Vänstra ansiktshalvan var ständigt riktat utåt mot glaset

 • | Annica

 

 

twofacew

 

En väldigt talande artikel hämtad från aftonbladet.se idag. Det handlar om ljuset vi utsätts för varje dag även om det är skugga.  Glöm inte detta med UVA (UV-ageing) som vi utsätts för alltid året runt även en grå vinterdag och även då vi är i skuggan! Det är UVA strålarna som gör att vår hud åldras i förtid. Om din solcreme är märkt med UVA och en ring runt så betyder det att 1/3-del av solskyddet skyddar mot UVA strålar. Står detta inte så finns kanske inget skydd mot UVA strålar. Tänk oxå på att köpa dina solprodukter hemma då det inte är samma regler i alla länder.

Här är artikeln:

Nej, det är varken Läderlappens ärkefiende Dubbelansiktet eller Fantomen på Operan utan bara en vanlig 69-årig lastbilschaufför.

28 års arbete bakom ratten, där solen endast träffat ansiktets vänstra sida, har förändrat mannens utseende dramatiskt.

Den stora skillnaden mellan lastbilschaufförens bägge ansiktshalvor visar mycket tydligt solens kraftiga inverkan på hudens åldrande.

69-åringen, som inte vill uppge sitt namn, är drabbad av sjukdomen ”unilateral dermatoheliosis”, rapporterar The New England Journal of Medicine.

Tillståndet, som också kallas ”photoageing”, leder till att solens UVA-strålar snabbt ger tjockare och mer rynkig hud.

Går igenom glas

Den 69-årige mannen berättar för den amerikanska medicinska tidskriften att han kört lastbil i 28 år. Han har under hela sin arbetsverksamma tid kontinuerligt utsatts för starka UVA-strålar från vänster, genom sidorutan. Det är förklaringen till hans förändrade utseende.

UVA-strålarna går, till skillnad från UVB-strålarna, rakt igenom glas, även om det är molnigt ute, uppger The New England Journal of Medicine.

Tidigare har man trott att UVA-strålar varit relativt ofarliga jämfört med UVB-strålarna. Det har resulterat i att flera solkrämer bara skyddar mot UVB.

Nu visar ny forskning att både UVA och UVB kan orsaka cancer.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Vänstra ansiktshalvan var ständigt riktat utåt mot glaset”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Linda skriver:

  Jag har en fråga om clinique solkräm. Vet att folk som har koll på hudvård inte brukar rekommendera clinique, men min fråga handlar inte om det. Jag undrar om du vet om det är någon skillnad på deras solkräm för kroppen och den för ansiktet? Jag ser att de viktigaste ingredienserna i innehållsförteckningen är samma i båda + att båda är oljfria och skyddar mot UVA och UVB. Skillnaden är att tuben för ansiktet har en volym på 1/3 än tuben för kroppen, men har samma pris. Och då börjar jag fundera på om det är samma innehåll i båda produkterna, men bara att de säljer en separat för ansiktet i mindre volym men fortfarande lika dyrt pris bara för att tjäna pengar. Vet du något om det?

  • annica skriver:

   Hej Linda, Vågar inte riktigt svara på din fråga om Clinique. Det borde verkligen inte vara samma för ansikte och kropp, det vore skandal. Ibland är ingredienslistor svåra att tyda om man inte är expert inom området då det kan vara olika man för samma sak och olika mängd och olika sammansättningar som gömmer sig i samlingsnamnen. Tyvärr kan ja inte e dig ett svar. Fråga Clinique själv och se va de svarar! Kram Annica

 2. AnnaKaize skriver:

  Inser med fasa att spf på 15 som jag har i min vanliga dagcréme inte räcker, men jag tycker inte det funkar med foundation ovanpå en créme med t ex spf 50..
  Vad skall jag välja? Hjälp! o_O

  • annica skriver:

   Hej Anna, Nej jag håller med dig 15 är för lite… + att jag tycker att man får räkna med när man använder det som dagcreme att det inte riktigt blir 15. Då man inte smörjer så super rikligt som man gör när man ligger och solar. Alltså kanske du inte ens har riktigt SPF 15. Väljer man SPF 30 så har man i alla fall 20-25. Vilket är minimum tycker jag. Jag tycker solskydden ny funkar utmärkt att lägga make på. tex Jan Marinis SPF30, Kanebos SPF30/50 och Peter Thomas Roths är HELT fantastiska. Inga problem alls med makeup. Caritas solserie är gjord så att man kan byta ut sin vanliga creme på sommaren och bara använda deras solcremer som dagcremer om man inte vill ha så många lager. Kram Annica

  • Här talar UV-strålarna ett väldigt tydligt språk!

   • annica skriver:

    Hej Malin…eller hur… helt sjukt… alla måste börja tänka UVA och även när det inte är sol….. Inte bara solskydd när solen strålar…. KRAAAAAAAAM:)

    • Så sant, Det är så många som tänker att de inte bryr sig om rynkor eller att huden åldras, och det köper jag, för det är ju rent estetiskt. Men när det gäller att huden blir sjuk, och kanske till sist utvecklas malignt melanom så tycker jag att folk borde vara mer försiktiga.

     vi har ju ett solarie där jag jobbar, och det används FLITIGT av våra kunder, och de tycker att jag är helt puckad och överdriven förklarar riskerna med strålning från solarier!

     Jag skulle ALDRIG lägga mig i grillen!

     • annica skriver:

      Hej Malin, Skulle heller aldrig över min döda kropp lägga mig i ett solarium. Det känns helt overkligt att människor gör det fortfarande…. har de inte läst om riskerna kan jag undra…..Men alla väljer vi att leva vårt liv olika, jag har bara extremt svårt att förstå det..Jag trodde typ inte att det var någon som solade solarium längre..men har förstått att jag har fel… helt otroligt.. och helt overkligt i min värld. Heller snygg och frisk många år än för en kväll/helg..KRAM