Solkysst med betakaroten!

 • | Gäst

Hej igen allihopa!

Hoppas att ni alla fick en chans att läsa mitt första inlägg om kosttillskott den 26/4. Våren är redan här och jag är nog inte ensam om att säga att mina tankar börjar rikta sig fram mot sommaren, den efterlängtade solvärmen och en härlig sommar glow! Idag delar jag fakta och mina allra bästa tips för att förbereda huden lite extra i sommar med tillskott som jobbar inifrån genom att ge extra skydd mot solens strålar samt en fin nyans utan att behöva visats för länge i solen!

VAD ÄR BETAKAROTEN?

Ni kanske har hört termen ’brun utan sol- tillskott’, men vad innebär det egentligen? Jo, huvudämnet i dessa produkter som jag idag kommer att lyfta lite extra är betakaroten! Betakaroten är en antioxidant som klassas som en karotenoid som ger gula, oranga och röda vegetabiliska livsmedel som frukt och grönsaker sin pigmentering. På hösten kan den även synas i gröna livsmedel när löven börjar tappa sin färg och den oranga pigmenteringen börjar lysa igenom.

Betakaroten är en fettlöslig antioxidant och ett förstadium till A-vitamin som endast omvandlas i kroppen till A-vitamin vid behov och kan därmed intas i större mängder utan oro för överdosering. Att den är fettlöslig betyder att helst ska den tas tillsammans med en fettkälla för bästa upptag.

OBS! Här vill jag även ta tillfället att förklara en vanlig missuppfattning mellan retinol/A-vitamin och betakaroten. Betakaroten finns endast i vegetabiliska produkter och är den inaktiva formen av A-vitamin medan retinol/A-vitamin är den aktiva formen som endast finns i animaliska produkter. Aktiv form som i retinol/A-vitamin kan inte regleras i kroppen som betakaroten kan, och har därmed en helt annan funktion.

HUDEN & FÖRDELAR MED BETAKAROTEN

På samma sett som betakaroten ger frukter och grönsaker sin färg, så kan den även påverka vår hud. När betakaroten intas under en längre period tillsammans med en fettkälla, så lagras den i hudens fettvävnader, som sedan stimulera produktionen av melanin i våra hudceller. Melanin bidrar till att ge huden en naturlig gyllenbrun nyans samt skydda huden vid solexponering. Detta gör att huden inte bränns lika lätt.

Utöver att ge huden en vacker färg så har den även en dubbelfunktion som en kraftfull antioxidant. När huden utsätts för solens UVA/UVB strålar skapas fria radikaler och oxidativ stress som skadar hudcellens DNA och bidrar till inflammation samt kollagenförlust. Detta kan orsaka tidigt åldrande, som kan visas som rynkor, minskad elasticitet och pigmenteringar i huden. Därför kan ett intag av antioxidanter som betakaroten även hjälpa till att neutralisera dessa fria radikaler samt skydda cellerna mot oxidativ stress från yttre påfrestningar.

SAMMANFATTNING AV BETAKARONTENS FÖRDELAR

 • Hjälper till att ge huden en vacker färg utan solexponering.
 • Jobbar inifrån genom att ge huden ett extra skydd mot solens strålar.
 • Hjälper till att motverka oxidativ stress och skador orsakade av solens strålar.

Som näringsterapeut är jag för en varierad kost tillsammans med intag av kosttillskott, men i detta fall har det faktiskt visats att vi måste äta ungefär 10 morötter dagligen för att få samma nyans på huden som vi kan få från betakarotentillskott, wow! Eftersom det tar tid för betakaroten att lägras i huden så rekommenderas minst 4 veckors intag innan inväntad solexponering. OBS! Tillskott av betakaroten ska inte intas av dem som röker.

FÖRBERED HUDEN INIFRÅN

Här delar jag mina sommarfavoriter som inkluderar tillskott av betakaroten samt även kompletterande tillskott som jobbar extra skyddande mot solens strålar, som ska kombineras med ett solskydd för ett rejäl inre och yttre skydd!

TILLSKOTT FÖR EN GYLLENBRUN FÄRG

Dessa produkter är fullpackade med betakaroten, går utmärkt att kombinera och kan tas redan nu under våren.

Active Sun Complex, D-Lab

Ett betakarotentillskott från bär- och morots extrakt, samt även vitamin B2 och koppar som bidrar till hudens normala funktion och pigmentering. Den innehåller även astaxanthin en annan typ av karotenoid med 10 gånger mer potent antioxidant aktivitet än betakaroten, wow!

Havtorn, Nypon, Hjortron Pulver, Nordic Superfood

En produkt som definitivt kommer att stå i mitt skafferi under sommarmånaderna! Jag älskar hur lätt den är att blanda i en smoothie, ett glas vatten, gröt, yoghurt och mer! Produkten innehåller malna nordiska vildfångade bär där 1 matsked motsvarar 100 bär. Pulvret är gult/orange och detta betyder såklart att den är ’fully loaded’ med betakaroten! Den är även rik på fibrer som hjälper till att hålla magen glad, plus antioxidanter som C-vitamin som bidrar till en normal kollagenbildning och cellförnyelse.

TILLSKOTT FÖR EXTRA SKYDD

Super antioxidant boost, Neal’s Yard Remedies

Denna produkt rekommenderar jag mest för sin starka antioxidantverkan mot yttre påfrestningar på sommaren eller året om. Den fungerar mer som en potent multivitamin och innehåller bland annat betakaroten, C-vitamin D-vitamin, E-vitamin, zink, magnesium, selen, kalcium och även polyfenoler; ett växtämne med stark antioxidant verkan.

360 oral, Heliocare

Här har vi ett tillskott med Polypodium leucotomos, ett växtextrakt som har visats fungera som ett effektivt naturligt inre skydd mot solskador och känslighet som kan tas 30 minuter innan solexponering. Den innehåller även vitamin B3 som bidrar till att bibehålla en normal hud samt E-vitamin som hjälper till att reparera huden, hålla den elastisk samt skydda hudens barriär genom att lagras i ytan av våra celler.

Jag hoppas jag har inspirerat er alla att ta hand om er kropp och hud lite extra i sommar!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Solkysst med betakaroten!”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Emma skriver:

  Har börjat med D labs active sun complex sen några dagar tillbaka😊 Brukar ta en till frukosten. Men hade ingen aning om att det behövs en fettkälla för bästa upptag… räcker det med smör på mackan?😅 Har du ngt tips på en bra fettkälla annars som funkar till frukosten?😊

  • Gäst skriver:

   vad kul att höra att du har börjat med denna produkt! Det räcker med smör på mackan. Själv så tar jag mina med en avokado och ett stekt ägg. /Jessica <3

 2. Chatarina skriver:

  Hej, vilka av dessa kan man kombinera med varandra?

  • Gäst skriver:

   Hej, det går jättebra att kombinera Havtorn, Nypon och hjortron pulvret med active sun komplex kapslar. Båda kan tas tillsammans med antigen super antioxidant boost eller heliocare 360. Önskar dig en fin dag! /Jessica <3