Melasma

 • | Frida

Efter en av vårens första soliga och värmande dagar reagerade jag på en tydligt mörk oregelbunden halvcirkel mellan mina ögonbryn & en mörkare överläpp, kanske fler än jag som blivit överraskade med melasma?

Melasma

Melasma vs pigmenteringar

Melasma eller kloasma som det också kallas är en typ av pigmentering, en överproduktion av melanin (ämnet i huden som gör oss solbruna) som blir mer framträdande när vi vistas i solen. Man kan kalla det en överpigmentering som oftast sätter sig i ansiktet. Hals och armar är det också vanligt eftersom detta är områden som vistas mycket i solen. Fläckarna hos melasma kännetecknas som större och mer oregelbundna fläckar. Dessa kan skilja sig från ljusbrun till mörkare brun, fläckarna sätter sig också vanligtvis symmetriskt vilket särskiljer melasman. Vanliga områden är:

 • Överläpp
 • Kindben
 • Ögonbryn
 • haka

Varför får man melasma

Hormonförändring i kroppen är den största orsaken till melasma och är ett helt ofarligt tillstånd. Det har visats att det finns ett samband som grundar sig i de kvinnliga hormonerna östrogen & progesteron, därför drabbas fler kvinnor än män. Mängden melanin i huden påverkar också, mörkhyade drabbas lättare pga av att de har större mängd melanin i sin hud än ljushyade.

Anledning till dessa hormonförändringar:

 • P-piller
 • Andra medicinska tillstånd som kan påverka kroppen hormonnivåer
 • Graviditet, kallas också graviditetsmask
 • Stress
 • Parfym

När huden utsätts för solljus förvärras tillståndet på grund av att huden överproducerar melaninet oregelbundet.

Olika typer av melasma

Det finns tre typer utav melasma som utåt sett inte skiljer sig mycket åt men i huden och i arbete i att reducera fläckarna kan man märka & uppleva en större skillnad.

 • Epidermal melasma – Sitter ytligt i hudens lager och är vanligast. Eftersom denna typen av melasma sitter ytligare är det lättare att reducera fläckarna.
 • Dermal melasma – Sitter djupare i hudens lager och är då svårare att reducera.
 • Blandad melasma – Är en mix av epidermal melasma och dermal melasma

Trolla bort din melasma

En gång en pigmentering av solen alltid en pigmentering är inte sanningen med melasma. Den kan faktiskt försvinna om hormonnivåerna stabiliseras, men ingen garanti! Att arbeta med bra hudvård hemma dagligen ger dig de bästa förutsättningarna att reducera dina fläckar. Ett dagligt solskydd, även den molnigaste dagen är en prioritet om du inte önskar att dina fläckar ska bli mer tydliga.

Just nu varvar jag dessa två, MTM Vitamin C Tinted Moisturiser spf 30 & Hydropeptide Solar Defense Non-Tinted

Två nyheter i min rutin

Dessa två är nyheter i min rutin, dom kommer jag arbeta med för reducera mina fläckar:

 • iS Clinical intresserar mig mer och mer genom sitt arbete med experter inom botanisk farmakologi, molekylärbiologi, biokemi och medicin. Ingredienser av farmaceutisk kvalité & avancerade teknologier skapar en helt ny generation av hudvårdsprodukter. White Lightning Serum är mitt nya kvällsserum som arbetar med en mix av flera syror, glykol-, mjölk- och salicylsyra. Norsk kelpextrakt & alpha-arbutin i produkten har den hämmande egenskapen på enzymet tyrosinase (som producerar melanin i huden) och resulterar i en minskad & kontrollerad melaninproduktion. Serumet är snabbt absorberande & ger en lätt svalkande känsla direkt vi applicering, väldigt behaglig och uppfriskande!
 • Skinceuticals Retinol 0.3, Den multiarbetande ingrediensen retinol ska också hjälpa till i höst & vinter, den har ju dessutom så många fler fina egenskaper förutom hudtonen men blir en fin kompis till serumet från iS Clinical. De kvällar jag använder mitt retinolserum låter jag det göra sitt jobb ensamt på huden i 30-60 min innan jag följer upp med nattcreme eller ännu bättre fuktmask, det spetsar till effekten av serumet.

 

signatur frida

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

20 svar till “Melasma”

 • (20) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Mara skriver:

  Hej Frida!
  Jag hade varit i en klinik för att göra hårborttagning överläppen men det gick inte .Hudterapeuten sa att de går inte för att jag har melasma och om jag anväder laser på överläppen det ska bli ännu mörkare..så mina frågor är :Stämmer det? Hur kan man konstatera att man har melasma på riktigt? Måste jag boka tid hos någon hudläkare eller ??
  Hälsingar,Mara

  • Frida skriver:

   Hej Mara, Melasma uppkommer av en kombination av hormoner och solens UV på huden. Det blir en överproduktion av melanin vilket visar sig som mörkare partier på huden, överläppen är vanlig. Att göra laser kan förbättra tillståndet men också väldigt viktigt att skydda området just för att det blir mer känsligt mot UV – annars kan det förvärras. 🙂 Kram

 2. Kristin skriver:

  Hej Frida!
  Jag har blandad melasma, djup och ytlig, sitter på båda kindbenen & även förökat sig vintertid trots jag är supernoga m spf, hatt & undviker direkt solljus. Det solskyddet du tipsar om, är det fysikaliskt? Gjort massa behandlingar för min melasma, kemisk peeling, cosmelan, dermapen & en vätska med hydrokodinon & kortison bland annat i, den funkade bäst, men upplever den gjort huden svagare & skörare. Förr läkte en plita jag klämt över natten, idag tar det veckor & blir rött & irriterat länge. Använder skinceuticals för att bygga upp hyn igen, CF feurlic, phyto corrective, 24 h creme mm. Vill ändå fortsätta jobba på fläckarna, inte testat retinol.. vill göra, men vet inte om hyn klarar kanske kan testa & skynda långsamt för hyn ska vänja sig.. vad tror du?

  • Frida skriver:

   Hej Kristin, Jag förstår att det måste vara frustrerande. Jag märker själv att i vistelse i solljus trots högt solskydd att fläckarna blir lite mer framträdande, så klokt av dig att du arbetar med mer än bara solskydd. Detta är ett fysikaliskt solskydd jag använder och tycker är toppen! 🙂 Retinol är en fantastisk ingrediens jag tror din hud skulle tolerera bra men då inte tillsammans med dina övriga kraftfulla läkemedel. Även invänjningen är otroligt viktigt. Skinceuticals retinol skulle kanske vara något för dig att testa. 🙂 Kram Frida

 3. Malin skriver:

  Hej Frida!

  Jag köpte båda serumen.
  Hur ska jag varva dessa två?
  Ska jag köra IS clinical varje dag, och någon dag i veckan köra retinolserumet?

  Med vänlig hälsning, Malin

  • Frida skriver:

   Hej Malin, såå spännande, kul! Gillar du dom? 😀 iS Clinical rekommenderar jag var 3e eller varannan dag första två veckorna, var 3e dag i en två veckors tid vänjer du in retinol när du inte använder iS Clinical. Var lite försiktig första tiden att använda serumen ihop då iS Clinical innehåller syror som förstärker retinolets effekt. Har du en tåligare hud kan de kombineras efter invänjning. 🙂 Kramkram

 4. Charlotte GN skriver:

  Hejsan Frida.
  Tack för sååå bra information. Jag har en fråga om retinol serum. Jag använder Peter Thomas Roth och lägger på nattkräm direkt efter men läser att du väntar 30-60 minuter. Är det bättre effekt om man vänta efter man har lagt på retinol?
  Mvh
  Charlotte

  • Frida skriver:

   Hej Charlotte, Vad kul att du gillar inlägget! 🙂 Det är inte fel att lägga sin nattcreme direkt efter sitt serum, det försämrar inte effekten av retinolet. Effekten av retinolet spetsas till lite när det får arbeta ensamt en liten stund, det gillar jag. 🙂 Kram

 5. Gabriella skriver:

  Hej Frida!
  Vad använder du för nattcreme efteråt?
  Mvh
  Gabriella

 6. Klara Persson skriver:

  Håller med Sandra o har därför slutat handla hos SC

 7. Sandra skriver:

  Hej! Läste precis om att ni inte har kollektivavtal och blev så besviken. Och att argumentet är ungefär ”Vi har inte behov av det, våra medarbetare är jättenöjda enligt våra undersökningar”. Vad ÄR det för argument? Klart man inte säger till sin arbetsgivare om man känner sig orättvist behandlad, SPECIELLT när man saknar ett kollektivavtal… Jag har tyckt det har varit okej att betala lite mer hos er, än hos andra webbshoper. Men att vara dyrare och dessutom inte prioritera det viktigaste, människorna som jobbar för er, känns ju otroligt äckligt.
  Bojkott på Skincity tills ni löser detta!

  • Frida skriver:

   Hej Sandra, Jag bloggar om hudvård och svarar gärna på alla frågor som har med detta att göra. Om du har frågor om villkor för Skincitys anställda, så får du gärna kontakta vår HR-chef Lisa på lisa.ahlenius@skincity.com 🙂

  • Anna skriver:

   Håller inte med. Jag har vänner som arbetar på företag som inte heller har kollektivavtal och har bättre avtal. Jag tror inte kollektivavtal är en garanti för att det är en bra arbetsplats, se bara på polisen, lärarna i skolan, förskolan, undersköterskorna och sjuksköterskorna. De har ju larmat länge om brister i sina arbetsvillkor och inget verkar ju bli så mycket bättre ändå.

 8. Jessica skriver:

  Hej!
  Tack för tips! 🙂
  Vet du om det finns någon bra behandling också, typ peeling eller laser eller liknande?
  Dermapen tycker jag inte att jag får några tydliga resultat av :/

  • Frida skriver:

   Hej Jessica, Behandlingen Lina tipsade om lät väldigt spännande, kul att ni ger tips och råd till varandra här på bloggen. 🙂 Dermapen är bra på mycket men på just pigmenteringar tycker jag andra typer av behandlingar är snäppet vassare, Laser och kemiska peels är också fantastiskt i arbete på hudton. Kramkram

  • Lina skriver:

   Hej! Jag gjorde i våras en behandling som heter Cosmelan, på Akademikliniken. Den består av en mask som man har på sig 8 timmar och sen följer man upp med speciell hudvård flera månader efter. Har gett mig otroligt fint resultat!

   • Jessica skriver:

    Hej!
    Juste den känner jag igen, men visst behöver man vara ledig några dagar efter behandlingen? vad händer med huden? fjällar man?
    Vad kul att du fått så fint resultat! 🙂