Så boosta du hudens kollagenproduktion

 • | Frida

Kollagen är ett fiberprotein som håller huden spänstig, fast och slät, som fjädringen i en madrass! Kollagen utgör hela 70% (!) i vår hud men även i vår stödvävnad som i ben, senor och blodkärlsväggar. Detta massiva och starka nät vi har i vår kropp och hud ger stadga, bibehåller huden spänstig och fast, stark och frisk med betoning på stark! Produktionen av detta protein minskar med ålder, en helt naturlig process. Tyvärr utsätter vi vår hud och kropp för faktorer som alldeles för tidigt har en nedbrytande effekt på kollagenet.

Ett svagt kollagen

Ett försvagat kollagen orkar inte hålla huden spänstig och fast, det resulterar i linjer, rynkor och mindre spänst i huden. Förutom detta bidrar ett försvagat kollagen till att huden lättare upplevs torr. Kollagenet har faktiskt ett finger med i spelat när det kommer till hudens fuktnivå. Ett starkt kollagen håller huden stark, frisk och balanserad. Visste ni att kollagenproduktionen peakar vid 25 års ålder. Det betyder att efter denna ålder så är nedbrytningen större än nyproduktionen av kollagen. Därför kan vi vid denna ålder börja ana fina linjer.

kollaggen

Serum hit och dit, man kan också satsa på en resultatinriktad dag och/eller nattcreme som boostar hudens kollagen. Versos milda men effektiv Retinol 8, ett stabiliserat A-vitaminkomplex som är 8 gånger mer effektivt än traditionellt retinol men hälften så irritativt för huden. Detta komplex genomsyrar nästan hela produktsortimentet, dessa två är inget undantag. Night Cream och Day Cream med spf 30. Perfekt och lagom cremiga i sin textur, en superstart om man vill testa på A-vitamin i sin hudvårdsrutin.

 

Bibehåll ditt kollagen starkt

Att stärka kollagenet har inte enbart med åldersrelaterade tecken som linjer och rynkor att göra. Det handlar om att skydda din hud och kropp. Bibehålla skelett, leder och blodkärl starka. Att huden repareras och läker sig själv och att huden bibehålls balanserad. Att huden också förblir slät och spänstig är en fin bonus!

 • Solskyddsfaktor är en must-have. Det har en skyddade egenskap mot UV-strålar som bryter ner vårt kollagen. Det gäller inte bara sommartid, vill du bibehålla ditt kollagen starkt så är SPF viktigt året om. UVA strålarna, UV-ageing – de strålar av UV som når djupast ner i huden är lika starka sommar som vinter.
 • Hudens skyddande armé, Antioxidanterna! De är vårt kollagens beskyddare mot nedbrytning av fria radikaler & yttre faktorer såsom avgaser och partiklar i luften vi dagligen utsätts för. OSKIA Citylife Concentrate mixas med din creme för maximalt skydd. Citylife serien består av tre produkter som jag är förälskad i – OSKIA Citylife
kollagen

Solskydd och antioxidanter är bästisar!

 • Vitaminboosta med A vitamin & c vitamin, Två vitaminer som har en positiv inverkan på våra fibroblaster. Cellerna som skapar nytt kollagen. A-vitamin stimulerar fibroblasterna att öka i produktion. C-vitamin är nödvändigt för att fibroblasterna ska kunna producera kollagen.
 • Hjälp hudens naturliga processer med Exfoliering. Att peela huden stimulerar cellförnyelse vilket i sin tur bidrar till att öka kollagenproduktionen. De processer som saktas ner ju äldre vi blir. SKINICTY skincare Moisture Glow Pads, milt exfolierande med PHA syra och ger samtidigt en fuktboost till huden.
kollagen

Produktionen av kollagen stärkt och blir också mer motståndskraftig av extrakt från alger och lila ginseng. Superfräsch doft av spearmint som kyler och piggar upp, det gör dessa pads passande i morgonrutinen.

 • Stressa ner! Stress har en uttorkande och försvagande egenskap på vår hud, stress ökar kroppens stresshormon kortisol vilket får vår hud att åldras i förtid.
 • Ät till dig ett starkt kollagen. Att äta proteinrik mat stärker och bygger upp kroppen. Även till att stärka vårt redan befintliga kollagen! Vitaminerna A och C är även dom bra att få i sig via kosten, mycket grönt och vitaminrik kost har en stärkande och skyddande egenskap. Skippa sockret som har en inflammationsökande egenskap i huden.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Så boosta du hudens kollagenproduktion”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Ellen skriver:

  Hej!

  Använder nattkräm, super serum och ögonkräm från verso med retinol 8 kvällstid som jag älskar, och tänkte börja även med dagkrämen då jag haft svårt att hitta en spf som funkar under smink, hoppas på att kombinationen spf/dagkräm kan funka bättre. Använder även nianciamid från the ordinary både dag/kväll.

  Nu till mina frågor: Sugen på att testa PC vitamin C booster – funkar den att ha i min morgonrutin tillsammans med nianciamid och dagkrämen med retinol 8 från Verso?

  Älskar även copper peptides serumet från The ordinary, kan jag använda det under versos krämer med retinol 8? Tänker om jag några kvällar/dagar byter ut serumet från verso på kvällen och vitamin c på morgonen och kör koppar peptider istället. Eller är det dumt?

  Stort tack på förhand!

  • Frida skriver:

   Hej Ellen, vilken fin rutin du har! Både Peptider och C-vitamin kan användas ihop med retinol och Verso som varumärke. Tänk på varsam invänjning första tiden vilket alltid är klokt med nya ingredienser och produkter. 🙂 Kram

 2. Ella skriver:

  Hej Frida går det ihop som dagkräm Nattkräm med Paulas produkter änväder exfolierande produkter 10% och wrinkle reparir retinol serum med och använder rengöring från Neostrata 4%pha?

  • Frida skriver:

   Hej Ella, Det går bra att mixa dessa produkter i din rutin. 🙂 Kram

   • Ella skriver:

    Passar det med Verso produkter du pratar om och de jag använder Frida ? Hoppas du förstår vad jag beskrev mvh

    • Frida skriver:

     Hej Ella, Dessa två produkter från Verso jag nämner i inlägget innehåller retinol. Då du redan använder ett retinolserum kan det bli lite mycket för huden, men med det sagt fungerar en kombination mellan Verso, Paulas Choice och Neostrata. 🙂 Hoppas jag förstod dig rätt. Kram

 3. Camilla skriver:

  Hej.

  Bra inlägg 🙂 Intressant!
  Undrar över verso nattkrämen, om man använder sig av exfoliering från Paulas Choise med Aha/Bha kan man även använda den nattkrämen ochså?

  Mvh Camilla

  • Frida skriver:

   Hej Camilla, Om huden tolererar mixen av syra + retinol går det fint att kombinera. Testa dig fram försiktigt första användningarna. 🙂 Kram