Nyhetsmorgon: Tips för torr vinterhy

  • | Gäst

 

Hej,

Sofia heter jag och är produktutvecklingschef på Skincity. Idag gästade jag Nyhetsmorgon för att prata om torr vinterhud, hur du bäst behandlar och vad du ska tänka på. Det är alltid lika kul att gästa Nyhetsmorgon och härliga Soraya och Anders. Missade du inslaget så kan du se det HÄR!

Sofia innan sändning på tv4

I väntan på att gå live

Många drabbas av torr och kliande hud så här års och det är just den torra inne- och uteluften som är en bidragande orsak. Den kalla utomhusluften gör också att de flesta får torrare hud, oavsett vilken hudtyp man har. Det är faktiskt så att huden ”dunstar” fukt till omgivningen, och i ännu större grad om miljön vi vistas i är torr. Ju torrare miljöer vi vistas i, desto torrare kommer huden alltså att bli. Detta fenomen kallas TEWL – Transepidermal Water Loss, alltså hur vi förlorar fukt genom epidermis (översta hudlagret). 

En torr hud blir också mer reaktiv och känslig så därför är det extra viktigt att ha en bra hudhälsa. När huden blir torr har den inte tillräckligt av alla viktiga fuktighetsbevarande ämnen som vanligtvis finns i huden. Rosiga vinterkinder kan man tycka känns friskt men med det rosiga kommer ofta kliande och stickande kinder samt blossiga halsar, och det klarar vi oss gärna utan.

Sofia på tv4

Handpeeling

Ta hand om dina händer. Peela och återfukta händerna och förslut gärna fukten med hjälp av plasthandskar för att ”tvinga” in näringen i huden

Så vad kan vi göra? 

  • Tänk lager på lager. Börja med fukt för att återställa balansen i huden. Med det menar jag alla former av fuktgivande cremer, serum, essenser mm. Hyaluronsyra och glycerin är två vanliga ingredienser som effektivt tillför och bevarar fukten i huden. De finns naturligt i vår hud och vi har lätt att absorbera dem.
  • Sen är tricket att ”låsa in” fukten med ett skyddande lager av lipider eller olja. Tänk att fuktcremen är vårt underställ och nu ska vinterjackan på. Välj en fetare creme/salva eller ännu hellre en ansiktsolja.
  • Ett annat trick är att inte tvätta sig för mycket. Vi ska inte vara smutsiga men för varje gång vi använder en rengöringsprodukt i kombination med vatten så tar vi bort den där skyddande hinnan som vi behöver vara rädd om. Det kanske räcker med en gång om dagen och då använda en rengöringsolja för att hjälpa huden behålla fukten.
  • Torra läppar är också ett problem såhär års. Huden är så tunn där och det finns inga talgkörtlar som producerar olja. Pausa läppstiftet som tyvärr brukar vara uttorkande och byt till en lipbalm istället.
  • Vårda händerna! Händerna är extra utsatta på grund av kontinuerligt tvättande. Jag har ett enkelt hudmorsknep: Fixa en hemmagjord handpeeling av lika delar kokosflingor och honung. Massera och skölj. Ta sedan lite olja eller rikare creme i ett par plasthandskar framför TV’n. På så sätt ”tvingar” vi in olja och näring till de torra händerna. 5 tips för vinterhy

Alla produkter som jag tog med till studion hittar du HÄR!

With love Sofia!

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.