Starka strålar…

  • | Annica

Hej på er!

Vårsolen, så underbart det är när den första vårsolen uppenbarar sig. Det är ju iofs samma sol på vintern med känslan av de lite varmare strålarna som når oss tinar upp den mest frusna själ. Vårsolen är dock lika farlig som den är underbar.  Den är inte alltid så varm men ack så stark! Jag minns en vår, en tidig förmiddag då jag var ute med vår hund och glömt smörja in mig med dagcreme med spf och  dessutom var jag gravid. När jag kom in såg det ut som jag spottat snus i motvind. Jag var fullkomligt prickig i ansiktet. När man är gravid är huden extra känslig och det är väldigt lätt att få pigmentförändringar. Tyvärr så är det som sagt lätta att få men svårare att bli av med.  Så mina vänner, här kommer lite nyttig läsning om vårsolens starka strålar inför kommande påskresor! Informationen är hämtad från strålsäkerhetsmyndigheten.

sol-bild-2

Se upp för vårsolen i fjällen!

Snön reflekterar 80 procent av solens UV-strålning. När vårsolen lyser i fjällen är det därför särskilt viktigt att skydda sig mot stark sol. Strålsäkerhetsmyndigheten tipsar om vad du ska tänka på i vårsolen.

När det är sol och klarblå himmel kommer ungefär hälften av UV-strålningen från himlen. Men i fjällen på våren och vintern finns dessutom en av naturens allra bästa reflektorer, snön. Den reflekterar upp till 80 procent av solens UV-strålning.

Under vintern har huden dessutom blivit van vid att inte behöva skydda sig mot solstrålning. Huden är tunn och har inte producerat ett skyddande pigment. Därför är det lätt att bränna sig i fjällen. Om du bränner dig ofta i solen ökar risken att drabbas av den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom.

UV-index mäter skadlig solstrålning Ett sätt att ta reda på solens styrka är att kontrollera UV-index på SMHI:s webbplats. UV-index är ett mått på styrkan hos den skadliga delen av solens strålning. I fjällen när det är snö och sol samtidigt är UV-indexet ungefär det dubbla mot det redovisade indexet.

Om UV-index är under 3 behöver du inte skydda dig. Men under våren stiger UV-index över 3. Då bör du som har en ljus hudtyp tänka på att skydda dig när solen är som starkast mitt på dagen. Barn och ungdomar har känsligare hud än vuxna. Ju yngre barnen är desto viktigare är det att de skyddar sig. Även ögonen är känsliga för UV-strålning och kan ta skada av stark sol.

Så skyddar du dig Det bästa skyddet är kläder samt solglasögon med sidoskydd. Avstå också från att ”pressa” när solen är som starkast. Om du råkar bränna dig, tänk då på att låta huden vila helt från solen så att huden hinner läka.

Självklart ska du dra nytta av solen och ljuset, men njutningen försvinner inte för att du undviker den allra starkaste strålningen.

Njut av solen men bränn dig inte!

Fakta UV-index

UV- index är ett mått på styrkan hos den skadliga delen av solens strålning. Styrkan beror på årstid, tid på dygnet, väder, ozonskiktets tjocklek och hur högt man är över havet. Under sommaren i Sverige är UV-index ungefär 4–7 och runt medelhavet mellan 8–10. I Thailand är UV-index under april månad ungefär 12.

Jag tycker Decléor har en riktigt bra solserie. Jag gillar Protective  Anti-Wrinkle Cream  i spf 30 som skyddar bra och återfuktar.

När man applicerar solskydd är en viktig regel att applicera rikligt, de allra flesta applicerar för lite. Avgörande för hur skyddet blir är hur ofta du applicerar. Varannan timme rekommenderas. Nu längtar jag tills det blir så här varmt ute som på bilden nedan. Den är tagen i somras på bryggan på Grinda…åhhh ge mig sommar!

Väl värt att inverstera i är oxå ett par bra (och gärna snygga) solglasögon som ger bra UV-skydd åt den känsliga huden runt ögonen samt ögonen!

With love,

annica

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.