Silikoner i hudvård?

 • | Annica

Silikoner i hudvård

En ingrediens som ofta pekas ut som ett svart får i hudvård och kosmetik är silikoner.  Både silikoner och parabener är många helt LIVRÄDDA för. Tänke ger er min åsikt  om silikoner.

Jag tycker faktiskt att silikoner mycket bra grupp av ingredienser. De används tex på avdelningar  på sjukhus som hanterar brännskador på huden och har gjorts så i åratal.

Några exempel  på silikonderivat är: Dimethicone, Cyclopentasiloxane och Cyklohexasiloxane, dessa är syntetiska silikonoljor. Dess molekyler är för stora för att de ska kunna absorberas av huden och efter en stund avdunstar de från huden. Dessa är vanliga i kosmetiska produkter, inte bara hudvård utan även foundations, schampo / balsam, antiperspiranter / deodoranter etc.

IMG_1938

Silikoner har som sagt använts i många, många år på grund av att de låter huden andas bibehåller fukten i huden, känns som silke på huden och orsakar i princip aldrig irritation. Den unika molekylära strukturen av silikoner (större molekyler med bredare mellanrum mellan varje molekyl) tillåter dem att bilda en barriär som andas och det förklarar också varför silikoner aldrig känns tunga eller feta, även om de ger maximalt skydd mot fuktförlust. Briljant eller hur?.

Läkare har använt silikon för ärrbehandling sedan tidigt 80-tal och dess goda resultat och säkerhet finns väl dokumenterad i flera studier. Silikon ger en effektiv och diskret behandling som mjukar upp, slätar ut och reducerar framträdande ärr. Silikon kan även verka förebyggande mot hypertrofiska ärr och keloider.

Silikoner anses som många andra kemiskt framställda ämnen, helt säkra att använda i kosmetika. Silikoner absorberas inte av huden utan ligger ovanpå som en barriär som andas.

IMG_1939

Förutom egenskaper som beskrivet ovan så lämnas huden silkesmjuk med en jämnare yta och många produkter som innehåller silikon derivat har ypperliga primer egenskaper. Många av er vet säkert att många primers innehåller silikon just p.g.a. av detta.

Min åsikt är att det inte  finns någon anledning att undvika silikoner i hudvård och kosmetika om du vet att din hud kan inte tolerera dem. Dock är sannolikheten för  detta ytterst sällsynt, särskilt med tanke på hur ofta silikoner används i hela kosmetikaindustrin.

Detta är ofta en het potatis precis som jag skrev ovan med Parabener. Vill du veta vad jag tycker om parabener läs mitt tidigare inlägg HÄR!

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

68 svar till “Silikoner i hudvård?”

 • (68) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Xanthopteryx skriver:

  Alla dessa onödiga ämnen är ett gissel för människa och miljö.
  Bra kort sammanfattning:

  http://www.gellivare.se/kommun/Miljo–Halsa/Vatten-och-avlopp/Avloppsverk/Badrumsskapet-hotar-reningsverket—anvand-miljomarkta-varor/

  I första hand, sluta använd massor av krämer och onödiga produkter. Dessutom sparar du sjukt mycket pengar på det.
  I andra hand, välj välkända miljömärkningar.

  Det du smetar in på dig kommer du att äta, andas in och dricka. Likaså dina barn och barnbarn.

  • annica skriver:

   Hej, Håller verkligen med dig, egentligen vill man ju bara leva helt eko och ta så lite av miljön som möjligt 🙂 Åka häst å vagn till jobbet, aldrig köra bil, eller flyga eller köpa ett klädesplagg där inte allt är 100% eko eller stå å duscha några minuter extra… Men det går ju inte alltid. Men alla hittar sina grejer de känner de kan göra för att värna om vår underbara miljö så. Keep up the good work!

 2. Hildes Closet skriver:

  Ja nu har denna diskussionen tagit fart igen. Har du kollat Daisy Beautys No Bullshit video på youtube om Cyclotetrasiloxane D4
  Cyclopentasiloxane D5 och Cyclohexasiloxane D6?

  Jag brukar inte bli hysterisk, ej heller denna gången. Dock kommer jag att sluta använda produkter med några av dessa ämnen i body lotions och i sprayform. Hur ser du som är hudterapeut och driver butik på detta?
  Kram

 3. Scout skriver:

  Hej!
  Även jag vill tacka för en fin blogg som ofta tar upp viktiga ämnen för hudvård mm!
  När det gäller silikoner, så är jag personligen lite kluven… De har fantastiska egenskaper rent kosmetiskt och deras inverkan känns ofta väldigt bra på hud och hår. Men okomplicerat är det inte… Silikon är heller inte bara en sak, inom kosmetikbranschen skiljer man på tex vanliga dimethicone och siloxaner. Sen finns de cykliska varianterna, tex då cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane och dessa senare är de mest kontroversiella då de nu i ett flertal olika typer av studier visat sig ha förmodad förmåga att påverka våra hormoner och tom i en studie visat på inverkan på fertilitet och inte minst tom bidra till fosterskador på de djur , ( grisar, som har stora likheter med människor) man testat på… Denna studie har tom inverkat så hårt på svenska Apoteket att de gick ut med budskapet för ett år sedan om att de skulle fasa ut alla produkter ur sitt sortiment som innehåller cykliska silikoner. Hur det har gått har jag däremot ingen koll på. Miljömässigt har dessa ämnen också en kontroversiell sida, såtillvida att halten av siloxaner ökar kraftigt hos våra fiskbestånd allteftersom vi i högre grad smörjer in oss och tvättar håret och sminkar oss med silikoner. Hos fiskarna mäter man också upp ökad mängd fertilitetsproblem och fosterskador, vilket delvis kopplas numera till silikoner.
  Igen, rent funktionsmässigt är silikoner fantastiska och gör nästan allt bättre användarmässigt. Men okontroversiellt är det inte och det med rätta, särskilt som vi idag också använder allt mer av dessa ämnen, utan att egentligen veta hur det kommer att påverka just dig eller mig… Silikoner finns idag i princip i all hudvård, kosmetika och hårvårdsprodukter, vilket gör att vi exponerar oss själva och även vår omvärld för förmodligen mer än vi tror…

  • annica skriver:

   Hej Scout, Tack för din kommentar! Jag som sagt det finns olika sidor av allt och allt kan sättas i relation till olika saker och propotion till olika saker.Intressant att läsa allas synpunkter och åsikter. Kram Annica

 4. klonk skriver:

  När jag använder produkter med silikoner blir min hy så vansinnigt fet, samtidigt som jag känner att den är uttorkad och stram. Har alltid kopplat ihop detta med silikon och tycker det blir bättre med produkter utan silikoner. Får lite samma när jag använder ansiktsolja och det var när jag började använda en olja problemen med fet hy började.
  Är det vanligt att man får fet hy av silikoner eller kan det vara något annat bara att jag kopplar ihop det med silikonerna?

  • annica skriver:

   Hej klonk, det kan vara svårt att säga exakt vad det är fin hud har reagerar på. Oftast beror de på de övriga ingredienser som produkten innehåller och inte själva silikonet i sig. Men har man en tendens att reagera och tror att det är silikon finns det även andra bra alternativ för dig. Viktigt att man lyssnar på vad huden vill och inte vill ha 🙂 Kram Annica

 5. Linda skriver:

  Hej!
  Är det just icke vattenlösliga silikoner du menar? Dvs sådana som finns i många billiga balsam, vilka man behöver ett SLS-schampo för att tvätta ur. Eller får man samma effekt på huden med vattenlösliga silikoner?

  Med vänlig hälsning, Linda H

  • annica skriver:

   Hej Linda, Dimethicone, Cyclopentasiloxane och Cyklohexasiloxane är icke vattenlösliga silikoner. Denna typ av silikon har fantastiska egenskaper på huden 🙂 kram Annica

   • Marielle A skriver:

    Gammalt kommentarsfält, men jag gör ett försök…

    Jag har hamnat i diskussion med en väninna som enbart använder olivtvål till hår och hud, medan jag använder en hel mängd med silikoner till både hud och hår. 🙂 (Bl a Paula´s Choice som har varit super för min hud som börjat visa lite ålderstecken.)

    Bra egenskaper för huden har jag kunnat läsa mig till, men hur är det med håret?

    Eftersom påståendet att silikoner lägger sig som hinnor på både hud och hår inte stämmer på huden, stämmer det då på håret?

    Lägger det sig som en hinna? Smälter det ihop med håret när man använder värmeverktyg? Är det jättesvårt att tvätta bort?

    Tacksam för svar. 🙂

    • annica skriver:

     Hej Marielle A, Jag hittar de tidigare kommentarerna också 🙂 Jättebra att du ställer frågan på ett inlägg med samma ämne. Hår är jag inte samma expert på men silikoner lägger sig och skyddar håret och håret blir därför mer skyddat. Det hjälper också att hålla kvar aktiva ingredienser och göra ingredienserna mer stabila. Silikonerna gör även att det inte blir lika tjockt som att applicera olja direkt på stråna. Även om produkten omfamnar din hud så finns det silikoner som inte gör att det blir en tilltäppande effekt. Utan beror mer på övriga ingredienser i produkten 🙂 Kram Annica

 6. Matilda skriver:

  Hej Annica! Jag har googlat men hittar ingenting konkret för mig som är otroligt oinsatt när det kommer till hudvård. Smink är mer min grej men utan en fin hy att sminka blir ju inte resultatet bra. Jag är 25 år och sminkar mig rätt kraftigt dagligen, med täckande Foundation, puder och rouge/contouring. Jag känner att det är en bra tid att börja ta hand om huden. Jag har förstått att ”anti-aging” inte gör någon nytta i min ålder men att jag ska boosta huden med goda antioxidanter. Jag tycker verkligen det är en djungel och skulle vara oerhört tacksam för förslag på en serie att använda. Jag har klassiska t-zonen och har aldrig i mitt liv haft problem med finnar och liknande. Klassiska påsar under ögonen och är rätt röd och ojämn i hyn. Tänker mig en dagkräm, nattkräm och kanske en ögonkräm för påsarna?

  Stort tack på förhand!
  Kram Matilda

  • annica skriver:

   Hej Matilda, jag hjälper dig gärna att sätta ihop produkter som passar dig. Det är precis som du säger att det är viktigt med en bra grund innan make-up. Du får gärna göra mitt hudtest så hjälper jag och mina duktiga kollegor dig att anpassa produkterna efter din hud. Till hudtestet! Lämna gärna en kommentar om att jag kan titta på det 🙂 kram Annica

 7. Sabina skriver:

  Hejsan!
  Tack för bra info. Undrar dock vad du tycker om SLS, sodium laurathe sulfate?
  Kram
  Sabina

  • annica skriver:

   Hej Sabina, det kan vara lite beroende på vilken mängd och även i kombination med vilka andra ingredienser. Denna ingrediens förekommer ofta i produkter som har en rengörande och löddrande effekt på huden. Det är även denna ingrediens som gör att produkten löddrar 🙂 kram Annica

 8. Alva skriver:

  Hej Annica!! Älskar din blogg och skincity! Belönar mig några gånger i månaden med beställningar från er!
  Jag har dock ett förslag på hur ni skulle kunna förbättra sidan, nämligen genom att lägga till så man kan skriva/läsa recensioner om alla produkter. På så vis är det lättare att hitta produkter man annars inte tänkt köpa och veta närmare om hur produkten är!

  Tack för en fantastisk blogg och webbshop, kram!

  • annica skriver:

   Hej Alva, åh vad glad jag blir för dina fina ord. Jätte tacksamt med tips från dig hur vi kan göra för att utöka servicen på SC. Det ska jag lägga på minnet och se vad vi kan göra framöver 🙂 kram Annica

 9. Louise skriver:

  Snälla kan inte du göra ett inlägg om dem olika babor fluids
  såååå förvirrande vet inte vilken kur jag ska köpa så uppskattas av många tror jag

  plus hur länge man ska använda dem, när hur osv
  för att få bästa resultatet

  • annica skriver:

   Hej Louise, tack för ditt förslag! Jag ska anteckna detta och se vad jag kan göra. Ha lite annat på vänt så men tack för tipset! Det kan vara lite beroende på hudtyp men en kur i 7 dagar är ofta att rekommendera till en början. kram Annica

 10. Louise skriver:

  PLEASEEE erbjudande på PC:)

  • annica skriver:

   Hej Louise, vi ska se vad vi kan göra framöver. Men Paula’s Choice produkter är redan så pass nedsatta vilket gör att det är till otroliga priser hela tiden 🙂 kram Annica

 11. Hildes Closet skriver:

  Jag gillar silikoner så länge det inte blir för många lager med dem på varandra. Jag tycker basen lätt rullar om det blir för många.

  Det finn så många myter där ute att hälften vore nog 🙂
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Hilde, jag håller helt med dig det finns allt för mycket myter! haha! Skönt att du hittat ett sett att få silikonerna att fungera för dig :)) kram Annica

 12. erika skriver:

  Heeej bästa Annica!
  Jag måste fråga en sak för är helt förvirrad. Vad vet du om denna (swiss skinroller)
  http://www.swissclinic.se/sv/artiklar/hud/swiss-skin-renewal-kit.html
  Känns som att jättemånga bloggare tipsar om denna men vet inte om det är pga sponsring eller för att den faktiskt fungerar..?

  Kram & tack för en jättefin blogg!

  • Denise skriver:

   Dessa bloggare får bra betalt för att hylla Swiss Clinics produkter som faktiskt kommer direkt från Kina.

  • annica skriver:

   Hej Erika,
   Våra hudar är så olika så jag hade pratat ytterligare med salongen som erbjuder behandlingen. Om de säger att det ska ge resultat så kan de inte gärna erbjuda dig en behandling utan effekt eller just resultat. Det som händer i huden när man använder sig av en skinroller eller liknande är att det bildas en skada som sedan läker till en mer jämn hud (enkelt förklarat). Beroende helt och håller på hur din ärrskada eller hud ser ut så kan det säkert hjälpa eller ge en liten effekt. Arbetar inte själv med dessa så känner inte att jag kan gå in mer detaljerat. Hemma-rollers är jag inte så imponerad av eller rollers i överhudtaget. Huden är främst ett skydd ingenting som man bara ska sticka hål i hur som helst. Sterilisering av instrumentet och hud är jätteviktigt och det är nog tyvärr inte alla som förstår det utan man bar kör på.

   Kul att du tycker om bloggen! 🙂 kram Annica

 13. Jossan skriver:

  Hej Annica!
  Silikoner i serum – Bra eller dåligt? Givet texten ovan låter det som om de vore mer lämpliga efter serum & dagkräm än i?
  Jag använder PC Skin recovery serum och undrar om det hindrar resten av produkterna att tränga ner i huden

  • annica skriver:

   Hej Jossan, detta serum innehåller silikoner som är exempel på syntetiska silikonoljor. Dess molekyler är för stora för att de ska kunna absorberas av huden och efter en stund avdunstar de från huden. Men detta förhindrar inte de aktiva ingredienserna att komma ner i huden. kram Annica

 14. Sommaye skriver:

  Hej Annica
  Jag har undrat en sak länge, de e så att jag brukar träna efter jobbet och då brukar jag ha smink på mig. Måste man tvätta bort de innan?
  Känns lite omständigt eftersom då måste jag tvätta ansiktet och smörja in en gång inna träning o en gång efter 🙁
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Sommaye, jag skulle säga att om du är känslig och har lätt att få utslag är det bra om du även tvättar ansiktet även innan träning. Det är inte helt fel om man har bra make-up, men känner man sig osäker så tycker jag att man ska tvätta ansiktet innan och efter träning och för bästa effekt 🙂 kram Annica

 15. Lotta skriver:

  Alltid lika intressant och rolig läsning g hos dig Annica, tusen tack för det! ❤
  Kram!

 16. Mona Lindström skriver:

  Jag har en rätt så känslig hud och på hösten och vintern är det rejält känslig. Min hud mår riktigt bra när jag använder produkter med silikoner, det lugnar och gör att huden ej blir lika torr och stram. Ibland tycker jag att ”hälsotrenden ” blir väl fanatisk utan riktiga studier med evidens i. Gäller inte bara hudvård utan även kost. Mycket bygger på trender utan vetenskap. Sen jag började med Paulas Choice produkter är huden lugn. Aldrig varit så nöjd med hudvård som nu.
  Stort tack till din fina personal på Skincity som orkat med mina tusen frågor innan jag hittade rätt hudvård för mig.
  Kramar från Mona

  • annica skriver:

   Hej Mona, tack för dina fantastiska ord! Vilken otroligt positiv reaktion som din hud har fått på silikoner och Paula’s Choice produkter. Så roligt att du delar med dig av din erfarenhet! STOR kram Annica och Skincity-gänget!!!

 17. Annika skriver:

  Hej, har litet problem med min By Terry Sheer expert foundation som bara smular sig. Provat med olika primers och utan primer men hur jag än gör så lägget sig den här foundation sig ovanpå och kan sedan bara rullas av. Nåt tips?

 18. elisabeth skriver:

  Silikoner i primers, täpper dem inte till porerna?

  • annica skriver:

   Hej Elisabeth, silikonerna hjälper till att jämna ut hudtonen men silikonerna hjälper även huden att andas 🙂 Kram Annica

   • elisabeth skriver:

    Åh okej, ska sluta tro på vissas recensioner på kicks hemsida haha 🙂

    • annica skriver:

     Hej Elisabeth, det kan alltid finnas några som reagerar på någon ingrediens så ibland kan det ske reaktioner med silikoner. Så det skulle kunna varit så i detta fall.
     Kram Annica

 19. Karin skriver:

  Silikoner i balsam har jag tagit bort med att bl.a. använda Neal’s Yard Rose Conditioner – den är jättebra och doftar supergott! Håret blir mjukt och får fin glans.

  • annica skriver:

   Hej Karin, var härligt att Neal’s Yard Rose Conditioner har gett dig ett så välmående hår :)) Kram Annica

   • Karin skriver:

    Absolut (: Förresten, jag färgar ögonfransarna (mörka) men skulle vilja ha en bra färg till ögonbrynen. Är ljusblond så mina bryn syns knappt, så nu använder jag en ljusgrå/ljusbrun penna – har du tips på vilken färg jag skulle kunna färga med? Vill hellre att färgen går åt det grå hållet än gulbruna – finns det?
    Tack för svar!

    • annica skriver:

     Hej Karin, då skulle jag rekommendera dig RefectoCil ljusbrun cirka 1,5cm tillsammans med en liten del grå cirka 3-4mm och 3% Väteperoxid-lösning. Måtten är inte exakt men för att få ett ungefärligt mått 🙂 Låt verka i ungefär 3-4minuter första gången. Detta brukar vara en bra kombination för någon som är ljusblond! Lycka till! Kram Annica

    • Karin skriver:

     Ok, jag ser att Refectocil har grå, men vet du någon som färgat med den och om det kan bli bra till mig som är blekhyad och ljusblond?

     • annica skriver:

      Hej Karin, hoppas att du fick svar i ditt tidigare inlägg. Den kombinationen tror jag blir perfekt för dig! Kram Annica

 20. Annie skriver:

  Jag får finnar utav alla primers jag har provat! Kan det vara någon annan ingrediens än silikon som de alla har gemensamt som gör det eller är det silikonet tror du? Känns jättetråkigt att inte kunna använda primer!

  • annica skriver:

   Hej Annie, det kan ha varit så att huden bara behöver vänja in sig med den nya produkten. Det är annars viktigt att produkten i sig även innehåller hudvårdande egenskaper för att primern ska vara så bra som möjligt. Det har även stor betydelse för vad man applicerar efter sin primer.

   Kram Annica

 21. emma skriver:

  Varför tror du det är vissa som säger dom får finnar av silikoner? Har silikoner och finnar nått samband?☺

  • annica skriver:

   Hej Emma, vem som helst kan ju ha någon överkänslighet mot någon ingrediens även om ingrediensens anpassad för känslig hud kan man ju vara allergisk tex mot den. Ibland är det bara så att vissa hudar helt enkelt bara inte ”gillar” vissa ingredienser även om ingrediensen i sig inte är dålig. Då får man försöka undvika just dem 🙂 kram Annica

  • annica skriver:

   Hej Emma, silikoner absorberas inte av huden utan ligger ovanpå som en barriär som andas plus att silikoner även avdunstar efter en stund från huden. Jag anser inte att det finns ett samband mellan enbart silikoner och finnar 🙂 Kram Annica

  • Svante skriver:

   Det finns ingen publicerad forskning som tyder på att silikoner och dess derivat skulle ha något att göra med ökad talgproduktion och risk för tilltäpptheter 🙂 Tvärtom snarare! När huden får bibehålla sin egna fukt (såsom Annica förklarar galant här ovan) så behöver inte huden överproducera fettet som gör att pormynningarna kan täppas till, och finnar och utslag uppstår.

   Därmed inte sagt att det skulle vara hundra procent omöjligt att uppleva att huden ökar sin talgproduktion och man lättare får utslag. Undantaget skulle vara i fall man har en överkänslighet mot just dessa silikoner. Detta är mycket mycket ovanligt men om så är fallet så skulle det teoretiskt sätt kunna öka inflammationsrisken i huden och på så sätt förvärra ett redan inflammatoriskt hudtillstånd såsom akne eller överproduktiva talgkörtlar.

   Detta är som sagt extremt ovanligt och oftast har silikoner en fantastiskt effekt på huden. Behåller fukten, hjälper huden bibehålla alla hudvårdande ingredienser, skyddar mot yttre påfrestningar OCH slätar ut den.

   Så på med silikonerna! 🙂

   • annica skriver:

    Hej Svante, tack för din fantastiska input och information om silikoner. Silikoner har fantastiska egenskaper för huden och har använts under så lång tid! 🙂 Kram Annica

    • Svante skriver:

     Hej Annica! Tack själv för en fenomenal blogg! Alltid skoj att att få sprida lite kunskap slå hål på en och annan hudvårds-myt 🙂

     Kram Svante

     • annica skriver:

      Hej Svante, vad roligt att du tycker om bloggen :))) Ibland är det bara lite kunskap som behövs, precis som du säger. Kram Annica

 22. charlotte skriver:

  Såg ett filmklipp på Nyhetsmorgon ang att boostar huden. Babour multivitamin blev jag nyfiken på 7 dagars kur för bara 239:-.
  Var denna boostning bara inför hösten eller våren.
  På nyhetsmorgon var detta bra om man känner sig mer glansig och fet på näspartiet samt hakan.
  Jag kan känna mer mer fet på pannan.
  Vilken tycker du man ska testa. Decleor fanns också med på Nyhetsmorgon, hur funkar denna eller är Babor multivitamin bättre
  Charlotte 🙂

 23. charlotte skriver:

  Hej Annica
  Är lite sugen att beställa By terrys glace rouge.
  Jag undrar om ICE Dream gå mer åt det bruna hållet.
  Hade för mig att just denna var en av färgerna som du rekommenderade att man kunde lägga precis under ögonbrynen.
  Tror att det var burken som stod allra längst ut åt höger. Vad heter den isåfall?
  Det var flera stycken av krämrougen som var på bild på bloggen.
  Jättehärliga färger och nyanser

  Med vänlig hälsning

  Charlotte 🙂

  • Charlotte skriver:

   Nu ser jag. Är det Ice dream som ligger i mitten. Då du applicerat ut tre av färgerna på din hand. Tycker den går mer åt det bruna hållet, men då är den lite orange i nyansen.

   • annica skriver:

    Hej Charlotte, nyansen Ice dream är den nyans som går mest mot brun till skillnad från de andra. Då förstår jag vad du menar! kram Annica

  • annica skriver:

   Hej Charlotte, denna nyans ger en vacker lyster och blir inte direkt brun på hud mer orange skulle jag då säga. Denna brukar jag applicera under ögonbryn och högst upp på kindben. Det är Ice dream som är längst till höger på bilden med ”stocken”. Nyanserna och pigmenten är fantastiska! 🙂 Kram Annica