Gästblogg – Thereses resa med reaktiv hud

  • | Gäst

Hoppas ni har en underbar sommar mina vänner! Denna vecka lämnar jag över ordet till min hudterapeutkollega Therese som önskar dela sin hudresa med reaktiv hud. Alla ni som med mig som har en känslig hy, läs vidare. 😊

therese priori

Bästa tipset för en känslig hy: TETRA – fx251 SPF 50 från Priori

Min resa med reaktiv hud 

Mitt namn är Therese, jag är 31 år ifrån Stockholm och arbetar som hudterapeut på Skincity. Min resa med reaktiv hud började ungefär 2007 alltså för 14 år sedan, min hud gick från noll till hundra i förändring och sen dess har det verkligen varit en bergochdalbana i att lära sig hur min hud fungerar, vad den tål och vad det är som triggar i gång denna reaktivitet som inte heller är året runt. 

Självklart påverkade det mitt självförtroende men i efterhand är jag verkligen glad att jag vågade visa min hud i det tillstånd det var och inte missa viktiga år i min tonårstid, för ja så viktigt är det. Det är bara en hud men även vårt största organ.

Hudvård är något mer än bara kosmetika, jag är intresserad av hudvård för att det ger mig ett lugn, höjt självförtroende, en lyx i vardagen och helt enkelt göra något bra för mig själv och min hud. Att arbeta med huden med olika typer av hudvård som är anpassat efter vad vi som individer behöver kan verkligen stärka vårt självförtroende. 

Jag ville veta varför jag helt plötsligt fick stora sår i ansiktet, rakt i ansiktet, runt munnen bla. Det gjorde fruktansvärt ont av sprickorna och inget hjälpte. Jag fick gå till många läkare och gick igenom ett antal kortisonkurer och även solterapibehandling, jag kunde inte ha något på mitt ansikte utan att det rentav kändes som att huden brann.  

Orsaken till att min hud slog bakut tror jag kan ha med den genetiska faktorn att göra, jag har en släkting som fick exakt samma hudsymptom som jag i ungefär samma ålder men hennes symptom kommer och går oftare än mina idag, men även så tror jag att det hänger ihop med att jag inte hade någon bra rutin heller på min hud, jag var en ”tar dagen som den kommer” när det gällde huden, det kan absolut ha hänt att jag somnat med makeup eller ryckte tag i den där handtvålen på handfatet. 

Jag fick aldrig en diagnos på mitt tillstånd men jag märkte också själv att huden blev bättre under sommarhalvåret när det blev varmare väder, då fick man också passa på att försöka luska ut vad som var bra för just mig och vad som inte passade. 

Therese före och efterHär kan man tydligt se en reaktion jag fick under 2020 när jag testade en rutin som inte passade min hud/tillstånd. Till höger kan man se hur min hud ser ut idag 2021 när jag använder en rutin som är anpassad efter just min hud. 

Produkterna som gav resultat

Hudens behov ändras hela tiden och här spelar hudvårdrutin, leverne och bla årstid in, jag har personligen väldigt många olika rutiner i olika delar av året, man kan se otroligt fina resultat av både växtbaserade produkter och syntetiskt framställda.

Therese produkter 1

De produkter jag vänder mig till och som fick min hud att lugna ner sig och reparera sig var Filorga Micellar Solution, ett smidigt enkelt sätt att rengöra huden från smuts och makeup utan att använda vatten, Priori LCA Gentle Cleanser som är en lätt mjölkig rengöring som innehåller lite mjölksyra som lätt exfolierar huden men även binder fukt. 

Som serum har jag varvat mellan Skincity Skincare Soft Calming Second Concentrate och Priori DNA Recovery Serum, båda serumen lugnar och återfuktar en reaktiv hud samt att de arbetar stärkande för hudbarriären. 

Som återfuktande creme använde jag en 24h creme, enkelt och minimalt att använda samma creme morgon och kväll. Priori Barrier Restore avslöjar på namnet vad den gör, den stärker och reparerar hudbarriären samt binder fukt.  

Som UV skydd använde jag Priori Tetra fx251 Color Guide som är ett lätt tintat solskydd som dämpar/neutraliserar rodnad som passade perfekt för mig. 

Jag tycker också att det är väldigt skönt att komplettera med en mist under dagen för att återfukta och hålla huden lugn och återfuktad, en av mina favoriter som jag använde under tiden och än idag är Elemis Superfood Kefir-Tea Mist som innehåller prebiotika vilket är maten till hudens goda bakterier men den innehåller även lugnande och återfuktande aloe vera och kokosvatten. 

Therese produkter 2

Hudvård och att lära känna sin hud tar tid 

För mig tog det flera år att hamna i ett stabilt stadie men hela utvecklingen går framåt och vi kommer bara få lära oss mer och mer avancerade saker om vårt största organ. Idag skulle jag säga att min hud är en blandhud med känslighet. Skönhet och hudvård är en fristad där vi alla ska få vara och ta hand om varandra och oss själva för att stärka vårt mående och självförtroende. // Therese

Stort tack Therese att du delade din hudresa, så värdefullt! Jag är på semester men ni får gärna kommentera om ni har några frågor eller funderingar så kikar jag på dessa i aug ♡

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.