Vad är Ceramider?

 • | Annica

IMG_7817

I senaste numret av hudvårdstidningen Daisy Beauty är jag med i två olika intervjuer.  En som handlar om det heta ämnet Piratkopior på nätet. En mycket intressant artikel för alla som gillar hudvård och handlar på nätet. Köp tidningen för att läsa den.

Lurad på nätet?

Den andra artikeln där jag  jag  och några andra intervjuas är en artikel som heter ”Nyckeln till Barriären. Det handlar om hudvårdsingrediensen Ceramider. Vill ni läsa hela artikeln så köper ni tidningen. Jag tänkte ge er de svar som jag gav Evelina som intervjuande mig. Det är också det ni återfinner i tidningen fast i lite förkortad version och i ett sammanhang med fler personer som som ger sin syn på saken:). Här får frågorna och mina svar i ”the full version”…enjoy!

Daisy Beauty Annica Forsgren

Vad tror du om ceramider i hudvård, hur stor inverkan har det?

Ceramider är en typ av lipid som finns i cellmembranet hos celler. Hudceller i epidermis är en rik källa av ceramider. Tillsammans med andra lipider som kolesterol, fettsyror, squalan och kolesterolestrar, förhindrar ceramider förlust av vatten genom huden. De fungerar också som en barriär mot bakterier och miljöföroreningar.

Ceramid nivåerna sjunker tyvärr med åldern. Det är en anledning till att huden blir torrare när man blir äldre. Allt för starkarengöringar och hudvårdspreparat kan störa halten av ceramider och lipider, vilket leder till torr hud, och vissa mediciner som till exempel kolesterolsänkande läkemedel, förändrar ceramid och lipidnivåerna i det yttre lagret av överhuden. Kosten spelar också en stor roll. Att äta en kost som saknar essentiella fettsyror kan störa hudens naturliga barriär mot fuktförlust. En viss mängd av fett är viktigt för en frisk hud. Man kan se att människor som äter mycket fettsnål kost ofta har torr och flagnande hud på grund av förlust av ceramider och andra lipider, som hjälper huden att behålla vatten.

Ceramider och andra lipider är alltså väldigt viktiga för att låsa in fukt och förebygga torr hud. Det är vanligt att tillverkare av hudvårdsprodukter och kosmetika lägger ceramider i sina hudvårdsprodukter som ett sätt att fylla på den förlorade halten ceramider, på grund av åldrande och störningar i hudens lipid- barriär. För att öka möjligheterna för dessa ceramider att penetrera förekommer ibland liposomer, som är special kapslar som förhöjer hudpenetrationen av ceramiderna i huden.

Vilken effekt har dem? Hur fungerar ceramider i hudvård?

Hudvårdsprodukter som innehåller rätt förhållandet av ceramider, fettsyror och kolesterol är effektiva för att återuppbygga hudens naturliga barriär mot fuktförlust och välgörande för behandling av vissa hudsjukdomar, speciellt eksem och psoriasis. Människor som har eksem har färre ceramider i det yttre lagret av huden jämfört med personer med normal hud. Personer med psoriasis har också brister i vissa ceramider. Därför kan användning av produkter som innehåller ceramider förbättra avsevärt

Man finner ceramider i produkter som fuktcremer, ögonkcremer, rengöringsprodukter för ansiktet, solskyddsmedel, läppglans, läppstift och foundations. Ceramider läggs också till vissa hårvårdsprodukter och balsam, eftersom de binder fukt till hårstrået och gör det mindre porös.

Ceramider klassificerar som ofarliga ingredienser i kosmetika. De är vanligen icke-irriterande för huden och lindrar faktiskt irritation och klåda orsakad av torr hud.

Vad tror du om ceramidtrenden – har det blivit trendigt igen eller har det planat ut? Varför?

Enligt mig så har den aldrig blivit omodern men det är inte ceramider man har talat om som en av de stora trenderna på senare år. Det har egentligen inget med Ceramiderna i sig att göra. De är lika bra som de alltid varit, dock är det ingen nyhet längre. Det kommer extremt mycket nya spännande ingredienser, som media och hudvårdsbranschen tycker känns mer spännande att prata om, det är mer det. Ceramiderna blir lite bortglömda i det stora ingrediensbrus som råder.

Vad tror du påverkar vilka ingredienser som blir trendiga i olika produkter?

Det börjar alltid med kundernas efterfrågan. Anti-age har varit mycket på tapeten de senaste åren. Stora delar av industrin handlar just om hur man ska hålla sig ung länge. Detta triggar såklart producenterna som lägger stora pengar på forskning inom dessa områden. Skönhetsindustrin tittar även mycket på läkemedelsindustrin och anpassar effektiva ingredienser från läkar världen till skönhetsindustrin så vi kan ha dem hemma i vårt badrumsskåp.

Något som jag tror kommer komma mer och mer även hos de stora jättarna är produkter med mer problemlösande ingredienser för behandling av acne, rosacea, pigmentering.

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

27 svar till “Vad är Ceramider?”

 • (27) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. marwa skriver:

  Hej
  Undrar om jag kan kombinera Vichy hylouronic serum med Ceramider serum från Elizabeth Arden?,vilken ska läggas först?,
  När jag lägga bara hylouronic blir min hud lite stelare.

  Tack för ditt svar
  med vänliga hälsningar

  • annica skriver:

   Hej Marwa, Den produkten som arbetar mest resultat inriktat närmast huden. Är det båda serum kan du istället använda en till dagen och den andra till kvällen 🙂 Avsluta ett serum alltid med en creme. Kram Annica

 2. Ann-Charlotte skriver:

  Det är så intressant att få ta del av din stora kunskap om vår hud och om olika produkter! Årsprenumerstion på Daisy Beauty gör att jag självklart har läst texten och det är väldigt bra att lyfta särskilt nätshoppingen.
  Tack för bra reportage!
  Kram,
  Ann-Charlotte

  • annica skriver:

   Hej Ann-Charlotte, en prenumeration har du gjort alldeles rätt i. Daisy Beauty är en riktigt bra tidning för oss inbitna skönhetsnördar. kram Annica

 3. Jessica skriver:

  Jag har fått en massa massa pigmentfläckar i ansiktet nu under min graviditet. Jag har ca en månad kvar av graviditeten och det är nu de sista veckorna som de ploppat upp en massa fula ljusbruna pigmentfläckar. Jag ser smutsig ut. Jag kan absolut inte shade:a ansiktet för det ser fruktansvärt ojämnt och smutsig ut, och det sista är nu att jag fått pigmentfläckar precis där jag lägger rouge, så även det ser ojämnt och fläckigt ut…. Jag känner mig så ledsen för detta.. Det syns ju dessutom igenom all foundation jag använder, och då har jag provat många olika (Exuviance, Bare Minerals puder och den nya pureskin, GloMinerals Luxe osv).

  Jag använder Exuvianceprodukter rekomenderade från er samt Rodial solskyddsfaktor dark spot sunfilter. Jag förstår att det är hormonellt, men jag undrar om någon av mina ansiktsprodukter kan förvärra det hela?

  Finns det något JAG kan göra för att få bort dessa fula fula pigmentfläckar? Eller kommer jag få leva med att se smutsig ut?

  Varför får man pigmentfläckar under en graviditet?

  Tack för en fantastisk blogg och en ännu bättre webshop.

  Vänliga hälsningar Jessica

  • annica skriver:

   Hej Jessica, Jag förstår verkligen din frustration och jag har själv varit där. Det jag kan trösta dig med är att de i de allra flesta fall försvinner just för att det är så hormonellt betingat. För egen del så brukar jag inte rekommendera att man aktivt går in och behandlar pigmenteringar/melasma under den period man är gravid. Det för att hormonerna kan motarbeta det resultat som produkterna ger. Jag rekommenderar dig istället att avvakta tills det att barnet kommit och vänta gärna ytterligare 6 månader om du ammar. Vid den tiden har hormonerna stabiliserats och du kommer få mer effekt med en aktiv hudvårdsrutin. Tills dess så är det bäst du kan ge din hud ett bra solskydd, återapplicera under dagen och undvik att sola ditt ansikte.

   Du kan med fördel använda produkter som verkar klargörande, regelbundet peela din hud så att den får fin lyster. Skäm bort din hud i övrigt helt enkelt! Eftersom jag inte har så mycket info om din hud så kan jag inte ge tips på en hel rutin här, det skulle kännas fel. Det finns dock ett serum som många med mig bara älskar och som passar alla märken, läs mer om det nedan. Behöver du mer tips så gör gärna SC hudtest HÄR!

   Transderma C: http://skincity.se/sv/product/1425/transderma-transderma-c

   Lägger även med en länk på ett tidigare inlägg om du vill läsa mer om ämnet:
   https://hudspecialisten.se/?s=gravid

   Förstår att det är trist med den snabba förändringen som din hud visat, men som sagt jag kan lugna dig med att det går tillbaka. Belöningen med en liten bebis är jag smått avundsjuk på-önskar dig STORT lycka till med din sista månad! Önskar din lilla bebis varmt välkommen att hänga med sin mamma på bloggen sen : )))

   kram Annica

 4. Helen skriver:

  Om man använder pc skulle du hellre rekommendera resist serum vid yttorrhet samt acne eller Peter Thomas Roth viz 1000 serum?

 5. Hanna skriver:

  Hej! Jag undrar om du kan tipsa om en bra solkräm för ansikte som inte täpper till porerna och ger finnar. Jag har upplevt att det ofta blir så med de solkrämerna jag testat. Vill helst inte kosta på mig något över 150kr. Tacksam för svar!!

 6. Mimmi skriver:

  Hej Annica! Jag använder idag dermalogicas clear start serie + ansiktsmasken. Jag är nu på jakt efter en ansiktsmask som tar bort alla pormaskar jag har, framförallt på näsan och hakan. Eller borde jag kanske byta produkter? De har hjälpt mig jättemycket mot finnar och har numera nästan aldrig finnar, men pormaskarna försvinner aldrig! Behöver verkligen hjälp mot detta, kram! 🙂

 7. Elin skriver:

  Hej Annica! 🙂
  Angående det här med piratkopior på nätet. Jag har blivit jättenojig över detta sedan du började ta upp det då jag handlar mycket på nätet. Svårt att veta vilka sidor man kan lita på och inte. Men t.ex. nu senast hittade jag en sida som heter nordicdeal.com för jag skulle köpa en Diorfoundation och den jag var ute efter var så mycket billigare där än i affärerna. Vet du något om denna sida? Är den att lita på? För jag vågar ju knappt använda den foundationen nu när jag inte vet om den är äkta. Tack på förhand 🙂 Kram

  • annica skriver:

   Hej Elin, Tyvärr så vet jag inte eftersom jag inte har insyn i företaget. Önskade att jag hade svar att ge : ) Kontakta dem och ställ frågor. Får man raka och snabba svar så brukar det var ett tecken på ett seriöst företag. kram Annica

 8. Frida skriver:

  Hej Annica!
  Jag undrar vad som är skillnaden mellan Paula´s Choice och Exuviance? Jag har hormonell akne som blossade upp efter att jag tvingats sluta med p-piller. Jag använder idag produkter från exuviance men tycker inte att jag fått någon direkt effekt (använt dessa sedan augusti 2014), så jag är sugen på att testa något nytt som förhoppningsvis kan hjälpa mig. Kram från Frida

  • annica skriver:

   Hej Frida, Båda märkena är bra och båda hjälper kunder som jag haft med hormonell acne. Sedan finns det alltid de som får bättre resultat med det ena eller andra. Här får man testat sig fram. Har du givit Exuviance en chans så kanske du ska byta till PC för att se om inte det ger bättre effekt. Viktigt dock att du använder alla steg från ett märke för att ha givit det en bra chans.

   Behöver mer info om din hud så börja mad att göra ett hudtest här och bifoga gärna en bild: http://skincity.se/sv

   kram Annica

   • Frida skriver:

    Hej igen!
    Jag gjorde hudtestet på skincity och fick Paula´s Choice rekommenderat.
    Rengöring: Clear Pore Normalizing Cleanser
    Ansiktsvatten: Hydralight Healthy Skin

    Skin Perfecting 2% BHA gel
    Skin Balancing Super Antioxidant Concentrate

    Moisture Boost Hydrating Treatment Cream

    Min fundering är om man även kan använda sig av BHA på morgonen och en AHA exfoliering på kvällen? Min hud har alltid ”tyckt om” AHA syror och frågan är då vilken AHA produkt du rekommenderar?

    Tack för en underbar blogg och en fantastisk service på skincity!
    KRAM

 9. Alexandra skriver:

  Hej Annica!
  Jag har använt Jan Marinis produkter ett tag och är såå nöjd! De produkter jag använder är C-esta cleanser, C-esta serum, Bioglycolic Bioclear cream, och Transformation cream. Jag har använt JMs tinted moisturizer på det men var inte riktigt nöjd, och jag börjar känna att huden blir torr. Tycker du ändå att jag ska köra på JM även där eller ska jag prova någon annan dagcreme med spf-skydd?

 10. Thessa skriver:

  Bra inlägg. Jag själv räddades av just ceramider när jag var yttorr trots massor med fuktmasker och hyaluronserum. Höll på att bli galen. Tyvärr fann jag inget serum med ceramider på Skincity, men vet å andra sidan inte vad man ska söka på? Ceramider? Eller kan ceramider kallas för annat också? Kram för en toppenblogg och hudvårdsbutik som skickade min beställning IDAG när ”alla” andra nätbutiker verkar ha ledigt!

  • annica skriver:

   Hej Thessa, Se mitt svar om ceramider och innehållsförteckningar som jag skrev till Anneli : ) Testat Transderma M? I det serumet hittar du tex ceramider. Även i Akademiklinikens Pure Lift serum.

   kram Annica

 11. Sara skriver:

  Hej Annica!
  Hittade precis till din blogg 🙂 Supermånga bra tips! Jag är på jakt efter en handduk att fästa runt huvudet när man tar bort smink och rengör. Såg på en bild att du hade en som såg så bra ut, lite bredare, vit, som ser ut att fästas med kardborre. Var har du fått tag i den? Hälsn. Sara

 12. Anneli skriver:

  Hej bästa Annica!!
  Tack för att ni finns och sååå mycket hjälp jag fått utav er med mima eksem. Det här inlägget gjorde mig jätte nyfiken, när ni pratar om ceramider hur skrivs det i ingredienslistan på produkterna? Nu har ju jag redan den bästa hudvården från er men av mer nyfikenhet vad letar man efter när man ska kolla på produkter? Ofta går jag bara efter om det står typ för torr hy el liknande(mestadels på kroppsprodukter).

  • annica skriver:

   Hej Anneli,

   För att enkelt hitta produkter som innehåller ceramide på Skincitys site så kan du skriva ordet i sökfältet. Sedan är det alltid lite knepigt med innehållsförteckningar då samma sak kan benämnas med flera ord. Ceramider utvinns dessutom ur bl a ur ris, jäst och majs men beroende på i vilken mängd en ingrediens har i tex en creme så får ingrediensen olika effekter. Därför svårt att säga att en ingrediens alltid är ceramidstärkande. Bäst svar får du istället om du frågar där du köper dina produkter vilka produkter som är extra ceramidstärkande eller innehåller ingredienser i syfte att stärka din barriär.

   Allantoin och Panthelon är även de rika på ceramider. I många fall så står även ceramiden utskriven med orden Ceramid 2, 3 eller 6.

   kram Annica