Silikoner igen..

 • | Annica

IMG_1939

Vänner, jag skrev min åsikt om silikoner för några vekor sen. Ni kan läsa det inlägget HÄR!

Kort därefter blåstes det upp om hur farligt silikoner är. Många blev livrädda och nojjiga… Jag valde att ligga lågt då och inte bemöta det så mycket mer än i kommentarsfältet.

Nu har Kemisk Tekniska Förbundet gått ut med en rapport ang detta och jag delar med mig av den här nedan. Jag har sagt  var jag står och jag publicerar denna rapport som en vidare fakta baserad information.

KTF ser ingen anledning att ifrågasätta SCCS bedömning av cykliska silikoner. Silikoner är säkra.

KTF noterar att SVT idag rapporterar om Apoteket ABs utfasningsarbete av cykliska silikoner. KTF menar dock, precis som EUs vetenskapliga kommitté SCCS, att de silikoner som används i dag är säkra.

Cykliska silikoner nyligen bedömda som säkra*
I mars i år kom EUs vetenskaplig kommitté, SCCS med en bedömning* av den vanligast använda cykliska silikonen Cyclopentasiloxane. De bedömer att den är säker för användning i de flesta kosmetiska produkter, undantaget kroppslotion och spray-produkter. Apoteket hänvisar synbarligen också till denna bedömning, men drar andra slutsatser.

Liknande ämnen behöver inte ha lika egenskaper
Apoteket AB verkar mena att de olika cykliska silikonerna liknar varandra och att det kan antas att även Cyclopentasiloxane har vissa negativa egenskaper som konstaterats hos andra silikoner.
Detta är en rimlig tanke, men det bör då beaktas att denna typ av så kallat analogiresonemang knappast är okänt för SCCS och de menar uppenbarligen att det inte är tillämpligt här. 
Det finns nämligen också många exempel där till synes liknande ämnen har helt olika egenskaper. Ibland räcker det med att spegelvända en molekyl för att ge den nya egenskaper.

Mer kunskap är vägen framåt
KTF menar att Apoteket AB är onödigt försiktiga kring cykliska silikoner. KTF följer noggrant vidare forskning om dessa ämnen. Mer kunskap är oftast bästa sättet att överbrygga olika uppfattningar i vetenskapliga frågor.

* SCCS rapport kan läsas på denna länk: http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_174.pdf

 

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

29 svar till “Silikoner igen..”

 • (29) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Elin skriver:

  Om Cyclopentasiloxanebedöms som säker, varför är den då inte säker i kroppsprodukter och sprayprodukter?
  ”Cyclopentasiloxane. De bedömer att den är säker för användning i de flesta kosmetiska produkter, undantaget kroppslotion och spray-produkter.”

 2. Theres skriver:

  Hej!
  Tack för bra information och en otroligt bra webbshop med underbar och hjälpsam personal!
  Dessa ”spray-produkter” som man borde undvika, vad kan det vara dör produkter? 🙂

  • annica skriver:

   Hej Therese, Tack själv för fint beröm : )))) Kul att du följer bloggen och gillar min butik. Mina hud-kollegor är grymma så bara att ta hjälp av dem när du behöver. Har inga sådana sprayprodukter i mitt sortiment men det kan vara bus-produkter, kroppssprayer, vet inte om det även är hårsprayer. Man får kolla innehållsförteckningen om man vill undvika dem samt fråga personal där man handlar. kram Annica

  • Theres skriver:

   Och har du möjligtvis tips på en bra bodylotion utan dessa ämnen som finns i din webshop? 🙂

 3. Søskenmamma Siw skriver:

  Takk for et informativt innlegg. Jeg tillot meg å linke til ditt innlegg i min blogg.

  Mvh Søskenmamma

 4. Alice skriver:

  Tycker tyvärr inte det känns helt övertygande att någon med koppling till en webbshop som lever på stt sälja produkter med massa silikoner i försöker tona ner dessa larm… Jag blir besviken.. Jag är själv trogen kund på Skincity men väljer enbart naturliga/ekologiska produkter därifrån – för det FINNS faktiskt så många alternativ till andra dyra produkter som är fulla med skit. Men så länge det finns företag som skor sig på stt trycka in billiga kemiska ingredienser i sina hutlöst dyra krämer så kommer faran med dem tonas ner. Om folk skulle läsa på och prova på rena naturliga alternativ som oljor m.m. skulle de upptäcka att det är både billigare, bättre och trevligare gör miljön.

  • annica skriver:

   Hej Alice, det är din åsikt och alla har rätt att just ha sin egen : ) Det är väl bara toppen att man får bestämma själv. Jag väljer noggrant ut mina märken som jag kan stå för. Jag står inte för alla märken på hela marknaden, men för mina i min butik. kram Annica

 5. Linda skriver:

  Hej Annica!
  Jag har en väldigt svår acne som trots nogran och kontinuerlig användning av bra produkter inte vill ge med sig eller bli bättre. Jag använde först Jan Marini i ett år sen Exuviance ett år och nu Paulas Choice i ett år, alla produkter rekommenderade via Hudtest gjorda hos er. Min läkare vill att jag ska äta Roaccutan men jag är väldigt tveksam till det, eftersom att den ger så kraftiga biverkningar och känner helst att jag låter bli även om min acne är så svår som den är. Min fråga är om jag kan ge ett fjärde märke en chans och isåfall vilket märke skulle du rekommendera.
  Skulle bli väldigt tacksam för ett svar från dig!
  //Linda

  • annica skriver:

   Hej Linda, jag är ingen förespråkare av mediciner det för att jag ser så mycket fina resultat med bra produkter, men det är ett beslut som du måste ta själv. Ibland när man testat allt så kan det vara bra för att bryta den onda cirkel som kroppen satt i gungning. Läkarna skriver vad jag hört ut i olika starka doser. Tyvärr har de som du säger bieffekter, den del drabbas mera andra mindre.

   Eftersom du använt många bra märken och jag vet att du också gått hela vägen med dem så verkar det komma inifrån. Stress, kost och hormoner kanske spelar din hud ett spratt. Önskar att jag kunde leverera ett resultat bara så där men orsaken är som sagt olika för olika personer. Jag hade testat något märke till, tänker att Mene & Moy eller Elisabet Arden Pro skulle kunna ge dig resultat.

   kram Annica

 6. Åsa H skriver:

  Hej!

  Jag har en öppnad och en oöppnad förpackning med PC bodylotion med AHA. Dessa innehåller cyklopentasiloxan. Är det riskfritt att använda upp dom, eller ska dom direkt ner i soporna? Behöver också tips på annan bodylotion med AHA eller BHA som inte innehåller cykliska silikoner eller parfym.

 7. W skriver:

  Hej! Tack för ditt inlägg och tack för att du delar med dig. Som jag har väntat på detta inlägg…..:)
  Jag skulle gärna höra din åsikt ang. hur man ska tänka om man har flera lager av dessa silikoner varje dag under lång tid? Är det då inte bättre att byta ut några? För jag menar även om det är ett litet område(bara i ansiktet) så kanske är det ändå inte bra om man har 5-6 lager av produkter innehållande silikoner varje dag året runt….

  Kram/W

 8. Mia skriver:

  Hej! Jag blev väldigt osäker på om jag skulle våga fortsätta med produkter som innehåller Cyclopentasiloxane. Jag vet inte hur jag ska göra. För vi planerar att försöka skaffa barn och då när jag tittade på filmen från Daisy Beauty blev jag rädd. Är det bättre att under tiden man är gravid och ammar väljer ett helt ekologiskt ämne eller vågar jag fortsätta med Paula´s Choice? Det Hilde skriver om Cyclopentasiloxane D4, hur vet man vad det är för sort man har i sina produkter? Jag kan bara se t.ex. Cyclopentasiloxane, cyclotetrasiloxane, cyclohexasiloxane, cyclomethicone. Jag är mycket förvirrad!
  Kram och tack för en fantastisk blogg!

  • annica skriver:

   Hej Mia, Jag hade själv inte varit orolig men det är min egna åsikt. Eftersom jag känner en oro hos dig så kan det vara ide att ställa produkter åt sidan, inte för att det är farligt utan mer för att då behöver du inte oroa dig. Det tycker jag gäller generellt när man planerar barn eller är gravid. Välj något enklare om oro finns, man kan alltid återgå till det andra sedan om man önskar. kram Annica

  • Hildes Closet skriver:

   Hej Mia! Nu hoppar jag in här. Jag har kollat över alla mina produkter, och det är inte få 🙂 Jag hittar inga med Cyclotetrasiloxane som även kallas D4, däremot hittar jag många med Cyclopentasiloxane D5. Det är enbart Cyclotetrasiloxane D4 det varnas för när det kommer till hormonstörningar. Så tänk cyclotetra som det SCCS varnar för, och att cyclopenta som de de inte rekommenderar att använda i body lotion och i sprayform. Hoppas det gör det lite klarare för dig?

   • annica skriver:

    Hej Mia,
    Hilde serverar oss ett utmärkt svar. Tusen tack Hilde!

    Kanske får be dig assistera på svar framöver Hilde för tiden är ibland knapp ; )
    Hur hinner du med annat jobb och allt bloggande? Jag vet svaret, det är så kul och en passion – Same here!

    kram Annica

    • Hildes Closet skriver:

     Haha, ja det kan du. Allt handlar om prioriteringar, och jag prioriterar hud, ingredienser och makeup all tid jag har över. Jag tycker det är hur kul som helst, och läser allt jag kommer över. Så ja, passion är helt klart rätt svar 🙂
     Kram

   • Mia skriver:

    Tusen tack! Det gjorde saken mycket mycket klarare 🙂

 9. Emma skriver:

  Bra att du tar upp detta. Ibland känns det som allt är farligt så man kan inte använda nått. Är det inte silikoner så är det parabener.

 10. Mona Lindström skriver:

  Personligen försöker jag nu att komma ifrån dessa. Känns så onödigt att att använda det när det trots allt finns rapporter om att det kan vara skadligt. Även om ansiktet har mindre hudytan mot kroppen så kändes det onödigt att ha sex lager på huden med dessa silikoner. Däremot använder jag min foundation och primer än så länge, för där har jag inte funnit något alternativ. Tror att alla måste gå på sin magkänsla och sin övertygelse i detta och jag skulle aldrig fördöma någon för det. Men jag tycker inte som vissa gör att det här är skrämselpropaganda utan jag tar det som nyttig information. Detta är min högst personliga åsikt.

  Hälsningar Mona

  • annica skriver:

   Hej Mona, Tycker också att varje enskild person behöver ta egen ställning. Jag har min och andra får ha sin.. Sex lager Mona, du har gått in för layering hör jag. Sån är jag med man kan aldrig ge huden för lite : ))))) kram Annica

 11. Hildes Closet skriver:

  Ja det blev minsann en stor grej det här med silikonerna. Jag bestämde mig ganska tidigt att sluta använda body lotion och produkter i sprayform, men det är allt. Cyclopentasiloxane D5 är inte lätt att komma undan då den finns i princip allt. Jag är glad att KTF går ut med detta efter Apotekets mail/pressmeddelande igår. Då det är Cyclotetrasiloxane D4 SCCS varnar för blir det lite tokigt med all hysteri kring Cyclopentasiloxane D5. Tack för att du delar med dig av din åsikt!
  Kram