A-vitamin med Madelene

 • | Frida

A-vitaminets prime-time av året är här! Likaså alla frågor och funderingar kring vitaminet. Jag och min vän och kollega, aka A-vitamin experten Madelene snick-snackade om de vanligaste funderingarna kring vitaminet i en IGTV jag publicerat på Hudspecialistens instagram.

A-vitaminets formler

Detta är de fem vanligaste formlerna av A-vitamin och deras egenskaper. I det stora hela har A-vitamin samma fina egenskaper på huden men med forskning som går framåt har de olika formlerna sina egna unika egenskaper.

 • Retinyl palmitat, kan förekomma med fler namn – kärt barn har många namn. En oldie but goldie bland A-vitamin formlerna. Detta är en ester-form vilket gör den mildare på huden. För att hudcellernas receptorer ska kunna ha upp vitaminet behöver den omvandlas till tretinoin syra vilket Retinyl palmitat gör efter tre omvandlingar i huden.
 • Retinol – Mest omtalade formen av A-vitamin också mer aktiv på huden men passande alla. Efter två omvandlingar i huden blir retinol tretinoinsyra och kan tas upp av cellernas receptorer.
 • Retinaldehyd, känd som Retinal. Hela 11 gånger mer verksam än retinol och kräver bara en omvandling i huden. Detta är den ända form av A-vitamin som är antibakteriell vilket är fint passande en acnebenägen hud.
 • R-retionate (retinyl retinoate) En form som bildas när man korsar retinol alkoholen och Tretinoinsyra, kräver alltså ingen ovanligt i huden! Unikt med denna form är att den är mild och passar en känslig hud.
 • Hydroxypinacolone Retinoate (HPR) den nyaste stjärnan i A-vitamin-familjen. Denna form kräver inte heller någon omvandling då detta är en ester från Tretinoinsyran! Mild men effektiv.

3 av de 5 formlerna finns i olika serum hos Medik8. Maddes solklara favvis, R-retinoate Yout Activating Cream Intense. Trappstege av koncentrationer med Retinaldehyd, Retinal serum 1 och detsamma med med Retinol. En härlig oljebas, Retinol 3tr

Jag och Madelene är rörande överens – Vi älskar Medik8 och deras produkter med A-vitamin. De har en produkt för alla! Hur känner ni för ingrediensen, har ni en favorit?  🙂

 

signatur frida

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 svar till “A-vitamin med Madelene”

 • (5) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Bella skriver:

  Hej! Jag är 32 år och har aldrig användt retinol. Jag har jättekänslig hy och jag vill helst inte gå igenom en fas där huden flagnar. Vilken retinol bör jag satsa på då? Och hälst någon som inte är så dyr. Tycker alla retinolprodukter jag har kikat på kostar över 1000 spenn, och jag är på en tight budget för tiden 😉

 2. Åsa skriver:

  Tack för ett informativt inlägg! Jag undrar vilken form av a-vitamin jag kan använda om jag vill behandla acne plus jobba med strukturen plus är lite känslig?