Syraskolan..

 • | Annica

SYRA I HUDÅVÅRD

Idag blir det lite throwback! Jag skrev för en tid sen om lite olika syror och dess olikheter. Ett ständigt aktuellt ämne som jag tänkte lyfta igen.  Vad är egentligen skillnaden på olika syror ?

Idag bjuder jag på några ”gamla” inlägg som är lika högintressanta idag som när jag skrev dem. Så se till att uppdatera era syra kunskaper i helgen!

Här har ni inläggen!

Läs mer om PHA-SYRA!

Läs mer om AHA-SYRA!

Vill ni läsa mer om syror och dess olikheter? Ska jag fortsätta min syra skola? Berätta om ni vill så gör jag det!

11 annica forsgren skincity.se

 

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

80 svar till “Syraskolan..”

 • (80) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Emma skriver:

  Hej Annica!
  Jag har använt Exuviance produkter för min acne i snart tre månader och jag upplever att det blir värre med tiden. Ibland lugnar det sig för att jag sedan får fler knölar i huden och vanliga finnar… Jag har varit hos läkaren som gav mig recept på Dalacin lösning som ska baddas lokalt på acnen, som endast sitter utmed käklinjen. Jag undrar om du vet om Dalacin kan användas samtidigt som Exuviance som innehåller syror. Mina huvudsakliga produkter är: clarifying facial cleanser, moisture balance toner, multi-protective day creme och night renewal hydragel. Tack för en bra sida!! Kram Emma

  • annica skriver:

   Hej Emma, För att vara på den säkra sidan och inte utsätta din hud för en för stor påfrestning så använd bara produkter från den känsliga serien när du tar mediciner likt den du har. Jag hade valt Soothing lotion och gentle cleansing cream istället för de rengöringar du har idag. Mest aktiva är inte alltid bäst när det kommer till att bekämpa finnar. Sedan är Vespera serumet toppen för att balansera huden på djupet och för att påskynda läkning av plitorna. Lycka till! kram Annica

 2. Åsa skriver:

  Hej Annica.

  Jag har varit inne på skincitys hemsida och tittat på lite olika märken och produkter men kan inte bestämma mig för vad jag ska köpa än. Har läst även här på denna sidan och har en fråga.

  Vilket märke är bäst. Jag gillar egentligen inte att prova runt så jag tänkte fråga dig. T ex om man jämför sensai och dermalogica?

  MVH: Åsa

  • annica skriver:

   Hej Åsa, du får ett tråkigt svar av mig. Att det finns inte ett märke som är bäst. Då skulle det vara det enda som såldes på marknaden. Sanningen är den att det finns många som är superbra. Tex Sensai, Dermalogica, Jan Marini, Paulas Choice, Peter Thomas Roth….osv.. Olika hudar svarar olika bra olika märken, så ser sanningen ut. Att välja ett som hudterapeuter arbetar med är ett smart val. Vi är kräsna och vill ha resultat. Jag hade testat att göra vårt hudtest så kan en hudterapeut göra en bedömning utefter din huds behov. Bifoga gärna en bild. Testet hittar du HÄR!

   kram Annica

 3. may-britt skriver:

  Hej
  Jag undrar är hydrogen peroxide i kräm falig ?
  Ser noen krämar har det.
  Kram

  • annica skriver:

   Hej May-Britt, Vilken creme tänkte du på? Inget farligt stoppas i en creme som kan åsamka skada på huden. kram Annica

   • may-britt skriver:

    hej.
    Jag så at Bliss hadde en oxygen kräm och jag undrar hva är det? och så at månge av oxygen krämane hadde dette i.
    âr oxygen krämar bra? Jag skriver konstig sen jag är norsk 🙂
    Kram

 4. Ingrid skriver:

  Hej Annika!
  Kan man använda dessa två samtidigt eller är det några syror i dem som ”krockar” med varandra? Och har du i så fall tips på någon annan kombo av kräm + concealer för ögonen när man har jättemörka ringar under?

 5. may-britt skriver:

  Hej.
  ledsen att jag tjatar lite.
  Men detta är vad jag undrar övert är detta aha-syra? en kombination av marina extrakt, mikro-peptider och hyaluronsyra som jämnar ut rynkor och fina linjer.
  Äntligen hittat beskrivning av krämen jag kan inte använda samma tid som Exuviance eftersom den innehåller syra? Hur mycket intresagt och hitta på din blogg. kämpa bra blogg och at du skriver om detta.
  Jag fick reda på nu efter 6 år at jag har bruka MD och Thalion med denna syra om det är aha-syra eller vad? tillsammans.
  Kram May-Britt

  • annica skriver:

   Hej May-britt, Inga syror i de ingredienser du nämner : ) kram Annica

  • may-britt skriver:

   hej.
   kan jag bruka c vitaminene från Exuviance i krämen som har mikro-peptider och hyaluronsyra?

   • annica skriver:

    Hej May-britt, Alltid svårt att garantera till 100% att två olika produkter från två olika märken fungerar ihop. Kanske gör de det ..eller inte. Jag hade valt att blanda den med en av Exuviances cremer eller med Vespera serumet, då vet man att det fungerar. kram Annica

 6. maria skriver:

  Finns det någon produkt som bleker ärr efter keratosis pilaris liknande utslag som jag klämt/rivit sönder? Tänker att någon syrabehandling kanske kan hjäpla till med detta?

 7. Hannah skriver:

  Hej! Jag är sugen på Eve Loms rescue mask då jag har hört många bra reviews av människor som testat den. Däremot är det också väldigt många som påpekar dess dåliga ingredienser såsom alkohol tex och att den istället skulle göra hyn ännu värre. Vad säger du om detta? Det lockar ju att så många säger att den är bra, men det känns ändå som att skadliga ingredienser inte bara går att ignorera..

  • annica skriver:

   Hej Hannah, Alkolhol i produkter behöver ABOSLUT inte vara uttorkande eller dåligt. Oftast används olika former av det som hjälper till aktiva ämnen att transporteras ner i huden. Sen dunstar den. Så dess funktion är att vara transportör. Kram annica

 8. Frida skriver:

  Hej! Jag skulle verkligen behöva råd om vilka produkter eller vilken produkt som hade passat min kropp. Jag har ljus och känslig hy vilket innebär att om jag bara duschar med varmt vatten så ser mina ben nästan brännskadade ut efteråt. Detta är främst på benen och även lite på armarna men inte över t.ex. rygg. Jag lider inte av finnar, förutom någon enstaka, och jag har inte speciellt torr hud. Jag hade gärna velat ha en kräm(eller liknande) till kroppen som återfuktar, kan lugna huden och gärna jämna ut hudtonen. Har du något bra förslag?
  Jag under även om du har några tips för hårborttagning. Jag blir väldigt irriterad i huden om jag vaxar benen och tycker dessutom att det gör väldigt ont så undviker gärna det. Men när jag rakar benen så blir det i bästa fall så att jag inte får några ”rakfinnar” och huden blir inte för irriterad och i värsta fall så blir huden väldigt irriterad, får en del rakfinnar,och på så sätt så blir det så att nästa gång jag ska raka benen så går det knappt för att det svider och får inte bort håret hela vägen. Detta gäller även armhålorna ibland. Jag använder en bra rakhyvel och en rakgel som sägs vara för känslig hud. Har du några tips här på vad jag kan göra?
  Tack på förhand!!

 9. Sandra skriver:

  Hej Annica,

  Jag har problem med mörka ringar under ögonen då jag är så ljus i skinnet att huden är i princip transparent. Jag har makeupstores cover all mix men den irriterar mina ögon samt krackelerar och känns allmänt tjock och torr. Som pricken över i:et lägger concealern sig i linjer jag inte har! Det ser ut som att jag har rynkor under ögonen trots att jag bara är 22 år! Kan det vara formulan som separerar eller är det jag som applicerar fel? Eller är det dags för en ny concealer? Om så fallet, känner du till någon bra concealer som är prisvärd och parfymfri?

  Kram Sandra

 10. Stephanie skriver:

  Hej Annica!
  Jag har ett stort problem. Jag har skadat nästan hela mitt ansikte! Aj vad det gör ont o svider. Det är nämligen så att jag använde bliss fuzz off på ansiktet och överallt där jag använde produkten känns det som jag har blivit bränd. Jag hade inte krämen på huden mer än 5 min.
  Jag har, det sticker o svider i hela ansiktet, speciellt när jag lägger på mitt serum.
  Är det normalt att det blir så?
  Sedan har jag blivit JÄTTE blank där jag användt produkten, och de delarna av mitt ansikte känns också fuktigare som ett öppet sår nästan fast ändå inte, ty som om jag tappar hud där eller något? Eftersom mitt smink har svårare att fastna där.
  Jag har både aloevera gel på(barbadensis) och maria åkerbergs fuktmask?
  Har du något mer tips som snabbar på läkprocessen?
  För det är så att jag ska resa till teneriffa om några dagar och det känns inte säkert att sola i sån här hud! 🙁
  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Stephanie, Ohhh nej!! SÅ ska det absolut inte bli. Men det som jag spontant tänker är att du är allergisk mot något i den.? Har du använt den över hela ansikte? Det är ju mer partiellt som man brukar ha den som det också står i beskrivningen av den.. Blank kan du ju bli när alla fjun försvinner… blir lite som nypolerat äpple om man tar bort alla hudens små vellus hår som det kallas…
   Har du använd starka pejlingar eller så strax innan? Eller starka syra produkter
   Du bör absolut inte sola ditt ansikte är min rekomendation. Jag rekommenderar aldrig att man gör det men absolut inte nu. Köp med dig en bra BUS istället och en SPF 50 Med fysikaliskt solskydd. tex denna: http://skincity.se/sv/product/4433/paulas-choice-skin-recovery-daily-moisturizing-lotion-spf-30-antioxidants kram annica

 11. Elisabeth skriver:

  Jag har använt exuviance i 1 år nu men fick vet att jag haft fel produkter hela tiden (märktes pga av jätterodnad i hyn när jag tvättade det).
  Bytte till produkter utan AHA så bara PHA så det blir mildare, jag fick veta att jag inte får ha AHA syror pga av cellgift i min medicin metotab mot reumatism. Varför får jag använda PHA men inte AHA?
  Borde jag inte ha pha heller kanske?
  Mvh Elisabeth

  • annica skriver:

   Hej Elisabeth, Åhh den frågan är svår och jag får be dig vända dig till din läkare om varför du fått de rekommendationerna. Om det jkan ha att göra med att din hud blir mer känslig vid behandlingen kanske? Spontant skulle jag nog avvaktat med all typ av syra under behandlingen, för säkerhetsskull.. Kram annica

   • Elisabeth skriver:

    Ska tyvärr nog äta den medicinen tills jag dör förutom när jag ska ha barn och amma…men jag ska tillbaka till hudterapeuten och visa min hy igen så ska hon hjälpa mig. Får se om det inte blir bättre om ett halvår byter jag igen till ett märke utan syra -.-
    Kram!

  • may-britt skriver:

   Hej Elisabeth.
   Jag har samma problem kn jag fråga hva du byta till?

   • elisabeth skriver:

    till may-britt: Jag har bytt till gentle foam rengöring, soothing toner och ultra restorative creme men jag har inte fått resultat än och kommer ta lång tid för min medicin och syran inte gått ihop. Äter du med metotab eller?
    Mvh Elisabeht

 12. may-britt skriver:

  hej.
  finnes denne krämen i Sverige EXUVIANCE

  Coverblend Concealing Treatment Makeup
  Bisque.

 13. l skriver:

  Jag har använt Finacea under ca 2 års tid och har märkt att min hudstruktur ser helt skadad ut . Som bristningar överallt om man kollar nära. Har haft paus från finacea ett par månader och bara kört på Exuviance men får inte ordning på strukturen.

  Vet ni vad denna struktur kan bero på?

  Det ser ut som att jag har haft små finnar i precis hela ansiktet och det har blivit ”ärrigt”. Inga röda märken utan strukturen är oslät och ”skadad”. Typ som att man dragit hårt i huden överallt och sedan släppt . Det blir som rynkor och bristningar i porerna .

  Samma sak har jag under ögonen. Massa små små”streck” som bristningar under hela ögonen och det är massa ”rutor” eller hur jag ska förklara ( om man ser tex på händerna när man kollar nära) . Kan det bero på att jag kisar mycket så att huden där dragits ut? När jag kisar blir huden slät men direkt jag slutar så blir det helt rynkigt.

  Är bara 27 . MVH

  • annica skriver:

   Hej I, Svårt att säga. Men förmodligen har du brytt ner hudens naturliga skyddsbarriär och det tar lite tid att bygga upp. Om det pågått under 2 års tid så kan det inte alltid återställas på 2 månaders tid. Utan du kanske måste ge det minst 6 månader och ytterligare lite för optimala resultat. Ge huden mkt fukt och lugnande produkter så den får möjlighet att återhämta sig. Gärna något med peptider. tex Jan Marinis Age intervention Pepride Extreme som du kan ha som serum. Den hjälper huden till snabbare reparation och åter i balans.
   Sen måste jag fråga… har du vänjt in exuviance? Eller har du kört på allt på en gång. Kanske behöver din hud några produkter som inte innehåller syra. Alla produkter i exuviance gör ju det bara nu initialt illa fall för att få maximal reparation och lugn. Tex K-ceutic från dermaceutic som är som ett bandage för en ömtålig hud. Runt ögonen låter mest som att du är extremt yttorr och behöver mkt fukt. Satsa på några av produkterna jag tipsar om och sov gärna med en lugnande fukt mask ett par dagar i veckan. Tex Dermalogicas ultracalming mask. Varmt lycka till. Kram anncia

 14. S skriver:

  När kommer funktionen ”inga gratisprover” på mobilsajten?

  • annica skriver:

   Hej S,
   Vågar inte säga exakt. Det ligger med i planeringen men vi har några andra spännande lanseringar på siten som ligger före! Håll utkik! Kram annica

 15. michaela skriver:

  hej Annica!
  Jag har precis fått jobb på ett ställe där jag bla. kommer arbeta med Murad.
  Försökte söka pä bloggen men fann inte så många inlägg om deras produkter, vad tycker du om märket? Har jobbat med decleor och exuviance fram tills nu.

  Kan du inte förklara de stora skillnaddrba också mellan Bha-syra och varför dom väljervatt tillföra dd i sin produkt?

  Tacksam för svar ❤ kram

  • annica skriver:

   Hej Michaela, Vad roligt! Grattis! Super bra och brett. Finns för alla olika hudtyper och tillstånd i murad. Både med och utan syra! Jag kommer snart skriva om BHA med! Kram annica

 16. Izabelle skriver:

  Hej!
  Jag ska snart åka skidor och undrar hur man skyddar huden bäst mot kyla och vind förutom att täcka ansiktet med eventuellt tyg. Hört att man ej ska tvätta ansiktet på morgonen när man ska åka skidor och funkar det bra att ha climate control från dermalogica på kinder då?
  Kram!

 17. Malin skriver:

  Hej!
  Vill gärna veta mer! Gillar speciellt listor med vilka syror (eller inte!) som finns i olika produkter i en serie, såsom om Murad i kommentarsfältet för AHA.
  /Malin

 18. may-britt skriver:

  Hej.
  Jag började med Exuviance nu för några dagar sedan.
  Och det fungerar bra för nu, lite ut rensning kanske men det är väl normalt.
  Nu undrar jag eftersom jag har använt MD produkter innan i många år, är det något av det samma syrar som Exuviance?
  Jag har fortfarande lite kvar av skrubben för ansiktet av MD kan jag använda den även om jag nu använder Exuviance?
  Det kan vara jag började lite fort med Exuviance men har ingen kliar eller röda märken.
  Innan har jag använde Thalion kanske ska jag har den på dagen och Exuviance på natten några veckor eller vad tycker ni?
  Kremen Evening Restorative Complex tog bort finnar över natten bara otrolig men har nu röda märken där de varit 🙁 har du har några råd om concealer som är bra?
  Jag använder Dag Repair SPF 30 under har jag Vespera Bionic Serum .
  På natten använder jag serum och Evening Restorative Complex.

  trevlig helg!

  • annica skriver:

   Hej May-britt, Det är helt normalt med lite utrensning. Nej Exuviance arbetar med en PHA syra som är unikt för dem medans MD var framförallt AHA syra. DU bör inte blanda syra märken. Läs mer här: https://hudspecialisten.se/2012/08/kan-man-blanda-olika-syramarken/.
   Du måste alltid vänja in, annars riskerar man fjällning etc. Läs gärna mer om invändning här: https://hudspecialisten.se/2013/08/invanjning-av-hudvardsprodukter-2/
   Vänj in med en produkt som din hud är van vid helst och som inte innehåller syror. Tror inte Thalion gör det men kan dem inte till 100% alla produkter där. Ja den nattcremen är helt fantastisk. Inte undra på att det är en av våra mest köpta på skincity. Bra concealer är den från Exuviance. Kika på dem. Lycka till! Kram Annica

   • may-britt skriver:

    Hej.
    ok tack för hjälpen 🙂 jag vet heller inte om Thalion har syrar i sine produkter så da brukar jag Maria Åkerberg i steden så är jag vell säker.)

    • annica skriver:

     Hej May-britt! MÅ har några produkter med syror så fråga eller kolla innan du sätter igång. Kram annica

     • may-britt skriver:

      Glöte och fråga men är det syrar i denna PETER THOMAS ROTH
      OILLESS OIL?

     • annica skriver:

      Hej may-britt, nej det är det inte:) Kram annica

     • may-britt skriver:

      hej
      ok MÅ Olive Cleansing ? Neroli Freshener ? Papaya Peeling ? Blueberry Seed Mask ? C- vitamin mask? Serum Antirouge? Serum C ? Night Cream? Face Lotion More? Beautiful Face Pomegranate? Face Balm Rose? Face Balm Neroli? Trodde inte det var syrar i Må ja da vet jag det.
      Skrev ned alla för och vra säker 🙂

     • annica skriver:

      Hej may-britt, Dessa innehåller inte syror! 🙂 Kram annica

 19. Isabelle skriver:

  Jag försökte läsa om syror på din blogg senast i veckan och hoppades på att du skulle fortsätta med BHA-syra. Så fortsätt! Det är superintressant för oss hudvårdshobbynördar 🙂

 20. Victoria skriver:

  Hej!
  Jag har ett I-landsproblem. Jag orkar inte balta med rengöringskräm och vatten i ansiktet på morgonen.
  Vad är ditt bästa quickfix-tips, vad ska man ha på bomullsrondellen på morgonen? Funkar det med bara ansiktsvatten?

 21. Nicka skriver:

  Hej Annika vilken hals dekolletage kräm rekommenderar du när jag använder paula choice till ansiktet? Ha en bra helg.

 22. Mizue skriver:

  Hej!
  Jag trodde Pha har mindre stollek molekyl än Aha.
  PHA , Polly (betyder många) hydroxy acid. Små molekyler
  Penetrerar bra i huden utan att irritera, därför användas pga till känslig hud? Kram

  • annica skriver:

   Hej Mizue, P står inte för Polly utan Poly. Poly-hydroxisyror ger mera fuktighet till huden tack vare deras många hydroxigrupper som binder vatten och därmed ger huden fukt. Polyhydroxisyror är idealiska för personer med känslig hy eftersom molekylen är större och därför tränger igenom huden långsammare, vilket ger en mildare exfoliering. Hoppas du hängde med! Kram annica

 23. Vera skriver:

  Hej Annica!
  Först av allt vill jag bara tacka er för er snabba service och ge er ett extra plus för proverna som ni skickar med leveranserna! Alltid kul att prova nya produkter! Jag fick för ett par månader sedan reda på att jag är glutenintolerant och undrar om detta kan ha påverkat min hud negativa. Jag har haft problem med min hud sedan tonåren vilket nu är ca 10 år. Jag har lite gråaktig livlös känslig hy som är fet/oljig, pormaskar, finnar och är insjunken under ögonen. Emellanåt känns det också som att jag är svullen i ansiktet. Vet inte om du har någon kunskap om detta men är nyfiken på om något av mina hudproblem kan bero på att jag ätit gluten trots att jag inte tål detta.
  Önskar dig en trevlig helg! 🙂

  • annica skriver:

   Hej Vera, Åhh roligt att höra att du är nöjd!:))) Det kan det göra. Det jag har märkt är att vissa upplever det så och andra inte vilket gör det väldigt individuellt. Det kan göra det. Om du märker nu när du utesluter gluten att dina problem med svullnad , oljighet och finnar minskar så har det troligtvis ett samband. Hör gärna av dig och berätta hur det går. Kram annica

 24. Victoria Björklund skriver:

  Hej!
  Jag har ett litet I-landsproblem: jag orkar inte hålla på och balta med rengöringslotion och vatten i ansiktet på morgonen. Vad är snabbaste och bästa alternativet att ta på sin bomullsrondell och städa av ansiktet med?

  Med vänlig hälsning
  Victoria

  • annica skriver:

   Hej Victoria, Ett ansiktsvatten kan räcka och swisha av med om du har rengjort ordentligt p kvällen. Välj gärna ett från den serie du redan kör. Kram annica

 25. Martina skriver:

  Så himla bra inlägg! Nu förstår man lite mer av syra-jungeln 😉 jag borde antagligen byta upp mig. Jag använder nu PHA men känner inte att det rengör på djupeet eller vad man ska säga. Jag får fortfarande finnar, och orena porer. Vad gäller bäst då? BHA? AHA? 🙂 Ah, som sagt! Lite vilse fortfarande.. haha Vore intressant med ett inlägg om hur man ska kombinera syror, och vilka kombinationer man ska akta sig för!
  Hur som helst vill jag bara hylla och tacka er alla på Skincity, ni är underbara och servicen är av toppklass!! Fortsätt så! Kram från en ny men absolut en fortsatt trogen kund / Martina

 26. Susanne skriver:

  Jaaaa!!!!

 27. Mona Lindström skriver:

  Mycket intressant att du delar med dig utav din kunskap till oss. Tycker absolut att det är bra och vill att du fortsätter. Tack för en lärorik och rolig blogg att läsa.
  Hälsningar Mona

 28. Ann-Charlotte skriver:

  Ja tack, jättegärna fler lektioner så jag kan lära mig ännu mer om hudvård. Du är en riktigt duktig lärare, från en pedagog till en annan! 😉 En blandning med annat precis som du gör! Perfekt upplägg på en blogg! 🙂
  Kram Ann-Charlotte

  • annica skriver:

   Hej Ann-Charlotte! Ska bli:)! Har lite kul grejer på gång som jag tror du kommer gill! Tack söta du för komplimangen. SÅ glad jag blir! Det värmer mitt hjärta att höra att du gillar det… säg till om jag blir tjatig;) Kramis Annica

 29. Gos skriver:

  Hmmmm…allt följde inte med i mitt inlägg…

  Skrev ja tack gärna:).

  Och jag gillar verkligen din blogg och tack för superservice på Skincity.

  • annica skriver:

   Hej Gos!

   Roligt att du följer bloggen troget : ) Syror är alltid aktuellt och jag får alltid mycket frågor i ämnet, så bra med en liten up date.

   kram Annica