Så slipper du pormaskar!

 • | Annica

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 15.03.20

Bild lånad från makeuponmymind.se

Idag tänkte jag dela med mig av en intervju med mig som min kära branschkollega Anna Wahlberg gjort till sin blogg makeuponmymind härom dagen! Förutom att blogga är hon skönhetsredaktör för Sofis mode och har mycket att dela med sig av. 🙂

Jag har kört copy paste på hennes intervju rakt av och ni finner den här nedan.

Här kommer hela intervjun

Jag får ofta frågor om vad man kan göra åt pormaskar och om hur man klämmer. Och vilka produkter som gör att de små oönskade rackarna inte får övertaget. Min äldsta dotter fyller snart tolv och hon har också ett par stycken på sin i övrigt fina hy, så därför bad jag Annica Forsgren, auktoriserad hudterapeut och innehavare av webbutiken Skincity att en gång för alla komma med sina bästa knep hur man undviker pormaskar.

Vad är en pormask och varför uppstår de?

“Mycket kort kan man säga att det är en typ av hudåkomma som har med obalans i talgproduktionen att göra. Den absoluta grundorsaken till att man generellt får akne/finnar/pormaskar är att huden producerar för mycket talg. Talget är till för att skydda huden men när kroppen producerar för mycket täpper det igen porerna och pormaskar uppstår.

En pormask uppstår alltså när en por på huden blir tilltäppt av talg och gamla hudceller. När utgången blir tilltäppt kan talget inte komma ut och det blidas en ingenproppning. Om man klämmer på en pormask så kommer talget ut och kan likna en liten mask. Därför kallas det just pormask. Om man klämmer en pormask felaktigt kan det blidas en inflammation och pormasken blir då en finne.

Det finns två olika sorters pormaskar eller komedoner som de också kallas:
Öppen pormask = svart, det svarta är melanin (pigment) som aktiverats av UV-ljuset och oxiderat med syret i luften. Därför är den svart, det har inget med smuts att göra. Sluten pormask= vit talg plupp på huden.”

Varför har en del många pormaskar medan andra inte har några?

“Detta är till stor del något som är ärftligt vilken typ av hud man har. Det kan även uppkomma av felaktiga produkter för hudtypen eller produkter med sämre kvalitet. Osunt leverne kan också förvärra tillståndet.”

I puberteten brukar pormaskar vara ett ökande bekymmer. Vad kan man göra för att undvika att de uppstår?

“Märker man att man har tendens till att få pormaskar är det viktigt att se över sin hudvårdsrutin. Det behöver inte betyda att man som tonåring måste ha en massa produkter.”

Men om de redan finns där på den unga huden, hur får man bukt med dem?

“En bra och anpassad rengöring och creme kan hålla mindre problem med pormaskar i schack. Har man stora problem bör man komplettera med peeling och serum. Välj produkter innehållande BHA-syra. BHA betyder Beta Hydroxi Syra (d.v.s. salicylic acid). BHA-syran exfolierar hudytan, löser upp talget i porerna (det kan ej AHA-syra). Dessutom har BHA-syra antiinflammatoriska egenskaper.

Den bästa produkten jag provat för detta är Paula´s Choice ”Leave-on” BHA-exfolierare. De finns i olika styrkor och konsistenser beroende på hudtyp och tillstånd. Lotion passar en normal till torr hud. Gel passar en blandad till fetare hud medan 2% BHA liquid passar den som har mycket utbrott. Dessa är de mest effektiva jag provat. Dessutom till ett riktigt bra pris.

När man använder produkter med syra är det viktigt att också jobba med återfuktande produkter. Så skäm gärna bort huden med mycket fukt. En yttorr hud (d.v.s. en hud med brist på fukt) får lättare tilltäpptheter.

Dessutom är ett bra UV-skydd absolut obligatoriskt vid användning av syrabaserade produkter. Jag tycker alltid det är viktigt, men speciellt om man använder syra, eftersom huden då har mindre eget skydd. Det HÄR är ett fantastiskt bra solskydd.”

Men det är ju inte bara ungdomar som besväras av pormaskar, även vuxna i alla åldrar. Är det någon skillnad i hur man som vuxen bör ta hand om huden för att hålla pormaskar borta?

“Egentligen inte. Problemet är detsamma. I tonåren så ökar de manliga könshormonerna och i vuxen ålder är det istället så att de kvinnliga sjunker, vilket påverkar vår talgproduktion. Det är obalans i huden av olika orsaker men med med samma symptom och därför gäller samma behandling. Dock finns det ofta olika produkter för ungdomar och vuxna med problemhud. Det handlar då i huvudsak om att man till en mogen hud adderad andra verksamma ingredienser t.ex. anti-age. I produkter riktade till ungdomar så är det oftast en enklare uppbyggnad och förutom de talgbehandlande ingredienserna mer fokus bara på fukt och antioxidanter.”

Och om de redan finns där, får man klämma då?

“Jag rekommenderar INTE att man gör det hemma själv. Risken att man klämmer fel och skapar en inflammation i huden är stor. Eller att man klämmer för hårt och skapar ärr på huden. När man klämmer på en salong så har hudterapeuten värmt upp huden, använder skydd på fingertopparna, blivit utbildad i hur man skall gå tillväga för att ej skapa inflammation eller ärr samt avslutar alltid med ett desinficerande ansiktsvatten som avlägsnar bakterier och verkar porsammandragande.”

Men hur ska vi vuxna bli av med dem då? En ansiktsbehandling är såklart väldigt bra, men för den som inte har tid och råd vad kan man göra hemma?

“Det är faktiskt rätt enkelt! För det man gör hemma varje dag är det viktigaste för en fin hud, och alltså även en hud med minimalt med pormaskar.

 1. Se till att ha produkter anpassade efter din hudtyp och tillstånd. Om du inte går regelbundet på behandling så försök att konsultera en hudterapeut ett par gånger om året för att säkerställa att du har rätt produkter. Huden förändras och då måste man också förändra sina val av produkter.
 2. Se till att ha en eller flera produkter med BHA-syra i din hudvårdsrutin.
 3. Lev så sunt du kan. Inte hysteriskt åt något håll. Lagom av allt är bäst.
 4. Glöm inte att även din makeup kan vara portilltäppande. Så se till att även din makeup låter huden andas och inte täpper till.

Har man stora problem så behöver man oftast ha flera produkter med BHA-syra, kanske både rengöring och exfoliering. I vissa fall även komplettera med kraftigare salongsbehandlingar som komplement till hemmavården.”

 

Det var intervjun, hoppas ni gillar!

(Efter önskemål i kommentarerna kan jag då lägga till att dessa exfolieringar från Paula  som sagt innehåller syror och inte passar att blanda med andra syrabaserade produkter)

 

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

43 svar till “Så slipper du pormaskar!”

 • (43) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Emelie Gloza skriver:

  Hej,
  Jättebra tips om pormaskar. Jag undrar dock vilket serum ni tipsar om från Peter Thomas Roth? När man trycker på länken så blir det något fel. Kanske är den slut hos er?
  Med vänlig hälsning,
  Emelie

 2. Charlotte skriver:

  Hej Annica!
  Jag har en känslig blandhy med ytliga blodkärl. Får lätt lite fnasiga partier så här års. Har en del ärr efter acne längs kindbenet. Framåt dagen blir jag lätt blank i ansiktet. Tror det kan bero på att jag är yttorr. Har även lite små knottror, främst i pannan. Har inte provat Beaute pacifique förut. Vad tror du?

  • annica skriver:

   Hej Charlotte!
   Eftersom du beskriver fnasiga partier så är du helt klart fuktfattig. Gör ett hudtest och begär en rekommendation från BP, det märke är toppen mot det och mycket annat. Viktigt att du även stärker upp din känsliga hud. Tror att Paradox Serumet skulle återge din hud fin balans. Hydrating masken är också en favorit som jag tycker skulle passa dig.

   kram Annica

 3. Anna skriver:

  Hej!
  Jag använder Exuviance men är sugen på att testa Paulas choice, men om jag har förstått det hela rätt ska man ha en ”övergångsperiod” när man byter från ett märke med syra till ett annat, stämmer det?

 4. Charlotte skriver:

  Hej Annica!
  Jag undrar om man kan använda Beauté Pacifique om man som jag har känslig hud och lite röda partier med ytliga blodkärl. Är serien för aktiv då? Skulle jag kunna använda super3 booster på natten och behöver man ha en extra fuktkräm över? Vilka produkter skulle du rekommendera? Är 41 år.

  • annica skriver:

   Hej Charlotte!
   Beauté Pacifique passar absolut en känslig hud. Super3 booster reglerar talgproduktionen med resultat. Vänjer du in den dvs använder den varannan kväll den första och ev andra veckan så fungerar den utmärkt till en känslig hud. Blir man lite blank dagtid så tror jag att du klarar dig enbart med boostern som nattcreme, Känner man att det stramar så kan man lägga en creme ovanpå. Behöver lite mer info om din hud för att kunna ge en perfekt rekommendation. Gör hudtestet så hjälper jag dig den vägen!

   kram Annica

 5. Susanna skriver:

  Hejsan. Jag har nyligen köpt Paulas Choice Skin Balancing cleanser och toner, och tänkte köpa till en sån leave on exfoliant. Men är lite osäker på vilken. Jag har lite blandhy med fet t zon, så kollar på gelen, men vad är skillnaden på 1% och 2%?

  • annica skriver:

   Hej Susanna!
   Skillnaden på procenten är styrkan på produkten. 1% väljer man om man inte har så mycket problem med pormaskar/finnar eller om man är mer känslig. Har man en lite mer tålig hud eller besväras av mycket pormaskar så väljer man 2% som är lite mer intensiv.

   kram och trevlig helg!
   Annica

 6. Linnea skriver:

  Hej, jag är har blandad hud, är torr i hela ansiktet men blir lätt blank i t-zonen och har en del pprmaskar och finnar kommer då och då. Jag änvänder mig av exuviance och jag undrar om dessa produkter hjälper mot pprmaskar och fuktfattig hy, jag använder mig av gentle cleansing créme eller clairifying cleansing créme beroende på hur huden känns, soothing toning lotion, vespera serumet, multi proetective day créme och age reverse hydra firm för att den skulle innehålla mycket fukt samt hydratimg eye complex. Jag är 22 år och undrar om jag har rätt produkter? Ha en fortsatt bra dag!

  • annica skriver:

   Hej Linnea!
   Jag tycker att du ser ut att ha en fin rutin men jag hade valt en mindre aktiv nattcreme. HydraFirm ingår i serien för mogen hud och där är du inte riktigt än : ) Eftersom du känner dig torr så testa istället Ultra restorative, den är riktigt bra för de som är riktigt fuktfattiga mot torra.

   En bra sovmask hade jag investerat i. Beauté Pacifiques är grym!

   Lycka till nu!
   kram Annica

 7. Jennie skriver:

  Hej! 🙂
  Vilken är den absolut bästa foundation om man nu har mycket svarta pormaskar?

 8. l skriver:

  Hej!!
  Hur är jan marini mot pormaskar?? kram Lena

  • annica skriver:

   Hej I!
   Hur bra som helst skulle jag säga. Syror är bland det mest effektiva man kan använda när man ska bekämpa porer : )

   kram Annica

 9. Lena skriver:

  Hej bästa Annica,
  Har börjat använda Biodrogas produkter med mycket bra resultat 🙂
  Det enda jag funderar över är rengöringen, BIODROGA MD
  CLEAR+ CLEANSING FLUID
  Den är ju rinnig och löddrar inte på huden. Det är svårt att känna att jag rengör. Om du förstår vad jag menar..
  Ska jag klappa in den? Eller har du något bra tips?
  Kram Lena

  • annica skriver:

   Hej Lena!
   Jag har inte använt den så mycket själv men min jobb-kollega tycker att den gör sig bäst om man lägger den på torr hud. Masserar en stund och sedan blöter händerna och masserar ytterligare och till sist sköljer av med vatten. Det är verkligen ingen superlöddrande produkt som man kanske kan tro eftersom den är i gelform, men den gör helt klart sitt jobb.

   kram Annica

 10. elisabeth skriver:

  jag glömmer alltid, är det bha syror i exuviance?

  • annica skriver:

   Hej Elisabeth!
   Det är aha och pha i Exuviances produkter. Pha påminner om bha dvs de fungerar fint på en känslig hud men det är inte exakt samma sak : )

   kram Annica

 11. Helen skriver:

  Hej!
  Har använt exuviance i ett år nu. Jag är blank som ett papper främst i pannan trots att jag använder clarifying facial cleanser, smoothing toning lotion, vespa serum, essential daily defence fluid samt night renewal hydragel. Jag använder även en enzympeeling samt PTR gurkmask. Även om jag använder primers tex paulas choise så är jag blank efter 1 timme. Vad ska jag göra? Sminket bara rinner av! Min hudteurapeut säger att jag är yttorr ibland. Har börjat använda vespa serum på dagen också men tycker inte det hjälper 🙁

  • annica skriver:

   Hej Helen!
   Börja med att testa att utesluta Vespera serumet på dagen och lägg det enbart på natten. Det låter som att din hud smörjer sig fint och då kan det vara en lösning. I alla fall under en period. När det blir kallare så kan du smyga in serumet igen dagtid eller kanske lägga det en gång varannan dag. Testa detta under 2v och återkom om det inte fungerar!

   kram Annica

   • Helen skriver:

    Jag har alltid haft vespa serum bara på natten, rådfrågade dina kollegor och de föreslog att jag skulle testa vespa serum även på dagen då jag kunde va yttorr så huden överproducerade. Bara testat ett par dagar men det känns som jag är lika blank. Vet inte hur lång tid det tar innan man ser resultat men det börjar bli ett problem 🙁

  • elisabeth skriver:

   jag har samma problem, använt exuviance så länge med ungefär. Vet inte om jag har fel produkter till min hy från dem..:s

   • annica skriver:

    Hej Elisabeth!
    Maila din hudvårdsrutin till mina hud-kollego på SC, så kan de bolla fram och tillbaka hur man ev kan justera din rutin. Vi nöjer oss inte med lagom, det ska bli perfekt : )

    kram Annica

   • V skriver:

    Jag blev oxå superblank av Excuvianve. Jag bytte efter nästan 3 månader då inte tycker att det ska vara så och det blev värre med tiden. Bytte till Paulas Choice och nu är jag inte alls så blank utan bara lite blank efter flera timmar och smink stannar kvar. Gillar Paulas mycket bättre, men jag älskade doften på Excuviance produkterna :-).

    • annica skriver:

     Hej V!
     Roligt att du hittat ditt märke : ) Det är väldigt individuellt vad man gillar och hur huden svarar. Vi har mååååånga fans som bara älskar Exuviance och samma sak med Paula´s Choice.

     kram Annica

 12. josefine bergman skriver:

  Hej, jag hade ett massivt akne-utbrott under cirka ett års tid men som jag stävjade med hjälp av en bra hudvårdsrutin (md formulations först, nu exuviance) och regelbundna poortömmningar/aha-peelingar på salong. Detta dog, tack gode gud, ut i maj i år så jag kan nu endast få någon liten rackare då och då nu, men det överlever jag. Så mitt problem är nu röda och gropiga ärr… Dem vill jag helst bli kvitt fortast möjligt så jag undrar vad du rekommenderar? Har du något förslag på en resultatinriktad salongs- eller klinik-behandling kanske i kombination med en effektiv hemmaprodukt? Vad tänker du om Skin Roller?
  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Josefine!
   Meeen vad kul att höra att din hud har kommit i balans. En bra hudvårdsrutin morgon och kväll är ofta lösningen och att man har is i magen och inte ger upp. Plötsligt vänder det som för dig : )))

   Många väljer Skin roller behandlingar men jag har inte testat själv så kan inte riktigt säga bu eller bä..
   Om du kör med Exuviance så är Vespera serumet morgon och kväll jättebra för att påskynda läkning. Även deras pensling på salong hjälper jättefint mot ärr. Fortsatt lycka till nu!

   kram Annica

 13. Jennie skriver:

  Hej Annica:) har en fråga jag hoppas du kan hjälpa mig besvara. jag har precis börjat använda exuviance och har en fråga angående deras dagkräm. Jag blev rekommenderad av en hudterapeut att använda multi-protective day fluid så fick med mig en prov hem. anledningen till att hon valde den är att jag blir lätt fet i pannan under dagen. Nu har jag använt den i 1 vecka och har inte blivit fet i pannan alls. Men jag känner mig jättetorr och de stramar runt näspartiet.. Borde jag välja en annan av deras dagkrämer och i såfall vilken? eller vad tycker du? Använder i övrigt rengöring, ansiktsvatten, serum, mask och nattkräm från exuviance som jag är jättenöjd med.
  Kram / Jennie

  • annica skriver:

   Hej Jennie!
   Cremen är helt oljefri så om du är fuktfattig på djupet i huden så kan den bli för lätt. Man ska också lägga med i beredskapen att luften blir torrare när vi går mot vinter. Jag hade lagt till VESPERA SERUMET under din fluid. Det både balanserar din hud generellt och återfuktar så du slipper den strama känslan.

   Risken är att du blir blank under dagen om du väljer Multi Protective cream.

   kram Annica

   • Jennie skriver:

    Hej igen och tack för svaret. Jag har redan de under. Det är också lite så jag resonererar. Men kan jag komplettera med nåt annat? Och vad skulle du rekommendera i såfall? Just nu använder jag Purifying cleansing gel, soothing toning lotion, vespera bionic serum, evening restorative complex samt rejuvenating treatment masque 2 gånger i veckan.

    Tack för en fantastisk blogg!! / Jennie

    • annica skriver:

     Hej Jennie!
     Eftersom huden stramar trots serumet så hade jag valt en mildare rengöring nu till vintern. Testa Gentle Cleansing cream.

     Vill du hålla fast vid din Purifying cleansing gel så alternera rengöringarna den ena på morgonen och den andra på kvällen. Jag hade tagit Gentle på morgonen : )

     Sen skulle din hud må bra av en riktig fuktbomb ett par gånger i veckan. Jag älskar den HÄR!

     Lycka till nu och trevlig helg!
     kram Annica

 14. Sandra skriver:

  Hej Annica,

  Emulerar Paula’s Choice Skin Recovery Softening Cream Cleanser till ett skum eller är den mer som en krämig lotion/ mjölk?

  Kram Sandra

  • annica skriver:

   Hej Sandra!
   Cream Cleansern är som en lotion men när du tillsätter vatten så löddrar den lätt. Inget jättelödder på något sätt. Skulle inte säga skum.

   kram Annica

 15. Sofia E skriver:

  Hej! Jag har testat mycket i mina dagar mot acne. Idag är den bättre än tidigare men ännu inte helt kontrollerad. (Just nu använder jag Jan marini.) De största bovarna är borta men ännu finns små ytliga ”kvisslor” trots en omfattande hudvårds rutin. Undrar om du hört om Sqoom? Vad anser du om den? Kan man använda den ”vid sidan” av ens vanliga rutin? Kram, Sofia

  • annica skriver:

   Hej Sofia!
   Jag har inte testat Sqoom så kan inte säga så mycket om den. Jag tycker alltid att man måste testa maskiner och verktyg under en längre period för att man ska kunna säga ja eller nej. Trist svar kanske men ärligt i alla fall : )

   Använder du peeling och mask från Jm också. Om du har en tålig hud så är Retinol masken riktigt bra och Papayan. Peeling, mask, peeling, mask brukar kunna ge huden den där sista hjälpen. Sen påverkar kosten huden mycket. Äter man mycket socker så testa att dra ner på det radikalt om än bara för en prövotid.

   kram Annica

 16. Sofia skriver:

  Hejsan.
  Blev väldigt nyfiken på paula´s choice.Bra pris och verkar avra bra produkter. Just nu har jag ingen hudvårdsrutin. Har slutat med p-piller för snart 1 år sedan och har fått finnar from hell. Aldrig i hela mitt liv haft finnar men nu har jag ett par finnar varje vecka..som inte läkare riktigt och blir ärr. Skulle så gärna vilja ha bra produkter till vettiga priser. Vill gärna inte fylla hela skåpet av massa produkter heller. Vad bör ajg satsa på. Är väldigt yttorr med. Har ”eksem hud”, rödlätt, blir lätt torr i ansiktet men även på hela kroppen. Snälla, snälla, hjälp mig eller ge tips hur jag ska tänka. Har köpt ssååå mycket produkter tidigare som inte fungerat. Och nu när jag dessutom får en massa finnar som jag inte alls är van vid, behöver jag verkligen hjälp med vilka produkter jag kan tänkas köpa.
  MVH
  Sofia,26

  • annica skriver:

   Hej Sofia!
   Jag skulle behöva mer info om din hud för att kunna ge en riktigt bra rekommendation. Gör hudtestet på SC och hälsa från mig. Kryssa i Paulas Choice för det är verkligen ett märke som skulle passa dig. Hjälp kommer inom kort helt enkelt . )))

   Testet hittar du HÄR!

   kram Annica

 17. Veronica skriver:

  Hej!
  Jag har små pormaskar på hela näsan och har en blandhy. Jag har av skincity blivit rekommenderad dessa produkter som jag använder i min vardagsrutin: http://skincity.se/sv/product/1278/dermalogica-special-cleansing-gel?nosto=best-seller-per-category , http://skincity.se/sv/product/1294/dermalogica-skin-renewal-booster , http://skincity.se/sv/product/3062/dermalogica-oil-free-matte-spf30 , http://skincity.se/sv/product/1287/dermalogica-active-moist . Förutom detta använder jag denna peeling ca 2 gånger per vecka: http://skincity.se/sv/product/1285/dermalogica-daily-microfoliant . Jag kan inte se att någon av dessa produkter innehåller BHA-syra, så min fråga är hur viktig denna ingrediens är, och om dessa produkter är lika bra för pormaskar som produkter med BHA-syra? Skulle du rekommendera att jag fortsätter med dessa produkter eller tror du att andra produkter skulle hjälpa bättre på pormaskarna? 🙂

  • annica skriver:

   Hej Veronica!
   De produkter som du använder skulle absolut kunna hjälpa dig. Att tänka på är att resultatet kan ta tid. Renewal booster arbetar på djupet med sina hydroxisyror så fortsätt med produkterna tills det att de är helt slut. Skulle du inte se någon skillnad vilket jag tycker skulle vara konstigt så hör av dig så kan vi ge en rekommendation med mer koncentrerade bha-produkter. Men som sagt Dermalogicas produkter som du har brukar göra susen. Overnight Clearing gel är en storfavorit som arbetar aktivt mot pormaskar och tilltäpptheter, så den kanske kan adderas till din idag fina rutin. Lycka till!

   kram Annica

 18. maria skriver:

  hej! jag använder produkter från ea pro. Gentle facial cleanser, TAP, barrier repar complex. använder rengöringen som mild peeling ngra ggr i veckan. hade förut perfektion facial gel från priori men tyckte att huden reagerade lite på den och att den drog upp mycket och vart lite för stark. så för tillfället använder jag inget serum. och jag vet ju hur mycket ett serum kan göra, har du nåt tips på vad jag skulle kunna ta till? jag är normal/kombinerad. haft fuktfattig hud länge och problem med blemmor och inflammation i huden. och även yttorrhet. kanske nåt som lugnar, läker och ger fukt?:)

  • annica skriver:

   Hej Maria!
   Att blanda aktiva produkter från olika märken är inte alltid så bra så jag hade valt bort produkten från Priori. För fukt och lugn och ro till huden så kika närmare på den HÄR!

   Ibland kan just lugn och ro samt fukt resulterar i finnar lägger sig och försvinner helt. Lycka till!

   kram Annica

   • Diana skriver:

    DERMALOGICA
    SKIN RENEWAL BOOSTER

    är den värd att köpa om man är 21 år & har bra hy? bara lite torr & kanske någon pigmentförändring? För tänkte köpa dermalogica skin smotthing cream?

    • annica skriver:

     Hej Diana, Skin Smoothing cream är viktigare för man ska inte bara lägga ett serum på huden. Det försvinner ner på djupet och lämnar du ytan obehandlad. Vill du behandla dina pigmenteringar jag då hade jag absolut lagt till boostern. Den ger också en fin lyster och klarhet till huden vilket är fint. Men som sagt en creme är viktigast. kram Annica