Skönhetsköket – kosten som boostar en torr hudtyp

 • | Frida

Sista delen i denna lilla serie, bättre sent än aldrig. Vet att fler frågat efter detta inlägget! Jag har inte heller glömt en hudtyp, den normala hudtypen. Som jag nämnt i tidigare inlägg kan alla dra nytta av varje inlägg i denna lilla serie, oavsett hudtyp. Hejarop från kroppen i att få i sig alla dessa näringsämnen! Den normala hudtypen är den hudtyp som har en väldigt fin balans, sköter sig på egen hand – har diciplin att inte spåra ut åt något håll, varken upplevas för torr eller för blank. Självklart förekommer hudtillstånd och en fel kost kan också påverka denna hudtyp negativt. Den normala hudtypen kan liksom de övriga hudtyperna dra nytta av detta inlägget, fram med markeringspennan! 😉

Vad är en torr hudtyp?

En torr hud till skillnad från de övriga hudtyperna har en underproduktion av talg vilket i sin tur leder till en känsla av torr och stram hud. Talget smörjer huden och utan hudens egna smörjmedel känns huden lätt skör & tunn med rodnad och kli som resultat.

Superfoods för en torr hudtyp

Fördelaktigt för den torra huden är att smörja maskineriet inifrån. Reparera och stärka huden med E & A vitaminer, Nyttiga fettsyror är den röda tråden för att arbeta antiinflammatoriskt och skapa glow från insidan. Detta har allas hud och kropp fördel utav, men den torra huden kan uppleva en större skillnad.

 • Banan – Har ni någon favoritfrukt? Det är glädjande att min favoritfrukt är så rik på prebiotika som föder våra goda bakterier i kroppen. Antioxidanten lutein boostar hudens elasticitet och reglerar talgproduktion och kapslar in fukten i huden. Många fina anledningar till att ta en banan till 3-fikat 😉

 • Olivolja – Den reparerande E-vitaminet finns det gott om i olivoljan tillsammans med omega-9 som hjälper till med absorption av omega-3 som tillsammans ökar upptaget av näring! Så har vi även den antiinflammatoriska effekten omegafettsyran besitter.
 • Kokosolja – Innehåller triglycerider som kroppen använder som energikälla. Vattnet är rikt på elektrolyter – en mineral, mästare på att binda fukt!

Formulan smälter in i huden, maxad av de fuktbindande elektrolyterna. Passar alla hudtyper, för den torrare – utmärkt som ett serum!

 • Sommarbär som ex blåbär och röda vinbär. Dessa stärker kroppens kärl vilket leder till en bättre cirkulation, resultat- lättare näringstillförsel till huden som i sin tur leder till en stärkt barriär och naturlig lyster, hejarop till antioxidanter & omega fettsyror!
 • Ägg – perfekt mix av protein och fett, no more words needed!
 • Fet fisk – känd källa till omega 3 och fibrer!
 • Frön – Perfekt att strössla frukost och mellis med för att boosta kosten med mer essentiella fettsyror. De där fetterna kroppen inte kan tillverka på egen hand.
 • Avokado – Även denna stenfrukt är en känd källa till omegafettsyror, både 3, 6 & 9

Näringsämnen vi känner igen från tidigare inlägg

Alla näringsämnen jag tar upp i denna lilla serie har sina fördel för alla oavsett hudtyp. Det ger ju en boost för kroppen! Extra kul tycker jag att det är att veta vad just det goda man stoppar i munnen gör för inverkan på speciellt huden, om hudvårdsnörden i mig får tala! 😉

 • Gröna bladKlorofyll och svavel bland annat, förser blodet med näring och i sin tur huden!
 • Havregryn – Innehåller polysaccarider, som magneter drar de till sig vatten som återfuktar kroppen & huden.
 • Spirulina – antiinflammatoriska fördelar, i alla smoothies jag gör försöker jag få ner en liten mängd av spirulina. Proteiner, antioxidanter, essentiella fettsyror, vitamin B och kalcium – Ett tvättäkta superfood

Ingredienser i hudvårdsrutinen

För den torra huden vill man förse hudvårdsrutinen med näring, fukt och stärkande ingredienser för hudens barriär. Ingredienser i köket kan vi adressera även i hudvårdsrutinen.

 

Avokadoolja & kokosolja exempelvis, ingredienser som vi finner i Joanna Vargas Cloud Bar, MAKETHEMAKE Bisabolol Hydrating Oil Primer, Instytutums Powerful Retinoil innehåll.

signatur frida

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.