Skönhetsköket – kosten som boostar en blandad hudtyp

 • | Frida

Att hudvården, vår kosthållning samt livsstil hänger ihop är för mig glasklar. Blickar jag tillbaka ett par år och på min egen hudresa kan jag se ett tydligt sammanhang. Det är perioder när träningen & kosten varit välbalanserad och när en vardag består av mindre stress som min hud mått som bäst och haft det mest fantastiska glow. Med ett gnagande tjat om att insidan speglar vår utsida vill jag göra ett ytterligare djupdyk i ämnet men riktar fokus på hudtyp & tillstånd. Tycker ni som jag att detta är intressant? Jag tror till 110% att det vi stoppar i oss har betydelse i vår huds utstrålning. Vi startar starkt med min egen hudtyp, den blandade hudtypen! Med vilken kost kan man boosta sin hud ytterligare, dessa nyttigheter är extra gynnsamma för en blandad hudtyp.

Vad är en blandad hudtyp?

En blandad hudtyp är precis som namnet antyder, en blandning av hudtyper. Vanligast är en fetare hudtyp i den berömda T-zonen (panna, näsa, haka) Huden upplevs blankare här och får man utbrott är det oftast i just t-zonen huden upplevs mest tilltäppt pga en högre produktion av talg. Kinderna kan tvärtom upplevas torra, av denna anledning är det ofta svårt att tyda och behandla sin hudtyp. De olika hudtyperna kanske inte är så självklart för alla? Det finns 4 stycken, en hudtyp består men tillstånd kan variera genom livet, ofta påverkat av årstid, ålder & livsstil.

De 4 hudtyperna

 • Blandad hudtyp
 • Fet hudtyp
 • Torr hudtyp
 • Normal hudtyp

Superfoods för en blandad hudtyp

Motverka de ”vanliga” tillstånden som blanka partier och tilltäppta porer. Processad mat, mejeriprodukter, gluten och socker kan öka produktionen av talg. Balansera & neutralisera med  proteiner, probiotika och antiinflammatoriska fettsyror.

 • Chiafrön – Vinner i högst innehåll av omega 3 fettsyror som arbetar väldigt fint antiinflammatoriskt! Linfrön, pumpakärnor, solros -och sesamfrön är också rikt på omega 3. Frön balanserar talgproduktionen och förser även kroppen med magnesium & fibrer.
 • Gröna bladgrönsaker – Klorofyll dominerar i detta näringsämne vilket ger bladen dess gröna färg och som renar kroppen & huden från gifter vilket resulterar i en harmonisk balans i kroppen.

Klorofyll-bomb från Joanna Vargas, Daily Serum

 • Aloe Vera –Antibakteriella egenskaper som balanserar huden tillsammans med vitamin A, C & E, BHA, polysaccarider och med ett maxat innehåll av beautymineralerna.
 • Havregryn – Arbetar som en vågskål på en pågående obalans i kroppen & på huden. B-vitaminer, kalcium och silica. Havregryn är en riktig guldgruva på fibrer. Mineralerna zink, magnesium & järn får vi också i oss från gryn.
 • Ärtor & bönor – Zink, denna magiska mineral som har fin talgreglerande egenskap finner vi gott om i bönor & ärtor. Cellförnyande och utrensande fördelar av B-vitaminer, fibrer, järn och protein

Clarity Peptides Innehåller Zink PCA, niacinamide & peptider som balanserar och jämnar ut hudtonen. Huden blir mjuk, klar och får en naturlig lyster.

 • Nötter – Omega 3, -6 & -9 är antiinflammatoriskt & har en kontrollerande egenskap på en överproduktion av talg. Frossa i valnötter & cashewnötter!
 • Yoghurt & Kefir – Med goda bakteriekulturer som ger hälsofördelar för vår mage & tarm. I sin tur ges huden en friskare utstrålning.
 • Tång – Högt innehåll av mineraler som har fin balanserande effekt på kroppens vätskebalans, en detox och återfuktare!
 • Citron – Går till attack mot onda bakterier i vår mage och hjälper till att absorbera mineraler bättre.
 • Spirulina – En alg som är rik på protein, antioxidanter, essentiella fettsyror & kalcium.

Ingredienser i hudvårdsrutinen

Ingredienserna i kosten kan vi även komplettera i vår hudvårdsrutin för att jobba lika effektivt från utsidan. En blandad hudtyp önskar gärna ingredienser som BHA syran som motverkar tilltäpptheter och arbetar antiinflammatoriskt. Tillsammans med AHA syran jobbar syrorna effektivare på huden och AHA syran kan binda fukt i huden vilket adresserar ytterligare ett hudtillstånd, yttorrhet! Ett vanligt tillstånd hos en blandad hudtyp.

För att få bukt på yttorrhet och eventuell obalans är just fukten viktig. Hyaluronsyra tillsammans med balanserande och stärkande niacinamide är en magisk duo för den blandade hudtypen. Niacinamid är också känd för sin minimerande egenskap på förstorade porer som oftast är synliga i T-zonen.

Återfuktande baser, By Terry Hyaluronic Hydra-Foundation (jag använder nyans 300W) Hourglass Illusion foundation, jag trivs i nyans Nude

Komplettera med hyaluronsyran i mist form till din rutin och under dagen. Klairs Fundamental Ampoule Mist är mitt hemliga vapen mot yttorrheten! Spana efter ingrediensen även i din makeup för extra fuktboostande effekt till huden. Två fuktgivande baser jag gillar lite extra just nu är By Terrys nyhet, Hyaluronic Hydra-Foundation med spf 30 som ger en fin medel till full täckning trots sin utralätta formula. Hourglass Illusion Skin Tint, spf 15 med sin mjuka formulering förser huden med en känsla av spänst och fukt. Båda trollar fram en naturlig frisk lyster!

signatur frida

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 svar till “Skönhetsköket – kosten som boostar en blandad hudtyp”

 • (6) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Antonia skriver:

  Bra och intressant inlägg! Skulle vara kul om du gjorde liknande inlägg om torr och/eller känslig!

 2. Alejandra skriver:

  Hej
  Jag köpte By Terry hyaluronic men upp lever att jag blir matt.
  Har kört complexion rescue från bate minerals i flera år älskar lystern men fpr av den men ibland vill jag känner jag att den in funkar liksom försvinner väldig fort.
  Har du något tips på By Terry hur jag kan få den å inte kännas så matt. Mvh Alejandra