Min resa med akne – Cecilia gästbloggar

 • | Gäst

Idag lämnar jag med varm hand över till min duktiga kollega Cecilia som ska berätta om sin hudresa. I vuxen ålder fick huden en helt ny vändning när hon helt plötsligt fick akne. Läs hennes berättelse..

Hej, Cecilia heter jag och är hudterapeut på Skincity! Min resa med akne började våren 2018, det året skulle jag fylla 28 år och jag blev helt förtvivlad över att min hud hade förändrats samt att det hände mig i vuxen ålder. Både hudstrukturen och hudtonen förändrades, jag kände mig otroligt frustrerad och ledsen över hur mitt utseende hade ”försämrats”.

När aknen bröt ut

Sedan tonåren har jag alltid haft en blandhud, med blank t-zon, förstorade porer och fått finnar lite sporadiskt, vilket jag inte såg som ett större problem. Därmed blev det en hel omvändning när aknen bröt ut och jag insåg hur mycket min hud påverkade mig rent psykiskt.

När min akne bröt ut provade jag otaliga hudvårdsprodukter och bytte ut produkterna med jämna mellanrum. Aknen blev inte bättre, utan förvärrades i takt med att jag stressade upp huden.

Cecilia med Calm Restoring Moisturizer

En lugnande och återfuktande creme har räddat huden när den var som mest torr och aknen var som värst.

Läkemedel+hudvård=sant

Jag bestämde mig till slut för att ta hjälp av hudläkare, då fick jag recept på Acnatac som innehåller tretinoin och klindamycin. Jag var ivrig och började genast att köra på med läkemedlet varje kväll, då blev min hudbarriär genast skör, min hud hettade och jag hade rodnad över hela kinderna.

Jag backade och började om. Då vande jag in läkemedlet gradvis till huden och bytte ut all min hudvård till enbart milda och reparerande produkter samt uteslöt all exfoliering.

Efter 3-4 månader började jag att märka hur den inflammerade huden hade lugnat ner sig och att jag inte längre hade lika mycket aktivitet gällande finnar eller tilltäpptheter. Jag insåg vikten av att ha tålamod och ha en kontinuerlig hudvårdsrutin. För mig fungerade just en kombination av läkemedel och passande hudvårdsprodukter, för att äntligen kunna minska akneutbrotten.

Förebild med akne och efterbild utan akne

Till vänster ser nu hur huden såg ut hösten 2018 och till höger våren 2021

Min hudvårdsrutin bestod av följande produkter:

Cecilias rutin: serum, creme, spf och Acnatac

Hudvårdsrutinen som räddade min hud!

Min hud idag

Idag skulle jag anse att min hud är aknebenägen, min hud är inte helt och hållet ”botad”. Jag kan fortfarande få finnar sporadiskt, dock har akneutbrotten minskat avsevärt och jag har äntligen börjat att acceptera min hud.

Självuppfattning om sin hud

Ofta kan man uppleva att hudvårdsprodukter eller läkemedel inte ger några resultat. Dels kan det vara att man inte gett en ny hudvårdsrutin en ärlig chans. Akne är även återkommande vilket kan kännas uppgivande då huden är sämre/bättre i perioder, därmed är det viktigt att vara snäll mot sig själv och fokusera på att minska själva akneutbrotten.

På ljusare hudtoner är det även vanligt med post inflammatorisk erytem, detta är rodnad på huden som visar sig som röda märken efter finnar/akne. De röda märkena bleknas oftast bort av sig själv, trots än att de kan vara kvar i flera månader. Detta kan ofta ge en illusion av att aknen ser värre ut än vad den egentligen är.

Cecilias badrumsskåp

Mitt badrumsskåp idag! Äntligen fler än 5 produkter och så härligt att huden nu hittat tillbaka och mår bra så jag kan unna mig en bredare rutin

Tålamod och acceptans

Vi konsumerar ständigt polerade bilder från sociala medier, där man oftast inte ser en ”vanlig” hud med ojämn hudstruktur, finnar eller pigmenteringar. En slät och jämn hud förknippas oftast med hälsa och skönhet, vilket lätt kan leda till en dålig självkänsla då man själv inte uppnår till idealen.

Det har inte varit en spikrak resa för mig när det kommer till akne. Dock har det varit otroligt lärorikt för mig samt gjort mig mer ödmjuk och accepterande när det kommer till min hud och dess ”skavanker”. Allas resa med akne är unik och därmed gäller det att hitta vad som passar just dig. Tålamod och acceptans är två ledord som jag tar med mig från min (pågående) resa med akne.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 svar till “Min resa med akne – Cecilia gästbloggar”

 • (9) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Ida skriver:

  Tack för att du delar med dig av detta. Detta hände mig 2019, alltid haft en blandad hudtyp. Tog till läkemedel i höstas och endast lite röda ärr kvar och ibland får jag lite små tilltäppta pormaskar. Alltid haft en bra hudvårdsrutin innan dess då jag själv är hudterapeut. ❤️

 2. Annette skriver:

  Väldigt intressant och lärorik inlägg, smart och vacker tjej!

 3. Anna skriver:

  Superbra inlägg ❤️

 4. Emelie skriver:

  Hur länge använde du acnatac? Och upplevde du att acnen kom tillbaka när du slutade?

  • Yasemin skriver:

   Hej Emelie,

   Jag använde acnatac 3-4 månader, aknen har inte kommit tillbaka sedan dess. Får mer sporadiska finnar då och då nu men jobbar mer på att underhålla huden så jag använder acnatac ca 1gång i veckan. Har också Blemish+ Age från Skinceuticals för att hålla tillbaka finnarna.

   Kram Cecilia 🙂