Varför ska vi äta kosttillskott?

 • | Gäst

Hej allihop!

Här kommer jag med mitt allra första inlägg för alla er läsare! Först ska jag såklart introducera mig, jag heter Jessica och jobbar som näringsterapeut på Skincity. Jag kommer att regelbundet skriva inlägga och svara på frågor inom mitt expertisområde; kost och kosttillskott. Jag brinner extremt mycket för vår inre hälsa och hur den kan påverka vårt yttre och ser verkligen fram emot att få dela alla mina bästa tips med er och hoppas att ni kommer att brinna för ämnet lika mycket som jag gör. Tack för att ni är med mig på den här resan!

KOSTILLSKOTT

Väd är kosttillskott?

Det här med kosttillskott har blivit en stor hype bland många. Men vad är det egentligen och behöver vi verkligen äta tillskott?

Kosttillskott är helt enkelt koncentrerade näringsämnen i form av vitaminer, mineraler, fytonäringsämnen och proteiner i flera olika former så som tabletter, kapslar, tinkturer eller pulver, som tas för att säkerställa att kroppen får i sig det den behöver utöver kosten.

Men varför behöver vi äta någonting som vi redan får från vår kost samt om vi inte heller vet om vi har en näringsbrist? Jo, forskningen visar faktiskt att det finns många anledningar till att vi kan behöva komplettera lite extra med särskilda vitaminer och mineraler.

ANLEDNINGAR TILL ATT VI BEHÖVER ÄTA KOSTTILLSKOTT

Ensidig kost

Idag äter många en ensidig kost, där fler livsmedelsgrupper väljs bort, och därmed utesluts viktiga näringsämnen som vi bara kan få från kosten, så som omega 3 från fet fisk och alger. Forskningen visar bland annat att i västvärlden så får vi i oss för lite D-vitamin genom kosten och solens strålar som inte räcker till under vinterhalvåret p g a vår geografiska position.

Processad mat

Vi äter även allt mer processad mat där mycket av matens ursprungliga näringsinnehåll försvunnit. I dagens samhälle föredrar många en tallrik fylld med pommes istället för en näringsrik och färgglad tallrik med färska frukter och grönsaker.

Näringsfattiga grödor

Olika studier framför att maten idag innehåller betydligt mindre näring än vad den gjorde för 50 år sedan, möjligtvis beroroende på att jorden är alltmer näringsfattig, speciellt på mineraler som magnesium som då i sin tur påverkar näringsinnehållet i grödor.

Miljögifter

Vi utsätts för miljögifter dagligen i maten vi äter och även från material runt omkring oss i våra hem. Dessa miljögifter bildar skadliga ämnen i våra kroppar. En förutsättning för att kroppen ska kunna skydda sig är att vi får i oss tillräckligt med antioxidanter.

Stress

Stress är allt mer normalt i människans vardag och kräver mycket energi och kan därmed förbruka en större mängd av kroppens vitaminer och mineraler och därför behöver vi en bra påfyllning med dessa.

Genetiska faktorer

Genetiska faktorer kan också påverka hur näringsämnen aktiveras och används i kroppen. I vissa fall kan vi behöva en mer aktiverad och biotillgänglig form av näringsämnen som finns i tillskott för att öka kroppens upptag och användning.

Ålder

När vi åldras så minskas vår egna kropps kollagenbildning och även vår förmåga att bilda magsyra som vår kropp behöver för att bryta ner och tillgodogöra sig näringsämnena i maten. Därför kan en mer lättupptaglig form av dessa näringsämnen behövas.

Maghälsa

Vår tarmfloras sammansättning påverkas i hög grad av ovan nämnda faktorer så som kost, genetik, miljögifter och stress. En god tarmflora spelar en viktig roll i vårt immunsystem, för produktionen av vissa vitaminer och även för stöttning av matsmältningsprocessen; därför behöver den alltid extra kärlek.

MITT BÄSTA KOST RÅDS TIPS

Fokus ska alltid vara att få i sig alla näringsämnen via kosten, men p g a orsakerna som jag gått igenom ovan kan det vara svårt att få i sig tillräckligt av allt för att må sitt allra bästa. Här delar jag mina bästa kostrådstips för att maximera intaget av näringsämnen.

 

 

 • Ät en tallrik full med färgglada frukter och grönsaker som täcker minst halva tallriken för att maximera intaget av antioxidanter.
 • Variera dina grönsaker och proteiner veckovis för att säkerställa en mer varierad kost.
 • Försök att äta i lugn och ro genom att ta några djupa andetag innan en måltid för att aktivera den parasympatiska nervsystem som påverkar våra matsmältningsprocesser.
 • Välj ekologiska och vildfångade råvaror som innehåller en högre mängd näringsämnen samt för att minska att kroppen utsätts för miljögifter.
 • Välj råvaror som är i säsong; både bra för plånboken, miljön och näringsinnehållet.
 • Tänk på ordningen du äter, som kan påverkar vårt blodsocker och mättnadskänsla:
 1. Först fibrer från grönsaker och frukter.
 2. Sen proteiner och fett från animaliska och vegetabiliska källor.
 3. Sist kolhydrater som ris, pasta och socker.

MINA DAGLIGA TILLSKOTT FAVORITER

Utöver kosten så delar jag här mina absoluta dagliga favoritprodukter.

Prebiotic + Probiotic, The Nue Co.

Ett måste för mig som innehåller goda bakterier i spore form. Detta betyder att den är resistent mot nedbrytningen av magens syra samt att den aktiveras och förökar sig i tjocktarmen. Produkten innehåller även fibrer som fungerar som föda för att bakterierna ska må bra. Många studier påvisar att en hälsosam tarmflora stärker kroppens immunförsvar, matsmältningsprocess, humöret och mer! Jag märker en stor skillnad i min känsliga magens välmående.

Collagen shots, Rejuvenated

Vår naturliga kollagenproduktion börjar avta från 25-års åldern. Kollagen utgör 30% av allt protein i vår kropp, därför ser jag till att fylla på lite extra med denna produkt. Den innehåller hydrolyserat kollagenpulver från fisk som gör att pulvret är redan nedbruten i mindre molekyler för att kroppen lättare ska kunna ta upp den. Den innehåller även hylaronsyra som återfuktar huden och antioxidanter som motverkar oxidativ stress. Den är enkel att blanda med ett glas vatten och har en lätt smak av acaibär.

Blue-blåbär, aronia, svarta vinbär, Nordic Superfood

Ett högkoncentrerat, antioxidant rikt pulver med blåbär, aronia och svarta bär, där en matsked motsvara 100 färska bär, wow! Fullpackad med vitaminer och mineraler som vitamin C, E och K, magnesium, järn och kalcium samt fiber som håller våra magbakterier glada och i balans. Den är även högkoncentrerad med antocyaniner, en kraftfull antioxidant som ger dessa bär sin blåa färg och skyddar våra celler lite extra från yttre påfrestningar. En produkt jag vill rekommendera till alla för att lätt ge kroppen en extra boost av antioxidanter.

Green- brännässla, grönkål, mynta, Nordic Superfood

Att få i sig tillräckligt av de gröna kan vara svårt, här kan du ta en matsked som motsvarar 500g gröna grönsaker. Jag älskar denna produkt som lätt går att blanda med ett kollagen- eller fruktpulver som innehåller nordisk brännässla, grönkål och mynta rikt på järn, magnesium och vitamin C som bidrar till en normal energiomsättning. Brännässla och grönkål stöttar även vår tarm och leverrensning och ger därför kroppen en extra detoxande effekt.

Jag ser fram emot att få prata kosttillskott med er framöver!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Varför ska vi äta kosttillskott?”

 • (2) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Cathrine Nilsson skriver:

  Tar du allt varje dag? 🙂

  • Gäst skriver:

   Hej! 🥰
   Ja jag tar allt dagligen. Collagen, greens och blue pulver räknas som livsmedel (koncentrerad mat) så det går jättebra att ta daglien. Och samma med probiotika eftersom mage utsätts för så mycket dagligen (stress, miljögifter mm) och behöver alltid extra stöd och kärlek. / Jessica