Tackla hudens humör i väderväxlingen

 • | Frida

Nu reser jag och min pojkvän till Spanien för 2 månader jobb och miljöombyte och mitt upp i den sista planeringen och Sveriges plötsliga väderväxling från sensommar till höst, slog denna rubriken mig. I en handvändning så var den där bitande kylan här igen och huden känns krackelerad och snustorr. Varför beter sig huden helt plötsligt annorlunda, trots att ingen ändring i hudvårdsrutinen gjorts? Blir ni också lika överraskade varje år? Vädret och klimatet har en stor inverkan på huden, jag som har en blandad hudtyp, min hud får absolut känna på väderväxlingen, den får sig en törn varje höst & vinter.

Huden påverkas av vädret

Detta gäller inte bara i skiftningarna mellan årstiderna i Sverige utan även om du reser till ett klimat som inte är detsamma som klimatet du reste från. Under sommartid och i länder närmare ekvatorn är luften varmare och fuktigare, huden håller sig smidig och på egen hand mer återfuktad, men under vintern är istället vindarna kallare och luften torrare. Denna växlingen påverkar huden, den liksom drar ut fukten ur huden och sätter press på vår hudbarriär. På samma sätt i växlingen till sommartid kan vi istället känna att vi får mer tilltäppheter när vädret är fuktigare och varmare igen. Med hjälp av vår hudvård kan vi bättre hålla balansen!

Rusta dig inför växlande årstider

Precis som att vi klär oss efter väder behöver vi tänka likadant i vår hudvårdsrutin!

Lägg till ceramider

De kan vi likna med vår vinterjacka, de arbetar som murbruk mellan våra celler som vi kan likna med tegelstenarna i en tegelvägg. Ceramider är rustningen för vår hudbarriär! Är det kanske dags att byta ut den tunna sommarjackan till den varmare dunjackan? Lägg till en rikare creme till din rutin och pausa användningen av din tunnare återfuktare.

Ceramidrika MTM Ceramide Elastic Concealer, Make P:rem härligt blåa & geliga formula Peek Me. Radiance Peeling Sleeping Pack, Skinceuticals duntäcke Triple Lipid 2:4:2 & Hyggee, precis som namnet All-In-One Cream.

Olja & serum

Likvärdigt med vårt underställ. Det där extra värmande & skyddande lagret. I hudvården bibehålls huden bättre återfuktad & barriären stärkt.

 • Lägga till ett serum under din creme, olja eller fukt – vad passar din hudtyp & tillstånd bäst?
 • Komplettera med en oljerengöring eller lägg till en näringsgivande pre cleanser
 • Ge huden en ordentlig boost under natten och byt ut din nattcreme mot en stärkande, näringsgivande och återfuktande nattmask några gånger i veckan

Serum & oljor i rutinen skapar ett extra stärkande skydd mot väder och vind

Ät dig till en starkare hudbarriär

Vad vi stoppar i munnen påverkar absolut vår hud. Nyttiga fetter i kosten som fet fisk, rikt på omega fettsyror, avokado & nötter är några fantastisk källor till nyttiga fetter! I MTM Bisabolol Hydrating Oil Primer, en oljemix rikt på omegafettsyror tillsammans med mandelolja bland annat. En torrolja för alla, som mjukgör och återfuktar men snabbt absorberas av huden för en fin grund innan makeup och får din makeup att hålla hela dagen. Den rika avokadooljan är fantastisk för den väldigt torra & sköra huden, Hydropeptides rika Soothing Balm bidrar med denna fint näringsgivande och reparerande oljan och passar både till kropp och ansikte.

signatur frida

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Tackla hudens humör i väderväxlingen”

 • (2) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Lena skriver:

  Åh bra inlägg! Du får gärna göra ytterligare djupdykning :). Lite mer med tips vad man kan tänka på, ändra/lägga till enstaka produkter. Eller är det mer att lägga till rikare produkter, mer fukt, olja etc? Har själv blandhud med något fetare t-zon och märker tyvärr av väderväxlingen alldeles för mycket….

  • Frida skriver:

   Hej Lena, Vad kul att du gillar inlägget och jag är så tacksam för feedback! 🙂 Den blandade hudtypen är absolut lurig och svår i väderväxligen. Att också minska på exfolierande/peelande produkter för att istället lägga lite mer fokus på fukten, gärna arbeta mer fokuserat på sina zoner. Ge hudens torrare partier mer näring och fukt – uteslut exfolierande produkter där och exfoliera enbart i t-zon exempelvis om det är blankare partier. För mer fukt är fuktmist i väskan eller på arbetsplatsen utmärkt för att boosta huden med mer fukt under dagen. 🙂 Kram Frida