Pormaskar – allt du behöver veta!

 • | Gäst

Idag ska vi gå igenom svaren en gång för alla och förhoppningsvis känner ni er klokare efter.

Varför har vi porer?

Alla har porer och de ser olika ut på allas hud. Beroende på vilken hudtyp du har och vilken rutin du använder så ser porerna ut på olika sätt. Att vi har porer i huden är viktigt dels för att hudens talg ska smörja vår hud så att den håller sig mjukgjord och smidig men också för att bibehålla rätt pH värde och hålla ovälkomna bakterier borta. Porer finns också för att vi ska kunna svettas och kyla ner vår hud och bibehålla fukt.
Så fascinerande vad vår kropp och hud kan göra!

Varför får man pormaskar?


En pormask bildas i våra porer. Det är kort och gott talg som fastnat i poren och blivit tilltäppt tillsammans med smuts och gamla hudceller. När talget kommer i kontakt med syre så bildas en oxidation och därför är dom svarta.

Det finns olika anledningar till varför pormaskar bildas i huden, här kommer tre av de vanligaste orsakerna. 

 1. Det kan beror på en obalans i hudens talgproduktion, och det är våra hormoner som styr vår talgproduktion. När hormonbalanserna förändras, tex i klimakteriet eller puberteten så sker även förändringar i huden.
 2. Du har en yttorr hud. När huden är yttorr bildas som en torr hinna på hudytan. Detta gör det väldigt svårt för huden och porerna att andas vilket i sin tur leder till en tilltäppt por, som sedan leder till en finne eller inflammation.
 3. Har du en blandhud eller en oljig hudtyp vilket innebär att du har en högre talgproduktion. Brist på en bra rutin bidrar då till att talget, hudceller och smuts bildar pormaskar.

Så vad gör vi då åt pormaskarna?

Här kommer min väldigt enkla checklista med fyra tips som är absolut nödvändiga för att hålla pormaskar under kontroll.

 • Använd BHA i din rutin. BHA är en fettlöslig syra som hjälper till att lösa upp talg som kloggat igen och håller porerna djuprengjorda.
 • FUKT! Det går inte att få rätt effekt av varken BHA eller andra produkter om du har en yttorr hud som är fuktfattig. Fukten är väldigt viktig för att du ska ha en chans mot pormaskarna oavsett hudtyp.
 • Kläm inte! Det går inte att klämma pormaskar på rätt sätt om du inte är utbildad och med största sannolikhet kommer du göra mer skada än nytta. Har du dessutom en yttorr hud vilket många har just nu så är det i princip omöjligt att klämma pormaskar utan rätt förutsättningar. Gå till en salong och få hjälp.
 • Vita pormaskar? Komplettera även med AHA någon gång i veckan eller vid behov.

Bild på fyra BHA syror Paulas Choice BHA produkter är storsäljare och finns i olika utföranden för olika hudtyper.

Varför vill man undvika pormaskar?

Det är i förebyggande syfte man vill undvika pormaskar. Det som händer om man har pormaskar som man låter vara är att de med största sannolikhet till slut blir en finne och/eller inflammation i huden. När vi får en finne så skapas det en skada i huden och det är detta som sedan blir ett postinflammatoriskt ärr.
Vill ni läsa mer om ärr efter finnar och akne så har min kollega Sara skrivit ett väldigt fint inlägg som ni hittar här:

 

På första bilden ser ni några röda ärr efter finnar som sedan har läkt ut fint.

Jag har fått en finne, hur ska jag göra?

Här kommer ännu en checklista med fyra tips för hur du läker ut en inflammation på bästa sätt.

 • Använd acneplåster för att hjälpa inflammationen att läka ut utan att klämma den.
 • När inflammationen har läkt ut och det är ett rött ärr kvar, använd ingrediensen Azelainsyra för att hjälpa läkningsprocessen.
 • Se till att skydda noga med SPF för att ärret inte ska mörkna då de mörka ärren är svårare att reducera.
 • Har du mörka är efter acne och inflammationer är ingredienser som retinol och AHA-syra toppen att jobba med.
plåstren är väldigt diskreta och går utmärkt att använda make-up på om man vill.

Här ser vi plåstret på min hud innan jag ska sova. De går utmärkt att använda till dagen också med eller utan make-up ovanpå.

Har du pormaskar som suttit länge som du inte får bort, börja då med att gå på en portöming på salong och underhåll sedan med en bra hudvårdsrutin ⭐️

Detta var allt för mig! Hoppas detta var till hjälp för er. Ta hand om er så hörs vi snart igen, tjingeling! ❤️

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Pormaskar – allt du behöver veta!”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Berith skriver:

  Kan man få pormaskar om man är utsliten och trött.

  • Gäst skriver:

   Hej! Pormaskar kan inte uppstå i huden av att man är utsliten och trött. Men däremot kan dessa känslor påverka hur väl vi tar hand om huden och hur den mår. Försök att hålla en rutin även om det känns tufft ❤️

 2. Cec K skriver:

  Hej,
  Jag har ett hudproblem som ingen lyckats hjälpa mig med 😫, inte heller ni tyvärr trots många produkter jag köpt och sänt bild till er. Men försöker igen …….Det är som om mina pormaskar hela hakan runt näsan är vita och om jag tar en vass pincett och skrapar så får jag ut lite av dem, men det är ändå inte finnar. Spridit sig så det även kommit under ögonen. Är i övre mellanåldern tror inte det är hormonellt alltså….
  Vänligen Cec

  • Gäst skriver:

   Hej! Jag förstår. Då du testat mycket olika produkter och upplevt besvär med huden en längre tid så rekommenderar jag att du besöker en hudläkare som kanske kan ställa en diagnos eller hjälpa dig lista ut vad detta kan bero på. På detta vis kan du lättare hitta produkter som är anpassade till ditt tillstånd och de behov som du har i huden. 🙂 / Emelie

 3. Jessica skriver:

  Vilken AHA rekommenderar ni för oss som bara har vita pormaskar och inga svarta? Har Paulas BHA

  • Gäst skriver:

   Hej!
   Då är Paulas Choice Daily Smoothing Treatment 5% AHA en fin produkt att kombinera din BHA med, använd dom inte efter varandra utan dela upp morgon och kväll eller olika dagar. Och glöm inte, massa fukt 🙂 / Emelie

 4. Helene skriver:

  Att bero på ämnet: min 10 åriga son har ”besvär” med svarta ganska stora pormaskar på övre läppkanten. Känsligt område och känslig barnhud….vad gör jag? Har bland annat försökt snäll oljebaserad rengöring efter att ha haft en varm handduk på området för att öppna pormasken. Inget hjälper! Hjälp mig hjälpa min son 🙂 Tack!

  • Gäst skriver:

   Åh, det kan jag också få om jag använder vissa produkter för läpparna som råkar hamna lite utanför och täpper till.
   Mitt tips för er är att gå till en salong och låta någon ta bort dom. Det är ett känslig område och han är ung precis som du beskriver, då ska han inte använda starka produkter 😊.
   För att underhålla sen kan ni använda en mildare typ av fettlöslig syra, tex Mandelsyra som ni kan behandla området lokalt med, tex på en tops. Det är mina bästa tips / Emelie