Optimera hudvården med peptider

 • | Frida

Peptider har vi sett i många hudvårdsprodukter under en längre tid och mycket forskning ligger bakom dessa små molekyler. Jag tror vi bara nosat på ämnet än, vi kommer få se mycket mer av peptider framöver i hudvårdsprodukter, ingrediensen blir bara mer och mer trendig. Med peptider kan vi optimera vår hud till sitt bästa jag! Häng med och jag lär er allt om peptidernas fördelar i hudvården.peptider

Vad är peptider

Peptider består av en kedja av aminosyror, precis som proteiner. Skillnaden mellan ett protein & en peptid är att sistnämnda är kortare kedjor av aminosyror medan proteiner har längre kedjor av aminosyror. Peptider finns naturligt i huden och kan också framställas syntetiskt som i vår hudvård.

Vad gör peptider

Peptider är cellkommunicerade ämnen, enkelt förklarat säger dessa ämnen till våra hudceller hur de ska bete sig, peptider lär våra hudceller att bete sig yngre, lite som att de blir påminda om hur de en gång betett sig. Kort och gott är peptider budbärare. 🙂 Det gör peptider väldigt milda men samtidigt otroligt effektiva i vår hudvård. För att få ut maximal effekt av Peptidernas superkrafter jobbar de bäst i samverkan av annat aktivt innehåll, exempelvis som antioxidanter eller hyaluronsyra.

Hydropeptide LipLock Hydrator Peptide Infused Lip Mask

Jag är förtrollad av en ny mask som innehåller ett peptidkomplex som suddar ut fina linjer ger en fantastiskt återfuktning. Detta är inte vilken mask som helst utan en mask för läpparna, Hydropeptide LipLock Hydrator Peptide Infused Lip Mask. Jag använder denna produkt varje natt och saknar den varje dag! 😉 Ett rikt balm av avokado- och jojobaolja som sveper in huden i intensiv återfuktning & näring tillsammans med sheasmör, läpparna bli så mjuka! Vakna upp på morgonen med så fin volym av djup återfuktning som motverkar att läpparna krackelerar under dagen. Detta är min peptid-favorit!

peptid

Medik8 Liquid Peptides

Ett serum med 30% peptidblandning som förnyar och motverkar åldrande med ett leveranssystem med drönarteknik. Innebörden med tekniken är att peptiderna riktar sig till de celler som har behovet, nästan som punktbehandling! Biotin hjälper till med tillväxt av hudens egna bakterieflora och karnosin blockerar glykoseringsprocessen. Som stjärnan på verkat är självklart hyaluronsyran med i sammansättningen. Liquid Peptides är en magisk produkt att komplettera till rutinen, både gällande mer fukt och skjuts åt resultaten. Detta mästerverk kommer tätt efter Hydropeptide LipLock Hydrator Peptide Infused Lip Mask som favorit!

peptider

Fördelar med peptider i vår hudvård

 • Som nämnt påminner peptider våra hudceller hur de ska bete sig som sitt yngre, starkare jag. Detta stärker kollaget och motverkar linjer & rynkor. Alla peptider har åldersmotverkande effekter på huden, aminosyror är byggstenar för vår hud vilket håller vår hud stark, frisk & spänstig längre. Peptider är ett fint komplement om man vill förstärka effekten av sin hudvårdsrutin, exempelvis i användning av retinol. Är du känslig mot retinol, då är peptider ett fint alternativ – Paulas Choice Peptide Booster.
 • Peptider kan också har en fuktbindande egenskap, arbeta reparerande & stärkande på en känslig hud.
 • Peptider kan också hjälpa till med hudens naturliga exfolieringsprocess, resultat av en jämnare & klarare hudton.

Peptider i hudvårdsprodukter

Peptider i ingredienslistan heter oftast inte bara ”peptid” då det är ett samlingsnamn av en större grupp ämnen. Vilken drömvärld det vore om man kunde tyda varje inci lista, inte sant? 🙂 Här har vi turen med oss för ändelsen av ordet avslöjar ofta om produkten innehåller peptider eller ej. Jag har några ledtrådar till er, namn att spana efter i ingredienslistan:

 • Palmitoyl Oligopeptide (Kallas också Matrixyl, en neuropeptid som reducerar fina linjer)
 • Acetyl Hexapeptide (Argireline, en muskelrelaxerande peptid)
 • Palmitoyl Tripeptide (en peptid som ökar hudens fasthet)
 • Myristoyl Pentapeptide (en peptid som ökar hudens fuktnivå)
 • Hexanoyl Dipeptide (en cellförnyande peptid)

Har ni en peptid-favorit?

signatur frida

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 svar till “Optimera hudvården med peptider”

 • (12) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sofia skriver:

  Tack för inlägget!!

 2. Ulla skriver:

  Hej Frida, spännande och bra skrivet inlägg om peptider. När i rutinen kommer de in och hur kombineras de med retinol och C vitamin till exempel? Kväll eller morgonrutinen?
  Ulla

  • Frida skriver:

   hej Ulla, Vad kul att du gillar inlägget! Är det ett serum du använder exempelvis, om det är något utav de jag nämner i inlägget så appliceras det som sista steg innan din dag och nattcreme. Peptider kan alltså kombineras med övriga ingredienser och användas både morgon och kväll. 🙂 Kram

 3. Erica skriver:

  Hej Frida. Vill bara säga att jag älskar dina inlägg här på bloggen. Blir alltid så inspirerad och glad av att se bilderna med tillhörande text. Det känns som du lägger ner mkt tid på att få till fina och genomtänkta bilder och en väl skriven text, och som läsare märks detta väldigt tydligt. Så otroligt fina inlägg.
  Tack och Trevlig helg

  • Frida skriver:

   Hej Erica, Så otroligt glad jag blir av din kommentar! Du sätter verkligen ord på det jag vill uppnå med mina inlägg, så kul att läsa att du ser detta, också inspireras! Att du tar dig tid att skriva en kommentar gör mig så glad, tusen tack fina du! 🙂 Tack detsamma, trevlig helg! Kram Frida

 4. Jessica skriver:

  Många tack för ingredienslistan! Jättebra information och inlägg.

  • Frida skriver:

   Hej Jessica, Vad kul att du gillar inlägget och att du tar dig tid och skriva en kommentar. Det gör mig så glad! 🙂 Kram

 5. Antonia skriver:

  Vilket bra inlägg! Speciellt den lilla ingredienslistan, mycket användbar! Jag har två frågor (en liten och en stor, hehe):
  1. Vilka peptider ska jag leta efter om jag har överexfolierat/känslig hy/tunn hud?
  2. Vad har du för tips om jag är nyfiken att studera och jobba med dermatologi. Är väldigt nyfiken på hudterapeut. Har precis blivit leg. läkare men är osäker på om det är utifrån den ”vinkeln” jag vill jobba med hud.
  Maila gärna om ett eventuellt svar i kommentarsfältet blir för långt. <3

  Allt väl
  Antonia

 6. Antonia skriver:

  Vilket bra inlägg! Speciellt den lilla ingredienslistan, mycket användbar! Jag har två frågor (en liten och en stor, hehe):
  1. Vilka peptider ska jag leta efter om jag har överexfolierat/känslig hy/tunn hud?
  2. Vad har du för tips om jag är nyfiken att studera och jobba med dermatologi. Är väldigt nyfiken på hudterapeut. Har precis blivit leg. läkare men är osäker på om det är utifrån den ”vinkeln” jag vill jobba med hud.
  Maila gärna om ett eventuellt svar i kommentarsfältet blir för långt. <3

  Allt väl
  Antonia

  • Frida skriver:

   Hej Antonia, Vad kul att du gillar inlägget, och kul att du kommer med frågor, här besvaras alla frågor, stora som små!
   Myristoyl Pentapeptide skulle jag spana efter, en peptid ökar hudens fuktnivå. I övrigt funkar alla peptider på en känslig hud då de är milda i huden utan att försumma önskade resultat! 😉
   Grattis!! Att bli hudläkare var länge en dröm hos mig själv och som jag förstått är det en vidareutbildning från läkare så varför inte satsa på det spåret. Du bestämmer ju själv sedan hur du vill arbeta med din kunskap! Hudterapututbildningen är från 1 år så är det en starkare drivande kraft för dig är det ju ett drömläge, att ha hudterapeut biten kopplat till den kunskap du besitter som läkare nu. Häftigt! 🙂 I övrigt har jag inte mer vetskap om just utbildningar utöver den jag själv gått. Lycka till med allt! Kram