Hur och när applicerar man sina produkter? Morgonrutinen

 • | Frida

Detta inlägg blir en guide i hur och när du ska applicera dina hudvårdsprodukter. Jag berättar hur du kan optimera & effektivisera dina hudvårdande steg och varför de används vid specifika tillfällen. Nu går vi igenom hudvårdsrutinens bas-steg i turordning.

Morgonrutinen

Låt oss gå klockas håll och starta med morgonrutinen. Det första vi vill är att rengöra huden fri av smuts och damm som samlats under natten, så som svett och dammpartiklar från våra sängkläder och sovrum. Av den anledningen ska huden rengöras även i morgonrutinen, också för att våra övriga hudvårdande steg ska jobba bättre på huden! Jag använder alltid ett återfuktande & uppfriskande micellärvatten på morgonen som mitt rengörande steg.

Just nu använder jag Codage Micellar Water

Skydda

Under dagen kan vi ha som grundtanke att vi vill skydda huden mot allt den utsätt för, bland annat fria radikaler som jag djupdykt i inlägget De fria radikalernas värsta fiende – antioxidanter

Tänk antioxidanter & solskydd i din morgonrutin

Komplettera med ett antioxidantserum (antioxidanter och solskydd tillsammans skyddar bättre mot yttre faktorer) – ett serum appliceras alltid innan creme pga deras mindre molekylstorlek som når djupare ner i huden, ett serum har högre koncentrationer av verksamma ämnen vilket ger en ökad resultatinriktad effekt. Det är med dina serum resultaten sker.

Hur appliceras ett serum på bästa sätt

Använder du ett serum med pipett är 3-4 droppar oftast tillräckligt, hett tips är att droppa direkt på huden och massera in produkten med din fria hand istället för direkt i handflatan, då förloras inget av koncentratet till händerna. Självklart är det en tycke och smak sak men testa dig fram vad som kännas bäst för dig. Serum i pumpförpackning  som är cremigare eller i en geltextur klickar jag ut på pek och/eller långfinger – fördelar på panna, kinder och haka för att därefter masseras ut på huden.

Layering

Många av er vet jag arbetar med mer än bara ett serum i morgon och kvällsrutinen. Hur ska vi tänka då? Tänk din garderob och hur du klär dig, tunnast lager först för att sedan klä dig med tjockare lager, precis så arbetar vi även med vår hudvård. Det finns dock en lite hålhake där, vad utför ditt serum för jobb på huden? Vi tar antioxidanter & fukt som ett exempel, det aktivaste av dina serum ska appliceras som första steg, alltså antioxidanterna i detta exempel. Fukt och näringsgivande oljor platsar bäst som sista steg innan avslutande creme.

Två nyheter i mitt badrumsskåp. Två cremiga serum, tänk aktivast närmast huden, alltså Peter Thomas Roth Potent C Power Serum och ovanpå återfuktande Verso Hydration Serum

Ögonprodukter

Ögonserum & ögoncreme är specifikt anpassade det tunnare & skörare huden kring ögonen. Vill du uppnå resultat så satsa på separata produkter för området, som riktar sig till ditt hudtillstånd. Ögonprodukter appliceras innan eller efter ansiktscreme, en ofta ställd fråga och jag skulle inte säga att något alternativ är fel, det handlar om tycke och smak även där. Din creme appliceras inte kring ögonen och ögonprodukten appliceras ej där din återfuktande creme appliceras. När i ordningen du applicerar produkterna spelar egentligen mindre roll i mitt tycke, huvudsaken är att huden får den vård den behöver. Jag applicerar alltid en liten pärlas storlek på ringfinger och följer ögonbenet omkring ögat vid applicering. Vet ni varför man just ska arbeta med ringfingret? Det är för att i det fingret är vi svagare och trycket blir inte för hårt mot det tunna & skörare området.

En fin duo för fukt och klarhet. Verso Eye Cream & Medik8 C-Tetra Eye

Återfuktning & solskydd

Avsluta rutinen med ovanstående steg eller båda delar på en och samma gång om du har en dagcreme med kombinerat solskydd. Använder du ett separat solskydd är det solskyddet du applicerar som det sista skyddande steget, skydd är också den återfuktande cremens huvudsyfte i rutinen, att skydda & balansera huden samt kapsla in fukten & näringen i huden.

signatur frida

 

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 svar till “Hur och när applicerar man sina produkter? Morgonrutinen”

 • (10) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Hanna skriver:

  Hej!

  Jag använder antioxidantserum och sedan niacinamide på morgonen innan jag applicerar ansiktscreme. Gör jag rätt i att applicera serumet först och sedan niacinamidet? Innan jag slutligen lägger ansiktscreme.

 2. Loren skriver:

  Hej,
  Hur gör man om man ska använda primer också?

  Sist ut blir ju solskyddet. Men kan man ta en primer över och sen foundation?

 3. Olga skriver:

  Hej Frida,
  Bra inlägg! Jag provade direkt smörjer ansiktet med serum Oil Olish från Peter Thomas men funkar inte, några droppar hamnade i handfatet. För mig bättre lägga serum först i handflatan. Och Vespera serum direkt på fingret sen runt ögonen och läppar.
  Kram.
  Olga

  • Frida skriver:

   Hej Olga, Tack! Självklart är det en tycke och smaksak i hur man bäst trivs med att applicera sina produkter. Man får vara lätt på handen och vinkla huvudet uppåt något om man gör som jag och applicerar dropparna direkt på huden. Det kan ändå vara nyttigt att testa sig fram, man kanske testar en metod som känns både enklare och smidigare än vad man annars varit van vid, eller så trivs man helt enkelt bäst med att göra som man alltid gjort. 🙂 🙂 Kram

 4. Maria skriver:

  Kan man ta fler olika ögonkrämer så som man har serum ?
  Tänkte om man har en ögonkräm mot linjer och en som hjälper till att ljusa upp och motverka mörka ringar ?

  • Frida skriver:

   Hej Maria, Absolut kan du det! Arbeta motverkande på linjer över natten och något uppljusande och uppiggande under dagen exempelvis. 🙂 Kram

 5. Anna skriver:

  Hej!

  Om jag använder medik8 HYDR8 B5 SERUM och C-TETRA SERUM på morgonen, vilken ska jag använda först då? jag tycker att fuktserumet går in snabbare i huden jämfört med c-vitamin serumet då denna är lite oljig i konsistensen, men samtidigt är ju c-vitaminserumet mer aktivt.

  Och samma sak på kvällen då jag använder HYDR8 B5 SERUM samt 3TR+ INTENSE som jag också upplever är oljig. Vilken ska jag ha först? Hydr8 eller retinol?

  // Anna

  • Frida skriver:

   Hej Anna, Det är svårt, inte sant?? Både Medik8 c-vitamin och retinol har en oljebas, så du tänker helt rätt där, men de är väldigt snabbt och fint absorberande av huden så jag skulle ändå applicera de först på huden och följa upp med ditt fuktserum som andra steg. 🙂 Kram