De fria radikalernas värsta fiende – antioxidanter

 • | Frida

Dagligen utsätts vi för dessa fria radikaler. När vi lämnar hemmet och stänger dörren efter oss har våran hud redan blir utsatta för Reactive Oxygen Species – förkortat ROS. Vad är det och hur påverkas huden av denna dagliga attack?

Guldmedalj i att vara den mest antiinflammatoriska antioxidanten går till gurkmejan – Verso Antioxidant Booster maxad med gurkmeja och E-vitamin blir en nästa produkt i min rutin, den friska doften, gelformulan som återfuktar, skyddar och ger klarhet är precis vad min hud kommer behöva nu i vinter!

Luftföroreningar

Partiklar i luften (ROS) som vi dagligen utsätter vår hud för som når djupt ner i våra porer och bildar fria radikaler som åldrar vår hud i förtid.

 • Cigarettrök
 • Avgaser
 • Utsläpp från fabriker
 • Asfalt, metaller
 • UV-ljus

Vad är en Fri radikal

Dessa finns naturligt i vår kropp och produceras av cellernas mitokondrier för att kunna bekämpa virusinfekterade celler & döda bakterier, men tyvärr utsätts vi för mer fria radikaler än vad vår hud & kropp kan hantera och det påverkar oss istället negativt i det långa loppet.

Låt oss nörda ner oss i kemi! En fri radikal eller bara radikal är ett samlingsnamn på en grupp ämnen, en atom eller molekyl som har oparade elekroner. Allt vi rör och ser i vår omgivning är uppbyggt av atomer & en molekyl är som minst uppbyggd av två atomer. (Förutom elektroner består en molekyl av protoner & neutroner i atomkärnan – tillsammans ska dessa tre skapa en jämn balans)

En molekyl med oparade elektroner som inte är i jämvikt med kärnans protoner & nutroner är en fri radikal. Den skapas ur en kemisk reaktion eller bestrålning av UV-ljus bland annat, därför kämpar denna fria radikal febrilt för att hitta en elektron att ta, för att skapa en balans i dess uppbyggnad. Den är alltså väldigt reaktiv med allt i sin omgivning och där ligger våra hudceller i farozonen. Främsta skyddet mot dessa fria radikaler förutom Antioxidanter är SPF.

Fria radikalers negativa effekter på huden

 • Brist på elasticitet
 • Torrare hud & ökad fuktförlust
 • Pigmentförändringar – pigmentet bryts ner
 • Immunförsvaret blir sämre
 • Känsligare hud

Anti-pollution med UV-skydd

Solskyddet vi använder dagligen skyddar även vår hud mot luftföroreningar, vi behöver skydda huden mot fria radikaler och föroreningar vi dagligen utsätter vår hud för och inte ”bara” UV-ljuset. Av denna anledning är solskyddet viktigt alla dagar om året, även om solen inte står högt på himlen.

Favoriter i solskydd. Som en osynlig film skyddar dom huden, Dr.Ceuracle Cica Regen Anti Dust Sun Gel, transparent spf 50 som även skyddar mot yttre faktorer som smuts och damm. Skinceuticals tonade och ultralätta Mineral Radiance UV Defense

Skyddande antioxidanter

För att maxa vårt skydd mot de fria radikalerna behöver vi antioxidanterna. Antioxidanter ser vi i många hudvårdsprodukter, de har en given plats i hudvårdsrutinen, men vad dom gör är kanske inte lika självklart? Rätt och slätt betyder antioxidant = Mot oxidation och antioxidanter är molekyler som ger bort en elektron till en fri radikal. Oxidation är den där kemisk reaktion som producerar fria radikaler, antioxidanter motverkar oxidationen och kedjereaktionen, dessa är en skyddande sköld för våra celler. Kroppen har ett eget försvar mot de fria radikalernas attack mot våra celler och det stavas just antioxidanter! Men vårt försvar mot yttre faktorer försvagas under dagen och ju äldre vi blir, vi behöver därför hjälpa huden med hudvård och kosten. Med mer antioxidanter i vår kost och i vår hudvård neutraliserar vi reaktionskedjan!

Antioxidantrik kost

Låt oss inte glömma att en välmående hud och kropp startar från insidan. Frossa i regnbågens färger, gå loss i grönsaks -och frukthyllorna i matbutiken, där vet vi med säkerhet att det finns gott om antioxidanter, färgstarkt – rikt på antioxidanter!antioxidanter

 • Flavonoider är skyddande för cellerna mot de fria radikalerna, dessa håller även våra hjärna i topptrim! Flavonoiderna hittar vi i röda bär och frukter – Körsbär, hallon, smultron, tomater, vattenmelon. Som tidigare nämnt minskar antioxidantskyddet i huden under dagen, fyll på depåerna med MTM Melon Moisture Mist, en fin dimma av fukt & antioxidantskydd som ger en frisk doft av vattenmelon.
 • Antocyaniner som det finns gott om i blåa bär & frukter – Blåbär, björnbär, svarta vinbär, vindruvor – dessa skyddar också cellerna mot de fria radikalerna. Den trendiga superantioxidanten resveratrol som finns i vindruvornas skal hittar vi i detta antioxidantserum för natten, Skinceuticals Resveratrol B E, jag gillar tanken på ett separat antioxidantskydd till natten, maximerar hudens återuppbyggnad under natten, maximerat skydd mot yttre faktorer!
 • Så den gula färgen där vi hittar mycket c-vitamin som kallas karotenoider + lemonoider, aprikoser, mango, apelsiner, paprika & citron är rikt på detta. signatur frida

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 svar till “De fria radikalernas värsta fiende – antioxidanter”

 • (12) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Elin skriver:

  Hej! Jag använder skinoren mot akne och undrar om det finns någon återfuktande kräm jag kan använda ihop med den? Har använt cetaphil vissa dagar ovanpå skinoren som min hudläkare rekommenderade. Men jag skulle vilja byta ut cetaphil ansiktskrämen mot något som innehåller antioxidanter och förebygger åldrande, är bara 24 men ser att jag börjat få små linjer i pannan vilket jag har lite panik över.. Finns det någon kräm ni kan rekommendera som funkar ihop med skinoren?
  Är det något man inte bör använda ihop med azelainsyra?
  (Min akne har nästan försvunnit helt och håller sig borta när jag använder skinoren om det spelar någon roll)

 2. Heléne skriver:

  Dina inlägg är SÅ bra för även jag har problem med hormonella utbrott särskilt runt mungipor och haka. Är i övrigt en yttorr blivande 40-åring. Jag har insett att jag måste dra ner på det aktiva och tänka om där, klurar på Akademiklinikens serum pure moist skulle vara något för mig som enda dagliga exfoliering!? Funderar också på vilken rengöring jag ska ha efter decleors miscellar oil. Använder i övrigt medik8 c-vitamin serum dag, retinol 3 kväll och hydr8 intense både och. Deras c-vitamin dagcreme och a-vitamin nattcreme. Skulle vara jätteintressant om du ville dela med dig av din hudvårdsrutin!? Stort tack för alla dina inlägg!

  • Frida skriver:

   Hej Helén, Så otroligt glad du gör mig! Vad kul att du gillar det jag skriver. 🙂 Akademiklinikens serum Pure Moist kan jag skriva under på är fantastisk på en hormonell obalans. Testa en period och se hur huden svarar på den. 🙂 Spana in Skinceuticals Simply Cean hjälper hudens naturliga exfolieringsprocess, väldigt snäll och en galet bra rengöring. Vad kul att du är nyfiken på min rutin, kanske kan bli ett sådant inlägg snart! 🙂 Kram Frida

 3. Susanna skriver:

  Hej! Hittar inte klairs solskydd på er hemsida. Kan det vara så att ni inte säljer det? Om ja, varför inte?

  • Frida skriver:

   Hej Susanna, Denna har varit under omformulering en tid men kommer komma tillbaka, men jag har inget datum tyvärr. 🙂
   Kram Frida

 4. Ranveig Lie skriver:

  Så bra innlegg 🙂 Kan Resveratrol benyttes sammen med a-vitamin serum på kvelden? Kan det brukes sammen med serum i Skincity Skincare? 🙂

  • Frida skriver:

   Hej Ranveig, Tack för dina fina ord, vad kul att du gillar inlägget! Dessa två kan kombineras i din kvällsrutin. 🙂
   Kram Frida

 5. Jessica skriver:

  Tack vad informativt! Nu hänger även jag med 🙂