SYRASKOLAN del 9: Syror + Retinol

 • | Annica

Retinol + Syra

Uppgradering av din hudvårdsrutin med retinol

Nu är det dags att utveckla din hudvård ytterligare, här pratar vi verkligen hudvård 2,0!

Ja nu börjar det bli dags att få riktigt kraftfulla saker att hända i huden! Syrorna, de skickliga mästarna på att städa och öppna upp, så att våra riktiga godingar lättare kan penetrera ner på djupet i huden. Nu är det alltså dags att uppgradera syrorna med RETINOL. Vi skapar ett perfekt samarbete mellan våra syror & retinol, för att få verkliga saker att hända. Yes nu kan vi verkligen prata om avancerad hudvård!

Jag vill redan här råda dig att först lära känna dina syror och retinolet var och en för sig först. De är bägge aktiva och tillsammans ger de huden en riktig skjuts. Och denna kombo passar inte alla.

Retinol

Retinol (A-vitamin) är vår stora hudförskönare! Retinolet kommunicerar med hudcellerna, så att de börjar bete sig som unga och friska igen. A-vitaminet ger vår hy såå många fördelar och forskningen har tydligt visat alla framstående egenskaper som A-vitaminet har. Retinol är fettlösligt och har små molekyler, så den når ut och dämpar talgprodukation och boostar både kollagen och elastin så att de nya, fina hudcellerna kommer snabbare fram!

Syror tillsammans med retinol

Ja, man kan alltså kombinera sin syraprodukt med en retinol. Syrornas huvudsakliga uppgift är att exfoliera huden och tack vare detta så underlättar syrorna för retinol att verkligen nå ut i dermis. Och effekten blir såååå mycket kraftigare. Ja, ni fattar, här kommer det hända grejer!! Om vi väljer att ta tex glykolsyran, som är den AHA-syra med minsta molekyler, så går den på djupet ner i dermis och städar, återfuktar och öppnar därmed upp. Då kommer alltså röda mattan att vara utrullad för retinolet och WOW! Retinolet tränger djuuupt in i huden. Så när vi applicerar retinolet utan syra så går den redan då ner på djupet och jobbar, men när vi lägger till en syra före retinolet så blir det världens skjuts PANG! Ner i huden.

Hur kombinerar vi syror och retinol?

Om du önskar börja lite mer försiktigt så är ett perfekt första steg att applicera din syra och retinol vid olika tider på dygnet. Det kan spela roll vilken tidpunkt du väljer att applicera dem. Retinol finns i flera olika former, men allmänt kan man säga att retinol ska användas på natten, då den bryts ner av ljuset på dagen och tappar då sina fördelar. Så om du applicerar retinol på kvällen, så kan du sedan använda dina syraprodukter på morgonen. Jag vill lägga till att det finns några nyare former av retinol, som inte skapar samma känslighet för solen och några av de nyare sorterna kan du faktiskt ha på dagen under ett UV-skydd. Ett tips på en riktigt bra 24h-creme med retinol, som du även kan ha på dagen med ett solskydd över, är Medik8s r-Retinoate. Denna har gjort ett stort genombrott inom hudvården. Annars brukar man generellt säga att retinol appliceras på natten.

när du nu jobbar med en kombo av syra och retinol gäller det att vänja in huden och successivt bygga upp en tolerans. Vi pratar här om riktigt aktiva ingredienser. Det finns många olika sätt att jobba med denna kombination utifrån styrkor, produkter och märken. Ett sätt är att byta ut din vanliga rengöring mot en med AHA-syra och sedan komplettera med retinol. Ett annat sätt kan vara att börja att använda syra och retinol var och en för sig, på natten. Här kommer några förslag:

 • Syra ena natten och retinol nästa natt
 • Två nätter med syror och tredje natten med retinol
 • Två nätter med retinol och tredje natten med syror 
 • Syra en natt, retinol nästa och sedan en natt med endast fuktcreme 

En lite mildare kombo, perfekt för att börja med! 

By Wishtrend Mandelic Acid Prep Water & Medik8 Retinol 3 TR Serum

Syror + Retinol

En härlig kombo, rengöring med glykolsyra & retinol!

Dermaceutic Foamer 15 rengöring med AHA-syra  & Dermaceutic Activ Retinol Serum 0,5

Att tänka på med syra + retinol                                                                        

När du använder syra och retinol kan det hända att huden reagerar. Om huden blir röd och börjar fjälla, gå då gärna ner i styrka på produkterna och minska antalet appliceringstillfällen. Om rödheten och fjällningen ändå sitter kvar, så kan du behöva upphöra med din behandling. Om du har rosacea eller har extremt torr och känslig hy, så skulle jag inte rekommendera just denna kombination för dig!

En fantastisk kombo även för kroppen, ett måste skulle jag säga! 😉

Paula’s Choice Body Lotion with 10% AHA Paula’s Choice Retinol Body Treatment

Ja det finns många olika kombinationer beroende på vad som passar din hud. Retinol och syror är fantastiska ingredienser, men de kan förstås inte tillfredsställa alla behov. För att få bästa resultat gäller det att du hittar din egen hudvårdsrutin med de rätta ingredienserna och produkterna, som jobbar optimalt tillsammans. Är du osäker på din hudvårdsrutin och hur man kan kombinera så ställ gärna frågor i kommentarsfältet eller maila mina kollegor på info@skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

183 svar till “SYRASKOLAN del 9: Syror + Retinol”

 • (183) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sofia skriver:

  Hej och tack för en intressant artikel!

  Om jag exempelvis skulle börja använda Dermaceutics Activ Retinol 0,5 serum på kvällen regelbundet- ska jag då undvika en fuktkräm samtidigt? Har hört att man gör bäst i att låta retinolserum verka ensamt för bäst resutat, men ville kolla med er eftersom fuktkräm på natten är en nästan helig rutin för de flesta av oss.

  Tack på förhand.

  • Annica skriver:

   Hej Sofia, tack för din mycket bra fråga! Svaret är att man måste lyssna på sin egen hud och dess behov. Har du en fetare hudtyp kan det säkert räcka med enbart serumet, men om din hud är torrare skulle jag applicera en fuktcreme ovanpå – detta för att huden inte ska bli för torr. Dock kan du låta serumet gå in ordentligt i huden innan du lägger din creme, ca 30 minuter är toppen för att det ska kunna komma igång och verka ordentligt. Kram, Annica

  • Anneli Bengtsdotter skriver:

   Hej. Jag undrar detsamma.

 2. Pernilla skriver:

  Hej Annica! Jag försöker lära mig hur jag ska fasa in bha och senare retinol i minhudvård.

  Jag använder neostrata restore och även serum från deras retargeted. Jag har ingen problemhy utan ganska fin hy och skulle säga atr den tål starka produkter med måtta.

  Min fråga är, dessa produkter innehåller pha, bör man då om man vill fasa in retinol använda några andra produkter utan syra ellee går det bra med pha i dessa daglig produkter?

  Jag undrar också om du kan ge mig något tips hur jag ska först få in en bha med dessa produkter.

  Stort tack på förhand!

  • Annica skriver:

   Hej Pernilla, jag är lite osäker på exakt vilka produkter du har från Neostrata, men generellt så kan du använda PHA utan problem i kombination med retinol. Dock bör alltid retinol fasas in då huden måste vänja sig vid A-vitaminet gradvis. JAg kan verkligen tipsa dig om denna från Neostrata – Retinol + NAG Complex med mikroinkapslat retinol som avsätts gradvis till huden för att minska irritation. Vad det gäller BHA undrar jag lite över anledningen till att du gärna vill ha in den i din rutin? Om du som du skriver har fin hy och din hud mår bra av PHA ser jag ingen anledning till att fasa in det. 🙂 Du får gärna återkomma med vad du vill uppnå för resultat och vilka produkter mer specifikt du använder idag så ska jag hjälpa dig vidare. Kram, Annica

   • Pernilla skriver:

    Hej igen Annica,

    Stort tack för att du tar dig tid att svara på mina frågor.

    Jag använder serien Restore – (ser nu att det blivit felstavat, vet inte om der var autocorrect från mobilen.)
    Facial cleanser
    Som toner har jag dock Exuviance soothing toning lotion
    Serum: Bionic face serum (Targeted)
    och Restore: bionic face cream och ultra moisturizing face cream.

    BHA’n tänker jag mig att jag borde få in för det är bra men det kanske är mer hype och används av många som inte behöver det? Jag har fått för mig att det hjälper mig förminska pormaskar som jag emellanåt kan ha lite stora, framförallt nu när kylan kommer brukar jag få torrare/ lite rodnad och större pormaskar och uppleva t-linjen mer fet. Jag kan dock vara helt ute och cykla. Resultated jag vill uppnå är jämn hudton och ”glow”.

    • Annica skriver:

     Hej igen, ok, då är jag med! Du kan med fördel lägga in en BHA-produkt i din rutin för just det du beskriver – fokusera då enbart på T-zonen. Kika på denna från Paulas Choice med 2% BHA. Du applicerar den efter din toner, men innan ditt serum och du kan börja med en gång varannan dag för att vänja in huden och sedan trappa upp till varje dag om din hud tål det. 🙂 Kram, Annica

 3. M. Andersson skriver:

  Jag har rosacea, lite torr hud och dessutom seborre eksem vid näsan. Vad rekomenderar du då istället för syra/retinol? Vänligen M

 4. kawtar skriver:

  Hej!
  Jag hoppas att jag kan f&#229 svar, fast&#228n det var ett tag sedan inl&#228gget skrevs.

  Jag har f&#246ljande produkter hemma som jag g&#228rna vill anv&#228nda…om det &#228r m&#246jligt.Vet dock ej hur man kan l&#228gga upp det, f&#246r morgon och kv&#228ll.
  0) reng&#246ring b&#229de olja och vattenbaserade.
  1) Missha Time revolution – Clear Toner
  2)Missha Time revolution – The first treatment essence
  3)Lotion p50 – w
  4)Paulas Choice – 1% Retinol
  5)LeeGeehaam- Grow Vita propolis
  Sen har jag olika serum, b&#229de fr&#229n Biologique (f&#246r torrhet) It’s skin (e-vitamin och en annan med Bivaxserum) och Aromatica (rose absolut first serum)
  6)Paulas Choice Ultra Rich Moistizer.

  Jag f&#246rs&#246ker f&#246rst&#229 hur jag ska kombinera mina toners (Missha), retinol och Lotion P50W.

  Sen undrar jag om du har en mirakel &#246gonkr&#228m f&#246r m&#246rkringar? Eller en bra &#229terfuktande kr&#228m som kan ers&#228tta Paulas Choice ?

  Har f&#246r&#246vrigt Paulas Choice Skinrecovery som jag ibland anv&#228nder tillsammans med Lotion p50w, inbillar mig att kombinationen fungerar perfekt som kv&#228llsmask.

  Hursom, lite tips p&#229 hur jag ska l&#228gga upp mina rutiner.

  Tack s&#229 mycket 🙂

  • annica skriver:

   Hej Kawtar, Du har en bra ordning av dina produkter i din rutin. Men du ska f&#246rs&#246ka undvika att blanda syror och allt f&#246r aktiva ingredienser som retinol mellan olika m&#228rken. Iallafall om du har en hud i obalans eller som har en tydligare k&#228nslighet i huden. M&#246rka ringar fr&#229n Codage, serumet &#228r verkligen toppen kring &#246gon. Serum No10 Eyes Anti-aging & energy
   Fin kombination av Lotion P50w och Skin recovery masken! 🙂 🙂
   Kram Annica

 5. M. Andersson skriver:

  Jag har rosacea, lite torr hud och dessutom seborre eksem vid n&#228san. Vad rekomenderar du d&#229 ist&#228llet f&#246r syra/retinol? V&#228nligen M

 6. Rebecca skriver:

  Hej! Ramlade in p&#229 denna gamla tr&#229den
  Jag anv&#228nder verso Eye serum ungf 2 g&#229nger i veckan..kan du rekommendera en syra att anv&#228nda till denna?
  Elisabeth Arden PRO Eye serum finns det n&#229n syra i den?
  Mvh Rebecca

  • annica skriver:

   Hej Rebecca, Brukar inte beh&#246vas mer aktivitet &#228n vad det &#228r i denna 🙂 utan bygg upp anv&#228ndningen innan du ger huden kring &#246gonen en extra kick. Kram Annica

 7. M. Andersson skriver:

  Jag har rosacea, lite torr hud och dessutom seborre eksem vid näsan. Vad rekomenderar du då istället för syra/retinol? Vänligen M

 8. Rebecca skriver:

  Hej! Ramlade in på denna gamla tråden
  Jag använder verso Eye serum ungf 2 gånger i veckan..kan du rekommendera en syra att använda till denna?
  Elisabeth Arden PRO Eye serum finns det nån syra i den?
  Mvh Rebecca

  • annica skriver:

   Hej Rebecca, Brukar inte behövas mer aktivitet än vad det är i denna 🙂 utan bygg upp användningen innan du ger huden kring ögonen en extra kick. Kram Annica

 9. M. Andersson skriver:

  Jag har rosacea, lite torr hud och dessutom seborre eksem vid näsan. Vad rekomenderar du då istället för syra/retinol? Vänligen M

 10. Rebecca skriver:

  Hej! Ramlade in på denna gamla tråden
  Jag använder verso Eye serum ungf 2 gånger i veckan..kan du rekommendera en syra att använda till denna?
  Elisabeth Arden PRO Eye serum finns det nån syra i den?
  Mvh Rebecca

 11. Rebecca skriver:

  Hej! Ramlade in på denna gamla tråden
  Jag använder verso Eye serum ungf 2 gånger i veckan..kan du rekommendera en syra att använda till denna?
  Elisabeth Arden PRO Eye serum finns det nån syra i den?
  Mvh Rebecca

  • annica skriver:

   Hej Rebecca, Brukar inte behövas mer aktivitet än vad det är i denna 🙂 utan bygg upp användningen innan du ger huden kring ögonen en extra kick. Kram Annica

 12. Louise skriver:

  Hej!

  Jag har köpt Dermaceutic Turn Over och Retinol 1.0 och jag har aldrig användt syror innan. Jag tänkte börja med tipset ovan: Två nätter med syror och tredje natten med retinol.

  Min fråga är:

  1. Är detmeningen att jag senare ska lägga på båda serum/krämer på samma gång/samma kväll? Är det då jag får maximal effekt 😉

  2. Vilket Serum rekomenderas på dagen? Endast ett fukt serum eller ett med C-vitamin?

  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Louise, Härlig och kraftfull DUO 🙂 Hur du använder produkterna är beroende av tåligheten i din rutin och hur din hudtyp och tillstånd är. Jag rekommenderar dig även att börja vänja in den exfolierande syran under några veckor och när huden har vant sig med denna kan du med fördel addera retinol. Viktigt med SPF dagtid och som serum rekommenderar jag dig mycket fukt och c-vitamin.
   https://skincity.se/sv/sun-ceutic
   https://skincity.se/sv/c25-creme
   Kram Annica

 13. Louise skriver:

  Hej!

  Jag har köpt Dermaceutic Turn Over och Retinol 1.0 och jag har aldrig användt syror innan. Jag tänkte börja med tipset ovan: Två nätter med syror och tredje natten med retinol.

  Min fråga är:

  1. Är detmeningen att jag senare ska lägga på båda serum/krämer på samma gång/samma kväll? Är det då jag får maximal effekt 😉

  2. Vilket Serum rekomenderas på dagen? Endast ett fukt serum eller ett med C-vitamin?

  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Louise, Härlig och kraftfull DUO 🙂 Hur du använder produkterna är beroende av tåligheten i din rutin och hur din hudtyp och tillstånd är. Jag rekommenderar dig även att börja vänja in den exfolierande syran under några veckor och när huden har vant sig med denna kan du med fördel addera retinol. Viktigt med SPF dagtid och som serum rekommenderar jag dig mycket fukt och c-vitamin.
   https://skincity.se/sv/sun-ceutic
   https://skincity.se/sv/c25-creme
   Kram Annica

 14. Louise skriver:

  Hej!

  Jag har k&#246pt Dermaceutic Turn Over och Retinol 1.0 och jag har aldrig anv&#228ndt syror innan. Jag t&#228nkte b&#246rja med tipset ovan: Tv&#229 n&#228tter med syror och tredje natten med retinol.

  Min fr&#229ga &#228r:

  1. &#196r detmeningen att jag senare ska l&#228gga p&#229 b&#229da serum/kr&#228mer p&#229 samma g&#229ng/samma kv&#228ll? &#196r det d&#229 jag f&#229r maximal effekt 😉

  2. Vilket Serum rekomenderas p&#229 dagen? Endast ett fukt serum eller ett med C-vitamin?

  Tack p&#229 f&#246rhand!

  • annica skriver:

   Hej Louise, H&#228rlig och kraftfull DUO 🙂 Hur du anv&#228nder produkterna &#228r beroende av t&#229ligheten i din rutin och hur din hudtyp och tillst&#229nd &#228r. Jag rekommenderar dig &#228ven att b&#246rja v&#228nja in den exfolierande syran under n&#229gra veckor och n&#228r huden har vant sig med denna kan du med f&#246rdel addera retinol. Viktigt med SPF dagtid och som serum rekommenderar jag dig mycket fukt och c-vitamin.
   https://skincity.se/sv/sun-ceutic
   https://skincity.se/sv/c25-creme
   Kram Annica

 15. kawtar skriver:

  Hej!
  Jag hoppas att jag kan få svar, fastän det var ett tag sedan inlägget skrevs.

  Jag har följande produkter hemma som jag gärna vill använda…om det är möjligt.Vet dock ej hur man kan lägga upp det, för morgon och kväll.
  0) rengöring både olja och vattenbaserade.
  1) Missha Time revolution – Clear Toner
  2)Missha Time revolution – The first treatment essence
  3)Lotion p50 – w
  4)Paulas Choice – 1% Retinol
  5)LeeGeehaam- Grow Vita propolis
  Sen har jag olika serum, både från Biologique (för torrhet) It’s skin (e-vitamin och en annan med Bivaxserum) och Aromatica (rose absolut first serum)
  6)Paulas Choice Ultra Rich Moistizer.

  Jag försöker förstå hur jag ska kombinera mina toners (Missha), retinol och Lotion P50W.

  Sen undrar jag om du har en mirakel ögonkräm för mörkringar? Eller en bra återfuktande kräm som kan ersätta Paulas Choice ?

  Har förövrigt Paulas Choice Skinrecovery som jag ibland använder tillsammans med Lotion p50w, inbillar mig att kombinationen fungerar perfekt som kvällsmask.

  Hursom, lite tips på hur jag ska lägga upp mina rutiner.

  Tack så mycket 🙂

  • annica skriver:

   Hej Kawtar, Du har en bra ordning av dina produkter i din rutin. Men du ska försöka undvika att blanda syror och allt för aktiva ingredienser som retinol mellan olika märken. Iallafall om du har en hud i obalans eller som har en tydligare känslighet i huden. Mörka ringar från Codage, serumet är verkligen toppen kring ögon. Serum No10 Eyes Anti-aging & energy
   Fin kombination av Lotion P50w och Skin recovery masken! 🙂 🙂
   Kram Annica

   • Kawtar skriver:

    Hej tack för svar och tips. Ska genast kolla upp ögonkrämen.

    Vilka andra produkter än retinol från PC och syran från lotion p50 använder jag som innehåller mer syra och retinol? Tänker du på de olika serum? Eller Missha produkterna?

    Jag tror att jag kommer köra retinol på kvällen och lotion p50 på morgonen. Alt att jag roterar enbart varannan kvällan Så slipper jag utsätta huden för så mkt starka produkter.

    Tack igen.

    • annica skriver:

     Hej Kawtar, Även om produkterna är milda så finns det risk att huden blir något överaktiverad som lätt kan stressa din hud. Så bra om du använder så många aktiva produkter från samma märke så länge du upplever att huden inte är i balans.
     Kram Annica

 16. kawtar skriver:

  Hej!
  Jag hoppas att jag kan få svar, fastän det var ett tag sedan inlägget skrevs.

  Jag har följande produkter hemma som jag gärna vill använda…om det är möjligt.Vet dock ej hur man kan lägga upp det, för morgon och kväll.
  0) rengöring både olja och vattenbaserade.
  1) Missha Time revolution – Clear Toner
  2)Missha Time revolution – The first treatment essence
  3)Lotion p50 – w
  4)Paulas Choice – 1% Retinol
  5)LeeGeehaam- Grow Vita propolis
  Sen har jag olika serum, både från Biologique (för torrhet) It’s skin (e-vitamin och en annan med Bivaxserum) och Aromatica (rose absolut first serum)
  6)Paulas Choice Ultra Rich Moistizer.

  Jag försöker förstå hur jag ska kombinera mina toners (Missha), retinol och Lotion P50W.

  Sen undrar jag om du har en mirakel ögonkräm för mörkringar? Eller en bra återfuktande kräm som kan ersätta Paulas Choice ?

  Har förövrigt Paulas Choice Skinrecovery som jag ibland använder tillsammans med Lotion p50w, inbillar mig att kombinationen fungerar perfekt som kvällsmask.

  Hursom, lite tips på hur jag ska lägga upp mina rutiner.

  Tack så mycket 🙂

  • annica skriver:

   Hej Kawtar, Du har en bra ordning av dina produkter i din rutin. Men du ska försöka undvika att blanda syror och allt för aktiva ingredienser som retinol mellan olika märken. Iallafall om du har en hud i obalans eller som har en tydligare känslighet i huden. Mörka ringar från Codage, serumet är verkligen toppen kring ögon. Serum No10 Eyes Anti-aging & energy
   Fin kombination av Lotion P50w och Skin recovery masken! 🙂 🙂
   Kram Annica

 17. Nathalie A skriver:

  Hej! Det här med att kombinera syror och retinol låter verkligen som något jag skulle behöva prova. Jag är bara lite osäker på om och hur användandet skulle bli då jag har melasma. Det är självklart den jag vill behandla. Har hållt på i flera år med olika kemiska peelingar, men det blir så dyrt i längden. Har nu preppat mitt badrumsskåp med sååå många olika produkter utan att egentligen ha ett riktigt upplägg hur jag ska använda dem. Jag har olika serum, både c vitamin, fukt och retinol. Mela cream, yellowcream. Ansiktstvätt med syror. Retinol för ögon och nattkräm.. ja du hör, detta är bara några av dem.
  Men snälla, jag vill verkligen ha ett bra upplägg på hur jag kan använda dessa produkter bäst för att behandla min melasma.
  Bör nog nämna att min hy är ganska normal till halvfet skulle jag nog säga.

  • annica skriver:

   Hej Nathalie A, Självklart ska vi få ordning på detta! Lista gärna upp hela din rutin med namn på produkter och ta några bilder på din hud(om du vill) och skicka sedan till mina otroligt duktiga kollegor på Skincity. De hjälper dig på absolut bästa sätt att plocka fram stegen och ordningen för just din hud och tillstånd! 🙂
   Kram Annica

 18. Nathalie A skriver:

  Hej! Det här med att kombinera syror och retinol låter verkligen som något jag skulle behöva prova. Jag är bara lite osäker på om och hur användandet skulle bli då jag har melasma. Det är självklart den jag vill behandla. Har hållt på i flera år med olika kemiska peelingar, men det blir så dyrt i längden. Har nu preppat mitt badrumsskåp med sååå många olika produkter utan att egentligen ha ett riktigt upplägg hur jag ska använda dem. Jag har olika serum, både c vitamin, fukt och retinol. Mela cream, yellowcream. Ansiktstvätt med syror. Retinol för ögon och nattkräm.. ja du hör, detta är bara några av dem.
  Men snälla, jag vill verkligen ha ett bra upplägg på hur jag kan använda dessa produkter bäst för att behandla min melasma.
  Bör nog nämna att min hy är ganska normal till halvfet skulle jag nog säga.

  • annica skriver:

   Hej Nathalie A, Självklart ska vi få ordning på detta! Lista gärna upp hela din rutin med namn på produkter och ta några bilder på din hud(om du vill) och skicka sedan till mina otroligt duktiga kollegor på Skincity. De hjälper dig på absolut bästa sätt att plocka fram stegen och ordningen för just din hud och tillstånd! 🙂
   Kram Annica

 19. Nathalie A skriver:

  Hej! Det h&#228r med att kombinera syror och retinol l&#229ter verkligen som n&#229got jag skulle beh&#246va prova. Jag &#228r bara lite os&#228ker p&#229 om och hur anv&#228ndandet skulle bli d&#229 jag har melasma. Det &#228r sj&#228lvklart den jag vill behandla. Har h&#229llt p&#229 i flera &#229r med olika kemiska peelingar, men det blir s&#229 dyrt i l&#228ngden. Har nu preppat mitt badrumssk&#229p med s&#229&#229&#229 m&#229nga olika produkter utan att egentligen ha ett riktigt uppl&#228gg hur jag ska anv&#228nda dem. Jag har olika serum, b&#229de c vitamin, fukt och retinol. Mela cream, yellowcream. Ansiktstv&#228tt med syror. Retinol f&#246r &#246gon och nattkr&#228m.. ja du h&#246r, detta &#228r bara n&#229gra av dem.
  Men sn&#228lla, jag vill verkligen ha ett bra uppl&#228gg p&#229 hur jag kan anv&#228nda dessa produkter b&#228st f&#246r att behandla min melasma.
  B&#246r nog n&#228mna att min hy &#228r ganska normal till halvfet skulle jag nog s&#228ga.

  • annica skriver:

   Hej Nathalie A, Sj&#228lvklart ska vi f&#229 ordning p&#229 detta! Lista g&#228rna upp hela din rutin med namn p&#229 produkter och ta n&#229gra bilder p&#229 din hud(om du vill) och skicka sedan till mina otroligt duktiga kollegor p&#229 Skincity. De hj&#228lper dig p&#229 absolut b&#228sta s&#228tt att plocka fram stegen och ordningen f&#246r just din hud och tillst&#229nd! 🙂
   Kram Annica

 20. Louise skriver:

  Hej!
  Skulle du rekommendera användandet av retinol hos någon som har måttlig peristaltik dermatit?

  • annica skriver:

   Hej Louise, Har du en inflammation i huden ska du alltid försöka att vara lite försiktig. Rådgör gärna med din läkare 🙂 Kram Annica

 21. Louise skriver:

  Hej!
  Skulle du rekommendera användandet av retinol hos någon som har måttlig peristaltik dermatit?

  • annica skriver:

   Hej Louise, Har du en inflammation i huden ska du alltid försöka att vara lite försiktig. Rådgör gärna med din läkare 🙂 Kram Annica

 22. Louise skriver:

  Hej!
  Skulle du rekommendera anv&#228ndandet av retinol hos n&#229gon som har m&#229ttlig peristaltik dermatit?

  • annica skriver:

   Hej Louise, Har du en inflammation i huden ska du alltid f&#246rs&#246ka att vara lite f&#246rsiktig. R&#229dg&#246r g&#228rna med din l&#228kare 🙂 Kram Annica

 23. Sara skriver:

  Kan man använda bha syra och retinol? Just nu har jag PC bha syra +PC c vitamin på morgonen och PC retinol treatment på kvällen. Är det bra att göra så? Kan man ha niacinamide boostern ihop med retinol? Vet inte riktigt hur jag ska få in niacinamiden i min rutin riktigt. En annan sak jag tänkt på. Efter PC retinol treatment, tar man på sitt vanliga serum sen eller bara ansiktskrämen?

  • annica skriver:

   Hej Sara, Du tänker helt rätt angående användning 🙂 Är retinolprodukten ny i din rutin lägger du exfolierande steg åt sidan vid just detta tillfälle. Du följer upp med dina serum och nattcreme som vanligt efter reitnolprodukten.
   Kram Annica

 24. Sara skriver:

  Kan man använda bha syra och retinol? Just nu har jag PC bha syra +PC c vitamin på morgonen och PC retinol treatment på kvällen. Är det bra att göra så? Kan man ha niacinamide boostern ihop med retinol? Vet inte riktigt hur jag ska få in niacinamiden i min rutin riktigt. En annan sak jag tänkt på. Efter PC retinol treatment, tar man på sitt vanliga serum sen eller bara ansiktskrämen?

  • annica skriver:

   Hej Sara, Du tänker helt rätt angående användning 🙂 Är retinolprodukten ny i din rutin lägger du exfolierande steg åt sidan vid just detta tillfälle. Du följer upp med dina serum och nattcreme som vanligt efter reitnolprodukten.
   Kram Annica

 25. Sara skriver:

  Kan man anv&#228nda bha syra och retinol? Just nu har jag PC bha syra +PC c vitamin p&#229 morgonen och PC retinol treatment p&#229 kv&#228llen. &#196r det bra att g&#246ra s&#229? Kan man ha niacinamide boostern ihop med retinol? Vet inte riktigt hur jag ska f&#229 in niacinamiden i min rutin riktigt. En annan sak jag t&#228nkt p&#229. Efter PC retinol treatment, tar man p&#229 sitt vanliga serum sen eller bara ansiktskr&#228men?

  • annica skriver:

   Hej Sara, Du t&#228nker helt r&#228tt ang&#229ende anv&#228ndning 🙂 &#196r retinolprodukten ny i din rutin l&#228gger du exfolierande steg &#229t sidan vid just detta tillf&#228lle. Du f&#246ljer upp med dina serum och nattcreme som vanligt efter reitnolprodukten.
   Kram Annica

 26. Jennie skriver:

  Hej!
  Jag verkar ha lite problem med att använda syror. Jag använder paulas och har tidigare haft bha men den gav några resultat men då jag bytte till aha 8% gel har jag sett resultat i form av jämnare hudton MEN det spelar ingen roll vad för kräm eller serum jag applicerar efter aha produkten. Jag blir så röd i huden. Ska man köra en någon dag i veckan med endast aha och ingen efterföljande produkt då?

  • annica skriver:

   Hej Jennie, Bra att du frågar när du känner dig osäker. Det som är viktigt är att ge en ny exfoliering tid, huden hamnar ofta i obalans och det är viktigt att man slutar när huden får en utrensning. En bra start med en ny exfoliering från Paula’s Choice är att börja varannan kväll under minst en vecka. Har du känslighet i huden är det BHA-syra som är passande eftersom det lugnar din hud. För att få en bra rutin med Paula’s Choice rekommenderas rengöring, exfoliering, dagcreme och nattcreme. Sedan även ansiktsvatten och serum för att arbeta optimalt för din hud!
   Kram Annica

   • may-britt skriver:

    Du menar väl
      Sluta inte när huden får en utrensning ?

    • annica skriver:

     Hej May-britt, så sant! När huden får obehag eller känns röd är det viktigt att lyssna på hudens signaler. Utrensning är en sak.. och något som vi väntar ut. Tack för att du har koll på mig May-britt 🙂 Kram Annica

 27. Jennie skriver:

  Hej!
  Jag verkar ha lite problem med att använda syror. Jag använder paulas och har tidigare haft bha men den gav några resultat men då jag bytte till aha 8% gel har jag sett resultat i form av jämnare hudton MEN det spelar ingen roll vad för kräm eller serum jag applicerar efter aha produkten. Jag blir så röd i huden. Ska man köra en någon dag i veckan med endast aha och ingen efterföljande produkt då?

  • annica skriver:

   Hej Jennie, Bra att du frågar när du känner dig osäker. Det som är viktigt är att ge en ny exfoliering tid, huden hamnar ofta i obalans och det är viktigt att man slutar när huden får en utrensning. En bra start med en ny exfoliering från Paula’s Choice är att börja varannan kväll under minst en vecka. Har du känslighet i huden är det BHA-syra som är passande eftersom det lugnar din hud. För att få en bra rutin med Paula’s Choice rekommenderas rengöring, exfoliering, dagcreme och nattcreme. Sedan även ansiktsvatten och serum för att arbeta optimalt för din hud!
   Kram Annica

 28. Jennie skriver:

  Hej!
  Jag verkar ha lite problem med att anv&#228nda syror. Jag anv&#228nder paulas och har tidigare haft bha men den gav n&#229gra resultat men d&#229 jag bytte till aha 8% gel har jag sett resultat i form av j&#228mnare hudton MEN det spelar ingen roll vad f&#246r kr&#228m eller serum jag applicerar efter aha produkten. Jag blir s&#229 r&#246d i huden. Ska man k&#246ra en n&#229gon dag i veckan med endast aha och ingen efterf&#246ljande produkt d&#229?

  • annica skriver:

   Hej Jennie, Bra att du fr&#229gar n&#228r du k&#228nner dig os&#228ker. Det som &#228r viktigt &#228r att ge en ny exfoliering tid, huden hamnar ofta i obalans och det &#228r viktigt att man slutar n&#228r huden f&#229r en utrensning. En bra start med en ny exfoliering fr&#229n Paula’s Choice &#228r att b&#246rja varannan kv&#228ll under minst en vecka. Har du k&#228nslighet i huden &#228r det BHA-syra som &#228r passande eftersom det lugnar din hud. F&#246r att f&#229 en bra rutin med Paula’s Choice rekommenderas reng&#246ring, exfoliering, dagcreme och nattcreme. Sedan &#228ven ansiktsvatten och serum f&#246r att arbeta optimalt f&#246r din hud!
   Kram Annica

 29. Emilia skriver:

  Hej!
  Jag använder under kvällstid:
  PC perfect cleansing oil
  Miccelärt vatten
  PC bha 2%
  BP serum (blå flaska, ”olja”)
  PC niaciamide booster
  – och har precis börjat använda blå PC resist nattkräm med retinol i som du rekommenderade till mig när jag sa att jag var ute efter en aktiv men återfuktande nattkräm då jag inte skulle blanda olika märken med syror.

  Använder även PC 10% aha 1 gång i veckan. Räcker det med aha en gång i veckan, alltså gör retinolen tillräckligt när jag 99% av gångerna använder den med bha istället? Och hur koncentrerad är retinolen i den nattkrämen jag använder? Hur skulle jag annars kunna ändra rutinen?

  Frågar för man vill ju inte slösa en bra produkt när jag kanske hade kunnat utnyttja den bättre på ett annat sätt. 🙂

  • annica skriver:

   Hej Emilia, Eftersom du använder bra produkter i din rutin är det viktigt att inte börja med den högst koncentration av retinol på en gång. Denna produkt innehåller även fler ingredienser än retinol som ger många bra fördelar på din hud. Önskar du sedan att boosta upp effekten kan du använda högre koncentration av retinol i tex ett serum men fortsätta med samma nattcreme. Kram Annica

 30. Emilia skriver:

  Hej!
  Jag använder under kvällstid:
  PC perfect cleansing oil
  Miccelärt vatten
  PC bha 2%
  BP serum (blå flaska, ”olja”)
  PC niaciamide booster
  – och har precis börjat använda blå PC resist nattkräm med retinol i som du rekommenderade till mig när jag sa att jag var ute efter en aktiv men återfuktande nattkräm då jag inte skulle blanda olika märken med syror.

  Använder även PC 10% aha 1 gång i veckan. Räcker det med aha en gång i veckan, alltså gör retinolen tillräckligt när jag 99% av gångerna använder den med bha istället? Och hur koncentrerad är retinolen i den nattkrämen jag använder? Hur skulle jag annars kunna ändra rutinen?

  Frågar för man vill ju inte slösa en bra produkt när jag kanske hade kunnat utnyttja den bättre på ett annat sätt. 🙂

  • annica skriver:

   Hej Emilia, Eftersom du använder bra produkter i din rutin är det viktigt att inte börja med den högst koncentration av retinol på en gång. Denna produkt innehåller även fler ingredienser än retinol som ger många bra fördelar på din hud. Önskar du sedan att boosta upp effekten kan du använda högre koncentration av retinol i tex ett serum men fortsätta med samma nattcreme. Kram Annica

 31. Emilia skriver:

  Hej!
  Jag anv&#228nder under kv&#228llstid:
  PC perfect cleansing oil
  Miccel&#228rt vatten
  PC bha 2%
  BP serum (bl&#229 flaska, ”olja”)
  PC niaciamide booster
  – och har precis b&#246rjat anv&#228nda bl&#229 PC resist nattkr&#228m med retinol i som du rekommenderade till mig n&#228r jag sa att jag var ute efter en aktiv men &#229terfuktande nattkr&#228m d&#229 jag inte skulle blanda olika m&#228rken med syror.

  Anv&#228nder &#228ven PC 10% aha 1 g&#229ng i veckan. R&#228cker det med aha en g&#229ng i veckan, allts&#229 g&#246r retinolen tillr&#228ckligt n&#228r jag 99% av g&#229ngerna anv&#228nder den med bha ist&#228llet? Och hur koncentrerad &#228r retinolen i den nattkr&#228men jag anv&#228nder? Hur skulle jag annars kunna &#228ndra rutinen?

  Fr&#229gar f&#246r man vill ju inte sl&#246sa en bra produkt n&#228r jag kanske hade kunnat utnyttja den b&#228ttre p&#229 ett annat s&#228tt. 🙂

  • annica skriver:

   Hej Emilia, Eftersom du anv&#228nder bra produkter i din rutin &#228r det viktigt att inte b&#246rja med den h&#246gst koncentration av retinol p&#229 en g&#229ng. Denna produkt inneh&#229ller &#228ven fler ingredienser &#228n retinol som ger m&#229nga bra f&#246rdelar p&#229 din hud. &#214nskar du sedan att boosta upp effekten kan du anv&#228nda h&#246gre koncentration av retinol i tex ett serum men forts&#228tta med samma nattcreme. Kram Annica

 32. maria skriver:

  Hej Annica,

  Jag har den lila retinolen från PC. Min hud älskar retinol men undrar om ni har någon retinol som är mer kraftfull än denna? =) Och vilken aha rekomenderar du till? van användare av både bha,aha och retinol sen 3 år tillbaka =)

  Hälsningar
  Maria

 33. maria skriver:

  Hej Annica,

  Jag har den lila retinolen från PC. Min hud älskar retinol men undrar om ni har någon retinol som är mer kraftfull än denna? =) Och vilken aha rekomenderar du till? van användare av både bha,aha och retinol sen 3 år tillbaka =)

  Hälsningar
  Maria

 34. Gry skriver:

  Hei,

  Funderer på retinol vs retinoid – hva er egentlig forskjellen? Jeg har brukt retinol med 0,5% retinol og har oppnådd OK toleranse for det, men huden forblir sensitiv selv om tørrheten avtar. Har blitt anbefalt å prøve retinoid i stedet, men er det et fullgodt alternativ?

  • annica skriver:

   Hej Gry, Bra fråga!
   Samlingsnamnet för alla sorters A-vitaminer är retinoider. Starkast och mest effektiv i familjen är tretinoin (syran), följt av retinol, retinyl palmitat (ester) och retinal (aldehyd) 🙂 Önskar du en mildare variant av retinol utan samma klassiska bieffekter rekommenderar jag dig märket, VERSO. Nattcremen i detta märke är lite mildare och därför en jättebra start. Mer om VERSO, https://hudspecialisten.se/2016/04/vi-lanserar-verso-skincare/ Kram Annica

 35. Gry skriver:

  Hei,

  Funderer på retinol vs retinoid – hva er egentlig forskjellen? Jeg har brukt retinol med 0,5% retinol og har oppnådd OK toleranse for det, men huden forblir sensitiv selv om tørrheten avtar. Har blitt anbefalt å prøve retinoid i stedet, men er det et fullgodt alternativ?

 36. Amanda skriver:

  Hej!
  Är det bara AHA-syror och retinol som jobbar i synergi eller kan man få samma boost även med BHA? Har hört att salicylsyra och retinol gör varandra mindre effektiva men jag vet inte stämmer det?

  • annica skriver:

   Hej Amanda, Det är mer AHA-syra som boostar retinolets effekt men att kombinera retinol och BHA kan även vara en fördel för att behandla de riktigt envisa plitorna 🙂 Kram Annica

 37. Amanda skriver:

  Hej!
  Är det bara AHA-syror och retinol som jobbar i synergi eller kan man få samma boost även med BHA? Har hört att salicylsyra och retinol gör varandra mindre effektiva men jag vet inte stämmer det?

 38. Therese skriver:

  Hej finaste Annica!
  Tack för jätteintressant syraskola! Det har varit mycket informativt.
  Kanske en dum fråga men hur mycket ”fel” kan man göra om man inte lägger syror/serum/boosters i rätt ordning?
  Tack igen för intressant läsning!
  Stor kramis från mig!

  • annica skriver:

   Hej Therese, Så roligt att du följt med på syra-skolan 🙂 Igen dum fråga, det blir oftast inte så fel då serum, boosters, syror har små molekyler och klan behandlande huden väl. Lättast är oftast att tänka lättast till rikast i konsistens. Kram Annica

 39. Therese skriver:

  Hej finaste Annica!
  Tack för jätteintressant syraskola! Det har varit mycket informativt.
  Kanske en dum fråga men hur mycket ”fel” kan man göra om man inte lägger syror/serum/boosters i rätt ordning?
  Tack igen för intressant läsning!
  Stor kramis från mig!

 40. Eline skriver:

  Hei! Jeg lurer på om du har et forslag til et syreprodukt jeg kan bruke på kvelden under mine versoprodukter? Jeg har blandet hud og vil gjerne jobbe med pigmenteringer..

 41. Eline skriver:

  Hei! Jeg lurer på om du har et forslag til et syreprodukt jeg kan bruke på kvelden under mine versoprodukter? Jeg har blandet hud og vil gjerne jobbe med pigmenteringer..

 42. Åsa skriver:

  Hej Annika,

  Jag använder idag BR lotion P50V morgon och kväll samt toner och fuktserum innan creme. Vill gärna lägga till AHA och retinol i min rutin. Funderar på PC 10% aha samt Peter Thomas Roth retinol som du rekommenderat tidigare. Kommer naturligtvis starta med att addera en produkt i taget men tror du att det kan vara en lyckad kombo eller rekomenderar du något annat? Jag är 38 år, lite fina linjer, ganska yttorr och vill gärna ha mindre porer…. undrar även om jag ska ha lotion P50 före eller efter Klairs toner?

  Stort tack!

  Kram Åsa

  • annica skriver:

   Hej Åsa, Eftersom du använder Lotion P50V idag så har du AHA-syra i din rutin 🙂 Retinol däremot kan du addera från annat märke om du önskar. Peter Thomas Roth retinol är den med högst koncentration av retinol så det kan bli lite kraftfullt att börja där om du tidigare inte har haft retinol. Tänker annars att denna kan bli en riktigt bra extra boost för din hud, Lotion MC 110 No1 Kram Annica

 43. Vickan skriver:

  Jag har PC retinolkräm för torr hud och PC 5% AHA. Ska jag bara köra d till natten, el funkar d på dagen åxå? Kör bara AHA till natten. Men brukar ha retinol även på dagen. Har en vanlig anti-age kräm på dagen ibland. Elemis marine collagen

  • annica skriver:

   Hej Vickan, Ska du boosta retinolets effekt med AHA-syra rekommenderar jag dig att göra denna kombination till kvällen. Då du oftast använder en lite rikare creme över 🙂 Kram Annica

 44. Åsa skriver:

  Hej Annika,

  Jag använder idag BR lotion P50V morgon och kväll samt toner och fuktserum innan creme. Vill gärna lägga till AHA och retinol i min rutin. Funderar på PC 10% aha samt Peter Thomas Roth retinol som du rekommenderat tidigare. Kommer naturligtvis starta med att addera en produkt i taget men tror du att det kan vara en lyckad kombo eller rekomenderar du något annat? Jag är 38 år, lite fina linjer, ganska yttorr och vill gärna ha mindre porer…. undrar även om jag ska ha lotion P50 före eller efter Klairs toner?

  Stort tack!

  Kram Åsa

 45. Vickan skriver:

  Jag har PC retinolkräm för torr hud och PC 5% AHA. Ska jag bara köra d till natten, el funkar d på dagen åxå? Kör bara AHA till natten. Men brukar ha retinol även på dagen. Har en vanlig anti-age kräm på dagen ibland. Elemis marine collagen

 46. Kristin Hedlund skriver:

  Hej bästa Annica!
  Jag är 42 och har en mogen, yttorr blandhy med svarta porisar. Min rutin ser ut så här:
  Morgon
  Biodrogas clear+ cleansing fluid
  Biodrogas clear+lotion
  PC niacinamid booster
  Klairs freshly juiced
  Klairs rich moist fuktserum
  Darphin exquisage eye and lip cream
  Darphin exquisage 24 hour cream
  JM antioxidant spf30
  Kväll
  JM c’esta rengöring
  Samma serum och booster som dag
  Verso super facial serum
  Medik8 Retinol eye
  Verso lip serum
  Darphin exquisage 24 hour cream

  Borde jag använda en AHA syra i min rutin dagligen? Eller räcker det med Codage micropeeling 2ggr i veckan?

  Stort tack för din underbara blogg! Har lärt mig massor!

  Vänligen Kristin

 47. Em skriver:

  Hej! Tack för en mycket bra syraskola!
  Jag undrar om det är någon skillnad mellan PC Clear anti-redness extra strength BHA och PC 2% BHA liquid? Jag använder nämligen Clear extra strength efter rekommendation från er men skulle gärna vilja använda BHA-syra oftare än var tredje natt, men jag vågar inte pga namnet. Kan jag det eller borde jag byta till en annan PC-syra? Har en hud som är lite allmänt känslig/blossande ibland och aknebenägen.
  Mvh Em

  • annica skriver:

   Hej Em, Det är exakt samma innehåll, endast olika förpackningar 🙂 Du kan använda produkten dagligen men det är viktigt att du trappar upp användningen så att du inte går för fort fram. Kram Annica

 48. Victoria skriver:

  Hej Annica! Vilket intressant inlägg om syror och retinol! Jag har länge varit intresserad av att tillsätta en retinol produkt med mer drag i, i min hudvårdsrutin men tycker det är svårt att veta vilken som passar! Min morgonrutin ser ut som följer:
  -Rengöring Elemis White Brightening Foam
  – Medik8 Pore Refiner Toner
  – PC BHA 2% Liquid
  – Essence Water Missha Time Revolution
  Intensive Moist
  – Verso Retinol ögoncreme
  – PC Niacinamide Booster
  – LJH Propolis Ampoule
  -LJH Propolis Cream

  Min kvällsrutin ser ungefär likadan ut, förutom att jag använder PC 8% AHA GEL, PC Resist Anti-Wrinkle Retinol Serum och Esteé Lauder Nightwear Plus Anti Oxidant Night Detox Cream.

  Jag har en blandhud som vintertid tenderar att bli mer torr, men under övriga årstider har jag istället glansigare t-zone! Vilken retinol produkt skulle du rekommendera, som passar in i min nuvarande kvällsrutin?

  • annica skriver:

   Hej Victoria, Då tycker jag att du ska addera Verso Night cream anledningen till detta är även för att den passar huden så otroligt bra denna tid på året(grym på att reparera, återfukta och stärka huden) och är kraftfullare än retinolserumet som du använder idag. Kram Annica

 49. Gabriella skriver:

  Hej Annica, har använt Dermalogica produkter ett bra tag nu sist jag skrev till dig ang Dermalogica var för ett par veckor sedan och fick även rek av dig ☺️ Använder clearing skin wash och daily microfoliant samt boostern och min hy har börjat bli bättre vilket det var innan med men sen började det poppa upp finnar här och där vilket jag mådde så dåligt över men tack och lov är de borta nu igen finally Har ej börjat använda skin smoothing creamen som jag köpte då jag ville använda upp min andra kräm men tänkte börja med den nu idag ☺️ Vill bara kolla en liten sak lär jag få små uppkommande finnar av denna krämen? Är jätte rädd för det då min hy nu börjat bli bra igen efter finnarna som dök upp och varade i veckor efter i somras den täpper väl inte porerna/hyn? Och mitt ansikte lär väl ej se greasy ut jämnar den till hudtonen så att du får en fin smooth återfuktad skin? Gillar nämligen när man får lite färg rosiga kinder av återfuktningskräm vilket jag brukade få med propyless hehe… Ville bara vara säker så min hy ej blir dålig igen det påverkar en så himla mycket trist nog hehe jätte tacksam för svar ☺️

  Önskar dig en fin kväll!
  Gabriella

  • annica skriver:

   Hej Gabriella, Skin smoothing cream täpper inte till din hud 🙂 Men det är precis som du har upplevt. Huden hamnar lite lätt i obalans och det kan vara mycket underliggande plitor som kommer upp till ytan när man ändrar om i rutinen. Men detta är endast under en övergående period. Det är jättebra att du adderar produkterna försiktigt en efter en som du gör idag. Bra jobbat och vad skönt att du har kommit igång med en bra rutin som passar dig. Kram Annica

 50. Kristin Hedlund skriver:

  Hej bästa Annica!
  Jag är 42 och har en mogen, yttorr blandhy med svarta porisar. Min rutin ser ut så här:
  Morgon
  Biodrogas clear+ cleansing fluid
  Biodrogas clear+lotion
  PC niacinamid booster
  Klairs freshly juiced
  Klairs rich moist fuktserum
  Darphin exquisage eye and lip cream
  Darphin exquisage 24 hour cream
  JM antioxidant spf30
  Kväll
  JM c’esta rengöring
  Samma serum och booster som dag
  Verso super facial serum
  Medik8 Retinol eye
  Verso lip serum
  Darphin exquisage 24 hour cream

  Borde jag använda en AHA syra i min rutin dagligen? Eller räcker det med Codage micropeeling 2ggr i veckan?

  Stort tack för din underbara blogg! Har lärt mig massor!

  Vänligen Kristin

 51. Sanaz skriver:

  Tack! Såg inte ditt svar förrän nu var tvungen att scrolla ner en bra bit ☺️ Känns lite konstigt att denna RESIST WEIGHTLESS BODY TREATMENT 2% BHA inte tvättas bort haha känns inte riktigt som en peeling då ☺️ Så denna appliceras bara och så låter man det vara tills nästa gång man ska duscha? Är Exuviance peeling lika bra? Eller Jan Marinis? Såg bra recensioner om de samridigt som du med hade tipsat om ☺️ Kramar

 52. Sanaz skriver:

  Hejsan Annica! Jag funderar på att köpa dermalogicas hydrating booster dock är den lite dyr för att vara 30 ml fanns heller ingen större då det bara säljs i 30 ml.. är den dryg i sig vilket jag hoppas… hur använder man den bäst så att man inte får för mycket eller för lite då den är väldigt lite också tänkt köra den innan återfuktningskrämen ☺️

 53. Ylva skriver:

  Jag använder medik8 Retinol 6tr nästan varje kväll . En gång i veckan kör jag pc aha 10%, låter verka 20 min och sen på med Retinol seumet. Hur låter det ?

  • annica skriver:

   Hej Ylva, Det kan fungera om du är lite mer tålig i huden och de kan ge fantastiska resultat att boosta retinol med AHA-syra 🙂 Men annars är rekommendationen att använda PC 10% AHA en kväll i veckan när du inte använder Medik8 retinol, speciellt om huden är lite känsligare. Kram Annica

 54. Gitte skriver:

  Hej! Vad var det i den svarta påsen!? Jag tror att jag precis missade den ..Erbjudandet försvann från hemsidan medan jag beställde ,blev såå nyfiken..
  Kram Gitte

 55. Em skriver:

  Hej! Tack för en mycket bra syraskola!
  Jag undrar om det är någon skillnad mellan PC Clear anti-redness extra strength BHA och PC 2% BHA liquid? Jag använder nämligen Clear extra strength efter rekommendation från er men skulle gärna vilja använda BHA-syra oftare än var tredje natt, men jag vågar inte pga namnet. Kan jag det eller borde jag byta till en annan PC-syra? Har en hud som är lite allmänt känslig/blossande ibland och aknebenägen.
  Mvh Em

  • annica skriver:

   Hej Em, Det är exakt samma innehåll, endast olika förpackningar 🙂 Du kan använda produkten dagligen men det är viktigt att du trappar upp användningen så att du inte går för fort fram. Kram Annica

 56. Victoria skriver:

  Hej Annica! Vilket intressant inlägg om syror och retinol! Jag har länge varit intresserad av att tillsätta en retinol produkt med mer drag i, i min hudvårdsrutin men tycker det är svårt att veta vilken som passar! Min morgonrutin ser ut som följer:
  -Rengöring Elemis White Brightening Foam
  – Medik8 Pore Refiner Toner
  – PC BHA 2% Liquid
  – Essence Water Missha Time Revolution
  Intensive Moist
  – Verso Retinol ögoncreme
  – PC Niacinamide Booster
  – LJH Propolis Ampoule
  -LJH Propolis Cream

  Min kvällsrutin ser ungefär likadan ut, förutom att jag använder PC 8% AHA GEL, PC Resist Anti-Wrinkle Retinol Serum och Esteé Lauder Nightwear Plus Anti Oxidant Night Detox Cream.

  Jag har en blandhud som vintertid tenderar att bli mer torr, men under övriga årstider har jag istället glansigare t-zone! Vilken retinol produkt skulle du rekommendera, som passar in i min nuvarande kvällsrutin?

  • annica skriver:

   Hej Victoria, Då tycker jag att du ska addera Verso Night cream anledningen till detta är även för att den passar huden så otroligt bra denna tid på året(grym på att reparera, återfukta och stärka huden) och är kraftfullare än retinolserumet som du använder idag. Kram Annica

 57. Gabriella skriver:

  Hej Annica, har använt Dermalogica produkter ett bra tag nu sist jag skrev till dig ang Dermalogica var för ett par veckor sedan och fick även rek av dig ☺️ Använder clearing skin wash och daily microfoliant samt boostern och min hy har börjat bli bättre vilket det var innan med men sen började det poppa upp finnar här och där vilket jag mådde så dåligt över men tack och lov är de borta nu igen finally Har ej börjat använda skin smoothing creamen som jag köpte då jag ville använda upp min andra kräm men tänkte börja med den nu idag ☺️ Vill bara kolla en liten sak lär jag få små uppkommande finnar av denna krämen? Är jätte rädd för det då min hy nu börjat bli bra igen efter finnarna som dök upp och varade i veckor efter i somras den täpper väl inte porerna/hyn? Och mitt ansikte lär väl ej se greasy ut jämnar den till hudtonen så att du får en fin smooth återfuktad skin? Gillar nämligen när man får lite färg rosiga kinder av återfuktningskräm vilket jag brukade få med propyless hehe… Ville bara vara säker så min hy ej blir dålig igen det påverkar en så himla mycket trist nog hehe jätte tacksam för svar ☺️

  Önskar dig en fin kväll!
  Gabriella

  • annica skriver:

   Hej Gabriella, Skin smoothing cream täpper inte till din hud 🙂 Men det är precis som du har upplevt. Huden hamnar lite lätt i obalans och det kan vara mycket underliggande plitor som kommer upp till ytan när man ändrar om i rutinen. Men detta är endast under en övergående period. Det är jättebra att du adderar produkterna försiktigt en efter en som du gör idag. Bra jobbat och vad skönt att du har kommit igång med en bra rutin som passar dig. Kram Annica

 58. Kristin Hedlund skriver:

  Hej b&#228sta Annica!
  Jag &#228r 42 och har en mogen, yttorr blandhy med svarta porisar. Min rutin ser ut s&#229 h&#228r:
  Morgon
  Biodrogas clear+ cleansing fluid
  Biodrogas clear+lotion
  PC niacinamid booster
  Klairs freshly juiced
  Klairs rich moist fuktserum
  Darphin exquisage eye and lip cream
  Darphin exquisage 24 hour cream
  JM antioxidant spf30
  Kv&#228ll
  JM c’esta reng&#246ring
  Samma serum och booster som dag
  Verso super facial serum
  Medik8 Retinol eye
  Verso lip serum
  Darphin exquisage 24 hour cream

  Borde jag anv&#228nda en AHA syra i min rutin dagligen? Eller r&#228cker det med Codage micropeeling 2ggr i veckan?

  Stort tack f&#246r din underbara blogg! Har l&#228rt mig massor!

  V&#228nligen Kristin

 59. Sanaz skriver:

  Tack! Såg inte ditt svar förrän nu var tvungen att scrolla ner en bra bit ☺️ Känns lite konstigt att denna RESIST WEIGHTLESS BODY TREATMENT 2% BHA inte tvättas bort haha känns inte riktigt som en peeling då ☺️ Så denna appliceras bara och så låter man det vara tills nästa gång man ska duscha? Är Exuviance peeling lika bra? Eller Jan Marinis? Såg bra recensioner om de samridigt som du med hade tipsat om ☺️ Kramar

 60. Sanaz skriver:

  Hejsan Annica! Jag funderar på att köpa dermalogicas hydrating booster dock är den lite dyr för att vara 30 ml fanns heller ingen större då det bara säljs i 30 ml.. är den dryg i sig vilket jag hoppas… hur använder man den bäst så att man inte får för mycket eller för lite då den är väldigt lite också tänkt köra den innan återfuktningskrämen ☺️

 61. Ylva skriver:

  Jag använder medik8 Retinol 6tr nästan varje kväll . En gång i veckan kör jag pc aha 10%, låter verka 20 min och sen på med Retinol seumet. Hur låter det ?

  • annica skriver:

   Hej Ylva, Det kan fungera om du är lite mer tålig i huden och de kan ge fantastiska resultat att boosta retinol med AHA-syra 🙂 Men annars är rekommendationen att använda PC 10% AHA en kväll i veckan när du inte använder Medik8 retinol, speciellt om huden är lite känsligare. Kram Annica

 62. Maja skriver:

  Hej jag skulle återkomma med mina frågor från ett annat inlägg. Fick tips om retinol och du undrade vad jag använder idag då jag berätta att jag har lite ”hålliknande” ärr i hyn. Jag har testat på rengöringar och serum från PC och Beaute pacifique bland annat men inte varit nöjd då jag blir så torr o ingen kräm/serum hjälper sedan mot det. Så jag har gått över till apotekets egna milda produkter. Men jag kanske kan lägga till någon nattkräm med Retinol? Mvh

 63. Gitte skriver:

  Hej! Vad var det i den svarta påsen!? Jag tror att jag precis missade den ..Erbjudandet försvann från hemsidan medan jag beställde ,blev såå nyfiken..
  Kram Gitte

  • annica skriver:

   Hej Gitte, Det var en stor variation från hela Skincitys sortiment värde 1000kr 🙂 Allt från provapå-storlekar till fullsize produkter. Kram Annica

  • Camilla Hellström skriver:

   I min påse fanns:
   Medik8 CE-Tetra 3 ml
   Medik8 Hydr8 Night 5 ml
   Dermalogica stress positive eye lift 6 ml
   Klairs Rich Moist Soothing Sheet mask
   Codage Serum no 1 5 ml
   Fotkräm från Kerstin Florian 30 ml
   Fotkräm från Clarins 50 ml
   Eclat Minute från Clarins

   Så nöjd!!

 64. Annelie skriver:

  Hej! Så kul o läsa din skola du ger verklingen köp behov Jag har Verso super facial serum. Ska kombinera det med Biologique Recherche Lotion P50W. Jag har torr hy. Men med vidgade porer. Som jag vill jobba på, va tycker du om det. Ska oxå börja med SÉRUM COLLAGÈNE NATIF och SÉRUM AMNIOTIQUE E. Räcker lotion P50W för en bra effekt ?
  Kram Annelie

  • Annelie skriver:

   Oh tack för svar !! Hade du valt syran på morgonen o retinolen på kvällen ?

  • annica skriver:

   Hej Annelie, Så länge du vänjer in Lotion P50W med huden till en början och inte börjar kombinera retinol och syra på en gång går det bra. Det är jättebra med daglig exfoliering för att förbättra effekten på dina produkter och för att underhålla och förbättra din huds kondition. Du har verkligen en fin kombination av produkter! Kram Annica

 65. AnnaS skriver:

  Hej, läste just detta från en annan blogg:

  ”Niod handlar främst om hudhälsa, att bygga upp huden från grunden och få den att fungera på bästa sätt. På Hud- & Kosmetikmässan fick jag en pratstund med en av huvudpersonerna på företaget, Nicola Kilner, och passade då på att fråga vad hon tycker är de tre viktigaste punkterna för att få just en välmående och hälsosam hud. Så här svarade hon:

  1. Dra ner på syrorna. Det kan skapa inflammation i huden vilket på sikt får den att åldras snabbare men också kan orsaka andra problem som hyperpigmentering.

  2. Använd inte vad du inte behöver, t ex en specifik ögonprodukt. Du kan ha ditt vanliga serum och creme här. Om det inte är så att du specifikt vill ha något mot mörka ringar och svullnader.

  3. Föroreningar är en stor anledning till att huden får problem och att den åldras i förtid. Du ser det inte men smuts i luften påverkar din hudhälsa varje dag. Vissa partiklar är 1/20 av dina porer vilket gör att de lätt tar sig in och fastnar. Använd en mist som stoppar dem, t ex Saccharide Mist med antioxidanter som också motverkar inflammation. Den hindrar smutsen från att sätta sig i porerna.”

  Det här med syror funderar jag mycket över. Är ju tvärtemot vad ni och många andra lär ut. Jag vet inget om märket etc men blev förundrad. Är det bara marknadsföring? Känns märkligt.

  • annica skriver:

   Hej AnnaS,
   Åh det är så intressant att läsa denna typer av påståenden och det finns mycket information där ute som ibland kan vara bra att ifrågasätta. Det som är viktigt att tänka på är att bara för att man säger dra ner på syrorna så behöver detta inte generalisera alla syror och märken, utan dagliga exfoliering är fortfarande något som gynnar otroligt många hudtillstånd. Det är istället viktigt att satsa på vad som är bäst för just sin egen hud och vad man önskar att arbeta på. Alla kan inte ha alla syror! Många produkter/märken som vi har kan man även använda kring ögonen men eftersom huden kring ögonen ofta har ett annat behov än resten av ansiktet är det även många så finns det även ögoncremer. Föroreningar, det är så sant det är en så stor bov i dramat! Det är inte bara solen som stressar och påverkar huden mycket och därför finns det antioxidanter som hjälper till att skydda huden mot dessa fria radikaler som stressar din hud detta finns i många produkter och kan finnas i serum, mister, solskydd m.m 🙂 Hoppas detta bevarade några av dina funderingar, annars vet du var jag finns!

   Kram Annica

 66. Camilla Hellström skriver:

  Hej, först och främst vill jag säga tack för den svarta påsen som kom med min senaste beställning! Ja, jag dog en smula:)

  Är 43 år, ålderstecknen blir allt tydligare. Min hy kan nog kategoriseras som känslig, men har sedan jag började köpa ”ordentliga” hudvårdsprodukter motat bort mycket av min känslighet. Använder idag Exuviance Multi-protective Day creme, Evening restorative complex, age reverse serum (ny produkt sen några dagar), rengöring samt ögonkräm från Dermalogica .

  Jag har endast provat retinol i form av tester jag fått i beställningar från er (dermalogica) huden har inte reagerat. Jag vill nu göra en liten satsning på retinol och även kanske nån slags syra…för att ytterligare bekämpa ålderstecknen. Vad kan Du rekommendera? Mitt största problemområde är runt ögonen.

  Vänligen/Camilla

 67. Em skriver:

  Hej! Tack f&#246r en mycket bra syraskola!
  Jag undrar om det &#228r n&#229gon skillnad mellan PC Clear anti-redness extra strength BHA och PC 2% BHA liquid? Jag anv&#228nder n&#228mligen Clear extra strength efter rekommendation fr&#229n er men skulle g&#228rna vilja anv&#228nda BHA-syra oftare &#228n var tredje natt, men jag v&#229gar inte pga namnet. Kan jag det eller borde jag byta till en annan PC-syra? Har en hud som &#228r lite allm&#228nt k&#228nslig/blossande ibland och akneben&#228gen.
  Mvh Em

 68. Sara skriver:

  Hej! Jag ha PS bha syra och PS clinical retinol treatment. Jag har använt retinolen nu 3 ggr/v och bha 2 ggr/. Det har verkligen gjort skillnad och funderar på att ta det till nästa nivå. Kan man använda dem tillsammans på kvällen en eller kanske två gånger i veckan?

  • annica skriver:

   Hej Sara, så glad att du har fått resultat med dina fina produkter 🙂 Det du kan göra är att öka upp BHA till dagligen och sedan använder du retinol 2 kvällar i veckan, till en början behöver du inte applicera retinol och BHA samma kväll. Utan det kanske kan bli aktuellt om du har behov när du använt dessa under en längre tid och är lite tidigare. Kram Annica

 69. Josefine skriver:

  Hejsan Annica , alltså älskar din syraskola. Så mycket användbara tips.
  Jag är riktigt nyfiken på retinol men undrar hur jag ska addera det i min hudvårdsrutin eftersom jag redan använder en a-vitamin kräm. Min rutin ser ut såhär just nu:
  Morgon: bp cleansing foam, tri vita c30, Codage daycream
  Kväll: bp cleansing foam, bp super 3 booster, Codage serum nr 1. Exfolering 2-3ggr i veckan med pc bha liqued 2%.
  Jag skulle också vilja byta ut min rengöring mot något annat, tycker det är det bästa som finns när huden känns riktigt ren men tyvärr stramar min nuvarande rengöring något. Har du något tips på någon bra och effektiv rengöring?

  Ha en go dag
  Hälsningar Josefine

  • annica skriver:

   Hej Josefine, Tack för att du tar dig dig att återkomma med vad du tycker om syraskolan 🙂
   Eftersom du har Super 3 booster i din rutin idag som du använder varje kväll tycker jag att du har en bra retinolprodukt i din rutin. Är du tålig och önskar mer kan du använda Clinical Super 3 booster några kvällar i veckan. Dermaceutic Advanced cleanser är en rengöring som jag tycker skulle passa perfekt i just din rutin!
   Kram Annica

 70. Gabriella skriver:

  Hej Annica, har anv&#228nt Dermalogica produkter ett bra tag nu sist jag skrev till dig ang Dermalogica var f&#246r ett par veckor sedan och fick &#228ven rek av dig &#9786&#65039 Anv&#228nder clearing skin wash och daily microfoliant samt boostern och min hy har b&#246rjat bli b&#228ttre vilket det var innan med men sen b&#246rjade det poppa upp finnar h&#228r och d&#228r vilket jag m&#229dde s&#229 d&#229ligt &#246ver men tack och lov &#228r de borta nu igen finally Har ej b&#246rjat anv&#228nda skin smoothing creamen som jag k&#246pte d&#229 jag ville anv&#228nda upp min andra kr&#228m men t&#228nkte b&#246rja med den nu idag &#9786&#65039 Vill bara kolla en liten sak l&#228r jag f&#229 sm&#229 uppkommande finnar av denna kr&#228men? &#196r j&#228tte r&#228dd f&#246r det d&#229 min hy nu b&#246rjat bli bra igen efter finnarna som d&#246k upp och varade i veckor efter i somras den t&#228pper v&#228l inte porerna/hyn? Och mitt ansikte l&#228r v&#228l ej se greasy ut j&#228mnar den till hudtonen s&#229 att du f&#229r en fin smooth &#229terfuktad skin? Gillar n&#228mligen n&#228r man f&#229r lite f&#228rg rosiga kinder av &#229terfuktningskr&#228m vilket jag brukade f&#229 med propyless hehe… Ville bara vara s&#228ker s&#229 min hy ej blir d&#229lig igen det p&#229verkar en s&#229 himla mycket trist nog hehe j&#228tte tacksam f&#246r svar &#9786&#65039

  &#214nskar dig en fin kv&#228ll!
  Gabriella

 71. Maja skriver:

  Hej jag skulle återkomma med mina frågor från ett annat inlägg. Fick tips om retinol och du undrade vad jag använder idag då jag berätta att jag har lite ”hålliknande” ärr i hyn. Jag har testat på rengöringar och serum från PC och Beaute pacifique bland annat men inte varit nöjd då jag blir så torr o ingen kräm/serum hjälper sedan mot det. Så jag har gått över till apotekets egna milda produkter. Men jag kanske kan lägga till någon nattkräm med Retinol? Mvh

 72. Annelie skriver:

  Hej! Så kul o läsa din skola du ger verklingen köp behov Jag har Verso super facial serum. Ska kombinera det med Biologique Recherche Lotion P50W. Jag har torr hy. Men med vidgade porer. Som jag vill jobba på, va tycker du om det. Ska oxå börja med SÉRUM COLLAGÈNE NATIF och SÉRUM AMNIOTIQUE E. Räcker lotion P50W för en bra effekt ?
  Kram Annelie

  • Annelie skriver:

   Oh tack för svar !! Hade du valt syran på morgonen o retinolen på kvällen ?

  • annica skriver:

   Hej Annelie, Så länge du vänjer in Lotion P50W med huden till en början och inte börjar kombinera retinol och syra på en gång går det bra. Det är jättebra med daglig exfoliering för att förbättra effekten på dina produkter och för att underhålla och förbättra din huds kondition. Du har verkligen en fin kombination av produkter! Kram Annica

 73. Johanna skriver:

  Ingen retinol fråga denna gång! Men, jag beställde BR lait vip 02 på mindre flaska för att testa, läste om lait u för blandhy vilket jag mer har, men den hade fått lite sämre recensioner på internet så vågade inte köpa en stor. Jag har för tillfället yttorr hud så tänkte att 02 kanske funkar ändå? Är det större skillnad mellan dessa? Tänkte om man gillar kanske det får bli en större version eller om man ska testa den andra. 🙂 (jag har inte oljig hy)

  Super bra syreskola inlägg !!

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Eftersom du har en blandhy som samtidigt är yttorr tycker jag att du gör helt rätt som väljer VIP O2 🙂 När torrheten är i balans brukar även många andra bitar falla på plats och tycker därför att det är bra att du tar hänsyn till detta. Kram Annica

 74. AnnaS skriver:

  Hej, läste just detta från en annan blogg:

  ”Niod handlar främst om hudhälsa, att bygga upp huden från grunden och få den att fungera på bästa sätt. På Hud- & Kosmetikmässan fick jag en pratstund med en av huvudpersonerna på företaget, Nicola Kilner, och passade då på att fråga vad hon tycker är de tre viktigaste punkterna för att få just en välmående och hälsosam hud. Så här svarade hon:

  1. Dra ner på syrorna. Det kan skapa inflammation i huden vilket på sikt får den att åldras snabbare men också kan orsaka andra problem som hyperpigmentering.

  2. Använd inte vad du inte behöver, t ex en specifik ögonprodukt. Du kan ha ditt vanliga serum och creme här. Om det inte är så att du specifikt vill ha något mot mörka ringar och svullnader.

  3. Föroreningar är en stor anledning till att huden får problem och att den åldras i förtid. Du ser det inte men smuts i luften påverkar din hudhälsa varje dag. Vissa partiklar är 1/20 av dina porer vilket gör att de lätt tar sig in och fastnar. Använd en mist som stoppar dem, t ex Saccharide Mist med antioxidanter som också motverkar inflammation. Den hindrar smutsen från att sätta sig i porerna.”

  Det här med syror funderar jag mycket över. Är ju tvärtemot vad ni och många andra lär ut. Jag vet inget om märket etc men blev förundrad. Är det bara marknadsföring? Känns märkligt.

  • annica skriver:

   Hej AnnaS,
   Åh det är så intressant att läsa denna typer av påståenden och det finns mycket information där ute som ibland kan vara bra att ifrågasätta. Det som är viktigt att tänka på är att bara för att man säger dra ner på syrorna så behöver detta inte generalisera alla syror och märken, utan dagliga exfoliering är fortfarande något som gynnar otroligt många hudtillstånd. Det är istället viktigt att satsa på vad som är bäst för just sin egen hud och vad man önskar att arbeta på. Alla kan inte ha alla syror! Många produkter/märken som vi har kan man även använda kring ögonen men eftersom huden kring ögonen ofta har ett annat behov än resten av ansiktet är det även många så finns det även ögoncremer. Föroreningar, det är så sant det är en så stor bov i dramat! Det är inte bara solen som stressar och påverkar huden mycket och därför finns det antioxidanter som hjälper till att skydda huden mot dessa fria radikaler som stressar din hud detta finns i många produkter och kan finnas i serum, mister, solskydd m.m 🙂 Hoppas detta bevarade några av dina funderingar, annars vet du var jag finns!

   Kram Annica

 75. Camilla Hellström skriver:

  Hej, först och främst vill jag säga tack för den svarta påsen som kom med min senaste beställning! Ja, jag dog en smula:)

  Är 43 år, ålderstecknen blir allt tydligare. Min hy kan nog kategoriseras som känslig, men har sedan jag började köpa ”ordentliga” hudvårdsprodukter motat bort mycket av min känslighet. Använder idag Exuviance Multi-protective Day creme, Evening restorative complex, age reverse serum (ny produkt sen några dagar), rengöring samt ögonkräm från Dermalogica .

  Jag har endast provat retinol i form av tester jag fått i beställningar från er (dermalogica) huden har inte reagerat. Jag vill nu göra en liten satsning på retinol och även kanske nån slags syra…för att ytterligare bekämpa ålderstecknen. Vad kan Du rekommendera? Mitt största problemområde är runt ögonen.

  Vänligen/Camilla

  • annica skriver:

   Hej Camilla Hellström, Åh vad roligt att du tyckte om Skincity BLACK SECRET 🙂 🙂
   Eftersom du har så fina produkter från Exuviance tycker jag att du ska börja med Super retinol concentrate. En fantastisk produkt som du även den lite känsliga huden kan använda. Tänk bara på att invänjning är viktigt, så börja endast 2-3 kvällar i veckan. Dock skulle jag inte rekommendera dig att använda den kring ögonen utan där är Vespera bionic serum och Age reverse Eye contour rätt väg att gå!
   Kram Annica

 76. Sara skriver:

  Hej! Jag ha PS bha syra och PS clinical retinol treatment. Jag har använt retinolen nu 3 ggr/v och bha 2 ggr/. Det har verkligen gjort skillnad och funderar på att ta det till nästa nivå. Kan man använda dem tillsammans på kvällen en eller kanske två gånger i veckan?

  • annica skriver:

   Hej Sara, så glad att du har fått resultat med dina fina produkter 🙂 Det du kan göra är att öka upp BHA till dagligen och sedan använder du retinol 2 kvällar i veckan, till en början behöver du inte applicera retinol och BHA samma kväll. Utan det kanske kan bli aktuellt om du har behov när du använt dessa under en längre tid och är lite tidigare. Kram Annica

 77. Josefine skriver:

  Hejsan Annica , alltså älskar din syraskola. Så mycket användbara tips.
  Jag är riktigt nyfiken på retinol men undrar hur jag ska addera det i min hudvårdsrutin eftersom jag redan använder en a-vitamin kräm. Min rutin ser ut såhär just nu:
  Morgon: bp cleansing foam, tri vita c30, Codage daycream
  Kväll: bp cleansing foam, bp super 3 booster, Codage serum nr 1. Exfolering 2-3ggr i veckan med pc bha liqued 2%.
  Jag skulle också vilja byta ut min rengöring mot något annat, tycker det är det bästa som finns när huden känns riktigt ren men tyvärr stramar min nuvarande rengöring något. Har du något tips på någon bra och effektiv rengöring?

  Ha en go dag
  Hälsningar Josefine

  • annica skriver:

   Hej Josefine, Tack för att du tar dig dig att återkomma med vad du tycker om syraskolan 🙂
   Eftersom du har Super 3 booster i din rutin idag som du använder varje kväll tycker jag att du har en bra retinolprodukt i din rutin. Är du tålig och önskar mer kan du använda Clinical Super 3 booster några kvällar i veckan. Dermaceutic Advanced cleanser är en rengöring som jag tycker skulle passa perfekt i just din rutin!
   Kram Annica

 78. Maja skriver:

  Hej jag skulle &#229terkomma med mina fr&#229gor fr&#229n ett annat inl&#228gg. Fick tips om retinol och du undrade vad jag anv&#228nder idag d&#229 jag ber&#228tta att jag har lite ”h&#229lliknande” &#228rr i hyn. Jag har testat p&#229 reng&#246ringar och serum fr&#229n PC och Beaute pacifique bland annat men inte varit n&#246jd d&#229 jag blir s&#229 torr o ingen kr&#228m/serum hj&#228lper sedan mot det. S&#229 jag har g&#229tt &#246ver till apotekets egna milda produkter. Men jag kanske kan l&#228gga till n&#229gon nattkr&#228m med Retinol? Mvh

 79. Johanna skriver:

  Ingen retinol fråga denna gång! Men, jag beställde BR lait vip 02 på mindre flaska för att testa, läste om lait u för blandhy vilket jag mer har, men den hade fått lite sämre recensioner på internet så vågade inte köpa en stor. Jag har för tillfället yttorr hud så tänkte att 02 kanske funkar ändå? Är det större skillnad mellan dessa? Tänkte om man gillar kanske det får bli en större version eller om man ska testa den andra. 🙂 (jag har inte oljig hy)

  Super bra syreskola inlägg !!

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Eftersom du har en blandhy som samtidigt är yttorr tycker jag att du gör helt rätt som väljer VIP O2 🙂 När torrheten är i balans brukar även många andra bitar falla på plats och tycker därför att det är bra att du tar hänsyn till detta. Kram Annica

 80. AnnaS skriver:

  Hej, l&#228ste just detta fr&#229n en annan blogg:

  ”Niod handlar fr&#228mst om hudh&#228lsa, att bygga upp huden fr&#229n grunden och f&#229 den att fungera p&#229 b&#228sta s&#228tt. P&#229 Hud- &#38 Kosmetikm&#228ssan fick jag en pratstund med en av huvudpersonerna p&#229 f&#246retaget, Nicola Kilner, och passade d&#229 p&#229 att fr&#229ga vad hon tycker &#228r de tre viktigaste punkterna f&#246r att f&#229 just en v&#228lm&#229ende och h&#228lsosam hud. S&#229 h&#228r svarade hon:

  1. Dra ner p&#229 syrorna. Det kan skapa inflammation i huden vilket p&#229 sikt f&#229r den att &#229ldras snabbare men ocks&#229 kan orsaka andra problem som hyperpigmentering.

  2. Anv&#228nd inte vad du inte beh&#246ver, t ex en specifik &#246gonprodukt. Du kan ha ditt vanliga serum och creme h&#228r. Om det inte &#228r s&#229 att du specifikt vill ha n&#229got mot m&#246rka ringar och svullnader.

  3. F&#246roreningar &#228r en stor anledning till att huden f&#229r problem och att den &#229ldras i f&#246rtid. Du ser det inte men smuts i luften p&#229verkar din hudh&#228lsa varje dag. Vissa partiklar &#228r 1/20 av dina porer vilket g&#246r att de l&#228tt tar sig in och fastnar. Anv&#228nd en mist som stoppar dem, t ex Saccharide Mist med antioxidanter som ocks&#229 motverkar inflammation. Den hindrar smutsen fr&#229n att s&#228tta sig i porerna.”

  Det h&#228r med syror funderar jag mycket &#246ver. &#196r ju tv&#228rtemot vad ni och m&#229nga andra l&#228r ut. Jag vet inget om m&#228rket etc men blev f&#246rundrad. &#196r det bara marknadsf&#246ring? K&#228nns m&#228rkligt.

  • annica skriver:

   Hej AnnaS,
   &#197h det &#228r s&#229 intressant att l&#228sa denna typer av p&#229st&#229enden och det finns mycket information d&#228r ute som ibland kan vara bra att ifr&#229gas&#228tta. Det som &#228r viktigt att t&#228nka p&#229 &#228r att bara f&#246r att man s&#228ger dra ner p&#229 syrorna s&#229 beh&#246ver detta inte generalisera alla syror och m&#228rken, utan dagliga exfoliering &#228r fortfarande n&#229got som gynnar otroligt m&#229nga hudtillst&#229nd. Det &#228r ist&#228llet viktigt att satsa p&#229 vad som &#228r b&#228st f&#246r just sin egen hud och vad man &#246nskar att arbeta p&#229. Alla kan inte ha alla syror! M&#229nga produkter/m&#228rken som vi har kan man &#228ven anv&#228nda kring &#246gonen men eftersom huden kring &#246gonen ofta har ett annat behov &#228n resten av ansiktet &#228r det &#228ven m&#229nga s&#229 finns det &#228ven &#246goncremer. F&#246roreningar, det &#228r s&#229 sant det &#228r en s&#229 stor bov i dramat! Det &#228r inte bara solen som stressar och p&#229verkar huden mycket och d&#228rf&#246r finns det antioxidanter som hj&#228lper till att skydda huden mot dessa fria radikaler som stressar din hud detta finns i m&#229nga produkter och kan finnas i serum, mister, solskydd m.m 🙂 Hoppas detta bevarade n&#229gra av dina funderingar, annars vet du var jag finns!

   Kram Annica

 81. Camilla Hellström skriver:

  Hej, f&#246rst och fr&#228mst vill jag s&#228ga tack f&#246r den svarta p&#229sen som kom med min senaste best&#228llning! Ja, jag dog en smula:)

  &#196r 43 &#229r, &#229lderstecknen blir allt tydligare. Min hy kan nog kategoriseras som k&#228nslig, men har sedan jag b&#246rjade k&#246pa ”ordentliga” hudv&#229rdsprodukter motat bort mycket av min k&#228nslighet. Anv&#228nder idag Exuviance Multi-protective Day creme, Evening restorative complex, age reverse serum (ny produkt sen n&#229gra dagar), reng&#246ring samt &#246gonkr&#228m fr&#229n Dermalogica .

  Jag har endast provat retinol i form av tester jag f&#229tt i best&#228llningar fr&#229n er (dermalogica) huden har inte reagerat. Jag vill nu g&#246ra en liten satsning p&#229 retinol och &#228ven kanske n&#229n slags syra…f&#246r att ytterligare bek&#228mpa &#229lderstecknen. Vad kan Du rekommendera? Mitt st&#246rsta problemomr&#229de &#228r runt &#246gonen.

  V&#228nligen/Camilla

  • annica skriver:

   Hej Camilla Hellstr&#246m, &#197h vad roligt att du tyckte om Skincity BLACK SECRET 🙂 🙂
   Eftersom du har s&#229 fina produkter fr&#229n Exuviance tycker jag att du ska b&#246rja med Super retinol concentrate. En fantastisk produkt som du &#228ven den lite k&#228nsliga huden kan anv&#228nda. T&#228nk bara p&#229 att inv&#228njning &#228r viktigt, s&#229 b&#246rja endast 2-3 kv&#228llar i veckan. Dock skulle jag inte rekommendera dig att anv&#228nda den kring &#246gonen utan d&#228r &#228r Vespera bionic serum och Age reverse Eye contour r&#228tt v&#228g att g&#229!
   Kram Annica

   • ~ Maria ~ skriver:

    &#197h vad glad av att l&#228sa din kommentar Annica! Precis det svar som jag ocks&#229 s&#246kte.
    Har best&#228llt Exuviance retinol ig&#229r.

 82. Sara skriver:

  Hej! Jag ha PS bha syra och PS clinical retinol treatment. Jag har anv&#228nt retinolen nu 3 ggr/v och bha 2 ggr/. Det har verkligen gjort skillnad och funderar p&#229 att ta det till n&#228sta niv&#229. Kan man anv&#228nda dem tillsammans p&#229 kv&#228llen en eller kanske tv&#229 g&#229nger i veckan?

  • annica skriver:

   Hej Sara, s&#229 glad att du har f&#229tt resultat med dina fina produkter 🙂 Det du kan g&#246ra &#228r att &#246ka upp BHA till dagligen och sedan anv&#228nder du retinol 2 kv&#228llar i veckan, till en b&#246rjan beh&#246ver du inte applicera retinol och BHA samma kv&#228ll. Utan det kanske kan bli aktuellt om du har behov n&#228r du anv&#228nt dessa under en l&#228ngre tid och &#228r lite tidigare. Kram Annica

 83. Josefine skriver:

  Hejsan Annica , allts&#229 &#228lskar din syraskola. S&#229 mycket anv&#228ndbara tips.
  Jag &#228r riktigt nyfiken p&#229 retinol men undrar hur jag ska addera det i min hudv&#229rdsrutin eftersom jag redan anv&#228nder en a-vitamin kr&#228m. Min rutin ser ut s&#229h&#228r just nu:
  Morgon: bp cleansing foam, tri vita c30, Codage daycream
  Kv&#228ll: bp cleansing foam, bp super 3 booster, Codage serum nr 1. Exfolering 2-3ggr i veckan med pc bha liqued 2%.
  Jag skulle ocks&#229 vilja byta ut min reng&#246ring mot n&#229got annat, tycker det &#228r det b&#228sta som finns n&#228r huden k&#228nns riktigt ren men tyv&#228rr stramar min nuvarande reng&#246ring n&#229got. Har du n&#229got tips p&#229 n&#229gon bra och effektiv reng&#246ring?

  Ha en go dag
  H&#228lsningar Josefine

  • annica skriver:

   Hej Josefine, Tack f&#246r att du tar dig dig att &#229terkomma med vad du tycker om syraskolan 🙂
   Eftersom du har Super 3 booster i din rutin idag som du anv&#228nder varje kv&#228ll tycker jag att du har en bra retinolprodukt i din rutin. &#196r du t&#229lig och &#246nskar mer kan du anv&#228nda Clinical Super 3 booster n&#229gra kv&#228llar i veckan. Dermaceutic Advanced cleanser &#228r en reng&#246ring som jag tycker skulle passa perfekt i just din rutin!
   Kram Annica

 84. Johanna skriver:

  Ingen retinol fr&#229ga denna g&#229ng! Men, jag best&#228llde BR lait vip 02 p&#229 mindre flaska f&#246r att testa, l&#228ste om lait u f&#246r blandhy vilket jag mer har, men den hade f&#229tt lite s&#228mre recensioner p&#229 internet s&#229 v&#229gade inte k&#246pa en stor. Jag har f&#246r tillf&#228llet yttorr hud s&#229 t&#228nkte att 02 kanske funkar &#228nd&#229? &#196r det st&#246rre skillnad mellan dessa? T&#228nkte om man gillar kanske det f&#229r bli en st&#246rre version eller om man ska testa den andra. 🙂 (jag har inte oljig hy)

  Super bra syreskola inl&#228gg !!

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Eftersom du har en blandhy som samtidigt &#228r yttorr tycker jag att du g&#246r helt r&#228tt som v&#228ljer VIP O2 🙂 N&#228r torrheten &#228r i balans brukar &#228ven m&#229nga andra bitar falla p&#229 plats och tycker d&#228rf&#246r att det &#228r bra att du tar h&#228nsyn till detta. Kram Annica