Orsakar träning finnar & inflammationer?

 • | Frida

Är ni många som upplever finnar av träning, att huden upplevs mer inflammerad vid regelbunden träning? Det finns en viss sanning i det, jag ljög inte ihop mitt förra inlägget: Så påverkas huden av din träning, svett på huden kan ha både goda och mindre goda egenskaper.

Orsakar träning finnar & orenheter?

Svett orsakar finnar

Trots att svett har en antibakteriell egenskap på huden vilket motverkar finnar och acne är det viktigt att rengöra huden efter träning. Om svett får ligga kvar på huden kan det istället täppa till hudens porer, svett är också en god grund för bakterierna att växa i vilket kan resultera i mer inflammationer.

Rengöring efter träning

Ta för vana att alltid rengöra huden efter ett träningspass, detta för att motverka orenheter och faktiskt ge huden bästa förutsättningarna till att må så bra som möjligt.

Mina bästa rengöringstips för träningsväskan – Simply Clean, Pre-Cleansing Oil Stick & Charcoal Deep Cleanser Stick

Makeup under träning

Använder du makeup under träning? Detta kan ha en bidragande faktor till att man får mer inflammationer faktiskt. Under träning och när vi svettas kan makeup ”vara i vägen”, mycket heltäckande makeup kan istället absorberas av huden när vi är varma & porerna vidgas, det leder till blockerade porer. Syran i svett kan då irritera huden och leda till inflammationer.

Orsakar träning finnar & orenheter?

Skippa makeup

Har du lätt att få tilltäpptheter så låt huden andas ordentligt under träningspasset, låt den svett som utsöndras från hudens porer få utföra sina goda egenskaper på huden. Men även om makeupen skippas så tänk på grundlig rengöring efter träningspasset.

Satsa på en färgad dagcreme

Att rengöra huden fri från makeup mellan arbete/skola och träningspasset kanske inte alltid är så smidigt gjort, jag gör det inte särskilt ofta… Men perioder när min hud varit som mest bråkig tog jag mig tiden och faktiskt rengjorde huden fri från makeup innan jag tränade. Satsa på en färgad dagcreme istället om du inte vill gå helt osminkad till gymmet men har lätt att få inflammationer i huden i samband med träning. Denna typ av produkt ger inte den fulla täckningen eller tilltäppande egenskapen som fulltäckande makeup under träning kan orsaka.

Två lätt täckande och milda produkter att satsa på under träningen – Skinceuticals Mineral Radiance spf 50 & Laura Mercier Tinted Moisturizer spf 20 sunscreen

signatur frida

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 svar till “Orsakar träning finnar & inflammationer?”

 • (10) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Olivia skriver:

  Hej Frida! Så himla nyttigt för mig att läsa om detta! Har så länge varit sugen på att träna men inte kommit igång då jag är så rädd över hur min hy ska reagera. En ganska individuell fråga kanske, men hur pass tidigt efter träning måste man rengöra huden? Rekommenderar du direkt när man lämnar eller är det okej att vänta en timme utan att hyn tar skada och man riskerar att få finnar? Och rekommenderar du att man äter vitamintillskott som exempelvis D-vitamin mot aknen under vinterhalvåret?

  • Frida skriver:

   Hej Olivia, Vad kul att du uppskattar inlägget! Rengöring är viktig efter träning men om det är en timme efter två efter träning är detta inget som påverka huden negativt, huvudsaken är att huden rengörs grundligt innan annan hudvård eller makeup appliceras på huden. Att också lägga till kosttillskott kan ge en fin effekt på huden om hormoner i kroppen bråkar. Läs mitt tidigare inlägg Ta kontroll över din hormonella obalans med kosttillskotts tips för huden. 🙂 Kram

 2. Maria skriver:

  Hej. Jag undrar om det är just svett som orsakar oren hud? Oftast tränar man och sedan duschar. Svettas gör man ju just inte bara när man tränar. Jag har tex ett jobb där det är varmt mest hela tiden,Jag svettas och blir smutsig men har aldrig upplevt att just det får min hud att balla ur. Men ett tung styrkepass gör att mitt ansikte fullstäning ballar ur. Hormoner? Pcos? Många kvinnor har pcos med symptom som manlig skäggväxt och akne till följd av dominans av testosteron. Hur ska man behandla en hud som hormonerna styr. Utan att äta hormoner, går det?

  • Frida skriver:

   Hej Maria, Svett har en antibakteriell egenskap vilket är bra för huden men får men ligga kvar på huden kan den istället irritera och då orsaka inflammation, därav är daglig rengöring av huden samt efter träning eller arbete som man har ett aktivt jobb viktig. 🙂 Hormoner styr vår kropp och påverkar absolut vår hud, då hjälper inte alltid hudvården hela vägen utan vi kan behöva arbeta även från insidan. Kika in mitt tidigare inlägg om tillskott som skapar en lugnare balans i kroppen. https://hudspecialisten.se/frida/ta-kontroll-over-din-hormonella-obalans/ Kram Frida

 3. Agnes skriver:

  Hej! Jag har lite frågor om acnatac och hade blivit jätteglad om ni kunde hjälpa mig 🙂
  Är det möjligt att kombinera acnatac med the ordinary’s niacimide+zink serum? Vilka produkter/ämnen får man absolut inte använda med acnatac? Är det någon ”rutin” att föredra vid användning av acnatac?

  Tack på förhand 🙂

  • Frida skriver:

   Hej Agnes, Att komplettera Niacinamide & zink till din rutin när du använder Acnatac ska inte vara några konstigheter. Vad du ska vara mer försiktig med är aktiv hudvård som syror och retinoler samt höga koncentrationer av c-vitamin. Lägg framförallt fokus på att lugna och återfukta huden då huden lätt under behandling mot akne kan upplevas mycket torrare än vanligt. Du får mer än gärna höra av dig om du önskar vidare rådgivning av mig. 🙂 Kram Frida

 4. Camilla skriver:

  Hej Frida,

  Otroligt intressant läsning. Vad tänker du kring rengöring och krämer när man tränar mitt på dagen exempelvis en lördag? Morgonrutin, rutin efter träning och kvällsrutin.

  Tack
  Camilla

  • Frida skriver:

   Hej Camilla, Vad kul att du gillar inlägget! 🙂 Intressant frågeställning, är det mitt på dagen som eftermiddag så applicera din morgonrutin och satsa på lättare rengöring och återfuktning efter träning. Lite beroende på vad du också gör innan/efter din träning skulle jag säg, myser du omkring hemma bara och tränar kring lunch-tid och ska iväg efter träning exempelvis – applicera din morgonrutin efter träning och satsa då istället tvärtom på rengöring och återfuktning innan träning 🙂 Kram

 5. Sandra skriver:

  Kan man använda Klairs bb cream under träning? 🙂