Solskyddsskola 2.0

 • | Gäst

SPF is your BFF

Solskydd solskydd solskydd, varje år går vi igenom samma solskyddsbonanza och ställer oss samma frågor.
Vilket solskydd passar mig bäst? Vad innehåller mitt solskydd? Hur använder jag mitt solskydd på bästa sätt?

Idag ska vi gå igenom allt från början till slut så ni har ett solskyddsinlägg att gå tillbaka till när ni känner er osäkra.
Det finns så många frågor om solskydd och det jag alltid brukar skala ner det till är; ”vad är ditt förhållande till solen? och vad är viktigt för just dig?” Detta blir egentligen grunden för hela användandet av solskydd.

Hur solar en hudterapeut?

I mitt jobb som hudterapeut med utbildning i strax över 100 stycken olika varumärken så har jag sett extremt många studier på vad UV-strålning gör på och i huden. Vi vet att UV-strålar är det som åldrar vår hud snabbast och kan även orsaka hudsjukdomar samt är skadligt för huden. Det är fakta som har funnits länge.

Sedan kan man ställa sig frågor som, behövs det året runt? Behöver man SPF50 året runt? Vilken typ av solskydd skyddar bäst? Går UV-strålar genom fönster om jag bara sitter inne? etc. Det finns så många frågor och lika många svar, därför tycker jag att man själv ska ställa sig frågan hur viktigt det är för just dig.

Jag använder solskydd året runt och detta väljer jag för att jag vill skydda huden så bra jag kan men också för att det idag går att hitta solskydd som passar alla olika hudtyper, hudtillstånd och önskemål så det blir väldigt lätt att alltid ha det i sin morgonrutin.
Under sommaren eller om jag är utomlands så tycker även jag om att vistas i solen, både på stranden och generellt utomhus.

Såhär solar jag:

 • Högt SPF som appliceras minst 30 minuter innan solning. Ansikte, kropp och läpp. Glöm inte läpparna hörrni! Jag får väldigt lätt munsår och denna är min favorit: The one for your lips – Clear lip balm fragrance free SPF50
 • Använd rätt mängd SPF. Tre fingerlängder till ansikte, hals och dekolletage samt 1/2 dl till kroppen. 
 • Hjälp huden att stå emot UV-strålar med hjälp av kosttillskott. Dessa kapslar använder jag: 360D Plus Oral Capsules
  För att komma ihåg att använda dom brukar jag ha som mål att använda dom under min semester främst.
 • Vistas ej i direkt sol under solens starkaste timmar mellan 11-15.
 • Återapplicera solskyddet. Varannan timme och/eller efter bad.
 • Jag använder nästan alltid keps och solglasögon på sommaren för att skydda ansiktet.

Jag förstår att detta kan kännas tråkigt och överdrivet för många men för mig personligen så vill jag skydda huden så mycket det går från pigmenteringar, solskador och åldrande.

Vad finns det för solskydd?

Fysikaliskt solskydd (Mineral )Titandioxid & Zinkoxid 
Består av små partiklar som stannar ovanpå huden och reflekterar bort UV-strålarna, lite som en spegel. Fysikaliskt solskydd är optimalt till en hud som är torr och/eller känslig eller har Rosacea. Det är även optimalt till barn.
Är oftast vattenresistent eller vattenavstötande.

Kemiskt solskydd ( Synthetic) – Finns som många olika typer av ingredienser men kan tex vara: Avobenzone, Aminobenzoic Acid, Dioxybenzone.
I ett kemiskt solskydd tar molekylerna upp (absorberar) UV-strålningen och omvandlar den till oskadlig strålning i huden, det vill säga genom en kemisk reaktion. Kemiskt solskydd passar alla men föredras för den som har en fetare hudtyp då produkten absorberas av huden.

Kombinerat – blandning av båda

Vilka ingredienser gör huden solkänslig?

AHA – JA. AHA syra gör huden solkänslig. Detta är en vattenlöslig syra som exfolierar huden på hudytan och därför mer mottaglig för UV-strålar.

BHA- NEJ. BHA syra gör inte huden mer solkänslig. BHA är en fettlöslig syra som verkar nere i porerna och löser upp talg. Detta gör inte huden mer solkänslig då den inte jobbar på hudytan.

Retinol – NEJ. Retinol i sig gör inte huden mer solkänslig utan retinol i kontakt med solljus blir instabil och på så sätt kan skapa irritation i huden.
Sedan finns det starka A-vitamin som skrivs ut av hudläkare/läkare, detta har en exfolierande effekt på huden och ska inte användas på sommaren.

Azelainsyra – NEJ. Detta är en anti-inflammatoriskt, milt exfolierande, anti-bakteriellt ingrediens som inte gör huden mer solkänslig.

Hyaluronsyra – NEJ. Hyaluronsyra är en fuktbindare och även om den heter ”syra” så har den ingen exfolierande effekt på huden utan har till uppgift att binda fukt.

Hur lägger jag upp min rutin?

Här återkommer jag till samma fråga jag ställt tidigare, hur är din relation till solskydd?
Är du en person som använder mycket aktiva ingredienser i din rutin så som retinoler och syror och du vet med dig att du lätt får pigmenteringar och älskar att ligga i solen och är slarvig med återapplicering av solskydd, är det då bättre att lägga det aktiva på hyllan och fokusera på att skydda huden istället? Ja absolut!

I regel tycker jag att man ska fokusera mest på fukt och att skydda huden denna delen av året.
Antioxidanter, Peptider, Bakuchiol, SPF, Squalane, Hyaluronsyra. Alla dessa ingredienser är best friends med sommar och sol.

Favoriter till olika hudtyper och hudtillstånd.

 


Oljig/fet hudtyp.
Dr.Ceuracle Hyal Reyouth Moist Sun Spf50 – ultralätt kemiskt solskydd som går in snabbt i huden och återfuktar utan att lämna huden kladdig.

Pigmenteringar alla hudtyper.
Skinceuticals Advanced Brightening UV Defense Sunscreen –  Har en lättviktig formula som bland annat innehåller 1% tranexamsyra och 2% niacinamid som hjälper till att jämna ut hudtonen och minimera synligheten av pigmenteringar.

Blandhud.
Elementrè Spf50+ Dry Touch Sun Protection Transparent och lätt känsla på huden. Glycerin tillsammans med Matmarin skapar en optimal balans av återfuktning för ett resultat av en semimatt finish hela dagen.


Torr hud.
Hello Sunday The everyday one – Face moisturiser Spf50– Detta solskydd är djupt återfuktande utan att kännas tungt på huden. Har en cremeig textur, lämnar huden smidig och hälsosamt lystrig.

 

Mogen/känslig hud.
Is Clinical Extreme Protect Spf30. – Aloe Vera och olivbladsextrakt lugnar och reparerar huden och Vitamin E och Extremozymes®-teknologi skyddar och reparerar kollagen och förebygger DNA-skador. Ett viktigt kompletterande skydd för att hålla huden hälsosam och förebygga skador och förtida hudåldrande.

Glöm inte barnen!

Så viktigt att skydda dom små och deras hud. Denna har jag använt på min idag 5-åring sedan han var spädbarn och han har aldrig bränt sig! Älskar den. Den är väldigt lätt att ha att göra med och går snabbt när det ska göras en miljon andra saker än att smörja med solkräm 😎

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Solskyddsskola 2.0”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Eva skriver:

  Innebär detta att jag kan fortsätta använda Paulas choice ”2% BHA lotion exfoliant” och ”Barrier repair moisturizer with retinol” under sommaren?

  Jag är nyfiken på ”Retinoate repair sleeping mask” från Skincity skincare, är denna också ok att använda under sommaren?

  • Gäst skriver:

   Hej!
   Det går bra att fortsätta med alla dessa produkter under sommaren!🥰 Både Paulas Choice Barrier Repair Moisturizer och Skincity SKincare Retinoate Repair Sleeping Mask ska användas till kvällen och solskydd på dagen / Emelie

 2. Maria skriver:

  Hej! Om man har Perioral dermatit och inte vill ha för många produkter i ansiktet de ska vara snälla och inte för rika vilket solskydd rek du?

  • Gäst skriver:

   Hej!😊 Då skulle jag rekommendera dig att kika på Paulas Choice CALM serie. Denna serie har fokus att dämpa rodnad och hålla huden lugn. CALM Mineral Moisturizer SPF30 är toppen som solskydd om du har Perioral Dermatit / Emelie

 3. Lisa skriver:

  Blir man brun med spf?

  Använde Dr.Ceuracle’s CICA REGENT VEGAN SUN 50 spf i ansiktet varje dag på utlandsresan. De andra, som hade 20 spf blev bruna, men inte jag. Beror det på spf eller något annat?
  De påstod att man inte kan bli brun med 50 spf, men kan det stämma? Tar det längre tid att bli brun ju högre spf?

  • Gäst skriver:

   Vilka bra frågor! När du använder ett högt SPF så skyddar du huden mer, detta innebär att du kommer att bli brun men det tar oftast längre tid och det är BRA 🙌🏻 Allas pigment är olika men men blir brun även när man använder spf50 men på ett mer hälsosamt sätt! Heja dig som skyddar huden så bra! / Emelie

 4. Anki skriver:

  Hej,
  Använder Medik8 Press & Glow som är en PHA tonic. Hur funkar den ihop med sol?
  /Anki

  • Gäst skriver:

   Hej! PHA syra går fint att använda på sommaren tillsammans med solskydd. Medik8 Press & Glow är mild och ger en fin exfoliering även under sommarhalvåret 🥰 / Emelie