Ultravioletta bilder visar dolda hudskador

 • | Annica

solarium

En hemsk bild som ger en helt skev bild. Lånad från solasolarium.se

Aftonbladet publicerade en artikel härom dagen som jag gärna vill lyfta på min blogg. Den handlar om hudcancer och solning. Solning? Sluta tjata om det nu tänker ni kanske. Nu är det ju höst och snart vinter och vi utsätts inte för så mycket sol i Sverige nu. Tyvärr är det fel, många, många, många solar fortfarande solarium. Speciellt unga människor. Det är så tragiskt tycker jag, att man fortfarande än idag trots all information går och lägger sig i ett solarium. Jag blir så ledsen att jag vill gråta när jag ser och hör unga tjejer och killar som solar solarium och en del till och med varje dag. Lika ledsen blir jag när jag ser människor komma hem från utomlandssemestrar tok bruna! WHY??? Det är inte ens snyggt! Se ut som en överstek brun gammal skinnväska… Sorry men jag tycker det är fult, fult, fult OCH framförallt FARLIGT. Hur tänker man. Är det värt att vara brun typ 2 veckor, för det är väl ungefär så länge det tar för att all färg ska blekna bort och få skador, till och med  livshotande, i huden som består for ever!!???

Jag publicerar denna artikel och hoppas att det kan väcka några tankar hos de som fortfarande solar gärnet och tycker det är coolt, fräscht och läckert.  Sprid, dela, sänd vidare och ja, gör vad ni kan så hjälps vi åt att sprida budskapet!

Varsågoda, här kommer artikeln:

Solbränd och fräsch, men inte i UV-ljus. Hudscanning visar skador som inte syns i vanligt ljus.

– Jag har inte solat efter scanningen, säger brittiska Kelly Hughes.

solarium1

solarium2

En hudscanner som tar en ultraviolett bild av solade ansikten ska få skottarna att sola mindre i solarium, skriver Daily Mail. Det är den brittiska organisationen Cancer Research UK som erbjuder hudscanning som en del av sin kampanj ”R UV Ugly?”.

Organisationen jobbar aktivt för att minska bruket av solarium i Storbritannien. UV-bilderna visar om det finns hudskador hos en person. En av de britter som redan testat scannern är Kelly Hughes, 30, från Beaconsfield. När hon fick se UV-bilden på sitt ansikte blev hon chockad.

– Det fick mig att tänka efter, det var läskigt. Jag har inte solat i solarium efteråt.

Kelly har solat solarium från att hon var 16 år och varit medveten om riskerna, men inte riktigt tagit dem seriöst.

Riskerna är kända

Johan Gulliksson är utredare vid strålsäkerhetsmyndigheten. Han har inte sett någon utvärdering av ett projekt med uv-kameror, men tror att det skulle kunna finnas positiva effekter.

– Det är mycket möjligt att man avskräcks om man ser skador som man annars inte kan se, vissa skulle reagera mer. Sen är frågan hur länge den effekten sitter i.

I framtiden kan det bli aktuellt för strålsäkerhetsmyndigheten att använda sig av uv-kameror.

– Skulle det visa sig att beteende kan ändras med sådana här projekt så kan det absolut bli aktuellt, säger Johan Gulliksson.

”Aldrig mer solarium”

En annan som blivit påverkad av att scanna sitt ansikte är den norska bloggaren Lars Joten Tangen, 19. Han solade förut en timme om dagen, flera gånger i veckan, säger han till Dagbladet. Scanningen visade att han hade hud som en 71-åring.

– Det var som en uppenbarelse och jag bestämde mig för att aldrig sola solarium igen. Nu använder jag till och med solskydd, säger Lars.

Ökning bland unga

UV-strålningen från solarium eller solen kan skadade huden och i värsta fall kan man drabbas av hudcancer.

Cancer Research UK säger att initiativet med UV-kameror tagits efter att nya siffror visar att malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, ökat kraftigt de senaste tre åren.

Särskilt bland unga, mellan 15 och 34, har hudcancertypen blivit mer vanligt. Mer än 100 unga britter får hudcancer varje år.

– I Sverige finns en generell ökning, också bland unga. Man har ett helt annat solbeteende nu än förr i tiden. Flera turer till Thailand på ett år istället för Mallorca vart annat., säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare vid Karolinska sjukhuset.

Scannern ska placeras i shoppingcentrum i Aberdeen, Edinburg, Glasgow och East Kilbride mellan den 15 och 28 oktober. Scanningen ska vara gratis, liksom en konsultation efteråt.

 

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 svar till “Ultravioletta bilder visar dolda hudskador”

 • (6) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Saga skriver:

  undebart! jag är 19 år och har sammanlagt misskött mig tre somrar. Denna sommar solade jag inte, och jag håller med dig, Det är fult att vara för brun, det ser liksom onaturligt ut. Vi skandinavier ska vara nöjda med våra sköra och vita kroppar! superbra!

 2. Anneli skriver:

  Som jag sagt tidigare Annica, du är underbar som tar upp och tar avstånd från solhetsen och informerar om riskerna kring det. Sjukt bra!
  kram