Trollformeln som suddar ut ärr

 • | Frida

Ärr efter finnar och acne är svårt att undvika, mycket beroende på om man inte kan hålla fingrarna i styr och klämmer samt pillar på inflammationerna. 😉 Det försämrar tyvärr förutsättningarna att huden ska läka jämnt. Såklart är det även beroende på hur djupt inflammationen sitter i huden. Ärr kan reduceras, detta är min trollformel!

ärr

Ett ärr i huden

Huden är ganska häftig som ändå kan läka sig och bli sitt ”normala” jag efter en skada. Ibland är man lite hård mot sin hud i att det tar lång tid för den att läka, försök istället vara tacksam över jobbet den gör och hjälp den på traven. 😊

Vad är egentligen ett ärr?

När huden läker skapas en vävnad, ärrvävnad. Uppbyggd på lika sätt med samma kollagen som innan ärret men lite annorlunda. Den nya huden som skapas saknar vissa egenskaper, därav att huden där man haft en skada kan ha en annan ton, struktur & elasticitet, som ett ärr har. Det kan förklaras som en provisorisk byggnadsställning för att skydda huden tills fasaden är helt läkt och ”lagad”.

ärr

Propolis, en väldigt fint reparerande ingrediens. Kanonfin på en hud under läkningsprocess

Ingredienserna som trollar med huden

Azelainsyran 

En ingrediens jag hyllar till skyarna, wow vilken fin resultat jag själv fått på mina röda ärr efter hormonell acne. Azelainsyran som i Azelaic Clearing Second Concentrate är naturlig för vår hud, mild med effektiv! Den är rodnadsdämpande och reparerande, har även antiinflammatorisk egenskap. En ingrediens som alltså inte enbart är effektiv på ärr. Ingrediensen har en mild verkan men som ger snabba resultat på en ojämn hudton. Smygsamt skrytsam!

ärr

Mandelsyran

Jag gillar mandelsyran och gillar verkligen Mandelic Acid 5% Skin Prep Water. Dels att syran är mild men effektivt exfolierande på huden, det hjälper hudens cellförnyande förmåga, också för att den har en lång meritlista! Det är en AHA syra, jobbar alltså väldigt fint på hudton och lyster, jämnar ut ärr och pigmenteringar samtidigt som syran binder fukten i huden. Mandelsyran är också antiinflammatorisk precis som BHA syran, mandelsyran erbjuder det bästa från två världar!

Propolis

Ingrediensen är superfint reparerande på huden, en kraftfull antioxidant vilket bibehåller huden stark och stärker på sikt. Royal Vita Propolis 33 Ampoule är lika fint reparerande som lystergivande på huden – Uppklarande och lugnande.

A-vitamin

Vitaminet har cellförnyande egenskap, hjälper huden i dess förnyande takt så att nya friska hudceller snabbare når upp till hudens yta. Retinal, som i Medik8 Crystal Retinol 1 är en form av A-vitamin som även har antibakteriella egenskaper som samtidigt motverkar nya inflammationer och utbrott.

ärr

En produkt eller ingrediens kan göra mästerverk men ibland är ensam inte stark och man kan därför behöva arbeta med flera ingredienser för att uppnå stordåd i sin hudvårdsrutin. Viktigast, alltid! Det är att inte stressa huden eller gasa på för snabbt, ta det i hudens takt, hjälp din hud och lyssna till dess signaler. Ett ärr är din hud under konstruktion och är därför också mer känslig och skör. Motarbeta inte din hud, det kan ge motsatt effekt.

signatur frida

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 svar till “Trollformeln som suddar ut ärr”

 • (11) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Karolina skriver:

  Hej! Mina akneärr är många år gamla och således ”läkta” till att endast bestå av gropig struktur utan rodnad. Kan ngn av dessa produkter hjälpa även mig?

  • Frida skriver:

   Hej Karolina, Dessa ingredienser arbetar såklart även långsiktigt men framförallt på nya rödare ärr. Att arbeta på struktur är lite svårare i hudvård, men cellförnyelse ingredienser såsom syror och a-vitamin ger på sikt fina resultat. 🙂 🙂

 2. S skriver:

  Bra inlägg!
  Jag har Azelaic Acid från paulas choice, aha syra toner, total repair retinoate treatment. Är dessa bra motsvarigheter till de produkterna du visade upp här, eller finns det annat jag kan ta in i min hudvård för att reducera röda märken och ärr? (Hormonell acne som inte ger sig, över 2 år nu). Jag har även c-vitamin på dagen ☺️ Mvh

 3. Anna skriver:

  Hej! Hur blev du av med din hormonella acne?

 4. Elin skriver:

  Hej!
  Hur kombinerar man dessa i sin hudvård? När och hur använder man dem?
  Mvh Elin

  • Frida skriver:

   Hej Elin, Mandelsyran kan användas både morgon och/eller kväll – gärna inte i kombination med A-vitamin första tiden. (A-vitamin används bara kvällstid) Propolis är en fin antioxidant och gör sig fint under dagen tycker jag. Azelainsyran kan kombineras med alla nämnda ingredienser. Klokt kan vara att varva de olika ingredienserna olika dagar i rutinen. Att växla mellan A-vitamin och Azelainsyran kvällstid och Propolis och mandelsyran i morgonrutinen som ett exempel. 🙂

 5. Marika skriver:

  Hej, jag har ärr på ögonlocken efter en operation och undrar vad jag kan använda där för att ”minska/trolla bort” ärren?

 6. Emma skriver:

  Hej! Tänkte höra med lite kombos. Har mandelsyran hemma men använder dagligen biolumin c från dermalogica. Krockar dessa syror? Har även ett first concentrate från skincity, går det att använda innan biolumin c? Eller krockar c-vitaminen?. Biolumin har verkligen varit till stor hjälp för min hy så kan inte va utan det. Sen har jag sett att dermalogica fått en nu retinololja med Bha och retinol. Jag har ju dock torr hud som får acne om det blir yttorrt, funkar detta retinol även på torr hud? Borde jag helt skippa mer syra i min rutin? Mandelsyran använder jag idag ytterst sällan och då bara med fuktgivande masker utan för aktiva ämnen. Tack på förhand 🙂

  • Frida skriver:

   Hej Emma, Vad härligt att läsa att du hittat en favorit i Biolumin C från dermalogica. Denna innehåller även en AHA syran så min rekommendation är att inte kombinera syror mellan olika märken. First Concentrate och Biolumin C går fint att kombinera.
   Dermalogicas Retinol Clearing Oil är ett fint alternativ för dig med torr hud då oljebasen ger en fin näring. Viktigast är att arbeta med den varsamt i början, att inte använda produkten dagligen. Fint att du kombinerar syra med fukt, det är en kanonfin kombo!! :):) Kram