Squalane -Som balsam för huden

 • | Annica

IMG_6087

Ovan är några exempel på produkter som innehåller Squalane: Serum Paradoxe från Beaute Pacifique,  Oilless Oil från Peter Thomas Roth, Face Protection från Maria Åkerberg. OillessOil innehåller ENDAST en ingrediens.. bara squalane! Yammie…

SQUALANE OCH SQUALENE?

Squalane är ett oljelösligt ämne och en alternativ och mer stabil form av ämnet squalene. Ursprungligen utvanns squalene från hajar, då de har visat sig ha en hög dos av detta ämne i sin lever; squalene hjälper till att hålla dem flytande genom att sänka deras densitet. DOCK så nuförtiden i hudvård så används squalene som utvinns från vegetabiliska källor oftast oliver.

Skillnaden mellan squalane och squalene är att den förstnämnda är mer stabil, har längre hållbarhet och inte bryts ned lika enkelt. Därför är det nästan alltid ämnet squalane som finns i våra hudvårdsprodukter. Squalane är alltså ett derivat av squalene, men med en annan molekulär uppbyggnad. Squalene produceras även naturligt av våra kroppar, och återfinns då främst i vårt sebum i mycket små mängder. Allt eftersom vi åldras minskar squalenenivåerna i kroppen och vår hy får svårare att bevara fukt.

IMG_6081

Två härliga makeup produkter med Squalane, BareMinerals Complexsion rescue och Sensai Bronzing Gel

Squalane är en så kallad emollient, eller uppmjukande ingrediens. Det hjälper huden att bevara fukthalten samt mjukar upp hudytan, utan att kännas fet eller oljig. Squalane har en mycket hög och snabb penetrationsförmåga eftersom det är mycket likt det kroppsegna ämnet squalene. Det kan även agera transportör för andra ämnen som då penetrerar djupare ned i huden. Förutom att agera fuktbevarande är det även en kraftfull antioxidant som bland annat skyddar mot fria radikaler, UV-strålning och motverkar pigmentfläckar.

IMG_6083

Squalane är en extra bra ingrediens att hålla utkik efter om man lider av exempelvis kyleksem, då det minskar symptomen. Dessutom stödjer den hudens läkningsprocess och verkar antibakteriellt, även på den mest känsliga av hudtyper.

Decleor micellar oil

En riktgt härlig favorit rengöring med Squalane som vårdar – Decleor Micellar Oil

squalane gör huden mjuk

Två härliga makeup produkter med Squalane, BareMinerals Complexsion rescue och Sensai Bronzing Gel.

PSST! Du vet väl att du kan använda sökfältet på skincity och äska på ingredienser…  Vill du se alla produkter med Squalane så klicka HÄR!

signatur

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

30 svar till “Squalane -Som balsam för huden”

 • (30) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. tova skriver:

  Vad är skillnad på dessa oljor och den från PC RESIST MOISTURE RENEWAL OIL BOOSTER?
  Använder nämligen den å blandar i mitt serum från babor, ultra calming serum, och neuro rich cream från babor. Jag blir väldigt torr, stram, röd, har eksem så tänkte om de är någon skillnad på dessa 🙂

  • annica skriver:

   Hej tova, Det skiljer sig inte allt för mycket mellan den olja du har idag och dessa oljor. Tycker absolut att du kan fortsätta med den från PC då den även fungerar antiseptiskt för huden 🙂 Kram Annica

 2. Thessa skriver:

  Jag har använt och älskat Serum Paradoxe sedan den kom ut på marknaden och den har räddat min vintertorra Rosaceahy och jag brukar variera den med serum ifrån Akademikliniken. Senaste tiden har jag dock märkt att vid min månatliga ansiktsbehandling har jag ALLTID massor med pormaskar när jag använt just serum paradoxe, men inte vid Akademiklinikens Pure Lift. I övrigt använder jag alltid samma krämer och rengöring ifrån Nimue, så det borde verkligen vara serum Paradoxe som är boven i pormaskdramat?! Min undran är om innehållet i Serum Paradoxe är att jämföra med en slags olivolja och därför kanske täpper till porerna på min knepiga hy? Vad tror du? Är så ledsen över detta fenomen, då huden blir så mjuk av serumet och det har bättre pris än Pure lift 🙁

  • annica skriver:

   Hej Thessa, Det är så roltigt att få veta att denna produkt har betytt så mycket för din hud. Squlane olja som denna produkt innehåller är mycket småmolekylär och går ner i huden utan att lägga sig på ytan som olivolja gör som har betydligt större molekyler. Squalane påminner om hudens egna talg och blir därför inte tilltäppande för huden. Utan bara en fördel för din hud. Låter som att det kanske är något annat då som ställer till det för huden. Så viktigt att huden även har en bra creme som ger huden tillräckligt med fukt till ytan 🙂 Kram Annica

 3. Emma J skriver:

  Hej!
  Jag använder PC mot blandad hud/ fet hud.
  Emellanåt, framförallt på vintern, så känner jag att jag skulle behöva lite mer fukt.
  Vilken slags produkt tycker du jag ska lägga till/byta?
  Ska jag använda moisture boost som nattkräm istället för min skinbalancing? Eller har du annat förslag? 🙂

 4. Eva skriver:

  Jag har PTRs squaleneprodukt och den är toppen till barnens mun tex, men hur kan jag själv nyttja den bäst? Har PCs resist serum tex, kan den användas under, över el som nattkräm?
  Funderar även på Medik 8, om man har lätt till sk inombordare, passar deras produkter då eller är det bättre stanna vid PCs? Såg att Mediks dagkräm endast har spf 15, vad har man isf över den? PCs är ju 30. Eller räcker 15?

  • annica skriver:

   Hej Eva, Du kan använda detta innan ditt Resist-serum eller som serum till kvällen för en extra boost. Medik8 har många bra alterantiv för plitor och för att du ska få en rekommendation som passar just dig får du jättegärna göra mitt kostnadsfria hudtest. Finns även som SPF30 och du hittar den här: Medik8 Hydr8 SPF30 och Medik8 Physical SPF30 🙂 Helst minst SPF30 för ett så säkert och högt skydd som möjligt.
   Kram Annica

   • Eva skriver:

    Tack för svar, jag glömde skriva att jag gjort test på just Medik 8 och fick då dagkrämen med spf15 rekommenderad. Säkert pga min tendens till blankhet i panna. Jag tänkte dock på själva solskyddet och att det var bara 15. Vad rek du isf över den? Jag har också fått gentle Cleanser och poreref toner rekommenderade samt Clay mask. Men jag saknar något för just inombordarna, eller kan dessa tre (4a inkl masken) vara tillräckliga ändå?

    • Eva skriver:

     Förlåt, firewall serum samt hydra 8 night skulle också med. Men då jag läser om produkterna och jämför med PC så verkar PC mer riktat mot finnar,

     • annica skriver:

      Hej Eva, Produkterna du har fått rekommenderat passar även en hud som lätt får plitor. Huden behöver produkter som hjälper till att stäkra upp huden och arbeta på fukt. En fuktfattig hudproducerar ofta mer talg så vikten av en bra fuktbalans är otroligt viktigt. Så när huden är starkare och väl åtefutkad brukar detta hjälpa till övriga balanser i huden att komma till rätta 🙂 Kram Annica

 5. Linn skriver:

  Hej! Min 7-åring blir väldigt torr o h röd runt munnen vintertid. Jag har BP s serum paradoxe, kan jag använda det på honom? Kan det hjälpa eller rekommenderar du något annat? Tack för toppenintressant läsning på din blogg! Hälsningar Linn

 6. Annica skriver:

  Hej! Jag har en fråga om niacinamide och vitamin c och om de är kompatibla eller ej. Har nämligen läst på annat håll att de inte ska kombineras då niacinamide förstör c-vitaminet. Eftersom jag kör på din serumrekommendation med paulas choice niacinamide och sen dermaceutic tri vita c efter det på morgonen så undrar jag om jag kan fortsätta så el om de ska separeras till olika tider. Tack för squalane-tipset också. Står på inköpslistan.

  • annica skriver:

   Hej Annica, Jättebra fråga som jag tror att många funderar över och brukar höra av sig angående. Jag har varit i kontakt med Paula’s Choice angående detta och de lämnar följande utförliga svar:
   Can I use Resist 10% Niacinamide Booster with other skin-lightening products, like those with vitamin C?
   Yes; in fact, this combination may be just what’s needed to see a dramatic improvement in skin tone and dark spots. Many researchers believe that ”combination therapy” is ideal for treating stubborn dark spots, meaning ongoing treatment with multiple ingredients research has shown can impact excess melanin (skin pigment) production. Niacinamide, and vitamin C are among the best ingredients research has shown can improve dark spots, uneven skin tone, and skin clarity.

   Hoppas att detta svarar på dina funderingar 🙂 Squalane är verkligen precis vad huden behöver denna tid på året!
   Kram Annica

  • Hannah skriver:

   Oh, undrar samma. Kombinerar nämligen dropparna med c-estaserumet från jan marini…

  • Johanna skriver:

   Intressant fråga! Den skulle jag också vilja ha svar på 🙂

   • annica skriver:

    Hej Johanna, Hoppas att du också fick svar på dina funderingar 🙂 Kram Annica

   • danni skriver:

    Eftersom själva niamicide boostern innehåller lite c-vitamin i sig själv om man läser innehållsförteckningen så borde det väl inte krocka med andra c-vitamin produkter?

 7. Olga skriver:

  Hej Annica!
  Jag använder serum med Squalane från PeterThomasR och en dropp inte räker till ansikte, hals då tar jag tre. Undrar varför?
  Nattkräm Retinol från Medik gav stark reaktion till min hud, jag följade insruktion var står på den. Tvungen avsluta pga hela ansikte var rödd och svider.
  Kram
  Olga

  • annica skriver:

   Hej Olga, Testa att sprata ansiktet med ett ansiktsvatten innan så att huden är fuktad när du applicerar ditt serum 🙂 Då brukar det vara lättare för huden att plocka upp produkten. Verkligen att beklaga att du har fått en reaktion på denna produkt. Kontakta gärna info@skncity.se så kan mina kollegor hjälpa dig att reda ut vad det är som har hänt. Har du följt instruktionerna brukar huden inte reagera allt för mycket men helt klart inte ovanligt att det känns när man arbetar med aktiva produkter som retinol. Kram Annica

   • Olga skriver:

    Hej Annica,
    Jag foljade instruktionerna och efter använder nattkräm 3g i vecka. Rädning för min hud var
    ,Ampoule Concetrat Multi Aktiv Vitamin Floud, från
    Babor, de är mina favoriter!
    Kram
    Olga

    • annica skriver:

     Hej Olga, Dessa ampuller är verkligen fantastiska och så glad att det fungerade för din hud 🙂 Skönt att huden blrar komma i balans. Kram Annica

 8. Carullen skriver:

  Hejsan!
  Funderar kring alla dessa bra ämnen.
  Är 47 år och har ganska fin hud förutom att den börjar bli lite ”slapp”. (ganska torr också).
  Hur ska jag tänka? Använder EA pro serie med Serum Cellular recovery serum och Replishing masken + övriga steg. Inte helt nöjd, skulle vilja ha mer effekt på spänst.
  Läser era inlägg om Retinol, Squalanem Niacinamide osv.
  Låter som Retinol vore något, men hur är det i förhållande till det som EApro innehåller?
  Vilken ämne tror du skulle vara bästa för just spänsten i min hud?
  Grattis till ett helt unikt Skincity!! 🙂

  • annica skriver:

   Hej Carullen, Retinol har många fördelar och arbetar framför allt på att stärka upp huden. Denna fördel har även AHA-syra som finns i hög koncentration i Elizabeth Arden PROs produkter. Vilket verkligen kickar igeång huden och ökar cellförnyelsen som sträkr upp huden och ger en jämnar hudton. Återkom gärna med en komplett rutin och hur den ser ut morgon och kväll till info@skincity.se så kan mina duktiga kollegor se över din rutin och se efter vad du kan göra för att få ut ännu mer effekt av dina produkter 🙂 Kram Annica

 9. Sofia skriver:

  Hej Annica!

  Jag undrar om du möjligtvis skulle kunna rekommendera några produkter till mig ( gärna ifrån Maria Åkerberg ) då jag tycker om hennes produkter väldigt mycket. Min hud känns väldigt yttorr och får ibland perioder med finnar och plitor. Skulle vara tacksam om du vill ge tips på rengöring, ansiktsmask, serum och någon hudkräm.

  Hälsningar Sofia