Allt om acne

 • | Frida

Acne, ett otroligt laddat ord och ett ord jag tror många har negativa associationer till. Av befolkningen får 80% acne, 20% en svårare grad. Ja, det finns faktiskt olika typer av acne. Tänk att ett så vanligt förekommande hudtillstånd kan få så många att må dåligt över sin hud. Kunskap skapar förståelse och med mer förståelse över huden och dess tillstånd suddas förvirringen över sin egen hud sakta ut. Det är vad jag hoppas med detta inlägg. Det här är acne!

Varför får man acne

Genetiken och hormoner, framförallt det manliga hormonet testosteron ligger som grund för acne. (Detta hormon finns både hos kvinnor & män) Acne lokaliseras ofta där våra talgkörtlar är som störst –ansikte, rygg & bröst. Talgkörtlar finns där det finns en hårsäck och huvudsyftet är att smörja huden. Om vi har för höga halter manligt könshormon i kroppen eller om man är känslig mot hormonet (vilket är vanligt) blir slutresultatet istället en överproduktion av talg och irritation i porens väggar och utförselgång. Talg som är hudens fett lämnar då efter sig fettsyror, för att poren ska kunna stå emot dessa irriterande fettsyror produceras fler väggceller som slutligen bildar en hornplugg. Den spärrar igen porens utförselgång – vi känner igen den vid namnet pormask.

Kända för sin fina verkan på inflammation i huden. Skinceuticals Blemis+Age Cleanser Gel, Paulas Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid, Medik8, Crystal Retinal Serum, iS Clinical Pro-Heal Serum Advance+

Propionibacterium acnes

Talg slutar inte produceras pga hornpluggen, Propionibacterium acnes, även kallad P acnes är en bakterie vi alla har på vår hud. Bakterien lever på fettsyror & talg så i denna fetare miljö stormtrivs P acnes och frodas, ur detta skapas inflammation och acne.

Komedoner, papler och pustler

 • Komedon – Pormask på hudterapeutspråk, nja riktigt så speciella är vi inte – vi har inget eget språk, det är latin som alla ord och begrepp kommer ifrån. Det finns svarta och vita pormaskar, öppna respektive stängda. En pormask består av talg, bakterier och gamla hudceller. Att de blir svarta (de öppna pormaskarna) beror på att melaninet oxiderar med syret i luften. Det är alltså inte smuts. De stängda komedonerna liknar vita upphöjningar i huden.
 • Papel – Är en utslagsfläck eller knottra som är lätt upphöjd och vanligtvis röd.
 • Pustel – Varblåsa är den raka översättningen, kvissla eller finne är ett mer vanligt uttryck. Papler och pusler förekommer ofta tillsammans på huden, papulopustulös beskrivs då tillståndet.

Olika typer av acne

Med hjälp av ovanstående lexikon kan vi bättre förstå de olika formerna av acne:

 • Komedoacne – Består av pormaskar, huden upplevs ojämn och knottrig. Det bästa sättet att råda bot på Komedoacne är rätt val av hudvård för att finna balansen i huden. Att hitta rätt produkter är lättare sagt än gjort, har du gjort vårt Hudtest tidigare? Om inte så har du en väldigt mycket lättare väg till att hitta passande produkter anpassad just din hud, klicka dig vidare till hudtestet. 😊
 • Papulopustulös acne – En mix av papler & pustler på huden, röda upphöjda inflammerade finnar. Vid acne kan ingredienser i hudvård som retinol, c-vitamin och BHA-syra ge fina resultat utan läkemedel. Men ibland räcker inte hudvården riktigt till, ta kontakt med en hudläkare som vet vilket läkemedel som passar dig bäst. Om man använder läkemedel för sin acne är fuktgivande & lugnande hudvård att rekommendera som kombination.
acne

NeoStratas Restore serie är fint passande under en pågående medicinering av Acne. Lugnande & återfuktande produkter med den milda PHA syran.

 • Nodulocystisk acne – Nodulus betyder knuta eller bula i huden. Denna form av acne kallas även böldacne eller akutacne. Vid denna form av acne behöver man först hjälp av läkare och istället satsa på lugnande & återfuktande hudvård i kombination med läkemedel.
acne

Inflammerade knutor (nodulus) under huden samt pustler vilket liknar vita varblåsor.

Olika typer av acne men som tillsammans med hudtyp & övriga hudtillstånd behöver anpassad hudvård och kanske även medicinering. Tveka inte att be om hjälp. 😊

signatur frida

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

22 svar till “Allt om acne”

 • (22) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Ameena allo skriver:

  Hej, jag lider av akne i ansiktet och rodnad, jag vill fråga dig hur kan jag bli av med dem eller kan jag boka tid hos läkaren

  • Frida skriver:

   Hej Ameena, Har du djupare inflammationer så rekommenderar jag dig att ta kontakt med läkare och att man då i kombination med eventeullt läkemedel kan komplettera med mer lugnande och stärkande produkter, såsom Neostratas Restore serie.

 2. Mimmi skriver:

  Hej! Om man är drabbad av ”Nodulocystisk acne”, med stora ömmande bulor under huden, vad ska man då använda för produkt för att få bort dom? (Tar redan antibiotika sedan flera år tillbaka)

  • Frida skriver:

   Hej Mimmi, Vid denna form av acne behöver man ta hjälp av läkare och istället satsa på lugnande & återfuktande hudvård i kombination med läkemedel. Dessvärre ser man inte tillräcklig effekt och resultat med enbart hudvård på denna form av acne. Konsultera gärna med din läkare om annat val av läkemedel i detta fall kanske passar dig bättre. Jag och mina kollegor hjälper gärna till att konsultera med kombinerad hudvård. 🙂

 3. Moa skriver:

  Hej, jag behöver verkligen hjälp. Jag har fått en extremt dålig hud som har fått mig att må sämre. Har dock inte besökt en läkare, kan man gå till vårdcentralen?

  • Frida skriver:

   Hej Moa, Jag förstår att det måste kännas superjobbigt. Du kan absolut vända dig till en vårdcentral och få hjälp därigenom. Vill du ha vidare hjälp med hudvård utöver ett alternativt läkemedel så tveka inte att höra av dig til mig eller mina kollegor. 🙂 Kram

 4. Agnes skriver:

  Hej!
  Jag har haft ganska mycket problem med hormonell acne på käklinjen och har fått Epiduo utskrivet. Dock är jag tveksam till om det är bäst att använda det eller köra på en bättre hudvårdsrutin med BHA och AHA som du skriver om här uppe. Finns det något som är bättre eller kan man kombinera de två?

  • Kaisa31 skriver:

   Tabletter mot akne – http://derminax.se Började ta den när jag hade hemska akne utslag, dom började försvinna och sen dess har jag använt den som förebyggande.

  • Frida skriver:

   Hej Agnes, Epiduo har lite längre svarstid av huden innan det verkar, man kan lätt uppleva en försämring innan det blir bättre. Kanske komplettera med något bakteriehämnande tillsammans med detta läkemedel från din läkare. Rådfråga gärna henne/honom. Att istället satsa på hudvården kan också ge resultat för dig, där vill jag inte lova om det är bättre eller inte, det är så otroligt individuellt. Hör gärna av dig om jag kan hjälpa dig vidare på något vis. 🙂 Kram

 5. Maja skriver:

  Hej!
  Går det att ha torr hud och acne, eller kan man bara ha acne om man har fet hud?

 6. Eu skriver:

  Hej! Jag började med ACOs pure glow serie (dagkräm och nattkräm) i början på juni och det fungerade bra. För 6 veckor sedan inkluderade jag även the ordinarys niacinamide-zink serum och började ganska snart få finnar vilket jag normalt sett inte har problem med.

  För ca 3 veckor sedan inkluderade jag även acos pure glow serum som tillhör dagkrämen och nattkrämen. Men finnarna blev värre och värre, får finnar främst på kinderna i små grupper (aldrig haft förut), hakan och ”småfinnar” i pannan.

  Jag vet om att det kan ske när man tillsätter en ny produkt men efter 6 veckor så fanns ingen tendens till förbättring (snarare värre) så jag slutade med the ordinaryserumet för några dagar sen då jag misstänker att det kanske är det som min hy inte trivs med.

  Jag får fortfarande finnar och vet inte om det beror på det nya serumet från aco? Skulle jag ha fortsatt med det andra serumet från TO och vart tålmodig eller var det kombinationen av dem båda som orsakade allt kaos?

  Jag vet inte hur jag ska göra nu, känner mig inte alls bekväm med massa finnar men vill inte ge upp heller om hyn faktiskt blir BÄTTRE om jag bara är tålmodig. Hur vet man att det är invänjningsprocessen eller att hyn verkligen säger ifrån? Värt att tillägga att jag aldrig riktigt använt hudvård med aktiva ingredienser innan.

  Rengör med acos gel följt av micellärt vatten och toner innan applicering.

  • Frida skriver:

   Hej Eu, Jag förstår att det känns superjobbigt med finnar och utbrott. Allt man vill med nya hudvårdsprodukter är ju förbättring såklart. Är produkterna nya och hudvård generellt ganska ny för dig är det inte ovanligt med en utrensning. Serum är som oftast mer aktiva än dag -och nattcremer så jag tror dina nya utbrott du upplevt senaste veckorna beror just på en utrensning och invänjningsfas av huden. Kanske att du ska backa bandet något, vänja in mer varsamt och inte använda serumen dagligen utan varannan eller var 3e dag. Detta skapar också en chans för huden att ”lära känna” produkten och ingedienserna. En utrensingsfas brukar hålla i sig mellan 3-8 veckor så mitt råd är att vara lite mer tålmodig en tid till och jag vill tro att det vänder för dig. Kram

 7. Matilda skriver:

  Jag har haft akne länge och ett tag åt jag även tetralysal antibiotika mot det. Men trots att jag åt 2 kurer av det så kom all akne tillbaka igen när jag slutade äta det . Läkaren ville ge mig starkare men jag tackade nej för var rädd för biverkningar och vill inte äta för mycket sånt.

  Min vändning kom när jag började använda Skincity skincare produkter i kombination med att jag tog bort alla mjölkprodukter. Fick senast idag höra att ” galet vilken fin hy du har fått ” känns kul att äntligen hittat något som fungerar efter alla år med mycket akne. Behöver inte längre skämmas för min hy 🙂

  • Frida skriver:

   Hej Matilda, Vad kul att du delar med dig av din hudresa. WOW! Så glad för din skull och kul att du hittat rätt i SKINCITY skincares produkter, jag har själv många favoritet därifrån! 🙂 🙂 Kram

 8. Evelina skriver:

  Hej! Jag får inflammerade finnar (ofta bara röda, gör ont och tar ett tag innan de försvinner) på mina kinder. Oftast kommer det bara en, men ibland kan de komma flera, oftast på höger sida. Vad kan det vara? Har mild rosacea med!

  • Frida skriver:

   Hej Evelina, Detta kan absolut ha med din rosacea om även den känns värre under de perioder. Rosacea kan ge utslag som liknar finnar men som ej går att klämma. Det kan också vara inflammerade finnar vilka blir röda och kan göra lite ont i huden. Som ofta bildas som en varblåsa när finnen är mogen som på bilden. Tror du detta kan bero på din rosacea kan det alltid vara klokt att rådfråga din läkare för att känna dig 100% säkert på om det är det eller ej. 🙂 Kram

 9. Sara skriver:

  Hej! Så himla bra inlägg jag har själv haft acne och har för två månader sen slutat med tetrakysal, finns de produkter som kan förebygga så att de inte kommer tillbaka igen. Kram sara

  • Frida skriver:

   Hej Sara, Vad härligt med en avslutat läkemedelskur. Hoppas huden fortsatt känns balanserad! Det finns det absolut, 6 månader efter avslutad kur är mitt råd att ändå fortsatt arbetar med milda och skonsamma produkter då huden fortfarande kan upplevas skör och känslig. Att komplettera med ingredienser såsom retinol, c-vitamin och BHA-syra efter dessa 6 månader har fin balanserande egenskap på talgproduktion. Kram

  • Anki skriver:

   Gör deras hudtest och skicka in på hemsidan. Min son åt isiotretionin för nåt år sedan. Var acnefri i två år. Sedan kom det tillbaka. Men inte i samma utsträckning. Vi gjorde hudtestet på skincity. Suverän bemötande! Han fick tips om paulas choice. Efter ett halvår var han jättefin i ansiktet igen. Men så fort han slarvar blir det sämre. Så det gäller att vara tjurig och fortsätta tvätta på varje dag. Lycka till!

   • Sara skriver:

    Hej, Vore kul å höra vad han använde. Har också ätit samma sak använder P.C. mitt har kommit tillbaka nu så vore skönt att jämföra med det jag använder.