Pigmenteringar & hudens melanin

 • | Frida

En ojämn hudton eller pigmentering orsakas av flera faktorer (hormoner, ålder, inflammation/hudskador) men en gemensam faktor är ofta solexponeringen.

melanin

Tre kompisar som motverkar en ojämn hudton och pigmenteringar, A-vitamin, Solskydd och AHA-syran

Vad är melanin

Melanocyterna, hudens pigmentceller producerar melanin – ämnet som gör oss bruna när vi vistas i solen.

Ojämn pigmentering

Att vi får pigmenteringar kan bero på många faktorer, sanningen är att en plötslig pigmentering en sommardag kan vara ett frö som redan börjat gro för flera, flera år sedan. Huden glömmer aldrig en solskada. Trots att man är duktig med sitt solskydd och inte bränner huden till rodnad och irritation så har även antal soltimmar under en livstid en bricka med i spelet när det kommer till pigmenteringar. Att hudens ton blir ojämn, att melaninet fördelas olika jämt över huden kan bero på:

 • Ålder – ”åldersfläckar” kommer med stigande ålder efter långvarig och intensiv solexponering.
 • Hormoner – Melasma är en typ av pigmentering grundat i en hormonell obalans
 • Inflammation – som postinflammatoriska hyperpigmenteringar, ärr efter finnar och acne. Ärr är också en typ av pigmentering.

melanin

15% glykolsyra gör skillnad. Hello glow! Turn Over på bilden ovan är en nattcreme som speedar på cellförnyelsen. Denna kan kräva en invänjningsfas. Kompisen Light Ceutic, är något mildare med 8% glykolsyra och 4% fytinsyra som plus cellförnyelsen  även hämmar bildningen av pigment 😊

Melasma

Melasma är en typ av pigmentering men med hormonell bakgrund. Graviditet eller p-piller som exempel. Melasma träder fram i vistelse av solljus, ja när hudens melanin reagerar med solen helt enkelt. Under höst och vinter brukar melasma då inte synas vilket skiljer sig till övriga typer av pigmenteringar. Melasma kan, men inte alltid försvinna helt beroende på bakgrunden till tillståndet. Det särskiljer också melasma mot en annan pigmentering. Melasman kännetecknas också ofta som större fläckar symmetriskt placerade i ansiktet. Vanliga områden är:

 • Överläpp
 • Kindben
 • Ögonbryn
 • Haka

melanin

Bli fläckfri

Ofta är man ensam om att ogilla sina fläckar som dykt upp. Med full förståelse förstår jag att man vill reducera dessa. Att 100% bli av med en pigmentering (läs reducering, beroende på hur mycket, eller hur lång tid man haft sina pigmenteringar kan det vara svårt att bli av med dessa till 100%)  kräver både tid, tålamod och engagemang i sin hudvårdsrutin. Vad kan man göra?

 • AHA syror, effektiv cellförnyelse och jobbar effektivt på huden yta & ton
 • Retinol, också en cellförnyande ingrediens som snabbar på nya friska fläckfria celler upp till hudens yta.
melanin

Instytutum, A Superpacked X Strength Retinol Serum, med ett 8% A-vitamin komplex som är inkapslat, minimerar irritation som annars är välkänt hos ingrediensen. Närande squalane i en lät lotionformula ger näringen som huden så gärna vill ha i kombination med denna aktiva ingrediens! Huden blir ju gärna lite torrare pga den ökade cellförnyelsen. Produkten arbetar aktivt och resultatinriktat utan att rubba hudens balans!

 • C-vitamin, en skyddande antioxidant som förhindrar ytterligare skada samtidigt som hudtonen blir klarare & jämnare
 • SPF, borde nämnas först för den är absolut viktigast, dagligen, året om.
 • Minskad solexponering, man kan inte ha kakan och äta den med. Önskar man reducera sina pigmenteringar måste man skydda huden från solen, inte bara med solskydd. Skaffa en snygg hatt eller keps till våren! Jag har verkligen börjat trivas i keps, helt klar en invänjningsfas, precis som med aktiv hudvård. 😉

signatur frida

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 svar till “Pigmenteringar & hudens melanin”

 • (6) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Maria skriver:

  Hej! Hur kan man göra med vitiligo fläckar? Vad skulle du rekommendera?

  • Frida skriver:

   Hej Maria, Vitoligo är avsaknad av pigment i huden så detta kan hudvård inte behandla tyvärr. Jag vet att Hudläkaren och författaren Johanna Gillbro skriver och jobbar mycket med detta ämne, boken Hudbibeln kan jag varmt rekommendera om du inte läst den. 🙂

 2. Annicka skriver:

  Hej! Vad använder du för solskydd nu på vintern? Tycker många känns väldigt kladdiga! Kram!

 3. Lina skriver:

  Hej! Alltid lika bra och roliga inlägg att läsa från er, kan man använda någon av dessa produkter för att jobba på gamla acneärr? Isåfall vilken skulle du helst rekommenderar av dem?

  • Frida skriver:

   Hej Lina, Vad kul att du gillar inlägget, alla arbetar egentligen motverkande av ärr efter akne – både retinol, AHA och C-vitamin. 🙂 Tipsar också gärna om en nykomling i Dermaceutic sortiment, Radiance, denna kombinerar både effekterna som c-vitamin ger (men med arbutin som också arbetar uppljusande) tillsammans med syrorna AHA och BHA. 🙂