Lilla my, TAck vad kul att du tycker det! Det är ingen fara men det är klart att det kanske inte är så ”fint” men det är inget farligt med dessa små plitor och så länge hon inte besväras av det hade jag inte gjort något. jag rekommenderar inte några syra produkter för någon i den åldern. Jag rekommenderar att du kikar på denna som hon kan smörja in sig med på natten: http://skincity.se/sv/product/3066/maria-akerberg-sheabalm kram
   Annica

 87. E skriver:

  Hej!
  liten fråga, behöver man bara köpa md formulations Face & Body Scrub för att det ska funka?
  eller måste man använda båda som du rekommenderar?
  Tack i förhand!

 88. Sara skriver:

  Hej! Sökte på google o fick upp din blogg, tack o lov. Jag har STORA problem med huden. Knottrigt, hårt, torrt, prickigt, strävt (till känseln),. Prickigt, brunt, torrt (till utseendet). På baksidan av lår o ben, på rumpan samt lite på armarna. Jag har aldrig låtit min kille ta på min rumpa under 5 års förhållande. Ja så dåligt mår jag pga det. Jag har provat me allt. Skrubb vax lotion inget verkar funka. Min kille vill bjuda mig på en utlandsresa då jag vägrar åka. Skäms så. Det gör så ont i hjärtat o känner mig helt onormal. Hjälp mig! Ska jag söka hjälp hos gynekologen eller?.tack

  • annica skriver:

   Hej Sara, Känner du igen dig i beskrivningen av Keratosis pilaris? I så fall rekommenderar jag MD formulations Face& Bosy Scrub + MD hand & body lotion. De är riktigt bra på keratosis. Dock måste du vara försiktig med solen om du använder syraprodukter. Kram Annica PS. Klart du ska följa med på resan. Börja behandla dig nu. Applicera bosycremen morgon och kväll och face & body wash varannan dag under en period. Jag lovar du kommer att bli bättre!!!

 89. Radica skriver:

  Hej Annica!
  Jag har en 17 åring grabb som har haft knottrig hud i ett par år nu. Vi har använd bara vanlig hudlotion efter duch/bad hittils, men nu börjar han tycka att bli mer besvärlig, särskild på överarmar och vi undrar vilka av dessa produkter är bäst att börja/prova först? Jätte tacksam för ett svar.
  Kram 🙂

 90. Linn skriver:

  Oj, jag glömde ställa en fråga!
  Prickarna kan inte bättras med tiden när jag blir äldre med tanke på att jag ändå är ungdom?
  Kram.

 91. Linn skriver:

  Jag har letat som en galning efter någon som kan förklara var detta är!
  Har alltid trott att prickarna orsakats av inåtväxande hårstrån. Nu fattar jag vad det är jag har! Sorgligt nog har jag båda delarna. Jag har på både baksida på överarmarna, låren och vaderna och jag skäms så oerhört mycket över dom och jag vågar inte visa mig i shorts.
  Jag undrar ifall det finns några aningen billigare produkter med både syror och korn? Helst i någon slags affär istället för webbshop så att jag lättare kan ställa frågor!
  Är så tacksam över att du tog upp detta!
  Kram. Linn

  • annica skriver:

   Hej Linn, Vad skönt att du hittade hit och att du känner att du fått en förklaring på detta. de serier jag kan rekommendera för detta är faktiskt framförallt md formulations och även Jan Marinis hand & Body cream. Vi lanserar även en pejling i den serien inom kort som är toppen mot detta. Alternativt Exuviance Hand & Body Cream och Rejuvenating Bionic Body scrub som är något billigare! Kram Annica

 92. Emma skriver:

  Tack för tipset!
  Har lidit av detta i ungefär 5 år och har det på över och underarmar, ansikte, bröstparti, översidan på låren och även på rygg.Visar aldrig hud och oroar mig för somrarna då jag inte har något val.Har aldrig t-shirt eller något för avslöjande.Har aldrig heller uppsatt hår för att jag inte vill visa mina utslag i ansiktet.Ska prova detta nu och hoppas på att det ska bli bättre, även om det blir mycket jobb!
  Kram Emma

 93. emma skriver:

  Hej och tack så jätte mycket för de här inlägget, har haft dem här utslagen i flera år och tycker de är fult och pinsamt att visa mina armar. Nu ska jag testa de du skrivit och hoppas på att de blir bättre! NU vet jag va de är också 🙂

 94. sandra skriver:

  hej är mycket intresserad av att testa aha syra,
  men undrar om det finns billigare varianter som är bra?

  tack
  med vänliga hälsningar sandra

 95. Sandra skriver:

  Hej!
  Intressant artikel! Jag har lidit av det här i många år och provat allt möjligt utan bra resultat. Senast krämer med karbamid i för jag har hört att det ska vara positivt men inte fått nått bra resultat.
  Lider otroligt av detta då jag knappt visar mina armar, använder aldrig tshitt eller linne utan att ha en kofta över.

  Har du nått förslag på produkter med syror i som inte kostar lika mycket som de du länkade i detta inlägg?

  • annica skriver:

   Hej Sandra, roligt att höra att du tyckte artikeln var intressant. Kika på Exuviance Rejuvenating Scrub.. den är böttre i pris och innehåller syra. Kram Annica

 96. Ellen skriver:

  Vilket bra inlägg! Med vinterkylan kommer även dessa hemska plitor! Jag har hört att prioris produkter ska vara bra, är de mer aggressiva än de produkter du rekommenderar här, vad tror du kan passa mej bäst då jag har mest på låren? Tack på förhand!

 97. Ebba skriver:

  Först och främst, jag älskar din blogg! Och efter att inte varit barärmad de senaste 10 åren (med undantag för solsemestrar) pga detta problem, känner jag mig nu verkligen motiverad att försöka förbättra tillståndet! Tack!!
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Ebba! Tack söta fina du för de orden :)! Vad roligt att jag har motiverad dig! Klart du ska ha kortärmat! Låt mig veta hur behandlingen går! Kram Annica

 98. Linda skriver:

  Hej! jag har detta + rosacea med mkt ytliga blodkärl på kinderna. Jag har använt exuviance ett drygt år och gått på regelbundna behandlingar i kur, men jag tycker inte resultaten har blivit särskilt mycket bättre, något bara. Hur länge kan det ta innan det blir bättre eller det kanske aldrig går att få bort? Tack för toppenblogg och sajt!

  • annica skriver:

   Hej Linda, Det är väldigt individuellt hur lnång tid det tar innan det försvinner. Dock om du har behandlat med Exuviance över ett år knappt ser skillnad så rekommenderar jag nog dig att prova något annat. Tex Jan Marini eller MD formulations. Gör gärna vårt hudtest på Skincity för en personlig hudvårdsrekommendation. Kram Annica

 99. M skriver:

  Hej! Får man använda produkter med AHA-syror när man är gravid? Har hört olika bud om det, vissa säger att det är helt okej medan andra säger att man ska undvika det under graviditeten..

  • annica skriver:

   Hej M, Olika bud finns för alla olika tillverkare har olika direktiv. Det finns inga studier gjorda som säger att något skulle påverka fostret. Anledningen till att man ibland avråder är egentligen främst för att det händer så mycket med huden hormonellt sett när man är gravid. Men beslutet ligger hos dig som mamma. Vill du veta vad ett speciellt märke rekommenderar så hör av dig igen! Kram Annica

 100. Louise skriver:

  Hej!
  Kommer ni att sälja skinperfect primer från dermalogica, i så fall när? Har hört mycket gott om denna produkt. Kram Louise

  • annica skriver:

   Hej Louise! Absolut kommer vi det! Den lanseras dock inte i Sverige förrens i mitten av oktober! SÅ håll utkik för vi lanserar den så snart den kommer till Sverige! Kram Annica

 101. Lulillan skriver:

  Dottern har såna där pluppar på överarmarna, jag är lite rädd att använda starka syra preparat på henne (hon är bara 4 år). Hon har ej haft dem så länge, bara några veckor. Kanske räcker att prova med lite lätt peeling i badet och sen en återfuktande kräm till att börja med. Jag har själv aldrig haft problem med det. Varken som ung eller nu.

  • annica skriver:

   Hej Lulillan, Jag tycker inte du ska använda syra produkter alls på henne. Hon är för liten. prova med lite, lite super mild peeling, tex en som är anpassad till ansiktet på en blöt svamp och massera lätt, lätt lätt. Smörj sen in med återfuktande lite riklig kroppscreme. Det kommer nog räcka! Kram Annica

 102. Grusja skriver:

  Hej,
  skulle vara tacksam för lite tips om keratosis pilaris rubra faceii.

 103. Annika skriver:

  Tack så mycket för den artikeln, jag har kommit ganska långt på peeling och insmörjning med ”vanliga” preparat men nu ska jag testa med mer aktiva ingredienser och se vad som händer 🙂

  • Eva skriver:

   Hej
   jag har nyss mailat skincity om deras användande av Klarna , bra produkukter men jag fick påminelseavgift utn att ha missat fakturan. Vet om fler fått detta, Läs gärna artiklar om Klarna o köp från företag som har Klarna på fakturan

  • Therese skriver:

   Hej Annika jag har kerastosis polaris men det som är mest besvärligt för mig är mina röda torra kinder vet du någon bra ansiktskräm som får bort rodnad? Kan man använda produkter mot rosacea? Jag har även röda ögonbryn men dessa fjällar lite och kliar något förskräckligt kan set höra ihop med kerastosis polaris? Inget hjälper inte kortison heller. Hoppas du har något tips. Mvh Therese

   • annica skriver:

    Hej Therese, Låter som lite eksem artat just när det sitter i ögonbrynen. Testa Exuviance Ultra restorative creme på natten. Kanske hela deras serie för känslig hud. Tror jag kommer hjälpa dig till en finare hud!! kram annica

  • annica skriver:

   Hej Annika, Vad kul att det gett resultat det du gjort hittills. Testa nu med lite mer syra baserade produkter ska du se att du kommer ta resultaten till en helt ny nivå:)! Kram Annica