Vuxenacne – så vinner du finnkampen!

 • | Annica

vuxenacne

Exempel på vuxenacne – bild lånad från doktorn.com

Kolla in artikeln på elle.se  där jag ger min syn på vuxenacne och hur man behandlar acne och finnar.

En hel del behövdes klippas ner från intervjun, så jag tänkte att jag ger er här hela den oklippta versionen! Intervjun gjordes av Maria Ahlgren på ELLE.

Först lite kort om vad akne är…

Akne på haka, panna och kinder, eller på andra delar av ansikte eller kropp är vanligt förekommande bland både ungdomar och vuxna och orsakas av en kombination av överproduktion av talg och närvaro av bakterier. Det kan bero på en rubbning av balansen mellan normalflora, talg och hormoner – hormonell akne. Produkter och andra yttre faktorer kan ge en försämring eller en förbättring av tillståndet och vissa läkemedel kan utlösa eller förvärra aknen.

Läs gärna mer här och plocka det du anser relevant om du vill ha någon fakta om aknen i sig:

Här kommer intervjun i sin helhet: 

Jag och många andra tjejer får stora problem med acne efter p-pillerstopp. I korta drag, vad är det som händer? Hur vanligt är det?

Hormonerna styr mycket i vår kropp och när vi laborerar med dem i form av börjar ta P-piller, slutar ta P-piller eller byter P-piller så kan det vara påfrestande för kroppen. Huden är kroppens största organ (om man skulle platta ut huden på så skulle den täcka ungefär 1,5 kvadratmeter).  Huden är även ett fantastiskt avgiftningsorgan där svett och talgkörtlar gör sig av med giftämnen som inte andra organ kan göra sig av med. Detta innebär att mycket av det som händer i kroppen avspeglas på huden. Jag kallar huden för kroppens spegel. Så när hormonbalansen sätts i rubbning så visar det dig helt naturligt på vår hud. Tecken på huden för en kroppslig obalans t.ex. hormonellt kan vara ökat antal pormaskar, igentäppta porer och acne.

Det är relativt vanligt att man upplever detta och det är egentligen inte så konstigt för hormonerna styr väldigt mycket i vår kropp och laborerar men med dem så kommer det ske förändringar och en del av dem visar sig helt naturligt på vårt stora utrensningsorgan huden.

Stress, hormoner, acne… Hur hänger det ihop och HUR bryter man en ond cirkel?

När man pratar om hudproblem så kommer man ofta tillbaka till tre saker. Det ena är som nämnt i frågan ovan. Utsidan speglar insidan. D.v.s. är vi stressade, har vi obalans i hormonerna ser vi det ofta på huden. Har man t.ex. problem med magen och överskott av syra kan man uppleva att huden blir väldigt reaktiv och blossig och lätt att få utslag och plitor. Så det inre är en del att bearbeta, det kan vara allt från stessa mindre, äta bättre, sova mer och leva sundare. Det andra är det hormonella, innan vi tjejer får mens t.ex. så får vi ofta ökat antal finnar, lite vidgade porer och fetare hy. Vissa upplever förbättring när de äter vissa P-piller och vissa blir sämre i huden. Man kan även äta tillskott som innehåller omega 3, 6 och 9 som balanserar den hormonella nivån. Sen har vi det tredje felbehandling av huden. Det är jättevanligt att man felbehandlar sin hud och förvärrar sitt hudtillstånd. Många med acne tror att de har fet hud och behandlar efter det. Men så behöver inte alls vara fallet.  Behandlar man en acne hud med produkter för fet hy om den inte är det kan det förvärra problemen enormt. Detta är tyvärr en vanlig missuppfattning och många förstår inte vad de gör för fel. Har man hudproblem rekommenderar jag alltid man uppsöker en SHR-godkänd (Sveriges hudterapeuters Riksorganisation) hudterapeut för en rådgivning.

Om man nu får acne efter p-pillerstopp, kommer det lägga sig när hormonerna stabiliserats? Jag gav upp efter 13 månaders uppehåll och började med p-piller igen, och vet många som gjort det samma. Är vi ”dömda” till evigt p-piller-ätande om vi inte vill ha finnar??

Ja, i de flesta fallen stabiliserar det sig dock kan det vara mycket besvärligt och ta lång tid. Det kan ta upp till 2 år. För de flesta som får problem brukar det ta 1- 1,5 år och det är lång tid och kan bli psykiskt påfrestande. Dock finns det hjälp att få med mer medicinska produkter. Jag arbetar mycket med ett märke som heter Jan Marini som är något av det bästa som hänt för bl.a. acne drabbad hud anser jag. Jag har så många yngre tjejer och äldre kvinnor som jag träffar i mitt yrke som helt plötsligt mitt i livet drabbats av acne och det ledet självklart till en stor frustration. När man behandlar acne med hudvård måste man även här ha tålamod. Vanligt är att man rätt direkt upplever en förbättring men efter ca 2 veckor får en s.k. formsvacka och huden kan upplevs till och med sämre än innan. Då gäller det att vara konsekvent och fortsätta och ta sig igenom det. I 9 fall av 10 så ser man en tydlig förbättring efter 3 månader. Optimala resultat kan ta allt från 6 månader till 1 år.

Jag själv åt p-piller när jag var yngre och fick problem med mycket små finnar då jag slutade. Hade aldrig haft de problem innan. Jag hade tur som hade en mamma som tog mig till en hudterapeut så jag fick rätt hudvård, så de värsta symptomen lindrades men jag minns att det tog ett år innan var helt så som den var innan. Dock började jag aldrig med p-piller igen. Så nej man är inte dömd att äta p-piller pga. det.

Man ska också tänka på att kroppen förändras med åren så bara för att det ett tillfälle i livet blev problem då man slutade med P-piller så ett par år senare kanske inte alls samma problem uppstår.

Hudvård, behandlingar, laser eller medicin? Det är en djungel! Var går gränsen för när acne ska behandlas medicinskt, och skönhetsbehandlingar/produkter inte längre räcker? VAR ska man börja?

Det är väldigt svårt att säga när det ska behandlas medicinskt. Jag tycker att man måste se till både individen och till de faktiska hudproblemen. En person som i mina ögon inte tycks så svår acne kanske upplever det själv och mår extremt dåligt av det psykiskt. Kanske skäms och inte vill gå till skola/jobb.  En annan med samma problem upplever det inte alls som besvärande. Som terapeut måste man vara lyhörd och lyssna på individen man har framför sig.

Har man problem med huden så tycker jag att det absolut första man gör är att besöka en hudterapeut som kan göra en ordentlig analys och produktrekommendation så att man har rätt hemmavård. Om man efter 6 månader med produkter rekommenderade inte ser någon förbättring eller kanske en försämring så kan man gå vidare till en hudläkare för en bedömning av tillstånd och tänkbar ytterligare behandlingsplan.

Ibland upplever jag att tjejer med acne direkt går till en läkare som i en del fall skriver ut starka preparat cremer och/eller tabletter alldeles i onödan. Jag har haft så många unga tjejer som fått kraftfulla mediciner utskrivna innan de ens provat cosmeceuticals, d.v.s. mer medicinsk hudvård. Det är bedrövlig tycker jag. Vissa av dessa mediciner har biverkningar som permanent håravfall och svårigheter att få barn längre fram. Så det är inget man tar i onödan. Måste man så måste man men det är den absolut sista utvägen. Det finns olika styrkor och mediciner och vissa har mycket mindre biverkningar. Fördelen med dem är att i många fall så klingar acnen av och kommer inte tillbaka. Men de ska ordineras med försiktighet och som en sista utväg.

Några ingredienser man ska vara extra försiktig med?

Det är väldigt olika vad som funkar på vem. Tyvärr finns inget facit på vem som ska ha vad så det kan vara en brokig väg innan man har hittat ”sitt” märke.

Vad ska en aknedrabbad kika efter i produkter?

Generellt kan man säga att de produkter som kategoriseras under cosmeceuticals är de som brukar vara mest effektiva. Produkter med olika former av syra i brukar vara de mest effektiva. Jan Marini, Exuviance och Synchroline är tre riktigt bra märken som behandlar acne.

Min favorit produkt är Jan Marinis Bioclear Cream som innehåller en kombination av glykolsyra, salicylsyra och azelainsyra syra för att få de bästa effekterna. Denna formula är enastående resultat vid vuxen-acne, ärr, missfärgningar, förstorade porer, rynkor, fina linjer och solskador.

De flesta syror har god effekt, speciellt kan man kika efter Azelainsyra. Den förhindrar att talgkörtelns utförsgång proppas igen, hämmar bakteriernas tillväxt och motverkar inflammation.

Syresättande produkter är alltid bra då aknebakterien trivs bäst i syrefattiga miljöer.

Hur kan en bra hudvårdsrutin ser ut?

Det viktigaste är alltid det man gör varje dag. Så har man inte råda att gå regelbundet på behandling och lägga pengar på produkter så ska man i första hand satsa på hemmavården. Rengöring, serum, creme med UV-skydd varje dag och peeling och mask ca 2 gånger i veckan är en bra rutin. UV-skydd bör man ha för att minska risken för pigmenterade ärr efter.

Hur mycket kan man göra hemma? När är det läge att besöka hudterapeut eller läkare?

Man kan göra väldigt mycket hemma nu i och med att det finns så otroligt effektiva produkter för hemmabruk. Dock är det väldigt viktigt att man innan man börjar behandla får hjälp av en hudterapeut med vilka produkter som är lämpliga för ens hud.

Många tar till tillskott som dolomitkalk, zink, efamol och B5-vitamin (Pantotensyra) i hög dos. Vad anser du om dessa? Finns bevis att tillskott funkar, eller är det pengar i sjön? Några andra tillskott du tipsar om eller avråder från?

Det finns väldigt mycket olika varianter och man får sortera lite i djungel och inte köpa allt med hull och hår som påstås. Generellt brukar jag tipsa de som använt produkter en tid och känner att vill hjälpa till ytterligare på traven hudvård att komplettera upp med zink som påskyndar läkningen i huden. B5 har visat sig effektivt på många och det är värt att prova om problemen inte blir avhjälpta med produkter. Omega 3, 6 och 9 är allmänt bra för den hormonella balansen. Rådgör alltid med en läkare om du samtidigt tar andra vitaminer eller mediciner.

Om man, som jag, behandlats för acne med antibiotika och Epiduo, hur ska man tänka kring produkter? Hur länge är huden känslig? Vad ska man se upp med, och vad är säkert? T ex syror, peelingar osv?

Initialt så måste man vara försiktig. Huden kan vara extra känslig ett bra tag efter behandlingen. Lugnande och återfuktande produkter är rekommendationen. Huden brukar vara mkt torr så riktigt med fukt gärna i form av både serum, fuktmask och fuktcreme. Efter ett par månader vanligtvis (rådgör med en hudterapeut) så kan man börja med produkter med syra och peelingar.
I början skall man undvika peelingar, starka syra produkter, aktiverande produkter och produkter innehållande A-vitamin som verkar exfolierande på huden. Man bör även bara mkt försiktig med solen och använda UV skydd med SPF 30-50.

Dina tre bästa snabbtips till den som drabbats av vuxenakne!

 1. Gör en hudanalys och försäkra dig om att du har rätt hudvård
 2. Var konsekvent med din behandling. Det kommer inte ske under över en natt utan ha is i magen och hål dig till de produkter du rekommenderat och använd dem varje dag.  Efter 3 månader bör du se förbättring men tänk på att det kan ta 6-12 mån innan du ser optimala resultat.
 3. Använd alltid SPF30/50 vid sol och sola aldrig på dina finnar. Om du solar när du har finnar är risken stor för fula ärr som blir bestående när din acne försvunnit.

11 annica forsgren skincity.se

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

78 svar till “Vuxenacne – så vinner du finnkampen!”

 • (78) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Valuta skriver:

  Hej,

  Slutade i december med Diane som jag åt pga min acne. För ett par månader sedan kom så problemen tillbaka. Jag påbörjade då behandling med Dahls produkter som har gjort stor skillnad på huden i ansiktet. Mitt problem är dock att jag får jättemycket finnar på ena sidan av halsen (något jag aldrig varit med om tidigare: jag har hört att mycket finnar på just halsen beror på obalans med hormoner – stämmer det?) och Dahl – produkterna är alldeles för starka för att använda på den känsliga huden på halsen: har du något tips på produkt som jag kan använda enbart på halsen?

  /Valuta

 2. Olivia skriver:

  Hej! Jag har panik och undrar ifall du kan hjälpa mig då ingen verkar veta vad de är för fel på min hud och vad jag ska göra. Jag har aldrig haft problem med min hy någonsin i hela mitt liv. Har haft en finne i månaden max. Har haft p ring i flera år och de har funkar jätte bra. sen en dag bestämde jag mig dumt nog för att sluta med den. Jag var utan preventivmedel i kanske 4 månader ungefär. Sen när jag började med p ring igen så fick jag hormon plitor över en natt. Hur mycket som helst alltså jag var helt prickig i hela pannan, på hakan och runt munnen. Var säkert 100 prickar. De höll i sig i kanske 7 dagar för att sedan torka ut och försvinna helt. Varje gång jag satte in en ny ring fick jag tillbaka små finnarna i en vecka. Man sätter ju in en ny ring en gång i månaden. Kontaktade en barnmorska som sa att jag skulle försöka stå ut i några månader för att hoppas de ska lägga sig att de kan vara så ibland när man mixtrar med preventivmedel. Jag höll ut i 4 månader. Dom sista månaderna fick jag även sånt här anfall varje gång jag tog ut ringen också. Alltså såg jag ut såhär 2 veckor per månad.

  Jag har nu provat massa olika p piller men blir samma sak med alla sorter. Har nu bytt till en sort utan östrogen vilken är det enda som gjort de lite bättre. Jag får ibland små anfall men inte alls som tidigare. Men vad tror du jag om göra för att få det att försvinna helt? Antar att jag har en hormonellobalans i kroppen men är det något jag behöver som tillskott eller visst det något test för hormonen I kroppen man kan göra? Snälla hjälp mig jag har verkligen sån ångest, vill inte se ut såhär längre har kämpat med de här i ungefär 9 månader nu

 3. Anonym skriver:

  Håller med dr. Ann!

 4. Dr Ann skriver:

  Källa på att acnemediciner ger permanent håravfall samt svårigheter att få barn längre fram saknas i artikeln. Vilka mediciner menar ni gäller detta påstående. Källa till detta påstående saknas och om ni inte publicerar detta kommer artikeln anmälas. Vilka studier visar på detta? Källhänvisning.
  Att avskräcka ungdomar från medicinering för att de istället ska köpa era produkter är osmakligt.

 5. Emma skriver:

  Hej Annica! Har haft besvär med acne hela mina tonår som fortsätter vara ett besvär nu i vuxen (25år) ålder. Dock är acnen betydligt bättre. Har testat olika märken med olika resultat men inte riktigt hittat något märke som passar mig och gör min acne bra. Har endel ärr kvar. Inte jättestora men några stycken runt kinderna. Fick nys om Jan Marini och läst mycket positivt om märket (fick även det som tips från erat gratis hudtest) så jag beställde hem några produkter av märket. Nu har jag testat märket i ca 3 månader och jag har nog aldrig haft/fått så mycket acne runt kinderna eller framförallt käklinjen/halsen som nu. Är detta en ”fas” i hudvårdsrutinen eller borde jag byta? Tycker detta är jättejobbigt.. Tack på förhand.

  • Annica skriver:

   Hej Emma,
   Fina du, förstår att det måste vara jobbigt. I detta skede skulle jag inte sluta med produkterna då det kan förvärra och stressa huden ytterligare. Mitt råd till dig är att du istället backar något med dom mest aktivaste produkterna du har hemma.
   Nu vet jag ju inte exakt vilka produkter du har men exfoliering och serum generellt är de produkterna som man kan justera användningen på. Det som sker i huden är en utrensning av underliggande orenheter. Förvisso är det bra men förstår att det kan vara jobbigt.
   En utrensning brukar vara från 2-8 veckor normalt sett.

   Kram Annica

 6. Matilda skriver:

  Hormonell akne, vad gör jag?!!
  Jag har haft bekymmer sedan jag hamnade i puberteten och allt försvann när jag började äta p-piller vid 26 års ålder, en skänk från ovan kan jag säga. Men tyvärr mådde jag inte bra på dom så jag slutade efter 2 år och problemen har sedan dess varit i full gång och kommer i skov efter min menscykel.
  Nu är jag 32 år och har liksom ingen lust med det här längre. Jag är sedan länge en av SkinCitys trognaste kunder och har lagt så GALET mycket pengar på hudprodukter som inte hjälper, jag har gått hos hudterapeut och det gjorde ingen skillnad. Snälla hjälp mig!!!
  Tack på förhand!
  / Matilda

  • Annica skriver:

   Hej Matilda, jag förstår verkligen din frustration! Hormonell acne är väldigt vanligt, men det betyder ju inte att det är mindre jobbigt för den som drabbats av det. Om du känner att du har testat allt, kan det vara en idé att besöka en hudläkare för att se om det går att medicinera. Ofta är en kombination av bra hudvård och medicin lösningen på svår problematik. Som du skriver kan p-piller hjälpa och det finns en mängd olika p-piller som har olika biverkningsprofiler, så om du inte har något emot att gå på p-piller kan detta också vara värt att kika på igen tillsammans med din gynekolog. Ledsen att jag inte kan ge dig en ”quick fix”, men du kommer att bli hjälpt – du måste bara hitta rätt hjälp för just dig. Kika gärna in alla våra fina före & efter-bilder och historier i Skincitys Hudguide https://skincity.se/sv/hudguiden/fore-efter#scl – det är riktiga kunder som har fått superfina resultat och delar med sig av sina historier för att andra, som du, ska kunna känna hopp om att bli av med sina problem. Kram, Annica

 7. Annie skriver:

  Hej Annica!
  Min partner har problem med akne på ryggen (inget på övriga kroppen eller ansiktet) och har haft det i många år. Han är nu över 30 år och börjar tappa hoppet på att det kommer bli bra. Han har varit till hudspecialister och fått rekommendationer på produkter men inget har hjälpt hittills.

  Vad är din rekommendation? Tar ni på Skincity emot kunder för hudanalys/behandling?

  Mvh Annie

  • annica skriver:

   Hej Annie, Det kan kännas tufft när man har testat en hel del men innan han ger upp tycker jag absolut att han ska ge RESIST Weightless body treatment 2% BHA en chans. Den både återfuktar, lugnar och reglerar talgproduktionen i huden. Så viktigt att hitta en fin balans mellan fukt och exfoliering 🙂 Ge denna iallafall 2 månader och återkom gärna om vad ni tyckte! Plus tänk även på att se över vad han använder i duschen, så att produkten inte är för uttorkande. Aknebakterier trivs i fuktfattig miljö! Kram Annica

 8. M skriver:

  Hej! Jag har lidit utav acne sen ca 13 års ålder och gör det än idag (21 år)… Antagligen hormonell acne. Började äta Diane-p-piller vid ca 15 års ålder som är både preventivmedel och läkemedel mot acne (?) och kan enbart skrivas ut av läkare, ej barnmorska. Det har ju självklart blivit mycket bättre sen 13års ålder tack vare dem men jag har än idag en hel del finnar både på ryggen, bröstet och ansiktet! Känns jättejobbigt då det inte är såpass ”grov” acne att man skulle få medicinering mot detta men det påverkar min ändå vardag. Kan dock få jättefin hy på sommaren när jag solat men ska jag behöva lida av finnig hy resten utav året då? Är så frustrerad, har även en acne kräm vid namn finacea men den torkar ut huden totalt och ger ej längre effekt. Vad ska jag göra?? Har ej råd med jättedyra produkter heller eller ansiktsbehandlingar 🙁

  • annica skriver:

   Hej M, När huden ”mår bra” av solen så brukar huden behöva mer exfoliering. Då detta är precis vad solen gör med huden. Men solen ger oss även många negativa effekter som pigmenteringar, stressad hud och i värsta fall leder detta till en del hudsjukdommar. Så kan verkligen rekommendera dig ett märke som bygger på daglig exfoliering och gärna produtker som hjälper till att bina fukt i huden. Återkom gärna med vad du använder i din hudvårdsrutin idag till info@skincity.se så hjälper mina otroligt duktiga kollegor dig att hitta en rutin som passar dig 🙂 Tänk även på kosttillskott med Vitamin B5 då detta balanserar talgproduktion och Zink har en fördel att lugna inflamamtioner i huden. Kram Annica

 9. Emma skriver:

  Hej, jag har – precis som någon av kommentarerna tog upp – fått problem med acne efter p-pillerstopp och det har nu gått ett år sedan jag slutade utan att jag sett någon förbättning. Jag bokade en tid hos en dermatolog som tog en snabb titt på huden och gav mig alternativen att antingen ta en kombination av Tetralysal och Differin eller p-pillret Yasmin.
  Jag vet inte alls hur jag ska tänka kring detta valet då jag inte fick någon information från läkaren på skillnaden mellan de två kurerna, vet du vad det är för skillnad?

  Tacksam för svar, mvh.

  • annica skriver:

   Hej Emma, Det är lite beroende på hur du upplever problemet i huden och hur länge sen det var du slutade med ppiller. Efter p-piller är det inte helt ovanligt att huden hamnar i obalans och detta blir oftast bättre med tiden. Du kan välja att behandla huden och symtomen. Då väljer du riktigt bra hudvård eller likande Tetralysal. Gör gärna mitt hudtest för att få en rekommendation som passar just din hud. Men känner du att huden inte kommer i balans från ppiller stopp kan det vara bättre att börja med ppiller som hjälper till att hålla huden i bättre balans inifrån. Kram Annica

 10. Louise skriver:

  Ha ha, längst med käklinjen ska det stå 🙂 /Louise

 11. Louise skriver:

  Hej, är helt förbryllad över vad som händer med min hud.

  Jag har aldrig haft problem med acne men nu när jag är 34 har det hänt nått och jag har fått otroligt mycket acne på kinderna, hakan och längs med kärringen, sen i slutet på sommaren. Jag har funderat på vad det kan bero på och mina gissningar är att det kan vara att jag använde olja för tvätt och återfuktning under sommaren, att jag satt i en ny p-stav eller stress.

  Det konstiga är att jag använde olja (olivolja, avokadoolja, araganolja, rapsolja och mandelolja) i flera månader innan jag fick problem och huden var finare än den någonsin varit förut, helt ren och väldigt spänstig.

  I september började jag få finnar, nya varje dag och som spred sig till kluster. Ja slutade med oljan och köpte exuvianceprodukter. Det hjälpte efter ett tag när jag kom på hur jag skulle använda dem. Genom att sätta blemish treatment gelén på alla vätskande finnar slutade de sprida sig och gick bort fort. Men det kom nya på andra ställen i ansiktet ca 1-4 finnar om dagen! Sen har jag testat produkter från exuviance, dermalogica och Jane marini i olija omgångarför rengöring och återfuktning men finnarna fortsätter att komma.

  Så iförrgår fick jag ett infall och använde ekologisk rapsolja igen för att ta bort sminket (jag hade saknat känslan av oljan och tänkte WTF jag får se vad som händer) och sen efter tvättade jag med exuviance och maskerade in den med fuktig handduk för att få bort oljan. Och sen ansiktsvatten, blemish treatment och nattkräm på det. Och huden lugnade ner sig på en gång. På morgonen hade jag inga finnar, och fick inga under dagen som jag alltid får, det brukar klia till och sen ploppar de upp. Och nu har jag gjort samma sak i går igen och nu idag är jag helt finnfri (dock har jag ärr och fläckar kvar)

  Vad är det som händer med min hud egentligen? Har jag gjort något fel alla dessa månader?

  Skulle vara mycket tacksam för ett svar.

  MVH Louise

  • annica skriver:

   Hej Louise, Det låter som att huden kan ha en inre obalans när det kommer till fetter och blir därför mer mättad av olja. Så tänk gärna på att ta till tillskott i tablettform, Vitamin B5 och Zink brukar vara bra för att smörja huden inifrån. Du verkar ha bra produkter som passar din hud så tror att du kan behöva tänka på insidan för att få sista bitarna på plats. Kram Annica

 12. Veronica skriver:

  Hej!
  Jag har en liten fråga, jag var utomlands i tre veckor i mars och när jag kom hem så exploderade hela ansiktet med massa plitor/finnar, småsmå plitor, oftast vita.
  Det började med plitor på halsen som även kliade lite o va irriterade (sökte för detta o fick sagt av en läkare att dom trodde det va svamp) så fick en schampoo som man skulle ta på halsen samt en kräm osv.
  Men dessa plitor har bara blivit värre o värre, har nu på ryggen,bröstet,halsen o hela ansiktet.
  Jag tänkte att detta kunde va en natulig orsak som tex för mkt sol eller att det blev en sån väder skillnad när jag kom hem men de tyckte inte dom då jag även hade fått plitor i hårbotten.
  Jag ska även tillägga att jag har bytt från p-piller till spiral, jag åt yasmins p-piller innan som är bra för huden men då ja trodde att mina humörsväninhar berodde på dessa bytte ja till spiral med mindre hormoner. Kan spiralen va en bidragande faktor? Får ångest över hur jag ser ut just nu. Jag har även rosacea. Har inte lust att söka för detta på en vårdcentral igen då dom inte va till någon hjälp alls.

  • annica skriver:

   Hej Veronica, När huden får högre fuktighet, som värdet på varmare breddgrader, tar huden även lite semester och kanske inte behöver producera lika mycket talg för att bli mjuk och smidig. Så när du kommer hem igen när det är kallare kan huden lätt behövas ställa om dig. Kolla gärna med din läkare, eller kontakta en hudläkare direkt som är expert på hud, och se vad du ska göra. Inte helt ovanligt att ppiller byta påverkar huden och du får lite oroligheter i huden. Så kan vara lite extra vård som huden behöver nu under en period. Kram Annica

 13. Josephine skriver:

  Hej! Har tidigare haft en problemhy med massa finnar osv. Men det har blivit väldigt mycket bättre sen jag började gå hos en hudterapeut 2014 (gjorde då neostrata syra/peeling och hon klämde bort alla mina små finnar runt hakan/käkpartiet som dock jämnt kommer tillbaka tyvärr. Har även gjort ipl som gjort huden väldigt fin) det blev mycket bättre, fick mest några finnar i samband med mens bara. Har använt neostrata produkter för fet hud som hudterapeuten rekommenderade men sen januari fick jag en allergisk reaktion av dom och blev supertorr i ansiktet och fick som nässelutslag, som att jag inte tålde dom och att dom då var för starka, kanske pga att mitt hudtillstånd har ändrats då jag inte har lika dålig hud längre = inte lika starka produkter behövs? Kan tillägga att jag även fick en allergisk reaktion av själva neostrata syra/peelingen för ett år sen som jag gjorde hos henne så då slutade vi göra den. Ialf, jag har börjat plugga till hudterapeut och då har vi hållit på extremt mycket med huden som gjort den väldigt dålig, fått massa finnar av bara det, och tyvärr dök det upp tre bölder på min haka som jag inte haft på väldigt väldigt länge. Hade blivit av med dom. Vad beror bölderna på och kan man bli av/behandla dom på något sett? Fick äta antibiotika för att det blev en infektion av dom och besöka min hudterapeut. Nu är alla borta men en ny har tyvärr kommit. Använder produkter från Elemis för känslig/torr hud. Efter hudananalys på skolan. Men tycker även att jag blir fet i just tzonen. Är nöjd med produkterna då jag inte blir röd vid rengöring längre och dagkrämen som jag både har på dagen/natten återfuktar riktigt bra. Borde jag byta produkter helt eller varför har jag plötsligt drabbats av bölder igen? Känns som att det är fel produkter för huden? Kan tilllägga att jag äter ppillret Diane. Som också hjälpt till att få huden så bra, men då borde man väl inte få bölder? Med vänlig hälsning, Josephine Cederquist

  • annica skriver:

   Hej Josephine, Huden avspeglar mycket hur vi mår och oftast är det många faktorer som påverkar huden. När huden förändras behöver vi anpassa produkterna efter detta. Så eftersom du märkte att huden fick en förbättring hade det kanske varit bra och börjat minska behandlande produkter för acne. Utan mer satsat på produkter som stärker upp huden och får den i balans. Det kan vara många faktorer som har påverkat din hud, allt från hormoner, stress och kost. Så att även börja med kosttillskott som behandlar huden inifrån kan vara ett bra tillägg. Rådfråga gärna mer med mina kollegor på info@skincity.se så hjälper vi dig och ser om du kan göra någon justering i din hudvårdsrutin. Kram Annica

 14. Lava skriver:

  Hej Annica!

  Jag har haft problem med min hy i två år och har mått ganska dåligt av det under lång tid. Det hela började med småfinnar som utvecklade sig till stora, djupa cystor. Sedan går det över till småfinnar över hela ansiktet igen för att sedan bilda cystor. Jag vet inte varför det går i cykler sådär. Jag har tidigare ätit tetracykliner i två omgången. Första gången hade det ganska bra effekt men sista gången var det lite tveksamt. Jag fick även sluta detta pga att jag blev gravid. För ett halvår sedan började jag med exuviance och jag vet inte riktigt om det har blivit bättre egentligen. Under den tiden hade jag småfinnar. Sedan hade jag den värsta omgången av cystisk acne någonsin som har lämnat många ärr… Nu har jag småfinnar igen men ansiktet är fläckigare än någonsin. Borde jag fortsätta med exuviance eller finns det andra alternativ för mig? Jag är fortfarande gravid ska nämnas. Jag blir inte klok på min hud. Jag äter jättebra, inga halvfabrikat, lite socker och försöker äta väldigt lite gluten. Hoppas du kan hjälpa mig då det känns så hopplöst på något sätt.
  Mvh Lava

  • annica skriver:

   Hej Lava, Du ser ut att ha en hälsosam livsstil då detta ofta kan vara en anledning till att huden får en tillfällig obalans. Det kan även vara stress eller hormoner som ökar talgproduktionen i huden. Jag undrar hur du hudvårdsrutin ser ut, skicka gärna ett mail till mina kollegor på info@skincity.se med vad du använder så kan jag och mina kollegor ta en titt och se om du kan göra några ändringar för att öka resultatet av din behandling. Kram Annica

   • Lava skriver:

    Tack för ditt svar! Jag har gjort testet på skincity två gånger och fått rekommendation om exuviance två gånger, men jag känner bara inte att den ger den effekt som andra verkar få av den. Faktiskt så hade jag den värsta hyn någonsin ca en månad efter jag börjadeed stora djupa cystor som växte sig utanför Käklinjen som normalt är där jag får finnar. Den är inte fullt så dåligt längre men eftersom huden ändrat sig och gått både upp och ner under tiden känner jag inte att den kanske är rätt för mig. Jag använder clarifying cleanser, toning lotion, vespera serum, sheer refining fluid, night renewal hydragel samt clay mask. Jag slarvar aldrig med rengöring och har inte onödigt mycket smink. Det hela känns bara hopplöst.

    Mvh
    Lava

    • annica skriver:

     Hej Lava, B5 har visat sig effektivt på många och det är värt att prova om problemen inte blir avhjälpta med produkter. Kan även rekommendera dig att lägga till Clarifying solution från Exuviance som arbetar väldigt fint på just tilltäpptheter. Upplever du även huden yttorr ibland kan jag även rekommendera att du varvar huden med Evening restorative complex till natten. Håller tummarna för dig! Kram Annica

 15. Zofia Persson skriver:

  Hej Annica!

  Först och främst TACK för er kundservice! Jag har mailat många frågor sista tiden och tålmodigt fått svar snabbt.

  Jag följde ert råd att gå till en hudläkare för att få veta exakt vad mitt hudproblem är. Det visade sig vara acne. Men inte oren eller fet hud, utan känslig. Han skrev ut p-piller och Skinoren och sa att det är det enda jag ska använda. Total avhållsamhet mot allt annat. Jag ska alltså inte ens rengöra ansiktet. Inte heller använda solskydd i ansiktet ”för när huden byggt upp sig själv så klarar den solen ändå” (jag ska skydda med solhatt mellan 11-15).
  Kan detta verkligen vara något? Att inte ens rengöra? Inte använda UV-skydd?
  Han menade att dessa läkemedel (Diane och Skinoren) inte kommer att bota acnen utan när jag känner att jag tycker att ”nu vill jag bli frisk” skulle jag återkomma – jag antar att steget då är invärtes antibiotika då jag idag sa att jag inte vill ha något sådant just nu. Förstår jag saken rätt ska de m.a.o. hålla acnen i schack så länge jag använder de.

  Jag vände mig till er kundtjänst från början för att jag var förvirrad över vad jag egentligen har (allmänläkare sa rosacea och en hudterapeut sa acne) och fick rådet att gå till en hudläkare. Nu när jag varit hos hudläkare känner jag mig ännu mer förvirrad. Hur kan min acne bli bättre av att jag inte ska rengöra ansiktet och inte tillföra någon fukt till min redan känsliga hud? Jag har tidigare (från allmänläkaren) använt Finacea, vilket gjorde det bättre men inte helt bra.

  Ser nu att detta inlägg är gammalt, men jag får hoppas att du ser nya kommentarer ändå.

  Hälsningar
  Zofia Persson

  • annica skriver:

   Hej Zofia, Blir så glad när någon berömmer mina duktiga kollegor på SC. De brinner för det som de gör och alltid med en sån bra kunskap. Vi tar ofta råd av varandra jag och dem! Går ogärna emot direktiv som man får av läkare, men att inte använda en bra rengöring och spf ANPASSAD SÅKLART för din hud låter galet. Det är lite som att välja att inte måla sitt hus, välja bort tandcreme när man borstar tänderna….ja du hajjar. Det går ok men resultatet blir bättre om man väljer bra och anpassade produkter. Att bara använda vatten när du dushar ger din hud fel ph och hudens yta/syraskyddsmantel rubbas och med det kan miljön för bakterier bli extra bra. Det vill vi inte. Att hålla på för mycket ska du inte i samband med Skinoren men rengöring och crema tycker jag att du ska ha.

   Gör så att du plockar upp en tråd med en av mina kollegor som du mailat med. De kan din huds historia och kan hjälpa dig med passande produkter. Håller tummarna nu! kram Annica

   • Zofia Persson skriver:

    Tack Annica för ditt svar!
    Jag tycker precis så som du skriver, så det känns bra att du med din kunskap och erfarenhet tycker så.

    Jag kan inte ge tillräckligt positiva ord om er för att få fram allt! Ni är fantastiska!
    Tack för att ni finns och delar med er av er kunskap och erfarenhet. Och att ni är så tillgängliga!
    Jag ska absolut skriva till de jag mailat med tidigare. De har varit så bra och proffsiga.

    Återigen tack för att du tog dig tid att svara.
    Ha en bra kväll!
    Stor kram från Zofia

 16. Therese Wihlborg skriver:

  Hej!
  Jag har precis köpt cosmopharmas rengöring, mask , aloe vera gel och kräm. Rekommenderar ni det mot acne och har ni hört om någon som blivit hjälpt av det?
  //Therese

  • annica skriver:

   Hej Therese, känner faktiskt inte till dom produkterna. Hade velat ge dig ett svar men kan tyvärr inte vara till hjälp den här gången : )))))

   GOD JUL, kram Annica

 17. Kris skriver:

  Hej,
  Tack för ett bra inlägg! När jag började med p-piller i tonåren så hade jag en hel del finnar som då försvann efter ett tag utan att jag reflekterade över det. När jag sedan slutade med dessa p-piller några år senare så exploderade det upp massor med finnar i mitt ansikte och på min rygg. Jag började efter många om och men att äta p-piller igen och min hud gick tillbaka till det hanterbara. Min hy är långt ifrån perfekt och jag får några finnar då och då på kinderna. Detta är dock inte så stort problem för mig. Jag tänker nu sluta att äta p-piller igen och är orolig för att detta med acnen ska upprepa sig. Jag är medveten om att kroppen förändras och att det inte behöver bli lika illa som sist men…. Min fråga är om man jag redan nu (efter att ha gjort ett hudtest) kan börja använda de produkter med syra som du rekommenderar ovan i förebyggande syfte eller bör man vänta till ”helvetet brutit ut”?
  Tacksam för svar!

 18. Annika skriver:

  Hej!
  Jag har aldrig haft dålig hy, men för cirka 5 månader sedan slutade jag med mina p-piller och min hy är nu helt förändrad. Små finnar på kinderna och ofta någon större på hakan eller på kinden.

  Har ni något bra tips? Ska jag boka in en hudanalys?

  Tacksam för svar!

  • annica skriver:

   Hej Annika, att sluta med p-piller burkar ge den effekten men som tur är så brukar det vara övergående. Plitor krig munnen och på kinder är det vanliga och nu behöver du justera din hudvårdsrutin till en mer aktivt behandlande sådan på just dessa inflammationer. Jag skulle testa SC hudtest, på så sätt får du en analys av din hud och verktyg till avd som kan ge dig ett jättefint resultat. Kostnadsfritt…förstås:

   http://skincity.se/sv/skintest

   kram Annica

 19. Veronica skriver:

  Hej,

  Slutade i december med Diane som jag åt pga min acne. För ett par månader sedan kom så problemen tillbaka. Jag påbörjade då behandling med Dahls produkter som har gjort stor skillnad på huden i ansiktet. Mitt problem är dock att jag får jättemycket finnar på ena sidan av halsen (något jag aldrig varit med om tidigare: jag har hört att mycket finnar på just halsen beror på obalans med hormoner – stämmer det?) och Dahl – produkterna är alldeles för starka för att använda på den känsliga huden på halsen: har du något tips på produkt som jag kan använda enbart på halsen?

  /Veronica

 20. Anna skriver:

  Hej!

  Har haft problem med finnar så länge jag kan minnas. Det har blivit bättre med åren , är nu 36 men får fortf finnar och då stora bölder. Oftast på hakan. Har använt Exuviance i 10 v och tycker att det har blivit mycket värre nu de sista 3 veckorna. Förut kunde jag få kring mens men nu har jag stora finnar/bölder hela tiden. Kan det bero på att jag bytt till Exuviance och att huden nu ”rensas” (även om jag trodde det skulle komma i början) eller passar inte Exuviance mig eller har jag kanske fel produkter inom Exuviance (har för känslig hy)? Eller behöver jag bara större tålamod m produkterna?

  Tack! // Anna

  • annica skriver:

   Hej Anna, Du ska fortsätta för det låter som en utrensning och dessa brukar ge med sig. 10 v är en kort tid så ge det ett halv år i alla fall. Vill du gå igenom din rutin med en hudterapeut så maila till info@skincity.se och bifoga en bild. Vi hjälper dig gärna ”under resan” Anna!

   kram Annica

 21. Zarina skriver:

  Hej, tack för tipsen.
  Hade en fråga, har hört att man kan käka något slags tabletter mot hormoner o finnar för o få fin hy, isåfall vad heter dem? är dem bra ? eller finns det något sådant du kan tipsa … 🙂
  tack i förhand

 22. Maria skriver:

  Hej! Tack för ett intressant inlägg. Tänkte prova Exuviance, men vilken? Har acne, porer och ärr. Tacksam för svar.

 23. Tiima skriver:

  Ber verkligen om hjälp!
  Jag vet inte om det är på grund av det men jag tror att mina finnar kommer av eller iaf förvärras av min pollenallergi. Kan pollenallergi ge finnar?
  Mår så dåligt av min akne! Ska inte se ut så när man är 32 år. Har pga en sjukskrivning varit inomhus i ca två veckor och då försvann i stort sett min acne men kommer tillbaka i full kraft nu när jag börjar vara ute igen. 🙁
  Har finnar från mars till september. Det värsta är att min allergi inte syns på allerigtesterna så de hjälper mej inte med min allergi och allergitabletter tar bara bort det allra värsta av min klåda i näsa o ögon.
  Finns det något som iaf kan hjälpa min hy? Får väldigt många finnar som mer vätskar när man klämmer dom än att det kommer vitt. Porerna blir förstorade och lite exemig i mungipor och ögonvrår och när man ler och kisar så får jag veck och torrhetsrynkor. Är inte alls så här på vintermånaderna och nu när jag var sjuk och höll mej inomhus. Har du hört talas om något liknande? Vilka produkter kan hjälpa mej?

  • annica skriver:

   Hej Tima, Alltså det är ingen jag vet uttalat så men när kroppen blir påfrestad så kan allt hända. Svårt att säga rakt av men jag skulle vilja rekommendera dig Exuviance och testa. Köp deras startkit som inte är så dyra så ka ndu se om det kan vara något för dig. Hör gärna av dig å berätta sen. Kram annica

 24. Linn skriver:

  Hej! Jag håller just nu på med en behandling för min akne där jag äter antibiotika och använder Epiduo på nätterna. Till en början var min hud väldigt torr och då använde jag en kräm från La Roche-Posay som var till för medicinsk behandlad hud. Nu upplever jag att den är för fet att ha på dagarna och skulle vilja ha tips på en ny rutin jag kan börja använda, och kanske även fortsätta med efter min behandling. Jag är rätt vilse i denna djungel av krämer så blir väldigt tacksam för tips på produkter jag kan använda nu en månad tills behandlingen är över, och sedan efteråt.
  Tack!

  • annica skriver:

   Hej Linn, Åhh skulle vilja ge dig en hel rutin… men medans du äter medicin så bara någon lätt snäll återfuktare … tex jan Marinis Transformation cream. Gör dock gärna hudtestet på skincity så får du en komplett rekommendation av tex Jan Marini som är riktigt bra. Kramar annica

 25. Johanna skriver:

  Hej Annica, jag bytte för 6 v sedan från Dermalogica (som totalt förstörde min hy, använt det i ca 5 mån) till Priori Advanced AHA rengöring, serum och Barrier repair complex. Nu har jag knottror på kinderna, det poppar fortfarande upp någon röd plita här och där. Har varit hos läkaren och fått Dalacin kutan lösning som jag använt i några dagar. Kan jag kombinera Dalacin med Prioriprodukterna? Tycker du jag ska ha is i magen eller gå tillbaka till min hudterapeut? Så otroligt trött och ledsen på min hy, allt förstördes då jag började med Dermalogica och jag har nu haft dålig hy i över ett halvår..

  • annica skriver:

   Hej Johanna, men så trist… Skulle inte rekommendera dalacin med priori då det kan bli för mkt exfoliering på huden. GÅ tillbaka till din hudterapeut och konsultera med henne/honom. Berätta hur du känner och visa din hud. Sen ja.. mkt mer is i magen vid byte av märke.. kramar annica

 26. Sara skriver:

  Hej Annica! Jag har sedan jag var 12 år (är idag 27) haft stora problem med acne på ryggen. Jag har haft mycket onda bölder som har gjort jätteont och gjort att jag har väldigt mycket ärr på ryggen, stora gropar och även mycket lila märken. Sedan får jag även vanliga finnar också på den. Jag har mått så himla dåligt av detta och det har verkligen påverkat mig negativt. Jag hatar att gå i bikini på sommaren och jag har aldrig gått klädd i linnen eller klänning som visar någon del av min rygg. Jag har aldrig vågat prata med någon om detta, det var först förra året jag vågade ta tag i det med stor skam i kroppen. Då fick jag Diane p-piller utskrivet som har hjälpt mig jättemycket faktiskt. Men nu har det gått ett år och jag får inte äta dom längre. Det tog ca en vecka sen var acnen tillbaka. Har du något tips på vad man kan göra åt finnarna? Produkter, behandlingar? Och vet du om man kan behandla ärren på ngt sätt ner det är sådana stora gropar, kan man fylla ut dom eller är det bara att leva med det tro? Ledsen för långt inlägg men jag är desperat nu när sommaren är på väg igen.. Kram Sara

  • annica skriver:

   Hej Sara., Vad jobbigt för dig. Det finns bra produkter och behandlingaar. Bla tycker jag du ska testa Jan Marinis kroppscrub 2-3 gånger i veckan och deras hand and body lotion. Du får försöka komma åt så gott du kan på ryggen. Du kan oxå boka tid på hudvårdsklinik och få en ryggbehandling, precis som för ansiktet fast ryggen. fråga bara. Bor du i Stockholm kan jag tipsa om Ulrica på Skinmedical. I en del fall får man kombinera med tabletter en period som fås av hudläkare i kombination med produkter. men det är alltid sista utvägen. Var noga med att inte sola ryggen då det kommer ge dig ärr från finnar. Just dessa produkter jag tipsar om är bra mot finnar och även ojämn hud. Har du väldigt stora ärr så kan man gå på behandling och behandla med apparatur. Varmt lycka till! kram annica

 27. josephine skriver:

  Hej. Skulle vilja prata lite med dig. Samt skicka bilder så du får se. Kan du snälla maila mig. gripjosephine@hotmail.com

  Mvh josephine:)

  • annica skriver:

   Hej Josephine, Du når mig här via kommentarsfältet på bloggen! Vill du ha personlig konsultation på annatvis så hänvisar jag till mina fantastiska kollegor på skincity. du når dem på info@skincity.se Kram annica

 28. Erik skriver:

  Tjena jag har åkt på semester nu och glömmt min rengörare.. Hur ska ja bete mig för att inte få finnar?

  • annica skriver:

   Hej Erik, Vilken bra fråga;) kan du kanske hitta en ny där du är på semester? Det är mitt bästa tips. Kram annica

 29. Thessa skriver:

  Jag använder BÅDE receptbelagd medicin och bra hudvårdsprodukter, det ena behöver inte utesluta det andra, men man får garanterat mycket finare resultat om man sköter om huden ordentligt utöver läkarns ordinationer, för aknemediciner har en del otrevliga biverkningar för hyn (torrhet osv). Jag klarar mig inte utan mina mediciner, men inte heller utan mina fina krämer 🙂 Många läkare är lite ouppdaterade på hudvård tycker jag, det finns så otroligt effektiva produkter idag, allt mot akne är ju liksom inte bara ”Clearasil” numera 🙂

 30. Fatima skriver:

  Hej Annica!
  Jag har precis öppnat hudvårdssalong o undra om du kan tipsa ett bra behandlande hudvårdsmärke som jag tänkte ta in. Har jobbar med md, Dermalocia men är sugen på något nytt. Nu har jag bara MÅ på salongen, men behöver ett mer behandlande märke till tex acne, rynkor, rosacea. Det är en djungel där ute:)
  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Fatima, Håller med det är en djungel! Finns många bra… ett märke som kan vara värt att kolla in som lanseras nu i augusti av Dermarome är EA Pro! Själv är jag mkt spänd på detta… bakom står Joe Lewis grundare till bal Priori. Kolla in det, kontakta dermarome så får du mer info. Kram annica

 31. Anna skriver:

  Vad roligt att höra att fler blivit hjälpta med sin acne. Jag började också med exuviance efter att ha provat olika sedan 10 år tillbaka. Har alltid haft väldigt mycket problem med acne. Nu har jag haft exuviance i 5 månader och jag säger som Caroline ovan, nu kan jag gå osminkad utan att må dåligt. Min hy börjar se så frisk ut och det är en så stor lättnad att äntligen slippa det vid 28 års ålder. All ära till er på Skincity! Ni är fantastiska!

 32. Ida skriver:

  Hej Annica!
  Har problem med ”plitor” och finnar på hakan och runt munnen som jag aldrig blir av med! Jag tror främst det beror på mina minipiller som jag nu slutat med för ca 1 månad sen.. Kör på dermalogica men det verkar inte bli bättre. Har hört att vissa produkter har syror som ska verka bra mot finnar. Finns detta i dermalogica? Har tittat runt lite på internet och hittade cicamed. Har du någon erfarenhet av de produkterna?

  Tack för en bra blogg och sajt!
  Mvh Ida

  • annica skriver:

   Hej Ida, Ja syra generellt är bra mot problem på huden. Dermalogica har i vissa serier. Dock tar det tid efter en hormonomställning inan hormon nivå balanseras. För mig personligen tog det 1 år. Viss hjälp får du med produkter att hålla det i schack å så men man måste även ta hänsyn till det som händer på insidan. Kram Annica

 33. Kasia skriver:

  Otroligt intressant inlägg Annica! Din blogg är som uppslagsverk för mig 🙂

 34. Caroline skriver:

  Intressant och lärorikt inlägg! 🙂 Jag hade själv mycket påfrestande problem med acne förra året och vände mig till slut till hudläkare som skrev ut receptbelagd medicin direkt. Hade dock förväntat mig en mer noggrann genomgång och gärna diskuterat mer kring ämnet, istället för att bara få höra ”jaha, acne ja, då blir det antibiotika”. Tyckte inte att det hjälpte så mycket heller. Hann gå på denna dyra och starka medicin Tetralysal i nästan två månader innan jag valde att ta hjälp på annat håll och vände mig till er som tipsade om Exuviance produkter som jag även hört/läst mycket goda resultat om innan.
  Exuviance har hjälpt mig så otroligt mycket att jag inte kan beskriva hur tacksam jag faktiskt är. Syraprodukter är det bästa som hänt mig och ger så överraskande fina resultat på huden. Nu har jag ”bara” ärr kvar över ansiktet, främst kinderna där det syns som mest. Trots dessa prickar, som verkar blekas successivt med tiden (love you Vespera), känns det äntligen bra att se sig själv i spegeln! Det är sådan lättnad att slippa må dåligt över hur man ser ut och få tillbaka självkänslan. Tidigare HATADE jag att vara osminkad bland folk, t o m på Ica, då jag påminde mig själv om hur för jävligt det kändes. Det gjorde verkligen ont. Nuförtiden vill jag däremot helst bara gå osminkad. Njuta av min numera välmående hud. Det har jag er fina hudterapeuter på Skincity och Exuviance mirakelprodukter att tacka så hjärtligt för! 🙂
  Jag önskar samtidigt att fler personer kunde få hjälp att rådgöra med hudterapeuter om just medicinsk hudvård och upplysas om vad för alternativ som finns på marknaden innan de proppas med starka mediciner som varar i flera månader.

  • Karolina skriver:

   Hej!

   Vill bara instämma i Carolines lovsång till Exuviance! Jag har kämpat i många år med envis vuxenacne, provat otaliga hudvårdsmärken och ätit antibiotika i perioder, utan resultat. Men tack vare Exuviance har min hud blivit jättefin!!

   Har också ärr kvar, som sakta med säkert bleknar. Är så underbart att slippa smärtsamma bölder som aldrig ville läka ut helt. Nu är de borta och jag kan inte nog uttrycka min tacksamhet!

   • annica skriver:

    Hej Karolina, roligt att höra!! Fantastiskt verkligen! Tack för att du delar med dig! Kram annica

   • Caroline skriver:

    Visst är det fantastiskt! Roligt att höra att du också hittat rätt 🙂 Vilket elände man haft tidigare alltså… Det enda jag ångrar är att jag inte upptäckte detta tidigare. Länge leve hudvård!

  • annica skriver:

   Hejsan Caroline, STORT tack för din kommentar… så intressant att läsa och så otroligt glad jag blir av att höra att du fått hjälp av oss och Exuviance. Skall dela med mig dina ord till mina kollegor som hjälpt dig. Så underbart att du är bättre i huden nu…Stor kram till dig annica

   • Caroline skriver:

    Hej Annica! Kul att ni uppskattar när man delar med sig av egna erfarenheter för att kanske kunna inspirera andra 🙂 Tycker alltid att det är så intressant att läsa andras kommentarer om deras hudresor. Så varför inte dela med mig av min, tänkte jag 🙂 Stor kram tillbaka!

    • annica skriver:

     Hej Caroline, Det gör jag verkligen!! Jag är jätteglad att du gjorde det…och du gav mig just en ny ide..:) håll utkik! Kram annica

 35. Katinka Roos skriver:

  Hej!

  Jag jobbar på reklambyrån TBWA och skulle inom ett par veckor vilja göra ett utskick till dig för en av våra kunders räkning.
  Tacksam om du kan maila mig en adress vi kan buda till så kommer ett trevligt litet paket inom kort!

  Vänliga hälsningar
  Katinka Roos

 36. Sanna skriver:

  Hej!
  Jag ska byta till Rodial från Dermalogica. Hur ska en smart övergång ske? Är dessa produkter jätteolika varandra så man måste vara extra försiktig? Tack på förhand!